Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 410
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Za poslední tři měsíce ruské vojenské letectví shodilo 53 FAB (vysoce výbušných leteckých bomb) na ruské regiony a okupovaná území Ukrajiny, vypočítala ASTRA.
K poslednímu takovému incidentu podle publikace došlo 20. května, kdy letadla ruského letectva shodila tři bomby na vesnice Krutoy Log a Shebekino v oblasti Belgorod.
Podle propočtů The Insider došlo jen v roce 2024 k nejméně 39 případům náhodných shození ruské letecké munice na území oblasti Belgorod. Nejméně dvakrát FAB spadly v Belgorodu.
https://x.com/nexta_tv/status/1792860458094862340

Ruská média uvádějí, že Ivan Popov, bývalý velitel ruské 58. armády, byl zatčen.
Je obviněn z podvodu za více než 100 milionů rublů.
Dříve Popov vedl ruskou armádu směrem na Záporoží. V létě 2023 byl z funkce velitele odvolán. Předtím ostře kritizoval ruské vedení v roce 2023 a hrozil, že všechny tyto problémy přinese přímo Putinovi.
Jsem přesvědčen, že tento osud brzy potká i další ruské generály.
https://x.com/gerashchenko_en/status/17 ... 1408307577

"Píšu, že bol zatknutý bývalý veliteľ 58. kombinovanej armády ruských ozbrojených síl generálmajor Ivan Popov (volací znak "Spartak"). A z reakcií, ako aj komentárov k príspevkom o tejto správe je zrejmé, že ľudia vôbec nechápu, o koho ide. Generál bol zatknutý - dobre, dobre. Zaslúži si to. A chcem pripomenúť, že generálmajor Ivan Popov je jedným z najuznávanejších generálov v armáde. Je jedným z tých, pod ktorých velením sme zastavili v júni 2023 protiofenzívu nepriateľa na záporožskom smere. O niečo neskôr, v júli 2023, podal správu náčelníkovi generálneho štábu, armádnemu generálovi Valerijovi Gerasimovovi, na veliteľstve spoločnej skupiny vojsk v Rostove na Done. Tam, ako to už býva, hovoril o problémoch v armáde, najmä o chýbajúcich staniciach protilietadlového/protidronového boja a delostreleckého prieskumu, rotáciách a mnohom inom. Na čo náčelník generálneho štábu svojím obvyklým hysterickým spôsobom nazval generálmajora Ivana Popova dezinformátorom a panikárom. Ten na to reagoval slovami, že sa pokúsi osloviť prezidenta. Do jedného dňa ho vtedajší minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu odvolal z funkcie.
https://t.me/grey_zone/23138
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 410
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Ruské úřady učinily jednostranné rozhodnutí o změně námořních hranic Ruska s Litvou a Finskem v Baltském moři. Vyplývá to z návrhu usnesení vlády zveřejněného na portálu právních aktů Ruské federace.
Podle dokumentu vypracovaného ruským ministerstvem obrany hodlá Rusko prohlásit část vodní plochy na východě Finského zálivu a také poblíž měst Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradské oblasti za své vnitřní mořské vody.
Za tímto účelem se změní zeměpisné souřadnice bodů, které určují polohu základních linií, od kterých se měří šířka teritoriálního moře Ruské federace, jakož i přilehlá zóna u pobřeží a ostrovů.
🔹 Na hranici s Finskem má ruská vláda v úmyslu opravit souřadnice v oblasti ostrovů Yahi, Sommers, Holandsko, Rodsher, Maly Tyuters, Vigrund a také poblíž severního vstupního mysu řeky Narva , vyplývá z přílohy kabinetu ministrů.
🔹 Na hranici s Litvou byla přezkoumána oblast Kurské kosy v Gdaňském zálivu, oblasti mysu Taran, mysu jižně od mysu Taran a také Baltské kosy.
Současné zeměpisné souřadnice stanovené Radou ministrů SSSR v roce 1985 „ne zcela odpovídají moderní geografické situaci“, tvrdí autoři projektu. Body byly zaznamenávány „pomocí malých námořních navigačních map“, které zase vycházely z děl z poloviny 20. století, a to nám „neumožňuje určit vnější hranici vnitřních mořských vod“ Ruská federace, píše se v dokumentu.
V důsledku změn „bude na jižní části ruských ostrovů ve východní části Finského zálivu a také v oblasti Baltiysku a Zelenogradsku vytvořen dříve chybějící systém přímých základních linií, což umožní odpovídající vodní plochy, které mají být využívány jako vnitřní mořské vody Ruské federace; Průchod státní hranice Ruské federace na moři se změní v důsledku změny polohy vnější hranice teritoriálního moře,“ vysvětlili autoři projektu.
Ministerstvo obrany navrhuje částečně „uznat jako neúčinné“ 40 let starou rezoluci Rady ministrů SSSR upravující hranice v Baltském moři (část „Baltské moře“).
https://x.com/Gerashchenko_en/status/17 ... 6926120049
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 410
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Ukrajina - Boj o nezávislost

Příspěvek od bheid »

Ukrinform shromáždil informace z otevřených zdrojů o tom, kolik zahraničních dobrovolníků a ze kterých zemí zemřelo
obrázek_2024-05-22_104423501.png
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Rusko, ta země, která se prezentuje jako mírumilovná a prostřednictvím svých „hlásných troubů“ neustále obviňuje Západ z eskalace ruské invaze na Ukrajinu, jednostranným rozhodnutím usiluje o přepsání mezinárodně uznávané námořní hranice s Litvou, Estonskem a Finskem. Na webu ruské vlády se včera objevil výnos, podle kterého si Rusko hodlá přivlastnit část moře ve východní části finského zálivu skrze rozšíření maximální vzdálenosti od pevniny, za kterou se vody považují za mezinárodní. Navrhované rozšíření by ale zasahovalo do finských a estonských vod u ostrovů Sommers, Jahi, Rodsher, Vigrund a u Goglandských ostrovů. Změna by se také měla dotknout Viselské kosy mezi Polskem a Ruskem, Kurské kosy mezi Ruskem a Litvou a v neposlední řadě severního mysu na řece Narvě mezi Ruskem a Estonskem. Rusko svůj krok odůvodňuje tím, že námořní hranice byly stanovené výnosem ministerské rady SSSR v roce 1985 a „neodpovídají současné geografické situaci“. Litevský ministr zahraničí označil krok Ruska za součást hybridní války proti Západu, která má zasít mezi země NATO strach a nejistotu, a zároveň vyzval alianci a EU, aby rázně odpověděla na nové provokace. Švédsko už reaguje posílením obrany v Baltském moři. Ale to předbíhám, více mezi dnešními novinkami:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3769
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Němečtí představitelé jsou údajně připraveni podpořit plán USA na využití budoucích příjmů ze zmrazených ruských aktiv (většinou uvízlých v Evropě) na podporu pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard dolarů. Souhlas Německa by mohl být zásadním krokem, který Washington a jeho spojence přiblíží k zajištění nového významného balíčku pomoci pro Kyjev a zajistí angažovanost USA bez ohledu na výsledek listopadových voleb.

https://www.bloomberg.com/news/articles ... mbergdaily
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Rusové získali ‚klíč k Bachmutu‘. Vojáci postoupili u města na Donbase, píše ukrajinský web
Ruské jednotky postoupily u města Časiv Jar v Donbasu na východě Ukrajiny, konkrétně v obci Kliščijivka, napsal ve čtvrtek na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na analytiky zpravodajského projektu DeepState, který je pokládán za blízký ukrajinské armádě.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/onl ... 230910_aur
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 410
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Důsledky útoku ATACMS na letiště Mospyne okupované Doněckou oblastí pomocí 5 balistických raket ATACMS. Útok měl za následek zničení dvou odpalovacích zařízení protivzdušné obrany S-300/400, radaru 96L6E a řídicího centra S-300/400. Navíc byl poškozen jeden odpalovač raket S-300/400. Mezi zaměstnanci nebyly hlášeny žádné oběti.
https://x.com/NOELreports/status/1793632649681994185
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Jeden z (mnoha) důvodů, proč se zde už jen zřídka objevují zprávy z ruských zdrojů, je jedna ze strategií ruské propagandy, která byla obzvlášť silná v prvních měsících invaze na Ukrajinu. Funguje poměrně jednoduše a pro pravidelné čtenáře nejspíš nepřekvapivě: Rusové cíleně rozšíří nějakou falešnou zprávu v neoficiálních kanálech, primárně na Telegramu, počkají, až informaci přeberou ukrajinská nebo západní média, a poté okamžitě zprávu dementují, přičemž u toho vypichují, že média, která ji přebrala, lidem lžou. Tím zabíjí dvě mouchy jednou ranou: jednak vytváří informační šum a atmosféru, kdy musí člověk mnohem víc úsilí vynakládat k ověřování zpráv, ale hlavně tím podporují svou dlouhodobou kampaň s cílem kompromitovat tradiční média a vytvořit situaci, kdy i běžný čtenář má pocit, že „pravda neexistuje“, nebo se jí nejde dobrat, protože „všichni lžou“. Často mají takové zprávy podobu nějakého zásadního neúspěchu ruské armády. Kanály například rozšíří informaci, že ruská armáda ustoupila z nějaké obce, jen aby okamžitě publikovaly fotky z náměstí, jakmile původní falešná informace získá dostatečný dosah. Obranou proti tomu je jenom sledovat celý široký kontext a tušit, která zpráva je potenciálně problematická. A na to téměř nikdo nemá čas. Proto je lepší přebírat informace jen ze zdrojů s dlouhodobě vysokou pravdivostí zpráv. Kdybyste měli vyčíslit v procentech pravdivé informace na téhle stránce, kolik by to bylo? A kolik by to bylo jen dnes?
Zajímavá videa:
Amiz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1162
Registrován: 7/12/2012, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Amiz »

Sice to není zrovna válka, ale psychopatické konání Ruska to hezky vykresluje: Ruská pohraniční stráž v noci na čtvrtek odstranila z estonských vod na řece Narvě čtyřiadvacet navigačních bójí. Ty se používají k vyznačení plavební dráhy a zabraňují tomu, aby estonští rybáři a rekreační plavidla náhodou nezabloudili do ruských vod.
https://www.forum24.cz/rusove-sebrali-e ... .sznhp.box
Putin budiž proklet.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3769
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Poslední Standard Eurobarometer 101:

Pokračující podpora Ukrajiny
Téměř devět z deseti (87 %) respondentů souhlasí s poskytováním humanitární pomoci lidem postiženým válkou a více než osm z deseti (83 %) souhlasí s přijímáním lidí prchajících před válkou do EU. 72 % občanů EU podporuje hospodářské sankce vůči ruské vládě, společnostem a jednotlivcům a 70 % souhlasí s poskytnutím finanční podpory Ukrajině. Šest z deseti souhlasí s tím, aby EU financovala nákup a dodávky vojenského vybavení na Ukrajinu, a s tím, aby EU udělila Ukrajině status kandidátské země.

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3216

Translated with DeepL.com (free version)
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
821
praporčík
praporčík
Příspěvky: 396
Registrován: 4/8/2010, 12:25

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od 821 »

Zábery zo zničenia systému protivzdušnej obrany S-400 pri Mospine v Doneckej oblasti.

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/17 ... 3312391550
CETERUM AUTEM CENSEO MOSCOVIAM ESSE DELENDAM
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 410
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Ruská radarová stanice včasné detekce nad horizontem „Voronež-DM“ v Krasnodarském kraji v Rusku byla poškozena v důsledku útoku ukrajinského dronu.
Úder provedly útočné drony ráno 23. května 2024.
430 km od přední linie (44,9251758, 40,9839486)
obrázek_2024-05-24_125546876.png
obrázek_2024-05-24_125603836.png
obrázek_2024-05-24_125740033.png
https://x.com/bayraktar_1love/status/17 ... 6036623535
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13559
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Tohle je Zlata, byly jí teprve 4. Zemřela včera v nemocnici po raketovém útoku na Oděsu 29. dubna. Lékaři bojovali o její život do poslední chvíle. Od začátku války bylo v důsledku ruské agrese zabito 547 ukrajinských dětí a dalších 1 348 utrpělo různě závažná zranění.

https://twitter.com/mamedovgyunduz/stat ... 7580185005

GOVGJ6pWUAAWW7X.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Evropské rozvědky znovu varovaly přes ruskými sabotážními akcemi na území EU. Podle nich nebudou útoky provádět přímo ruští občané, natož samotní agenti ruských rozvědek, ale spíše najatí kriminálníci a mafiánské gangy nebo fanatičtí příznivci Ruska z řad ruské páté kolony. Polsko už kvůli informacím posiluje bezpečnost letiště v Řešově, kudy proudí nejvíce pomoci na Ukrajinu, a stejně jako další země instruovalo zbrojařské firmy a objekty kritické infrastruktury, aby lépe zabezpečily svoje areály. Ruská válka se západem tedy přechází z hybridní fáze do fyzické konfrontace, byť zatím ne v rovině armád. Zároveň se dozvídáme, že proruská uskupení jsou potenciální bezpečnostní hrozbou – a opět už ne pouze v informační rovině. Chce se mi věřit, že Vláda má tyto hrozby pod kontrolou, ale bohužel k tomu nemám moc důvodů. Snad se mýlím. Tak pojďme na další novinky:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4103
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Přesunuto do hospody.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Kuriózní situace se odehrála v americké Severní Karolíně poblíž Fort Liberty, ve čtvrti, kde žijí vojáci sloužící na nedaleké základně. Plukovník amerických speciálních sil tu po krátké konfrontaci zastřelil muže, který mu vstoupil na pozemek a fotil si jeho dům. Jak se následně ukázalo, obětí je 35letý Ramzan Darajev, občan Čečenska, který nejenže pobýval v USA nelegálně, ale navíc se jeho jméno neobjevuje v žádných národních databázích. Ale tady příběh nekončí. Novináři prozkoumali společnost Utilities One, u které byl Darajev zaměstnaný, a zjistili, že byla založena teprve v roce 2016, a to občanem Moldavska. Vzhledem k tomu, že z vícero koutů Spojených států hlásí vojáci v posledních týdnech podobné incidenty, kdy neznámí lidé fotí a natáčí vojenské objekty nebo domovy vojáků, dá se téměř s jistotou říct, že plukovník střelbou zlikvidoval ruského agenta. Rusko zkrátka aktivovalo spící buňky všude po světě a čím dál méně skrývá svoje úmysly. Každopádně vraťme se zpět zpoza velké louže, děje se toho více:
Zajímavá videa:
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Priority sú priority.
Joe Biden pravdepodobne vynechá samit o Ukrajine, ktorý sa uskutoční budúci mesiac vo Švajčiarsku, píše agentúra Bloomberg. Koliduje totiž s predvolebným podujatím v Kalifornii, na ktorom sa má americký prezident zúčastniť spolu s Georgeom Clooneym, Juliou Robertsovou a ďalšími hviezdami.
https://standard.sk/670288/bloomberg-bi ... e=rssfeed
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5095
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Niektoré špičkové americké zbrane sú neúčinné. Ako prebiehajú na Ukrajine preteky v zbrojení
Rusi sú zdatní vo vedení elektronického boja.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23335301/niektore ... sicky.html
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 648
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od pjaro77 »

Čínsky vojak bojujúci za Rusko popisuje boje na ukrajine.
Kvôli dronom, bombardovaniu z delostrelecva a minometov sa tam takmer nedá ani vystrčiť hlava. Domy moc nekryjú, drony nalietavajú do okien. Miesto normálnych nábojov sa používajú protipancierové. Životnosť nováčika je 8-12 hodín.
Druhý čínsky vojak hovorí, že sa tam nedá vyhrať.
https://www.youtube.com/watch?v=K_jdfaI5dyQ
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 26/5/2024, 18:10, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Neděle. Rusko naplno rozehrává svou dezinformační kampaň, ve které tvrdí, že by hrozně rádo jednalo o míru, ale bohužel nemá s kým, protože Zelenskému přece vypršel mandát, a není tak pro Rusko legitimním partnerem k jednání. Rusko samozřejmě o žádném míru jednat nechce, jak dokazuje vývoj na zemi, nicméně díky této psychologické operaci se opět snaží vykreslit samo sebe jako toho, kdo stojí o mír, zatímco na druhé straně stojí „nikým nevolení váleční štváči“, kteří vyhlídky na mír kazí. A nutno říct, že tuto současnou linku ruské propagandy už ochotně přebírají spolupracovníci Ruska i v Česku. Naposledy ji zopakoval v televizní debatě Radim Fiala z SPD, ale zaznívá i z Trikolóry a od některých členů ANO, stejně jako od Rajchlovců. Ministr Lipavský vyzval občany, aby neskákali na ruské pohádky o míru, nicméně taková výzva nemůže nic změnit. Ti, kdo stojí za Ruskem, nestojí o pravdu. Jednoduše se chtějí mstít západní demokracii, ve které neuspěli. A vždycky se najde dost bezpáteřních kariérních politiků, kteří jim pomůžou jejich hněv přetvořit v politickou ideologii. Ale zpátky k novinkám:
Zajímavá videa:
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“