Vojáci 21. století

Odpovědět
Blážík92
svobodník
svobodník
Příspěvky: 31
Registrován: 19/7/2007, 09:06

Vojáci 21. století

Příspěvek od Blážík92 »

Chtěl bych se zeptat co víte o projektech "vojáků 21. století", nebo někdy označováno "vojáků budoucnosti". O americkém programu něco vim, ale o ostatních velice málo.
Uživatelský avatar
Čučkin
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 111
Registrován: 2/7/2007, 10:38

Příspěvek od Čučkin »

Blážík92
svobodník
svobodník
Příspěvky: 31
Registrován: 19/7/2007, 09:06

Příspěvek od Blážík92 »

No jo jenže tam to je stejnak hlavně o americkém projektu, ale viděl jsem prototym italského už s digitálním maskováním a vypadal fak dobře, už aby s tim naše armáda taky hnula.
Blážík92
svobodník
svobodník
Příspěvky: 31
Registrován: 19/7/2007, 09:06

Voják 21. století pro AČR

Příspěvek od Blážík92 »

Vyhledal jsem vám současné informace, které jdou neléz na internetu a projektu vojáka 21. století, který vyvijí VOP.

ZÁKLADNÍ INFO:
“Voják 21. století“ optimalizuje schopnosti vojáků a možnosti velitelů rozhodovat se v reálném čase pomocí systému, který tvoří individuální systémy každého vojáka propojené do sítě s příslušníky vlastní nebo spolupůsobících jednotek. Projekt „Voják 21. století“ vychází z požadavku vybudování plně integrovaného systému s vysokou účinností a nízkou hmotností. Základním prvkem systému je samotný voják, který používá subsystémy ke zvýšení vlastních schopností a možností. Stane se součástí celé informační sítě digitalizovaného bojiště a bude moci disponovat informacemi, které mu usnadní rozhodování, připraví ho na nečekané situace a umožní mu splnění úkolu.

CÍL PROJEKTU:
Cílem projektu je integrovat již zavedené a v budoucnu zaváděné systémy, které voják používá pro vedení bojové činnosti, do jednoho funkčního celku a tím zvýšit akceschopnost malých jednotek na stupni družstvo a četa, jejich velení a řízení, mobilitu, schopnost přežít a vytrvat v náročném prostředí současných a budoucích operací.

HLAVNÍ BODY PROJEKTU:
Klíčové schopnosti projektu jsou formulovány v pěti hlavních bodech. Prvním z nich je ničivost – zahrnuje zbraň, munici, identifikační a optoelektronické zařízení a externí palebné prvky. Udržitelnost je požadavkem na schopnost tří až pětidenního působení vojáka na bojišti – provozuschopnost informačních systémů a jejich energetických zdrojů, příp. jejich nabíjení z dostupných zdrojů, ale např. i potraviny a nápoje. GPS, digitální kompas, schopnost výsadku a efektivního pohybu v zastavěné oblasti jsou zahrnuty v bodu mobilita. Bezpečnost vojáka, optika, bojová identifikace, ochranné maskování a ochrana proti zbraním hromadného ničení jsou soustředěny v bodu schopnost přežití, komunikační technologie, řídící jednotka a např. varovný systém v bodu pod zkratkou C4I.

MODIFIKACE:
Modifikace systému jsou přizpůsobeny požadavkům stanoveným jednotlivými úrovněmi funkcí – střelec, průzkumník, velitel družstva, velitel čety (roty).

ZAVEDENÍ:
Do AČR by měly být zavedeny po roce 2010. Komplety budou přednostně určeny pro jednotky brigádních úkolových uskupení.

VÝZBROJ:
Mělo by jít o novou českou automatickou pušku s účinným dostřelem kolem 1000 metrů.



Zdroj:
Hlavně army.cz, ale i další
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Příspěvek od cover72 »

Jen o tom americkém - v rozporu s kecy novin jak to vojáci nechtějí je hezké video, kde vzali jednotku z Iráku, přecvičili ji na FCS a poslali do cvičného boje... Najednou se jim to líbilo.
URL: http://www4.army.mil/amp/index2.php?vid ... d_key=4362
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“