Britský tank Chieftain

Tanková a obrněná technika
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

To je tvoje?? Dobrý web!! :wink:
Tím spíš se přidej mezi zdejší tvůrce článků!
ObrázekObrázekObrázek
Warthog
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Warthog »

Díky!
Ano, mrknul jsem se po dlouhé době, zamáčknul slzu nostalgie a zhrozil se nad gramatikou :) .

Já myslím, že je tu spousta dalších kvalitních autorů (třeba u tohoto článku).
Možná něco napíšu, ale nic neslibuji. S časem to není o moc lepší než dříve a navíc jsem sedm let víceméně mimo obor.
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Nemusí pršet stačí když kape. Třeba se zadaří. každopádně si myslím že jsi mezi svými. :rotuj:
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Britský bojový tank Chieftain

Příspěvek od TonyHazard »

skelet píše:To je tvoje?? Dobrý web!! :wink:
Tím spíš se přidej mezi zdejší tvůrce článků!
Skelet, dobrý web!!? To je na klobouk dolů!!! 8-)

Warthog, ještě jednou omluva, už jsem to opravil (tu narážku), ale byla k něčemu dobrá, že? Vyprovokovala diskuzi.
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
Warthog
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Warthog »

Tony:

Nic se nestalo, jakožto cholerik jsem velký kliďas :)

PS: Když jsi teď napsal ten článek o Typech 74 a 90, budeš ještě psát o 10-ce? To je pěkná mašinka.
TonyHazard
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Příspěvek od TonyHazard »

Warthog píše:Tony:
PS: Když jsi teď napsal ten článek o Typech 74 a 90, budeš ještě psát o 10-ce? To je pěkná mašinka.
Neměl jsem v úmyslu psát ani o tanku Type 90, takže jsem neměl a nemám úmysl psát o tanku Type 10. Je to velmi pěkný stroj a budu rád když si ho vezmeš na starost.
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Nebojuj s nikým, kdo neví nic o vztahu rytíře a meče!
Na fóru Palba.cz jsem skončil, dotazy a SZ prosím neposílat.
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Diablo »

Chtěl tu někdo Chieftain?
Vojenský historický ústav (VHÚ) získá z Jordánska do svých sbírek britský tank Chieftain v jordánské verzi Chálid z přelomu 60. a 70. let.
http://tn.nova.cz/magazin/historie/novi ... ftain.html
Warthog
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Warthog »

Tony:
Aha, tak jsem to zrovna nemyslel :).

El Diablo:
Díky, to je výborná zpráva. Doufám, že bude i pojízdný.
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Re: Britský tank Chieftain

Příspěvek od Rase »

Kuvajtský tank Chieftain zničený v srpnu 1990 během irácké invaze do Kuvajtu. Tehdy tyto tanky 35. obrněné brigády zadržovaly 10 hodin postupující divize Irácké republikánské gardy, než byly nuceny ustoupit na jih.

Krátce po půlnoci 2. srpna 1990 Irák napadl Kuvajt. Kuvajťané byli zaskočeni a nepřipraveni. Navzdory diplomatickému napětí a iráckému navyšování vojenské síly na hranicích nebyly kuvajtským ozbrojeným silám vydány žádné centrální rozkazy a nebyly v pohotovosti. Mnoho příslušníků bylo na dovolené, protože tehdy se slavil ekvivalent Nového roku a zároveň šlo o jeden z nejteplejších dnů v roce. Ze zbylého personálu tak musely být sestaveny nové posádky. Celkem se kuvajtské 35. obrněné brigádě podařilo nasadit 36 ​​tanků Chieftain, několik obrněných transportérů, protitankových vozidel M901 ITV a sedm samohybných děl M109A2. Tyto nevelké síly stály proti jednotkám Irácké republikánské gardy. 1. obrněná divize "Chammurabi" se skládala ze dvou mechanizovaných brigád a jedné obrněné divize, zatímco obrněná divize "Medina" se skládala ze dvou obrněných brigád a jedné mechanizované. Tyto divize byly vybaveny tanky T-72, vozidly BMP-1/2 a měly k nim přidělené dělostřelectvo. Nutno poznamenat, že do samotných střetů se zapojily pouze části těchto formací. Zajímavostí je, že jak irácký velitel, brigádní generál Ra'ad al-Hamdani, ani jeho vojáci nechovali vůči Kuvajťanům žádné nepřátelství, a proto chtěli minimalizovat ztráty, vojenské i civilní. Tento plán došel tak daleko, že Iráčané útočili bez dělostřelecké přípravy a tankisté měli střílet pouze tříštivé granát místo průbojných (ve snaze vyděsit osádky ale nezničit vozidlo). Kuvajtská 35. obrněná brigáda kuvajtské armády byla uvedena do pohotovosti 1. srpna ve 22:00. Vybavení municí a zásobami trvalo asi osm hodin; vzhledem k omezenému času a nedostatečné připravenosti se však brigáda musela nasadit dříve, než byla plně zásobena, a s méně než polovinou připraveného dělostřelectva. Iráčané se blížili ze severu a pohybovali se západně od Al Džahry (města ležícího západně od Kuvajtu), využívajíc šestiproudou okružní silnici. Zjevně neočekávali odpor, protože postupovali v koloně a ani nezajišťovali svá křídla. Rovněž se ani neobtěžovali šifrovat svou radiokomunikaci. Nutno poznamenat, že většina kuvajtských sil se doposud buď vzdala, nebo jen sporadicky střílela. Iráčané tak pokračovali plnou rychlostí směrem ke svému cíli. Zlom nastal krátce před sedmou hodinou ranní, kdy tanky kuvajtského 7. praporu zahájily palbu na krátkou vzdálenost (zhruba kilometr) a kolonu zastavily. Irácká reakce byla pomalá a neúčinná, vůbec nepochopili vážnost situace a tak se Kuvajťanům dařilo likvidovat nepřátelskou pěchotu ještě v nákladních vozidlech a samohybná děla na transportních přívěsech. Situace na dalších úsecích byla velmi podobnou. Iráčané utrpěli těžké ztráty a stáhli se zpět na západ. O několik hodin později dokázali donutit Kuvajťany, kterým docházela munice a hrozilo jim obklíčení, k ústupu na jih. Kuvajťané dosáhli saúdskoarabských hranic v 16:30, a hranici překročili až druhý den ráno. Ono zdržení iráckých sil znamenalo, že velký počet civilního obyvatelstva a vojenských jednotek bezpečně uteklo do Saúdské Arábie. Kuvajtská 35. obrněná brigáda se během války v Perském zálivu v roce 1991 stala součástí Společného velení sil Východ. Kromě tanků 35. obrněné brigády byly zbývající tanky Chieftain kuvajtských ozbrojených sil (136 tanků) buď zničeny, nebo zajaty invazními silami poté, co je posádky opustily, když jim došla munice. Po osvobození Kuvajtu byly zbylé Chieftainy nahrazeny jugoslávskými M-84.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chieftain_(tank)
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Bridges

IMG_1815.jpeg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“