Do budoucna je to právě velká otázka a spíš má smysl ten H 135. Protože pokud by se v budoucnu našli peníze, tak dává naprostý smysl přechod na nové H 145. Rozhodně bych nebral Venom a B 412 jako stejný typ. To jsou krom přibližně stejného tvaru úplně jiné vrtulníky.Zemakt píše: ↑4/9/2026, 20:00 No tak to upgrajdují, bude to davat mnohem větší smysl. Co do univerzálnosti pro AČR to je bez diskuze. Ve finále stejně ušetří, navíc personální otázka na typu, apod.že.
Proč proboha zavádět méně výkonný produkt pro armádu neznámého výrobce, když provozují desítku výrobků fabriky kterou znají a není to konečná.
AČR kampak kráčíš?
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: AČR kampak kráčíš?
Karl a Egon jsou největší nepřátelé lidstva.
Dobrej džouk při sobotním ránu.
Já je neberu jako stejné typy, proto píši o výrobci. Servisní a logistické postupy však budou podobné, ne li stejné. Piloty, mechaniky v případě potřeby můžeš sanovat z H 1 a opačně. O větší výkonnosti typu jsem psal.
Zkrátka z pohledu AČR je v téhle sračce Bell logická volba. Když už a pakliže není někde zakopaný pes.
Já je neberu jako stejné typy, proto píši o výrobci. Servisní a logistické postupy však budou podobné, ne li stejné. Piloty, mechaniky v případě potřeby můžeš sanovat z H 1 a opačně. O větší výkonnosti typu jsem psal.
Zkrátka z pohledu AČR je v téhle sračce Bell logická volba. Když už a pakliže není někde zakopaný pes.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Z širšího hlediska mi dává smysl spíš ten Airbus. H 145 a H 135 používají i četné evropské armády, tak se s nimi dají sdílet informace a poznatky z provozu. Bell je spíš taková česká anomálie a dál bych se v ní raději nevrtal - ať zůstane jen u těch bojových vrtulníků (Venom a Viper), když už jsme je zavedli.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Tady se nebavíme o hvězdných válkách ale o tom co bude za rok a půl. Ty bys to měl taky vědět moc dobře. Scotty mne zas tak nepřekvapuje, neb jejich tempo je vražedné

Zatím si bude muset AČR vystačit s ohoblovanými H135 od policajtů
H145 tady propaguju už hodně dlouho (už když MO poprvé začalo poptávat vrtulníky), tak vím, že MO raději vymyslí zase nějakého dalšího kočkopsa.
H145 tady propaguju už hodně dlouho (už když MO poprvé začalo poptávat vrtulníky), tak vím, že MO raději vymyslí zase nějakého dalšího kočkopsa.
Naposledy upravil(a) Rase dne 5/9/2026, 10:26, celkem upraveno 1 x.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
AČR chcela niekedy malý LUH ? Pokiaľ si pamätám, tak len polícia.
RAse, scotty, načo by také vrtuľníky ako H145 armáde boli a kde na ne nájde rozpočet a ľudí ?
RAse, scotty, načo by také vrtuľníky ako H145 armáde boli a kde na ne nájde rozpočet a ľudí ?
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
když se řešila náhrada za Sokoly a pak se z toho stala náhrada za Mi-24 a kdo ví co ještě dalšího. Původně ale chtěla AČR vrtulník co dost odpovídal H145. Pak ale začali nafukovat požadavky a do podoby kočkopsa - tak někoho napadlo to vyřešit šalamounsky s kombinací Venom + Viper.

AČR by se měla aktuálně zaměřit na co nejrychlejší dodání dalších Bellů, náhradu ztraceného a začít řešit Chinook. A ne se rozptylovat nesmyslem.

ano, když se pod tlakem Bílé knihy měly odstranit Mi-24 a W-3, tak se jako první začalo mluvit o AH-6, pak tehdejší GŠ AČR Petr Pavel začal mluvit o ozbrojené verzi Bell 407. Pak přišel nějaký Stropnický a vrazil (nekoncepčně) peníze do W-3, takže tyhle lehké typy tak nějak přestávaly dávat smysl a armáda začala hledat o kategorii výš..

V takom prípade AČR by mala dokúpiť Venomy a z niekoľkých spraviť trvalý medevac, ktorý sa dočasne bude používať pre zdravotnú záchranku. Neskôr len pre vojakov, kedže občas budú potrebovať odvoz. Lepšie riešenie nevidím.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.