AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od pjaro77 »

Zemakt píše: 12/2/2026, 18:16 Jj argumentuješ hybridní/teroristickou hrozbou.
Práve preto, že je to dôležitá a skutočná hrozba.
Proti shahedom sa aspoň buduje protidronová stena.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Není, je to hrozba jednoho výkřiku. Podle toho nemůžeš přece plánovat hlavní koncepci PVO státu. Tu musíš optimalizovat vždy s ohledem na největší pravděpodobnou hrozbu. Scotty má v tomhle pravdu. Máme tu dvě jaderné elektrárny, a jiné životně důležité body infrastruktury. Prioritně musíš ochránit je, sekundárně pak třeba i to o čem píšeš ty. Je to o vyhodnocení reálných hrozeb. A tyhle asymetrické jsou pořád asymetrické, které v podstatě neohrožují samotný chod státu. Respektive se dají eliminovat jinými prostředky. I třeba preventivními jak naznačil Skelet.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Zemakt píše: 12/2/2026, 18:58 Není, je to hrozba jednoho výkřiku. Podle toho nemůžeš přece plánovat hlavní koncepci PVO státu. Tu musíš optimalizovat vždy s ohledem na největší pravděpodobnou hrozbu. Scotty má v tomhle pravdu. Máme tu dvě jaderné elektrárny, a jiné životně důležité body infrastruktury. Prioritně musíš ochránit je, sekundárně pak třeba i to o čem píšeš ty. Je to o vyhodnocení reálných hrozeb. A tyhle asymetrické jsou pořád asymetrické, které v podstatě neohrožují samotný chod státu. Respektive se dají eliminovat jinými prostředky. I třeba preventivními jak naznačil Skelet.
Ale Scotty tvrdí, že spyder sa ani ktovieako neuplatní a až by trebalo až Thaad alebo Arrow, na ktorý však nebudú peniaze.
Preto som navrhol budovať hlavne VSHORAD a nižšiu SHORAD, ktorá sa uplatní voči dronom a poslúži aj pre vojskovú PVO. Vojskovú PVO pre brigády budete stejne musieť riešiť.
Tak ako teraz ?
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Ne, jen říkám jaké to jsou úskalí a v masovém měřítku toho v mírové době nedosáhneš. Takovou obranu zajistíš jen u nejvýznamnějších cílů z těch významných.
Jinak smutný vtip je ten, že potrebuješ vše. A prioritizace je o pravděpodobností.
ObrázekObrázekObrázek
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Spyder je především vojsková PVO. S tím byl nakupovaný a tak bude i primárně používaný.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Preto diskutujeme, čo má prednosť.
Ukrajina ukázala, ako vyzerajú salvy efektorov ďalekého dosahu. To sa môže v budúcich vojnách ešte vystupňovať.

Napríklad rakety stredného doletu bez jadrových hlavíc nemajú ktovieaký účinok a sú pekelne drahé. Irán svoje vystrieľal v jednej krátkej kampani.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Chceme budovat PVO a zároveň v ní škrtáme, chceme se více soustředit na obranu území ČR ale "odsouváme" drony, satelitní komunikaci. Vaše uhersko-japonsko-dieslovská vláda ČR.
https://cnn.iprima.cz/ochrana-uzemi-je- ... -internetu
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Zemakt píše: 12/2/2026, 14:39Tak například?
Mechanizovaných sil, tanků a BVP.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

pjaro77 píše: 12/2/2026, 14:28 F-35 s príslušnou výzbrojou môžete použiť až budete s rusákmi v ostrej vojne. Neviem si predstaviť že ich posielate na útok proti Kaliningradu, lebo vám buchol osamelý ruský dron alebo kontainer za základni či pri elektrickej rozvodni.
F-35 působí jako odstrašující faktor pro masové nasazení podobných úderů, jednotlivé údery AČR relativně dokáže pokrýt už v současné době. Záleží samozřejmě na konkrétní situaci. Jinak ale souhlasím s tímto:
Teroristické akcie s dronmi musí AČR a polícia vedieť zlikvidovať aj v čase hybridnej vojny a som rád , že to chápeš.
za mě by se AČR měla začít více soustředit na budování "teritoriálních sil", které by byli cvičeny právě na tyto hrozby, tedy protiteroristické a protipovstalecké akce či zásahy proti nepokojům, stejně jako strážní a hlídkovou službu. Byť AČR toto díky nasazení v zahraničních misích umí, její kapacity jsou vzhledem k rozloze našeho státu omezené.

Plus samozřejmě významné posílení schopností kybernetické obrany. Byť ty máme poměrně dobré, ale to první za mě chybí a politici to za mě ne dostatečně řeší. Obzvláště @?*! z SPD a podobní, kteří sice mluví o "obranně území státu", ale naprosto se míjí s reálnými hrozbami a chtějí řešit situaci, která 30 let neexistuje.
Obrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Uff. Závazek Džine, závazek.
ObrázekObrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Scotty87 píše: 12/2/2026, 15:10 Problém je že pokud mám pravdu a z hlediska obrany vlastního území je nevetší hrozba ze strany střel se středním dosahem, tak nikdy efektivně nedosáhneme na jejich odpalovací zařízení nemluvě o produkčních kapacitách.
Za mě je nesmysl pořizovat systémy kategorie Patriot, které jen za minimální přidanou hodnotu budou stát velké peníze. My by jsme měly hledat v kategorii THAAD a vyšší.
V tomto funguje F-35 (s příslušnou výzbrojí) hlavně jako odstrašující element, tedy ukazuje schopnost zasadit případnému útočníkovi ekvivalentní úder. Pomocí případné výzbroje střel s dostatečným doletem je potom i schopna úderu proti těmto odpalovacím zařízením, schopnosti F-35 penetrovat vzdušný prostor protivníka jsou opravdu velké, i když v minulosti i zde byly obecně tyto schopnosti bagatelizovány.

U protiletadlovců jsme nikdy nesloužil, i když jsme s nimi úzce spolupracoval, ale osobně bych se asi přiklonil k tvému názoru na pořízení THAAD (kromě jiného).
Obrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Zemakt píše: 14/2/2026, 17:10 Uff. Závazek Džine, závazek.
Dzine.

Vím naprosto přesně, jak to s těmi závazky AČR k NATO je a věř mi, není to "do kamene vytesáno". Ale jak jsme psal, mám trochu jinou představu o směru budování AČR, než je v poslední době realizován. Přitom netvrdím, že to co je, je špatně, je to prostě jen jiný přístup, něž jaký by zvolil koncepční směr, který zastávám.
Obrázek

pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Zemakt píše: 14/2/2026, 17:10 Uff. Závazek Džine, závazek.
Odvtedy sa objavili nové hrozby. To máme ako roboti sa sústrediť na ten záväzok, keď nepriateľ stejne prišiel o väčšinu mechanizovaných síl, ktoré sa vrátane logistiky dajú pohodlne dajú likvidovať delostrelectvom, letectvom a malými dronmi ?
Dnes armády rozmýšľajú nad UGV pozemnou bojovou technikou.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Dzin píše: 14/2/2026, 17:19
Zemakt píše: 14/2/2026, 17:10 Uff. Závazek Džine, závazek. Pro mne je velký vzor Finsko.
Dzine.

Vím naprosto přesně, jak to s těmi závazky AČR k NATO je a věř mi, není to "do kamene vytesáno". Ale jak jsme psal, mám trochu jinou představu o směru budování AČR, než je v poslední době realizován. Přitom netvrdím, že to co je, je špatně, je to prostě jen jiný přístup, něž jaký by zvolil koncepční směr, který zastávám.
Chtěl bych mít tvoji důvěru ve stávající uspořádání. Nemám. Osobně se držím toho být raději připraven než překvapen. Neb historie se opakuje a jen .... si z ní nebere ponaučení.

Pjaro, mi ale nejsme v rozporu. Jen na to musíš dát potřebné. Což s kokotíma hlavama momentálně nejde.
ObrázekObrázek

Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Dzin píše: 14/2/2026, 17:17 V tomto funguje F-35 (s příslušnou výzbrojí) hlavně jako odstrašující element, tedy ukazuje schopnost zasadit případnému útočníkovi ekvivalentní úder. Pomocí případné výzbroje střel s dostatečným doletem je potom i schopna úderu proti těmto odpalovacím zařízením, schopnosti F-35 penetrovat vzdušný prostor protivníka jsou opravdu velké, i když v minulosti i zde byly obecně tyto schopnosti bagatelizovány.
Problém je že F-35 bude vždy limitovaná doletem a dosahem jejich zbraní. Nehledě k tomu že pro údery v hluboce území nepřítele je nejdřív nutné mít opravdu dobré zpravodajské informace. Dokážu si celkem bez problému představit likvidaci důležitých vojenských kapacit v Kaliningradu nebo Bělorusku. Ovšem chytat mobilní odpalovací zařízení někde v hloubce ruského území bude větší problém.
U protiletadlovců jsme nikdy nesloužil, i když jsme s nimi úzce spolupracoval, ale osobně bych se asi přiklonil k tvému názoru na pořízení THAAD (kromě jiného).
Osobně bych preferoval Arrow 3 už proto že by jsme je pořizovali pro fixní ochranu území. Navíc izraelský systém má vycházet finančně lépe a opravdu nečekaně rychlé zavedení v Německu je pro něj dobrá reklama. Ovšem to je čistá teorie protože na jeho nákup tahle vláda peníze nedá (nákladově by to bylo +- srovnatelné s pořízením F-35) a kdo ví jestli by je dala vůbec nějaká.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Dzin píše: 14/2/2026, 17:01 Mechanizovaných sil, tanků a BVP.
Problém je že to by si mohli říct všichni a potom by jaksi nebyl nikdo na to reálné válčení...
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jinými slovy, mi se jen povezeme. Jako sorry, ale takto se hlubší partnerství s potenciálem nedělá.
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Aktuality“