Jak bojovalo českě vojsko?

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav

Odpovědět
Uživatelský avatar
vodnik
Příspěvky: 3
Registrován: 9/8/2010, 08:47
Bydliště: Curych
Kontaktovat uživatele:

Jak bojovalo českě vojsko?

Příspěvek od vodnik »

…hraju strategické hry s cýnovéma vojáckama. Nejsem ale tolik štastný ze sestavou slovanských a hlavne českých válečníkú. Jak bojovaly ty naše? Dáji se najít ve starých pramenech nejake podrobné informace?

Válečnici velke moravi na příklad bojuji podle pravidel Field of Glory (FOG) předevšim jako pěchota s oštepem. Já ale čet že moravani byli mystři v boji se sekerou.

Podle pravidel De Bellis Antiquitatis (DBA) figuruji ranný slovani rozdelený na š skupiny:
a) vendové (Wenden) 580-1218
b) češi 830-1003
c) jiné 476-985 ...vedle koho DBA rozlišje:
ranný poláky 960-1335
ranný srbové a chorváty od 627
ranný rusové od 860 ...madaři od 650 figuruji ale jako turecká jízda...
Uživatelský avatar
Destroyman
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1288
Registrován: 25/6/2008, 08:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Destroyman »

Mno, podle mě můžeš hrát s čím chceš. Tehdá se lidi mlátili s tím, co měli doma. Kdo měl sekeru, válčil sekerou. Kdo sekeru neměl, našel si nějakej klacek. Kdo vyměnil manželku za meč, měl meč. Atd. atp. :wink:
さようなら。
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bleu »

Pokud jde o VM tak podle archeo nalézů by to měla být sekera, kopí výrazně méně, + štít (není znám z archeo nálezů, takže je předpoklad že byl jen z přírodních resp. tlení podléhajících materiálů), velmož by měl mít kroužkovou zbroj, železnou přilbu a meč, jinými slovy příliš se nelišil od toho to co v té době bylo v západní Evropě. Časté by měly být také luky a to jak klasické přímé tak reflexní/kompozitní...
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Uživatelský avatar
vodnik
Příspěvky: 3
Registrován: 9/8/2010, 08:47
Bydliště: Curych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vodnik »

@ Destroymane: to my nestačí, byly by ty bojovníci jako černoši v pralesu, jen světlejš plet by je rozlyšovala…:shock:

…i lovci mamutú používali zbraně na lov a ne jen to co měli doma…

…na krabičce s figurkama se najde tento text:

Mass migrations of peoples had been a major feature of late antiquity and had effectively caused the destruction of the Western Roman Empire. Yet with the fall of Rome the migrations did not end, and in the wake of the German migrations came other peoples from the East, particularly Slavs and Turkics, who settled in Eastern Europe early in the period covered by this set. Behind them came the Avars, who partly conquered the Slavs initially but could not maintain their dominance. All these movements brought the Slavs into contact with the Eastern Roman Empire (Byzantium), and at times they fought as mercenaries for the Empire, and at other times against it as vassals of the Avars.

Obrázek

Once the Great Migration ended and the Slavs were settled some organised states appeared, although often small and short-lived. Nevertheless the Slavs were predominantly tribal in organisation, and their ‘armies’ were based around an elite cavalry core whose loyalty was to the tribal chieftain, as in other cultures of the region. When required peasant infantry levies could be raised to supplement these forces, and this is what we find in this box from Orion. As peasants they are dressed in typical style for the region, with tunics, trousers and boots or shoes (plus one cloak for poor weather). Some wear furs, which were common, and some seem to have tunics which are rather Byzantine in style, which would be mainly correct for those close to the Empire. Equally those further east would have been influenced by their near neighbours, and two of the men have the heads partly shaved in a style reminiscent of the Avars and other Steppe peoples. As is entirely appropriate no one has any armour, and all are bare-headed.

Weaponry was often a spear with several javelins being carried as secondary weapons. Some Slavic groups (particularly the Moravians and Croats) favoured the axe as a primary weapon, while the bow was widely popular too. All these weapons are to be found on these figures, while a club (which seems likely) and a sling (which we could not confirm from our sources) are also being used. Two figures are using a sword, which was an expensive item beyond the reach of most peasantry, so while any peasant could pick up such a weapon from the field of battle we thought only a single pose should have one. Several of the poses have a sword at the waist, which is far too many for such humble warriors. Shields seem to have been quite a mix of rectangular and round examples and quite heavy, so all those on these figures seem reasonable.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17708
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Destroymane klídek, ju
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Destroyman
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1288
Registrován: 25/6/2008, 08:35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Destroyman »

Skelet: Má co chtěl. Když někdo nedokáže do Googlu zadat jednoduchou hlášku "Velká Morava výzbroj" a na druhou stranu machruje opisováním hlášek z krabičky, musí holt počítat s tím, že může být i k smíchu. :twisted:
さようなら。
Uživatelský avatar
vodnik
Příspěvky: 3
Registrován: 9/8/2010, 08:47
Bydliště: Curych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vodnik »

@ Destroymane: nezlob se, je to moje chiba, řek sem si, používáš li anglické jméno, ovládáš i jazík. S tim textem té krabičkj sem chtel ukázat co uš vým a že to nemám s českéch pramenú. Zajímalo by mně ale kde so to dočtu v češtině.

...vedle moravanů použivli charváti sekery. V knize od Waltera Pohla Avaři se přečte, že býlí charváti pocháceli možná s čech. Kde se o tom neco dočtu kde to neni k smíchu…
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Příspěvek od M1A2 Abrams »

Vodnik: podle tveho jmena a podle toho co si tu napsal, tak docela plaves v gramatice...
Entropia uzavretého termodynamického systému musí vzrastať. :-?
Odpovědět

Zpět na „významné vojenské události“