Ano to beru. Ale já poukazuji na to že Ukrajina pravděpodobně nenasazovala oba tanky v počtu který by odrážel jejich cenu a náročnost výroby. V realitě války NATO vs Rusko by ruské tanky - díky výrazně menší ceně - měly většinu času ( i lokálně) velkou početní převahu. To se v bojích na Ukrajině pravděpodobně neprojevilo - nebo dle mne ne tak výrazně.Dal jsem zde statistiky z ukrajinského bojiště, které potvrzují výpovědi ukrajinských tankistů. A z těchto statistik vychází i onen modelový příklad.
Takže se ten poměr ztrát tanků (40% versus 20%) u ukrajinských tanků Leopard 2 a PT-91 nedá brát jako neměnný a 100% aplikovatelný na jiné situace, protože neznáme podmínky nasazení.
Jinak mluvíš o teoretické a praktické odolnosti. Jenže ta odolnost kterou popisuji já má velký praktický dopad. Díky větší odolnosti (ve smyslu silnějšího pancíře) dokáží ve stejné situaci tanky T-72 déle pálit na nepřítele a způsobit mu tak větší ztráty.
Takže větší množství lépe pancéřovaných tanků má větší potenciál oslabit protivníka natolik, že už nebude schopen boje. Když to tedy přeženu - může se stát - že z 30 tanků T-72 jich Rusové ztratí 5 a s nimi i 15 tankistů, ale dobijí pozice a budou mít ještě možnost dalšího postupu. Zatímco ve stejné situaci Ukrajina ztratí z 15 tanků 10 tanků Leopard 2A4 - což jim sice způsobí ztráty jen 5 tankistů, ale zároveň pozic nedosáhnou a budou muset ustoupit.
pjaro77: já ale nikde netvrdím že to dokáži posoudit spolehlivě. Naopak si uvědomuji, že předpoklady z kterých vycházím, nemusí být přesné, mohou být pravdivé jen částečně či - některé - vůbec.