Korejský tank K2 Black Panther

Cokoliv s pancířem mimo NATO a VS
Odpovědět
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4966
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Juraj Tichý »

Rase: ja by som ich z rezervou práve nebral. Je to regionalna mocnosť, ktorá zbrane realne vyraba na svoju obranu, lebo su uz desiatky rokov vo vojne. Taky ázijský Izrael.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13217
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Rase »

Daník píše:Na tohle bacha. Polští analytici jako Wolski, ale i bývalí vojáci WP obeznámení se situací upozorňují, že tohle má být část zprávy z 16 divize, ovšem zveřejněna korejský magazínem.

Kromě toho, že s tím vstupem řidiče má být značný problém (hlavně nouzové opuštění tanků je prý pro Poláka velmi obtížné - a to nemá ochranu trupu jako švédské nebo americké osádky). Jsou i další nedostatky a není jich málo. Takže Korejci si zveřejnili jen část zprávy, která se jim hodí a navíc se jedná o popis tankistů, kteří měli zkušenost max se starší verzí Abramsů, Leo2A5/PL, či Pt-91. O schopnostech nových Abramsů SEPv3/4 nebo Leo2A7/8 netuší. Oficiální vojskové zkoušky K2 teprve přijdou a už teď je jasné že vše nepůjde tak hladce.

Jen pro příklad uvedu vzduchové filtry. K2 navržená pro boj v Koreji kde jsou hory a skály, si tam vede dobře, ale v Polsku kde na polských cvičištích je velké množství těžkého prachu, ty filtry dle Wolskeho a dalších velmi rychle odchází a po pár kilometrech už má osádka
slušnou "diskotéku" uvnitř svého vozidla...

Navíc stále připomínají, že boky K2 jsou papír.

A to závěrečné, "nejlepší tank na světě".

Inu Korejci se bojí, protože US koply do vrtule, nabídly Polsku hory doly a to zvažuje jít místo "K2PL" do Abramsů.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11577
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Dzin »

Juraj Tichý píše: 3/10/2023, 06:27 Rase: ja by som ich z rezervou práve nebral. Je to regionalna mocnosť, ktorá zbrane realne vyraba na svoju obranu, lebo su uz desiatky rokov vo vojne. Taky ázijský Izrael.
Ten příměr je poměrně výstižný, protože i Izrael se potýká s problémem vývoje vlastní verze tankového motoru a musí si vypomáhat ze zahraničí, konkrétně z Německa resp. USA.

Jak už tu ale bylo upozorněno, problém je, že polští tankisté K2 nyní nemají možnost porovnat s nejnovějšími verzemi Abramse a Leoparda a tedy je těžké z této kusé zprávy něco vyvozovat bližšího. To navíc podtrhuje i informace, že se jendá pouze o výňatek a neuvádí se plně problémy zatím testovaných K2.

Nejlepší bude, jak se objevuje v Rasově příspěvku, počkat si na výsledek.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13217
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Rase »

Daník vytvořil moc zajímavý překlad Wolského na téma: K2 v Polsku začíná vykazovat jisté mouchy.

O nutnosti urgentních úprav v zakoupených tancích K2GF. Na začátek důležitá poznámka: ať se to někomu líbí nebo ne, polské ozbrojené síly používají tři aktuálně špičkové poválečné tanky třetí generace: Leopard 2, Abrams a... K2. K aktuálně vyráběným strojům chybí už jen Merkava Mk.4 (Altaya ignoruji, protože se stále implementuje). S každou z těchto tří rodin tanků polský průmysl dělá nebo bude dělat něco v oblasti údržby, oprav a nakonec renovací a/nebo licenční výroby (potenciálně Abrams nebo K2PL).
Moje sympatie jsou známé: Abrams. Existují dva nepostradatelné důvody: nejlepší ochrana posádky díky plné izolaci munice od posádky a hlavní pancíř nejlépe přizpůsobený konvenčnímu bojišti. Samozřejmě, jak ukazuje Ukrajina, existuje prostor pro asymetrickou modernizaci nad rámec programu TUSK - např. instalací rušiček proti FPV dronům (ačkoli Duke na M1A2 SEP v.3 takové schopnosti údajně má) a aktivních soft a hard kill systémů. Pokud jde o provozní náchylnost, zlatý standard nastavuje Leopard 2. K2 jako mladá konstrukce se právě implementuje do armády ROK a polských ozbrojených sil - tato vozidla mají před sebou ještě mnoho let vývoje, než doženou osvědčené Abrams nebo Leopard 2 jako vyzrálou konstrukci. neznamená, že jsou to špatné tanky. V současné době máme v polských ozbrojených silách spíše neúrodu na základě volby mezi Mercedesem, Audi a BMW.
A je zřejmé, že uživatel po přechodu z T-72/PT-91 nebo Leoparda 2A4 bude s novými stroji spokojen. Všichni by byli. Ale bohužel při zavádění K2 do polských ozbrojených sil byly vynechány testy ve WITPiS v Sulejówce a ve WITU (to platí i pro Abrams), v důsledku čehož se nyní objevují různé nedostatky, které by měly být napraveny. O tom, proč je nedostatek testů ve výše zmíněných ústavech špatný, jsem psal včera. Zatímco Abrams je již propracován, K2 bude vyžadovat určité opravy, kterých si nemusí všimnout ti, kdo by si jich měli všimnout jako první – tedy vojáci v jednotkách. Vytvářejí se různé zprávy a zasílají se do zahraničního průmyslu a pak se odhalují pouze pozitivní části, které uniknou do korejského tisku.
Objektivně vzato je však K2 nejméně vytříbený design a jako takový si vyžádá „polonizaci“ v polském průmyslu i na úrovni vozidel K2GF – tedy 180 vozidel K2 zakoupených „vyprošťovacích“ s vybavením darovaným Ukrajině. Tady nejde o senzacechtivost nebo lobování za nějaký stroj (protože s každým strojem bude mít polský průmysl stejně co dělat), ale o bezpečnost posádek nebo snížení poruchovosti strojů. Příklad K2 nemá aretační páku pro uvolnění klínu závěru. Chvilka nepozornosti a někdo může přijít o prsty při obsluze nebo čištění děla. Další příklad: chybějící indikátor zpětného rázu a pevný koš na spodky mušlí a blatník. První je užitečný, aby nedošlo ke zničení rezistorů v pistoli. Nestřílíte z tanku jako ve hrách. Leopard 2 může vypálit přibližně 11-12 120mm granátů za sebou. Poté ještě pár a indikátor ukáže "Shaden"... K2 takový indikátor nemá. Netřeba nikoho přesvědčovat, jak důležitý je blatník a nádoba na spodek nábojů (s velmi horkým zapalovačem) po tragické nehodě Leoparda 2 ve Świętoszówě před pár lety...
Hodilo by se také utěsnit blok APU a baterie, aby se do něj nedostala voda. A celý hnací prostor, aby se do něj nedostala dešťová voda. Že se K2 může brodit po dně? No, možná. Po přípravě – což je úplně jiná situace. Bohužel se dešťová voda dostává do APU, baterie a motorového prostoru, protože něco bylo špatně navrženo a pak to někdo protlačil kolenem v Koreji při testech. Nebudu se zmiňovat o takových detailech, jako je chybějící přepínač volby typu zbraně na pozici velitele, nejen pozice střelce (sic!). Takových záležitostí je více – od chybějících držáků na zbraně posádky ve vozidle, přes příšernou ergonomii poklopů pro posádku, až po prozaické chybějící čištění VŠECHNY řidičova periskopu, nejen jednoho. Příkladů je více (opět si nemohu odpustit: před použitím velitelova zaměřovače musí posádka vyjít ven a otevřít jeho okenní kryt a zajistit jej), ale nejde o „nenávist“, ale o konstatování zřejmého faktu: K2 není dotažen do detailů a vyžaduje opravy. Jsou v něm některé nedostatky, které je potřeba jednoduše opravit a jsou nyní viditelné, protože vozidlo nebylo testováno ve WITPiS a WITU (balistika). Abrams a Leopard 2 prošli touto fází „dětských nemocí“. První v letech 1980-1982 a druhý v letech 1979-1982. K2 je stále zatížena nevýhodami mladých pancéřových konstrukcí. PS: Osobně bych se rozhodl pro zakoupení licence na výrobu M1A2 SEP v.3 jako osvědčený, vytříbený design a snadno podporovaný spojencem s rozsáhlými APS systémy v Evropě (a Polsku). Ale to je můj názor.

Výstřižekreretttt.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4219
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Alfik »

Prosím tě, Rase, dej to sem v originálu, tedy v polštině. Toto je špatný googlový překlad ze špatného googlového překladu z polštiny do angličtiny. V tanku opravdu nehrozí výskyt "spodku mušlí". Ani na "blatníku". Ovšem nábojnice (shell), po výstřelu vyhazované, to ano.
A je toho tam víc, samozřejmě.
Chápu že Daník je asi tvůj kamarád, a je jistě dobře že se snaží, palec nahoru, ale... v tomto případě by originál byl jistě přeložen lépe někým kdo umí polsky.
V překladu se něco ztratí, ve dvojitém překladu se ztratí skoro všechno.

Aneb: V útoku byly jak nádrže , tak roviny :twisted:
(tanks and plains)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3824
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Scotty87 »

https://twitter.com/wolski_jaros/status ... 5972834517
Pointa je že to není nejlepší tank na světě jak tu bylo mnohými prezentováno, ale spíš nevyzrálá konstrukce.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13217
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Rase »

Alfik:
No nemám vždycky čas texty upravovat, ale přišlo mi to zajímavé. Kdo má trochu představivost jistě ví o čem se tam píše. Scotty87 díky za odkaz.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1454
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od danny1691 »

Tak už i K2 s ochranou proti dronům
https://x.com/wolski_jaros/status/1783744820726419776
GMEiUQuXsAAcagt.jpg
GMEiURIXYAAK_DH.jpg
GMEiUQtXQAA07Qu.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4966
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Juraj Tichý »

Takže Trophy je proti dronom neúčinné? A nemá 360°ochranu vrátane útoku z vrchu?
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11611
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Zemakt »

Oni ho nemaj, nebo?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13217
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Rase »

Trophy fakt nemají. Mají nějaký KAPS (Korean Active Protection System). Ten má ničit protitankové řízené střely (ATGM) a podobně.

https://en.wikipedia.org/wiki/KAPS_(countermeasure)

Snímek obrazovky 2024-04-26 141332eee.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4966
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od Juraj Tichý »

Aha, pardón, považoval som to za Trophy, lebo som si pamätal článok o integrácii. Nevedel som, že majú svoj systém.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17795
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Korejský tank K2 Black Panther

Příspěvek od skelet »

Tak podle facebookovych stránek Korea defence blog se jedná pouze o slunečníky v jejich výcvikovém středisku
https://www.facebook.com/KoreaDefenseBlog
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“