Poslední dobou jsou mé cesty krajinou západní historiografie nějaké produktivní. Von Essen (2024, 170) hledá původ slova tabor, které se v raném novověku používalo ve východní Evropě k označení opevnění stavěného z vozů, v husitských válkách, protože husité se při stavbě vozové hradby údajně odkazovali na biblickou horu Tabor.
---
VON ESSEN, Michael Fredholm, 2024. Sweden’s War in Muscovy 1609–1617. Warwick: Helion. ISBN 978-1-80451-008-7.
Husité
Re: Husité
Slovanologie.cz – Když se válka změní ve hru aneb Poučení ze dvou Kriegsspielů
V tomto případě jsem to trochu podcenil: tábor opravdu pochází od biblické hory Tabor a skutečně se objevuje až za husitských válek (a to překvapivě brzy). Jako označení pro opevnění, tábor nebo vozovou hradbu se ale neobjevuje u samotných Táboritů, ale u jejich nepřátel nebo ostatních vojenských organizací té doby.
Slovanologie.cz – Když se válka změní ve hru aneb Poučení ze dvou Kriegsspielů
- Tomáš Hájek
- rotmistr

dokonce snad i pro pětiboké parkánové bašty
Mám za to, že převedení slova "tábor" do označení pro ležení, vojenské i jiné, je od toho, že na biblické hoře Tabor mělo být ležení během bitev Izraelitů proti Filištínům.
Resp. je to v Bibli, ale pokud vím, arch. to potvrzeno nebylo. Ovšem to je dost stará informace, z dob kdy mě toto období zajímalo
dnes už tam třeba něco vykopali.
Resp. je to v Bibli, ale pokud vím, arch. to potvrzeno nebylo. Ovšem to je dost stará informace, z dob kdy mě toto období zajímalo
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček