XI. díl. " Operace Husky", Sicilie 1943. Č 1.

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

XI. díl. " Operace Husky", Sicilie 1943. Č 1.

Příspěvek od michan »

XI.díl. „Operace Husky“, Sicilie 1943. Č 1.

Geografická mapa Sicílie.

Obrázek

„Brána do Evropy“!
Dlouho jsem hledal nejvýstižnější průvodní heslo pro „Operaci Husky“ (Husky – Silák) – „Spojeneckou invazi na Sicílii“!
Ano, to je to nevýstižnější motto pro „Operaci Husky“, operaci, kterou totiž Spojenci skutečně v červenci 1943 vyrazili - „Bránu do okupované jižní Evropy“.
Byla to největší násilná obojživelná operace všech dob - alespoň do této doby se žádná větší nekonala (další a ještě větší obojživelná operace v Evropě, a dodnes největší obojživelná operace, pak bylo samozřejmě vylodění v Normandii 1944 – „Den D“).
V jaké situaci se konala „Operace Husky“ a co operaci předcházelo a co následovalo?
Tak o tom, ale i o samotném plánování, nácviku, technickém zabezpečení, jakož i o pozdějším průběhu útoku na Sicílii – „Vykopnutí dveří v okupované jižní Evropě“ - o tom bude nyní řeč.

Bylo to v době bojů Spojenců – USA a Velké Británie – proti OSE – Německo Itálie - v severní Africe – někdy na přelomu listopadu a prosince 1942, viz zde - Američané 1942 – 43 Č 1,2,3 a 4.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1151
a také v době, kdy Rudá armáda u Stalingradu ( ve východní Evropě) již obkličovala vojska Hitlerovské koalice - viz zde od 19. listopadu 1943 - Bitva o Stalingrad IV. Pád 6. A.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1918
Tak právě v této době, na přelomu listopadu a prosince 1942, navrhoval prezident Spojených států amerických ( dál také USA), Franklin Delano Roosevelt, setkání Spojenců – setkání tzv. „ Velké trojky“( SSSR, USA a Velká Británie) a nejlépe i vzhledem ke vzdálenostem jednotlivých státníků - v severní Africe.
Prezident USA a američtí náčelníci štábů, generálové Marshall, za letectvo pak Arnold a za námořnictvo admirál King, viděli novou, a již také hodně jinou a pozitivnější situaci po bojích, které se odehrávaly na světové válečné scéně v druhé polovině roku 1942. Události a bojová situace Spojenců vyžadovaly přijmout nová a zásadní rozhodnutí, a také provést shodu na plánech do blízké i vzdálenější budoucnosti - při dalším tažení proti OSE.
Winston Churchill za Velkou Británii s tím neměl problém a se schůzkou souhlasil.
Se Stalinem to bylo složitější.
V SSSR, u Stalingradu, začala vrcholit „Bitva o Stalingrad“ a tak J.V. Stalin nechtěl opustit území Sovětského svazu. Zaslal oběma státníkům zamítavý dopis, ve kterém se vyjádřil, něco v tom smyslu, že stejně půjde o to, aby především oba státníci projednali „ Druhou frontu v Evropě“, s kterou on bude určitě souhlasit…
Po zamítavé odpovědi Stalina, se Roosevelt a Churchill pak dohodli, že schůzka ve dvou by se uskutečnila v marocké Casablance, a to ve dnech 14. až 24. ledna 1943.

Casablanka 1943. Zleva sedící Roosevelt a Churchill. Za nimi zleva stojí - General Arnold, Admiral King, General Marshall, Admiral Pound, Air Chief Marshal Portal, General Brooke, Field Marshal Dill a Admiral Mountbatten.

Obrázek


Na schůzku do Casablanky přijely oba dva nejvyšší představitelé USA a Velké Británie v doprovodu šéfů vojenských štábů, na kterých ležela celá tíha jednání konference. Již předtím se totiž prezident i premiér Vlády Jejího Veličenstva dohodli, že nebudou své „nejvyšší vojáky“ – své generály a admirály – náčelníky štábů - ovlivňovat, a že budou až na závěr posuzovat jejich společné závěry.

Náčelníci štábů obou zemí pak, když probrali aktuální situaci, probírali strategická témata, jak se dohodli už v začátcích.
Probírali:
- Aktuální situaci na bojišti v severní Africe.
- Situaci ve Středomoří.
- Byl připraven návrh, aby byl velitel pro válčiště ve Středomoří. Stát se jím měl a také se stal - americký generál Dwight David Eisenhover, jeho zástupcem byl podobně ustanoven britský generál Alexander, velitelem pro letectvo se stal britský generál Tedder a velitelem námořnictva byl nám již dobře známý britský admirál Sir Andrew Browne Cunningham.
- Byl probírán postoj k Francii a její koloniální říši.
- Probíral se boj proti Japoncům.
- Probrána byla situace pro jarní tažení v severní Africe.
- Po vyčištění Afriky na jaře a nebo co nejdříve do léta 1943, se pak měli Spojenci připravovat na invazi přes Středozemní moře - na Sicílii.

Tyto body, jak jsou tak pěkně napsány, nebyly při projednávání, a to ani zdaleka tak bezproblémové. V počátcích docházelo k nesouladu mezi náčelníky štábu obou zemí. A vůbec ani jeden bod nebyl zprvu jasný. Všeobecně byli britští náčelníci štábů, generál Brooke, za RAF to pak byl maršál Portal a za Royal Navy admirál Pound, lépe připraveni, neboť měli i spoustu již připravených plánů na útok do kontinentální Evropy. Plánů, které připravovali již od roku 1940 a průběžně, jak šel čas a přibývaly prostředky, je upravovali. Britští náčelníci štábů na konferenci tvrdili, v souvislosti s invazí přes kanál La Manche, který se nejprve jmenoval „Operace Roundub“ a teprve až později „Operace Overlord“, že pro invazi do Evropy ještě nenastal čas (myšleno v roce 1943), a že by tahle operace mohla skončit pohromou (Britové měli stále ještě na paměti „Operaci Jubilee“ – Dieppe 1942, která proběhla dopoledne 19. srpna 1942, vlastně probíhala se stahováním až do večera toho dne. „Operace Jubilee“ – Dieppe 1942 - přes hrdinský boj Kanaďanů skončila velkými ztrátami a sloužila všem složkám britské armády jako poučení pro obojživelnou operaci - na Palbě viz
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=320
). Na druhé straně však britští náčelníci štábů prosazovali, že se nesmí po vyčištění Afriky vojska zastavovat, ale musí pokračovat dál a tady prosazovali útok na tzv. „měkký podbřišek Evropy“ – na Balkán a odtud do střední Evropy, po ose – Bělehrad – Varšava, čímž by se Spojenci dostali do týlu německých vojsk. Invaze do Řecka a Jugoslávie byla především přáním Winstona Churchilla. Dalším místem, o kterém se při vyloďování hovořilo, to než se oba štáby shodly, bylo – buď Korsika a Sardinie, nebo Sicílie.
Pro Sardinii a Korsiku hovořily dva plusy:
1) Výhodná poloha, která nejvíce pomáhala při dalším útoku do Itálie a přiblížovaly by se bombardovací základny k Evropě. .
2) Bylo by třeba méně jednotek při vylodění, neboť by se obranné síly Němců a Italů musely rozdělit.

A proč se vylodit na Sicílii?
a) Výhodná poloha, která Spojencům pomáhala otevřít Středomořské námořní cesty a nebylo by třeba tolik jednotek na udržování správy ostrova.
b) Bombardovací základny by se také přiblížily k Evropě.

Aby mohlo docházet ke shodě na vylodění na Sicílii a pokračování útoku do Itálie, museli všichni ujistit náčelníka generálního štábu USA generála Marshalla, že všechny útoky nebudou na překážku vytvoření Druhé fronty v Evropě – invazi do Francie. Generálové Marshall, spolu s generálem Eisenhowerem se vždy shodovali v názoru, že všechny spojenecké akce ve Středomoří jsou v podstatě podružné a mají podpořit hlavní záměr Spojenců – útok přes kanál La Manche ve Francii.
Generál Marshall totiž neustále tvrdil, že operace v Itálii by zákonitě vytvořila místo do něhož potečou další a další prostředky – vojenské jednotky i vojenský materiál, které jsou nezbytné pro hlavní invazi do Francie. Vznikal i mírný spor s Winstonem Churchillem, který invazí do Francie nejprve nadšen nebyl. Ve sporu Marshall – Churchill byl prezident USA Roosevelt neutrální.
Shoda všech byla na tom, že po skončení bojů v severní Africe nemohou spojenecké jednotky zůstat v nečinnosti, tudíž je nutné zahájit nějakou akci ještě v roce 1943, která by přinutila německá vojska přesunout část divizí z východní fronty – z Ruska – a odlehčit tak sovětské frontě.
Při vítězství názoru na vylodění na Sicílii hrál také svou roli důležitý argument, že to urychlí kapitulaci Itálie.

Při sporu - zda na Sicílii - nebo na Korsice a Sardinii - prohlásil generál Eisenhower, že chtějí-li Spojenci vyčistit Středomoří pro spojenecké lodě, je odpovídajícím cílem Sicílie, chtějí-li se vrhnout Spojenci do Itálie, měli by být prvořadým cílem Sardinie a Korsika.
Nakonec byl dne 19. ledna 1943 přijat jako základ pro podrobnější plánování návrh britského generála Brookea pod názvem „Vedení války v roce 1943“.
To se náčelníci obou štábů shodli na vylodění na Sicílii, když přijetí této varianty bylo ovlivněno i zprávami o krizi ve fašistickém režimu Itálie…..

Mapa Středomoří, Severní Afriky a jižní Evropy.

Obrázek


Konečná zpráva pak vycházela z memoranda – „Vedení války v roce 1943“ – a byla sepsána dne 23. ledna 1943. V konečné zprávě byl v osmi bodech popsán postup Spojenců v boji proti státům OSY a to na všech bojištích světa, když
– Invaze na Sicílii měla být uskutečněna co nejdříve po dobytí severní Afriky.
– Pokračovat se mělo strategickým bombardováním Německa a Itálie i okupovaných zemí.
– Měly se formovat a připravovat jednotky, které budou útočit přes kanál La Manche.

V Casablance pak byl vyhlášen požadavek bezpodmínečné kapitulace, který na závěrečné tiskové konferenci dne 24. ledna 1943 prosadil do memoranda prezident USA Roosevelt.

- Otevřená zůstala otázka co bude po dobytí Sicílie.

Jakmile byly odsouhlaseny všechny návrhy náčelníků štábů od prezidenta USA Roosevelta a premiéra vlády Jejího Veličenstva Winstona Churchilla, stalo se tak 23. ledna 1943, byl tento zaslán Eisenhowerovi do Alžíru, ale to již jako direktiva s náčrtem plánu útoku na Sicílii, kde již byl také dnem „D“ stanoven zatím den - v měsíci červenci 1943.
Naposledy upravil(a) michan dne 7/2/2011, 10:40, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

XI. díl. Operace Husky, Sicilie 1943. Č 2.

Plánování „Operace Husky“

Že byli Britové dobře připraveni do Casablanky, na plánování operací na dobytí Evropy zpět od nacistů, fašistů a jejich satelitů, když se připravovali na konferenci se štáby USA, tak o tom svědčí i to, že sebou měli i plány pro násilné vylodění na Sicílii.
Ano.
Britové totiž měli, z iniciativy Winstona Churchilla, zpracován (zpracován byl v Londýně) od vstupu Itálie do války, v červnu 1940, tzv. 1. plán na ovládnutí Sicílie, a to pod krycím názvem „Operace Influx“.
„Operace Influx“ předpokládala rychlé obsazení přístavů Palermo a Catanie, ale vzhledem k tomu, že pro takové operaci neměli Britové dostatek materiálu a vojáků, vzhledem k tomu, že nebyla pro Brity příznivá situace na frontách Evropy, nebyl tento první plán na ovládnutí Sicílie v roce 1940 realizován. Winston Churchill pak myšlenku na invazi na Sicílii znovu oživil po zprávách o špatných náladách v italské armádě, při nepřátelských náladách vojáků proti Mussolinimu.

Tady bych se chtěl zastavit na chvíli a říci si něco o tom - co se to dělo v Itálii – v lednu až dubnu 1943?
Co to byly ty tzv. nálady proti Mussolinimu, které pak měli vliv na všechna další dění v Itálii v letech 1943, 44?
V Č 1. jsme přece řekli poznámku – o krizi ve fašistickém režimu Itálie…..
Co to byla krize ve fašistickém režimu v Itálii v lednu 1943, co to bylo – „něco se děje“?
To „ něco se děje“ – tak to již vlastně naznačil papež Pius XII., při vánočním poselství roku 1942.
V Itálii byli v té době nespokojeni i monarchisté a nacisté, i těm se zdál Benito Mussolini váhavý a slabý.
Horší bylo, že těm ostatním přímo překážel. Překážel jim Benito, překážel jim jeho systém vládnutí. Překážel alespoň v tom, jak existoval v dosavadní podobě. Ne, že by třeba například většina fašistické opozice – opozice ve fašistické straně - proti Mussolinimu – měla něco přímo proti fašismu.
Ne, ne.
Ta fašistická opozice chtěla změnu ve vedení, nejvyšším vedení, chtěla výměnu Mussoliniho a chtěla především změnu dosavadního postupu Itálie ve válce.

Nelze se divit, neboť do Itálie v lednu a na začátku února 1943 dorazily zprávy z Východní Evropy a ty byly - pro tzv. „Italskou armádu na Východě“ jak se italskému expedičnímu sboru v Rusku říkalo –velice černé a velice chmurné – dokonce se psalo o smrtelných zprávách.
Vždyť část „Italské armády na Východě“ byla mrtvá, část padla do zajetí a část ustupovala v krutých mrazech na západ. Situaci v Rusku – v porážce u Stalingradu nepomohly zachránit ani elitní italské alpské jednotky. Z 200 000 italských vojáků, kteří v „Italské armádě na Východě“ na podzim roku 1942 působili jich byla ztracena polovina.
To ještě ve stejné době musel Mussolini a jeho Itálie odepsat severoitalské kolonie a stejná, ba ještě horší vojenská porážka na jaře 1943 se rodila v Tunisku, kde se zakopal s německo-italskými vojsky německý generál von Arnim ( po kapitulaci bylo napočítáno 13 748 mrtvých a 8 821 pohřešovaných italských vojáků a hodně vojáků přes 100 000, z 11 italských divizí padlo do zajetí).
I proto to byla jasná doba, kdy se v Itálii začalo rozhodovat o duceho dalším osudu. Také podnikatelé a zákulisí italské politiky bylo nespokojeno s výsledky války a ztrátami, které Itálie utrpěla. Například podnikatelé jako Agnelli, Pirelli a Donegani se velmi rychle opět sblížili s hrabětem Cianem a snažili se najít řešení jak by Itálie co nejelegantněji vycouvala z války – války pro Itálii nepříjemné a ztracené.

Také proto a takto, se začalo postupně formovat tzv. protimussoliniovské (nikoliv však protifašistické – totiž fašismus fungoval i po letním zatčení Mussoliniho – Mussolini byl zatčen dne 25. července 1943, po audienci u krále Viktora Emanuela III. – audience byla od 17 hodin – italský rozhlas dne 25. července 1943 ve 22 hodin 45 minut přerušil svůj program, aby oznámil, že Duce podal demisi a že novým předsedou vlády byl jmenován maršál Pietro Badoglio) mocenské centrum.
To protimussoliniovské fašistické centrum tvořil především královský dvůr Itálie. Tvořili jej velitelé policie, tvořily jej armádní špičky, část fašistické reprezentace, jako například zeť Mussoliniho – nikdo jiný než ministr zahraničí Itálie hrabě Ciano - dále pak Grandi a Bottai, kteří chtěli především Mussoliniho odstranit. Samozřejmě, že ústřední postavou byl italský král, malý postavou, Viktor Emanuel III., kterému myšlenkově sekundoval, tehdy v nemilosti u duceho - maršál Badoglio. Takto vzniknuvší opozice ve fašistické straně dosáhla úspěch koncem ledna 1943, když byl odvolán proněmecky smýšlející italský generál Cavallero. Na jeho místo byl jmenován nový náčelník generálního štábu Itálie – člověk věrný italské dynastii – generál Ambrosio.
A to je právě ta krize v lednu, únoru, březnu atd.. ve fašistickém režimu Itálie.

Nemysleme si, že Benito Mussolini nic nevěděl, naopak, velmi dobře byl informován, a to průběžně, že se proti němu „kují pikle“. Je možné, že se tak trochu domníval, že jde o věčný souboj způsobený bojem o moc. Mussolini byl však zběhlý v zákulisních bitvách a tak své opoziční, spiklenecké protivníky varoval, když prohlásil, cituji:
„Žádná vláda, ať má jakoukoli barvu by nemohla změnit naši situaci v boji s anglickou a americkou vládou… Navíc tu je zájem Německa, aby se Itálie udržela, protože kdybychom měli padnout my, také Němci by museli složit zbraně.“
Benito Mussolini se oháněl strašákem Berlína, ale on to jen takový strašák nebyl. On to byl fakt a my si o něm později také řekneme.
Nyní však pokračujme.
Benito Mussolini ke krizi v Itálii, ke krizi ve fašistickém hnutí, nezůstal v zimě 1943 nečinný.
Když už vyměnil Ambrosia za Cavallera – a stalo se tak 5. února 1943 – předvedl „taneček“, kterým jasně řekl – dejte si pozor, musíte se mnou počítat.
Jak jeden z historiků napsal: „Jako z učebnice Machiavellismu byl vystřižen plán na rozsáhlé střídání křesel ministrů…“
Jako z čistého nebe začal Mussolini vyměňovat ministry.
Ministři dostali duceho poselství, které říkalo:
- Rozhodl jsem se provést změny ve složení vlády. Buďte tak „laskav“ a dejte mi k dispozici váš úřad.
Podepsán Mussolini.
A teprve potom se páni ministři a italský lid z italského rozhlasu dozvěděli o odvolání.
Tímto způsobem byli ze svých funkcí vyhozeni - například jeho zeť hrabě Ciano – ministr zahraničí Itálie - dále Grandi a Bottai, tedy vlastně hlavní trojice spiklenců v italské vládě.
Svého zetě hraběte Galeazzo Ciano pak ustanovil velvyslancem při Vatikánu a sám osobně převzal úřad ministra zahraničí. Za vyhozené pak samozřejmě přijal takové „černokošiláče“, kteří by mu již neměli vrazit dýku do zad.
Mussolini se pak pokusil svou pozici posílit tak, že vyměnil kompletní vedení Fašistické národní strany. To znamená, že byl odvolán jeho věrný Vidusconi a Mussolini jeho úřad, tajemníka strany, svěřil nejmilitantnějšímu muži fašistů – Carlu Scorzovi. O místo přišel šéf italské policie T. Senise.
Ironií bylo, že Mussolini se domníval, že změnami posílil svou pozici. Ve skutečnosti si však vytvořil ještě více nepřátel, než kolik jich měl předtím.
On totiž duce nechtěl „střídání stráží“ a uštědření lekce kritikům (to bylo až na druhém místě), on sledoval něco jiného. On chtěl posílit bojechtivost italské vlády tzv. „novou čerstvou krví“.
Chtěl, spolu s německými „zázračnými zbraněmi“ a s „italským svatým nadšením“ posílit možnost vítězství OSY – nejméně tak o tom psaly italské noviny.
Vše bylo jinak.
Již tehdy v Itálii zasvěcení lidé věděli, že Itálie je svrhávána do propasti porážky a už tehdy viděli viníka – Benita Mussoliniho. Právě on, jeho obětování, to byla touha po změně. Duce byl tím „obětním beránkem“, kterým bude možno smýt i viny některých fašistů. Mnozí se velice zmýlili.
V té době však Mussolini soustřeďoval ve svých rukou neomezenou moc a nekoukal ani nalevo, ani napravo.
Právě proto vznikala už od ledna 1943 touha mocných i ukřivděných na změnu – to byla ta změna nálad, jak jsme již řekli, tohle bylo to – něco se děje – a každým týdnem „to nabývalo konkrétnější podobu“.
Tak například italský generál Enrico Caviglia si poznamenal do svého deníčku, že mezi fašisty je hodně těch, kteří by chtěli být jeho nástupci. Poznamenal si i potencionální nástupce Benita Mussoliniho – Roberto Farinacci,Giuseppe Bottai, Ugo Caballero, nebo Dino Grandi.
O vývoji a celém fašismu v Itálii , stejně jako i o těchto lidech viz více zde:
I.díl. Italský fašismus. Č 1 až 29.
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=197
Celkově se vědělo, že vhodnou osobností do čela Itálie byl i maršál Badoglio.
O měsíc později, tedy v březnu 1943, už italská armáda, a v ní konkrétně generál Giuseppe Castelano, se schválením náčelníka generálního štábu Itálie (Comando Supremo) Vittoria Ambrosia zahájil přípravy plánu na zatčení Mussoliniho.
Myšlenkové snažení spiklenců – teoretické opozice proti Mussolinimu – podpořila vlna stávek v březnu 1943, kterou vedli fašističtí předáci.
Přibližně 200 000 lidí ze zbrojního průmyslu už nebylo možno uklidnit ani výzvami k pořádku, ani nasazením policie. Mussolini odmítal vyjednávat, když tvrdil, cituji:
„Nedám ani centesimo. Tak se projevuje duševní úroveň Italů, hledáte-li u lidí zaměstnaných touto válkou nadšení, nenajdete je…
Takové hledání nadšení je hloupost.“
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

XI.díl. Operace Husky, Sicílie 1943. Č 3.

Tehdy žil Mussolini opět ve svých vlastních představách. Opět jako mnohokrát v historii diktátorů to bylo subjektivní vidění světa, kde ústřední postavou, ústředním bodem veškerého myšlení světa je osoba a myšlenky diktátora.
V té době se stupňovaly i zdravotní problémy Mussoliniho, když v lednu 1943 se nejprve objevilo podezření na rakovinu, které se později, po kontrolách ukázalo, jako podrážděné žaludeční vředy. Mussolini sám přiznával nesnesitelné bolesti. Často byl přistižen jak se bolestí válí po podlaze, neschopen překonat bolesti.

Adolf Hitler na jaře 1940 neměl příliš pochopení, aby na zdravotní stav Mussoliniho bral nějaké ohledy a 9. dubna 1943, když se oba diktátoři setkali v Salcburku, na Mussoliniho útočil. Několik hodin Hitler, v řeči plné monologů, hovořil o postupu ve středomořském regionu. Mussolinimu nabídl nové divize pro obranu (konkrétně nabídl 5 divizí, když Mussolini souhlasil jen s divizemi třemi). Většinu divizí Mussolini odmítl a od Hitlera požadoval především letadla. Adolf Hitler měl tehdy podezření, že Benito Mussolini už v té době nemá na své straně italskou armádu, nemá na své straně její velitele, což vedlo k úhybným manévrům a Itálie se pomalu, ale čím dál rychleji, odkláněla od války - na straně Německa.
Tolik tedy zatím o tom, co byla ta krize v Itálii na počátku roku 1943 a v jeho prvé polovině.

A nyní zase zpět k plánování „Operace Husky“ – operace Spojenců na ovládnutí Sicílie:

Winston Churchill nechal zpracovat nový plán na ovládnutí Sicílie – „Operace Whipcord“ – plán který měl být uskutečněn na jaře 1942. Jenomže opět – Britové měli nedostatek lidí i výsadkových plavidel a proto sešlo i z tohoto plánu. Přesto již 28. září 1942 (přes špatnou zkušenost u Dieppe – „Operace Jubilee“) se opět premiér vlády Jejího Veličenstva obrátil na plánovací odbor Sboru náčelníků štábů, aby v souvislosti s plánováním vylodění Spojenců v severní Africe – „Operace Torch“ – připravili další projekt výsadku na Sicílii, při využití obou plánů „Influx“ a „Whipcord“. Tak se stalo, že byl vlastně v hrubých rysech - do 20. ledna 1943 – již Brity vypracován plán na ovládnutí Sicílie. Plán, který byl právě Brity v Casablance na konferenci předložen.
Podle projektu tohoto plánu se měly invazní síly Spojenců vylodit na mnoha místech od Catanie na východě ostrova Sicílie, směrem na jih kolem poloostrova Pachino a pak se měly vylodit na velmi vzdáleném místě na západním okraji ostrova.
Britské jednotky, jejich – Eastern Task Force – Východní Taktické Uskupení – se měly vylodit na jihovýchodě u Avoly, Pachina a Gely se třemi divizemi pěchoty, čtyřmi prapory výsadkářů a dvěma tankovými prapory.
Americké jednotky Western Task Force – Západní Taktické Uskupení – v síle jedné pěší divize a s tankovým praporem se měly vylodit na jihozápadním pobřeží v oblasti Sciacca a Marinella s úkolem dobýt letiště v okolí Castelvetrano. A ten hlavní americký výsadek vojsk měl být proveden o 5 dní později v oblasti Palerma a to současně s britským výsadkem v prostoru Catanie, s výsadkem, kterým měl být dobyt přístav a skupina polních letišť v okolí Gerbini.
Plán předpokládal, že ovládnutí Catanie a Palerma bude znamenat, že tento útok povede k rozdělení nepřátelských sil. I tento plán předpokládal, že útok bude zahájen jednu hodinu před úsvitem a samotnému vylodění měl předcházet shoz výsadkářů v týlu nepřítele. Pokud by však byl tento plán realizován, došlo by k značnému roztříštění spojeneckých sil a dělostřelecká podpora z moře, z lodí, by byla obtížnější. Stejně tak by bylo obtížnější zásobování vysazených jednotek.

Když tedy americký prezident a britský premiér odsouhlasili vylodění na Sicílii, které již dostalo název:
„Operace Husky“ (Husky – Silák),
byl zřízen zvláštní plánovací štáb, který měl převzít řízení a koordinaci všech příprav vylodění na Sicílii.
Tento prvotní a základní koordinační štáb „Operace Husky“ (těsně před spuštěním operace – přesněji jeden měsíc před invazí - vznikl ještě tzv. Operační štáb, který řídil přímo vylodění a doladil všechny detaily – vznikl tak, že britské 8. armádě byl po kapitulaci německo-italských sil v severní Africe, byl odebrán plánovací štáb a byl přemístěn do Alexandrie, odkud řídil samotnou „Operaci Husky“ v boji) se nejprve nacházel v hotelu „Saint George“ v Alžíru, ale velmi brzy prostory nepostačovaly, a tak byl koordinační štáb přemístěn do budovy „Ecole Normale“ v Bouzarea u Alžíru. Tento Koordinační štáb „Operace Husky“ měl své první zasedání 12. února 1943.

Koordinační štáb „Operace Husky“ musel hned od začátku řešit stovky problémů a detailů. Na mnoho z těchto problémů však nestačil a musel je postoupit – Spojenému výboru náčelníků (Combined Chief of Staff – používaná zkratka byla CCS).
Z těch velkých vybírám, že musel být stanoven, a to právě CCS, počet nasazených sil. Muselo být zajištěno rozsáhlé materiální zabezpečení nutné pro největší obojživelnou operaci té doby.
Musely být stanoveny podmínky vylodění na Sicílii.
Koordinační štáb musel rozpracovat vylodění s přihlédnutím na geografickou polohu, členitost terénu i klimatické podmínky ostrova Sicílie (zvláště u těch klimatických podmínek si pak řekneme, že nedocenily velký výskyt malárie na Sicílii). Štáby musely k místním podmínkám přizpůsobit i vybavení vyloďujících se vojsk.
Už jen třeba výběr vyloďovacích míst pro jednotky byl velice složitý, neboť útok musel být nasměrován tak, aby v prvním úderu vyloděné jednotky získaly několik přístavů k zajištění dostatečného zásobování všech jednotek, které se podílely na vylodění na Sicílii.
Průzkum Sicílie všeho druhu odhalil, že vzhledem k skalnatému pobřeží, je vhodných míst pro vylodění na ostrově – pouhých 32 pláží.
A právě vhodnost těchto 32 pláží byla největším předmětem diskuzí v začátcích. Diskuzi ukončilo to, že to musel být terén, který by umožnil současně vylodit velké množství vojsk a zároveň, aby bylo možno provést jejich ochranu stíhacím letectvem.
Hned se ukázaly další problémy – bylo nutné sehrát spolupráci britské a americké armády a proto musely být jejich akce velmi blízko sebe. Při plánování se muselo brát v úvahu, že budou provedeny, a to současně, vzdušně-výsadkové operace a zároveň bude provedeno námořní vylodění. V úvahu se v této souvislosti muselo vzít, že na Sicílii byl nedostatek cest a to po celém ostrově.
V tu dobu (na jaře 1943 v počátcích plánování) panovala obava, že bude nedostatek výsadkových plavidel a dalšího potřebného materiálu pro vylodění. To se však nestalo.
Totiž v Americe se již naplno, v mnoha oblastech průmyslu (nejméně v loďařství a válečném průmyslu), rozjela tzv. „proudová metoda výroby“ (my ji známe pod později používaným pojmem - sériová výroba) a tak byl splněn i požadavek na plánované množství vyloďovacích plavidel a dalšího materiálu potřebného pro vylodění, které Středomořská bojová skupina požadovala (ještě o tom bude konkrétněji hovořeno).

Při plánování museli štábní důstojníci přikládat velkou důležitost pobřežním vodám. Britští admirálové a plánující důstojníci, také Britové, velmi dobře znali vody Středozemního moře a jeho ostrovy, které měly zaneseny ve svých mapách na Admiralitě. Stále proto i poukazovali na těžkosti s útokem, na ozbrojené pobřeží, kde z kterých vod. Poukazovali také, jak obtížné bude dobytí velkých přístavů, a to v první fázi útoku. Dobytí přístavů, které Spojenci po vylodění budou potřebovat pro další vykládku vojsk a materiálu.
Pro tento účel byly vybrány nejlépe vyhovující přístavy na Sicilii - Messina , Palermo a Catanie.

Samozřejmě, že koordinační štáby vylodění musely zaplánovat do „Operace Husky“ i Zdravotnické zabezpečení a to pro celé vylodění. Už v únoru 1943, při plánování, upozornil velitel zdravotnického zabezpečení ( Hlavní Lékař) očekávané potíže se zásobováním pitnou vodou a v souvislosti s tím nechal vojska vybavit zařízeními a tabletami k sterilizaci vody. Vojáci byli preventivně očkováni proti nákazám zažívacího ústrojí, průjmům a břišnímu tyfu. Velitel zdravotnického zabezpečení pak sepsal potřeby na výstroj vojáků, na vhodné oděvy pro subtropické pásmo.
Plánovači nesměli zapomenout ani na zabezpečení a přípravu vojenské správy ostrova, neboť Sicílie měla být prvním územím jižní Evropy, které mělo být Spojenci ve 2. světové válce okupováno. Vojenským gubernátorem (zároveň vojenským velitelem) ostrova Sicílie byl jmenován britský generál Alexander.

Použité podklady:

Duce – Anatomie jedné kariéry – Luboš Taraba.
Adolf Hitler a jeho cesta k moci – Rainer Zitelmann.
Nacismus – Alessandra Minerbiová – editor: Flavio Florani.
Pakty Stalina s Hitlerem – výběr z dokumentů 1939 a 40 – Naše vojsko.
Přísně tajné 3/99, 4/99, 3/05 a 3/08.
HPM ročník XIV. – Ivo Pejčoch – Těžký křižník Canarias.
Září 1938 – Role a postoje spojenců ČSR – Miloslav John.
Dějiny světa, svazek IX – L. I. Zubka, A. M. Zubinský a G. N. Sevosťjanov.
Dějiny světa, svazek X. – V. V. Kurasov, A. M. Někrič.
Krev, slzy a pošetilost v nejtemnější hodině 2. světové války – Len Deighton.
Druhá světová válka – Úplná historie – Martin Gilbert.
Blitzkrieg od Hitlerova nástupu po pád Dunkergue - Len Deighton.
Druhá světová válka – John Keegan.
Polské tažení Hitler a Stalin rozbíjejí Polskou republiku – Janusz Piekalkiewicz.
Tanková válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Letecká válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Námořní válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Historie německé armády 1939 – 1945 – Philippe Masson.
Slovenská armáda 1939 – 1945 – Charles K. Kliment, Břetislav Nakládal.
Hitlerovi válečníci – Guido Knopp.
Německé obrněné jednotky – Horst Scheibert.
Hitlerovy elitní jednotky – Lucas Cooper.
Němečtí parašutisté ve II. světové válce – Volkmar Kühn.
Operace Jubilee, Dieppe 1942 – Norman Franks.
Narvik – Donald Macintyre.
Ocelová lavina – Darius Jedrzejewski, Zbigniew Lalak.
Bitva o Británii – Leonard Mosley a redakční kolektiv Time-Life Books.
Černí andělé, Historie zbraní SS – Rupert Butler.
Historie válek – David Brownstone a Irene Franck.
Neznámé špionážní operace KGB – Mitrochinův archiv – Christopher Andrew, Vasilij Mitrochin.
Den D, 1944, Hlasy z Normandie – Robin Neillands, Roderick de Normann.
Druhá světová válka den za dnem – Donald Sommerville.
Svět ve válce 1939 – 1945 – Dr. Duncan Anderson, Dr. Stephen Badsey, David Chandler, Dr. Paddy Griffith, Sean McKnight, Gary Sheffield.
Marcel Jullian – Bitva o Británii – červenec-září 1940
Alan Cooper – Cíl Drážďany.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1176
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1179
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1193
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1209
a v nich následné diskuze.
Miloš Hubáček – Bitva u Matapanu.
Jaroslav Hrbek – Tobruk 1941.
Janusz Ledwoch – Afrikakorps.
Paul Carell – Lišky Pouště.
Janusz Piekalkiewicz – Rommel – Tajná válka v Africe.
Dwight David Eisenhower – INVAZE DO EVROPY.
Harry C. Butcher – TŘI ROKY s EISENHOWEREM.
Jiří Brož – STŘEDOMOŘÍ V OHNI DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY.
Další související historická literatura.
Mé dlouholeté poznámky a mapy.
Z webu
www.Palba.cz
je použito jako podklad a upoutávka:
V subkapitole – Armády 1918 – 1945 u Francie zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=143
a zde jednotlivé sekce:
a) Pozemní a cizinecká legie – (články od Kačermiroslav, Sa 58 a Bruno):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=160
b) Letectvo – ( články YAMATO, Kačermiroslav a Fatale):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=161
c) Námořnictvo – (ovládal Norad – Nelson):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=162
d) Opevnění a bunkry – (od Bruna a Lorda):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=48
Aby pak důležitou smlouvu o porážce Francie z 22. června 1940 dodal Kačermiroslav v sekci
e) Ostatní:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3463

V subkapitole – Armády 1918 – 1945 pak nalezneme - Británie viz zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=139
kde jsou pak jednotlivé sekce, a v nich potom musíš otevřít - Pozemní vojsko:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=154
tam teprve otevřeš Obrněná technika – (především YAMATO, TonyHazard a Easy_Company) zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=241
aby pak ještě následovaly odkazy od Sa 58:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3351
a Thór:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2936
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2892
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2821

Royal Navy (především Norad – Nelson a také trochu Mikhassel. Dralno):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=153
Letectvo:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=99
pak má své podsekce:
Stíhací letouny – (xradar, YAMATO, Tempík, Reisen):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=216
Bombardovací a bitevní letouny – (Haness, YAMATO):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=217
Ostatní letouny – (Kačermiroslav):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=218
Různé – (od Haness, Ikala, Lord a YAMATO):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=220
A starší neaktualizovaný článek od Fatale:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1180

O Německé obrněné technice je možné se na Palbě dozvědět na tomto odkaze v subkapitolách zde http://www.palba.cz/viewforum.php?f=138
Tanky a stíhače tanků:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=116
od Sa 58, YAMATO, TonyHazard.
Samohybná děla http://www.palba.cz/viewforum.php?f=117 také od Sa 58 a YAMATO.
Mnoho dalších věcí, jako jsou OA – Obrněné Automobily - na tomto odkaze http://www.palba.cz/viewforum.php?f=17 také od Sa 58.
Z letecké techniky jsou to především v subkapitole Luftwaffe
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=20
u Stíhacích letadel http://www.palba.cz/viewforum.php?f=112
monografie Hans S. a YAMATO, stejně jako u Bombardovacích a bitevních http://www.palba.cz/viewforum.php?f=113
a u Ostatních http://www.palba.cz/viewforum.php?f=192
je to pak Tunac, Haness, Hans S. a YAMATO.
Vybavení letounů http://www.palba.cz/viewforum.php?f=193je od Ikala, Eda a Sa 58.
O Itálii jsou pak jednotlivé subkapitoly zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=142


Případ doplnění a dotazy směřujte prosím na tento odkaz:

http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=112
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Západní fronta 1939-1945“