Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Co ja na tomto pravdy..?

Neznáme osoby vykoľajili vlak so 155 mm nábojmi a raketami pre ukrajinské ozbrojené sily v regióne Vinnytsia

https://topwar.ru/236511-pod-otkos-pust ... izany.html
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13415
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Lynx:
Nikde jinde jsem to nezaznamenal a autor odkazuje na jakýsi telegramový kanál, ale docela dobré jsou komentáře pod tím článkem na Topwaru. Na to že to jsou rusové, tak jde z toho cítit spíš depka než nějaká radost. Že může jít o náhodné vykolejení, nebo že vykolejení vlaku s municí ještě neznamená její odpálení (stačí jen granáty očistit od bláta a znovu naložit). Autor článku totiž podsouvá myšlenku, že ona munice se už nedostane do rukou ukrajinských vojáků. Jinak v komentářích dál pokračují, že už druhý rok proudí zbraně na Ukrajinu z Polska a nikdo s tím nic nedělá. Zase rozhazují Iskandery a útočí všude možně "přesnými" raketami. Zkrátka docela nemastný článek i komentáře.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
parmezano
7. Major
7. Major
Příspěvky: 554
Registrován: 17/3/2012, 16:17

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od parmezano »

trošku si přicmrdu: houbi víme co je v kamionech ,co stojí v 10 km dlouhé lajně na Slovensku na přechodě Vyšné Německé
Obrázek
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

"Rusi nám týždeň čo týždeň vyčerpávajú sily." Dôstojník ukrajinských ozbrojených síl o dôvodoch straty Avdiivky
"Skutočnosť, že vydali rozkaz stiahnuť jednotky z mesta, je správna. Je nesprávne, že to nebolo vydané skôr, keď sa ukázalo, že reálne hrozí obkľúčenie. Kvôli takémuto oneskoreniu došlo k stiahnutiu." s veľkými ťažkosťami a stratami.
...Príčiny toho, čo sa stalo teraz najčastejšie uvádzajú dva - totálnu prevahu Rusov v živej sile a totálnu prevahu v zbraniach, najmä v KAB.
Ale to je len časť problému.
V skutočnosti nepriateľ nemá úplnú personálnu prevahu. Ak si to vezmeme v priemere, ruská prevaha v pracovnej sile na fronte je niekde okolo 1:1,5-1,7. Ale zlé je, že tento pomer sa mení v prospech nepriateľa. Do konca leta 2022 sme mali výrazný náskok v pracovnej sile. Ale už na jar 2023 bola vpredu parita. A od jesene majú výhodu Rusi. A rastie. Dôvodom sú naše problémy s mobilizáciou a straty počas nástupu leta 2023.
Pri Avdeevke mali Rusi začiatkom februára väčšiu prevahu - približne 4-krát. Ale to bol dôsledok množstva ďalších faktorov, ktoré zohrali veľkú úlohu pri páde mesta.
Hlavným dôvodom je, že Rusi sa naučili izolovať bojisko. Teda zničiť našu logistiku. V dôsledku toho naše frontové jednotky nedostali potrebné množstvo posíl a munície. A postupne sa sily vyčerpali, vytvorili sa medzery, do ktorých nepriateľ prenikol.
Samozrejme, bez ruskej výhody v zbraniach by to nebolo možné. O KAB a ich obrovskej úlohe pri spôsobovaní škody nám už bolo povedané veľa. Ale Rusi majú teraz veľmi veľkú výhodu v projektiloch, ktoré nemôžu byť vždy kompenzované dronmi FPV, najmä preto, že ruské drony majú tiež veľa.
Dôležitá však nie je len výhoda v množstve munície, ale aj ovládanie paľby. Rusi sa naučili rýchlo zasiahnuť ihneď po identifikácii cieľa. Ešte pred rokom to tak nebolo.
Vo všeobecnosti sa ich taktika a celý systém riadenia bitky veľmi zmenili.
Pred rokom všetci diskutovali o údajne prelomovej taktike „Wagnerovcov“ - neustále vlny útokov v malých skupinách pešo, niekoľko vĺn bolo zničených, ale nakoniec ďalšia vlna skočila do zákopov. V skutočnosti však išlo len o hlúpy mäsokombinát – obrovské straty s minimálnymi výsledkami. Prigozhin sa pravdepodobne nestaral o straty - vytváral si pre seba politický obraz, pre ktorý musel za každú cenu vziať Bakhmuta. Ale vďaka PR bola táto taktika vtedy vnímaná ako nejaké know-how. A my, počas letnej ofenzívy na juhu, a Rusi sme to začali využívať. Rýchlo sa však ukázalo, že to viedlo len k obrovským stratám. Ale to skoro nemá zmysel.

Preto sa na jeseň naša ofenzíva zastavila. A Rusi, ktorí tiež utrpeli veľké straty pri Avdeevke, zmenili taktiku.
Používajú „Búrka Z“ a „Búrka V“ na identifikáciu našich slabých miest, po čom vrhajú šokové jednotky, ktoré prelomia obranu. Neustále prebiehajú diverzné štrajky, ktoré naťahujú naše rezervy. Použitie tunelov. Zároveň - útoky na náš tyl a logistiku. Vidíme tiež výrazné zlepšenie koordinácie a komunikácie medzi nepriateľmi. Niektorí to spájajú s objavením sa „Starlinks“ medzi Rusmi, iní hovoria, že majú svoj vlastný vývoj. Faktom ale je, že teraz sa rozhodujú oveľa rýchlejšie a strieľajú presnejšie. A ich straty s takouto taktikou boli menšie ako v Bakhmute.
https://ctrana.news/news/458119-ofitser ... evki.html
bheid
praporčík
praporčík
Příspěvky: 395
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Vzpomínáte na Maxima Kuzminova, ruského pilota, který odletěl na Ukrajinu i s nejnovější verzí vojenského vrtulníku Mi-8 a dostal odměnu asi půl milionu dolarů?
Je po smrti. Šest kulek v Alicante ve Španělsku.

https://twitter.com/Posledniskaut/statu ... 8355945634
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. V Praze se dnes pokusily obvyklé proruské existence zneužít tentokrát téma zemědělství pro svoje protivládní demonstrace. Naskočit na vlnu evropských protestů farmářů se ale rajchlovcům a jim podobným příliš nepovedlo. Česká média píší o „politické frašce“. O zemědělství totiž nakonec demonstrace – podle očekávání – až tak moc nebyla, jako spíš o osobním brandingu organizátorů. Pár traktorů sice znepříjemnilo život obyčejným lidem cestujícím po Praze, ale nekonal se ani dopravní kolaps. Někteří zemědělci, kteří chtěli upřímně vyjádřit svoje rozhořčení s kroky evropských vlád, dokonce z protestu předčasně odjeli. To v zahraničí jsou podobné protesty úspěšnější. A bohužel za nimi často také stojí poměrně otevřeně proruská uskupení a proudy, zaznívají známé ruské dezinformace, a například v Polsku už účastníci čím dál hůř dokáží maskovat, že nejde ani tak o jejich pole, jako o téma Ukrajiny a Ukrajinců. Ostatně o tom mluví i jedna z dnešních zpráv:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3733
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Polští zemědělci statečně bojují proti Ukrajině:
Official: Border blockade could cost Ukraine over $200 million. Ukraine could lose over $200 million if the border blockade led by Polish farmers is not lifted by the end of February, Danylo Hetmantsev, chairman of the parliamentary finance committee, said on Feb. 15.

Oficiální: Blokáda hranic může Ukrajinu stát přes 200 milionů dolarů. Ukrajina by mohla přijít o více než 200 milionů dolarů, pokud nebude blokáda hranic vedená polskými zemědělci zrušena do konce února, uvedl 15. února předseda parlamentního finančního výboru Danylo Hetmantsev.

https://kyivindependent.com/official-bo ... 0-million/
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 22
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

bheid píše: 19/2/2024, 18:14 Vzpomínáte na Maxima Kuzminova, ruského pilota, který odletěl na Ukrajinu i s nejnovější verzí vojenského vrtulníku Mi-8 a dostal odměnu asi půl milionu dolarů?
Je po smrti. Šest kulek v Alicante ve Španělsku.

https://twitter.com/Posledniskaut/statu ... 8355945634
Treba citat aj original zdroj, na ktory sa odkazuje ten tweet.
Nesedi tam totizto par veci. Prva je, ze sa pise o strelnom poraneni a zaroven ubodani. Druha je, ze ma ist o UA obcana (ok mohol mat UA papiere), ale tretia, ze slo o 33 rocneho obcana.
Kuzminov je rocnik 95.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1478
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Rusové v pěti směrech prorážejí ukrajinské linie. U Robotyne se to zřejmě povedlo

Ukrajina vede zoufalý boj, aby zadržela ruský nápor. Ruské síly dobyly v sobotu před úsvitem dlouhodobou ukrajinskou baštu Avdiivka. Byl to první velký zisk Moskvy na bojišti od dobytí Bachmutu v květnu loňského roku. Teď se ruský útok rozdělil do pěti hlavních útočných linií. Rusové vedou útoky podle celé tisíc kilometrů dlouhé fronty: od Kupjansku na severovýchodě Ukrajiny až po Záporoží na jihu. Informoval o tom list The New York Times. Intenzivní boje například u obce Robotyne v Záporožské oblasti, tam si podle ukrajinských blogerů dokonce Rusové připsali částečné územní zisky. Ukrajinské jednotky se tam v pondělí ocitly pod těžkou palbou Rusů, kteří se snaží znovu dobýt toto území. Ukrajinci ho osvobodili během loňské ofenzivy.
https://echo24.cz/a/HNtJN/zpravy-svet-r ... lasi-kyjev
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. Rusko, jako pokaždé, když je něčím vinno, začíná šířit desítky různých „alternativních verzí“ toho, co nebo kdo stojí za smrtí Navalného. Některé narativy už přitom zakořeňují v ruské společnosti a některé už dokonce šíří i místní proruské dezinformační kanály a opakují je jejich konzumenti. Nejčastější tvrzení jsou, že Navalného zabily ukrajinské nebo rovnou americké tajné služby. Zároveň s tím je šířeno, že Navalný byl v minulosti naverbován americkou CIA, přičemž tahle informace má jednak „vysvětlit“, proč se ho chtěli americké tajné služby zbavit, a zmírnit rozhořčení Rusů – vždyť šlo přeci o agenta, který jednal v cizím zájmu! A protože konzumenti ruských dezinformací milují covidové konspirační teorie, jedna z nejvíce se šířících dezinformací tvrdí, že Navalný zemřel na následky očkování mRNA vakcínou proti covidu, což je naprosto bizarní tvrzení, protože Navalný byl v Rusku zatčen už v roce 2021, a od té doby byl nepřetržitě v ruském vězení, tedy logicky nemohl obdržet vakcínu, která přišla na trh až později v roce a navíc takovou, která je v Rusku zakázaná – což jsou všechny mRNA vakcíny. Průměrně inteligentní člověk u takových informací tuší, že jde o nesmysly, přesto považuji za důležité sledovat ruské narativy a to, jakými kanály a jak se následně šíří. Umožňuje nám to ve vteřině poznat, že určitý člověk konzumuje svoje zprávy z ruských zdrojů a podle toho se zařídit. Což například na téhle stránce znamená okamžitou stopku. Nicméně pojďme k dalším zprávám:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11747
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13415
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Dnes ráno spáchal sebevraždu slavný ruský milbloger Andrej Morozov známější pod přezdívkou "Murz". Byl nalezen mrtvý do 48 hodin od zveřejnění svých odhadů počtu ruských KIA v Avdijivce. Zpráva o jeho smrti se objevila 21. února 2024. Jeho předčasná smrt vyvolala v online komunitě otázky a obavy.

https://www.reddit.com/r/UkrainianConfl ... ?rdt=43221

v2-9e566756839a8c866621c16eaa59afce_720w.jpg

V poli na vojenském cvičišti v Trudovske poblíž Volnovachy v Doněcké oblasti, bylo pobito 65 rusů, kteří čekali pěkně nastoupení na příjezd generálmajora Olega Lvoviče Mojsejeva, velitele 29. armády Východního vojenského okruhu. HIMARS ale dorazil o něco dřív. Měly zde stát nastoupené tři roty vojáků, počet zraněných se upřesňuje.

https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 8780563876

GG1uEBLWUAAPoeW.jpg
GGzvabQbcAAPRwq.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 26/2/2024, 17:16, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od KOLT »

Údajně další Su-34 šla dolů, jednalo by se o 7. letadlo během 4 dnů.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Polská konzulka ve Lvově Eliza Dzwonkiewicz vyjádřila frustraci nad formou protestu polských farmářů. Akce označila za ostudné. Farmáři v minulých dnech kromě přechodů zablokovali také některé hlavní tahy, a dokonce i železnice, přičemž vysypali náklad obilí určeného pro Německo z přepravních vagonů na koleje. Na protestech se také objevila nechutná protiukrajinská hesla, označují Ukrajince za „nevděčné zk**vysyny“ nebo vlajky SSSR a transparent vyzývající Putina, aby zatočil s Ukrajinou i Evropskou unií. V Polsku se krom protestů farmářů objevily také pochody proti NATO. Některé účastníky s těmi nejvíce nehoráznými transparenty už si prý přebrala policie. Tak snad se ledy pohnou. A teď pár novinek z východu:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3733
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

SINGAPUR - Šest měsíců poté, co ukrajinští piloti vyzkoušeli švédské stíhačky Gripen, dodavatel letounů tvrdí, že vláda a průmysl pokračují v přípravě jejich poskytnutí Kyjevu, což by mohlo znamenat relativně rychlé předání.

Stockholm již několik měsíců hovoří o možnosti vyslat na Ukrajinu letouny Gripen JAS39, ale jakékoli rozhodnutí v této věci podmiňuje vstupem země do NATO.Výrobce Saab postupuje ve shodě s vládou, uvedlo vedení společnosti na leteckém veletrhu v Singapuru.

"Jsme plně v souladu s tím, co v této věci předložila švédská vláda - i nadále se snažíme co nejlépe podporovat a spolupracovat s našimi maďarskými partnery," uvedl pro Defense News Mikael Franzén, marketingový ředitel společnosti Saab.

"Očekáváme, že pokud by takové rozhodnutí švédská vláda schválila, byl by proces odeslání letounu na Ukrajinu poměrně rychlý. V současné době postupujeme správným směrem," dodal.

Celý článek: https://www.defensenews.com/global/euro ... -overmatch
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Kanada jako první země nabízí, že bude částečně financovat české dodávky dělostřelecké munice Ukrajině ze zahraničních skladů. Na nákup munice může vyčlenit 30 mil. dolarů. Celkem má jít o 800 000 kusů dělostřeleckých granátů, z nichž část dodá Jižní Korea a druhou Jihoafrická republika, což je poměrně překvapivá informace, protože JAR čelila obvinění, že dodala zbraně Rusku. Celková hodnota munice je okolo 2 miliard. dolarů. Bude tedy třeba mnohem víc financí, než kolik obsahuje kanadská nabídka, aby se munice dostala na ukrajinskou frontu, kde aktuálně zoufale chybí. A pak se dějí ještě tyhle věci:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1478
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

V oblasti Avdějevky bylo zničeno vozidlo na překonávání ženijních překážek M1150 na podvozku M1A1 Abrams
https://x.com/charly0153/status/1760755 ... a1B0zf8i7g
Přílohy
IMG_0310.jpeg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3733
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Německý Spolkový sněm ve čtvrtek sice znovu odmítl opoziční návrh na dodávky řízených střel Taurus na Ukrajinu, vzápětí ale podle webu Tagesschau.de schválil vládní návrh dodat Kyjevu „nezbytné zbraňové systémy dlouhého doletu“.
Návrh opoziční CDU/CSU požadoval „okamžité dodání požadovaných zbraňových systémů dostupných v Německu včetně řízených střel Taurus“. Na to ale vládní SPD, Zelení a FDP podle webu Tagesschau „nechtěla slyšet“. Koalice pak podala vlastní návrh, v němž je zmíněna také dodávka zbraní dlouhého doletu, jen se v něm slovo Taurus neobjevuje.

Proti raketám dlouhého doletu Taurus hlasovalo 480 poslanců, 182 bylo pro a pět se zdrželo. Vládní návrh dodat Ukrajině „zbraňové systémy dlouhého doletu“ pak podpořilo 382 poslanců, proti bylo 284 a dva se zdrželi.

To jsem zvědavý, co Ukrajině dodají.

Celý článek: https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... .nexttoart
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“