Je ještě vůbec AČR k něčemu dobrá?

Odpovědět
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Buhele píše:Za jakým účelem do Sýrie?No přece pomoci bratrskému syrskému lidu s přípravou odražení sionistické agrese
TO je asi nesmysl. Jistě, bylo potřeba naučit syrské specialisty pracovat s RAMONOU ale jak bylo podotknuto to byli lidé z civilních závodů. Sýrie byla doména SSSR a ten by nás tam nikdy ani nepozval ani by nepřipustil tříštění svých zájmů.

Valun - víš to je potom těžké, já byl v armádě od roku 1979 do roku 1995. Dělal jsem i u zpravodajců a ticho po pěšině. Nechám tomu volný průběh, stejně je to jedno - máme zde mlátit - sapíkovým žargonem řečeno - prázdnou slámu o tom, jestli nám je AČR tak jak je dnes K NĚČEMU DOBRÁ. A MY ZABŘEDLI DO SPEKULACÍ O TAJNÝCH OPERACÍCH ČSLA KDOVÍ KDY A KDOVÍ KDE.

Sapíku, možná že už je čas na zásah.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Příspěvek od Vallun »

Pátrač, snad zrovna Tobě netřeba vysvětlovat, že budoucnost nemůžeš plánovat bez znalosti minulosti:)

V Libyi jsme lidi měly určitě v osmdesátých letech a ne úplně málo.

Soused tam stavěl základnu až pro 250 našich vojáků. Prý jich tam nikdy nebylo tolik, ale určitě přes někd yi přes 100.
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
rade622
vojín
vojín
Příspěvky: 15
Registrován: 22/10/2007, 11:04
Bydliště: Hradiště Uherské

Libie

Příspěvek od rade622 »

Domnívám se, Vallune, že jsi trochu mimo. v té době kdy se organizovaly náborové akce do Libie mě taky oslovili. Šlo o normální servis zařízení z tehdejšího MESITU v Libii. My jsme měli být druhá vlna servisáku a ti, kteří se vrátili, říkali, že prý tam pro nás postavili nové ubytovny.Takže servisáci pro přístroje do 410tek a 39tek, ne vojáci.
Rade622
Obrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Znal jsem nemálo techniků a pilotů a týlových specialistů a dokoce i leteckých insruktorů co tam byli v roli poradců. Nic zvláštního a není to důležité - byla to služba jiného charakteru než bojové nasazení. A byly tam stovky lidí a možná i více než dva tisíce a vystřídalo se jich tam poměrně hodně. Ale pořád to nemá nic společného s naší současnou AČR.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
komisař
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 403
Registrován: 10/10/2008, 14:59
Bydliště: Český Krumlov

Příspěvek od komisař »

Dovolím si udělat malý výpis z oficiálních materiálů MO ČR : Politicko – vojenské ambice Je to pouze výběr základních úkolů, které jsou na AČR kladeny, nejedná se o kompletní citaci.

----Výzbroj bude unifikována podle ekonomických možností ČR a podle doporučení bezpečnostních organizací, kterých je ČR členem !!! Bude omezeno spektrum hlavních zbraňových systémů a vojenské techniky !!!
----Z pohledu struktury sil nebude možné udržet celé spektrum schopností na nejvyšší technologické úrovni. Budou utlumeny schopnosti, jejichž využití v operacích bude méně pravděpodobné. Chybějící schopnosti budou zajištěny jejich sdílením v rámci mezinárodní spolupráce. Univerzálnost sil zabezpečí jejich efektivní využitelnost při plnění stále širšího spektra úkolů při eliminaci ohrožení vojenského i nevojenského charakteru na území i mimo území ČR. Hlavní součástí struktury sil budou nasaditelné pozemní a vzdušné síly.

Na summitu v Istambulu členské země NATO přijaly závazek, který předpokládá, že 40 % pozemních sil každé členské země bude využitelných pro alianční operace a 8 % z nich bude moci být nasazeno v jedné rotaci.
----Síly pozemního vojska, včetně prvků jejich bojové podpory a bojového zabezpečení, u nichž se předpokládá dlouhodobé nasazení do operací na rotačním principu, budou budovány v rozsahu čtyřnásobku kapacit požadovaných politicko- vojenskými ambicemi České republiky.
----Útvary pozemních sil budou schopny vytvořit jádra čtyř praporních úkolových uskupení a v případě potřeby brigádní úkolové uskupení lehkého nebo středního typu. Budou vyzbrojena lehkými obrněnými vozidly, OT, případně BVP.
----Síly bojové podpory budou v případě letálního ničení využívat lehkých dělostřeleckých systémů, taktického a vrtulníkového letectva.
----Nasaditelná velitelská struktura bude budována pro velení v operacích maximálně do úrovně brigádního úkolového uskupení se schopností velet také mezinárodním silám, které jsou jeho součástí.

Pro kolektivní obranu v souladu s článkem 5 Severoatlantické smlouvy ČR poskytne ze souboru předurčených sil síly, jejichž hlavní částí je brigádní úkolové uskupení na bázi mechanizované brigády středního typu.

Pro účast ve vojenských operacích mimo článek 5 je ČR připravena :
*aktivně přispívat do těchto operací
*Je schopna účastnit se souběžných vojenských operací, a to s těmito uskupeními :
1. brigádním úkolovým uskupením po dobu šesti měsíců bez rotace
2.praporním úkolovým uskupením s rotací po šesti měsícíc, v rámci jeho nasazení schopna poskytnout až na jeden rok velitelství pro mnohonárodní brigádní úkolové uskupení ( pokud nebude nasazeno brigádní úkolové uskupení podle bodu 1. )
3.rotním úkolovým uskupením s rotací po šesti měsících
4.v období, kdy nebude nasazeno brigádní úkolové uskupení, uskupeními do hodnoty praporu určenými do pohotovosti v rámci sil rychlé reakce NATO nebo EU

Názor o budoucnosti AČR si udělejte sami
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11691
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Zajímavá otázka. Ovšem odpověď je docela zapeklitá. Osobně opravdu nevím (a ptal jsem se i kamaráda a ten je na tom stejně).
Ovšem jako stát bysme měly mít vlastní ozbrojené síly.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
jarda
četař
četař
Příspěvky: 69
Registrován: 27/1/2009, 20:14

Příspěvek od jarda »

Myslím, že současná armáda je nejužitečnější armáda za posledních 60 let. 1) Plní úkoly vyplývající ze strategie naší obrany (a to velmi dobře). 2( Není složena z vykořisťovaných nevolníků a tedy programově nemrhá lidským potenciálem. 3) Neruinuje rozpočet.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

1) Plní úkoly vyplývající ze strategie naší obrany
Až na to, že vlastně nemá žádnou strategii obrany a nic se plní velmi dobře..
2( Není složena z vykořisťovaných nevolníků
Zajímavý názor... mrhat se ním bude až o něco půjde
3) Neruinuje rozpočet.
Když není z čeho...na to ruinování jsou tam teď jiní, pokud by se to vedlo rozumě, tak by alespoň část z "ruinování rozpočtu" zůstávala doma.

EDIT: Morava 97 ... tam armáda nebyla užitečná?
nic proti, ale jen tenhle jeden případ mi přijde mnohem užitečnější než většina toho, co se děje dnes
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze
Příspěvky: 944
Registrován: 18/4/2005, 22:16
Bydliště: Brno

Příspěvek od Haness »

jarda píše:Myslím, že současná armáda je nejužitečnější armáda za posledních 60 let.
Jako příslušník AČR jsem rád že slyším i něco jiného než cosi o "žoldácích a vrazích"
jarda píše:1) Plní úkoly vyplývající ze strategie naší obrany (a to velmi dobře).
Přesněji řečeno by se dalo spíše říci že plníme především úkoly dané článkem 5 WS - např. Afghánistán...
jarda píše:2( Není složena z vykořisťovaných nevolníků a tedy programově nemrhá lidským potenciálem.
Na druhou stranu se bohužel v i současné armádě nachází lidé, které když já sám vidím co dělají tak bych je nakopal do p****e protože je u nich evidentní že jsou v armádě především a jen pro peníze - takovému člověku pak dej rozkaz, nicméně naštěstí se tito u bojových útvarů nevyskytují jelikož by je tam semleli...
jarda píše:3) Neruinuje rozpočet.
Rozpočet ruinuje armádu a uvádí ji do stavu jaký popsal komisař z P-V ambice - k tomu bych se vrátil je to zajímavé čtení - doporučuju k přečtení i další dokumenty army.cz - dokumenty
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Uživatelský avatar
Zdeněk
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 117
Registrován: 21/1/2009, 08:20
Bydliště: Vysoké Mýto

Příspěvek od Zdeněk »

Nebyl bych na naši současnou armádu až tak přísný. Má určitě jiné postavení, možnosti i prostředky, než měla armáda před rozpadem socialistického bloku, ale považuji ji za jednu z mála našich institucí, které dělá dobře to, co spadá do její sféry. Jestli je Afgánistán koloniální válčení nebo ne, není otázka pro vojáky, ale pro politiky. Jmenovitě vojákům lze za jejich působení vytknout málo co a bezkoncepčnost systému od voleb do voleb je naší státní chorobou, netýká se to jen armády.

Máme teď profesionální armádu - měla by být levnější a efektivnější, snad to tak je. Profesionalizace armády není v historii nic nového.
Jsem ovšem přesvědčen, že profesionalizace vojska je průvodním jevem blížícího se konce dané civilizace. Použiju-li přirovnání - stárnoucí muž zlenivěl, věnuje se jiným problémům a ochranu si zaplatí, protože je to pro něj výhodnější. V danou chvíli. A civilizace není nic jiného, než organismus. Narodí se, dospěje a umře.
Klasickým příkladem budiž Řím:
Nejprve byl kmenovým sídlištěm, kde bojoval každý, kdo udržel klacek. Potom se vytvořila jakási občanská hotovost - služba v ní byla privilegiem a také možností vzestupu. Následuje oligarchie praetoriánských klik, profesionalizace domácích sil, vstupu barbarů do římského žoldu a přestože má říše dost mužů i prostředky, bojovat se jim nechce ani tváří v tvář zániku.
Dnes je nedávná základní služba synonymem zbytečnosti (nevím, byla-li takovou doopravdy). Být dnes ten, kdo splašil modrou, je in. Možná je na vině i fakt, že služba tehdejší zemi může být vnímána jako služba tehdejšímu režimu, nechme to stranou. Klesá také kondička mužské populace. Jistě, existují poloprofesionální sportovní kluby, ale obyčejné klukovské běhání a fotbalování před domem z ulic pomalu mizí. Bojechtivost si můžeme chladit na PC.
Jak to půjde v armádě dál? Poroste v ní podíl cizinců? Bude ochotná položit život za zemi, protože je to její pracovní smlouva?

Co tím chci říci - vztah armáda/já-občan funguje oboustranně. Možná je mi na nic armáda, která mne nevytáhne z povodně a neodklidí sníh. Ale určitě mi přijde smutné, že dojde-li k ohrožení (nemusí k nám hned vtrhávat třeba Poláci, stačí zmíněný sníh či povodeň), budu na nic ozbrojené moci své země i já - zdravý, dospělý muž. Byli jsme si s armádou prostě vzájemně odcizeni.
Uživatelský avatar
Czarnian
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 124
Registrován: 5/1/2008, 15:24
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czarnian »

To je zas jednou trapas...
Rád bych si myslel, že je AČR ještě k něčemu dobrá, ale z takových zpráv dostávám záchvaty skepse. Sníh neuklidí, bojovat se jim taky nechce.
jarda
četař
četař
Příspěvky: 69
Registrován: 27/1/2009, 20:14

Příspěvek od jarda »

Rozpočet armády není zanedbatelný a rozhodně neklesá vztaženo k číslům na hlavu. Hospodaření s rozpočtem je věc jiná- velká část rozpočtu padá na údržbu nepotřebných nemovitostí a bujení aparátu. Viz počty úředníků na MO a GŠ, kteří vykonávají tu samou práci (MO má víc úředníků než za dob 200 000 armády). Údržuje se celá řada objektů, které jsou k ničemu-investice do posádek mimo výcvikové prostory. Ostatně výcvikových prostorů máme až moc. Budovy GŠ a MO-zabrají velkou část dejvic, stále se rozšiřují, ale jsou nevhodně umístěné, nepropojené, bez možností dalšího skutečného rozvoje.
Současný kariérní systém včetně systému úvazků- vpodstatě je to koule na noze.
Vojenské školství- další problém.
Dle mého názoru- jedinou možností obrany je uplatnění čl. 5 WS, takže jsem rád že naši vojáci tuto povinnost plní a to velmi dobře. Dále jsem přesvědčen že armáda je tu od obrany proti vnějšímu organizovanému nebezpečí na úklízení sněhu tu máme silničáře a komunální služby, na živelné pohromy hasiče.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17873
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Hasiči nezachrání všechno, ani nemohou. Armáda je takový sval pro nestandardní situace a tam patří i živelné pohromy. (Krom toho stačí chodit na hasičský web www.pozary.cz, a člověk velice rychle nabude dojmu, že na generálním ředitelství hasičů je větší bordel než na ministerstvu obrany)
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 2808
Registrován: 19/3/2005, 19:25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

A nelze zanedbat psychologický aspekt takové pomoci.
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17873
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Přesně jak jsem psal jinde:
No a v mezinárodních jednotkách se pak jedná jak si co nejlépe pomoci, jsou tady různá národní omezení, jako že se naše jednotky nebudou podílet na bojových operacích, a neopustí základnu atd.atd. jak říkám, každý si to dělá podle sebe a s ohledem na vlastní zájmy.

Kluci to se mi líbí...........
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

To je zpráva které se ani nechce věřit. Jestli je to pravda a já tak trošku doufám že není, tak je ta armáda už opravdu nanic. Co je to za nesmysl že akce je příliš nebezpečná? Copak ve válce kam se dobrovolně přihlásili a za což berou plat je něco co nebezpečné není?

Co dělá gen štáb? Co dělá MO? Jestli velitel odmítne v bojové situaci pomoci kolegům - spolubojovníkům, co je to za vojáka.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Pátrač píše:To je zpráva které se ani nechce věřit. Jestli je to pravda a já tak trošku doufám že není, tak je ta armáda už opravdu nanic. Co je to za nesmysl že akce je příliš nebezpečná? Copak ve válce kam se dobrovolně přihlásili a za což berou plat je něco co nebezpečné není?

Co dělá gen štáb? Co dělá MO? Jestli velitel odmítne v bojové situaci pomoci kolegům - spolubojovníkům, co je to za vojáka.
Domnívám se, že je to senzace chtivými médii pokřivený pohled na věc. To mi přijde jako mnohem více pravděpodobné. Ostatně podobně jako ta nedostatečně výkonná vozidla či nevhodná nafta..
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Hansi - já v to upřímně doufám. Jak bychom potom vypadali?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Heckler
praporčík
praporčík
Příspěvky: 367
Registrován: 20/4/2009, 03:22

Příspěvek od Heckler »

Mimochodem, až nyní se zjistilo, že zákon nezná žádnou takovou jednotku, jako je SOG. Takže SOG je vlastně nelegální.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“