Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Moderátor: Tkuh

Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11611
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od Zemakt »

Anglofonní sféra přebírá britský narativ. A Britové jsou, bez nadsázky, přeborníci v nezaslouženém (a často těžce účelovém) kopání do Italů (WWI i WWII)...dá se říci, že mají na té italské pověsti lví podíl.
Takže je to tím sebevědomím nebo není? :)
Tohle nemůžeš myslet vážně, neblbni. Jestli i takováhle krystalická blbina a trestuhodné zjednodušení dokáže v téhle formě v 21. století přežít, tak je prostě něco hodně špatně.
Ostatně ty mi tu doporučíš knihu o italské vnitřní a mezinárodní politice, ale stejně pak vysekneš tu s prominutím blbost o ojedinělém veletoči se spojenectvím.
Míněno jako proč jsou obecně mezi laickou veřejnstí vnímáni jako nejvíc vychcaní z vychcaných. V mých očích ona vychcanost spíš pramení z jejich licitace nad budoucí kořistí, když se je Dohoda snažila lámat a potom i brekotu, když s nima nakonec i vyjebala. Ambice obrovské, ba přímo imperiální, vůbec nereflektující realitu a postavení svého státu. Jakožto přínosu do celkového válečného dění.

Apopo, přemýšlel jsi někdy Polare, kdyby v AOK zvítězil Boroevićův názor a R-U se na Piavě zakopalo stejně jak Italové.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5863
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od Polarfox »

Martin.K píše: 27/12/2023, 11:53 No tak to by se, ale měli především snažit Italové informovat a přesvědčit svět o svém pohledu na věc a ty by ses nemusel čílit.
Ale no tak :) Takže kdyby ČR stála na místě Itálie, tak není problém v tom, že zbytek světa po historické stránce odbyde práci (bezděky z ignorance i cíleně z vypočítavosti) a je mu kradená naše specifická situace, naše výchozí stavy, naše archivy (protože je to v češtině a kdo by se s tím s**l, že jo? :) ) atd. atd., ale v tom, že se ČR málo snaží? Pardon my french, ale wtf? :)

A mimochodem hodně štěstí s tím měnit z pozice outsidera světový mainstream (na to absolutně nemá outsider výtlak...změna musí nastat v mainstreamu, tj. mainstream musí postupně vyjít naproti a revidovat a dělat obecně lepší práci, ne jen pohodlně přebírat...a to málokdy chce, zvláště když se jedná o "okrajovky"). Kde už jen zbrzdit/zastavit replikaci ze setrvačnosti je heroický úkol... A to nás brzy čeká nástup éry AI, kde pánbůh s námi. Protože to váhu čehokoli etablovaného a dostatečně zreplikovaného v mainstreamu ještě posílí a replikaci a váhu znásobí a posílí eliminaci zbytku. Vykleštit něco dobře usazeného bude ještě mnohem těžší.
Martin.K píše: 27/12/2023, 11:53 No a za 2SV se zrovna moc nepředvedli, byli první out z Osy.
Opět zjednodušení bez kontextu.
Zemakt píše: 27/12/2023, 12:12 Ambice obrovské, ba přímo imperiální, vůbec nereflektující realitu a postavení svého státu. Jakožto přínosu do celkového válečného dění.
Který stát, respektive soustátí, mi to jen připomíná :)
Zemakt píše: 27/12/2023, 12:12 Takže je to tím sebevědomím nebo není?
U Britů je to druhá část spektra...přemíra sebevědomí, přezíravost a čirá vychcanost (neb se slabším lze krásně vy**bat) :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3651
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od seabee »

Jenom na okraj: Itálie za Velké války uznala Československo jako stát dřív, než Francie, o Britech ani nemluvě. Stejně tak uznala jako první Čs. legie jako armádu suverenního státu. V průběhu války byly po celé Itálii rozšířené místní pročeskoslovenské kluby a pilně sbíraly proctředky pro Legie - jednu takovou organizaci vedl i Mussolini a dostal za to, a jiné zásluhy po válce od T.G.Masaryka Řád bílého lva I. třídy. Při bojích s Maďary to také byli Italové, kteří rodící se Československé armádě poskytli zbraně a vybavení a zpočátku i velitelský sbor. Francouzi přišli, až když se nabažili parád a recepcí. Proto Italové těžce nesli naše bezvýhradné přiklonění ke Francii a podporu nově vzniklé Jugoslávie (včetně Benešovy osobní ve Společnosti národů) - Mussolini pak s velkým osobním zadostiučiněním podepsal Mnichovskou dohodu.

A jinak čistě technicky Italové nemuseli po boku R-U a Německa vstoupit do války proti Srbsku. Ta dohoda nebyla koncipovaná jako bezpodmínečná, předpokládala agresi na členský stát a konzultace a výslovné potvrzení Italských nároků na Jadranu.

Doporučuji knihu: Iluzorní spojenectví : role Itálie v procesu formování Československa / Lamberto Ferranti/ Vydavatelství Epocha -edice Knihovna Československé obce legionářské
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11611
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od Zemakt »

Při bojích s Maďary to také byli Italové, kteří rodící se Československé armádě poskytli zbraně a vybavení a zpočátku i velitelský sbor. Francouzi přišli, až když se nabažili parád a recepcí
Al no tak :roll: :D

Jediní nebyli a zadarmiko to taky nebylo. Po zjištění, že u nás s podporou italskoho středomořského impéria na úkor jihoslovanů pohoří, ubrali poněkud na elánu a začali se spíš paktovat s Maďary. Ostatně již za bojů to kolikrát hraničilo se zradou. A ty parády a recepce ani nekomentuji.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5863
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od Polarfox »

seabee píše: 27/12/2023, 16:57 A jinak čistě technicky Italové nemuseli po boku R-U a Německa vstoupit do války proti Srbsku. Ta dohoda nebyla koncipovaná jako bezpodmínečná, předpokládala agresi na členský stát a konzultace a výslovné potvrzení Italských nároků na Jadranu.
Tesat do kamene. A zcela bez servítek - dlouhodobě mě fascinuje to, že neskočit s vychcaným lumíkem (který mě navíc několikrát podrazil nebo hodlal vrazit kudlu do zad) poslepu do díry a nenechat si zlámat všechny kosti v těle je vada charakteru :) Když budeme realističtější, tak Itálie si za tento krok zaslouží spíše uznání...že tam vůbec měl někdo rozum a dokázal z téhle očividně sebedestruktivní situace držet svůj stát mimo. A držet ho mimo dokud to šlo a když už to nešlo, tak to co nejlépe zobchodovat (protože nejlépe, kdyby to bylo zadara, že? :) ). Protože co je za ctnost skočit dobrovolně (páč spojenecké závazky k tomu Itálii jaksi nezavazovaly, že?) na vidle se svými vypečenými "kamarády", kteří se mě unilaterálně snaží zatáhnout přesně do toho svrabu, před kterým jsem se vždy vymezoval?... Ale samozřejmě Itálie mohla ležet v díře na hadry na jedné hromádce se "spojenci" a užívat si benefitů, které to přineslo...tomu říkám extrémně lákavá nabídka, která se neodmítá :)

Ještě k té replikaci, protože málokdo si uvědomuje, jak to funguje:

- Dejme tomu, že nějaký autoritativní (nebo ojedinělý) zdroj s výtlakem začne razit informaci "Češi jsou klauni".
- Za chvíli tohle zreplikuje dalších 10 zdrojů a už tu máme instancí 11.
- Tohle pokračuje několik desetiletí, instance rostou do stovek a tisíců. Někde v tuhle dobu se u zdroje (třeba právě z ČR nebo odjinud), co nemá výtlak, objevuje informace "Češi nejsou klauni". Jenže zaprvé bojuje s množstvím již etablovaných křížově se jistících zdrojů, co mezitím ovládly informační prostor. Šanci na prosazení se má pramalou - počty ho jak zadupou, tak eliminují (=je to anomálie, která jde proti mainstreamu, z principu masovosti nedůvěryhodná). Mainstream se mezitím dále vesele replikuje.
- Teď předpokládejme ideální stav, kdy v úzkém kroužku znalých a vlivnějších začne revize a tento kroužek začne razit revidovanou informaci "Češi nejsou klauni". A tato informace se začne pomalu šířit. Ale stále musí bojovat s XXX instancemi replikací usazených za posledních několik desetiletí. Takže ještě roky či desítky let po oficiálním zneplatnění této informace se nadále bude replikovat informace "Češi jsou klauni"...jen proto, protože je všude a zatím se najde snadněji (s svým počtem stále působí věrohodně) než revidovaná informace.
- Teprve po strašně dlouhém čase se revidované informaci dostane takové pozornosti, zdrojů s výtlakem a množství instancí, že to přebírače/výrobce replikací přinejmenším znejistí a začnou porovnávat.

- No a teď tu do toho budeme mít AI, která je 1) krmena primárně tím nejmainstreamovějším mainstreamem jako znalostní bází a 2) i když bude čerpat volně, tak počet instancí a etablovanost špatné informace bude zvyšovat její použití. A AI (bez patřičné kontroly...což bude dělat málokdo, páč si bude chtít právě pomocí AI ušetřit práci a též mainstream bude to poslední, co bude hloubkově rozporovat a kontrolovat, i kdyby chtěl kontrolu provádět) bude ideálním nástrojem na vykopnutí replikace do úrovně turbo. Takže ten informační prostor bude zahlcený ještě více a bude mnohem složitější to vykořenit (což už nyní není žádná selanka, naopak). Jako máme se na co těšit :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3651
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od seabee »

Zemakt píše: 27/12/2023, 17:56
Při bojích s Maďary to také byli Italové, kteří rodící se Československé armádě poskytli zbraně a vybavení a zpočátku i velitelský sbor. Francouzi přišli, až když se nabažili parád a recepcí
Al no tak :roll: :D

Jediní nebyli a zadarmiko to taky nebylo. Po zjištění, že u nás s podporou italskoho středomořského impéria na úkor jihoslovanů pohoří, ubrali poněkud na elánu a začali se spíš paktovat s Maďary. Ostatně již za bojů to kolikrát hraničilo se zradou. A ty parády a recepce ani nekomentuji.
Ano, mnělo to průběh v čase. Ale Francouzi také později podlehli maďarskému pábení a Beneše to stálo nezměrné úsilí to odvrátit (a asi jedno z jeho nervových zhroucení). A ještě se sluší doplnit, že Italům to středomořské impérium spojenci Londýnskou smlouvou slíbili - aby je dostali do války. A pak: 🖕
Maurice_Pellé_with_Václav_Klofáč (1).jpg
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11611
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od Zemakt »

Ale Francouzi také později podlehli maďarskému pábení a Beneše to stálo nezměrné úsilí to odvrátit (a asi jedno z jeho nervových zhroucení).
A tak to jsem zřejmě na těchto hodinách dějepravy chyběl, mohl by jsi mne nasměrovat, díky.
A ještě se sluší doplnit, že Italům to středomořské impérium spojenci Londýnskou smlouvou slíbili - aby je dostali do války. A pak: 🖕
Viz výše diskuze
V mých očích ona vychcanost spíš pramení z jejich licitace nad budoucí kořistí, když se je Dohoda snažila lámat a potom i brekotu, když s nima nakonec i vyjebala.
Ten prostředníček je vše vystihující.

Jakomi, kdyby ti tyhle diskuze, které s obsahem Tvého článku již nemají v podstatě nic společného vadily, mohu je přesunout. Stačí napsat krleš.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5863
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od Polarfox »

Jinak já už to za sebe nebudu plevelit a shrnul bych to asi takhle - úplně nejlepší to mají stejně Rumuni. Ti jsou chudáci všem tak naprosto buřt, že nikdo skoro nezaregistroval ani to, že byli v Trojspolku, natož aby je za následné jednání prohlásil za podlé a vyčůrané zrádce :) A o tom to tak nějak je :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
jakomi
desátník
desátník
Příspěvky: 51
Registrován: 8/9/2007, 21:00

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od jakomi »

kdyby ti tyhle diskuze, které s obsahem Tvého článku již nemají v podstatě nic společného vadily, mohu je přesunout. Stačí napsat krleš.
Nic proti této diskuzi nemám. Nevadí mi.
Nejhorší je vědět, že je nejlepší nic nevědět.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3651
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od seabee »

Zemakt píše: 27/12/2023, 22:04
Ale Francouzi také později podlehli maďarskému pábení a Beneše to stálo nezměrné úsilí to odvrátit (a asi jedno z jeho nervových zhroucení).
A tak to jsem zřejmě na těchto hodinách dějepravy chyběl, mohl by jsi mne nasměrovat, díky.
Citace z knihy Zdeněk Kárník: ČESKÉ ZEMĚ V ÉŘE PRVNÍ REPUBLIKY (třetí vydání), str. 348. Vydavatelství Libri 2017:
"Československo šlo proto ve svém podřízení Francii neobyčejně daleko - snad až na hranice samotné státní suverenity......Roku 1920 přišla první bouřka, když se Francie pod žezlem Alexandra Milleranda pokusila o zásadní obrat ve své středoevropské politice, v níž pro ní nejdůležitější bylo zatím Českosslovensko, a hodlala se orientovat promaďarsky. Nabízela za to horthyovskému Maďarsku revizi připravované (trianonské) mírové smlouvy. S námahou a naštěstí se stala z věci nevýznamná epizoda."
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11611
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od Zemakt »

Díky Seabee, prosduduji.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
jakomi
desátník
desátník
Příspěvky: 51
Registrován: 8/9/2007, 21:00

Re: Hvězdné chvíle pevnosti, jež se hvězd dotýká

Příspěvek od jakomi »

1-1.jpg
Pohled na jezero Cavazzo z příjezdové cesty k fortu. Samotný fort je postaven na vrcholu hory úplně vpravo

1-3.jpg
Příjezdová cesta k pevnosti Monte Festa. Silnice musela být z velké části vylámána ve skále.

1-4.jpg
Vstup do jednoho z muničních skladů.

1-6.jpg
Zde byla původně umístěna otočná pancéřová věž. Schodiště vedlo do spojovací chodby, ze které byl vchod do všech čtyřech věží na objektu. Uprostřed stanoviště bylo umístěno dělo ráže 149 mm. Každý výklenek po stranách sloužil k uskladnění jednoho dělostřeleckého náboje.
Nejhorší je vědět, že je nejlepší nic nevědět.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní bojiště“