Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11809
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 18. května 2024: Část 1 (Vzdušná válka)

Poté, co jsem se postaral o dokončení své další knihy a po několika dnech odpočinku rukou (a také mysli), jsem tady: opět se věnuji recenzování nejnovějších událostí a brousím si zuby na všechny ostatní práce, které čekají, až na vás přijde řada. Děkuji vám za vaši trpělivost.

Pro začátek se tento 1. díl pokusí zachytit nejnovější vývoj, co se týče letecké války...

***

Ukrajinské zásoby raket země-vzduch (SAM) jsou obecně stále nedostatečné. Viz: PSU (letectvo a síly protivzdušné obrany), mají jen asi tolik, aby mohly bránit velká městská centra, zatímco ZSU (pozemní síly) jich nemají dost na to, aby řádně bránily své jednotky rozmístěné podél fronty. Skutečně: stále je nedostatek MANPAD (přenosné/ramenné střely protivzdušné obrany).

Jisté je, že za posledních 10 dní ZSU prohlásila, že sestřelila 2 ruské Su-25 a 1 Ka-52 (ten druhý 47. mech. brigáda v oblasti Avdijivky ještě 13. května). Ale:

a) potvrzení všech tří tvrzení je "v očekávání" a

b) ZSU potřebuje tolik MANPADů a SAMů, že je nepravděpodobné, že by se do konce června stihla řádně doplnit.

Proto Rusové nadále mohou odstřelovat pozice ZSU podél vybraných úseků fronty kluzákovými bombami UMPK ("KAB", v ukrajinském slovníku) rychlostí (nejméně) 150 denně (ještě jednou: tvrdí, že asi 500 denně, ale zatím jsem pro to neviděl žádné potvrzení).

Ostatně mezitím není pochyb o tom, že UMPK mají nyní nové, vylepšené naváděcí úseky, což výrazně zvyšuje jejich přesnost. Což je důvod, proč lze někdy často vidět fotografie a videa, jako je následující, kde 3 (pokud se jeden porouchá) nebo 4 UMPK míří téměř přesně na stejnou oblast (v tomto jednom případě: v Chasiv Jaru, přibližně 12. května):

Obrázek

Kromě oblasti Chasiv Jar byly ruské nálety v posledních dnech zaměřeny na oblast západně od Avdijivky, kde jejich pozemní jednotky stále útočí na Novooleksandrivku, Sokil a Novopokrovske - přesně tak, jak jsem to popsal v posledních aktualizacích před dvěma týdny. Jinými slovy: ať už se tam na ZSU VSRF skupiny Jih vrhá jakkoli, neprošlo to.

Ale - a z podobných důvodů - Rusové stále mohou volně brázdit oblohu nad bojištěm - a za ním - svými Orlany a podobnými průzkumnými bezpilotními letouny a vyhledávat cíle pro své útočné drony. To je problém, jehož řešení nepředpokládám, dokud někdo neudělá něco, co Italové nabízeli už v 80. letech, ale nikoho ani nenapadlo věnovat tomu pozornost: spustit sériovou výrobu něčeho ve stylu Otomaticu a/nebo Draco - 76mm kanonu (nebo podobné ráže) na podvozku tanku OF-40 nebo Leopard, případně obrněného automobilu Centauro. Takové zbraně mají účinný dostřel kolem 15 000 m, což by jim umožnilo zaměřovat ruské průzkumné bezpilotní letouny, které mezitím pravidelně operují ve výškách nad 2 000-3 000 m, a zůstávají tak mimo dosah (příliš drahých) MANPADů, lehkého protiletadlového dělostřelectva (jako ZU-23, ráže 23 mm) a také těžkých kulometů.

Samozřejmě by se to dalo zjednodušit (a zlevnit) a instalovat takové dělo (a jeho systém řízení palby) i na nákladní automobil...

...ale hádám, že to je "příliš složité na přemýšlení" (čti: ani tak složité, ani tak výhodné jako výroba předražených SAMů), a proto se to (zatím?) neděje.

(Poznámka: zmíněné 76mm dělo italské konstrukce je v širokém nasazení u desítek námořních sil po celém světě (včetně US Navy). Je pro něj k dispozici více systémů řízení palby, stejně jako velké zásoby munice...., ale budiž: to jsem jen já a moje blábolení....).

...s tím výsledkem, že stále můžeme vidět něco kolem 15-20 Ruskem zveřejněných videí denně, na kterých tyto zbraně vyřazují ukrajinská dělostřelecká zařízení, tanky, bojová vozidla pěchoty a podobné věci - jako v případě tohoto T-80 ZSU, zasaženého asi pět kilometrů za frontovou linií v oblasti Chasiv Jar:

Obrázek

Ruské bezpilotní letouny totiž někdy stále létají až 100 km za frontovou linií a pak umožňují svému Společnému strategickému velitelství Západ (OSK Západ) nasadit balistické střely Iskander nebo NM-23 proti tamním cílům, jako tomu bylo před dvěma dny v případě ukrajinského skladu asi 50 km jižně od Charkova:

Obrázek

Rusové také pokračují v vypouštění proudů útočných bezpilotních letounů Shahed hlouběji nad Ukrajinu, a to téměř každou noc. Přinejmenším masa z nich je sestřelována ukrajinskými SAMy... což se nedá říci o úderech ruských SAMů S-300 nasazených v režimu země-země a dalších balistických raket, které "stále" a "pravidelně" míří na Charkov a další města a obce hlouběji za frontovou linií (zde jen jedna zpráva o některých účincích takových útoků).

Ze své strany a v očekávání oficiálního povolení k nasazení západních zbraní na ruském území Ukrajinci 15. května pokračovali v demontáži ruské protivzdušné obrany na okupovaném Krymu. Tentokrát vypálili asi 10 střel ATACM, aby zasáhli AB Balbek, který je chráněn 12. protiletadlovým raketovým plukem (součást 31. divize protivzdušné obrany, tento pluk provozuje S-400 chráněné Pantsyr S1). Pokud je známo, byly zničeny dvě odpalovací zařízení S-400, radar 92N6E a (soudě podle všech papírů, které po něm létají, viz foto níže) velitelské stanoviště 55K6. A konečně, tento úder zničil dva stíhače MiG-31 a pravděpodobně i stíhač Su-27 (někteří říkají "návnada MiG-29", ale nejsem si tím tak jistý). Kromě toho (a podle ruských zpráv) v oblasti Sevastopolu ukrajinské ATACMS zasáhly hlavní sklad raket vzduch-vzduch R-37 a R-77.

Obrázek

***

Ach ano.... a 'BTW', když už jsme u té letecké války: včera se mě někdo zeptal na 'stojan' právě teď. Můj kolega Miloš Sipos už více než dva roky trpělivě shromažďuje všechny důkazy (a často je to tak, že úplné údaje se stávají dostupnými až po měsících). Výsledkem jeho práce jsou dvě velké excelové tabulky se všemi dostupnými údaji o každé jednotlivé prohře každé strany (a které hojně využíváme při přípravě knih, jako je tato, protože nám to umožňuje rozpoznat zákonitosti a vysvětlit techniku, taktiku a také výsledek). Když tedy spočítáme každý jednotlivý případ v každém listu, a pokud jsem nic nepřepočítal, jsou čísla následující.

Od 24. února 2022 Ukrajina (PSU, armádní letectvo a námořní letectvo) prohrála:

- 37 letadel (to jsou všechny typy, včetně 8 letounů L-39).

- 48 vrtulníků

Od 24. února 2022 Rusko (VKS a VF-MA) ztratilo:

- 99 letadel

- 117 vrtulníků.

Upozornění: jedná se o případy, které lze považovat za "1000% potvrzené". Viz: existuje přinejmenším fotografie nebo video trosek (v případě Rusů existuje i několik videí, na nichž je vidět několik jejich hořících vrtulníků po zásahu na konkrétních leteckých základnách nebo dva či více letounů zničených ukrajinskými raketami atd.) Ve většině těchto případů je totiž znám i Bort (tj. dvoumístné identifikační číslo), registrace (v případě ruských letadel je to pětimístné číslo s předponou "RF-") a jméno posádky.

'Ale': v případě Ukrajiny jsem nezapočítal všechny zničené civilní transportní letouny, ani všechna letadla a vrtulníky, které byly uskladněny před válkou a pak byly zničeny nebo ukořistěny Rusy (jako 22 uskladněných Il-76, ukořistěných v Melitopolském IAP, 25. února 2022, nebo asi 20 vrtulníků ukořistěných v Čornobaivce/Chersonském IAP, 27. února 2022).

***

Na závěr bych pro lepší pochopení stavu elektronického boje v tomto konfliktu od dubna do května 2024 doporučil přečíst si následující článek (v ukrajinštině, ale "automatický" překlad s pomocí moderních prohlížečů by neměl být problém):

Velké podniky nemají zájem o vytvoření malého zákopu EW: Rozhovor s inženýrem Sergejem "Bleskem"

Samozřejmě můžete následovat módu všech velkých průmyslových podniků a tuto disciplínu v této válce, a tedy i tento článek, ignorovat. Ale pak: nestěžujte si, pokud nerozumíte spoustě nejnovějších událostí na bojišti. Koneckonců ani já neznám, ani nejsem schopen vysvětlit vše podstatné.

(...pokračování...)

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... part-1-air
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den814 #aktuvalka

Analýza osmistéhočtrnáctého dne invaze na Ukrajinu 17.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 7-05-2024/

Ukrajinská protivzdušná obrana dnes podle velení letectva sestřelila všech dvacet sebevražedných dronů Šahed.

Ukrajinské drony dnes ráno znovu zasáhly další ruskou rafinérii. Tentokrát jde o Tuapse v Krasnodarské oblasti. Záběry, zveřejněné kanálem Astra, ukazují dron dopadající do prostoru již hořícího závodu z čehož plyne, že nejméně jeden dron již dopadl. Vzhledem k tomu, že se na videu ozývá jen střelba z palných zbraní (dost možná pouze z ručních), můžeme usuzovat, že jsou Rusové proti ukrajinským dronům prakticky bezbranní. Další záběry požáru rafinérie jsou zde. Silueta stroje odpovídá ukrajinskému dronu Ljutyj.

Astra dále uvádí, že obyvatelé Novorossijsku slyšeli během dnešní noci až 35 výbuchů, z nichž některé měly podle videí zasáhnout místní ropný terminál. Gubernátor Krasnodarské oblasti Sergej Altuchov uvedl, že “během neúspěšného ukrajinského útoku bylo zničeno deset dronů.” Natočené výbuchy však svědčí o opaku. Zároveň požádal obyvatele postižených měst, aby “nesdíleli fotografie ani videa zasažených oblastí,” čímž si sám protiřečí. Znovu můžeme vidět palbu z hlavňových zbraní, raketové systémy PVO nejspíše nebyly aktivní.

Dále ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nad okupovaným Krymem bylo sestřeleno 51 ukrajinských dronů a v Černém moři šest hladinových dronů.

Charkovská situace: Podle ukrajinského novináře Jurije Butusova se okupanti snaží prorazit skrz předměstí Lypců pomocí masivního nasazování dronů, dělostřelectva a leteckých úderů, následovanými útoky menších i větších družstev pěchoty, což podle něj umožňuje členitost prostoru. Vzdálenost ukrajinských a okupačních jednotek je podle něj v současné době zhruba 2 km, ale pravidelně má docházet k bojům na krátkou vzdálenost, ale díky činnosti 92. samostatné útočné a 13. brigády Národní gardy se ruským jednotky nedaří postupovat. Přístup k Charkovu samotnému je pak podle Butusova chráněn kvalitními a motivovanými jednotkami. Butosovovy informace potvrzují i záběry právě od dronařů z roty Charťa 13. brigády NG, kteří pomáhají navádět dělostřeleckou palbu do prostoru mezi Lypci a lesy na severu městečka.

Boje ve směru na Vovčansk nadále probíhají ve Starycji, jak potvrzuje geolokalizovné video ze Spartakovy ulice, a ukrajinské protiútoky se odehrávají i v Buhrativce (video, které jsme popisovali už včera). Ukrajinští pohraničníci pak bojují na jihu Hatyščého, které je v současné době již považováno za obsazené okupačními silami.

Ve Vovčansku pak probíhají boje v areálu ústřední nemocnice, záběry pořízené bojovníky jednotky Stugna spadající pod ukrajinskou vojenskou rozvědku HUR je možné geolokalizovat do ulice 1. května. Na východě města se pak ruští vojáci pravděpodobně snaží překročit řeku Vovču, v čemž jim spolehlivě brání ukrajinští vojáci na opačném břehu.

Severovýchodní fronta: Byl zaznamenán zničený ruský tank severně od Berestového (jihovýchodně od Tabajivky), což naznačuje, že se boje posouvají západním směrem k Piščanému a pokud by se zde podařilo okupantům území získat pod kontrolu, získali y další směr postupu k Tabajivce, o kterou se již téměř půl roku bojuje.

Bojovníci 63. samostatné mechanizované brigády přišli na části úseku Terny – Jampolivka – Torské s novou taktikou na “loupání” ruských obranných postavení. Záběry, které zveřejnil na svém TG kanále Jurij Butusov, ukazují příjezd pozemního dronu nad zákop, který odpálí, aby odhalil osazenstvo, které je poté zlikvidováno létajícím dronem. V tomto případě úspěšnou operaci provedl 23. samostatný střelecký prapor 63. brigády. Ve směru na Terny pak odrazili příslušníci 60. samostatné mechanizované a 95. výsadkové úderné brigády a 14. praporu bezpilotních prostředků společnými silami další ruský útok.

Bachmutská fronta: Geolokalizované záběry ukrajinského, později zničeného, tanku z centrální části Kanalu naznačují, že je tato mikročtvrť stále pod kontrolou Ukrajinců. Tank na jednom ze záběrů vystřelí, později je nejspíše zničen protitankovou řízenou střelou, původní záběry pocházejí z dronu od 98. gardové výsadkové divize.

Proukrajinské kanály se zdroji v jednotkách, které kolem Časiva Jaru bojují, informují o dalším odraženém ruském útoku u Ivanivského a v brzké době slibují i další záběry mimo již zveřejněných fotografií.

Podle předpokladů začíná nejspíše docházet k problémům u Kliščijivky, odkud někteří ukrajinští mappeři hlásí, že okupační jednotky překročily železniční trať na severu vesnice. V minulých dnech jsme byli svědky masivních útoků na vozidla pohybující se po silnici mezi Časivem Jarem a Ivanivským, která Ukrajincům slouží k zásobování Kliščijivky. Ačkoliv výšiny na západě vesnice jsou prozatím stále pod ukrajinskou kontrolou, je možné, že ze samotné vesnice se Ukrajinci pomalu stahují. Na potvrzení údajného ukrajinského zisku v Ivanivském jsme dnes nenarazili.

Doněcká fronta: Oproti předchozím týdnům se zdá, že ruská mašinérie zpomalila své tempo. Jedním z důvodů by mohlo být, že došlo k natažení logistických tras, navíc se stávají cílem ukrajinských dronařů, kteří se nebojí útočit hluboko v okupovaném území, jak můžeme vidět např. na těchto záběrech od Očeretyného (geolokalizace). Je také možné, že zde okupanti narazili na hlavní ukrajinskou obrannou linii.

Beze změn se zdá být situace u Archanhelsého, Sokilu a Slovojového (kde se objevily záběry zničeného ruského tanku) a u Novopokrovského. K drobné změně nejspíše došlo u Umanského, kde ukrajinští dronaři útočí na pozice ruské pěchoty v místech, která byla donedávna považována za území nikoho. Jde o prostor východního břehu Umanského rybníka.

Na severozápadním okraji Netajlového se okupantům podařilo vyvěsit ruskou vlajku. Stále však není úplně jasné, zda se jim podařilo zbytky vesnice obsadit, nade vší pochybnost však Ukrajinci tahají za výrazně kratší konec pomyslného lana.

V Krasnohorivce a mezi Novomychajlivkou a Paraskovijivkou se situace zdá beze změn.

Jihovýchodní fronta: Okupační letectvo pokračuje v bombardovací kampani Urožajného. Geolokalizace ukazuje, že munice stále dopadá do centrální části vesnice.

Záporožská fronta i Chersonská fronta jsou dnes bez nových informací.

Krym: Satelitní snímky úterního ukrajinského raketového útoku ukazují poškození letecké základny Belbek. Vedle již zveřejněných fotografií zničených systémů PVO, je z nich patrné zničení několika letounů Su-27, MiG-29 a pravděpodobně MIG-31, jakož i skladiště munice nebo pohonných hmot.

K úderu se nakonec vyjádřil i ruský Fighterbomber. Ten píše, že Belbek bylo dobré letiště zhruba před 60 lety, většinu jiných základen však prý převyšuje i dnes. Před ukrajinským úderem by podle něj však systémy PVO a radary zachránilo jen řádné včasné přemisťování, letouny by musely být umístěny do železobetonových úlů, které se sice mohou jevit jako drahé, ale nejsou tak drahé, jako ztráta letadel. K činnosti PVO pak dodává, že ruské systémy “buď neumí sestřelovat moderní balistické střely (ATACMS není moderní balistická střela, ale byla vyvíjena od r. 1981 – pozn. red.), nebo když se jim to povede, je to spíše dílem náhody.” Na závěr poskytuje “cenné” rady, jak útokům s podobnými výsledky předcházet.

Včerejší informace od ruského partyzánského hnutí Ateš o dalších škodách během druhého raketového úderu na základnu se nám nepodařilo potvrdit.

Diplomatické a politické události:

Členské země NATO uvažují o vyslání vojáků na Ukrajinu k výcviku ukrajinských sil, navzdory tomu, že USA se této myšlence stále brání. Píše o tom New York Times. Ukrajinští představitelé požádali své protějšky v USA a NATO, aby vycvičili 150 000 nových rekrutů blíže k frontové linii pro rychlejší nasazení, tvrdí NYT. Pomohlo by to tak řešit nedostatek vojenského personálu, který panuje kvůli zintenzivnění útočných akcí ze strany Ruska. Spojené státy to zatím odmítaly, ale předseda Sboru náčelníků štábů generál Charles Brown řekl, že nasazení aliančních instruktorů se jeví jako nevyhnutelné a americká armáda věří, že postupem času toho dosáhne. Zároveň by podle něj takové akce uvnitř Ukrajiny ohrozily „hromadu instruktorů NATO“ a vedly by k nutnosti použít k jejich ochraně prostředky protivzdušné obrany místo kritické infrastruktury v blízkosti fronty.

Spojené státy otevřely v Polsku novou základnu svých sil pro speciální operace v Evropě. Trvale na ní bude umístěno 150-200 amerických vojáků. Informují o tom polská média. Základna se nachází ve vesnici Balice u Krakova, asi 270 kilometrů od hranic s Ukrajinou a jmenuje se Camp Miron – podle polského vojáka Myroslawa „Myrona“ Lutského, který před 11 lety zemřel v Afghánistánu. Poradce polského ministra obrany generál Edward Gruszka zdůraznil, že nová americká vojenská základna v Polsku „jednoznačně dokazuje, že USA berou spolupráci s Varšavou velmi vážně”. Jak vysvětlil mluvčí speciálních sil Mariusz Lapeta, trvalá přítomnost amerických speciálních jednotek posílí politiku odstrašování. V současné době tvoří základnu převážně kontejnery, ale jak američtí i polští vojáci zdůraznili, vzhled budov je nejméně důležitý. Nejdůležitější je nový rozsah spolupráce, vysvětlila armáda. V budoucnu se kontejnery změní na trvalé budovy.

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva se rozhodl nezúčastnit se globálního mírového summitu pořádaného Ukrajinou a Švýcarskem. Píše o tom CNN Brasil. Švýcarská vláda pozvala Lulu během osobního setkání mezi hlavou státu Ignatiusem Cassisem a brazilským ministrem zahraničí Maurem Vieirou 30. dubna. K účasti na summitu Lulu pozval také prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský. Podle diplomatických zdrojů se Lula a Vieira rozhodli, že brazilskou delegaci nepovede prezident. Kdo ho nahradí, zatím nebylo rozhodnuto. Podle Luly a ministerstva zahraničních věcí Brazílie nemá smysl, aby se vůdce země účastnil summitu, na kterém nebudou obě strany konfliktu.

Srí Lanka plánuje vyslat do Ruska delegaci, aby zjistila, jak je možné, že stovky jejích občanů bojujících ve válce proti Ukrajině. Píše o tom agentura Reuters. Podle ministerstva obrany země se náborové kampaně na sociálních sítích zaměřovaly na bývalé vojáky a slibovaly jim vysoké platy a občanství. Takové nabídky se ukázaly jako atraktivní, protože Srí Lanka se snaží dostat z nejhorší finanční krize za více než 70 let. Podle neoficiálních zdrojů je v Rusku přibližně 600-800 lidí ze Srí Lanky. Srílanské úřady již obdržely 288 stížností od rodinných příslušníků občanů, kteří nelegálně odešli bojovat na Ukrajinu, a zadržely sedm lidí spojených s jejich náborem. Ve válce proti Ukrajině podle úřadů už zemřelo nejméně 16 občanů ostrovního státu.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes si přiblížíme další vývoj exportu ruské výzbroje do Číny. Ta přestává mít zájem o moderní ruské zbraňové systémy, většinu typů výzbroje již nahradila vlastní produkcí a kontrakty pokračují pouze u těch technologických celků, které zatím Čína není schopna produkovat samostatně – týká se to zejména poslední generace ruských proudových motorů pro stíhačky. Přičemž do několika let má čínská produkce nahradit ruský import i v této oblasti. Čínu k tomu vede jak nepříliš úspěšné nasazení ruské výzbroje v invazi na Ukrajinu, ale i rychlý technologický pokrok vlastních výrobců.

Dříve byla Čína druhým největším importérem ruské výzbroje, a to po Indii. V roce 2023 tvořil podle švédského institutu SIPRI export do Číny 21% a do Indie 34% celkového ruského zbrojního exportu, přičemž připomeňme, že ani Indie nehodlá uzavírat s Ruskem nové smlouvy o dodávkách výzbroje.

Role Číny a Ruska ve vzájemném obchodu se zbraněmi se tak obrací, neboť z jedné strany projevuje Rusko stále větší zájem o moderní čínské zbrojní technologie, z druhé strany pak Čína v případě rozhoření konfliktu o Tchaj-wan předpokládá, že se Rusko stane pouze dodavatelem energií a potravin. Podíl Ruska na mezinárodním obchodu se zbraněmi tak bude dále klesat.

Dnešní Třešnička™ bude o době ve které žijeme. Začneme zlehka. Matouš Bulíř to podle všeho dotáhl na seznam hledaných Ruskou federací, který pravidelně aktualizuje Mediazona. Je tam společně s několika dalšími Čechy obviněnými z různých prkotin jako je třeba “rehabilitace nacismu”, ale Matouš je tam kvůli svému angažmá v ukrajinské mezinárodní legii, což je dvakrát vtipnější. Dále Rusové znova vyvěsili vlajku nad berlínským Reichstagem. Tedy, jen nějaký pitomec vzal dron a vyletěl nad něj, ale na sociálních sítích to je oslavováno skoro jako znovuporažení nacismu. No, akorát, že vůbec. Pak bátuška Putin tvrdí, že za útok na ukrajinskou Charkovskou oblast můžou ve skutečnosti Ukrajinci. Současné operace podle něj nikdy neměly za cíl dobytí ukrajinské metropole, ale slouží jen pro ochranu ruských měst před útoky vytvořením “sanitární zóny”, ať už je to podle něj cokoliv. Dále řidič páté kolony, Viktor “koupímplyn10xdráž” Orbán, nasedl na rozjetou dezinformační vlnu a prohlásil, že atentátník na Roberta Fica byl “podporovatelem pokračování nepřátelství na Ukrajině”, jež se prý snažil slovenský premiér zastavit. Maďarsko tak podle něj kvůli “progresivnímu, proválečnému levičákovi” zůstalo na “straně míru” osamoceno. Zřejmě však jde o chybu v překladu, protože Juraje Cintulu s levicí spojuje asi jen to, že se v Levici narodil. Ale když už mluvíme o “levičácích”, tak se urodilo ve Španělsku. Posádka lodi Borkum, která podle tamní vlády veze vojenský materiál do České republiky, se rozhodla vynechat mezipřistání v Cartageně ačkoliv má loď veškerá povolení. Její vstup do jihošpanělského přístavu totiž žádaly zablokovat některé místní levicové strany. A teď přijde ten “plot twist”. Ty totiž tvrdí, že konečným příjemcem munice je Izrael. Dokonce španělský ministr dopravy Óscar Puente uvedl, že zbraně jsou pro české ministerstvo obrany a že jde o materiál na obranu Česka, který nebude dál převezen do další země. Ale víte jak je to s levicí která nezná hlad…

Ve středu 15.05.2023 jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem byla novinařina a celkově mediální prostředí u nás v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hostem byl odborník na slovo vzatý, novinář a redaktor Forum24, Martin Skýpala.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den815 #aktuvalka

Analýza osmistéhopatnáctého dne invaze na Ukrajinu 18.5.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 18-5-2024/

Charkovská situace: V posledních dnech se v tomto směru bojová aktivita poměrně zklidnila a někteří analytici a novináři začínají spekulovat o tom, že zde okupanti nemají dost sil, aby mohli výrazněji postupovat dál. Z dostupných informací se domníváme, že nynější nižší tempo Rusů je dáno spíše tím, že se jim prodlužují logistické trasy a tím se zhoršuje jejich schopnost zásobit frontové jednotky municí a komplikuje se rotace jednotek. Může se tedy jednat spíše o jistou formu operační pauzy. Zároveň je však třeba podotknout že zde mají postupující okupanti velice těžké ztráty na živé síle a nedivili bychom se, kdyby jim zde opravdu zbývalo jen málo rezerv.

Směrem na Lypci se toho příliš nezměnilo, ukrajinské dělostřelectvo pracovalo na okupantech, kteří se snažili postoupit zemí nikoho podél silnice směrem na jih. Okupanti zde k postupu používají hlavně pěchotu bez těžké techniky, což způsobuje okupantům nemalé ztráty (a tady).

Těžké boje se odehrávají ve Vovčansku. Ani zde jsme nezaregistrovali výrazný posun oproti včerejšímu dni. Rusové ostřelují ukrajinské pozice v centru města a boje se soustředí na severu města. Ukrajinské letectvo s pomocí řízených pum srovnalo se zemí vovčanskou nemocnici, kterou předtím obsadili Rusové. Ve městě jsou stále ještě civilisté, co bohužel vede k dalším ztrátám na životech.

Severovýchodní fronta: Na této frontě nedošlo k žádným výrazným změnám. Ukrajinští dronaři útočili na ruské cíle u Lymanu Peršoho a těžké boje probíhají severovýchodně od Kyslivky, ale místa, na které útočí ruské drony naznačují, že zde nedošlo ke změnám na frontě. Více na jih se bojuje v okolí Bilohorivky, ale jedná se spíše o poziční boje a vzájemné ostřelování dělostřelectvem a drony.

Bachmutská fronta: Západně od Bachmutu pokračují těžké boje na západním okraji Bohdanivky a ruské dělostřelecké ostřelování ukazuje, že zde ukrajinští obránci stále drží pozice. Další ohnisko bojů představuje území na východ od časivjarského předmostí Kanal, kde ukrajinské pozice ostřelují Rusové pomocí termobarických salvových raketometů TOS-1. Rusové tlačí i u Kliščijivky a Kurďumivky, ale ze zdejší fronty nemáme žádné vizuální zdroje.

Doněcká fronta: Západně od Avdijivky je stále poměrně tichý a nechodí z něho příliš informací. Ukrajinské dělostřelectvo pracovalo na ruských pozicích ve východní části Umanského. U Jasnobrodivky utrpěli okupanti ztráty kvůli ukrajinským sebevražedným dronům a ruské salvové raketomety ostřelovaly ukrajinské pozice jižně od této vesnice.

Západně od Pervomajského se Rusové dostali do západní části Netajlového a boje pokračují podél ulice Naberežné.

Situace v Krasnohorivce a Heorhijivce se nezměnila a jihovýchodně od Pobjedy ruské dělostřelectvo ostřelovalo ukrajinské pozice.

Jihozápad: Situace ve Staromajorském a Urožajném je beze změny. Ruské letectvo bombardovalo ukrajinské pozice na severu Urožajného a ukrajinské sebevražedné drony útočily na jihu vesnice v okolí budov zemědělského družstva.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku se Rusové stále snaží obsadit ruiny Robotyného, které nadále zůstává zemí nikoho. Rusové se sice jsou občas schopni dostat až na sever vesnice, ale tam jsou zničeni ukrajinským dělostřelectvem a nebo drony. Při ukrajinské protiofenzivě z rocu 2023 Ukrajinci očekávali, že tuto vesnici osvobodí do 24 hodin a podařilo se jim to až za 111 dní. Rusům nyní trvalo přes 250 dní, než dosáhli alespoň toho, že je vesnice zemí nikoho. To odráží situaci na celém bojišti, od podzimu 2022 fronta na Ukrajině stojí a ani jedna strana od té doby nedokázala dosáhnout větších úspěchů.

Ostatní části bojiště dnes bez relevantních zpráv

Diplomatické a politické události:

Prezident Volodymyr Zelenský věří, že existují vyhlídky na ukrajinskou protiofenzívu, a vysvětlil, co je k tomu potřeba. Uvedl to v rozhovoru pro AFP. Pro protiofenzivní akce je podle něj v tuto chvíli potřeba především stabilizovat situaci na frontě. Ukrajinský prezident dodal, že zná načasování zahájení protiofenzívy, ale novinářům nenaznačil ani zda to bude letos či příští rok.

Polsko oznámilo přidělení 10 miliard zlotých (asi 58 miliard korun) na bezpečnostní program Východní štít (Tarcza Wschód). Plánuje se posílení 400 km hranice s Ruskem a Běloruskem. Uvedl to polský premiér Donald Tusk. Projekt se bude týkat mnoha směrů. Půjde o elektronické a technické bariéry a také speciální inženýrské stavby. Polsko již začalo s budováním opevnění poblíž své východní hranice, zejména s Běloruskem. S tím je spojena nutnost obrany proti tlaku „vyvíjenému Lukašenkovým režimem“. V červnu 2023 Polsko dokončilo elektronickou bariéru na hranici s Běloruskem, která je vybavena tisíci kamerami a dalším vybavením, které má zabránit nelegálnímu překračování hranic. Později se objevily zprávy o plánech postavit na hranici s Běloruskem pozorovací věže vysoké 70 metrů, s jejichž pomocí přehlédnou území téměř 10 kilometrů na obě strany.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová na pozadí pouličních protestů vetovala zákon o „zahraničních agentech“, který schválil parlament. Uvedla to na tiskové konferenci. Zákon označila za „ruský“ ve své „podstatě i duchu“, což odporuje „gruzínské ústavě a všem evropským standardům“. Nyní se dokument vrátí k projednání parlamentu. Je však třeba uvést, že se očekává, že zákon přesto projde, protože k překonání veta stačí podpora 76 poslanců a parlamentní většina má ještě více – 83 hlasů.

Svéráz ruských černoprdelníků:

Dnes se podíváme jednu z iniciativ ruské pravoslavné církve, která směřuje k podpoře ruského válečného úsilí. Kromě bezvýhradné politické podpory, které se ruské vládě dostává od pana Gunďajeva (oficiálně titulován jako patriarcha Kirill) a jeho hierarche, přistoupila nyní ruská pravoslavná církev i k praktičtějším způsobům podpory. Její krasnogorský a opališský arcibiskup dal své svolení, aby v prostorách církve probíhala školení ve střelbě, přežití a jiných vojenských dovednostech, a to pro zájemce již od 12 let věku. Součástí je samozřejmě také nabídka podpisu kontraktu pro vstup do ruské armády pro všechny absolventy kurzu, kteří splňují ostatní podmínky pro vstup.

Kurzy, poskytované organizací ROKOT s využitím veteránů invaze na Ukrajinu, jsou pro zájemce poskytovány zdarma, nicméně vzhledem k tomu, že se místní kněží mají na kurzu aktivně podílet poskytováním „vedení a výukou směřující k patriotismu a poznání historie vlastní země“, si lze jen těžko představit, že by část státní dotace na provádění těchto kurzů nesměřovala do církevních rukou. Pro místní církevní hierarchii je to tak jednoduchý způsob, jak vylepšit své hospodaření, i když je nasnadě položit si otázku, zda je zrovna toto aktivita, která je ve shodě s původním posláním církve.

Dnešní Třešnička™ se bohužel neurodila. Tak zas jindy přátelé!

Ve středu 15.05.2023 jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem byla novinařina a celkově mediální prostředí u nás v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hostem byl odborník na slovo vzatý, novinář a redaktor Forum24, Martin Skýpala.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11809
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 18. května 2024: Část 2

S malým zpožděním přináším druhou část mé dnešní aktualizace: tu, která se týká vývoje na místě. Zdržela mě příprava dalšího sezení s otázkami a odpověďmi, které bude následovat za den či dva. Každopádně jdeme na to: začněme Charkovem...

Rusové tam rozmístili svůj XI. armádní sbor, což je:

- 2. brigáda specnazu

- 7. motostřelecký pluk (přímo podřízený)

- 18. motostřelecká divize (západní křídlo; tvoří ji 11. tankový pluk, 79. motostřelecký pluk, 275. motostřelecký pluk a 280. motostřelecký pluk)

- 72. motostřelecká divize (východní křídlo; tvoří ji 153. tankový pluk, 30. motostřelecký pluk a 41. motostřelecký pluk).

- 25. motostřelecká brigáda

- 138. motostřelecká brigáda

- 104. dělostřelecká brigáda

- 244. dělostřelecká brigáda

Cílem tohoto útoku nebylo jen dobýt několik pohraničních vesnic (jako Lukjance a Lipce, možná i Hylboké) nebo Vovčansk, ale vlastně projet až k Charkovu a také vjet do týlu sil ZSU východně od řeky Oskil a umožnit tak Skupině Západ zahájit útok na Kupjansk. Nyní je již zřejmé, že se Rusové daleko nedostali. Skutečně byli zpomaleni již kolem 13.-14. května a zastaveni kolem 15.-16. května. Bylo jim také znemožněno obklíčit Vovčansk a musí na něj útočit frontálně. V pátek pozdě večer zahájili Rusové další, velký útok na Lypce. Toho se účastnila 2. brigáda Specnaz (zřejmě nasazená jako liniová pěchota?) Získala nějaké území severně a severovýchodně od místa, ale nepodařilo se jí do něj vstoupit.

Od té doby se situace vrátila do (zatím) "obvyklých" kolejí této války. Viz: Rusové se probíjejí útokem, Ukrajinci k... kudrnatí spoustu Rusů, ale také utrpí nějaké ztráty. Vovčansk byl evakuován (alespoň z velké části) a od nějakých tří dnů se tam bojuje na ulicích. A především: Rusové to tam bombardují všemi dostupnými prostředky: to je pro mě vždycky "dobrý ukazatel" toho, jaká je situace v dané oblasti.

Obrázek

Celkově si myslím, že ZSU hodnotí situaci jako "stabilní". Přinejmenším "pod kontrolou".

Z ruského pohledu... no, dobře, chcete-li, je to 'výborné', protože Rusové mohou tvrdit, že 'postoupili' a 'za 8 dní dobyli 2,5 vesnice'. Pochybuji však, že by z toho měl někdo tam mezi klíčovými policajty v Moskvě nebo v centrále OSK Jih nějakou zvláštní radost.

Problém je ve vnímání veřejnosti. Na Ukrajině i na Západě už zřejmě mnozí volají, že se Rusové dostali 'příliš daleko'. Zejména proto, že vstoupili do severního Vovčanska. Troufám si však připomenout, že se nejedná o žádnou z arabsko-izraelských válek z 50. či 60. let, ani Ukrajina není stranou Severu/Svazu v secesní válce v USA. Čímž chci říci:

a) ne, Ukrajina nesmí neustále bojovat o každý čtvereční centimetr ukrajinské půdy (naopak, bylo by to zbytečné; pokud jsou nějaké pochybnosti, viz Bakhmut), a

b) ne, Ukrajina není Unie/Sever, takže je tu prezident Lincoln a ten potřebuje generála, který "něco dělá" - i když ten není nic jiného než Grant, který pak nemůže udělat o moc víc než vyplýtvat dalších 8 000 vojáků na jediný, nesmyslný a neúspěšný útok, takže veřejnost (čti: média) je ráda, že může publikovat o tom, že "armáda něco dělá".

To, na čem skutečně záleží, je něco takového:

a) ne, Rusům se nepodařilo dosáhnout Charkova.

b) Vlastně se jim ani nepodařilo dosáhnout první linie ukrajinské obrany (byli zastaveni několik kilometrů severně od ní).

c) Vovčansk byl severně od této obranné linie, protože je příliš blízko ruských hranic, a tedy i veškerého tamního ruského dělostřelectva (tj. Ukrajinci záměrně postavili svou obrannou linii jižněji, protože věděli, že stavět ji severněji by bylo pro jejich civilisty a vojenské inženýry stavějící tuto linii sebevražedné).

d) Týl frontové linie ZSU v oblasti Kupjanska není ohrožen. A,

e) VSRS opět dokázala, že nedokáže vést operaci na operační úrovni, ani vážně prolomit vybranou část ukrajinské frontové linie a pak zajet (nejméně) 50 km hluboko za ni.

Bonus č. 1: na rozdíl od obvyklého příběhu posledních 7-8 měsíců si ani jedna z brigád ZSU - jsou tam nasazeny 13. jägerská, 42. mechová, 57. motorizovaná a 71. jägerská (nebo výsadková?) plus jedna dělostřelecká - nestěžuje na nedostatek granátů. Naopak: všichni jsou dobře zásobeni dělostřeleckými granáty. A veškeré zpravodajství je v pohodě, i když někdy "napínavé".

(...a mám se ještě zmínit, že ZSU má v záloze prvky 92. útočné, 93. mech. a 3. útočné...?)

Bonus č. 2: Rusové očekávali, že ZSU bude nucena na tuto 'novou frontovou linii' přesunout mnohem více jednotek. Mezitím jsou to Rusové, kteří stahují své jednotky z jiných sektorů, aby posílili svůj útok na severní Charkov.

***

BITVA O DONBAS

Bachmut... Ukrajinci zničili ruské předmostí přes kanál Donbas-Siverský Donec a donutili je stáhnout se asi 200-300 metrů zpět podél silnice T0504.

Avdijivka-Pokrovsk: minulý týden Rusové útočili ve směru Kalynove, Novooelksandrivka, Sokil, Novopokrovske, ale nikam se nedostali. Dále na jih dokončili obsazení toho, co zbylo z Netaliove, ale to byl asi jejich jediný úspěch za posledních 10 dní.

Mariinka... Rusové získali nějaké pozice podél jižní strany vesnice. Jinde žádné nové úspěchy.

***

JIŽNÍ DONĚCK A ZÁPOROŽÍ

Staromajorske... Rusové jsou stále před jižním Urožajnem (místo jejich tolik vychvalovaného "velkého průlomu", před dvěma týdny). Proto bombardují zničenou vesnici UMPK.

Obrázek

Robotyne... no, ukázalo se, že Rusové opět drží jen jihozápadní roh ruin této vesnice. A přístupy k její jižní straně. Je vlastně tragické to říkat, ale to jsou všechny vážné zisky v této oblasti za poslední zhruba tři měsíce. Je hezké vidět, že relativně nové nebo alespoň nezkušené jednotky ZSU - jako 141. pěší, 65. mech a 117. mech - se tak dobře drží (navíc má ZSU v tomto sektoru v záloze 82. výsadkovou, 115. mech a 15. kara-dag).

Hlavním problémem zůstávají ruské bezpilotní letouny a údery kluzákovými bombami. Počet FPV-úderů se v průběhu tohoto měsíce zvýšil (v prvních dvou týdnech tohoto měsíce jich bylo zaznamenáno asi 3 000+). Počet úderů UMPK-bomb se zdá být "stabilní" na úrovni přibližně 150 denně.

https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 024-part-2
www.deepl.com
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11809
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

A ještě něco k Charkovu

Charkovský tlak: Putinův poslední velký úder?

Po 9. květnu, kdy Moskva slaví konec Velké vlastenecké války, se v Charkově rozjela nová ofenziva. Jde však o skutečnou akci, nebo jen o odvedení pozornosti?

by ANDREW TANNER
13. KVĚTNA 2024

Parádní čtení zde. Zejména paralely s druhou světovou válkou. Uvědomte si, že díky takovému ruskému vojenskému teoretikovi, jako byl Garejev (který do posledního dechu trval na tom, aby ruské ozbrojené síly studovaly a znovu studovaly druhou světovou válku), to, co nám na Západě bude nejspíš připadat jako "oříšek", bude mít na plánovače GenStabu téměř jistě vysoce emotivní, až hypnotizující účinky. Pravděpodobně i pro Pudinga. - Sarcastosaurus

Tah, který ukrajinské organizace jako Centrum pro obranné strategie a Frontelligence předvídaly už několik týdnů, orkové otevřeli novou frontu v Charkově. Zdá se, že se na ní podílejí asi dvě divize s 20 000 příslušníky, což o záměrech Moskvy dost vypovídá.

Obrázek
Ukrajina, přehled východu 12. května 2024.

Nejedná se o pouhou fintu nebo hraniční zátah. Není to však ani něco, co by samo o sobě mohlo změnit průběh konfliktu. Síly Moskvy neútočí na Dněpr západně od Charkova, alespoň zatím ne.

Za tři dny těžkých bojů se orkům podařilo obsadit pouze řadu pohraničních měst, která se již nacházela v šedé zóně oddělující obě strany. Někteří kritizovali nedostatek opevnění, ale nemá smysl stavět zátarasy přímo u hranic, kde jsou stavební týmy zranitelné dělostřelectvem a drony. A pokud postupujete podle schématu plošné obrany, na které Ukrajina na konci zimy docela přešla, očekává se postup nepřítele do šedé zóny.

Zásadním vojenským pojmem, který většina znalců, a dokonce i mnoho odborníků špatně chápe, je iniciativa. Často se o některé straně řekne, že ji má, protože aktivně útočí na druhou stranu. Ve skutečnosti se však jedná o něco subtilnějšího - o svobodu jednání.

V okamžiku, kdy pošlete do pohybu vojenské prostředky, jste ve skutečnosti do jisté míry ztratili iniciativu. Zavázali jste se k akcím, které si vyžádají určitý čas na odeznění nebo přizpůsobení, pokud se události nevyvíjejí dobře. Obrana je ve většině případů lepší než útok právě proto, že se útočník vzdává iniciativy - přinejmenším do doby, než se mu investice zdrojů vyplatí a donutí protivníka k akci, kterou by jinak nepodnikl.

Proto jsou klamání a překvapení tak mocnými nástroji: pokud lze nepřítele přimět, aby se odhodlal k operaci, na kterou jste připraveni, kdo má skutečně iniciativu? Potřebujete kvalitní informace, abyste minimalizovali omyly, které řídí průběh bitvy a tak často rozhodují o jejím osudu.

Aby kterákoli strana v této válce zvítězila, musí rozbít vojenské schopnosti svého nepřítele. Aby si Ukrajina zajistila svobodu, musí doslova zničit rezervy, které Moskva dokázala vytvořit v uplynulém roce, aby si vytvořila prostor pro trvalé protiofenzivní úsilí.

Proto vidím hru Moskvy v Charkově spíše jako příležitost než jako hrozbu. Ve skutečnosti, pokud tyto operace nejsou velmi sofistikovanou fintou před náhlým tažením západně od Charkova směrem k Dněpru, tyto útoky spadající na východ od města naznačují, že Moskva zvolila omezenější variantu v souladu s probíhající kampaní na vyčerpání.

Cílem orků je sice otočit ukrajinské křídlo, ale pouze rozšířením toho stávajícího. Dalším důvodem této ofenzívy je prostě splácení Ukrajině za nájezdy, které ruští bojovníci za svobodu podnikli na Bělehrad z Charkova letos na jaře.

Určité urážky nutí Putina reagovat určitým způsobem, aby si zachoval iluzi moci, na níž je závislý. Načasování a tempo nedávného bombardování ukrajinských energetických objektů naznačují, že jde spíše o odvetnou kampaň za ukrajinské útoky na ruskou ropnou infrastrukturu než o součást uceleného strategického plánu na ochromení ukrajinské ekonomiky.

Putin to zkrátka dělá na vlastní pěst. Útočí nyní, protože příštích čtyři až šest týdnů představuje bod zranitelnosti, zatímco Ukrajina čeká na opožděný příchod pomoci. Zdá se, že jeho síly se nepokrytě snaží obrátit křídlo Kupjanské fronty, protože se bojí rizika, které by pokus o odříznutí Charkova a dosažení Dněpru znamenal. Dobrý způsob, jak přijít o polní armádu, když to pokazíte, jako to orkové dělali při každé další rozsáhlé ofenzivě po dva roky v řadě.

Jak vyložím v druhé části příspěvku tohoto týdne, zdá se, že Putin se snaží zopakovat tu část útoku z roku 2022, která skutečně fungovala. Podruhé se to však pravděpodobně nepodaří.

Tento týden na frontách

Jaro na celé Ukrajině je v plném květu, šeď a hněď zimy na stepích vystřídala zářivá zeleň. V éře dronů to znamená, že díky návratu vegetačního krytu nastává sezóna bojů.

Dokonce i termokamery jsou vegetací vyvedeny z míry: rostliny vyzařují na infračervených vlnových délkách, které jsou pro lidské oko neviditelné. Nedávno jsem se díval na záběry ze satelitu Sentinel a zaujalo mě, jak snadno lze vysledovat frontu na jihu pohledem na falešnou barevnou mapu NDVI, kde tmavě zelená odpovídá vegetačnímu pokryvu.

Obrázek
Ze Sentinel Hub. Kompozitní falešně barevný (ok, barevný) snímek NDVI spojující 7. a 10. května 2024. Přidány modré a červené linie. Omlouvám se všem, kdo mají červeno-zelenou barvoslepost, ale snad je linie asi 40 km jižně od modré vidět.

Většina světlejší zelené barvy na výše uvedeném snímku odpovídá polím, která byla pravděpodobně nedávno oseta, takže nad půdou jsou jen výhonky. Tmavší zelená na snímku odpovídá přirozenější vegetaci, které je více v šedé zóně a v zalesněných oblastech. Samozřejmě není mnoho zemědělců, kteří by chtěli pracovat v oblasti plné min a kde mohou kdykoli přistát drony nebo dělostřelectvo. Kdo by chtěl svěřit svůj život operátorovi dronu, který možná nemá dostatečný výcvik, aby poznal rozdíl mezi traktorem a tankem? Nebo na straně orkánu, dokonce se stará...

Mít na paměti rozsah této probíhající tragédie je obtížné. Denně se do šedé zóny vydávají statisíce lidí, aby vykonávali svou práci. Tisíce orků a pravděpodobně pár stovek Ukrajinců je při tom zabito nebo zmrzačeno. A to všechno jen proto, že Putinovo impérium nedokáže pohodlně sedět za vlastními hranicemi.

Každý z nich je samostatný příběh - ať už tragický, nebo hrdinský, pořád je to navždy vyhaslý život. A v této válce je díky internetu poprvé celá ta hrůza viditelná pro každého. Poslední okamžiky opuštěného orka, jehož tým byl zlikvidován bezpilotními letouny, mohou být vysílány po celém světě a miliony či miliardy lidí mohou sledovat, jak vytahuje kolík z granátu a zastrkuje si ho do vesty - s předvídatelně děsivými výsledky, v množném čísle.

Ještě nikdy nebylo možné, aby chmurnou a strašlivou pravdu o válčení vidělo tolik lidí. Válka dělá z rozumných lidí šílence a z šílenství rozumné. Jediná dobrá věc, která by z tohoto mizerného, zbytečného konfliktu mohla vzejít, je, že si lidé musí vybrat, že nebudou chápat, co válka je a co znamená. Proč je třeba se jí téměř za každou cenu vyhýbat, ale také ji vést s neutuchající zuřivostí, aby ta noční můra skončila co nejrychleji a nejtrvaleji, jakmile se boj stane nevyhnutelným, jako se to stalo na Ukrajině.

Úsilí Moskvy na nové charkovské frontě se tento týden dostává do titulků novin, ale protože se jí od pádu Avdijivky před třemi měsíci nepodařilo nikde prorazit nad taktickou úroveň, je Moskva viditelně odhodlána k holé strategii opotřebování. Putin nemůže vyhrát válku, a tak musí doufat, že jeho nepřátelé ustoupí z bojiště poté, co je odradí náklady na pokračování boje.

Na dněperské frontě se ruská vojska pokusila znovu dobýt Nestryhu, ostrov v ústí Dněpru, a také Krynky (stále ještě). Všechny snahy skončily neúspěchem. Orkové mají v tomto sektoru prakticky nulové štěstí, kromě zadržování ukrajinských předmostí. Obě strany se zde musí spoléhat na lodě, pokud jde o logistiku, a vzhledem k tomu, že drony mají stále lepší vybavení pro noční vidění, není snadné to udržet. Zvýšené dodávky dělostřelectva by měly Ukrajině brzy poskytnout vážnou výhodu.

Na záporožské frontě se zdánlivě nekonečnému tlaku orků na Robotyne podařilo proměnit ruiny města v trvalou šedou zónu. Skřeti jdou dovnitř a jsou vyhlazováni, ale Ukrajina nedokáže udržet mnoho lidí na zemi dlouho, protože už nezbývá mnoho slušných pozic. Takže Moskva pomalu konsoliduje pozice po jedné linii stromů na předměstí. Zdá se, že Ukrajina v těchto dnech drží v této oblasti jen dvě nebo tři brigády, které většinou o region vůbec nebojují, protože cena pro Moskvu je tak vysoká.

V oblasti řeky Mokri Jali nepřítel dosáhl okrajových částí Urožinska a Staromajorska, které byly osvobozeny v roce 2023. Úsilí zde je pravděpodobně třeba chápat ve dvojici s útoky směrem na Kurašov, které tvoří dvoje kleště, jejichž cílem je vytlačit Ukrajinu z oblasti, která by mohla na podzim posloužit jako nástupiště pro naprosto smrtící protiofenzívu směrem na Mariupol. Ruská snaha dobýt Krasnohorivku o něco severněji je nezbytná k pokrytí severního křídla fronty Vuhledar-Kurakhove, jakož i jižního křídla zastaveného postupu na západ od Avdijivky.

Fronta u Avdijivky je rušná, ale většinou stabilní, příchod 100. a 110. mechanizované brigády blokuje jakýkoli další pohyb směrem k Novooleksandrivce. To umožnilo 115. brigádě nebo jakékoli brigádě, která ji nahradí, konsolidovat užší frontu u Kalynove, odkud může vést palbu z kopce na Arkanhelske a Keramik.

Je příliš brzy na to, abychom si mohli být jisti, zda se zde podařilo útok Moskvy zadržet; je pravděpodobné, že se zde vystřídají čerstvé síly, aby znovu získaly dynamiku, pokud toho budou schopny. V posledních dnech jediného výrazného pokroku orkové dosáhli opět na jižním okraji bojiště, kde se zřejmě přes Durnu shromažďují síly, aby se pokusily dobýt hřeben na severozápadě. Stále existuje nebezpečí, že Ukrajina zahájí lokální protiútok proti divizi, která obsadila Ocheretyne, dokud budou ukrajinské síly držet pozice na ose Umanske-Novopokrovske-Sokil, takže místní velitel orků bude chtít tuto oblast vyčistit.

Nadále vidím fronty Avdijivka a Chasiv Jar jako rovněž svázané dohromady, což je jedna z mála oblastí kontaktní zóny, kde Moskva může spojit dvě operace v dostatečně velkém měřítku, aby prolomila obranu Ukrajiny na dostatečně širokém území, které lze využít ve stylu hluboké bitvy. Projít přímo přes Toretsk není ideální, protože oblast je na relativní výšce a posetá vysokými valy z minulých těžebních operací, které Ukrajinci označují jako "terikony", jako byl ten, který byl centrem bojů během bitvy o Avdijivku.

Moskva by velmi ráda zopakovala úspěch Avdijivky u Torecka, čímž by si otevřela cestu k obléhání křižovatky u Kostiantynivky a dalšímu postupu na Kramatorsk. Tyto dvě fronty dohromady samy o sobě tvoří jižní kleště pokusu o dosažení a obklíčení Kramatorska a Slovjanska, do něhož jsou zapojeny síly útočící směrem k řece Siverski Doněc u Terny. Podpůrné úsilí usiluje o zhroucení Siverského výběžku, jehož jižní okraj dlouho držela 10. horská útočná brigáda, která byla v posledních několika týdnech vystavena trvalému útoku. Po téměř dvou letech nepřetržitého nasazení zde musí jednotka dobře znát terén, ale také být velmi unavená - stejně jako předpokládám, že je 81. letecká armáda nahoře v Bilohorivce na severu.

A tím se dostáváme k přehledu frontů v oblasti Kupjanska, kde Kyslivka a Kotliarivka nedávno padly do rukou orků. Zde Moskva dlouhodobě soustřeďuje jednu ze svých údajně předních formací, 1. gardovou tankovou armádu, ale směrem ke Kupjansku postoupila jen velmi málo. Ukrajina tuto oblast využívá jako jakési cvičiště pro novější brigády, přičemž analytici varují, že oblast může být kdykoli intenzivně napadena, přesto se žádný z kroků Moskvy nikdy nedostal příliš daleko, což vede k rozšířenému přesvědčení, že tato oblast má především odvést pozornost Ukrajiny od Donbasu.

Zahájení nových ofenzivních operací blíže k městu Charkov může naznačovat trvalé rozšiřování této strategické finty - ačkoli situace se může vyvinout v něco mnohem nebezpečnějšího. Nebezpečí, kterému Ukrajina čelí, spočívá v tom, že pokud Moskva nasadí dostatek svých strategických rezerv, může potenciálně hrozit, že oživí severní křídlo snah dostat se za Slovjansk a Kramatorsk.

Svým způsobem je to pro Moskvu návrat k základům. Téměř přesně zde jsem v únoru 2022 předpokládal, že Putin zahájí útok velmi podobným způsobem, jakým to později udělal.

Putinova charkovská ofenzíva v roce 2024

Bitvy v okolí Charkova dopadly pro Sověty za druhé světové války často katastrofálně. Po ztrátě regionu ve prospěch Němců v říjnu 1941 přešla Moskva během zimy a jara 1942 do protiútoku. Do května 1942 se Rudá armáda protlačila přes Siverský Donec u Iziumu s cílem obklíčit Charkov z jihu a dosáhnout Dněpru, čímž by odřízla německé síly operující na jižní Ukrajině od těch, které byly blíže Moskvě. Operace skončila žalostným neúspěchem.

V zimě 1943 se sovětským protiútokům po Stalingradu podařilo dostat Charkov zpět pod sovětskou kontrolu. Rudá armáda, která se tlačila jižně od města a znovu od Iziumu podél Siverského Doněcku, měla v úmyslu vyhnat Němce a jejich spojence z jižní Ukrajiny. Německé síly pod vedením von Mansteina však zasadily jeden ze svých slavných úderů do zad a zasáhly sovětské jednotky, když se jejich ofenzíva posunula za svůj přirozený kulminační bod a protlačila se přes Charkov až k Belgorodu. Teprve v srpnu 1943 byl Charkov znovu osvobozen, přičemž Moskva po zničujících ztrátách Německa u Kurska nashromáždila převahu 5:1 v počtu vojáků a lepší než 10:1 v počtu tanků.

Když Putin v roce 2021 zahájil budování sil podél ukrajinských hranic, vyhodnotil jsem, že jeho cílem v případné válce bude odvést pozornost Ukrajiny hrozbami Kyjevu, zatímco jeho vojska zajistí pozemní most na Krym a zatlačí na východní Charkov. Dalším krokem by bylo uzavření čelistí pasti kolem ukrajinských sil, pokud by držely linii v Donbasu a neustoupily.

Obrázek
Moje předpověď Putinovy války na Ukrajině k 15. únoru 2022. Jižní a východní oblast jsem většinou trefil správně, ačkoli jsem si nevšiml tlaků přes linii dotyku Donbasu podél ramen. Myslím, že původní podkladová mapa je od agentury Reuters.

To je to, co Ukrajina očekávala, a obecně řečeno to, co Moskva skutečně udělala, přinejmenším na jihu. To je důvod, proč měla Ukrajina v první den útoku na Hostomel jen pár dělostřeleckých a jednu brigádu národní gardy plus několik místních posádek pravidelných vojáků. Dávalo smysl, že síly Moskvy v Bělorusku byly součástí blafování, protože jich bylo příliš málo na to, aby dobyly a udržely město velikosti Kyjeva.

Nakonec se Kyjev díky ukrajinským vojenským přípravám - například rozptýlení životně důležitých věcí, jako jsou letadla a systémy protivzdušné obrany - a prudké reakci obyčejných Ukrajinců vzpamatoval z počátečního překvapení a moskevský gambit naprosto selhal. Důsledkem bylo, že jí chyběly síly potřebné k uzavření čelistí pasti kolem Donbasu, přestože ukrajinské jednotky byly nuceny ustoupit ze severního a jižního křídla linie dotyku.

Putin zde udeřil, protože na jihu se jeho síly skutečně řídily zdravou vojenskou logikou, s výjimkou té osudné létající kolony, kterou vyslaly z Mykolajivu do Vozněsenska, aby se pokusila dostat přes řeku Bug a dosáhnout Oděsy. Během několika dní padlo životně důležité město Melitopol, Mariupol byl obklíčen a skřeti měli předmostí přes Siverský Donec u Iziumu.

Obrázek
Duben 2022: Donbas se uzavírá, i když se Moskva stahuje z Kyjeva.

Proč byl Putinův plán na jižní a východní Ukrajině tak široce předvídatelný jen na základě historie a toho mála informací z otevřených zdrojů, které byly k dispozici? Hlavně geografie. Abyste mohli vést ofenzívu, musíte mít dostatečnou logistiku, abyste mohli zásobovat vojáky. Máte tendenci vyhýbat se místům, kde se nepřítel snadno brání. Silnice a zejména železnice přes venkovské oblasti jsou vaším přítelem a pěkná trasa vede přímo po řece Oskil u Kupjanska a pak směřuje na jih do Slovjanska přes Izium. Na jihu byl vždy zásadní Melitopol, a odtud je jasný tah na sever, pokud můžete.

Ačkoli Putinova horda zpočátku porušovala všechna pravidla skutečné války a myslela si, že si s Kyjevem může hrát na Budapešť nebo Prahu, během několika dní se většina snah vrátila k něčemu rozumnějšímu na jihu. Když Moskva strávila měsíc snahou obklíčit Kyjev, nebyla schopna zatlačit ukrajinské síly na východě zpět dostatečně rychle, aby došlo k totálnímu kolapsu. Ukrajina dokázala zachytit ruský postup podél linie Siverského Doněcku, zadržet jediné moskevské předmostí a na podzim 2022 podniknout protiútok severně od Iziumu, dosáhnout Kupjanska a donutit Moskvu k ústupu.

Tento okamžik znamenal bod, kdy Putin již nemohl předstírat, že vítězství ve "speciální vojenské operaci" je nevyhnutelné. Bylo to ponížení, které zřejmě nikdy nepřekonal. O to více je možné, že charkovská ofenziva je více než pouhou fintou nebo pokusem o nárazníkovou ochranu Belgorodu před ukrajinským ostřelováním.

Pravděpodobné se zdají být tři trajektorie:

A. Moskva by mohla aktivovat tento sektor a pravděpodobně i další, jako například Sumy severozápadně od Charkova, aby rozptýlila ukrajinské síly tím, že bude představovat věrohodnou hrozbu. To by mohlo zmírnit úsilí jinde.

B. Místo toho by mohla ukrajinské síly fixovat v oblasti Charkova před překvapivou ofenzívou západně od města.

C. Cílem by mohlo být obklíčení ukrajinské obrany severně od Kupjanska ve snaze obnovit tažení na Slovjansk ze severu a zopakovat tak úspěch z počátku roku 2022.

Obrázek
Základní útočné možnosti Moskvy vzhledem k dnešnímu stavu ofenzivy. C je nejméně pravděpodobné, A nejvíce, i když A+B je přirozený vývoj.

Úroveň síly, kterou Moskva používá, způsobuje, že to, co se děje, vypadá jako víc než pouhá finta. Objevilo se video, na němž je vidět, jak ruská balistická raketa Iskander likviduje ukrajinský raketomet Vampire poté, co se vrátil do úkrytu. Ale to je trochu jako použít kladivo k zabití komára. Vampír je ukrajinská varianta standardního raketometu Grad, který od kubánské krize používal téměř každý sovětský zákazník. Není to cíl, na který by stálo za to použít přesně naváděnou balistickou raketu, pokud to není nezbytně nutné - nebo pokud nechcete něco dokázat.

Moskvě na této operaci buď opravdu záleží, nebo chce, aby si to Ukrajina myslela. Nejlepší finty jsou přece ty, které nelze ignorovat. Ukrajina však má pro podobné věci plán a opevnění připravené dostatečně daleko od hranic, aby Moskva nemohla výstavbu přerušit běžným ostřelováním.

Otázkou je, jak velkou palebnou sílu Moskva nakonec nasadí. Pokud má skutečně připravenou 120tisícovou strategickou rezervu, odpovídá to asi tuctu divizí sovětského stylu, které se dnes objevují na bojišti. Opuštěna je koncepce praporní taktické skupiny, kterou moskevská vojenská mašinérie nikdy nebyla dostatečně profesionální, aby mohla fungovat. Nyní máme co do činění s trojúhelníkovými divizemi se třemi základními pěšími pluky, z nichž každý má několik samostatných praporů a v každém je alespoň rota jednorázových útočných jednotek.

Divize a brigáda se při porovnávání systémů NATO a Sovětského svazu stávají matoucími pojmy. Obecně platí, že to, co Sověti nazývali divizí, má přibližnou bojovou sílu podobně vybavené brigády NATO. Moskva zřejmě vyslala 18. motostřeleckou divizi u Charkova a 72. motostřeleckou směrem ke Kupjansku a Ukrajina reagovala přesunem zhruba brigády do cesty každé z nich, přičemž 42. blokovala 18. motostřeleckou a oddíl nebo více ukrajinských 92. útočných v cestě 72. motostřelecké.

Největší neznámou ohledně stavu konfliktu je nyní stav záloh každé ze stran. Rychlý přehled veřejně známých pozic ukrajinských jednotek odhaluje nejméně dvanáct velkých brigád, u nichž nebyla veřejně aktualizována poloha nejméně měsíc. Za předpokladu, že Syrského nová politika začala platit v březnu, mohla Ukrajina snadno stáhnout 12-15 brigád a začít vytvářet životaschopné strategické rezervy.

Ukrajina od roku 2022 rozšířila své ozbrojené síly 4-5krát, což znamená, že mezi sebou a ochotnými partnery dokázala každý měsíc obléci do uniformy až 30 000 těl. To je téměř totožné s 30 000, které je schopna vycvičit Moskva, ale pravděpodobně to představuje značně nadhodnocený údaj, protože mnoho ukrajinského personálu slouží v týlových oblastech a pravděpodobně v důsledku toho neprošlo přísným bojovým výcvikem. Koneckonců je k dispozici jen tolik výcvikových prostředků.

Přesto se zdá, že schopnost vycvičit současně čtyři brigády s až 20 000 čerstvými příslušníky je v rozumných mezích. Očekávám, že Ukrajina má 3-6 brigád, které jsou schopny být kdykoli nasazeny k řešení mimořádných událostí. Dvě by měly stačit k zastavení náporu, který Moskva zahájila. Pokud se zintenzivní a Moskva nasadí další sbor nebo tři, stále by to nemělo Ukrajinu přiblížit ke krizové situaci, za předpokladu, že opevnění a výcvik jsou na tento úkol připraveny.

Pro Moskvu je hlavním lákadlem zahájení útočných operací v tomto regionu, kromě potenciálního odvedení ukrajinských rezerv od intervence na jiných frontách, to, že Ukrajina není schopna zasáhnout hluboko do své logistické sítě. Každý ruský operační nápor je zastaven dříve, než se dostane na více než deset kilometrů, částečně kvůli neefektivitě distribuovaného systému zásobování, který musela Moskva přijmout.

Za stejných podmínek nabízí centralizace efektivitu, zatímco decentralizace odolnost. Je snazší spustit nákladní automobily k dělostřelectvu z velkého skladu, který je nastaven na velkou propustnost, než je nechat pendlovat mezi menšími sklady. To druhé je při chytrém plánování proveditelné, ale vždy stojí více zdrojů na udržení vlastní váhy.

Proto je omezení Ukrajiny používat ATACMS a další efektní přesné zbraně s dostřelem až několik set kilometrů tak nesmyslné. Na počátku konfliktu existovaly důvody k obavám, že by Moskva mohla považovat odpálení balistických nebo řízených střel z Ukrajiny za začátek širšího zásahu NATO - nebo ještě hůře, za odzbrojující jaderný úder.

Ale protože všichni měli čas pozorovat chování ostatních, je do očí bijící, že nikdo tuto válku nepoužívá jako záminku k odzbrojujícímu nebo dekapitujícímu úderu, ať už jadernému, nebo jinému. V této fázi hry Moskva jednoduše neuvěří, že několik desítek raket, které mohou kdykoli dopadnout na její území z Ukrajiny, představuje hrozbu pro přežití režimu.

Putin si zřejmě konečně uvědomil, že pokud se chystá otevřít novou frontu, Charkov je jeho nejlepší sázkou - samozřejmě do té doby, než se ruská vojska vzdálí od hranic natolik, že jejich zásoby budou muset být schovány na ukrajinské straně. Pak už je na řadě HIMARS a ATACMS. To je jeden z důvodů, proč neočekávám, že jeho síly zopakují své úspěchy z počátku roku 2022.

Někteří teď nepochybně budou trvat na tom, že Moskva dělá chybu, když nesoustředí všechny dostupné síly na skutečně rozhodující frontu. Mnohokrát se však mluví o logistice, aniž by si lidé uvědomovali, že efektivní průchodnost bude různá.

Tím mám na mysli, že je velmi dobře možné nasytit logistický potenciál oblasti do té míry, že přidání dalších vojsk přinese více škody než užitku. To je důvod, proč se ve skutečnosti nedá mluvit o tom, že Ukrajina drží vnitřní linie.

Díky bezpilotním letounům musíte mnohem více rozložit síly. Jejich soustředění pro rozhodující úder je nyní pravděpodobně otázkou intenzivního útoku podél širší fronty, než bylo standardem v taktice studené války, kdy se i několik desítek obrněných vozidel mohlo účinně skrývat v mezerách mezi nepřátelskými radary a satelitními skeny. Prolomit nepřátelskou frontu nyní vyžaduje operovat na širším území a zároveň nějakým způsobem získat dostatečnou dynamiku, aby se zabránilo vytvoření nové obranné linie kousek za tou, kterou jste obsadili.

Vaše základní možnosti jsou přemoci celou frontu, která je nebo může být izolovaná, nebo tlačit všude a vyčerpávat nepřítele, dokud se nevytvoří slabé místo. Druhý přístup je nejvhodnější pro decentralizované, vysoce autonomní týmy, nikoli pro intenzivní mechanizované útoky, na které spoléhá Moskva. Díky absenci významnějších terénních překážek ve stepi s výjimkou vodních kanálů, jezer a osad není pro Moskvu ideální ani první možnost - proto její vytrvalá snaha vytvořit kotel a uvěznit v něm ukrajinské síly.

Očekávám, že v příštích dvou měsících Moskva vyčlení podstatnou část svých záloh na ofenzivu na celé linii dotyku. Vycvičí asi o 10 000 orků víc, než kolik jich za poslední rok každý měsíc ztratila, a bude dláždit jednotky pomocí motocyklů, čtyřkolek a golfových vozíků spolu s MT-LB z 50. let a tanků (špatně) chráněných kovovými zástěnami - armáda, kterou má Moskva na papíře, je stejně velká jako ta, se kterou v roce 2022 začínala. To však zakrývá obrovský stupeň nevratné degradace díky bezcitnému zacházení Moskvy s vojáky v první linii.

Nejrozumnějším přístupem by bylo použít veškerou zbývající palebnou sílu v oblasti, kde má šanci překvapit Ukrajinu tím, jak rychle se skutečně dokáže pohybovat. Jak už jsem psal v minulosti, je to riskantní hra, která by pravděpodobně nevyšla, ale je to pravděpodobně Putinova jediná naděje.

Protože je zbabělec neochotný hodit si kostkou a smířit se s výsledkem, chystá se zvolit střední cestu: ohrozit Charkov a možná se pokusit zopakovat počáteční úspěch východního křídla této osy postupu a pokusit se dostat za Slovjansk. V kombinaci se zhroucením Siverského výběžku na druhé straně a obléháním Kostiantynivky by Moskva vstoupila do léta s propagandistickým vítězstvím.

Ukrajinu by dokonce mohla přimět k nasazení takové části svých rezerv, že pokud pomoc ze zahraničí přijde pomaleji, než se očekávalo, nebo nebude stačit na to, aby Ukrajina na podzim podnikla protiútok, Putin se bude moci držet až do roku 2025. Stejně jako Netanjahu v Izraeli bude doufat, že chaos ve Washingtonu kolem voleb mu poskytne příležitost vykroutit se z pasti, v níž se oba v současnosti nacházejí.

Mám pocit, že Ukrajina to tušila už v lednu. Proto tehdy zvolila moudrou variantu restartu, dokud byl čas, a připravila se na zachycení a porážku Putinovy ofenzivy, po níž bude následovat ostrý a prudký protiútok, až se obnoví zásoby.

Strategické faktory

Zásoby dělostřeleckých granátů se ukazují být nejdůležitějším faktorem, který určuje, která strana má v daném okamžiku na kterékoli z aktivních front navrch. Ještě více než ztráta omezeného počtu moderních obrněných vozidel, které Ukrajina dosud obdržela od svých partnerů, si nedostatek dostatečných dělostřeleckých zásob vynutil předčasné omezení letní kampaně v roce 2023. Právě když byla Ukrajina v říjnu na pokraji operačního průlomu, začaly docházet náboje, přičemž prognózy, které jsem tehdy nebral dostatečně vážně, hovořily o celém roce, než se výroba v USA a Evropě zvýší.

Naposledy jsem viděl, že projekce ukazovaly, že celková produkce v zemích NATO dosáhne v květnu asi 60 000 nábojů. Orkové denně vystřílejí až 10 000 kusů všech ráží, z toho pravděpodobně asi 2/3 těžké raketové a dělostřelecké munice. Během zimy se na Ukrajině snížila spotřeba na 1 000 těžkých granátů denně nebo ještě méně; celková spojenecká produkce může stále udržet rychlost jen asi 2 000. Naštěstí výhoda Ukrajiny v přesnosti znamená, že její 155mm náboje mají hodnotu asi dvou orkánů, což znamená, že může účinně čerpat i s přídělem 3 000 nábojů denně. Při počtu 90 000 nábojů měsíčně je to více než milion nábojů ročně, ale do konce léta je budou továrny chrlit.

Pro ofenzivní operace je potřeba dvojnásobek nebo zhruba parita. Zatímco USA a Evropa nedosáhnou takové úrovně výroby dříve než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2024, nedávná česká iniciativa slibuje statisíce nábojů již od června. To by mělo znamenat, že po dalších třech až čtyřech týdnech těžkých časů se situace Ukrajiny výrazně zlepší. Ukrajina by také měla být schopna vyčlenit dostatek nábojů na podporu ofenzivních operací na omezené frontě, jako je Cherson. Do podzimu by měl být zbytek nábojů z českých zdrojů plus produkce v USA, EU a na Ukrajině dostatečný pro ofenzivní operace na více frontách.

V tuto chvíli se zdá být velmi nepravděpodobné, že by míra produkce nábojů nebyla hnacím faktorem Putinových vojenských kalkulací. Nutně potřebuje něco, co by mohl nazvat vítězstvím před červencem, kdy se jeho obloha nápadně zatáhne - a to nejen proto, že se začnou objevovat stíhačky F-16. V hrubých rysech trvají jednotlivé fáze války přibližně rok. Nejdříve byla Ukrajina na zadní koleji a jen se držela na uzdě. Poté strávila rok protiútoky a nakonec jí došly zdroje poté, co Moskva opožděně mobilizovala. Nyní, ačkoli byla půl roku částečně ochromena díky americkým partyzánským nesmyslům, se Ukrajina připravuje na nejtěžší část dlouhé bouře, než konečně propukne.

Za předpokladu, že Putin v příštích měsících skutečně vrhne své rezervy do mlýnku na maso, bude odliv techniky tak silný, že o velkých útočných operacích v příštích letech téměř nemůže být řeč. Proto mám z poslední orkské ofenzivy obecně pocit, že jde o kampaň vedenou ze zoufalství, nikoliv ze zdravého vojenského rozumu.

Moskva si musí udržet iluzi, že ji nelze porazit za žádnou cenu. Na jakoukoli politickou provokaci musí odpovědět věcně. Máváním svým jaderným arzenálem, jak to opět začala dělat při nejnovějších cvičeních, má přepnout onen spínač ve vzdělané americké mysli, která slyší jaderné zbraně a vrací se k infantilnímu blábolení o apokalypse.

Když ožijí geopolitické zlomové linie, vůdci zdvojnásobí národní mýty a chybné interpretace historie, aby ospravedlnili akce, které stejně vždycky chtěli podniknout. Putin chtěl tuto válku nejen proto, že mu jde o Ukrajinu, ale proto, že jeho systém je pro Rusko slepou uličkou stejně jako nacismus pro Německo. Je to konflikt zakořeněný v bludu a blafu - přes všechny ty rusistické řeči o realismu v mezinárodních záležitostech je Putinovo impérium zrcadlovým obrazem neoliberálního a neokonzervativního kultu, kterému říkají "západní civilizace", přestože většina z nich leží daleko na východ od místa, kde sedím.

Putinovo Rusko je gigantický podvod, jeho vláda je fíkovým listem pro oligarchy a kumpány, kteří vysávají krev ze své země. Je to pomalé pokračování sovětského kolapsu, městské rusko požírá svou venkovskou chudinu, než se obrátí proti sobě. Bez neustálé expanze imperialistický virus odumírá, protože lidé uvnitř si uvědomují, že jejich vůdci se na nich přiživují a nepřestanou, dokud nebudou odstraněni.

Potíž s ruskem spočívá v tom, že se moskevské elity neustále snaží sešít dohromady zemi bez skutečného geografického základu a hranic vymezených tím, jak dobře dopadla poslední válka. Veškeré nepřátelství vůči údajně dekadentnímu a nemorálnímu Západu je odrazem toho, jak nestabilní a dočasné je Putinovo impérium. Z historického hlediska je v Rusku tolerována jakákoli zvrácenost, kterou preferujete, pokud posloucháte cara. Elity v zemi, stejně jako ti na vrcholu každé pyramidy, se s tím šílenstvím smiřují, protože vždycky může být hůř - všimněte si, jak se děti bohatých lidí v rusku nehlásí do bojů na Ukrajině?

Rusko však není samo, kdo má vůdce, kteří překrucují národní mýty pro své vlastní cíle. Skutečný důvod, proč jsou USA tak horlivě na straně Izraele navzdory nekonečně sebezničujícím akcím Tel Avivu, má jen málo společného s geopolitikou, jakkoli to může znít překvapivě.

Každá země je postavena na příběhu o sobě samé a o tom, proč existuje, stejně jako na surových materiálních zájmech. Koordinace složité lidské organizace všechno, jen ne příběh - proto se firmy tolik snaží dělat reklamu na lidi a utrácejí miliony za reklamní spoty v blízkosti velkých sportovních událostí. Nejde o přímý prodej výrobků, ale o vytvoření veřejného narativu o společnosti, díky němuž k ní lidé podvědomě tíhnou. Jako člověk, který se vyhýbá reklamám, kdekoli je to možné, nechápu, proč to funguje, ale zjevně ano... alespoň pro určité skupiny obyvatel.

Národní mýty jsou důležité a smysluplné, ale také neustále manipulované. Putin se stává sovětštějším, jak se válka na Ukrajině vleče, z velké části proto, že jeho země je plná starých lidí, kteří touží po sovětském příslibu bezpečných důchodů a spořádané společnosti respektované okolním světem. Peking se ohání stoletým ponížením Číny, aby nahradil hrdost na nedávné národní úspěchy zaslouženými občanskými svobodami. Národní příběh USA prošel několika iteracemi, naposledy se znovu zrodil po 2. světové válce.

Až do 40. let 20. století neměla federální vláda nikdy takovou moc a zasahovala do života obyčejných Američanů v nebývalé míře. Eisenhower tušil, co se děje a že zakladatelé budou právem zděšeni. Ale je to tak, jak to je.

Rodiče lidí, kteří dnes řídí USA, se tehdy děsili toho, že miliony vracejících se veteránů využijí svých schopností k tomu, aby v křehkém okamžiku narušili status quo. Stereotypní americká hyperkonzumní, vlajkou mávající rozmach byla zkonstruována ve 40. a 50. letech a poté prezentována jako věčná životní skutečnost generacím, které následovaly. Američané byli povzbuzováni k tomu, aby vnímali zemi jako jednotný celek, přičemž nově přijatý slib věrnosti zdůrazňoval jeden národ, nedělitelný, a to za výslovným rétorickým účelem.

Ještě v sedmdesátých letech se Izraeli podařilo splynout s americkým poválečným mýtem, který se vyvíjel v důsledku zmatků šedesátých let. Po Vietnamu se USA změnily z vnímání druhé světové války jako tragického, ale nezbytného boje proti fašismu na součást globálního křížového tažení za šíření liberální demokracie - přičemž američtí představitelé si vybírali význam a realizaci jak liberální, tak demokracie. Holokaust se nyní stal ústředním tématem amerického příběhu o tom, proč Amerika bojovala ve druhé světové válce, přestože většina Američanů ve třicátých a počátkem čtyřicátých let byla proti tomu, aby se do ní zapojila nebo přijímala židovské uprchlíky.

Druhá světová válka se stala základním mýtem pro Američany vedenou verzi západní civilizace svázané údajným kodexem univerzální etiky. Problémem bylo, že USA ve druhé světové válce bojovaly divoce a vyhlazovaly celá města, aniž by to mělo na bojišti skutečný dopad. Dokonce i atomové bombardování Japonska bylo menší příčinou jeho konečné podmíněné kapitulace než zhroucení císařské armády v Mandžusku pod tíhou masivní sovětské ofenzívy.

To vše je ospravedlňováno argumentem, že USA zastavovaly holocaust a stavěly se proti ztělesněnému zlu. To však opomíjí hlubší pravdy - a připravilo půdu pro to, že USA nejsou schopny smysluplně omezit Izrael, i když poškozuje jejich vlastní zájmy. Kritizovat chování Izraele je podobné, jako kdybychom tvrdili, že USA měly vyjednávat s nacisty o ukončení války bez Hitlerovy bezpodmínečné kapitulace.

Proč se s Ukrajinou nezachází stejně, proč je neustále vybízena k jednání s Putinem a dokonce k odstoupení území, vypovídá o dnešní Americe mnohé a odhaluje prázdnou povahu amerického poválečného mýtu v roce 2020. Biden nabízel Netanjahuovi zbraně a politické krytí na každém kroku, když Izrael vyhlazoval Gazu. Nehledě na to, že jediné, čeho tím dosáhl, bylo zajištění toho, že se Hamás vrátí ještě virulentnější než kdykoli předtím a že při tom zahynulo více než dvacet tisíc civilistů, ale méně než polovina bojovníků Hamásu. Stejně jako izraelská vláda opustila rukojmí, tak i Biden opustil jakoukoli skutečnou snahu o zadržení Izraele.

Zastavení jedné zásilky bomb po šesti měsících je poněkud přitažené za vlasy - jako by Izrael nečekal, že to přijde, a nedělal si zásoby dopředu. A ty slovní hříčky, do kterých se Biden jako správný právník pouští! Tentokrát bude mít Izrael vážné potíže, chce, aby svět věřil, pokud Izrael zahájí velký útok na Rafáh. Ale vždycky je tu ten prostor, který jeho komentáře ponechávají, právníkovi pohodlně venku: v tomto případě rozdíl mezi velkým a malým útokem.

TCelá tato šaráda je jen způsob, jak vypadat před americkou veřejností méně bezmocně a jak zahanbit pokrokáře, aby v listopadu přišli k volbám. Dokud bude Gaza do srpnového sjezdu Demokratické strany z titulních stránek novin pryč, může si Netanjahu dělat, co se mu zlíbí.

Izraelský plán pro Gazu je zřejmý přinejmenším od začátku roku. Gaza má být trvale zmenšena, její pozemní spojení s Egyptem přerušeno, pás podél pobřeží a části zničeného Chán Júnisu a Rafáhu se stanou novou minigazou. Jediným spojením s okolním světem bude molo kontrolované Izraelem, které bude obklopeno vojenskými základnami. Většina Gazy bude pustinou obývanou opozdilci bez mezinárodní podpory, o nichž se předpokládá, že jsou stoupenci Hamásu, dokud Izrael nebude mít pocit, že situaci s tunely zvládne. Pak mohou do ruin města Gazy proudit osadníci, což uspokojí zastánce tvrdé linie, které Netanjahu potřebuje k udržení své vlády.

Jakmile nastane čas, Izrael se přesune do jižního Libanonu, přičemž Netanjahuovi nyní stále nezbývá nic jiného než další válka, pokud si chce udržet svou funkci. Stejně jako Putin je odhodlán podněcovat nestabilitu, dokud nenajde cestu z pasti.

Přesto je Ukrajina zemí, která má vyjednávat, podle moudrých hlav, které Bidenova administrativa povzbuzuje, aby se vydaly na veřejnost tvrdit. Všechny války prý končí vyjednáváním. Kyjev je stále svobodný, připomínají nám - a to vše díky starým dobrým USA.

Těžko - ale iluze mají moc. Vedou také k chronické neschopnosti přizpůsobit se dříve, než bude pozdě. To poslouží jako pěkný epitaf pro "západní svět", až bude tento unavený pojem konečně odsunut na smetiště dějin.

https://xxtomcooperxx.substack.com/cp/144780479
www.deepl.com
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den816 #aktuvalka

Analýza osmistéhošestnáctého dne invaze na Ukrajinu 19.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 9-05-2024/

V noci na 19. května Rusové na Ukrajinu vypustili 37 útočných dronů Šahed-136/131. Ukrajinské armádě se podařilo všechny drony zničit. Oznámil to velitel vzdušných sil ukrajinských ozbrojených sil Mykola Olesčuk.

Počet lidí zabitých v důsledku ruského útoku na rekreační středisko v obci Malodanyliva v Charkovské oblati, ke kterému došlo dnes ráno se zvýšil na 6. Po útoku je hlášena také necelá třicítka zraněných. Oznámila to charkovská oblastní prokuratura

Charkovská situace: Ruské jednotky pokračují v útočných operacích jihozápadně od Hlubokého a směrem k vesnici Lipcy. Ukrajinské ozbrojené síly zároveň provádějí protiútoky a situace se zde oproti předchozímu dni příliš nezměnila.

Směrem na Vovčansk se bojuje o vesnici Starica a v severní části Vovčansku, kde ruská pěchota drží pozice v troskách centrální nemocnice a provádí útočné operace podél ulic Čechovy, Korolenkovy, Gogolovy a Soborné. To, že se o město stále bojuje nebrání okupantům v rabování.

Severovýchodní fronta: U Synkivky se Ukrajincům podařilo zničit ruskou techniku, ale situace je zde dlouhodobě poměrně klidná. Jedinou větší změnou na této frontě je ruský postup směrem k Berestovému, o kterém informuje ukrajinský Deepstate. Na tento postup zatím neexistují vizuální důkazy, ale Deepsate většinou přináší poměrně přesné informace.

Bachmutská fronta: Rusové podnikli dva velké mechanizované útoky směrem na Časiv Jar. Video ukazující severní křídlo ruského útoku publikovali bojovníci jednotky KRAKEN hlavního ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny, kteří hlásí, že se jim podařilo útočníky odrazit. Podobné výjevy ukazuje i video útoku z jihu. Videa však ukazují i to, že se část okupantů dostala až do východní části časivjarského předmostí Kanal. Zda se ukrajinským obráncům opravdu podařilo zabránit Rusům uchytit se v částech města se ukáže až v příštích dnech. Boje probíhají i v okolí Kliščijivky, kde se okupantům podařilo zničit ukrajinský minomet v západní části vesnice. Kliščijivku vede ukrajinský Deepsate už několik dní, jako částečně obsazenou okupanty a na důkazy, zda tomu tak doopravdy je si budeme muset počkat.

Doněcká fronta: Západně od Avdijivky probíhají převážně poziční boje. Ukrajinci okupantům ničí techniku a živou sílu v zázemí a o to samé se snaží i okupanti. Ukrajinští vojáci se nejspíše pomalu stahují z Netajlového, což naznačují poslední změny na mapě od Deepstate. Na zbytku této fronty jsou změny minimální.

Jihovýchodní fronta: Těžké boje probíhají na jihu Urožajného. Okupantům se zde podařilo způsobit ukrajinským bojovníkům ztráty při rotaci a ukrajinští dronaři ničí ruskou techniku jižně od vesnice.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku je situace stále stejná. Už delší dobu píšeme, že je vesnice Robotyné zemí nikoho, což dle nás potvrzuje i toto video ruského vojáka, který se vzdá ukrajinskému dronu. Ukrajinci nadále likvidují ruské útočné skupiny, které se snaží infiltrovat vesnici a okupanti ostřelovali ukrajinské pozice západně od Robotyného pomocí termobarického salvového raketometu TOS-1.

Chersonská fronta: Podle Alexandra Kovalenka se v průběhu posledních měsíců podařilo ukrajinským ozbrojeným složkám rozšířit předmostí v Krynkách poměrně znatelně směrem na západ k vesnici Kozači Lahery. Tato tvrzení nejsme schopni ani potvrdit, ani vyvrátit. Každopádně je pravdou, že se okupantům nedaří ukrajinské předmostí na východním břehu Dněpru zlikvidovat a proto trochu přitvrdili, viz třešnička.

Krym a Černomoří: V noci na 19. května údajně zničily obranné síly Ukrajiny námořní minolovku Černomořské floty projektu RF 266-M „Kovrovec“. Informovaly o tom námořní síly ukrajinských ozbrojených sil. Jak byla loď zničena, není jasné. Tato loď byla určena zejména pro vlečení, průzkum, tvoření plavebních drah v minových polích atd. Ministerstvo obrany Ruska uvedlo, že Ukrajina údajně zasáhla Krym americkými raketami ATACMS a útočnými drony. Síly protivzdušné obrany údajně sestřelily 9 takových raket a jeden dron nad okupovaným poloostrovem.

Diplomatické a politické události:

Britský ministr obrany Grant Shapps uvedl, že jeho země poskytla Ukrajině od začátku května již 80 raket pro systémy protivzdušné obrany. Dalších 20 raket bude odesláno do konce měsíce. Řekl to v rozhovoru pro The Sun. Kromě raket protivzdušné obrany poslala Velká Británie na Ukrajinu dalších 20 obrněných obojživelných vozidel Viking a více než 4000 setů vojenského oblečení. Připomeňme, že dříve Velká Británie oznámila přidělení největšího balíku vojenské pomoci Ukrajině za 500 milionů liber šterlinků (přes 14 miliard korun). Konkrétně má zahrnovat více než 1600 útočných a protiletadlových střel a také další střely Storm Shadow s dlouhým dosahem.

Polsko hodlá získat od Evropské investiční banky úvěr ve výši půl miliardy zlotých (asi 2,9 miliardy korun) na stavbu „železné kopule“, zejména její satelitní součásti. Polský premiér Donald Tusk to řekl na tiskové konferenci v Krakově, píše korespondent „Ukrinform“. Ze zkušeností Ukrajiny a Izraele je podle něj známo, že „jedna země si neporadí se zaručením bezpečnosti vzdušného prostoru“. Proto by nad regionem a celým kontinentem měla vzniknout „železná kupole“, řekl premiér. Dodal, že Varšava se již rozhodla v rámci tohoto programu postavit odpovídající satelitní komponent. Tusk nedávno oznámil záměr polské vlády připojit se k iniciativě European Sky Shield. Jedná se o projekt vybudování integrovaného pozemního evropského systému protiraketové obrany, který zahrnuje prostředky pro boj s balistickými raketami. Od ledna 2024 se do iniciativy zapojilo 21 evropských zemí, včetně České republiky.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes si přiblížíme důsledky rusko-severokorejské spolupráce. Ta v poslední době vedla k utužení sankcí vůči Rusku jak ze strany jak USA, tak i Velké Británie, přičemž každý ze států zvolil jako zdůvodnění nových sankcí jinou příčinu.

Pro USA je hlavní příčinou dodávka severokorejské severokorejské výzbroje Rusku. Byl rozšířen seznam společností a jednotlivců, na které se sankce vztahují, konkrétně o tři společnosti a dva jejich představitele. Je přitom evidentní, že Severní Korea získala výměnou za dodávky výzbroje a balistických raket krátkého dosahu přístup k pokročilé technologii raketových motorů na tuhé pohonné látky, a o její poslední konstrukci mezikontinentální balistické rakety s označením Hwasong-18 se předpokládá, že je Severní Korea s její pomocí schopna zasáhnout kontinentální území Spojených Států.

Velká Británie pak jako hlavní argument uvedla dodávky ruské ropy, které jsou prováděny severokorejskými tankery. Přičemž je potřeba uvést, že Rusko bylo jednou ze zemí, která na půdě OSN zákaz dodávek ropy do Severní Koreji prosadila, a to v návaznosti na severokorejský jaderný test. Nyní však Rusko tento zákaz samo porušuje, a z pozice člena Rady bezpečnosti bojkotuje i ustavení mezinárodní komise zaměřené na sledování dodávek zbraní do Severní Koreje. Britské sankce se nově vztahují na tři další (jiné než v případě USA) ruské společnosti a jednoho jejich představitele.

Dnešní Třešnička™ bude nábožensky klaunská. Napřed popíchneme některé věřící, protože se zdá, že když chce jít Mohamed k hoře, rozhodně by tam neměl letět vrtulníkem, protože se pak hora může velmi rychle přiblížit právě k Mohamedovi. Vzhledem k tomu, že v době uzávěrky naší analýzy ještě nebyl vrtulník s íránskou hlavou státu nalezen, nejsme si jisti, jestli to Bůh žádá a nebo se zakladatelé této islámské frakce trochu spletli. Klaunskou část nám zajistili sami Rusové v okupované části Chersonské oblasti a my tady budeme trochu parafrázovat: Čas vyjednávání vypršel. Říkejte si tomu extrém, ale oni šli do toho tvrdě a bez prodlení zaútočili skutečně masovou letákovou kampaní, a zatímco se z ní ukrajinští obránci sbírali, nasadili Rusové cirkusáky, alegorické vozy, pouliční divadlo a přemýšleli i o dobročinných koncertech. Dokonce si prý i vymysleli název – Komise pro Legalizaci Integrace Teroristických Organizmů a jejich Rehabilitaci ve Společnosti. Jediná nevýhoda je, že zkratka je K.L.I.T.O.R.I.S.*

*Referencí na legendární britský sitcom Červený trpaslík nic nenaznačujeme. Teda jako naznačujeme, ale raději se tvařme, že ne.

Ve středu 15.05.2023 jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem byla novinařina a celkově mediální prostředí u nás v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hostem byl odborník na slovo vzatý, novinář a redaktor Forum24, Martin Skýpala.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den817 #aktuvalka

Analýza osmistéhosedmnáctého dne invaze na Ukrajinu 20.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 0-05-2024/

Charkovská situace: U Hluboké se fronta nezměnila, severovýchodně od vesnice Lypci rusové konsolidují dobyté území a ukrajinci jim zde napadají zásobování pomocí FPV dronů. Směrem na Vovčansk postupovali okupanti severně od vesnice Prylipka. Nejtěžší boje probíhají v samotném Vovčansku, kde se okupanti pokoušeli postupovat podél ulice 1. máje. Bojovníci pohraniční stráže Ukrajiny z 15. mobilního oddílu „Ocelová hranice“ zlikvidovali ruskou průzkumnou skupinu, které se podařilo dostat pod most přes říčku Vovču spojující ulici Julia Gagarina s vovčanským závodem pro extrakci oleje ze slunečnicových semen.

Severovýchodní fronta: Ukrajinští dronaři ze skupiny Khorne útočili na ruské cíle v okolí Synkivky a Lymana Peršyje, ale jinak je zde už delší dobu relativní klid. Poziční boje pokračují u Kyslivky a okupanti konsolidovali své územní zisky severně od Berestového. Poziční boje probíhají i východně od Teren, Jampolivky a jižněji u Bilohorivky, kde ukrajinští obránci způsobují okupantům ztráty na živé síle pomocí sebevražedných dronů. Výrazné pohyby jsme zde nezaznamenali.

Bachmutská fronta: U Bohdanivky zničili Ukrajinci ruskou útočnou skupinu, která se dostala do kravínů západně od vesnice. Nadále se bojuje východně od časivjarského předměstí Kanal a ruské drony útočí na ukrajinské pozice ve východní části předměstí.

Doněcká fronta: Ukrajinská Deepstate informuje informuje, že se okupantům podařilo postoupit severovýchodně od Keramiku, což zatím nejsme schopni vizuálně potvrdit. Poziční boje probíhají východně od Novoolexandrivky, západně od Očeretyného, u Solovjového a u Novopokrovského, které okupanti zasypávají raketami ze salvových raketometů. Více na jih se Rusům podařilo i přes ruské ztráty postoupit v Paraskovijivce.

Jihovýchodní fronta: Zde nemáme žádné nové informace.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku nadále probíhají těžké boje. Ukrajinským dronům se podařilo zničit další ruskou útočnou skupinu, která se dostala do severní části Robotyného. Většina vesnice je nadále zemí nikoho. Boje probíhají i západně od Robotyného a je možné, že se zde okupntům podařilo postoupit.

Chersonská fronta: Ani zde nemáme nic, co by naznačovalo výraznou změnu situace.

Diplomatické a politické události:

K 20. květnu aktualizovalo své vojenské evidenční údaje v ukrajinské mobilní aplikaci Rezervy 260 000 mužů v odvodovém věku, celkem se přihlásilo asi 460 000 lidí, řekl Radiu Svoboda mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Dmytro Lazutkin. Mluvčí obrany uvedl, že nyní mohou své údaje aktualizovat i muži v zahraničí, což nebylo zprvu možné. Jen připomeneme, že 18. května vstoupil v platnost zákon o mobilizaci, který mimo jiného stanovuje, že všichni rezervisté, branci a povolanci ve věku od 18 do 60 let musí aktualizovat své údaje – číslo mobilního telefonu, skutečnou adresu bydliště a email (pokud je k dispozici). Ministerstvo obrany připomnělo, že by se tak mělo stát do 16. července.

Předsedkyně estonské vlády Kaia Kallas řekla v rozhovoru pro Financial Times, že některé země NATO již vyslaly svůj personál na Ukrajinu pro výcvik ukrajinské armády. Podle ní to však nezpůsobilo eskalaci rusko-ukrajinské války. Podle Kallas tak země, které vyslaly svůj personál na Ukrajinu, učinily „na vlastní nebezpečí a riziko“. Premiérka se domnívá, že pokud ruské jednotky zaútočí na cizí personál, automaticky to nespustí článek 5 Smlouvy NATO o vzájemné obraně. Proto jsou podle ní obavy, že takový krok povede k válce NATO s Ruskem, neopodstatněné, protože pokud chce Rusko zaútočit na alianční zemi, tak to udělá. „Ruská propaganda se scvrkává na válku s NATO, takže nepotřebují výmluvy. Bez ohledu na to, co z naší strany uděláme, pokud chtějí zaútočit, zaútočí,“ říká Kallas. Dodává, že k tomu, aby Estonsko vyslalo své instruktory na Ukrajinu, je zapotřebí rozhodnutí zemského parlamentu. Nyní se o tom diskutuje, nicméně podle premiérky to nelze vyloučit.

Španělsko připravuje nový balíček vojenské pomoci Ukrajině. Mimo jiné bude obsahovat druhou várku tanků Leopard a také rakety pro komplexy Patriot. Na 22. zasedání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny (Ramstein) to řekla španělská ministryně obrany Margarita Robles. Země také plánuje přesunout 155mm dělostřeleckou munici, opticko-elektronické sledovací a sledovací systémy a také věže pro dálkově ovládanou palbu. Plánuje se, že plná pomoc dorazí na konci června. Pro Patriot už přitom zřejmě nějaké rakety dorazily. Dlouhodobá podpora Španělska Ukrajině bude navíc posílena budoucím podpisem dvoustranné bezpečnostní dohody.

Polsko získalo půjčku 300 milionů eur od Evropské investiční banky na stavbu „železné kopule“, včetně její satelitní součásti. Polský premiér Donald Tusk to řekl na tiskové konferenci ve Varšavě, píše RMF24. Důkazem rozvoje evropského projektu výstavby systému protivzdušné obrany je podle něj podpis smlouvy o získání úvěru od EIB na rozvoj polského satelitního programu, který Varšava realizuje společně s Paříží.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes poukážeme na nový jev, které se v ruském zbrojním průmyslu objevil po nástupu Andreje Bělousova na post ministra obrany. Předpokládá se, že tento člověk, který je dlouholetým ekonomem, bude mít jako hlavní úkol kromě boje s korupcí ve zbrojním sektoru za cíl i snížení nákladů na produkci výzbroje a celkově zvýšení efektivity vynakládaných prostředků. Na úvod je potřeba uvést, že výdaje na ruskou armádu rok od roku neustále rostou, odhaduje se že v roce 2024 mohou výdaje dosáhnout v přepočtu až 170 miliard USD, což činí téměř polovinu veškerých rozpočtových výdajů.

Sergej Čemezov, dlouholetý generální ředitel státní korporace Rostech, v očekávání tlaku ze strany ministerstva udělil s předstihem rozhovor, ve kterém zdůraznil nelichotivou finanční situaci celého Rostechu. Zejména zdůraznil nízkou ziskovost výroby celé skupiny Rostech, která podle něj dosahuje pouze 2,28%, a v některých provozech je výroba dokonce ztrátová. Podle něj by ziskovost měla dosahovat nejlépe okolo 10%, ale nejméně okolo 5%, aby Rostech dokázal udržet současný objem výroby, z jeho strany tak nelze předpokládat žádný prostor ke snížení ceny produkce, spíše naopak. Přičemž souhlasí se záměrem ministra Bělousova hledat rezervy a úspory, nalezené rezervy musí ale podle Čemezova zůstat v držení Rostechu, aby bylo možné financovat investiční projekty a vykrýt zvyšující se náklady při rozkonzervování stále starší výzbroje.

Uveďme ještě, že Sergej Čemezov dříve sloužil ve vysokých hodnostech v KGB a poté FSB, kde dosáhl hodnosti generálplukovníka. Nejedná se tedy o typického oligargu, který svůj majetek získal díky divoké ruské privatizaci v devadesátých letech, ale o dlouholetého vysokého představitele státní správy. Je tedy bytostně seznámen s prací státního aparátu a jeho pozice je při vyjednávání s novým ministrem obrany je výrazně pevnější, než jak by tomu bylo u kteréhokoli z ekonomických oligarchů.

Dnešní Třešnička™ bude jen minutka. Rada bezpečnosti OSN dnes držela minutu ticha za zesnulého prezidenta Íránu Ebrahima Raisiho, známého také láskyplnou přezdívkou jako „řezník z Teheránu,“ který včera zahynul při havárii vrtulníku v severozápadním Íránu. Přemýšlejte chvilku o tom – i kdyby v roce 1939 spadlo letadlo s Hitlerem nebo Stalinem (či oběma naráz), svět by se stejně zastavil, aby uctil jejich památku. Proč si nenechat chvilku na rozjímání nad odchodem někoho, kdo svým přínosem pro lidstvo nepochybně zanechal tučnou, krvavou, historickou “stopu”? Je velký rozdíl mezi slušností, absurditou a bizarností.

A pozor! Ve středu 22.05.2024 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bude pokračování minulého streamu, a to vývoje ručních palných zbraní od počátků, až do konce éry černého prachu. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13559
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Rase »

Artur Rehi a jeho optimistický pohled: Válka není jen otázkou kvantity, ale také kvality.

https://threadreaderapp.com/thread/1792 ... 76764.html

Kolem údajné regenerace ruské armády a navýšení zdrojů je spousta zkazek a temnot. Tato hodnocení se zaměřují pouze na kvantitu spíše než na kvalitu. Navíc důvěřují ruským postavám, které jsou téměř vždy klamné. Jednotlivci diskutující o ruské vojenské obnově přehlížejí skutečnost, že Ukrajina ve stejném časovém období podstatně posílila své ozbrojené síly. V důsledku toho je nyní ukrajinská armáda podstatně schopnější, než byla na začátku totální války. Rusko v současnosti vyčerpává své zdroje tempem daleko přesahujícím jeho výrobní kapacitu. Jako kompenzaci využívá starší zdroje ze sovětské éry ze svých zásob. Toto zařízení je však zastaralé a má horší kvalitu ve srovnání se strojním zařízením, které nahrazuje. Během 18 až 24 měsíců Rusko vyčerpá své zásoby zdrojů ze sovětské éry, což povede k velmi náročné situaci. Je nemožné, aby se ruská výroba v tomto časovém rámci dostatečně rozběhla. Před tímto vyčerpáním bude kvalita ruského vybavení nadále klesat, zatímco kvalita vybavení Ukrajiny se bude zlepšovat díky západní pomoci. Většina západních zbraňových systémů je výrazně lepší než ty ruské. Pokud by války byly určovány pouze kvantitou, Rusko by již napadlo Ukrajinu a SSSR by dobyl Finsko během několika dní. Podstatnou roli však hraje i kvalita. V případě Ukrajiny jsou její západní zbraně vynikající kvality. Ruská invaze na Ukrajinu byla tristním neúspěchem, protože se jí nepodařilo dobýt žádné z 23 regionálních hlavních měst a měst se zvláštním statusem, které Ukrajina na začátku války ovládala. Nadcházející měsíce budou představovat významné výzvy, protože Ukrajina mobilizuje a cvičí vojáky, současně brání frontové linie, staví obranné bariéry a čeká na příchod vojenské pomoci. Pokud Ukrajina vydrží několik příštích měsíců bez podstatných územních nebo lidských ztrát, její situace se do konce roku pravděpodobně zlepší. ruské okno příležitostí se postupně zužuje a kvantitativní nepoměr mezi Ruskem a Ukrajinou se bude zmenšovat.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11809
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 22. května 2024

Toto měla být "stručná" aktualizace, ale ruská ofenzíva je tak masivní a děje se toho tolik, že to "stručné" být nemůže. V podstatě: Rusové útočí po celé délce fronty.

***

LETECKÁ VÁLKA

Podle Ukrajinců, kteří počítají a zveřejňují tyto statistiky na sociálních sítích, bylo v prvních třech květnových týdnech do ukrajinského vzdušného prostoru vypuštěno 249 Šahedů. Sestřeleno jich bylo 242.

***

Charkov... Ukrajinci... Syrský zřejmě jmenoval generála Sodolu velitelem skupiny Tavrija. Říká se, že Sodol je "pravý řezník ze staré sovětské armády". Musím se přiznat, že jsem k takovým tvrzením skeptický: totéž se říkalo i o Syrském... ale nepochybuji, že Američané s ním budou mít co do činění stejně 'rádi', jako mají 'rádi', když mají co do činění se Syrským... (čti: není divu, že americký tisk NENÍ plný rozhovorů a chvalozpěvů na oba).

Rusové si mezitím stěžují na těžké ztráty a ukrajinskou dělostřeleckou převahu v této oblasti: natolik, že se někteří obávají možného ukrajinského protiútoku. Přitom není pochyb o tom, že útočí vším, co mají: jen v této zóně bylo mezitím identifikováno asi 27 praporů VSRF nasazených do bojů.

Na západě tohoto sektoru se probíjejí přes pole směrem k Lypce. Mimochodem, ještě 14. května, kdy prapor Kraken v této oblasti rozbil část 2. brigády Specnazu, Rusové reagovali tvrzením, že zajali "více než 60 členů neonacistické formace/teroristické organizace Kraken", také... Také "porazili Cizineckou legii", zlikvidovali 205 jejích příslušníků... hm... jen by mě zajímalo, proč 205...? Proč ne 204 nebo 206....?

Ve středu zajistili Buhruvatku, ale to je zbytečné vítězství, protože z té oblasti se nikam nedostanou: je obklopena bažinami a lesy. Až na to, že mají spoustu času a dostatek vojáků, kterými mohou plýtvat, samozřejmě...

Vovčansk...je velký nepořádek a obávám se, že z města toho moc nezbylo, mezitím.... Rusové pokračovali ve frontálním útoku ze severu, podporováni údery UMPK, dělostřeleckými přepady a hojnými FPV-útoky. Poslední zprávy naznačují, že Rusové do této oblasti přivádějí své ženijní jednotky vybavené pontonovými mosty PMP: zřejmě' mají v úmyslu obchvátit pozice ZSU uvnitř jižní strany útokem východně nebo západně od Vovčanska.

Rusové tvrdí, že dosáhli centra města, a zdá se, že se zmocnili tamních administrativních budov. Alespoň tak lze usuzovat z toho, že nejprve VKS klouzavě bombardovaly objekty, jako je mateřská škola č. 6, a pak ZSU udělala totéž pomocí JDAM nebo HAMMER.

Mimochodem, právě při jednom takovém výpadu přišla ještě 17. května 831. brigáda PSZSU o svého zástupce velitele, podplukovníka Denise Vasiljuka. Zdá se, že jeho Su-27 byl sestřelen ruským stíhačem, když se blížil k bojové zóně, aby vypustil své řízené bomby. Vzhledem k vysoké intenzitě operací v této oblasti nepřekvapí, že MiGy-29 vyzbrojené klamnými prostředky ADM-160 tehdy byly jako tento:

Obrázek

VKS zasahuje oblast až 30 údery UMPK denně, včetně úderů UMPK na bázi ODAB-1500:

Obrázek

...a pak Lancets: jen ve třetím květnovém týdnu bylo údajně zveřejněno 128 videí s jejich údery. Ve dnech 2. a 3. května se počet FPV úderů vyšplhal vždy na 550 a od té doby se pohybuje v průměru kolem 250 denně. Jisté je: zasahují spoustu vozidel ZSU: většinou různé užitkové pick-upy, ale také tanky a bojová vozidla pěchoty.

***

BITVA NA DONBASU

Lysyčansk... ještě 19. května Rusové tvrdili, že "osvobodili" Bilohorivku (tu západně od Lysyčanska) - a to čečenskými "speciálními jednotkami" Achmat a Aida. Může potvrdit, že došlo k velkému útoku z východu, ale neslyšel jsem nic o pádu místa nebo stažení ZSU tam. Právě naopak.

Bachmut... Chasiv Jar je nepřetržitě ostřelován ruským dělostřelectvem: možná je to subjektivní dojem (podle popisů přeživších byla Popasna mnohem intenzivnější), ale nevzpomínám si, že bych viděl tolik videí, na nichž by totéž místo bylo zasaženo, zasaženo, zasaženo, znovu zasaženo ruskými dělostřeleckými granáty a dělostřeleckými raketami. A když se tyto na chvíli zastaví, je místo zasaženo desítkami úderů FPV a Lancet. Zajímavé je, že primárním cílem posledních dnů byla východní strana města - "ani" Kanálský okrsek, který Rusové bez oddechu napadají a napadají, ale (slovy jednoho z nich) nemohou získat, ať se snaží sebevíc. Jižně od města Rusové opět útočí v oblasti, kde měli předmostí přes (podzemní) místní úsek kanálu Siverský Donec - Donbas.

Obrázek

Přinejmenším stejně znepokojující je skutečnost, že Rusové zaútočili na Klišivku ze dvou směrů (severního a jihovýchodního) a ještě 20. května vyvěsili svou vlajku na jedné ze zničených budov ve východní části obce. Musím přiznat: je to nemilé překvapení...

Obrázek

Avdijivka-Pokrovsk... Ruské útoky v podstatě neberou konce: masa je rozbitá, ale útočí dál. V severním sektoru žádné zisky, ale na jihu se blíží k Jasnobrodivce a možná se zmocnili i zbytku Netalova. Tři nebo čtyři Bradley byly zasaženy Lancety, poslední dva-tři dny, kromě toho asi tucet různých jiných vozidel.

Mariinka... Rusové stále útočí na Krasnohorivku a Hoerhivku. Silně ostřelují Illinku a Kostiantynivku, zatímco Ukrajinci buší na ruské jednotky stíhacími bombardéry, GMLRS' a vrtulníky.

Vuhledar... překvapivě klid... už několik dní...

Staromajorsek... Někteří už to místo označují jako místo pod ruskou kontrolou, už několik dní, ale: no, tak mi ti samí lidé musí vysvětlit, proč by Rusové bombardovali, bombardovali, bombardovali a bombardovali UMPK - a to 10 dní (nejméně) po sobě - když je to pod jejich kontrolou? Totéž platí pro zničení tohoto ukrajinského BMP-2 - bezpilotním letounem, v jižním Urožainu:

Klíčoví policisté v Moskvě 15. května oficiálně oznámili "osvobození" Robotína. Hm... při použití stejné metody dedukce jako výše a podle ukrajinských FPV-úderů na Rusy na západní straně tohoto místa se 141. pěší musela stáhnout směrem k severovýchodní straně této vesnice.

Krymky... ještě 20. května Rusové oznámili, že toto místo (nebo to, co z něj zbylo) "osvobodili". Myslím, že je to něco jako desáté nebo jedenácté oznámení tohoto druhu. Zatím jsem pro to neviděl žádné důkazy: jen další ukrajinské FPV-údery na ruské pozice v okolí předmostí. Ruské drony však zasáhly řadu ukrajinských lodí dále na jih - a to včetně remorkéru Burun, zasaženého FPV: ten byl zapálen (nejsem si jist, zda byl přímo "potopen", jak někteří tvrdí).

Obrázek

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 2-may-2024
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den818 #aktuvalka

Analýza osmistéhoosmnáctého dne invaze na Ukrajinu 21.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 1-05-2024/

Vyvstala velmi zajímavá a bohužel i očekávaná zpráva, která pro všechen ostatní povyk zapadla. Pojďme ji ale připomenout. Pro německý zpravodajský server Tagesschau český prezident Petr Pavel už dříve uvedl, že česká granátová iniciativa nepostupuje tak rychle jak se předpokládalo, částečně kvůli tomu, že ruská vláda zná podrobnosti operace. Ano, bavíme se o té velké dodávce munice pro Ukrajinu, která se už 818 dní brání invazi. Rusů. Rádi bychom tedy poděkovali troglodytům Endymu & K.H. za jejich příkladnou absenci páteře a zdravého rozumu, protože nesmyslné trvání na “transparentnosti” celé dodávky a mediální nechápavost na vysvětlení od vládních činitelů je jen kamínkem v mozaice ruské hybridní a špionážní války.

Charkovská situace: Směrem na Lipcy jsme nezaznamenali žádný výrazný posun. Západně od Vovčansku probíhají boje ve vesnici Starycja, podél ulice Maslovka. V severní části Vovčansku pokračovaly boje v ulicích Soborné, Korolenka a Stepné. Ruské ostřelování školy číslo 2 ukazuje, že ji stále drží ukrajinské ozbrojené složky. Ruský postup v Charkovské oblasti je v posledních dnech velice pomalý, ale zdá se, že sem Rusové přesunuli další rezervy.

Severovýchodní fronta: Okupanti pokračují v postupu severně od Kyslivky a v okolí Berestova. Jejich postup je zde však velice pomalý. Východně od Stelmachivky okupanti postoupili podél lesního pásu a začali se zde zakopávat. Ruské zdroje dnes bez důkazů šíří zprávu o tom, že se jejich silám podařilo obsadit Bilohorivku. Ukrajinský Deepstate hlásí, že tomu tak není a situace se oproti předchozím dnům příliš nezměnila. Videa, jako například toto, které ukazují práci ukrajinských sniperů napovídají, že to s pádem Bilohorivky nebude tak horké.

Bachmutská fronta: Videa z dnešního dne ukazují, že se ukrajinským obráncům opravdu podařilo odrazit poslední silné útoky okupantů na časivjarské předměstí Kanal. Boje se vedou o jeho východní část, kterou navíc okupanti stále ostřelují z termobarických salvových raketometů TOS-1. Podle Petrenka také probíhají boje podél Zelené ulice v Ivanivském a okupanti zde byli pravděpodobně schopni postoupit.

Doněcká fronta: V prostoru Avdijivky pokračují poziční boje jihovýchodně od Novoalexandrijivky, západně od Solovjového a východně od Novopokrovského. Ani u jedné z těchto vesnic jsme nezaznamenali změnu fronty. Ruské síly v Solovjovém se staly terčem pro ukrajinské dronaře a ruské drony poškodily ukrajinský tank T-64 v Novopokrovském.

Včera jsme psali, že existují nepotvrzené informace o tom, že se okupantům podařilo prorazit do Kliščijivky. Na sociálních sítích se dnes objevilo video, které tento postup potvrzuje. Okupantům z 6. motostřelecké divize 3. armádního sboru ozbrojených sil Ruské federace se podařilo prolomit ukrajinskou obranu na severu vesnice a postoupili přibližně o půl kilometru. Poprvé jsme zprávy o průlomu v Kliščijivce zaregistrovali 14.5. a předpokládáme, že video ukazující ruský průnik je z tohoto data. Rusové dnes od rána tvrdí, že se jim vesnici podařilo dobýt, Deepstate zatím ukazuje vesnici v držení ukrajinských sil. Většina vesnice je nyní podle nás zemí nikoho. Chtěli bychom ještě upozornit na to, že vesnice samotná není tak důležitá, jako kopec nad ní a ten stále drží Ukrajinci.

Jihovýchodní fronta: Těžké boje pokračují o vesnici Urožajné. Rusové zde bombardují ukrajinské pozice pomocí frontového letectva a dělostřelectva. Okupanti navíc vyvěsili vlajku na jedné z budov zemědělského družstva jižně od vesnice.

Jsme si vědomi českých “analytiků” (kteří se z bůhvíjakého důvodu považují za naše “kolegy”), pro které je vlajka jasný a nezvratný důkaz toho, že vesnice padla, jen zde se jedná o budovy mimo vesnici a Rusové je poprvé obsadili už před dvaceti dny. Jedná se tak jen o další cirkusové představení bez jakéhokoli významu a trošku se bojíme, že na dalších videích už budou okupanti proskakovat skrz hořící obruče.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku se situace příliš nezměnila, ruské útočné skupiny se nadále tlačí k severu vesnice, kde jsou likvidovány ukrajinskými FPV drony, nebo dělostřelectvem.

Chersonská fronta: zde neevidujeme žádnou zásadní událost

Diplomatické a politické události:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v rozhovoru pro agenturu Reuters připomněl, že období jeho prezidentských pravomocí neskončilo, protože v zemi platí stanné právo a jeho funkční období trvá. Své aktivity za posledních pět let podle svých slov hodnotit nemůže, protože to „není příliš etické“. Hlava státu ale poznamenala, že je rád, že je prezidentem lidu, „který nikam neutekl, ale hájil všechno“, co mohl. Podle ukrajinské Ústřední volební komise je pokračování výkonu úřadu prezidenta po 20. květnu Zelenským v souladu se zákonem, protože mimo jiného volby nelze konat na okupovaných územích. Evropská unie dle vyjádření mluvčího zahraniční politiky Petera Staňa nepochybuje o legitimitě prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

Rada EU podpořila využití zisků ze zmrazených aktiv ruské centrální banky na pomoc Ukrajině. Oznámil to ministr zahraničních věcí České republiky, Jan Lipavský. Podle jejího plánu lze ročně vybrat 2,5 až 3 miliardy eur, z čehož 90 % prostředků půjde na vojenské potřeby ukrajinské armády. Dmitrij Peskov, mluvčí diktátora Vladimira Putina, uvedl, že výběr příjmů ze zmrazených ruských aktiv pro financování Ukrajiny povede k „nevyhnutelným ztrátám“ pro Evropskou unii a “dekádám trvajícím soudním sporům”.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes se podíváme na snahu o sanaci lokálních rozpočtů na okupovaných územích Ukrajiny za pomocí plánu na konfiskaci (a následného odprodeje) přes třinácti tisíc neobsazených domů a bytů na tomto území. Bylo vydáno nařízení, že se vlastníci všech nemovitostí s nevyjasněným statusem mají v průběhu jednoho měsíce osobně dostavit k oblastním úřadům, aby potvrdili, že je daná nemovitost obývaná. Přičemž podle oficiálního oznámení mají být konfiskovány pouze dlouhá léta neobývané nemovitosti, nicméně soupis ukazuje, že 80% nemovitostí určených ke konfiskaci se nachází v centrech měst a na jiných atraktivních lokalitách. Na seznam nemovitostí určených ke konfiskaci se může daný objekt dostat například díky podnětu místního obyvatele, který by měl případně zájem tuto nemovitost převzít.

Je potřeba zdůraznit, že potvrzení obývání nemovitosti nebude proveditelné nejen pro ty, kdo před válečným konfliktem utekli ať již na Ukrajinu, nebo i jinam do zahraničí, ale například i pro odvedence do ruské armády. Ti bývají dlouhodobě bez spojení nebo možnosti opustit oblast nasazení, a byl již zaznamenán minimálně jeden případ, kdy se takový odvedenec po návratu dozvěděl, že jeho nemovitost již náleží někomu jinému. Konfiskace se také netýká pouze bytů a domů v soukromém vlastnictví, ale i komerčních nemovitostí. Místní správa již zkonfiskovala a následně odprodala přes tisíc farem, továren a jiných průmyslových objektů. Takto byla konfiskována například Iljičova huť v Mariupolu, která je od poloviny minulého roku v majetku čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Dnešní Třešnička™ bude tábornická. Rádi bychom vás totiž pozvali na výlet do té nejlepší Koreje prázdninové destinace. I když pouze virtuálně, oproti mrzkým Kanárům nebo alespoň Chorvatsku nám tahle destinace, s bolením na hrudi, přístupná není. Ruští občané však byli vyzváni, aby si v rámci posílení mezinárodní družby udělali na Den dětí výlet do Severní Koreji, tedy do země, která umí nabídnout zážitky jinde nevídané – dědičnou diktaturu/komunistickou monarchii, tajnou policii natolik všudypřítomnou, že jako turista na běžné obyvatele skoro nenarazíte, a také další atrakce s nádechem nejtvrdších let Sovětského Svazu. Takový poznávací výlet do ruské budoucnosti, chtělo by se říct. Chtěli jsme ještě pokračovat tím, že dokonce i nějaký ti doktoři tam budou k mání… ale to už je absurdní i nad naše humoresky… snad jen PPP!

A pozor! Ve středu 22.05.2024 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bude pokračování minulého streamu, a to vývoje ručních palných zbraní od počátků, až do konce éry černého prachu. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den819 #aktuvalka

Analýza osmistéhodevatenáctého dne invaze na Ukrajinu 22.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 2-05-2024/

Ukrajinská protivzdušná obrana během noci sestřelila 24 dronů Šáhed íránské konstrukce, kterými Rusové útočí na Ukrajinu. Další bombardování drony a raketami pokračovalo během dne.

V poledne, při výbuchu ruské rakety Iskander na předměstí Pokrovsku byl zraněn desetiletý chlapec, jeho rodiče přišli o život, oznámila ukrajinská prokuratura. Dalšího mrtvého si podle úřadů vyžádalo ruské ostřelování města Toreck, kde Rusové použili klouzavé pumy.

Dnes odpoledne pak zaútočili Rusové na Charkov naváděnou municí. Útok cílil na Ševčenkivskou městskou část, kde bylo několik lidí zraněno. Původní odhady byly 9 zraněných, nicméně následně počet vzrostl na 12 zraněných, uvedla Charkovská regionální prokuratura.

Charkovská situace: Na Charkovské frontě probíhají nejtěžší boje směrem na vesnici Lipcy, Starycju a ve Vovčansku. Rusové zasáhli most v Lipcy, ale jinak se zde prakticky nic nezměnilo. Okupantům se podařilo dostat do východní části Starycji, kde se dostali pod palbu ozbrojených sil Ukrajiny. Oproti předchozímu dni se jedná o postup přibližně půl kilometru. Ve Vovčansku probíhají boje podél Korolenkovi ulice, kde dronaři 82. samostatné výsadkové útočné brigády ničili postupující Rusy. Střed a jih města, které jsou nadále v držení ukrajinských obranných sil jsou pod palbou ruských salvových raketometů a taktického letectva. Výraznější posun na frontě jsme nezaznamenali.

Severovýchodní fronta: Na severovýchodní frontě jsme nezaznamenali žádné změny. Bilohorivku, kterou ruské ministerstvo obrany prohlásilo za již obsazenou pár hodin po tomto prohlášení opět ostřelovaly ruské salvové raketomety. Jinak se zde dnes nestalo nic, co by upoutalo naši pozornost.

Bachmutská fronta: Ukrajinský milbloger Petrenko píše, že ve směru Časiv Jar ruské jednotky obsadily území garáží na severním okraji časivjarského mikrodistriktu Kanal a postupovaly několik set metrů podél ulice Zelená. K tomuto ruskému postupu nemáme žádné důkazy, ale jedná se o místo v zemi nikoho a ukrajinští bojovníci zde provádí protiútoky. Samotný Časiv Jar zasypávají Rusové raketami ze salvových raketometů.

V západní části Kliščijivky Rusové vyvěsili vlajku, ale oproti včerejšímu dni se zde nic zásadního neudálo. Voják 24. samostatného úderného praporu “Ajdar” Stanislav Osman píše, že ve zničené vesnici nemají ruští vojáci dostatek úkrytů a je jen otázkou času, kdy se je podaří eliminovat.

Doněcká fronta: Petrenko píše, že západně od Očeretyného postupovali okupanti několik set metrů směrem na obec Sokil a mapeři z Deepstate naznačují, že jižně od Netajlového ruské jednotky obsadily opuštěný statek, ale důkaz k dispozici nemáme.

Těžké boje probíhají i v Krasnohorivce, ale ruské dělostřelecké ostřelování naznačuje, že se zde situace příliš nezměnila.

Rusové postupovali i v Paraskovijivce západně od Novomychajlivky, kde postoupili několik desítek metrů a vztyčili zde vlajku. Trošku začínáme mít pocit, že někdo napojený na ruské ministerstvo obrany vlastní výrobnu vlajek a tímto způsobem si zařizuje odbyt.

Jihovýchodní fronta: Okupanti zaútočili na Staromajorské a podařilo se jim dostat až do centra vesnice, kde zaujali pozice u městského úřadu. Rusové sice utrpěli značné ztráty, ale pozice se jim nejspíše podařilo udržet. V Urožajném se situace nezměnila.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku u vesnice Robotyné je situace stále velice nepřehledná, ale ukrajinské dronové útoky na centrální část vesnice naznačují, že v severní části zřejmě nejsou žádní Rusové.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru se Rusům stále nepodařilo eliminovat ukrajinské předmostí a k výrazným změnám zde nedochází.

Diplomatické a politické události:

Včera se objevila v médiích zpráva, že Rusko chce jednostranně revidovat námořní hranice z roku 1985 v Baltském moři. Podle dokumentu připraveného Ministerstvem obrany Ruské federace bylo v plánu vyhlášení části vodní plochy na východě Finského zálivu a také v blízkosti měst Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradské oblast jako ruské výsostné vody. Dmitrij Peskov prohlásil, že nejde o nic politického, ale námořní hranice byla prý definována nepřesnými přístroji. Estonští novináři nicméně dnes večer informovali, že tento výnos z webu ruské ministerstva zmizel.

54 delegací (ze 177) na vídeňském sjezdu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) podpořilo prohlášení Ukrajiny o hrozbách pro jadernou a radiační bezpečnost, které představuje Rusko. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo energetiky. Země provozující jaderné elektrárny vyzvaly Rusko k odpovědnosti za ohrožení jaderné bezpečnosti. Dalším krokem by podle Ukrajiny měly být sankce proti ruskému jadernému průmyslu. Kromě toho musí Rusko splnit požadavky čtyř rezolucí představenstva MAAE a usnesení Generální konference MAAE z roku 2023 o okamžitém stažení svých vojáků a personálu z okupované Záporožské JE. Signatáři dále zdůraznili význam „sedmi nepostradatelných pilířů zajištění jaderné bezpečnosti a zabezpečení během ozbrojeného konfliktu“, jakož i nutnost dodržovat pět konkrétních zásad pro jadernou elektrárnu, které oznámil generální ředitel z Rady bezpečnosti OSN Rafael Grossi. Je třeba poznamenat, že navzdory tomu, že organizace má 177 členů, jen 32 z nich provozuje jaderné elektrárny.

Oboustranná skupina kongresmanů naléhá na šéfa Pentagonu Lloyda Austina, aby umožnil Ukrajině zaútočit na Rusko americkými zbraněmi. Uvádí se to v prohlášení zveřejněném na webu Stálého zvláštního výboru pro zpravodajství Sněmovny reprezentantů USA. Jednání inicioval předseda sněmovního výboru pro zpravodajství, republikánský kongresman Mike Turner. Zákonodárci se domnívají, že současná politika administrativy prezidenta Joea Bidena omezuje schopnost ukrajinské armády odrazit Rusy od Charkova. Vyzývají proto Pentagon, aby Ukrajině za „určitých okolností“ umožnil zasáhnout strategické cíle na území Ruska. Kromě toho trvají na tom, že by USA měly vycvičit více ukrajinských pilotů pro stíhačky F-16. Kongresmani poukazují na to, že podle amerického letectva plánují USA do konce roku 2024 vycvičit pouze 12 pilotů připravených létat na F-16. Prohlášení také vyzývá k urychlení dodávek protivzdušné obrany na Ukrajinu.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes si přiblížíme výsledky ruské snahy o samostatnost v oblasti programového vybavení. Jak jsme již dříve informovali, jednou z ruských snah, které měly umožnit úplnou nezávislost na západních produkci, je vývoj vlastního software, a to jak pro všeobecné využití, tak i různých specializovaných programů. Velké ruské společnosti ale nedávno oznámily, že neuspěly s vývojem software pro potřeby ruského průmyslu.

Majitel koncernu Severstal Alexej Mordašov si stěžuje zejména na absenci náhrady software německé firmy SAP, který je nezbytný pro efektivní plánování výroby, ale pro který není ruským společnostem poskytována podpora a ty se tak potýkají s nemožností aktualizací a problémům se zabezpečením. Podle něj nelze předpokládat, že by se plnohodnotná náhrada programu SAP mohla v Rusku objevit nejdříve za pět let, a i tak bude kompletní přechod na nový systém vyžadovat od průmyslových podniků miliardové náklady. Generální ředitel Kamazu, Sergej Kogogin k tomu dodává, že pouze 38% software využívaného v automobilovém průmyslu je domácího původu.

Vzhledem k těmto zprávám, a nechuti přechodu na čínská řešení, které jsou pro ruské firmy ještě větším bezpečnostním rizikem, nelze předpokládat, že by se situace v ruském sektoru IT v dohledné době zlepšila.

Dnešní Třešničkou™ je stálice bezzubého komediálně-propagandistického souboru Vladimír Solovjov, který opět zaměřil svůj spravedlivý hněv směrem, který nikdo z nás nečekal. Možná jste již slyšeli o Elijahu Kopterovi, familiárně zvanému Eli, který podle jistých nepotvrzených zpráv šířících se po internetu může za pád vrtulníku s íránským prezidentem Raísím. Ukázalo se, že tento hrdina internetových memů ve studiu u Solovjova ožil, a byla mu přisouzena reálná zásluha na pádu vrtulníku. Opravdu snažíme zachovat vážnou tvář, ale toto je vysoká liga i na tužku Solovjova kalibru. Našim čtenářům, kteří nám dnes psali musíme odpovědět, že opravdu nevíme, jestli Solovjov čte naše svodky a nějakým způsobem usoudil, že jej delší dobu přehlížíme. Ale děkujeme mu za vynikající materiál.

A pozor! Dnes, ve středu 22.05.2024 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bude pokračování minulého streamu, a to vývoje ručních palných zbraní od počátků, až do konce éry černého prachu. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13559
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Rase »

Malá sonda do toho, jak pracují metody používané ruskou propagandou - tak, jak je popsal ruský novinář Vladimir Jakovlev, zakladatel a bývalý šéf deníku Kommersant. Je to delší text, ale budete rádi, že jste ho dočetli až do konce, tomu věřte:

https://theins.ru/en/opinion/vladimir-yakovlev/249595

"Studoval jsem na Fakultě žurnalistiky Moskevské státní univerzity. Měli jsme i vojenskou katedru. V důvěrné atmosféře jsme se učili speciální bojovou propagandu - umění zasévat rozkol v řadách nepřítele pomocí dezinformací a manipulace s vědomím. Řeknu vám, je to děsivá záležitost. Nedělám si legraci. Bojová neboli "černá" propaganda umožňuje jakékoli překroucení reálných faktů, aby se místo nich řešily propagandistické problémy. Jedná se o účinnou zbraň používanou s jediným cílem - vyřadit nepříteli mozky z provozu. Metoda "Shnilých sleďů". Metoda "Obrácené pyramidy". Metoda "Velké lži". Princip "40 na 60". Metoda "Naprosto evidentní". Všechny tyto metody a techniky také znáte. Jen si to neuvědomujete. Přesně tak, jak je zamýšleno. Učili nás používat speciální techniky propagandy proti vojákům nepřátelské armády. Dnes se používají proti civilnímu obyvatelstvu, proti vám. Speciální propaganda má desítky účinných technik, kterým jste vystaveni každý den. Existují však některé nejčastější, které byste měli znát, abyste se mohli chránit:

"SHNILÝ SLEĎ"
Například metoda "shnilých sleďů" funguje takto: Je vymyšleno nějaké nepravdivé obvinění. Je důležité, aby bylo co nejšpinavější a nejskandálnější. Dobře funguje například drobná krádež, obtěžování dětí nebo vražda, nejlépe z chamtivosti. Účelem "shnilého sledě" není prokázat obvinění. Je to vyvolat o něm širokou veřejnou diskusi. Lidská psychika je nastavena tak, že jakmile se obvinění stane předmětem veřejné diskuse, nevyhnutelně se objeví jeho "zastánci" a "odpůrci", "experti", zuřiví "žalobci" a zanícení "obhájci" obviněného. Bez ohledu na své názory však všichni účastníci diskuse znovu a znovu vyslovují jméno obviněného v souvislosti se špinavým a skandálním obviněním, čímž mu do "šatů" vtírají stále více "shnilých sleďů", až ho nakonec ten "zápach" začne všude pronásledovat. Otázka zda to udělal, nebo ne, se při vyslovení jeho jména stává hlavní. Jedním z klasických způsobů použití metody "shnilého sledě" je obvinění osoby z příslušnosti k fašistické nebo nacistické ideologii. Samotný fakt, že se diskutuje o tom, zda daná osoba je či není nacistou, ji v každém případě kompromituje do té míry, že cíl propagandistické kampaně lze považovat za splněný.

"40 NA 60"
Nebo například Goebbelsem vymyšlená metoda "40 na 60". Spočívá ve vytvoření médií, která 60 procent svých informací podávají v zájmu nepřítele. Na druhou stranu, poté, co si tímto způsobem získají jeho důvěru, zbylých 40 procent využijí k mimořádně účinné dezinformaci. Během druhé světové války existovala rozhlasová stanice, kterou poslouchal antifašistický svět. Byla považována za britskou. Teprve po válce se ukázalo, že to byla ve skutečnosti Goebbelsova rozhlasová stanice, která fungovala na jím vyvinutém principu "40 na 60".

"VELKÁ LEŽ"
Metoda "velké lži" je velmi účinná. Je trochu podobná metodě "shnilého sledě", ale ve skutečnosti funguje jinak. Její podstatou je nabídnout posluchačům tak univerzální a strašlivou lež s nejvyšší mírou jistoty, že je téměř nemožné uvěřit, že je možné o něčem takovém lhát. Vtip je v tom, že správně sestavená a dobře vymyšlená "velká lež" způsobí posluchači či divákovi tak hluboké emocionální trauma, že pak na dlouhou dobu určuje jeho názory, a to v rozporu s jakýmikoliv argumenty logiky a rozumu. Zvláště dobře fungují lživé popisy krutého zneužívání dětí nebo žen. Řekněme, že zpráva o ukřižovaném dítěti vzhledem k hlubokému emocionálnímu traumatu, které způsobí, bude na dlouhou dobu určovat názory člověka, který tuto informaci přijal, bez ohledu na to, jak moc se ho někdo později snaží přesvědčit pomocí logických argumentů.

"NAPROSTO EVIDENTNÍ"
Náš rozverný plukovník si obzvláště vážil metody "naprosto evidentního", která přináší sice ne rychlé, ale spolehlivé výsledky. Místo toho, abyste něco dokazovali, předkládáte to, o čem chcete posluchače přesvědčit, jako něco samozřejmého, vnímaného jako hotovou věc, a proto bezvýhradně podporovaného drtivou většinou populace. Navzdory zdánlivé jednoduchosti je tato metoda neuvěřitelně účinná, protože lidská psychika automaticky reaguje na názor většiny a snaží se k němu připojit. Je jen důležité mít na paměti, že většina musí být nutně převažující a její podpora absolutní a bezpodmínečná - jinak se touha připojit se nedostaví. Pokud jsou však tyto podmínky splněny, počet stoupenců "většinového postoje" začne postupně, ale jistě narůstat a postupem času se exponenciálně zvyšuje - především díky zástupcům nízkých sociálních vrstev, kteří jsou nejvíce náchylní k "efektu náklonnosti".

"NEZNÁMÝ HRDINA"
A nakonec metoda "neznámého hrdiny". Tuto metodu vídáme tak často, že si jí téměř přestáváme všímat. A přitom je metoda "neznámého hrdiny" jednou z nejstarších a zároveň nejúčinnějších metod speciální propagandy. Její podstatou je falešná glorifikace činů vojáků své země. Při vší své vnější banalitě má tato metoda hluboké psychologické kořeny. Faktem je, že každá válka je brutální, nelidská a nesmyslná. A proto vždy standardně vyvolává velký odpor lidské psychiky. Tento odpor ještě posiluje strach člověka o sebe a své blízké. Existuje pouze jedna část lidské psychiky, která se tomuto mocnému odporu dokáže postavit. Je to citová složka. Proto neexistují armády útočníků, ale pouze armády osvoboditelů. Jediný způsob, jak porazit přirozený odpor člověka k válce, je vytvořit v něm iluzi boje za vysoké morální hodnoty, za spravedlnost, za záchranu vlastních lidí, kteří se ocitli v nesnázích, což ospravedlní krutost a nelidskost toho, co se děje. A tím vyvolat silné emocionální reakce, které umožní překonat psychologický odpor k samotné myšlence války. S tím mimochodem souvisí i využívání neverbálních symbolů propagandou. Jedná se o symboly, které jsou schopny vyvolat emoce. Takovými symboly byly například hákový kříž a rudá hvězda. Tyto symboly jsou aktivně využívány pro účely černé propagandy, protože existují mimo zdravý rozum a logiku a jsou nejen schopny vyvolat emoce samy o sobě, ale také se starají o to, aby se emocionální náboj udržel po dlouhou dobu.

Mohl bych pokračovat. Vlastně jsme se učili celý rok a seznam metod je poměrně dlouhý. To ale není důležité. Následující informace však ano. Metody "černé" propagandy působí na publikum na úrovni hlubokých psychologických mechanismů takovým způsobem, že důsledky tohoto působení nelze odstranit obvyklými logickými argumenty. "Velká lež" dosahuje tohoto účinku prostřednictvím emocionálního traumatu. Metoda absolutního důkazu funguje prostřednictvím "efektu připoutání". " Shnilý sleď" - vnáší do mysli diváků přímou asociaci mezi objektem útoku a špinavým, skandálním obviněním. Zjednodušeně řečeno, bojová propaganda mění člověka v zombie, který nejen aktivně podporuje postoje zakotvené v jeho mysli, ale také agresivně vystupuje proti těm, kteří zastávají jiné názory nebo se ho snaží přesvědčit o něčem jiném pomocí logických argumentů. Jinak to vlastně ani být nemůže. Všechny metody boje a speciální propagandy spojuje jediný cíl. Je jím oslabení nepřátelské armády tím, že se do jejích řad vnesou vnitřní rozpory, vzájemná nenávist a nedůvěra. Dnes jsou ale tyto metody používány proti nám. Výsledek, k němuž vedou, je přesně ten, pro který byly vytvořeny. Vzájemná nenávist a vnitřní neshody však nevznikají v nepřátelské armádě, ale v našich domovech a rodinách. Stačí vyjít ven a podívat se, jak se země za poslední tři roky změnila. Zdá se mi, že bojová speciální propaganda působí ještě účinněji proti vlastnímu obyvatelstvu než proti nepřátelským vojákům. Nejspíš proto, že na rozdíl od nepřátelských vojáků se civilisté nemohou bránit. Jen si všimněte, kolik konfliktů, hádek a vzájemné zášti z politických důvodů se v poslední době objevilo ve vašem okolí. Nejlepší způsob, jak se bránit černé propagandě, není naučit se rozlišovat její konkrétní metody. Je jich ostatně celá řada.
Hlavní obranou proti vlivu zvláštní propagandy je postavit se proti jakýmkoli informacím, které vyvolávají nenávist a rozepře. Je velmi důležité si uvědomit, že v těžkých a nebezpečných dobách jsou vaši přátelé a rodina, lidé kolem vás, ti, kteří vám pomohou a podpoří vás, kteří vás zachrání. Vaši blízcí, nikoli lidé z druhé strany televizní obrazovky, kteří vás každý den zásobují novými důvody k hádkám a konfliktům s vašimi blízkými.
Existují jednoduchá slova, která jsou skutečným protijedem na jakýkoli vliv, který na vás může mít speciální propaganda. Slova: lidé jsou důležitější než názory. V těchto těžkých dnech je dobré napsat si je velkými písmeny někam, kde je budete mít často na očích."

443819927_10229303371041497_4629001105777375097_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11809
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 24. května 2024 (AKTUALIZOVÁNO)

Zdá se, že posledních asi 36 hodin bylo něco jako "dny mechanizovaných útoků": protože je tu spousta zpráv o ruských mechanizovaných útocích a minimálně stejně tolik videí, na kterých je spousta ruských tanků, bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů vyhozených do povětří (a to nemluvím o všech těch mrtvolách mezi nimi).

***

GenStab (ten ruský)

Tentokrát začnu jedním z mých "oblíbených témat": GenStab VSRF (VSRF = Ozbrojené síly Ruské federace). Tedy: Generální štáb ozbrojených sil Ruské federace. Nejvyšší, zastřešující vojenský rozhodovací orgán v Rusku. "Mozek" ruské armády, ten, kdo převádí Pudinkovy sny o ruském impériu na pokusy zmocnit se ho rozpoutáním agresivních válek. A také ti, kteří jsou zodpovědní za všechny vojenské akvizice.

Nyní... podle toho, co lze v posledních dnech slyšet z Moskvy, Puding tento orgán doslova "čistí". Jistě, každý ví, že 11. května Puding nahradil svého ministra obrany Šojgu Andrejem Bělušovem, 65letým technokratem - a civilistou. Ale: ministr obrany není členem GenStabu. "Pouze" kontroluje její práci (nebo se dívá jinam).

Jde o toto: když Puding jmenuje do funkce ministra obrany civilistu, je to pro GenStab něco jako "červená vlajka". V tomto orgánu dominují takzvaní "tradicionalisté": důstojníci stále silně ovlivnění takovými, jako je zesnulý armádní generál Garejev, trvající na studiu a familierním vzhledu sovětské armády z Velké vlastenecké války a jednající na základě zkušeností z let 1941-1945. Pravděpodobně to dokonale odpovídá Pudinkovu způsobu myšlení. Však tam také končí veškeré přátelství mezi ním a tímto tělesem. Důvod: GenStab nesnese, aby "cizinci" - civilisté - sloužili jako ministři obrany. To je pro ně naprosto nepřijatelné: nedokážou tento koncept ani pochopit a reagují "alergicky".

A tak od té doby, co Puding jmenoval Anatolije Serdjukova, tedy od roku 2007, je GenStab "na barikádách". Nyní Serdjukov sice prosadil některé rozsáhlé reformy, ale podařilo se mu je realizovat jen částečně. V roce 2012 ho Pudding musel v důsledku rostoucího napětí s GenStabem nahradit Šojguem. Šojgu byl také civilista, ale "alespoň" nosil vojenskou uniformu. Především zvrátil mnoho Serjukovových reforem a - ach, jak je to pro GenStab důležité, nedokážu říct - obnovil ve VSRF mytologii sovětského typu...

Každopádně... vlastně, a bez ohledu na to, kolik pozornosti vyvolalo Pudingovo rozhodnutí gto nahradit Šojgu Belusovem, pro mě je mnohem zajímavější, co dělá Puding s GenStabem. Je tomu tak proto, že GenStab byl jedním z posledních (ne-li posledním) významných rozhodovacích orgánů/orgánů v Rusku, které ještě odolávaly Puddingově přímé kontrole. Psal jsem o tom 2-3krát za poslední dva roky. Tedy zde jen v podstatě: jistě, ministři obrany byli Putinovi oblíbenci, ale šéfové GenStabu a všichni jejich pomocníci - nikoli. Naopak se bránili všemožným reformám, které požadoval. A pokud ne, tak si na ně trpce stěžovali. A jak hořce...

Nyní, podle toho, co je slyšet z Moskvy, je to tak, že generálporučík Vadim Šamarin, zástupce náčelníka GenStabu (tedy Gerasimovův zástupce!) a šéf Hlavního ředitelství komunikací, byl zatčen na základě obvinění z přijetí úplatku.

Dále byl zatčen generálporučík Vladimir Verteletskij, ředitel odboru podpory obranného řádu. Je to další z Gerasimovových blízkých spolupracovníků.

Musím se přiznat: moc mě to nepřekvapuje. To, že se Šojguovi nepodařilo omezit (masivní) korupci uvnitř Genštábu a VSRF, také nepřekvapilo: byl stejně zkorumpovaný jako generálové, které měl kontrolovat - což je stejně důležité, protože, alespoň podle nepotvrzených zpráv/odhadů, korupce spolyká někde mezi čtvrtinou a třetinou pudových výdajů na obranné účely. A jak je vidět z jeho výkonů v posledních dvou letech... no, VSRF je všechno jiné než "bojeschopné", a už vůbec ne "bojeschopné".

Jistě, nyní by se dalo namítnout, že VSRF nikdy necvičily útočné operace takového druhu [a rozsahu], jaké provozují na Ukrajině, ale přesto: měly být schopné vést je.....

No, není, a tak Puding vymáhá svou pomstu. Šojgu je jeho přítel, takže nebyl zatčen; "jen" vyměněn. Špičkoví generálové však nejsou žádní Puddingovi kamarádi; jsou to Gerasimovovi kamarádi... a zatím se Pudding neodvážil na Gerasimova sáhnout: zdá se, že se obává možných nepokojů uvnitř GenStabu (ve stylu loňské vzpoury Prigožinova PMC Wagner). Odstraňuje však své pomocníky, jednoho po druhém.

Proč tomu věnuji pozornost a proč to probírám?

Protože bude zajímavé sledovat, zda se (Pudingovi a) Bělušovovi podaří dosáhnout nějakého výrazného zlepšení výkonů GenStabu (a tedy i Gerasimova), VSRF, a tedy i pořízení nových zbraní, munice a zásob, plus plánování bojových operací.

Jinými slovy: "zůstaňte naladěni".

***

Ach ano, a "PS" k tomuto tématu: s těžkým, těžkým, těžkým srdcem musím oznámit: Generálmajor Konašenkov byl odvolán z funkce nejvyššího klíčového policisty v Moskvě. Viz: byl mluvčím ministerstva obrany.

Víte, jak to je: člověk nesmí mít rád, ale po sledování jeho göbelsovských televizních vystoupení přinejmenším od roku 2015 mi bude chybět.

Hodně... čichat a vzlykat...

***

VZDUŠNÁ VÁLKA

Podle všech veřejných prohlášení Blinkena z posledních dnů - široce kopírovaných všemi našimi slavnými mainstreamovými médii bez jakéhokoli křížového výslechu - USA stále zakazují nasazení zbraní americké výroby proti cílům na ruském území. Jinými slovy: Biden-Blinken-Sullivan & Co KG GesmbH AG SPA nadále vynikají v roli zombie idiotů...

Hej, že by se snad předháněli s Pudingem a GenStabem?

Tak nějak: kdo udělá víc idiotských rozhodnutí o této válce....?

Každopádně... Včera dopoledne Ukrajinci (nikdy si nejsem úplně jistý, byla to 19. raketová- nebo 27. či 107. raketová dělostřelecká brigáda ZSU?) - pak spustili tvrdý úder ATACMS na pozice protivzdušné obrany VKS rozmístěné v otevřeném poli (jaká blbost...) u Klenivky, asi 65 km od fronty:

Obrázek
V reakci na útok na lokalitu SAM zahájí palbu. Uprostřed je vidět radar řízení palby 96L6E a kolem něj nejméně čtyři odpalovací zařízení.

Obrázek
....bezvýsledně: první ATACMS odpálí SAM-site kazetovou hlavicí: malé tmavé "čipy" jsou detonace submunice...

Obrázek
...a pak všichni odpalovači dělají, jako by byl 4. červenec v USA...

Pokud se to dá říci, celá lokalita vypadá přesně tak opečeně jako tento radar 96L6E (ASCC/NATO-hlásící název "Cheese Board"; viz foto níže, kde jsou vidět trosky téhož). Podobným způsobem byly zřejmě zasaženy i další dvě stanoviště SAM S-300/400. Jeden v Aluště a druhý buď v Obříži, Mospine, nebo v oblasti Perevalne.

Obrázek

Včera ráno zase Rusové prohlásili, že zničili "další" ukrajinský MiG-29 na letišti Aviatorske u Dněpru. Mně to připadá, jako kdyby dokončili jeden poškozený při útoku z 18. dubna. To by byl 27. ukrajinský MiG-29 odepsaný od února 2022.

Obrázek

Rusové se také zaměřili na Myrhorod AB v Poltavské oblasti - Šachty a/nebo řízené střely, a to nejméně třikrát za poslední dva týdny: 15., 16. a 18. května. Chápu to jako "PSU používá tento objekt jako předsunutou operační základnu". Pravděpodobně ke krátkým zastávkám a doplňování paliva pro své MiGy a Suchoje před jejich bojovými lety v oblasti Charkova. Zatím je známa pouze jedna oběť PSU: člen pozemní posádky 831. brigády (která provozuje Su-27). Jedná se o stejnou jednotku, která 18. května přišla o onen Su-27, jak jsme informovali před dvěma dny....kde je také další aktualizace: podle pozemních jednotek ZSU, které viděly letoun padat, a ruských sociálních médií byl tento letoun sestřelen ruským Su-35, a to pomocí raket vzduch-vzduch R-37 nebo R-77...

...kde... dávejte pozor, prosím: nesměl to být Su-35. Soudě podle nejnovějších videí zveřejněných Klíčovými policajty v Moskvě má mezitím VKS dostatek raket vzduch-vzduch R-37 dlouhého doletu, aby jimi vybavila i své Su-30SM. Stejně jako tento příklad 43. námořního útočného leteckého pluku:

Obrázek

což je opravdu špatná zpráva pro PSU (ukrajinské letectvo) - a to ať už s F-16 nebo bez nich...

Konečně, včera v noci Ukrajinci zaútočili na ruské vojenské komunikační centrum na okupovaném Krymu. První zprávy hovoří o "značně poškozeném vybavení a mnoha mrtvých vojácích"...

***

Severní Charkov... západní strana... no, Rusové pokračovali v bombardování přístupů k Lypce, což znamená, že jejich pozemní útoky nikam nevedly. Při nejlepší vůli: i kdyby se tam někdy dostali... je to něco kolem 17 km zastavěných oblastí jižně od něj, směrem na Charkov.

To se vážně chtějí brousit přes celou tu....? ...a že je to taky "schůdná taktika"?

No, od této chvíle se stále brousí přes pole na sever od toho místa.

V centru se jim sice podařilo vstoupit a obsadit Buhruvatku, ale jak už bylo řečeno: Nejsem si jistý, co tam chtějí dělat. Je to stejné jako v oblasti Lyptsi, jen místo vesnic jsou tam bažiny a lesy.

Na západní straně posledních 48 hodin VKS pokračovaly v bombardování Vovčanska: AFAIK jen na toto místo dopadlo asi 50-60 UMPK - a to kromě dělostřeleckých přehrad a úderů MLRS na pozice ZSU západně a východně od (mezitím: zničeného) města. PSU se ke krveprolití přidalo tím, že vyslalo své Mi-24, aby postříkaly a vymodlily útočící ruskou pěchotu na severní straně města.

Obrázek
Ne: tento ukrajinský Mi-24 nebyl "sestřelen". Pouze střílel neřízenými raketami Zuni na ruské pozice obvyklým způsobem "střílej a modli se".

Kromě leteckých úderů Ukrajinci zasáhli Rusy ve Vovčansku pomocí FPV a dělostřelectva, a pak 82. výsadková armáda (vybavená Strykery) zaútočila na zemi, z východu: říká se, že získala zpět severovýchodní stranu Vovčanska, ale zatím jsem neviděl žádné důkazy. Také Rusové stále drží administrativní oblast (například kolem mateřské školy č. 6).

BTW, ukázalo se, že na začátku této ofenzívy ruský kybernetický útok vyřadil komunikaci StarLink jednotek ZSU v této oblasti. Takže první 2-3 dny museli Ukrajinci velet a řídit "postaru", s pomocí vysílaček - a to přitom čelili masivním útokům Lancetů a FPV, plus elektronickému boji... ach "to" o elektronickém boji: v moderní válce se ho nelze zbavit....

A další 'ach jo': lidé se mě ptají, jak se Rusům daří pokračovat v útocích zde (a jinde), když mají tak těžké ztráty, jak tvrdí Ukrajinci?

Ach, můj milý: to je tak jednoduché.

Tím, že neustále doplňují útočící jednotky tisíci mobiků. Jejich záložníky.

V posledních čtyřech pěti dnech přivezli tolik záložních motostřeleckých praporů a pluků, že můj - pečlivě a trpělivě shromažďovaný v posledních dvou týdnech - bojový řád (ORBAT) VSRF v severním Charkově je mezitím hromádkou smetí. Do již nasazených formací napumpovali něco kolem 20 záložních motostřeleckých praporů. Většina z nich "zůstává" v bojové zóně méně než týden. Říkám "zůstanou", protože po nějakých 5-7 dnech bojů jsou zničeny. Doslova. Například 1855. motostřelecký prapor nastoupil, byl na šest dní přidělen k 25. motostřelecké brigádě a pak... no, nic z něj nezbylo.

Není divu, že ruské sociální sítě jsou mezitím plné zpráv o (cituji) "kolosálních ztrátách" (to opravdu nejsou moje, ale ruská slova) a výzev k poskytnutí informací o vojácích, o nichž se neví, kde se nacházejí, nebo takových "cool" videí, jako je toto, které uvádí (známé) "dvě stovky" (viz: KIA) 1486. motostřeleckého pluku z Leningradské oblasti.

***

BITVA NA DONBASU

Kupjansk-Svatove...došlo k ruským útokům z Lyman Pershyi na Synkivku....a to je asi tak všechno. Všechny byly odraženy.

Kremina-Torske... VKS nejprve bombardovaly Torske pomocí UMPK a zasáhly Lyman pomocí BM-27 nebo BM-30, pak si ukrajinská 63. mech. užívala sledování spousty ruských výbuchů, když se mechanizovaný útok (5 tanků a 5 BMP a/nebo BTR) rozpadl uprostřed minových polí a dělostřelecké palby (včetně kazetové munice DPICM).

Obrázek

Lysyčansk... no, stačí říct, že Klíčoví policisté lhali, když tvrdili, že "osvobodili" Bilohorivku (tu na Siverském Donci). Jistě, ruské útočné skupiny se vklínily do východních přístupů k ruinám této vesnice, ale utrpěly při tom takové ztráty, že se jejich útok zhroutil. Rusové také zaútočili na Spirne z východu a jihu. Mohli získat jedno nebo dvě pole. VKS bombardovaly Siversk pomocí UMPK.

Bachmut... po několikadenním bombardování dělostřelectvem a UMPK posledních 36 hodin Rusové (150. motostřelecká divize a 11. brigáda VDV) zaútočili na Kanalský okres Chasiv Jar na široké frontě: skutečně od severu k jihu, až k silnici T0504. Podařilo se jim sice přivést svou pěchotu k východnímu okraji města, ale - jak je zatím tradicí jejich Skupiny Centr - nepodařilo se jim do něj vstoupit. Samotná brigáda ZSU Ljut vyřadila asi tucet ruských bojových obrněných vozidel. Rusové se také opět pokoušejí vytvořit předmostí přes podzemní část kanálu Siverský Donec - Donbas.

Jižně od Bachmutu....a opravdu se mi to těžko "přiznává" (ba co víc: "zase") - protože o toto místo se poslední rok tolik bojovalo: Rusové (3. motostřelecká divize, znovu postavená 72. motostřelecká brigáda a pak 200. motostřelecká brigáda, 217. pluk VDV a 88. motostřelecká brigáda s 83. brigádou VDV) vytlačili ZSU zcela z Klišivky. Ano, to bylo něco jako 1 divize, 3 brigády a 1 pluk - na jednu vesnici...

V podstatě se situace vrátila k té z doby před něco málo více než rokem, kdy jsou Ukrajinci v kopcích bezprostředně západně a jižně od zničené vesnice...

...povzdech... netuším, co přesně se tam na ukrajinské straně pokazilo, ale to pověstné svědění v malíčku mi říká, že se na to musím podívat blíž.

Avdijivka-Pokrovsk... Rusové (27. motostřelecká divize, 35. motostřelecká brigáda, 132. motostřelecká brigáda, 30. a 55. motostřelecká brigáda, ...).) zahájili mohutné útoky směrem na Kalynove, na Novoaleksandrivku (útočil 47. motostřelecký pluk) na severozápadě a na Sokil ("čerstvá" 15. motostřelecká brigáda a znovu doplněná 74. motostřelecká brigáda)... neviděli však, že by získali nějakou pozici. Ostatně "i" ukrajinská 115. mech (jednotka, jejíž pozice byly prolomeny v oblasti Ocheretyne již v dubnu) zatím bojuje severně od tohoto města, jen pro příklad.

Tanky M1 Abrams 47. mech. jsou opět v boji - mezitím byly upraveny přidáním Kontakt-1 ERA (výbušný reaktivní pancíř). Rusové však vyřadili další...

Obrázek

Ach ano, a v posledních dvou dnech si 110. mech nárokoval dva sestřelené ruské letouny Su-25, oba západně od Avdijivky. Přinejmenším jeden byl "něco jako potvrzen", podle videa zde.

Na jihu v posledních dvou dnech Rusové útočili na Umanske, zatímco v Krasnohorivce... Rusové dosáhli západní strany obce... na jejím jihu. Ale všechny jejich útoky severně od silnice Tsentralna byly opět odraženy.

***

JIŽNÍ ZÁPOROŽÍ A DNĚPR

Staromajorsko... po dalších dvou dnech bombardování UMPK a dělostřelectva zahájili Rusové dvoufázový mechanizovaný útok na Staromajorsko a Urožajno. Zdá se, že vstoupili do prvního z nich, ale stále zůstávají jen v troskách nejjižnějších domů druhého.

Robotyne... po čtyřech měsících útoků ano, ruské 42. motostřelecké divizi se podařilo vytlačit ZSU z vesnice a na vyvýšená místa podél jejího severního a východního okraje.

A ano, i o "osvobození" Krynky klíčoví policisté lhali: tento závěr vychází ze skutečnosti, že od 20. května, kdy toto "osvobození" prohlásili, do této oblasti přivedli 76. divizi VDV (tj. přesunuli ji tam z oblasti Robotyně).

***

Zdá se, že přinejmenším jedna věc je už jasná: od té doby, co je tu Bělušov, lžou moskevští "klíčoví policisté" zřejměji než v dřívějších dobách.

Říkal jsem vám to: Chybí mi Konašenkov...

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 4-may-2024
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den820 #aktuvalka

Analýza osmistéhodvacátého dne invaze na Ukrajinu 23.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 3-05-2024/

Nejméně sedm mrtvých a 21 zraněných si vyžádaly dnešní odpolední ruské útoky na Charkov. Na Telegramu to uvedl šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. „V Charkově byl uhašen požár v podniku (papírny pozn. red.), který způsobila ruská raketová palba. Počet obětí se zvýšil na 21. Sedm lidí bylo zabito,“ stojí v dalším prohlášení.

Charkovská situace: Směrem na Charkov se situace nehýbe. Boje probíhají ve Vovčansku, ale Rusové jsou zatím stále pouze v severní části města. To dokazuje i video 82. samostatné letecké útočné brigády, které ukazuje využití amerického osmi kolového obrněného transportéru Striker. Rusové bombardují město za pomocí taktického letectva ale nezaznamenali jsme žádnou výraznou změnu.

Severovýchodní fronta: Poziční boje probíhají východně od Teren, kde ukrajinští dronaři útočí na pozice okupantů a u Bilohorivky, kde se situace oproti předchozím dnům trošku uklidnila. Jinak z této fronty nepřišly prakticky žádné nové zprávy.

Bachmutská fronta: Rusové ostřelují ukrajinské pozice západně od Bohdanivky. Ruští výsadkáři opět zaútočili na časivjarské předměstí Kanal, kde se jim podařilo postoupit přibližně o 500 metrů. Ukrajinský milbloger Petrenko tvrdí, že zde probíhají ukrajinské protiútoky, kterých se účastní členové Mezinárodní legie Hlavního zpravodajského ředitelství. Dále tvrdí, že okupanti rozšířili své předmostí jižně od Kanalu a jsou i v severní části přírodní rezervace Stupki-Holubovské-2. Boje jsou zde velice tvrdé, ale situace se výrazně nemění.

Doněcká fronta: Západně od Avdijivky jsme nezaznamenali žádný nový vývoj. Ruské dělostřelecké ostřelování ukrajinských pozic východně od Novopokrovského ukazuje, že se zde fronta nepohnula a Ukrajinci napadají okupanty východně od Jasnobrodivky.

V Krasnohoryvce se Rusům podařilo postoupit podél Nachimovi ulice směrem k centru města a zároveň provedli útok s podporou tanků, který se dostal až téměř k západnímu konci města. Není úplně jasné, zda se jednalo jen o výpad a Rusové se poté stáhli, nebo se zde podařilo okupantům zabrat některé z obranných pozic Ukrajinců.

Jihovýchodní fronta: Ruské útočné skupině se podařilo postoupit ve Staromajorském. Skupina se dostala do centrální části vesnice, nicméně poté na ní začala pracovat ukrajinská obrana. V dalších dnech tedy uvidíme, zda se okupantům podařilo dosažené pozice udržet, nebo je obránci eliminovali.

Ze Záporožské a Chersonské fronty dnes nemáme žádné novinky.

Diplomatické a politické události:

Ministr zahraničí USA je dle NYT pro, aby se americké zbraně dodané ukrajinským ozbrojeným silám mohly používat i na území Ruska. V administrativě Joe Bidena momentálně probíhá ohledně zasahování vojenských cílů v Rusku vášnivá debata. Připomene, že už dříve podobný zákaz zrušila Velká Británie.

Norská vláda dle vyjádření ministerstva zahraničí omezí vstup občanům Ruské federace do země za účelem turismu. Změna bude platná od 29. května. Norové už v roce 2022 zpřísnili podmínky pro získání víz, nyní ale může policie zamezit vstupu Rusům jak z Ruska, tak i z jiných zemí Schengenského prostoru.

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací ozbrojených sil generálporučíka Vadima Šamarina. Ten je současně zástupcem náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Zprávu o zadržení generála potvrdil posádkový vojenský soud, který jej vzal do vazby, informovala TASS. Generál je obviněn z přijetí zvláště velkého úplatku, což znamená více než milion rublů (asi 250.000 Kč). Za to v Rusku hrozí až 15 let vězení a pokuta stonásobku přijatého úplatku.

Dočasně okupovaná Záporožská jaderná elektrárna byla odpojena od dodávky elektřiny kvůli “bezpečnostnímu narušení”. Podle společnosti NPC Ukrenergo bylo odpojeno nadzemní vedení vysokého napětí 750 kV, které je hlavním napájecím vedením elektrárny. Důvod je nyní předmětem vyšetřování. Elektrárna v současnosti odebírá elektřinu prostřednictvím záložního vedení 330 kV pro svou vlastní potřebu. Ukrenergo dle svého vyjádření vynakládá veškeré úsilí, aby co nejdříve obnovil spolehlivost dodávek elektřiny do jaderné elektrárny.

Europarlamentní frakce Identita a demokracie dnes s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro Německo ze svých řad, důvodem jsou skandály týkající se volebního lídra strany Maximiliana Kraha. Kraha dohnaly aféry týkající se podezření z přijímání úplatků za ruskou propagandu a také jeho asistenta, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu. Pobouření vyvolal i Krahův novinový rozhovor, ve kterém zlehčoval zločiny nacistických jednotek SS. Návrh na vyloučení celé europoslanecké delegace podal šéf frakce Marco Zanni. Pro odluku hlasovali podle německých médií mimo jiné italská Liga, ze které je i Zanni, česká Svoboda a přímá demokracie, francouzské Národní sdružení Marine Le Penové nebo belgický Vlámský zájem.

Dnešní Třešnička™ bude obdivuhodná. Skutečně, musíme obdivovat statečnost a morální integritu zemí, které se odvážily postavit proti přijetí rezoluce o připomenutí genocidy v Srebrenici v OSN. Maďarsko, společně s takovými neochvějnými strážci lidských práv jako jsou Rusko a Čína, nám znovu ukázalo, jak je důležité nezapomínat na své strategické zájmy, i kdyby to znamenalo přehlédnout historická fakta. Je přeci nad slunce jasnější, že připomínání jedné z nejhorších genocid v moderní historii by mohlo nepříjemně narušit harmonii v mezinárodních vztazích. Vždyť kdo by chtěl být obtěžován takovými drobnostmi jako masové vraždy civilistů jen kvůli jejich etnickému a náboženskému původu. Nebo snad zase za to může Soroš?

Ve středu jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bylo pokračování minulého streamu, a to vývoje ručních palných zbraní od počátků, až do konce éry černého prachu. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde, než na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra, je záznam opět dostupný i na Youtube.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, nebo si předplatit Patreon a podporovat nás dlouhodobě.

Děkujeme všem, za jakýkoliv příspěvek, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den821 #aktuvalka

Analýza osmistéhojednadvacátého dne invaze na Ukrajinu 24.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 4-05-2024/

Portál Liveuamap uvádí, že je hlášena exploze z Kropivnyckého v Kirivohradské oblasti. V současné době nejsou známy žádné podrobnosti.

Nedaleko Armaviru v ruské Krasnodarské oblasti došlo k poškození radaru včasné výstrahy Voroněž-DM. Za útokem podle některých zdrojů stojí ukrajinské drony. Radar, který je určen k detekcí až 500 cílů (především však řízených a balistických střel) až na vzdálenost 6 tisíc a výšky až 8 tisíc km, byl do provozu uveden v roce 2009 a pokrývá východní část Černého moře a Blízký východ. Patří do správy 820. hlavního střediska protiraketové obrany. Bezpečnostní analytik Fabian Hoffmann navíc tvrdí, že radary tohoto typu jsou schopny detekovat např. i odpaly a let řízených střel středního a dlouhého jako ATACMS nebo ukrajinský Hrim-2 a proto je ničení těchto zařízení pro Ukrajince důležité.

Charkovská situace: Podle Deepstate pokračují boje severně od vesnice Starycji a o Vovčansk. Ve Vovčansku ničí okupanti ukrajinské pozice pomocí frontového letectva. Geolokalizace záběrů pak ukazuje, že munice (v tomto případě ODAB-1500) dopadá do jihozápadní části města. Situace se výrazně nezměnila.

Severovýchodní fronta: Ukrajinský milbloger Petrenko píše, že na severní části tohoto úseku dále pokračují bojové operace okupačních jednotek neztenčeným tempem především u kyslivky a Berestového, nejsou však k dispozici žádné zprávy o dalším ruském postupu.

Poziční boje probíhají i v okolí Bilohorivky, kterou se okupanti snaží ovládnout minimálně rok a půl, a ve směru na Vjimku a Ivano-Darjivku. Situace se výrazně nezměnila.

Bachmutská fronta: Na Bachmutské frontě nedošlo k výrazným změnám. Boje stále probíhají západně od Bohdanivky a okupanti se snaží probít do časivjarského předměstí Kanal, které ostřelují termobarickými salvovými raketomety TOS-1. V Kliščijivce se situace nezměnila, Ruskými propagandisty publikované video ukazuje, že vesnice jako taková je zemí nikoho a ukrajinské ozbrojené složky ovládají opevněný kopec nad vesnicí. Z tohoto kopce ničí okupanty, kteří se snaží zaujmout pozice ve vesnici a samotný kopec je pod palbou ruského dělostřelectva.

Doněcká fronta: Severně od Očeretyného se ruským silám podařilo obsadit jednu z ukrajinských opevněných pozic a zajmout několik ukrajinských vojáků. Západně od Solovjového ukazují údery ruských sebevražedných dronů, že se zde fronta nepohnula. Okupanti podle vlastních záběrů postoupili o několik desítek metrů v Umanském, které je zemí nikoho.

Těžké boje probíhají v Krasnohorivce, ze které ukrajinští obránci drží přibližně jednu třetinu a jedna třetina města je zemí nikoho.

Jihovýchodní fronta: Rusové ostřelovali ukrajinské pozice v Urožajném, a ve Staromajorském podnikli útok na střed vesnice pomocí mechanizovaných jednotek. Změny jsme zde však nezaznamenali.

Záporožská a Chersonská fronta jsou opět bez nových informací.

Krym: Ukrajinský kanál Tivaz Artillery zveřejnil záběry zničení baterie ruského systému S-400 Triumf řízenou střelou dlouhého doletu ATACMS. Ačkoliv je možné, že jde o archivní záběry, přesto je velmi jasně vidět, že ani ruské moderní systémy PVO nejsou schopny poradit si s téměř čtyřicet let starou balistickou střelou – toho jsme ostatně byli svědky již při nedávných útocích na ruskou leteckou základnu Belbek, kde se přesně k tomuto tématu vyjadřovali i ruští milblogeři.

Nemáme úplnou jistotu, že k této události skutečně došlo na okupovaném Krymském poloostrově, ale v podobné koncentraci se tyto systémy vyskytují především tam, kde chrání ruské letecké základny, proto považujeme za nejpravděpodobnější, že jde o záběry právě odtud.

Diplomatické a politické události:

Vladimir Putin je připraven zastavit boje na Ukrajině, pokud součástí příměří bude podmínka zachování hranic Ruska a Ukrajiny podle současné frontové linie, píše tisková agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavené činitele z okolí ruského diktátora. Podle těchto zdrojů je Putin frustrován z toho, co vnímá jako Západem podpořené snahy o zadušení pokusů o vyjednávání.

Ministr zahraničních věcí Ukrajiny Dmytro Kuleba se domnívá, že zprávy o tom, že je Rusko ochotné ukončit válku na současných hranicích souvisí se strachem ruského vůdce Vladimira Putina před nadcházejícím mírovým summitem ve Švýcarsku. Putin podle něj ve skutečnosti nechce ukončit válku proti Ukrajině, ale obává se, že “jednotný hlas světové většiny ho může přinutit k míru”, za podmínek, které budou pro Rusko pravděpodobně velmi drastické.

My se domníváme, že za těmito Putinovými snahami může stát i poměrně úspěšná ukrajinská obrana, která okupačním silám umožňuje jen drobné územní zisky za cenu obrovských ztrát na technice i lidské síle a nemalé finanční ztráty spojené např. s útoky na ruské rafinérie, letiště a další součásti kritické infrastruktury. Ruský diktátor by tak mohl chtít využít zdánlivě příznivé pozice, aby získal, co nejvíce území, dokud je čas. V opačném případě by musel zahájit další kolo skryté mobilizace, která by mohla otřást jeho pozicí a vést k dalšímu masovému odlivu ruských mužů do zahraničí.

Ukrajinský generální štáb rozhodl o personální optimalizaci některých útvarů a orgánů vojenské správy, což znamená snížit počet jejich personálu až o 60 %. Během brífinku o tom řekl Jevhenij Ostrjanský, vedoucí hlavního oddělení obranného plánování Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny. Ukrajinský genštáb chce rozpustit řadu vojenských organizačních struktur, vytvořit nové a také optimalizovat ty, které již existují. Díky tomu chce dosáhnout nejen redukci kádru, ale také v zamezení duplicitních funkcí. Uvolněným personálem se plánuje znovuobsazení řídících orgánů operační a taktické úrovně i bojových vojenských jednotek. Generální štáb věří, že díky tomu bude možné dlouhodobě a efektivněji střídat jednotky, které plní bojové úkoly v bojové zóně. „Chápeme, že ve válečných podmínkách by měly být posíleny především ty struktury, které přímo řídí skupiny vojsk,“ řekl Ostrjanský.

Kreml chystá návštěvu prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji, uvedla agentura RIA Novosti. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova prozatím není jasné, kdy k návštěvě dojde, ale půjde o první Putinovu návštěvu Severní Koreje od roku 2000. Dlouhodobě se upozorňuje na to, že Severní Korea dodává Rusku munici výměnou za jídlo, které je v KLDR značně nedostatkovým artiklem a země se potácí na hraně hladomoru. Je tedy pravděpodobné, že Putinova návštěva není jen propagandistickým tahem, ale mohlo by jít o snahu vyjednat další dodávky.

Portál BBC s odvoláním na estonské úřady uvádí, že ruští pohraničníci odstranili z řeky Narvy, která tvoří část hranice mezi oběma zeměmi, bóje určené vytyčení hranice a k usnadnění navigace. Má se jednat o celkem 24 z 50 bójí. Šéf evropské diplomacie Josep Borell k tomu uvedl, že jde o “naprosto neakceptovatelnou událost,” která však zapadá do celkového zúůsobu provokativního chování Ruska vůči pobaltským zemím. Estonská premiérka Kaja Kallas to označila za “další z nástrojů, kterými Rusko rozsévá strach a nejistotu,” a ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského chargé d’affaires a oznámilo mu, že celou věc vnímá jako pohraniční provokaci.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes podíváme na pozitiva ruské daňové reformy, tak jak jsou prezentována v ruských médiích. Ruský vůdce Putin před časem navrhl ve svém vystoupení v parlamentu, že by měly být zvýšeny daně pro osoby s vysokými platy, a vyzval poslance k předložení návrhu. Má být tedy zavedena větší daňová progrese, kdy pro obyvatele s příjmem vyšším než milion Rublů ročně (v přepočtu přibližně 250 000 Kč) má být daň z příjmu zvýšena z 13 na 15%, a pro obyvatele s přijmem vyšším než pět milionů Rublů má být daň s příjmu zvýšena na 20%. Má být také zvýšena daň ze zisku právnických osob, a to z 20 do 25%. Tyto kroky jsou například na televizním kanálu Rossia 1 propagovány tím, že reforma umožní například rychlejší stavbu silnic, s tím že zvýšení daní není přímo zmiňováno a místo něj jsou používána slova jako daňová úprava nebo přizpůsobení současným podmínkám.

Pokud se však podíváme na oficiálně uváděnou průměrnou mzdu v nejbohatších regionech Ruska, tedy Moskvě a Petrohradu, vidíme, že při průměrných příjmech 136, respektive 95 tisíc Rublů měsíčně zasáhne daňová reforma značnou část lépe placených obyvatel těchto měst. To je propagováno jako zvýšení solidarity a srovnání sociálních rozdílů, reálně to ale přinese spíše další zhoršení poměrů toho zbytku ruské střední třídy, který se tam ještě udržel.

Dnešní Třešnička™ bude opět o zemi krás čajbajklobás. Vicemistr světa v mentální gymnastice Viktor Orbán chce “redefinovat” členství Maďarska v NATO. Zajímavé jsou potom jím uvedené důvody. Za hlavní problém Putinova podržtažka a trojský kůň Kremlu v civilizovaném světě považuje vojenskou podporu napadené Ukrajiny. Proto prý zaúkoloval právníky, aby zajistili Maďarsku pokračování členství v alianci, ale zároveň ho nezatahovali do aktivit mimo její území. “Jsme tam (v NATO pozn. red.), ale vlastně nejsme”, řekl Viktor, což de facto znamená, že chce požívat všechny výhody ochrany od ostatních zemí, ale nedá za to lautr nic. A nezapomínejme na právo veta, které Orbán rád využívá pokaždé, když by se mělo rozhodnout něco proti Rusku. V rozhovoru padly také další perly, jako že NATO se nemusí bát útoku z Ruska, protože Rusko je příliš slabé a to co se děje ve východní Evropě je podle něj jen “válka dvou slovanských zemí”, či že Washington a Brusel sami plánují útok na Rusko a toho se Maďaři účastnit nechtějí. Maďarští vojáci by podle něj měli být nasazeni jedině na území NATO. Psst… Maďarsko má vojáky třeba v Bosně, Kosovu, Libanonu, Iráku či na Kypru.

Ve středu jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bylo pokračování minulého streamu, a to vývoje ručních palných zbraní od počátků, až do konce éry černého prachu. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde, než na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra, je záznam opět dostupný i na Youtube.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, nebo si předplatit Patreon a podporovat nás dlouhodobě.

Děkujeme všem, za jakýkoliv příspěvek, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den822 #aktuvalka

Analýza osmistéhodvacátéhodruhého dne invaze na Ukrajinu 25.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 5-05-2024/

Ruské letectvo dnes odpoledne zasáhlo klouzavou municí (mělo by se jednat o dvě bomby) charkovské obchodní centrum Epicenter. Podle vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bylo v době dopadu munice v centru více než 200 lidí. Čerstvé zprávy od Státní služby pro mimořádné situace hovoří nejméně o dvou mrtvých a 24 raněných.

Charkovská situace: Z charkovského směru nepřicházejí v poslední době žádné významné zprávy, ačkoliv ruský kanál Military Summary tvrdí, že v okolí Lypců mají Ukrajinci připravených sedm brigád, které údajně brzy půjdou do protiofenzívy, která by měla mít za cíl vytlačit okupanty zpět do Ruska. Tuto informaci však lze na síti nacházíme jen z tohoto zdroje, proto doporučujeme přistupovat k ní s rezervou.

Ve Vovčansku Ukrajinci ostřelují budovu oblastního soudu, ve které se podle zdroje skrývají ruští vojáci. To ukazuje, že postup je ve městě skutečně relativně pomalý, protože se soudní budovy nacházejí na stejné úrovni, jako areál nemocnice, ve kterém stále probíhají boje. Na východě města, na předměstí Vovčanské Chutory pak příslušníci praporu Teror z Běloruského dobrovolnického sboru spadajícího pod ukrajinskou vojenskou rozvědku HUR zničili dříve poškozený most, aby okupantům v případě postupu znemožnili překročit řeku Vovču. Nad oblastí je však kvůli nedostatečné ukrajinské protivzdušné obraně je stále aktivní ruské frontové letectvo, které útočí na pozice ukrajinské armády pomocí klouzavé i “hloupé” munice. Záběry z bojů z okraje Vovčansku pak zveřejnili i příslušníci Ruského dobrovolnického sboru, který bojuje na straně Ukrajiny. Z nich je patrné, že ukrajinské ozbrojené síly bojují na krátké vzdálenosti v městské zástavbě. Záběry od čečenských kadyrovců pak ukazují, ruské ztráty z města. Autor ve videu říká, že se mu podařilo odtáhnout z místa střetu několik mrtvých a raněných vojáků.

Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro kazašský portál vlast.kz uvedl, že poměr ztrát na charkovském průlomu je v současné době 1:8 ve prospěch ukrajinských obránců. Ačkoliv není možné tyto informace ověřit, je pravděpodobné, že tento poměr nebude daleko od pravdy, protože ruské síly vstupují do oblastí, které jsou terčem ukrajinského dělostřelectva a sil zvláštního určení, které se nezřídka vydávají i těsně za hranici, odkud pak mohou dovézt i trofejní techniku. Vedle zvláštních sil jsou pak v oblasti nasazeny bojové prapory ostřílených a zkušených brigád, jako je 92. samostatná útočná, nebo 42. samostatná mechanizovaná brigáda, která využívá své drony k likvidaci zásobovacích vozidel v ruském pohraničí.

Severovýchodní fronta: Dělostřelci 40. samostatné dělostřelecké brigády provedli přepad ruských pozic na jihovýchodě Berestového, což potvrzuje zdejší ruské územní zisky v posledních několika dnech. Vzhledem k umístění zničené techniky je možné, že se její osádky chystaly na další útok.

Jihozápadně od Bilohorivky došlo k ruskému dělostřeleckém přepadu ukrajinských týlových pozic, a je vidět, že zde měli Ukrajinci několik mrtvých a raněných. Na východě bilohorivského sádrovcového lomu pak vojáci ukrajinské 81. samostatné aeromobilní brigády zničili několik kusů ruské techniky opuštěné během bojů v posledních týdnech a pozabíjeli útočící ruské vojáky. Video dobře ilustruje, že protidronová ochrana ve formě mříží, kterou obě strany používají, má v případě útoku bombardovacího dronu stále mnoho slabých míst.

Na samotném jižním okraji tohoto úseku pak ruské vrtulníkové letectvo ostřelovalo ukrajinské pozice podél železniční trati spojující Vjimku a Bilohorivku (tu, která je blíže Bachmutu). V těchto místech se okupanti snaží dlouhodobě postupovat, ale narážejí zde na problematický terén ve formě hrdla údolíčka, které jim zde neumožňuje efektivně nasazovat mechanizované jednotky.

Bachmutská fronta: Okupantí ostřelují areál na severovýchodním okraji Kalynivky. Vzhledem k jeho poloze jej Ukrajinci pravděpodobně využívají jako opevněný bod, jehož několikapatrové budovy jim umožňují udržovat přehled na prostorem mezi Kalynivkou a již obsazenou Bohdanivkou.

Nedaleko jihovýchodního okraje Kanalu odrazili Ukrajinci noční ruský útok, během kterého museli utíkající okupanti na místě zanechat znehybněný tank T-90M se vskutku úctyhodným “přídavným pancéřováním.” Další ztráty z nočního ruského útoku jsou obrněné vozidlo BMP-1 a obrněné vozidlo Tygr-M. Celý Časiv Jar je pak silně ostřelován. Samotný Kanal je pak již místem duchů a nejspíše v něm není jediná nepoškozená budova.

Silné boje pokračují také na jihozápadním okraji Ivanivského, což je prakticky poslední část městečka, kterou ještě nemají okupanti pod kontrolou. Lemuje ho zničená technika včetně několik zajímavých kousků, jako je toto BMP-3 s přídavnou pancéřovou ochranou 688M-SB3KDZ Kaktus, která by měla osádku i výsadek chránit proti kumulativním střelám. Tuto část Ivanivského též ruské dělostřelectvo ostřeluje, což nadále potvrzuje výskyt ukrajinských vojáků.

Situace v Kliščijivce je značně nejasná, ale ukrajinský milbloger Petrenko uvádí, že okupanti získali pod kontrolu část centrální část vesnice, výšiny nad vesnicí však zůstávají stále pod ukrajinskou kontrolou, což je pro obranu přístupu k Časivu Jaru z tohoto směru velmi důležité. Zprávu o ruském postupu potvrzuje i ukrajinský projekt Deepstate. Na TG účtu 225. samostatného tankového praporu se objevila zpráva, že se členům roty Tur podařilo ukořistit pojízdný tank T-90M Proryv-3, tedy nejmodernější verzi tohoto stroje. Přípravy na jeho odtažení údajně trvala čtyři měsíce (nejspíše šlo o logistickou část, kdy bylo potřeba zajistit bezpečnost tahačů, stroje i vojáků, kteří jej odvezli), zdá se však, že stroj má poškozený věnec věže, kterou není možné otočit.

Doněcká fronta: Moscow Times s odvoláním na ruské ministerstvo obrany tvrdí, že se okupantům podařil obsadit Archanhelské. Není možné to v současné době potvrdit, ale vzhledem k rozloze vesničky a stavu ukrajinské obrany v této části úseku to považujeme za pravděpodobné.

Včera se objevily záběry zničení obrněného vozidla M2A2 Bradley a evakuace posádky dalším strojem, který sice dostal zásah, ale podařilo se mu ujet. Ruský TG kanál Military Summary lokalizoval tento incident do prostoru mezi okupanty dobyté Očeretyné a stále svobodný Sokil. Z toho můžeme usuzovat, že v těchto místech se okupantům nedaří postupovat tak, jako je tomu na severně a jižně odtud.

Okupanti ze 114. samostatné motostřelecké brigády Vostok vyvěsili brigádní zástavu na západním okraji jižní části Umanského (vesnice je rozdělena rybníkem, přičemž severní část vesnice je z větší části stále pod ukrajinskou kontrolou).

Ukrajinští vojáci v Novoporkovském čelí silnému ruskému ostřelování.

V Krasnohorivce vyvěsili okupanti vlajku na budově místní střední školy. Ta leží prakticky v centru města. Pravděpodobně na severním okraji pak došlo ke zničení ukrajinského tanku, následovaným spektakulární explozí, která pohltila nejbližší okolí zasaženého stroje. Kromě těchto zpráv nejsou z města žádné nové informace.

Mezi Paraskovijivkou a dobytými zbytky Novomychajlivky se Ukrajincům podařilo zasáhnout dům, ve kterém se schovávají ruští vojáci. Na tomto domě v před několika dny vyvěsili okupanti ruskou vlajku.

Jihovýchodní fronta a Záporožská fronta jsou dnes bez nových informací.

Chersonská fronta: Proruský mapper Suriyak informoval o přesunu ukrajinských sil z Krynek do Kozačich Laherů, kde vyvěsili ukrajinskou vlajku. Kozači Lahery vám mohou být známé z našich analýz z přelomu loňského a tohoto roku, kdy tam ukrajinské síly zvláštního určení prováděly proti okupantům rychlé operace, při kterých likvidovaly nejen techniku a živou sílu, ale také morálku do té míry, že se později podařilo otevřít předmostí právě u Krynek. Zdá se, že Krynky které jsou již několik měsíců srovnané se zemí, se pravděpodobně již nedají dostatečně dobře udržet či zásobovat a Ukrajinci se proto přemístili o něco jižněji. Během včerejšího dne se objevovaly zprávy o tom, že se ukrajinští mariňáci z Krynek stahují zpět na pravý břeh, nyní se však ukazuje, že mohlo jít spíše o rotaci a přesun právě do Laherů.

Krym: TG kanál Krymskyj Veter uvádí, že na Kerčském mostě došlo k přerušení automobilové dopravy. Dále jsou údajně hlášeny exploze v Krasnoperekospkém rajonu a a v Džankoji se ozývají poplachové sirény. Další výbuchy byly zaznamenány u města Jevpatorija, kde ze směru od letecké základny stoupá velký sloup dýmu, další exploze měly zaznít u letecké základny Saki a Novofedorivka. Většinu zpráv však prozatím nelze potvrdit. Nezbývá, než počkat na případné záběry nebo čerstvé snímkování pomocí satelitů FIRMS.

Diplomatické a politické události:

Ministr spravedlnosti Ukrajiny Denys Maljuska pro New York Times uvedl, že Ukrajina již propustila 350 vězňů v souladu se zákonem o mobilizaci odsouzených. Celkem justice zvažuje dalších 4300 žádostí odsouzených. Podle něj se zúčastní bojových akcí a na oplátku dostanou možnost podmínečného propuštění. Jen připomeneme, že na rozdíl od Ruska osoby odsouzené za úmyslnou vraždu, znásilnění, sexuální násilí a zločiny proti národní bezpečnosti nebudou mobilizovány. Osobám odsouzeným za korupci také nebude umožněno nahradit svůj trest možností bojovat.

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorský se domnívá, že Ukrajinci v branném věku, kteří se vyhýbají vojenské službě ve své vlasti a jsou v současnosti v Polsku nemají právo na sociální dávky. Řekl to v rozhovoru pro Guardian. „Rozhodně nevěřím, že existuje právo člověka na sociální zabezpečení za to, že se vyhýbá mobilizaci. Lidé, kteří bojují na frontě, mají také lidská práva,“ řekl Sikorský, ale dodal, že rozhodnutí o tom, co dělat s ukrajinskými branci v zahraničí, je na Ukrajině. Pokud se navíc podle jeho názoru rozhodne o omezení výhod pro ukrajinské muže v odvodovém věku v zahraničí, pak by tento systém omezení měl být celoevropský. Jinak, říká polský ministr, začnou vyhýbači hledat dávky po celé Evropě.

Spojenci by měli přehodnotit omezení, která kladou Ukrajině pro používání zbraní, jež této zemi darovali. V rozhovoru, který zveřejnil v pátek týdeník The Economist, to řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Podle něj má Ukrajina právo se bránit, což zahrnuje i útoky na cíle na ruském území. „Bránit Ukrajině, aby mohla použít tyto zbraně na legitimní vojenské cíle na ruském území, jí velmi ztěžuje obranu,“ řekl Stoltenberg. Podle něj legitimní právo Ukrajiny se bránit ruské invazi obsahuje i možnost vést útoky proti vojenským cílům na ruském území.

Maďarsko zdržuje legislativu, která by umožnila použít 2 miliardy eur ze zisku ze zmrazených ruských aktiv na nákup zbraní pro Ukrajinu. Píše o tom list Financial Times s odvoláním na vlastní zdroje. Je třeba poznamenat, že tento měsíc Evropská unie odsouhlasila použití výnosů ve výši téměř 190 miliard eur uvízlých v belgickém centrálním depozitáři cenných papírů Euroclear. Jeden z nejmenovaných účastníků rozhovoru pro Financial Times uvedl, že Budapešť „blokuje vše, co souvisí s vojenskou podporou Ukrajině“. Další zdroj FT uvedl, že za účelem dosažení dohody nabídli představitelé EU Maďarsku kompromis, podle něhož prostředky z ruských aktiv nebudou použity na nákup zbraní. To sice Maďary přesvědčilo, aby tento systém nevetovali, ale země stále oddaluje jeho provedení tím, že nehlasuje pro potřebné zákony.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Na konci roku 2023 bylo více než 466 tisíc lidí se zdravotním postižením registrováno u Ruského Fondu sociálního a penzijního pojištění a bude potřebovat invalidní vozíky, protézy a další speciální vybavení, píše Vestka. Toto číslo je mimochodem rekordní za celé období sledování od roku 2012.

Před ruskou invazí na Ukrajinu se počet lidí, kteří potřebovali rehabilitační pomůcky, zvýšil maximálně o 7 % – z 307 na 331 tisíc. V loňském roce však vzrostl o 42 %, konkrétně o 137 tisíc lidí. Počet Rusů potřebujících invalidní vozíky se zvýšil o 81 tisíc na 292,4 tisíce a počet lidí potřebujících křesla se sanitárním vybavením se téměř zdvojnásobil – ze 66,5 tisíce na 101,6 tisíce. Celkem 72,3 tisíce Rusů pak bude potřebovat protézy. Počet registrovaných zdravotně postižených lidí, kteří vyžadují „speciální oblečení,“ se také významně zvýšil. Na konci roku 2022 to bylo 56,6 tisíce Rusů, zatímco ke konci loňského roku 2023 se jejich počet zvýšil na 89,6 tisíce. Toto číslo je také rekordní za celé období sledování. Podle dostupných dat pak bylo v roce 2023 v Rusku 290 tisíc mužů se zdravotním postižením ve věku 18 až 30 let, přičemž Rosstat skryl údaje o této kategorii (muži) za rok 2022 a nelze je tedy porovnat.

Tento dramatický nárůst počtu zdravotně postižených osob bude mít významný dopad na ruský průmysl. S tak vysokým počtem invalidů, zejména v produktivním věku, bude ruský průmysl, který již jede na hraně kapacit, čelit dalšímu poklesu dostupných pracovních sil. To může samozřejmě vést ke snížení produktivity a zhoršení kvality výroby. Tradiční cestou pro zvýšení produktivity při poklesu počtu pracovníků je vyšší nasazení automatizace, ta je však pro ruské firmy z velké části dostupná pouze od čínských dodavatelů, a to ještě jen omezeně, ruské firmy tak mají složitý přístup k této cestě zvýšení produktivity a ten bude možný pouze při vynaložení velkých finančních prostředků – kterých se však již ruským společnostem v současné době nedostává.

Dnešní Třešnička™ bude ryze slovanská. Nebo slavjanská, pokud vám chybí půlka mozku. Dá se použít i slovienská, pokud vám chybí i ta druhá. Ale žerty stranou. Řeč dnes bude o našich slovanských bratrech, kteří nás přijeli zachraňovat před ukrajinským nacismem až z daleké Afriky. Používají k tomu Afrikanskij korpus, tedy jednotky, které sloužily např. pod ex-Wagnerem za doby ex-Prigožina v, no v ex-Africe asi ne. Africký sbor (česky), African Corps (anglicky), Африканский корпус (rusky) – neříkejte nám, že nevíte, kam tím míříme, řeč je přeci o potírání nacismu. Mrk, mrk. Německy bychom to mohli přeložit asi jako Afrika Korps. Takové hezky slovanské, antinacistické, v podstatě mírové sdružení. Sice jim nejspíš nevelí Pouštní liška, ale spíš Bunkr křeček, ale to jsou jen takové drobné nuance.

Ve středu jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bylo pokračování minulého streamu, a to vývoje ručních palných zbraní od počátků, až do konce éry černého prachu. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde, než na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra, je záznam opět dostupný i na Youtube.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, nebo si předplatit Patreon a podporovat nás dlouhodobě.

Děkujeme všem, za jakýkoliv příspěvek, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den823 #aktuvalka

Analýza osmistéhodvacátéhotřetího dne invaze na Ukrajinu 26.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 6-05-2024/

Na poslední květnovou neděli připadá Den Kyjeva. V roce 1982 tento svátek vznikl coby oslava 1500. výročí založení města. K dnešnímu 1542. výročí tedy přejeme našim ukrajinským přátelům З днем києва!

Podle telegramového účtu ukrajinského letectvo bylo v noci na dnešek sestřeleno celkem dvanáct střel s plochou dráhou letu Ch-101/555 a 31 sebevražedných dronů Šahed. Okupanti taky odpálili dvě balistické střely Ch-47M2 Kinžal, které se však zlikvidovat nepodařilo. Ve Vinnycké oblasti byl hlášen dopad trosek dronu na vesnici Žmerinka, kde byli zraněni tři lidé.

V Chmelnycké oblasti byly hlavním cílem samotné oblastní město Chmelnyckyj a Starokosťantyniv, záběry však ukazují, že minimálně část úderů byla odražená ukrajinskou protivzdušnou obranou (především tedy asi drony), ale s s určitou jistotou můžeme konstatovat, že Kinžaly obranou prošly, ačkoliv není znám rozsah jim způsobeného poškození, leccos však naznačují zprávy o přerušení dodávek elektřiny pro více než 11 tisíc obyvatel oblasti.

Likvidace požáru obchodního centra Epicentr v Charkově trvala nakonec šestnáct hodin a zasaženo bylo na 13 tisíc m2 prodejní plochy. Podle posledních informací je 16 mrtvých, 43 raněných a 17 lidí je vedených jako nezvěstných. Ukrajinská policie prozatím identifikovala osm mrtvých, od zbývajících byly odebrány genetické vzorky na pozdější identifikaci. Okamžik dopadu munice do vnitřku budovy můžete vidět zde.

V bělgorodském předměstí Dubovoje došlo k explozi v budově obchodního centra. Ruské propagandistické kanály se snaží výbuch hodit na Ukrajince, je to však krajně nepravděpodobné, protože většina sovětských salvových raketometů, které mají Ukrajinci k dispozici, nemá potřebný dostřel, aby zvládla zasáhnout budovu, která se nachází více než 35 km od hranic. Mnohem pravděpodobnější je, že do obchodního centra dopadla selhávající ruská klouzavá puma, které ruské letectvo v tomto směru vypouští na Charkov.

Charkovská situace: Ukrajinský válečný novinář Jurij Butusov se rozhodl shrnout situaci na severu Charkovské oblasti po patnácti dnech bojů.

Asi nejzajímavější zprávou je, že vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny generál Syrskyj pověřil velením nad obrannými operacemi generála Mychajla Drapatého, který v minulosti velel Operačnímu velitelství Jih. Podle Butusova jde o schopného velitele, který využívá vojáky, kteří mají k Charkovské oblasti vztah. Dělostřelci dostávají dělostřeleckou munici, aby mohli efektivně podnikat dělostřelecké přepady.

Jednotlivé brigády pak mají své přidělené sektory, aby nedocházelo k míchání jednotek, což mělo vést k tomu, že jednotlivé jednotky přesně vědí, co se na jejich úseku děje a dokážou na to reagovat do té míry, že ruský postup “je stejně obtížný jako na Donbase.”

Ruský postup ve směru na Lypci podle Butusova činí až 9 km ve směru na Lypci/Charkov, 7 km na Vovčansk a až 5 km ve směru na Starycju, celkem asi na 70 km úseku.

Butusov dále opakuje hlavní cíle ruské ofenzívy:

Obsazení strategických výšin na linii Lypci-Ternova-Starycja
Dobytí Vovčansku a výšin za městem
Propojení kontroly obou výše zmíněných bodů a zajištění kontroly nad tímto pohraničním úsekem.
Těmito kroky donutit Ukrajince stáhnout bojeschopné jednotky od Časiva Jaru, Krasnohorivky a z vuhledarského a pokrovského úseku (jako pokrovský úsek je často označován prostor mezi Avdijivkou a Novomychajlivkou).
Dále pak zmiňuje důvody, které vedly k této ruské ofenzívě, mezi něž řadí nemožnost používání západních zbraní na ruském území, akutní nedostatek systémů PVO, ruskou výhodu využívání naváděné letecké munice, nedostatek systémů radioelektronického boje v oblasti před útokem a nedostatečnou přípravu jednotek, které měly oblast pod správou – což bylo způsobeno nedostatečnou činností tehdejšího velení tohoto úseku.

Obecně se zdá, že Rusové v tomto směru nejsou schopni postupovat hlouběji, než se jim to podařilo v prvních dnech ofenzívy, ale je otázkou, zda je to skutečně jejich cílem. Lze se ztotožnit s Butsovovým závěrem, že jde o snahu přetáhnout co nejvíce bojujících jednotek na tento úsek, ale to se, alespoň v současné době, míjí účinkem. Vytvoření nárazníkového pásma, jak o něm hovoří právě ukrajinský novinář, v současnosti spíše působí jako snaha rozšířit boje na severu do té míry, aby došlo k oslabení pozornosti kolem Kupjanska a Oskilu, který zde tvoří přirozenou hranici a drží okupační jednotky v šachu.

Severovýchodní fronta: Ruským okupantům se podařilo včera vstoupit do Ivanivky. Jako důkaz se zde natočili s ruskou vlajkou. Podle popisu se jedná o příslušníky 3. útočné roty 272. motostřeleckého pluku 47. tankové divize. Vzhledem k tomu, že okupanti používají termobarické raketomety na ostřelování severní části vesnice, pochází video z vlajkou z její jižní poloviny. Zprávy o tomto ruském postupu potvrzuje i ukrajinský Milbloger Petrenko.

Ukrajinci pokračují v systematickém napadání útočících ruských mechanizovaných jednotek mezi Bilohorivkou a o něco jižněji položeným sádrovcovým lomem a v bývalém zbracovatelském závodě. Záběry od dronařů 3. samostatné tankové brigády ukazují ničení techniky, opevněných bodů i vojáků.

Bachmutská fronta: Členové dronařské jednotky Černá labuť, spadající pod 225. samostatný útočný prapor, ukázali, jak vyhledávají a loví okupanty v lesích kolem Časiva Jaru a Kanalu. V popise videa zmiňují, že rušké velení zde mění taktiku, kdy posílá na průzkum dvou- až tříčlenná družstva, která se snaží projít z různých směrů do určitých míst, kde poté mohou narušovat ukrajinské obranné úsilí. Tato taktika se značně liší od masových útoků, které okupanti používali v Bachmutu, Avdijivce a konec konců i v prvotních fázích útoků na Časiv Jar. Vojáci z 225. praporu pak zároveň ukazují ničení ruské techniky východně od Kanalu, tedy ještě dříve, než s nimi zvládnou Rusové dojet do vhodných pozic.

Ač má ruské velení pod kontrolou většinu Ivanivského, stále jim zde dělají problém ukrajinské drony od vojáků 130. praporu 241. brigády Teritoriální obrany, které útočí na ruské pozice na východě městečka (geolokalizace). Jde o směr, kterým se okupační síly snaží postupovat směrem k Donbaskému kanálu a Kliščijivce

Doněcká fronta: Ukrajinský projekt Deepstate rozšířil ruskou kontrolu nad Umanským na celou vesnici, což znamená, že včerejší informace o ukrajinské kontrole severní části vesnice, které jsme o této vesnici uvedli, se pravděpodobně zakládaly na informacích starších, než jsou ty dnešní. Podobná je situace i v Archanhelském, které leží více na sever. I tato vesnice je podle Deepstate považována za obsazenou okupačními vojsky.

Ruský milbloger a propagandista zveřejnil záběry, na kterých se ruským vojákům se podařilo umístit ruskou vlajku na jedné z budov v centrální části Netajlového. To však není poprvé, co k této situaci ve vesnici došlo a je možné, že to nutně neznamená, že by vesnici měli okupanti pod kontrolou.

Rusové využívají termobarické raketomety TOS-1 k ostřelování ukrajinských pozic na silnici S-051130, spokující Krasnohorivku se Staromychajlivkou. Jde o část prostoru, kde se, pravděpodobně kvůli polochému přehlednému prostoru nedaří ruským jednotky postoupit tak, aby mohli na město zaútočit ze severu. Během včerejšího dne okupanti také podnikli mechanizovaný útok na střed města na křižovatce Sovětské a Centralné ulice (geolokalizace). Záběry zveřejněné na TG kanále Deepstate však ukazují, že to vyvolalo okamžitou ukrajinskou odezvu ve formě ostřelování, které ruskou kolonu zastavilo.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinský důstojník Serhij Sternenko na svém TG kanále zveřejnil záběry ze Staromajorského, kde došlo k likvidaci ruského vojáka na motocyklu. Vzhledem k tomu, že byl okupant zabit u Staromajorské střední školy, nejspíše to znamená, že se zde okupantům podařilo opět o něco postoupit nebo alespoň rozšířit území nikoho.

Situace na Záporožské frontě je i nadále bez nových informací.

Chersonská fronta: Mluvčí Operačního velitelství Jih Dmytro Pletenčuk oznámil, že ukrajinští mariňáci zaznamenali v nedávné době určité úspěchy v oblasti Krynek – měli zde zlikvidovat početnou skupinu okupantů. Další informace však neuvedl. Vzhledem k tomu, že se ukrajinské síly v této oblasti přesouvají směrem ke Kozačim Laherům ani není jasné, zda je pro úspěšné operace prostor.

Krym: Po včerejších ohlášených výbuších na ruských leteckých základnách na okupovaném poloostrově prozatím nejsou žádné nové zprávy, požáry neukazují ani satelity FIRMS.

Diplomatické a politické události:

V ukrajinském Dněpropetrovsku bylo v jedné z rozvoden provozovaných regionálním distributorem elektřiny objeveno neznámé výbušné zařízení. Uvedlo to ministerstvo energetiky na svých stránkách. „Na jedné z rozvoden v Dněpropetrovské oblasti bylo objeveno výbušné zařízení. Policie a pyrotechnici se ho snažili neutralizovat,“ píše se ve zprávě.

Ruský průmysl vyrábí dělostřelecké granáty přibližně třikrát rychleji než západní spojenci Ukrajiny a zhruba o čtvrtinu levněji. Uvedla to televize Sky News s odkazem na údaje, které vypracovala manažerská poradenská společnost Bain & Company. Podle analýzy, by měly ruské továrny v roce 2024 vyrobit nebo renovovat asi 4,5 milionu dělostřeleckých granátů; ve srovnání s celkovou výrobou asi 1,3 milionu v evropských zemích a USA.

Švédsko umožní Ukrajině zaútočit na Ruskou federaci zbraněmi, které jí Stockholm předal. Hallandspostenu to řekl ministr obrany země Paul Jonson. Ukrajina je podle něj terčem nevyprovokované a nezákonné agresivní války ze strany Ruska, a proto má právo se bránit pomocí „vojenských akcí namířených proti území nepřítele, pokud jsou tyto akce v souladu se zákony a válečnými zvyklostmi.“ Jen připomeneme, že Švédsko Ukrajině předalo bojová vozidla pěchoty CV90, protitankové raketové systémy TOW, přenosné protiletadlové raketové systémy Robot 70 a také samohybná dělostřelecká zařízení Archer, která jsou schopna zasáhnout cíle na vzdálenost 30 km konvenčními střelami, 40 km s raketovým motorem a až 60 km speciálními řízenými střelami Excalibur.

Více než 80 zemí světa již potvrdilo svou účast na globálním mírovém summitu iniciovaném Ukrajinou, který se bude konat v červnu ve Švýcarsku. Prezident Volodymyr Zelenský to uvedl ve videoposelství světovým lídrům. „Pokračujeme ve spolupráci s lídry a zveme je na Summit. Děkujeme všem, kteří skutečně pomáhají tento mír přiblížit,“ dodal. Zelenský také oslovil světové vůdce, kteří jsou podle něj „zatím na okraji“ globálního úsilí o přípravu na mírový summit – amerického prezidenta Joe Bidena a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a požádal je, aby podpořili mírový summit „svým osobním vedením a účastí“.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes se podíváme na další komoditu, jejíž export se v Rusku považuje za perspektivní a které je v sousední Číně nedostatek – tedy vody. Připomeňme, že v Číně žije přibližně 20% světové populace, má ale na svém území pouze 9% celosvětové rozlohy orné půdy a pouze 6% vodních zdrojů. Snahy čínské vlády o omezení importu zemědělských plodin (cílem je zvýšit domácí produkci na úroveň 93% do roku 2033) tak narážejí na limity toho, kolik plochy je možné v Číně i při využití pokročilých technologií, například geneticky modifikovaných plodin, využít.

Přičemž orná půda v Číně dále trpí kvůli velmi intenzivnímu hnojení a znečištění těžkými kovy, odhaduje se, že degradaci v současné době podlehlo již přibližně 40% celkové výměry orné půdy. Nedostatek vodních zdrojů pak brání rozšíření zemědělství ve východní části území Číny, a právě zde by mohla být voda z Ruska klíčová. V současnosti by sice takový import nebyl rentabilní, při zvýšení cen vody (a ten lze v Číně z důvodu trvajícího nedostatku předpokládat) to ale Rusku otevře další exportní možnosti – zvláště díky tomu, že se oblast Sibiře neustále vylidňuje, a klesá tak využití vodních zdrojů místním obyvatelstvem.

Dnešní Třešnička™ bude připosraná. Německý spolkový kancléř Olaf Scholz během dialogu s občany v Berlíně prohlásil, že si nepřeje, aby německé zbraně poskytnuté Ukrajině byly využívané k útokům na ruském území. Podle něj existují “jasná pravidla pro dodávky německých zbraní, která byla dohodnuta a která fungují.” Navíc je jeho cílem “zabránit tomu, aby se konflikt rozvinul ve velkou válku.” Tahle dvě tvrzení si rozebereme, protože jsou asi tím nejdůležitějším, co řekl. Vezměme to od konce. Válka na Ukrajině není žádný “konflikt,” ale válka taková, jaká jen válka může být. Umírají v ní jak vojáci, tak civilisté a z pohledu Ukrajiny nemůže už být větší. Rusové jsou schopni zasáhnout jakékoliv místo na Ukrajině a zcela vědomě útočí na civilní cíle. Ta jasná pravidla, která byla nastavena, nefungují. Kdyby fungovala, neměli by teď Ukrajinci okupanty na severu Charkovské oblasti u Vovčansku a Lypců. Jakákoliv podmínka, která vylučuje možnost zasažení ruského logistického řetězce na jeho vlastním území, znamená ukrajinské ztráty na životech, infrastruktuře a majetku. Ano, Ukrajinci mají drony, ale ty, které mohou letět do hloubi ruského území, mají jen omezenou nosnost a rychlost, což snižuje jejich efektivitu. Zatímco Ukrajinci nasazují své zdraví a životy za to, aby Rusko neproniklo do Evropy, “mírotvůrce” Scholz se krčí v Reichstagu a chlácholí se tím, jak to pěkně politicky vymyslel. A v momentě, kdy se zbytek světa snad konečně rozhoupává k činu, Scholz stále sedí na zadku a napadenému ukazuje pomyslnou olivovou ratolest, zatímco útočník brousí nový řetěz pro svou motorovou pilu.

Ve středu jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bylo pokračování minulého streamu, a to vývoje ručních palných zbraní od počátků, až do konce éry černého prachu. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde, než na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra, je záznam opět dostupný i na Youtube.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, nebo si předplatit Patreon a podporovat nás dlouhodobě.

Děkujeme všem, za jakýkoliv příspěvek, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den824 #aktuvalka

Analýza osmistéhodvacátéhočtvrtého dne invaze na Ukrajinu 27.5.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 27-5-2024/

Ukrajinská Služba pro mimořádné situace oznámila další nárůst zraněných ze sobotního bombového úderu na charkovský hypermarket Epicentr. Celkem bylo zraněno 49 lidí, šestnáct zemřelo. Služba pro mimořádně situace také informuje o prozatím jedenácti zraněných po ruském leteckém útoku na Holodnohorskou čtvrť v Charkově.

Po ruském raketovém útoku na Snihurivku v Chersonské oblasti jsou hlášeni 3 mrtví.

V okupovaném Luhansku se dnes večer ozvala série výbuchů, po kterých cosi velmi silně hoří. Podle ruských médií jde pravděpodobně o údery raket ATACMS. Rozsah škod zatím není znám. Masivní požár byl dnes zaznamenám u obilného terminálu v Rostově na Donu na pobřeží Azovského moře. Příčina není zatím známa.

Charkovská situace: Ukrajinský válečný novinář Jurij Butusov zveřejnil záběry z ruských telegramových kanálů, na kterých je vidět řada úderů na ukrajinské obranné pozice u Lypců. Butusov popisuje, že tyto pozice nebyly řádně opevněné. Ukrajinci zde podle něj měli řadu zraněných, ale i přesto se jim podařilo následný mechanizovaný útok, podporovaný bombardovacími drony, odrazit.

Geolokalizace ukrajinského ostřelování ukazuje, že boje nyní probíhají v těsné blízkosti obecního úřadu, což naznačuje, že sice dochází k ruskému postupu, ten ale připomíná boje v Bachmutu, kdy se bojovalo každý blok budov. Nicméně však pozorujeme ruský postup směrem k řece Vovče, která pravděpodobně bude v dohledné době tvořit jednu z hlavních překážek pro ruské síly. Na Soborné (dříve Leninově) ulici, podíl které k ostřelování odchází, také leží most, který používaly ukrajinské jednotky k zásobování. Saša Koc, ruský propagandista, však zveřejnil záběry, na kterých je vidět letecký úder a zničení mostu..

Ukrajinští vojáci před několika dny zveřejnili záběry, které se nyní podařilo geolokalizovat. Na nich můžeme vidět pozice a konstrukci opevnění, která se jim zde podařilo poměrně narychlo vybudovat. Jde o křižovatku ulic Zaričná a Staročudova, na východním okraji města. Záběry jsou několik dní staré, ale jde o místa, která se momentálně nenacházejí přímo v bojové zóně.

Drobná poznámka k záběrům, na kterých jsou vidět pozice: Pokud podobná videa dokážeme najít my, pak je naprosto nepochybné, že ruské kanály k nim již také mají přístup, proto bychom rádi předešli možné diskuzi o domnělém prozrazování pozic a polohy – neukazujeme žádné tajné informace. Podobné záběry mají z historického hlediska významnou hodnotu a z toho důvodu si myslíme, že je důležité zaznamenat je.

Severovýchodní fronta: Východně od Synkivky byl odražen ruský mechanizovaný útok. Příslušníci ukrajinské 40. samostatné mechanizované brigády ostřelují jihozápadní okraj Ivanivky. Granáty dopadají do trosek budov, ve kterých by se mohlo skrývat pozorovací stanoviště.

Další ruský útok se Ukrajincům podařilo zlikvidovat mezi Kolomyjčichou a Mjasožarivkou. Video, zveřejněné na TG kanále Chortyckyj veter, ukazuje zničený noční útok a několik zničených kusů ruské techniky. Místo útoku by mohlo naznačovat, že se zde okupantům podařilo získat pod kontrolu dalších několik stovek metrů území.

Ke kuriózní situaci došlo západně od okupovaného Novovodjaného (geolokalizace). Ruští vojáci zde jeli podél frontové linie na motocyklech, ale vjeli přímo před hlavně kulometu. Není jasné, zda šlo o předsunutou ukrajinskou pozici nebo o je rozstříleli vlastní kolegové, v každém případě však byly záběry natočeny urajinským průzkumným dronem.

Pokračují také ruské snahy o proražení ukrajinských linií východně od Bilohorivky, okupanti zde však stále nejsou schopni poradit si s ukrajinskými dronaři, kteří zde spolehlivě likvidují ruské mechanizované jednotky. Ruským dronařům se podařilo v centru vesnice pověsit ruskou vlajku, kterou však dronaři ze skupiny Apači (spadající pod 81. aeromobilní brigádu) promptně odstřelili. To naznačuje, že přímo ve vesnici Ukrajinci moc jednotek nemají a nejspíše jsou rozmístěni v různých směrech okolo..

Bachmutská fronta: Vzhledem k masivnímu ostřelování centrální části Kanalu termobarickou municí ze salvových raketometů TOS-1A lze usuzovat, že se okupantům podařilo alespoň částečně uchytit na okrajích tohoto mikrodistriktu. Ačkoliv ještě včera nebyly podobné zprávy k dispozici, tyto informace do jisté míry potvrzuje i ukrajinský milbloger Petrenko, který píše, že okupanti podnikají útoky na ruiny předměstí z východu a jihu.

Další útok okupantů na tomto úseku vedl do centra Kliščijivky, kde tank se stodolovou nástavbou čistil prostor od min. Ačkoliv se již několik dní spekuluje o tom, že minimálně severní část vesnice opět padla do jejich rukou, soudíme, že je spíše stále územím nikoho, protože Ukrajinci stále ovládají výšiny západně od ní.

Doněcká fronta: V okolí Očeretyného se poměrně zvýšila aktivita okupantů, kteří se snažili prorazit směrem na Novooleksandrivku. Útočné operace probíhaly i směrem na Sokil, kde se okupantům podařilo poškodit ukrajinský Abrams, ale k postupu zde podle všeho nedošlo. Rusům se podle všeho podařilo obsadit téměř celé Netajlové a dostali se k východnímu cípu Karlivského rybníka, kde vyvěsili ruskou vlajku. Jižně od Pervomajského ostřelovalo ruské dělostřelectvo ukrajinské pozice, ale fronta se zde nepohnula.

V Krasnohorivce nadále probíhají poziční boje, ale postup Rusů je zde minimální. Ukrajinský milbloger Petrenko píše, že se ruské jednotky opevnily západně od Novomichajlivky, ruský postup zde měl být přibližně půl kilometru. Důkazy k tomuto ruskému postupu však zatím bohužel nemáme.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku ostřelovali okupanti dělostřelectvem ukrajinské pozice severovýchodně i severozápadně od Robotyného. Situace zde zůstává nepřehledná, čemuž nepomáhá ani velice malé množství informací, které z této části fronty uniká.

Chersonská fronta: Z východního břehu Dněpru nepřinášíme žádný nový vývoj, ukrajinští dronaři zde podnikli útoky na ruské pozice a Rusové útočili pomocí dronů na cíle na západním břehu Dněpru.

Krym: Proukrajinský TG kanál Krymskyj veter tvrdí, že u městečka Semidvirja došlo k raketovému úderu na komunikační satelitní anténu. Situaci v současné chvíli však není možné nic potvrdit ani lokalizovat. Pro případné potvrzení proto budeme muset vyčkat, než se objeví další zprávy.

Diplomatické a politické události:

V Bělorusku začalo cvičení letectva a protivzdušné obrany s účastí Ruska, která potrvají do 31. května. Informovalo o tom běloruské ministerstvo obrany. Do cvičení jsou zapojeny letecké vojenské jednotky, jednotky protiletadlových raketových a radiotechnických jednotek Běloruska a posádky průzkumného, stíhacího a armádního letectva Ruska. Strany mají nacvičovat „krytí státních a vojenských objektů“ před leteckým útokem. Posádky se také zdokonalí v krytí jednotek pozemních sil. Monitorovací skupina „Běloruský Gayun“ oznámila, že 25. května Rusko do Běloruska převezlo 8 vrtulníků Mi-24 a Mi-8. Na letišti ve městě Baranoviči na západě země byly údajně viděny 2 ruské průzkumné letouny Su-24MR, dále minimálně 4 stíhačky Su-30SM a 8 ruských vrtulníků Mi-24 a Mi-8.

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Syrský projednal s francouzským ministrem obrany Sebastienem Lecornem iniciativu Paříže vyslat na Ukrajinu instruktory pro výcvik ukrajinského vojenského personálu. Ukrajinský velitel to oznámil na závěr videokonference, ke které se připojil i ministr obrany Rustem Umerov. Syrský již podepsal dokumenty, které umožní prvním francouzským instruktorům navštívit ukrajinská výcviková střediska a seznámit se s jejich infrastrukturou a personálem. „Věřím, že odhodlání Francie povzbudí další partnery, aby se připojili k tomuto ambicióznímu projektu,“ zdůraznil vrchní velitel.

Ministerstva zahraničních věcí Litvy vypočítalo, že Maďarsko zablokovalo nebo nadále blokuje 40 % rozhodnutí Evropské unie ohledně Ukrajiny. Oznámil to litevský ministr zahraničních věcí Gabrielius Landsbergis a poznamenal, že je nesprávné považovat četná veta Budapešti za samostatné epizody. Landsbergis uvedl několik příkladů, jako je osmá tranše vojenské pomoci Ukrajině z Evropského mírového fondu (EPF), dále mnohamiliardové příjmy pro Kyjev z tohoto fondu, či jednání o přistoupení Ukrajiny k EU, kterými Maďarsko zbytek zemí sedmadvacítky “vydírá”. „A mohu pokračovat dál a dál: společné prohlášení o Gruzii, pomoc Arménii – téměř všechna naše nezbytná rozhodnutí jsou blokována jednou zemí“. Ministr vyzval, aby byly tyto akce Budapešti považovány za systematický postup k jakémukoli úsilí EU „směřujícímu k tomu, aby nehrála významnou roli v zahraniční politice“. Zdůraznil, že pokud tomu nebude bráněno, jako komunita „uvízneme, budeme neefektivní a nebudeme se moci pohybovat ani na těch místech, která jsou pro nás životně důležitá“.

Ukrajina a Španělsko podepsaly bilaterální dohodu o spolupráci v oblasti bezpečnosti. Madrid se zavázal poskytnout v roce 2024 vojenskou pomoc ve výši jedné miliardy eur. Vyplývá to z tiskové konference Volodymyra Zelenského a španělského premiéra Pedra Sáncheze. „Nyní jsme podepsali politickou dohodu, která má velmi důležitou roli. Je to dohoda o budoucnosti a je to příklad našeho odhodlání poskytnout Ukrajině všechny nástroje k zajištění její stability,“ uvedla hlava Španělské vlády. Obsahem dohody jsou podle něj finanční, vojenská a výrobní sféra, ale i podpora, rekonstrukce, sanace a odminování. Zelenský řekl, že Španělsko slíbilo, že letos poskytne jednu miliardu eur na vojenskou pomoc, a dalších 5 miliard eur na období 2024-2027 prostřednictvím Evropského mírového fondu. Podle El País budou součástí prvního balíčku pomoci systémy PVO Patriot a tanky Leopard.

Svéráz v zemi pomatenců:

Dnes si přiblížíme to, jak se daří ruskému sociálnímu fondu. Ten vznikl na počátku roku 2023 sloučením penzijního fondu a fondu sociálního zabezpečení, má tedy za sebou první rok fungování. Podle nedávno zveřejněných výsledků za tento první rok hospodaření fondu je fond ve ztrátě téměř 600 miliard Rublů (tedy v přepočtu přibližně 150 miliard Kč). Přičemž příjmy fondu jsou jak z příspěvků občanů v rámci důchodového pojištění, tak i transferů v rámci ruského federálního rozpočtu.

Hlavní příčinou deficitu fondu je právě propad transferů z jiných rozpočtových kapitol, který může naznačovat, že se ruskému rozpočtu nedaří tak dobře, jak se ruská oficiální místa snaží prezentovat. Schodek fondu, ze kterého jsou hrazeny důchody (a peníze je tak nutné vydat) je kvůli tomu možné pokrýt pouze tiskem nových peněz, což dále zvýší inflační tlaky v ruské ekonomice.

Dnešní Třešnička™ bude koktejlem pozastaveného rozumu. Po včerejším siláckém “raději ne” Olafa Scholze ohledně používání německých zbraní Ukrajinou proti cílům na území Ruska se dnes vyjádřil historický parťák do deště Německa, Itálie. Podle premiérky Meloni by NATO mělo být v této záležitosti “více obezřetné” a “nevydávat pochybná prohlášení”. Kryptofaš Salvini si pak přisadil prohlášením, že by se Stoltenberg měl za svá nezodpovědná prohlášení omluvit nebo rezignovat. Nechceme malovat čerty na zeď ale ze společné rétoriky Berlína, Říma, Budapešti a Bratislavy nemáme dobrý pocit. Aspoň, že ti Japonci jsou, zdá se, v klidu.

A když už jsme zmínili staré dobré časy, tak je dobré vědět, že bůh je s námi. Tedy s nimi. Ruská pravoslavná církev (i jeden kostel vlastně stačí pro dobro této humoresky) začal nabízet mocné relikvie pro hrdiny nového světového… Ruska. Křížek na zvýšení ochrany neprůstřelné vesty za 960 rublů. Medailonek na zvýšení přesnosti za 210 rublů. Prostě obchodníci s hadím olejem v plášti božím. Ale vždyť je to vlastně takové krásné, tradiční; sekerka je za dva zlaté a topůrko za tolar.

Ve středu jsme měli opět náš video podcast. Jako obvykle jsme probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bylo pokračování minulého streamu, a to vývoje ručních palných zbraní od počátků, až do konce éry černého prachu. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde, než na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra, je záznam opět dostupný i na Youtube.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, nebo si předplatit Patreon a podporovat nás dlouhodobě.

Děkujeme všem, za jakýkoliv příspěvek, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den825 #aktuvalka

Analýza osmistéhodvacátéhopátého dne invaze na Ukrajinu 28.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 8-05-2024/

Ukrajinská Služba pro mimořádné situace oznámila, že v troskách charkovského hypermarketu Epicentr byla nalezena další dvě těla. Počet obětí se tak zvedl na osmnáct.

Mykola Pletenčuk, velitel ukrajinského letectva, informoval o sestřelu tří sebevražedných dronů Šahed v noci na dnešek. Zvláštní je, že jindy velmi aktivní komunikační kanál samotného ukrajinského letectva je od dnešní zhruba půlnoci prázdný.

Charkovská situace: Rusové pokračují ve tlaku směrem k Lypcům. Změny na frontě jsme zde nezaregistrovali, zato nám neunikla zajímavá anomálie, kterou je místo, kam chodí umírat Buchanky. Jedná se o přibližně kilometrový úsek polní cesty východně od vesničky Hluboké, která je obdobou křemíkového nebe pro tato ikonická vozidla. Ukrajinský válečný novinář zveřejnil video příslušníků nedávno zformované 13. brigády Národní gardy Chartija, kteří pod ruskou dělostřeleckou palbou neváhali evakuovat zraněného spolubojovníka. Dronaři brigády spolupracují s dronařskou rotou Rubiž a společně pomáhají navádět dělostřeleckou palbu a bombardovací drony nad útočící ruské vojáky na lypeckém úseku fronty.

Směrem na Vovčansk pokračují poziční boje v okolí Buhrovatky a v severní části samotného Vovčansku. Video zveřejněné na ruských propagandistických kanálech ukazuje ostřelovaní ukrajinských pozic termobarickými raketomety části Soborné ulice mezi Křižovatkami Soborná-Korolenkova a Soborná-Kolokolcovova, dále pak zhruba prostor kolem křižovatky ulic Gorkého a Zaričné. Ukrajinské frontové letectvo bombardovalo ruské pozice uvnitř města, ale oproti včerejšímu dni se zde fronta nepohnula, což nejlépe dokládá právě zmíněné ostřelování prostoru, ve kterém se v posledních dnech boje odehrávají.

Bylo by asi hloupé a veskrze naivní domnívat se, že se ruská ofenzíva na tomto úseku blíží ke konci, jak se snaží někteří “experti” naznačovat, ale záběry, které vidme, prozatím ukazují, že se Ukrajincům podařilo hlavní nápor okupantů nejspíše zastavit. Zda se je podaří vytlačit, lze prozatím jen těžko odhadovat, ale je znát, že ruský postup se prozatím téměř zastavil, což do jisté míry potvrzuje Butusovova nedávná slova o tom, že na úseku velí schopný velitel a že mají zde dislokované jednotky dostatek materiálu, jako je dělostřelecká munice, drony a ostatní zásoby.

Severovýchodní fronta: Poziční boje probíhají severovýchodně od Synkivky a západně od Novovdajného. Tato obnovená ruská snaha na střední části tohoto úseku by potenciálně mohla znamenat snahu pokusit se prorazit ke Kupjansku z jihovýchodu, když se jim to po více než roce nepodařilo přes Synkivku ze severu. Útoky, které můžeme sledovat u Ivanivky, Kyslivky a Berestového, začaly více méně ve stejnou dobu, jako celá Charkovská situace.

Další boje probíhají východně od Teren, u Spirného a Verchnokamjanského, kde se podařilo příslušníkům dronařské roty Terra, spadající pod Prapor K-2 54. samostatné mechanizované brigády. Změny na frontě jsme zde dnes nezaznamenali.

Bachmutská fronta: Fronta směrem na Časiv Jar je bez výrazných změn. Rusové se snažili postoupit v zemi nikoho západně od Bohdanivky. Bojovníkům 225. samostatného útočného praporu a speciální jednotky Kraken Hlavního ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny odrazili mechanizovaný útok okupantů východně časivjarského předměstí Kanal.


Doněcká fronta: Podle ukrajinského milblogera Petrenka a mapy Deepstate pokračují okupanti v tlaku východně od Novooleksandrivky. Ruský tlak pokračuje i severně a východně od vesnice Sokil a poziční boje probíhají východně od Novopokrovského, západně od Semenivky.

Jak podle Petrenka, tak, podle Deepstate zarovnávají okupanti frontu jižně a jihovýchodně od Netajlového v Domašské rokli.

Ruské zdroje vypustili video, které ukazuje ukrajinský protiútok v Krasnohorivce. Na videu je ukrajinskou útočnou skupinu podporovanou obrněným transportérem Bradley, které se podařilo dostat východně od města. To by naznačovalo, že se Ukrajincům podařilo odříznout okupanty ve městě samotném. Problémem je, že se jedná o protiútok který proběhl nejspíše v půlce května a situace se od té doby opět změnila. To, že Rusové ztratili některé pozice ve městě však naznačuje i jejich vlastní ostřelování města salvovými raketomety.

Jihovýchodní fronta: Ruské letectvo bombardovalo ukrajinské pozice v Urožajném, ale posun fronty jsme ani zde, ani ve Staromajorském nezaznamenali.

Záporožská fronta: Na záporožské frontě probíhají poziční boje a z Orichivského výběžku nepřinášíme žádné nové informace.

Diplomatické a politické události:

Předseda belgické vlády Alexandre de Croo řekl na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, že 30 letounů F-16, které byly předány Ukrajině, lze použít pouze na ukrajinském území. Totéž platí pro ostatní zbraně uvedené v bezpečnostní smlouvě. „Vše, co je obsaženo v naší dohodě, může být použito ukrajinskými ozbrojenými silami na ukrajinském území,“ zdůraznil de Croo s tím, že tyto podmínky jsou napsány přímo v ukrajinsko-belgické bezpečnostní dohodě. Dnes, 28. května, podepsali Volodymyr Zelenský a Alexander de Croo bilaterální dohodu o spolupráci v oblasti bezpečnosti a dlouhodobé podpory. První stíhačky by měly být dodány již letos, zbytek do roku 2028.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský a předseda portugalské vlády Luís Montenegro podepsali v Lisabonu dvoustrannou dohodu o bezpečnostní spolupráci. Podle webových stránek ukrajinského prezidenta „Dohoda zakotvuje závazek Portugalska podporovat Ukrajinu při obnově její územní celistvosti v hranicích z roku 1991, včetně teritoriálního moře“. Podle dokumentu se Portugalsko v roce 2024 zavázalo poskytnout Ukrajině minimálně 126 milionů eur v podobě vojenské materiálu a finančních příspěvků. Je třeba poznamenat, že letos již Lisabon vyčlenil 100 milionů eur na českou iniciativu na nákup munice na podporu Ukrajiny. Dohoda navíc potvrzuje účast Portugalska v “koalici F-16”, mezinárodní koalici námořních bezpečnostních kapacit, jakož i v programu nákupu velkorážné munice či podporu v úsilí o odminování a posílení námořní bezpečnosti.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a skupina vedoucích představitelů EU se sešli v Praze, aby jednali o realizaci dělostřelecké iniciativy, která již vynesla více než 1,6 miliardy eur. Šmyhal to uvedl ve svém příspěvku na Telegramu. „Na pozvání českého premiéra Petra Fialy jsme přijeli do Prahy, abychom se zúčastnili širokého pracovního setkání, na němž budeme diskutovat o potřebách Ukrajiny společně s představiteli Polska, Lotyšska, Dánska, Nizozemska a zástupcem Spojených států. Během dvoustranné schůzky s panem Fialou, jsme jednali o realizaci dělostřelecké iniciativy, která již vynesla více než 1,6 miliardy eur. Je pro nás důležité, aby munice byla dodávána včas, systematicky a plánovitě počínaje červnem,“ napsal.

Gruzínský parlament podle očekávání přehlasoval veto prezidentky Salome Zurabišvili, čímž schválil zákon o takzvaných „zahraničních agentech“. Informuje o tom „Echo Kavkazu“ (projekt Rádia Svoboda). Pro přehlasování prezidentova veta hlasovalo 84 poslanců – více, než je nutné. Do tří dnů bude zákon znovu předložen prezidentce, která jej má podepsat a zveřejnit do pěti dnů. Pokud prezidentka zákon odmítne podepsat, podepíše zákon předseda parlamentu Šalva Papuašvili z vládní strany „Gruzínský sen“. Do dvou měsíců od zveřejnění musí státní orgány a úředníci provést „předběžná logistická a jiná opatření k provedení zákona“. Podle Echa to znamená, že od srpna musí média a nevládní organizace, které od roku 2023 pobíraly více než 20 % svých příjmů ze zahraničí, podat žádost o registraci jako organizace vykonávající zájmy cizí mocnosti. V opačném případě dostanou pokutu.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes poukážeme na to, s jakými problémy se v současné době potýká ruské ministerstvo vnitra, a zejména jeho odbor zodpovědný za policii. Podle nedávného vystoupení ministra Kolokolceva se tento rezort aktuálně potýká s nedostatkem pracovníků na úrovni 152 tisíc osob. Přičemž za posledních šest měsíců se počet výpovědí v tomto ministerstvu zvýšil o 150%, a nic tak nenaznačuje, že by se do budoucna dalo předpokládat jakékoli zlepšení.

Primární příčinou je špatné finanční ohodnocení v tomto rezortu ve srovnání s ministerstvem obrany a obecně celým vojensko-průmyslovým komplexem. Pracovníci policie tam mohou nalézt výrazně lépe placenou práci za obdobných pracovních podmínek – o pracovníky se zkušenostmi s lokální situací mají velký zájem například místní odvodové komise, rozšiřovat je potřeba i ostrahu objektů zbrojní výroby a celkově lze říci, že při přestupu od policie má nový zaměstnanec ministerstva obrany výrazně lepší podmínky.

Takto vysoký deficit pracovníků u policie má však zásadní vliv na její chod, některé služebny již vykonávají svoji práci pouze formálně a nemá kapacity na boj s kriminalitou – jejíž vzrůst je tak způsoben nejen návratem veteránů ruské invaze. V Kavkazských republikách (Dagestán, Ingušsko) je již nyní místní personál nahrazován zkušenými jednotkami čečenského vůdce Kadyrova, neboť ten odmítl mobilizaci na území Čečenska a má tak nyní k dispozici dostatek personálu, aby převzal péči o vnitřní bezpečnost i v sousedních republikách. Je však otázkou, do jaké míry bude to, že dozor nad Dagestánem převezmou Kadyrovci, pro místní zlepšením situace.

Dnešní Třešnička™ bude o svérázném výkladu práva. Podle ruského diktátora ukrajinská ústava sice říká, že během stanného práva nelze konat volby, ale to neznamená, že se úřadujícímu prezidentovi prodlužuje mandát! To dá přeci rozum, to že je nějaká SVO neznamená, že se nedá volit. Logicky. To by přece nemusely být volby ani v Rusku… sakra, že ho to nenapadlo dříve! Odpadla by celá ta šaškárna okolo té “zbytečné byrokracie”. No, abychom to někam posunuli, tak podle Putina je Zelenský nelegitimní, v podstatě tyran, a místo něj by měl úřad dle jeho soudu vykonávat předseda parlamentu Stefančuk. Ten však do Kremlu vzkázal, že celý tento narativ je naprosto předvídatelný, až směšný a ruský samovládce by si měl více proštudovat pojmy jako je “kontinuita” moci a nezaměňovat ji s ruskou “perpetualitou”.

A pozor! Zítra, ve středu 29.5.2024 budeme mít opět náš video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem bude cesta k válce na Ukrajině, konkrétně vývoj v letech 2016 až 2022 s historikem Tomášem Řepou. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde, než na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra, je záznam opět dostupný i na Youtube.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den826 #aktuvalka

Analýza osmistéhodvacátéhošestého dne invaze na Ukrajinu 29.05.2024

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 9-05-2024/

Ukrajinská protivzdušná obrana dnes podle TG kanálu ukrajinského letectva sestřelila třináct ze čtrnácti sebevražedných dronů Šahed, kterými Rusové útočili na cíle na ukrajinském území.

Během odpoledne došlo k ruskému ostřelování Nikopolu, mimochodem dalšího města s výraznou ruskou menšinou. Ukrajinská Služba pro mimořádné informace uvádí, že zemřeli nejméně dva lidé, sedm dalších bylo zraněno.

Dnes ráno byl natočen další ukrajinský dron nad Armavirem v ruské Krasnodarské oblasti, kde byl minulý týden při předchozím útoku poškozen ruský radar včasné výstrahy Voroněž-DM. Výsledek tohoto ukrajinského útoku není znám a prozatím nejsou hlášeny žádné škody.

Charkovská situace: U Lypců se ukrajinským silám zvláštního určení podařilo získat zpět pod kontrolu část úseku takticky významných výšin na severu, které umožňují rozhled kolem městečka a zároveň vytváří jakýsi klín vražený do hrotu ruského útoku. Tuto informaci potvrzují i proruské zdroje. Jde o první z alespoň trochu pozitivnějších zpráv, které se na tomto úseku podařilo ověřit z obou stran. Pokud se by se jim takto dařilo i v nejbližší době, teoreticky by bylo možné okupanty časem vytlačit. Stále však upozorňujeme na to, že jde o relativně drobný, ale potřebný, úspěch.

Okupanti pokračují v ostřelování severní části Vovčansku a mostu na Soborné ulici pomocí termobarické munice z raketometů TOS-1. Vzhledem k tomu, že munice dopadá do stejných míst jako včera můžeme vyvodit, že se ruský postup stále nedaří. Na těchto záběrech však můžeme vidět, že dělostřelecká munice dopadá i do míst, jako je okraj vovčanské ústřední nemocnice, kterou někteří milblogeři a mappeři považují za již obsazenou ruskými silami. Vzhledem k poškození budov však není pravděpodobné, že by šlo o starší záběry a nelze proto vyloučit, že se Ukrajincům do jisté míry daří podnikat protiútoky. Nutno podotknout, že tak usuzujeme pouze z těchto záběrů a nelze to v současné době nijak potvrdit.

Čerstvé letecké snímky z Vovčansku pak ukazují, že se město stále více podobá Bachmutu, přes který již ruský svět přešel – nezůstal zde kámen na kameni.

I přesto, že Ukrajinci konečně dosahují na severu Charkovské oblasti jistých úspěchů, neznamená to, že by měli vyhráno. Ačkoliv ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že Ukrajinci mají na tomto úseku výrazně menší ztráty, stále zde ztráty mají a část cenných jednotek, které by našly uplatnění jinde na frontě, je stále vázána zde. Nelze proto jakkoliv předjímat, že půjde na charkovském úseku o trend.

Severovýchodní fronta: U Synkivky, Ivanivky a Berestového probíhají poziční boje. Poté, co se okupantům podařilo dobýt Kyslivku, dochází k tlaku na Stepovou Novoselivku, další v řadě vesnic ve směru na Kupjansk, prozatím však nejsou k dispozici žádné informace o jejich možném postupu. Podobná situace je i více na jih východně od Teren a Jampolivky, kde ukrajinské drony zničily ruský systém elektronického boje.

Bachmutská fronta: Východně od Časiv Jaru pokračují poziční boje mezi Kalinivkou a Bohdanivkou, jejích východním okrajem a Kanalem, ale žádný pohyb fronty jsme zde nezaznamenali. Severně od v Ivanivského se ukrajinským dronařům podařilo zničit ruskou skupinu snažící se dosáhnout jihovýchodního cípu botanické rezervace Stupky-Holubovski-2.

Doněcká fronta: Západně od Avdijivky nadále probíhají těžké boje. Ukrajinský milbloger Petrenko píše, že Ruské jednotky pokračují v útočných operacích východně od Novooleksandrijivky, západně od Solovjového a severně od Umanského. U Solovjového neustále pracují ukrajinští dronaři, ale jinak jsme zde nezaznamenali žádné nové změny.

Více na jih probíhají poziční boje u Netajlového a v Krasnohorivce, kterou bombardovalo ruské frontové letectvo.

Jihovýchodní fronta: Ruští vojáci ze 394. pluku 127. motostřelecké divize podporovaní značným počtem obrněných vozidel zaútočili z výšin na západě na Staromajorské a vstoupil do centrální a následně severní části vesnice. Rusové postupovali podél ulice Tarase Ševčenka a Liny Kostenkové a posunuli frontu přibližně o 600 metrů. Boje zde nadále pokračují.

Záporožská fronta: V Orichivském výběžku probíhaly poziční boje. Západně od Novopokrovky ukrajinské drony útočily na ruské pozice a severozápadně od Robotyného ostřelovali Rusové ukrjinské zákopy pomocí termobarických salvových raketometů TOS-1. U Melitopolu se Ukrajincům podařilo zničit BUK M1, TG kanál Dosje Špiona uvádí, že k tomu mělo dojít pomocí dronu.

Chersonská fronta: S výjimku dronových útoků na ruské cíle jsme na východním břehu Dněpru nezaznamenali žádné změny.

Krym: Objevují se zprávy o výpadcích proudu v Jevpatorii na okupovaném Krymském poloostrově. Důvod prozatím není známý. Mělo dojít k přerušení napájení do deseti rozvoden ve městě.

Diplomatické a politické události:

Švédsko poskytne Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 13,3 miliardy švédských korun (28,6 miliardy Kč). S odvoláním na švédskou vládu to dnes napsala agentura Reuters, podle níž to je zatím největší švédský balík pomoci. Součástí nově schválené pomoci budou protivzdušná obrana či ASC letouny Saab, uvedl na tiskové konferenci ministr obrany Pal Jonson. Minulý týden také švédská vláda schválila podporu Ukrajině na příští tři roky v celkové výši 75 miliard švédských korun (161 miliard Kč).

Ukrajina se v dohledné době nestane členem NATO. Na tiskové konferenci v předvečer zasedání ministrů zahraničí Aliance v Praze to oznámila americká velvyslankyně při NATO Juliane Smith, hlásí korespondent „Evropské pravdy“. Diplomatka zdůraznila, že NATO souhlasilo s vysláním politického signálu ohledně přístupu Ukrajiny k Alianci. Tento signál by se měl stát součástí celkové pomoci pro Ukrajinu. „Rozhodnutí summitu bude obsahovat nové formulace týkající se přání Ukrajiny stát se členem NATO. Rozhodnutí nebude totožné s tím, co bylo oznámeno loni na summitu ve Vilniusu,“ řekla. Zároveň poznamenala, že konečné znění ještě nebylo dohodnuto, a také zdůraznila, že Kyjev by neměl očekávat, že to bude znamenat pozvání do NATO. „Pozvání Ukrajiny ke členství nebude tentokrát zvažováno, je nereálné. Místo toho se zaměříme na poskytnutí podpůrného balíčku, který nám umožní postavit most ke členství,“ vysvětlila.

Bývalý americký prezident a kandidát pro nadcházející prezidentské volby Donald Trump řekl, že kdyby byl prezidentem, tak by kvůli ruské invazi na Ukrajinu by bombardoval Moskvu, a i Peking pokud by zaútočil na Tchajwan. Píše o tom Washington Post s odvoláním na nejmenované sponzory, se kterými se Trump setkal.

Rusko na několik měsíců pozastavilo výměnu válečných zajatců s Ukrajinou. Podle ruské ombudsmanky Taťjany Moskalkovové jsou na vině „nové a za vlasy přitažené“ požadavky Kyjeva, píše dnes agentura TASS. Ukrajina oznámení bezprostředně nekomentovala. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov po poslední výměně v únoru novinářům sdělil, že v rámci všech výměn s Moskvou se zpět na Ukrajinu vrátilo 3135 vojáků.

Svéráz ®uské ekonomiky:

Dnes se podíváme na vývoj spolupráce Ruska se středoasijskými postsovětskými republikami, a konkrétně s Kazachstánem. Krátce po návratu ruského vůdce Putina ze zahraniční cesty do Číny zesílil Kazachstán tlak na blokování transakcí, které kazašské banky zprostředkovávaly mezi Ruskem a Čínou. Poté, co přímé platby z Ruska začalo již před nějakou dobou z důvodu hrozby sekundárních sankcí ze strany USA odmítat mnoho čínských firem, se tak uzavřela i další cesta, jak mohly ruské společnosti uhradit dodávky čínského zboží. Tento zákaz převodů se zatím netýká ostatních středoasijských republik, například Kyrgyzstánu, nicméně jejich ekonomiky (a tím i bankovní sektory) jsou výrazně menší, takže nedokáží výpadek Kazachstánu nahradit.

Přičemž uveďme, že Kazachstán zaváděl omezení již v průběhu minulého roku, v dubnu byly zesíleny kontroly přeshraniční přepravy zboží, které by mohlo podléhat západním sankcím, a v říjnu zavedl zákaz exportu 106 kategorií produktů do Ruska. Nyní tak došlo ze strany Kazachstánu k dalšímu utužení sankčního režimu. Vzhledem k tomu, že toto poslední omezení bylo zavedeno zejména z důvodu tlaku ze strany Číny, lze tento krok chápat tak, že Putinova cesta neudělala na čínské představitele valný dojem.

Dnešní Třešnička™ bude pozvánkou na náš stream. Čili věnujte pozornost následujícímu hlášení. Dnes, ve středu 29.5.2024 od 20:00 budeme mít opět náš video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním tématem bude cesta k válce na Ukrajině, konkrétně vývoj v letech 2016 až 2022 s historikem Tomášem Řepou. Jelikož si mnoho lidí přeje vidět záznam i jinde, než na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra, je záznam opět dostupný i na Youtube.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, nebo si předplatit Patreon a podporovat nás dlouhodobě.

Děkujeme všem, za jakýkoliv příspěvek, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-811-14.5.24.jpg
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“