Sup Ilie ve městě Buzău

Příběhy a osudy vojáků všech zemí.

Moderátoři: Pátrač, Tkuh

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Sup Ilie ve městě Buzău

Příspěvek od Rase »

dinu-roco-vulturul-ilie-ion-creanga-1975-a-682979-510x510.JPG

Sup dělal společnost lidem v Buzău

V letech 1924 až 1942 žili u nádraží ve městě Buzău v rumunském Valašsku, jeden velice neobvyklý dravec - Sup hnědý (Aegypius monachus). Příběh hovoří o tom, že vyčerpaného supa jednou našel na dvoře jistý hostinský jménem Adam. Doslova mu prý spadl z nebe. Ujal se jej, krmil a oplátkou ukazoval ve své hospodě u nádraží. K lidem se choval přátelsky a tak jej pojmenovali Ilie (Eliáš). Původ jména se někdy připisuje pilotům, jelikož právě svatý Eliáš je zde patronem letectví. Každý den si Ilie vykračoval ulicemi Buzău jako hrdý hospodář - jeho chůze byla pomalá a kolébavá. Každodenní rituál spočíval v cestě středem ulice (na chodníku by o něj lidé zakopli) na trh, kde dostával maso nebo ryby od řezníků. Byl tak oblíben, že když v poledne kolem projížděl rychlík na trase Cernăuți - Bukurešť, číšníci z restauračního vozu mu s oblibou dávali různé zbytky dobrot. Pamětníci vzpomínají, že se někdy nechával i pohladit, ale z jeho velkého zobáku šel zasloužený respekt. Někdy přistál mezi dětmi během fotbalového zápasu, načež jim rozkloval balón (nafouklý močový měchýř). Obdobně útočil i na obruče, se kterými si děti hrály na ulici. Zmiňuje se, že byť byl ke všem přátelský, ve velké nelibosti měl psy. Často na něj také útočily vrány. Ilie si kromě psů a dětí nerozuměl ani s prodavači novin a preclíků, kteří jej často tahali za peří – a takovéhle chování opravdu neměl rád. Často pak před ním museli utéci, načež jim rozházel zahozené zboží.

Během druhé světové války bylo Buzău obklíčeno německými jednotkami. Sázka vojáků vyústila, že jeden sestřelil Ilieho z oblohy. Jeho mrtvé tělo spadlo na nástupiště. Jen štěstí zachránilo německého vojáka před hněvem místních obyvatel. Jiná verze příběhu zmiňuje, kterak se jednoho dne na nástupišti objevil Němec s vlčákem. Pes se na supa vrhl, ten zamával křídly, bránil se a nakonec psovi rozbil zobákem lebku. Chtěl zabít i Němce, ale ten během boje vytáhl zbraň a zastřelil jej. Ať tak či tak, smrt oblíbeného zvířete místní obyvatelstvo velmi zasáhla. Celé město doprovázelo neobvyklý pohřební průvod až na hřbitov Dumbrava, kde byl Ilie pohřben. Publicista Viorel Frâncu poznamenává, jak ho lidé nesli na jeho poslední cestě, "všechny děti, celé město". Pamětníci říkají, že hrob zde vydržel pár let, a při rozšíření hřbitova zmizel. Na jeho památku se ulice poblíž nádraží nazývá Strada Vulturului.

Sup hnědý (Aegypius monachus) se živí mršinami, převážně středně velkými a velkými zdechlinami savců. Dorůstá délky až 107 cm. Má dlouhý krk, silný zobák a velká křídla. Většinou má černé nebo hnědé peří. Opeření se u pohlaví neliší. Peří na hlavě však s věkem bledne. Jedná se o částečně tažného ptáka. V současné době je rozšířen v jižní Evropě, Asii a částečně severní Africe. Samice obvykle snáší jedno vejce. Mládě je v hnízdě čtyři měsíce a rodiče se o něj starají. Když mládě povyroste a naučí se létat, létá s rodiči; nemůže jíst tuhé povrchové maso a tak musí počkat až jej sní rodiče a pak se mohou pustit do jídla. Ačkoliv to tak nevypadá, supi jsou velmi čistotní. Hnízdí ve skalách či horách nebo na stromech, v malých koloniích. Žije hodně i v savanách a pouštích.

Zdroj:
https://adevarul.ro/stiri-locale/buzau/ ... 35004.html
https://www.kabinetkuriozit.eu/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Buz%C4%83u
https://cs.wikipedia.org/wiki/Orlosup_bradat%C3%BD
https://cs.wikipedia.org/wiki/Reintrodu ... at%C3%A9ho

646x404-2.jpg
405912730_901791511659535_1102491284574011918_n.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 1/12/2023, 17:15, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11615
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Orlosup Ilie ve městě Buzău

Příspěvek od Zemakt »

Nutno dodat, že nejstaršímu z Orlosupů bylo přes padesát let.Takže Eliáš byl v den skonu ještě mladík. Lůza fašistická :wink: .
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Orlosup Ilie ve městě Buzău

Příspěvek od Rase »

V roce 1991 se pivovar ve městě Buzău (založený roku 1978) stal akciovou společností s názvem S.C. "Vulturul" S.A. Buzău. Tehdy byla dvě stará piva "Drăgaica" a "Crâng" nahrazena novou značkou "Vultur Lager" (Orlí ležák). Rebranding produktu byl úspěšný, pivo vyráběné v Buzău se exportovalo do sousedních okresů a bylo zde vysoce ceněno. Pivo "Vultur Lager" však vydrželo na trhu jen necelých osm let. V roce 1996 koupila pivovar z Buzău skupina South African Breweries a nový majitel se rozhodl nahradit starou značku novou. "Ursus". Na Ilieho památku se ulice poblíž nádraží nazývá Strada Vulturului. K přejmenování došlo v 80. letech a jde o ulici velmi starou. Od roku 1879 se jmenovala Tănăşeiu a po roce 1948 N.A. Ostrovski, vysvětluje místní historik Valeriu Nicolescu.

Výstřižektrz.JPG
Výstřižekztz.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Orlosup Ilie ve městě Buzău

Příspěvek od Rase »

Tak prý to na fotografiích nemá být Orlosup bradatý (Gypaetus barbatus) ale Sup hnědý (Aegypius monachus).

Tento dravý pták se živí mršinami, převážně středně velkými a velkými zdechlinami savců. Dorůstá délky až 107 cm. Má dlouhý krk, silný zobák a velká křídla. Většinou má černé nebo hnědé peří. Opeření se u pohlaví neliší. Peří na hlavě však s věkem bledne. Jedná se o částečně tažného ptáka. V současné době je rozšířen v jižní Evropě, Asii a částečně severní Africe. Samice obvykle snáší jedno vejce. Mládě je v hnízdě čtyři měsíce a rodiče se o něj starají. Když mládě povyroste a naučí se létat, létá s rodiči; nemůže jíst tuhé povrchové maso a tak musí počkat až jej sní rodiče a pak se mohou pustit do jídla. Ačkoliv to tak nevypadá, supi jsou velmi čistotní. Hnízdí ve skalách či horách nebo na stromech, v malých koloniích. Žije hodně i v savanách a pouštích.

Mönchsgeier.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Příběhy“