Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11697
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

NANUK
Předně, teď se nebavíme o taktice. Ta samozřejmě využívá přechod do obrany v různých situacích a to i při provádění ofenzívy, ale k nim se pojem "kulminační bod" nevztahuje. A není to ani náš případ. Zde je to strategické a operační úrovni, ne taktické.

Tím dalším popisuješ kulminační bod. Stačí si odpovědět na otázky, proč na části fronty musím zastavit ofenzívu a přesměrovat ji jinam a proč tam nemohu pokračovat bez posílení z jiného úseku fronty? Odpověď je identická, protože došlo k vyčerpání ofenzívy a síly útočníka a obránce se vyrovnaly. Tedy kulminační bod.

Po něm obvykle dojde k zastavení ofenzívy (což se stalo), snaha o konsolidaci získaných pozic (opět jsme toho svědky) a opětovné nabrání sil pro další ofenzívu (i to vypadá, že se děje).

Může se to samozřejmě podávat, jako předem připravený plán, že ruské jednotky dosáhly přesně těch výsledků, které chtěli dosáhnout a nyní se vlastně začíná jiné, také předem naplánované počínání. Ale tohle vysvětlení by bylo dost chatrné bez jakékoliv provázanosti se stavem na bojišti.

Ruská ofenzíva ztroskotala, nyní dochází ke konsolidaci zisků, reorganizaci a posilování jednotek a přípravám k zahájení další. Co se týká jejího rozsahu a cíle, osobně si myslím, že nyní přejdou s méně ambiciózním plánem, než porážka Ukrajiny jako celku a zaměří se na porážku lokálního uskupení UA armády, nejpravděpodobněji na Donbasu. Podobně široce pojatou ofenzívu, jakou jsme tu měli, bych nyní nečekal.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2600
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Juraj Tichý píše: 30/3/2022, 14:30
Lynx píše: 30/3/2022, 13:01 A toto je zaujimave:

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/155126-s-300
Čisto konšpiračne. Naše S-300 a ďalšie systémy NATO dokážu z hranice chrániť Užhorod, Mukačevo, Ľvov a tým sa Ukrajincom uvoľní na presun časť svojej PVO z tejto oblasti.
Ja predpokladám skôr nasadenie S300 do vyčkávacej pozície a keď príde niekedy rozkaz, presun na UA. Z MI je to na skok. Co sa ale s tvojou "konspiraciou" nevylučuje. Tým by sa ale problémy len začali, keďže Zakarpatska UA je od zbytku UA oddelená ťažkým terénom s par cestami a pár priesmykmi.
Ale vsimaj si túto spravu:

https://twitter.com/liliebayer/status/1 ... FlTSA&s=19
Naposledy upravil(a) Lynx dne 30/3/2022, 14:48, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Ejdou Rotacak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1218
Registrován: 23/7/2012, 14:54
Bydliště: Praha - Zbraslav

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Ejdou Rotacak »

https://navratdoreality.cz/valka-na-ukr ... 13949.html
něco tu už je - 3., 4. a 5. jsem tu ještě neviděl

1. V ukrajinském městě Nikolajev Rusové odpálili raketu na devítipatrovou budovu státní správy. 9 lidí bylo převezeno do nemocnice a několik civilistů a vojáků se stále pohřešuje.
2. Dobrodružství dvou vojáků.
3. Ukrajinské síly zřejmě popravily řidiče zabaveného ruského obrněného transportéru.
4. Ruský tankový konvoj je zdecimován ukrajinskými povstalci.
5. Ukrajinští vojáci se dopustili válečného zločinu, když zajaté ruské vojáky po odzbrojení střelili do nohy.
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4165
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Lynx píše: 30/3/2022, 14:42 Ja predpokladám skôr nasadenie S300 do vyčkávacej pozície a keď príde niekedy rozkaz, presun na UA. Z MI je to na skok. Co sa ale s tvojou "konspiraciou" nevylučuje. Tým by sa ale problémy len začali, keďže Zakarpatska UA je od zbytku UA oddelená ťažkým terénom s par cestami a pár priesmykmi.
Vcera sa k tomu vyjadrilo aj MO. Proste nasadia S-300 a nie len ju na vychodnu hranicu do bojovej pozicie. Ak by ju chceli poslat na ukrajinu, bol by to väcsi konvoj, lebo by sme posielali aj technicke zazemie. O tom ale, nasa vlada na teraz neuvazuje.

Inak ano, Zakarpatska Ukrajina je tazky teren. Bol som tam 2009 na ture. Divocina. :up:
NANUK
praporčík
praporčík
Příspěvky: 343
Registrován: 18/12/2017, 12:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NANUK »

Dzin:
Co si představuješ pod pojmem taktika?
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11697
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

NANUK píše: 30/3/2022, 15:03 Dzin:
Co si představuješ pod pojmem taktika?
To co je pod tím běžné. :D V tomhle případě je to předpokládám o úrovni taktická - operační - strategická. Nebo si to myslel jinak?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
NANUK
praporčík
praporčík
Příspěvky: 343
Registrován: 18/12/2017, 12:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NANUK »

Dzin:
Ptal jsem se co si ty představuješ pod pojmem taktika. A tvá odpověď byla ...co je to pod tím běžné...a to je u tebe co?
Psal jsi mi na můj příspěvek, že to není o taktice, tak zjišťují jestli víš co je vlastně pojem taktika. Mě nezajímají úrovně. To je úplně něco jiného.
Zaffod
Příspěvky: 0
Registrován: 12/10/2017, 19:06

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zaffod »

Co když se Putin nepřepočítal?

Článet NYT přeloženo překladačem

Konvenční moudrost je, že Vladimir Putin se katastrofálně přepočítal.
Myslel si, že rusky mluvící Ukrajinci jeho vojáky uvítají. Oni ne. Myslel si, že by rychle sesadil vládu Volodymyra Zelenského. On ne. Myslel si, že rozdělí NATO. On to sjednotil. Myslel si, že svou ekonomiku potvrdil sankcemi. Zkazil to. Myslel si, že mu Číňané pomohou. Zajišťují své sázky . Myslel si, že jeho modernizovaná armáda udělá z ukrajinských sil mleté ​​maso. Ukrajinci z něj dělají sekanou, alespoň na některých frontách.

Putinovy ​​špatné výpočty vyvolávají otázky o jeho strategickém úsudku a duševním stavu. Kdo, pokud vůbec někdo, mu radí? Ztratil kontakt s realitou? Není mu fyzicky dobře? Mentálně? Condoleezza Riceová varuje : „Neovládá své emoce. Něco je špatně." Ruská obležení Mariupolu a Charkova – dvou silně rusky mluvících měst, o kterých Putin tvrdí, že je „osvobozují“ od ukrajinského útlaku – připomínají to, co nacisté udělali Varšavě a co Putin sám udělal Groznému.

Několik analytiků přirovnalo Putina ke kryse zahnané do kouta, která je nyní nebezpečnější, když už nemá události pod kontrolou. Chtějí mu poskytnout bezpečnou cestu ze svízelné situace, kterou si údajně vytvořil. Proto se na Joea Bidena valil téměř univerzální opovržení za to, že v Polsku řekl: "Proboha, tento muž nemůže zůstat u moci."

Konvenční moudrost je zcela věrohodná. Má výhodu v tom, že potvrzuje strategii Západu podporovat Ukrajinu v defenzivě. A směřuje to k závěru, že nejlepším výsledkem je ten, ve kterém Putin najde nějaké východisko, které by mu zachraňovalo tvář: další ukrajinské území, ukrajinský závazek neutrality, zrušení některých sankcí.
Ale co když se konvenční moudrost mýlí? Co když Západ opět jen hraje do rukou Putina?
Tato možnost je naznačena v silné vzpomínce Carlotty Gallové z The Times o její zkušenosti z ruského obléhání Grozného během první čečenské války v polovině 90. let. V raných fázích války motivovaní čečenští bojovníci zničili ruskou obrněnou brigádu a ohromili Moskvu. Rusové se přeskupili a pomocí dělostřelectva a letectva z dálky vyhladili Groznyj.
Rusko dnes funguje podle stejné příručky. Když západní vojenští analytici tvrdí, že Putin nemůže na Ukrajině vyhrát vojensky, ve skutečnosti tím myslí, že nemůže vyhrát čistě. Od kdy hraje Putin čistě?
„Je tu celá další etapa Putinovy ​​příručky, kterou Čečenci dobře znají,“ píše Gall. „Jak ruské jednotky získaly kontrolu nad územím v Čečensku, rozdrtily jakýkoli další nesouhlas pomocí zatýkacích a filtračních táborů a tím, že obrátili a zmocnili místní chráněnce a kolaboranty.“
Předpokládejme na okamžik, že Putin nikdy neměl v úmyslu dobýt celou Ukrajinu: že od počátku byly jeho skutečnými cíli energetické bohatství na východě Ukrajiny, které obsahuje druhé největší známé evropské zásoby zemního plynu (po Norsku) .
Zkombinujte to s předchozím ruským zabráním území na Krymu (který má obrovská pobřežní energetická pole) a východních provinciích Luhansk a Doněck (které obsahují část obrovského naleziště břidlicového plynu), stejně jako Putinovu snahu ovládnout většinu nebo celé území Ukrajiny. pobřeží a podoba Putinových ambicí je jasná. Nezajímá ho ani tak sjednocení ruskojazyčného světa, jako spíše zajištění ruské energetické dominance.
"Putin pod rouškou invaze provádí obrovskou loupež," řekl kanadský energetický expert David Knight Legg. Pokud jde o to, co zbylo z většinou vnitrozemské Ukrajiny, pravděpodobně se to stane případem blahobytu pro Západ, což pomůže zvednout kartu na přesídlení ukrajinských uprchlíků do nových domovů mimo ruskou kontrolu. Časem by se ukrajinského prezidenta mohla ujmout postava podobná Viktoru Orbánovi, která by napodobovala politiku silného muže, kterou Putin u svých sousedů preferuje.
Pokud je tato analýza správná, nezdá se, že by Putin byl špatným odhadem, za kterého ho jeho kritici dělají.
Dává to smysl i jeho strategii zaměřené na civilisty . Více než jen způsob kompenzace neschopnosti ruských jednotek, masové zabíjení civilistů vytváří obrovský tlak na Zelenského, aby souhlasil s přesně tím, co Putin celou dobu požadoval: územními ústupky a ukrajinskou neutralitou. Západ bude také hledat jakoukoli příležitost k deeskalaci, zvláště když se přesvědčíme, že duševně labilní Putin je připraven použít jaderné zbraně.

V Rusku už válka Putinovým politickým cílům posloužila. Mnozí z profesionální střední třídy – lidé, kteří nejvíce sympatizují s disidenty, jako je Alexej Navalnyj – odešli do dobrovolného exilu . Zbytky svobodného tisku byly uzavřeny, pravděpodobně nadobro. Do té míry, do jaké se ruská armáda ztrapnila, povede spíše k dobře mířené čistce shora než k široké revoluci zdola. Nové ruské energetické bohatství by mu nakonec mohlo pomoci setřást sevření sankcí.

Tato alternativní analýza Putinova výkonu může být chybná. Na druhou stranu, ve válce, politice a životě je vždy moudřejší zacházet se svým protivníkem jako s mazanou liškou, ne jako s bláznivým bláznem.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11697
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

NANUK
Ano vím, co je to taktika a právě proto nechápu, proč ji zapojuješ do svého vyvracení kulminace ruské ofenzívy.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
NANUK
praporčík
praporčík
Příspěvky: 343
Registrován: 18/12/2017, 12:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NANUK »

Dzin:
Tak už konečně napiš co si teda představuješ pod pojmem taktika. Reagoval jsi na můj příspěvek, že to není o taktice a zatáhl jsi do toho jakousi operační a strategickou úroveň. Já mluvil o taktice a ne o taktické úrovni. Proto se snažím ujistit jestli v tom máš v názvosloví jasno nebo jsi se upsal a nebo jen plácáš.

Když ti tvůj nadřízený velitel řekne, že jsi dobrý taktik, tak kromě toho, ze ti to náramně polichotí tím řekl co?
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5873
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

Lynx píše: 29/3/2022, 11:32 Presne tak, Rusa v žiadnom prípade nepodcenovat. Všimnite si WW1 - katastrofálne straty, až boli v r1917 nútení podpísať Brest-Litevsky mier s Nemeckom (to chcú najskôr aj teraz), WW2 - katastrofálne straty v prvom období, ale aj vďaka dodávkam z USA to dokázali ustáť.
Takže áno, vdaka vlastnej neschopnosti utrpeli katastrofálne straty, ale tí čo prežili sa už učia. Teraz len otázka za milión, v koho prospech hra čas...
Jenže Rusko není SSSR a už vůbec ne SSSR 30tých a 40tých let či carské Rusko, kdy na tohle měli kapacity a mohli si to dovolit (za určitých podmínek). Rusko je jedna velká benzínka prožraná neskutečnou korupcí a plýtváním zdrojů, s vymírající populací a kritickou závislostí na západních technologiích (ani tu blbou ropu a plyn si nedokáží těžit sami...), jejich klenot zbrojní průmysl nevyjímaje. Nedívejme se na na Rusko stále očima minulosti, ale realisticky na současnost...nás mnogo už tak úplně neplatí a jejich výkvět mužstva a techniky právě krvácí na Ukrajině a tyhle ztráty jsou často nenahraditelné. Už jen jak dlouho bude trvat, než nahradí ztráty techniky a munice...ani v době míru a technologické podpory Západu to nebyla idylka, takhle to bude vyloženě tristní. I když válka skončí, tak tohle budou nahrazovat hooooooodně moc let. K čemu dále mohou sáhnout? K tunám uloženek a zásobám z druhé linie, z kterých každý číselně padá na zadek, ale jestli výkvět aktivní armády má problémy, tak tohle bude o 2-3 levely jinde...rozkradené, rozežrané, zanedbané, nemoderní atd.

Holt málokdo počítal s tím, že ruská armáda je odrazem stavu ruského státu. Vždy se bralo to, že všechno tam jde od desíti k pěti, ale alespoň tu jejich jedinou chloubu, armádu a zbrojní průmysl, si drží na nadstandardní úrovni (že se masivně krade a že zbrojní průmysl má své značné mouchy se vědělo, ale...). To bylo umocňováno masivním PR ze strany Ruska a takovou tou zděděnou úctou a strachem z minulosti v opačném táboře. Jenže očividně armáda stavu státu a i společnosti odpovídá a ještě k tomu byly PR a podkuřování tak na výši, že se tím dokázalo samozblbnout i ruské vedení.

Ostatně podívejme se na Kadyrova a jeho Čečensko. Dovolím si říci, že pohled na ně se asi také "poněkud" změnil...
niko píše: 29/3/2022, 17:24
Julesak píše: 29/3/2022, 14:39
niko píše: 29/3/2022, 11:01... ze Rusi vdaka svojemu vycviku reaguju pri napadani konvojov chaoticky, nevedia co robit a pobehuju tam jak zajace a...
:mrgreen:
A preto sa UA armáda pred nimi schováva v mestách. :roll:
Presne tak Julesak. Ukrajinci napadnu rusky konvoj, Rusi tam behaju jak zajace lebo nemaju nacvicene postupy o com tu cely cas diskutujeme a tvoja reakcia je, ze "preto sa pred Rusmi schovava ukrajinska armada v mestach". Hmm. Tak dobre no. :roll: Navrhujem aby si si bud tri krat precital o com tu diskutujeme, alebo sa nezapajal do debaty, ktorej nerozumies. Ved to nie je hanba.
To je tak, když se ti zhroutí svět..pak to někdy bývá poněkud nedůstojné a zoufalé :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Julesak »

Ono sa momentálne rúca skôr samostatná Ukrajina (v hraniciach z roku 1991).
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17876
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

no nebýt jádra, tak už žádné Rusko není..
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Julesak »

Dzin píše: 30/3/2022, 10:17 To co píšeš právě svědčí o opaku. To "se vydá" jsou právě ukrajinské protiútoky. Ty by za konstelace, jakou popisuješ, nebyly možné.
To že sa vydá, je OK, to je čisto ukrajinské rozhodnutie.
Ako končia, je podstatné.
Dzin píše: 30/3/2022, 10:17 Nebo vysvětli, jak je možné, že při lidské a materiální převaze Ruská armáda není schopná obnovit postup a přešla do víceméně statické války?
Toto rozhodne nie je statická vojna.
Po niekoľký raz píšem - je to evidentne operácia postavená na základe sýrskej kampane, so systematickým obsadzovaním územia a jeho čistením o nepriateľských elementov. Vrátanie vytvárania alternatívnych správnych štruktúr (toto je inak napr. niečo čo som čakal skôr).
Kde rýchlosť postupu nie je prioritou (aby bolo jasné, bavíme sa o období po prvých 2-4 dňoch).
Dzin píše: 30/3/2022, 10:17 O to víc je zarážející, že ho stále nedokáží obsadit.
Viď Falúdža, ktorú Američania obsadzovali dlhšie.
Obrancovia sú podľa dostupných zdrojov už rozdelený do niekoľkých oddelených kotlov, ktoré sú postupne likvidované.
Dzin píše: 30/3/2022, 10:17Právě snaha o to šetřit lidské životy zapříčinila, že se celá operace protáhla na 6 týdnů. Před samotným bojem se snažili i civilisty evakuovat.
To isté dá povedať o Mariupole.
Dzin píše: 30/3/2022, 10:17V Mariupolu se udává, že zničeno a poškozeno bylo asi 80% budov (vezmu nižší údaje).
A aká asi bude presnosť týchto čísel, keď sa do mesta nedá dostať?
Dzin píše: 30/3/2022, 10:17Nebo co podle tebe mají Ukrajinci dělat? Ustoupit a města jim vydat?
Čo len chcú.
Ak sa bránia v mestách (čo je ich legitímna voľba), budú tie mestá skôr či neskôr zničené.
Akurát nechápem, kde sa potom berie to rozhorčenie (lepšie povedané pokrytectvo) okolo toho.
Dzin píše: 30/3/2022, 10:17Na to, že by měli Rusové ovládat nebe nad Ukrajinou se jejich letectvo zrovna moc nepředvádí. Podobně i údery taktickýma raketama. Kolik jich mají ve výzbroji a kolik jich tedy mohou použít?
Vzhľadom na intenzitu používania sa evidentne ich nedostatku neboja.
skelet píše: 30/3/2022, 16:58 no nebýt jádra, tak už žádné Rusko není..
Keby pes... nechám radšej tak.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

Zajímavý rozhovor o počítání ztrát na Oryxu
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/o- ... 300600_pek

Zaujalo mne tohle
Co vás ještě překvapilo?
Největší kuriozita je, kolik protiletadlových systémů jako Buk, Tor a jiných modelů středního i krátkého dosahu Rusové ztrácejí, ať už jsou zničené, nebo opuštěné. Protože to vůbec není technika, která by se měla pohybovat na frontové linii. Jejich papírový dosah je od patnácti kilometrů výš, takže není důvod, aby courali dva kilometry za tanky.
Tohle vidím jako “flaw” ruských BTG, které mají všechno, i to co reálně na linii střetu nepotřebuji
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

Rusko ponúka sýrskym mužom za boj v prvej línii na Ukrajine takmer 6000 eur mesačne, píše BBC. Server sa odvolal na tvrdenia jedného Sýrčana, ktorý túto ponuku prijal.

https://dennikn.sk/minuta/2790737/?ref=ampm
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

Po bitvě o Malajský Rohan byly zničeny 2 ruské BTGr.
2 km zničeného a opuštěného ruského vybavení a zbraní.
60 Rusů je válečných zajatců, ZSU ukořistil komunikační systémy, dokumenty a další významné trofeje.

oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

https://t.co/L8VC9wUPYg
https://t.co/U0BrAcKiXV

Včera zničeno dělostřelectvem 58. brigády :
2xKamAZ (zničeno)
1xTigr (zničen)
2x2S19 (1 poškozený a 1 zničený)
1xBREM (poškozený)
3xBTR (poškozeno)
1xGAZ66 (poškozený)
1xBMP (zničeno)
1xIMR (poškozeno)
1x evakuátor KamAZ (zničen)
Uživatelský avatar
JiK
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 426
Registrován: 26/8/2008, 18:02
Bydliště: Bethlehem, PA

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od JiK »

oliver99 píše: 30/3/2022, 18:06 Rusko ponúka sýrskym mužom za boj v prvej línii na Ukrajine takmer 6000 eur mesačne, píše BBC. Server sa odvolal na tvrdenia jedného Sýrčana, ktorý túto ponuku prijal.
https://dennikn.sk/minuta/2790737/?ref=ampm
A jak to prakticky delaji? plati jim predem? Nebo jednou denne, na konci dne? na konci mesice? po valce? :-)
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4103
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Koukám, že tu za dnešek přibyly čtyři stránky nových příspěvků, ale nějaký faktografický přínos má tak jedna čtvrtina. Pokud sem budete chodit jenom fandit svému týmu, naprázdno se vykecávat a tahat sem s vláknem nesouvisející témata, zítra to až do neděle zamknu. Kvůli tomuhle jsem vlákno odporující pravidlům veřejné Palby vážně nezakládal.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“