Nejlepší německý velitel
-
Melkor
-
Melkor
-
Melkor
-
Granátník
- Poddůstojník v záloze

- Kontaktovat uživatele:
Vlasov byl podle mne zrádce. Jako velitel nebyl šptany a nechyběla mu odvaha. Pokud se neplteu tak se asi dostal z dvou nebo tři obklíčených kotlů. Jenom škoda, že mu to potom nevyšlo a stal se spojencem nacistů. Potom byl taky od toho odvozen ten jeho konec !!
Melkor: máš pravdu, nebyl to dvakrát dobrý příklad. Ale Žukov celkem dost upravil ten plán a nutno říci, že k lepšímu.
Melkor: máš pravdu, nebyl to dvakrát dobrý příklad. Ale Žukov celkem dost upravil ten plán a nutno říci, že k lepšímu.
-
Melkor
-
Melkor
-
Melkor
No nad Tuchačevským bych se zase až tak nerozplýval - mám dojem, že dobrého velitele z něho udělala až poprava. Nebyl to náhodou on kdo velel (a taky zazdil) Ruskému vpádu do Polska 1919-20. ¨Melkor píše:Mě připadali opravdu dobří jen Vlasov a Tuchačevskij, to by byl konkurent pro Mansteina.
Ono celá tahle debata je trochu nemístná, protože si nikdo z vás neuvědomuje jednu skutečnost. Už od první sv.války a dost možná daleko dříve, žádný velitel více či méně neplánuje vojenské operace - sám, nato má štáb a náč.štábu, kteří vypracují určité varianty boje a velitel se v podstatě pro některou z nich rozhodne. Pokud někdo z vás četl knihu historie první světové války od L.Harta, tak přesně toto tam autor konstatuje ve spojení s Ludendorfem, Hindenburgem a dalšími. Něco jiného jsou rozhodnutí učiněná během boje, ale asi nikdo z nás neví co bylo a co nebylo v plánech té které operace.
Národu, který si neváží svých hrdinů hrozí, že nebude žádné mít, až je bude potřebovat.
-
Melkor
Právě že Tuchačevskij za to nemohl, mohl za to Stalin, myslím, že nařídil Tuchačevskému aby zaútočil na Kovel (myslím) a ne přímo na západ (taky myslím) a tim se celá ofenzíva zhroutila, Poláci zaútočili na Tuchačevského křídlo a zastavili ho, navíc pokud já vím dosáhl několika velkých vítězství nad bělogvardějci, i když měl proti sobě přesilu.
Stalin v roce 1920 nezastával funkci z které by nohl velet Tuchačevskému, tohe je ovšem problém rozřešit protože jak životopis Tuchačevského tak životopis Stalina byl v letech kultu osobnosti tendenčně upraven a jak známo Ruské archívy mlčí.
Národu, který si neváží svých hrdinů hrozí, že nebude žádné mít, až je bude potřebovat.