Boje o Kolín nad Rýnem

Od Normandie po kapitulaci Německa
Alfik
7. Major
7. Major

Re: Sherman vs. Panther

Příspěvek od Alfik »

Barrymore píše:
šedý_vlk píše: Sověti měli na osádkách obrovské ztráty, zničení tanku T-34/76 přežila osádka jen v asi 25 - 30% případů
(Panther vs T-34 nakl. GRADA,str.75)
já nevím, ale T-34 měl 4-5 osob posádky podle verze, tudíž ztráty jsou v průměru 1-1,5 bojovníka.
Tys nikdy neviděl veterána bez nohy? :D
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Barrymore
nadpraporčík
nadpraporčík

Re: Boje o Kolín nad Rýnem

Příspěvek od Barrymore »

Alfík: Já jenom narážel na to, že výraz "Ztráty osádek byly mnohem nižší než ztráty strojů - např. 51. tankový oddíl měl v červenci a srpnu 43 jen 72 padlých, což přibližně odpovídá poměru jednoho padlého na zničený Panther." je co do počtu potřebných rakví roven výrazu "Sověti měli na osádkách obrovské ztráty, zničení tanku T-34/76 přežila osádka jen v asi 25 - 30% případů ".
A Mistr Sun pravil: "Pokud nebyly povely dosti jasné, rozkazy dosti srozumitelné, pak je to chyba hlavního velitele."
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

No jo, ale v tom je právě ten vtip - jeden by řekl, v tom je krása manipulace:
V příp. Pantherů se počítá poměr lidí lomeno tanků. V příp. T-34/75 se počítá poměr CELÝCH posádek lomeno tanků :D
Vót ťéchnika :lej:
Proto ten můj vtípek, že 1,5 člověka je asi tím že započetli disablované veterány :)
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Barrymore
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Barrymore »

Nevím, jestli to patří do tohoto vlákna, ale při těch počtech mě napadlo se zeptat, jaké bylo procento opravitelně poškozených tanků pro porovnání např. u Shermanu, Pantheru a T-34? Co vím, tak z boje vyřazené T-34 byly v rámci Bagrationu opraveny i několikrát.
A Mistr Sun pravil: "Pokud nebyly povely dosti jasné, rozkazy dosti srozumitelné, pak je to chyba hlavního velitele."
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Kolikrát poškozené tanky prošly opravou se zde někde v minulosti také zmiňovalo.
Matně si pamatuji, že T 34 prošly opravou cca 6-8x, německé Tigry 4-3x a (teď doslova lovím z paměti!) tohle číslo platilo i pro ostatní něm tanky.
A podle mne, je ten poměr docela reálný, protože mohu opravit pouze ten tank, který dokážu odtáhnout do dílny.
A Wehrmacht byl po většinu doby na východní frontě v ústupu. Tedy měl problém s odsunem poškozené techniky.
ObrázekObrázek
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

V bitvě o Kolín nad Rýnem došlo k legendárnímu "filmovému" střetu mezi Pantherem a Pershingem:

https://www.armyweb.cz/clanek/v-bitve-o ... pershingem

Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Desátník Clarence Smoyer (3. obrněná divize US Army) vzpomíná na slavný tankový duel ve stínu katedrály v Kolíně nad Rýnem, k němuž došlo 6. března 1945.

"Měli jsme štěstí, že jsme mohli náš M4 Sherman vyměnit za nový M26 Pershing s 90mm dělem. Dobývali jsme Kolín nad Rýnem, a už jsme byli kousek od náměstí před místní katedrálou, když najednou jeden z našich Shermanů vjíždějících na náměstí dostal zásah z německého Pantheru. Tři členové posádky zahynuli. Hned poté jsme dostali rozkaz vjet do rovnoběžně probíhající vedlejší uličky a německý tank zničit."

"Řekli nám, ať do křižovatky vjedeme tak, abychom mohli z boku zničit nepřátelský tank s kanónem otočeným do vedlejší ulice. Když jsme ale té křižovatky dosáhli, náš řidič měl periskop otočený k nepříteli a viděl, jak se kanón Pantheru natáčí směrem k nám. Když jsem otočil naši věž, díval jsem se přímo do hlavně jeho kanónu. Místo zastávky proto náš řidič jel dál, abychom nebyli statický terč. Za jízdy jsem jednou vypálil. Pak jsme zastavili a já vystřelil další dvě rány, abych nepříteli zabránil opětovat palbu. Všechny tři projektily probily - jeden pod maskou děla, dva skrz boční pancíř. Zásahy z boku byly čisté průstřely skrz naskrz."

"Co se německé posádky týče, mnoho let jsem nevěděl, zda přežili. Až teprve nedávno jsem díky Batesově záznamu (záznam celého střetnutí pořízený seržantem Jimem Bates, pozn. aut.) dostal odpověď. Záznam ukázal, že tři z nich zemřeli mimo tank. Dostal jsem i dopis od vojáka, který nakouknul skrz jeden otvor po průstřelu a tvrdil, že jeden Němec uhořel uvnitř. Podle všeho nikdo z nich nepřežil. M26 Pershing s 90mm dělem byl nejlepší tank, který jsme za války měli. Zůstal nám až do konce války; později jsme ale dostali dva zásahy Panzerfaustem a museli jsme s ním do opravy."

Smoyerův tank (přezdívaný "Eagle 7") byl jedním z pouhých 20 Pershingů, které se do konce války dostaly do Evropy. Jeden z nich (přezdívka "Fireball"), byl 25. února u Elsdorfu vyřazen německým tankem Tiger, avšak byl opraven a navrácen do služby. 6. března (tedy ve stejný den, jako výše popsaný duel v Kolíně n. Rýnem) pak byl u Niehlu vyřazen druhý Pershing, tentokrát dobře ukrytým stíhačem tanků Nashorn.

https://www.facebook.com/share/p/18nfib ... tid=wwXIfr

IMG_6186.jpeg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Odpovědět

Zpět na „Pozemní boje 1944 - 1945“