Šavle kontra tomahawky

Co nejde zařadit do témat, odborné dotazy a příspěvky.

Moderátor: Pátrač

vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Šavle kontra tomahawky

Příspěvek od vodouch »

Při četbě se mi opět otevřel starý problém. Týká se indiánských válek v Novém světě. O bojích bílých a rudých se vyskytly dva názory:
první-"běloši měli proti Indiánům jen nešikovné šavle a vystřílené předovky jako kyje"
druhý-"po celou dobu bojů bílých a rudých se Indiáni nikdy nestřetli v přímém (jezdeckém) boji s bílými dragouny, protože naprosto neměli šanci v boji uspět"
Můžete se k tomu vyjádřit?
Obrázek
Uživatelský avatar
thor03
rotný
rotný
Příspěvky: 95
Registrován: 2/9/2006, 12:35
Bydliště: Karviná

Příspěvek od thor03 »

ad01:
Co je na šavli tak nešikovného?Řekl bych, že oproti tomahavku je to účinná zbraň. Nedá se vrhat, ale zasadit či vykrýt úder pro vycvičeného vojáka není problém.Jde o to kdo ji používal. Osadníci spíše používaly sekery a nakonec i ty tomahavky.A ještě jak jsem se právě dočetl tak třeba francouzští mariňáci měli kordy a ty nahradily tomahavky.Kord byla ale bodná zbraň tak jako bodák na pušce a šavle je sečná. S nenabitou předovkou to už je jiná na ni jde použít bodák a nedá se sní sekat ale jen bodat. Na ohánění se sní nebyla puška stavěná tj.je v takovém boji kdy se sní oháníme určitě méně účinná než tomahavk.

Ale je pravda že tady jim to těma pažbama šlo v celku dobře.
Pequotská válka (1636–1638)

Obrázek

Francouzsko indiánské války.

Obrázek

zdroj:
http://www.eonimages.com
http://www.french-indian-war.livinghist ... marine.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pequotsk%C3%A1_v%C3%A1lka
6:00 zaměstnání - "Niitaka jama nobore, iči-ni-rei-ja"
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

vodouch-no problém bude hlavně v tom, že jsi "orámoval" docela dlouhé období. Pokud šlo o předovky a tomahavky, tak tam indiáni poměrně bodovali. Musíš to ale brát tak, že se střetávali s řadovou britskou či francouzkou pěchotou, zvyklou bojovat ve tvarech (řadách). Indiáni naproti tomu preferovali poněkud jiný způsob boje. Pokud tedy došlo na souboj muže proti muži (bodák versus tomahavk a nůž), zůstalo ležet na místě dost lidí bez vlasů....
Pak jsou ovšem na přetřesu dragouni, neboli US cavalry. Výzbroj už nejsou předovky, ale pušky systému Sharpś,Winchester a Henry a jezdecká šavle okoukaná od francouzů, tuším že typ Modele 1822 Cavelerie. Proti tomu už indiáni těžce nestíhali.Dodávám fotky pro srovnání.
Obrázek
Modele 1822 Cavelerie

Obrázek
US Model 1860 Light Cavalry Saber
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Tales
svobodník
svobodník
Příspěvky: 29
Registrován: 1/10/2007, 16:04

Příspěvek od Tales »

Řekl bych, že pro Indiány pěsí i jízdní byl vůbec problém zastavit sevřený útvar jezdectva. V podstatě se to povedelo jen u Little Big Hornu a v jedné bitvě v druhé polovině 60. let. Indiáni bojovali partyzánským způsobem, proti regulérní armádě neměli v regulérní bitvě šanci (opět s vyjímkou Little Big Hornu)
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4219
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Příspěvek od Alfik »

Já osobně bych si vzal šavli proti tomahawku i do boje muže proti muži. Je to "ideální" zbraň (říkají s oblibou uživatelé a učitelé šermu :) ), dovoluje jak bodat, tak sekat a řezat, má vhodnou délku a váhu takže neztrácí ovladatelnost při souč. slušné razanci a dosahu... Jedinou nevýhodu vidím v tom, že než dojdete na místo boje - otluče vám jedno stehno do fialova :)
Což je asi důvod proč ji u sebe osadníci na poli nebo v lese neměli, ti si asi raději vzali na pole motyku a do lesa loveckou muškatelku, a to je úplně jiná zbraň než válečná. Ale srovnání lovecké a vojenské pušky je asi do jiného vlákna.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
thor03
rotný
rotný
Příspěvky: 95
Registrován: 2/9/2006, 12:35
Bydliště: Karviná

Příspěvek od thor03 »

Taky je nikdy nenapadlo regulérní bitvu svést. Nebyli hloupí.
Šavle ani kord či meč ti při správném nošení určitě do fialova stehno neotluče:) tak tohle bych jako důvod moc neviděl spíše na co ji sebou brát, ono taková sekyra ta byla po ruce pořád a byla víceúčelová. A nebo ten tomahavk jak brzo zjistily byl lepší.

Edit: myšleni jsou ti osadníci.
Naposledy upravil(a) thor03 dne 11/1/2010, 17:07, celkem upraveno 1 x.
6:00 zaměstnání - "Niitaka jama nobore, iči-ni-rei-ja"
Tales
svobodník
svobodník
Příspěvky: 29
Registrován: 1/10/2007, 16:04

Příspěvek od Tales »

Indiánští spojenci Francouzů svedli někoklik regulérních bitev s britskou armádou, popřípadě s milicí během sedmileté války v Americe. Indiáni bojovali pod francouským velením a vpodstatě vytvářeli lehkou pěchotu a doplňovali tak řadové jednotky francouské armády a kanadskou milici. Byly poměrně efektivní bojovou silou, hlavně pro přepady průzkum ale podporováni francouzi svedli i několik regulérních bitev.
Uživatelský avatar
thor03
rotný
rotný
Příspěvky: 95
Registrován: 2/9/2006, 12:35
Bydliště: Karviná

Příspěvek od thor03 »

Tales: ano máš pravdu já bral pouze střet indiánů bez podpory:) teď mě to došlo, že je vlastně všechny válčící strany používaly jako pomocné jednotky atd.

Alfik: o porovnání zda je lepší lovecká puška nebo vojenská tady nejde, ale o to zda když je puška nenabitá, nebo po výstřelu jak se sní dalo dále bránit. Tj bodák úder pažbou atd.
Naposledy upravil(a) thor03 dne 11/1/2010, 19:03, celkem upraveno 1 x.
6:00 zaměstnání - "Niitaka jama nobore, iči-ni-rei-ja"
vodouch
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 936
Registrován: 15/1/2008, 23:15
Bydliště: Praha

Příspěvek od vodouch »

Tales píše:Řekl bych, že pro Indiány pěší i jízdní byl vůbec problém zastavit sevřený útvar jezdectva. V podstatě se to povedlo jen u Little Big Hornu a v jedné bitvě v druhé polovině 60. let. Indiáni bojovali partyzánským způsobem, proti regulérní armádě neměli v regulérní bitvě šanci (opět s výjimkou Little Big Hornu).
U Little Big Hornu měli Indiáni dost Winchesterových opakovaček proti jednoranným zadovkám Sharps. Custer Indiány značně podcenil a kromě toho svůj trumf, čtyři Gatlingy ráže .50, nechal v zásobovací koloně. "Nelíbily se mu."
Citace z jednoho amerického zdroje: "Zdá se možné tvrdit, že doporučené (forward) použití těchto zbraní by mohlo naklonit bitvu ve prospěch Custera."
Ale to je trochu OT, gruntem jsou šavle kontra tomahawky.
Obrázek
Stryx
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 135
Registrován: 22/11/2009, 22:00
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Stryx »

Ohledne pouzivani pusek jako kyju v indianskych valkach: Zpocatku byla muskety dost kratky a tusim,ze hlaven byla zabudovana tak,ze na ni nesel bajonet nasadit...prve se zacaly uzivat objimkovy bajonety a to az na poradne dlouhych musketach nekdy v pulce 18.tyho stoleti. A vzhledem k tomu,ze musketu chvili trvalo nabit,tak prece jen clovek vystrelil 1-2x a pak bud musel tasit zbran nebo se zacit ohanet 7kilovym kusem dreva a kovu . V dobe stolete valky to bylo nekdy reseno tak,ze podstavec pro musketu mel cepel a obsluhoval se jako bardiche nebo jako sekyra.
Uživatelský avatar
Dancer
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 563
Registrován: 23/2/2007, 11:44

Příspěvek od Dancer »

Docela podstatné také je, kde se bojuje a čím jste v tom kterém terénu momentálně vyzbrojeni. Sekyra (tomahawk) je zbraň jednoruční. Puškou jednoruč nepoužijete (s výjimkou toho případu, kdy si hlaveň něčím podepřete). Asi by to chtělo porovnat zbraně ze stejných kategorií obou stran.

A co se týká porovnání šavle X tomahawk: Tomahawk lze použít jako vrhací zbraň. Šavli (až na výjimky) nikoliv. Pokud bude boj probíhat za podmínek stísněného prostoru, může dojít k situaci, kdy větší se délka šavle stane nevýhodou, protože při omezení hybnosti paže z důvodu nemožnosti nápřahu, je útok s užitím pohybu pouze zápěstí neúčinný. Naproti tomu u tomahawku to stačit může. Je to ale velmi specifické - vždy záleží na situaci. Kdybych si měl vybrat, pak volím šavli kratší šavli a něco ke krytí do druhé ruky.
Nebát se a nekrást!
Uživatelský avatar
asija
poručík
poručík
Příspěvky: 782
Registrován: 16/9/2009, 12:00

Příspěvek od asija »

Jako urcite existuje spousta specifickych bojovych situaci a pripadu, pokud se ale bavite o tom jestli je lepsi ( obecne, vetsinou ) tomahawk nebo savle pak myslim ze to je docela jednoznacne.

Jezdecka savle na obrazku Thóra je poslednim vyvojovym stadiem evropskeho mecirsvi. Dalo by se diskutovat jestli je lepsi rapir, jezdecka savle, cinsky mec Ji nebo japonska Katana. Ale velice pochybuju, ze by se do tehle VIP ligi mohl vetrit tomahawk.

Vzdyt standartne se povazuje mec za vyvojoveho naslednika sekery, pote co to umoznily pokroky v metalurgii. Jako hisoricke meziclanky se povazuji napr. egyptsky Kopesh a recky Kopis.

Sekery podobne tomahawku jsou zbrani doby kamene (taky ze tomahawky puvodne kamene byly, a po zavedenim dovezene oceli se desingove nijak zvlast nevyvinuly). V evrope a mezopotami se neco jako tomahawky pouzivalo snad uz desitky tisic let.

Myslim, ze kdyz se kovari a metalurgove civilizovaneho sveta 4000 let lopotili, aby se dostali od sekyry podobne tomahawku k necemu jako jezdecka savle, ze k tomu meli dost podstatny duvod. Proto myslim ze savle za obvyklych bojovych situaci ma jasne navrch.

Je jasne ze sekery muzou byt napr. efektivnejsi proti brneni, ale to v tomhle kontextu neni moc relevantni. Co se tyce boji na stisnenem prostoru, to je myslim vice pripad klasickych bitev v evrope nez tehle indianskych. I presto se v evrope pouzivaly radeji mece nez sekery. Nemyslim ze by se tomahawkem dalo machat snadneji nez savli, naopak na stisnenem prostoru se mnohem vice uplatni bodani a rezani nez sekani.
Do stisneneho prostoru bych vymenil jezdeckou savli za wakazashi nebo gladius, ale urcite ne za tomahawk.
Quasar
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 106
Registrován: 25/10/2006, 18:29

Příspěvek od Quasar »

Dle mě má navrch kombinace šavle a mušketa (s bodákem). Při boji na normální vzdálenost (od několika desítek až po 0m). Mušketa alespoň jednou vystřelí a skolí dejme tomu jednoho bojovníka (už to je dost podstatné). Poté má delší dosah tomahawk jako vrhací zbraň ovšem se všemi nedostatky.

1. Čím delší dosah hodu tím delší reakční doba cíle a rozptyl v cíli, takže hody nad 10m jsou dost nepřesné a dále jak 10m je lepší zbraň luk, mušketa.
2. Pod 10m máte obvykle pouze mimimální čas na hod pokud se k vám blíží bojovník s šavlí (má o 1m delší dosah) nebo mušketou s bajonetem (o 2m delší).
3. I pokud se trefíte nemusíte způsobit zranění vyřazující protivníka z boje, Např. trefíte jednu ruku a v druhé vás šavlí udolá (jakože vás takto zraněný neosbrojeného šavlí udolá). Dokonce mu ale nemusíte způsobit žádné vážnější zranění (tomahawk dopadne špatně). Zásahy v boji, které na x metrů rozseknou lebku nejsou běžné...
4. Hlavně hozením vrhací zbraně se stáváte fakticky bezbranným a to z vás dělá proti šavli na 90procent mrtvolu.

Vrhací strategie se neuplatňuje ani na několik metrů v boji s nožem, pokud neplánujete vrhnout - získat čas a uniknout... Zde se zohledňuje především bod 3 a 4. IMHO bez vrhání v boji muže proti muži má tomahawk meší bojovou sílu než nůž (natož šavle), ten může řezat a bránit se chycení ruky, ne tak tomahawk, ten pouze mlátí...
Obrázek
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Příspěvek od Vallun »

asija - nesouhlasím s Tebou ohledně toho proovnávání mečů a seker. Tak jako třeba při srovnání luků a kuší nezvítězí vždycky ten lepší, ale to, co jednodušeji naučíš ovládat masy odvedenců...
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bleu »

jen několik poznámek u výše uvedené diskuzi.

Mušketa a tulejový bodak:
Tulejový bodák byl v armadách zavaděn od 90tých let 17.stol zhruba do prvni "pětiletky" století nasledujícího, (u francouzu například v roce 1697, u Rakušanů 1705), to se, ale bavíme o Evropě, v Severní Americe se používání zátkových bajonetů byť ve velmi malé míře udrželo až do Francouzskoindiánské války respektive do Sedmileté války. Pro zajímavost zátkové bajonety jsou známy, nebo spíš jejich první vojenské použití je známo z roce 1642 u Francouzské armády ve Flandrech, masově jsou pak zaváděny cca od 60tých let 17. stol.

Někde tu padlo něco o délce mušket - da se říct že deélka muškety dejme tomu z roku 1648 a treba 1766 se bude lisit max tak o deset cm. Bežna mušketa z konce třicítky ma okolo 150cm, anglické muškety až do konce napolenských valek mají mezi 142-150cm (záleží na modelu) francouzskéshruba taky od tech 148 - 163cm). Další věc je že raže francouzských mušket od modelu 1697 se ustálila na .69 palce (17,48mm) u Angličanu potom .75 palce (19,05mm).
Pokud jde o používanou munici tak si žadná ze stran nebrala servítky od klasických kulí, po ruzně hrubé broky, sekané olovo, připadne kule propíchle hrebíkem, či dvě kule spojéné dratem :sad: , známa je i tzv Buck and ball střela což byla jedna kule (pro anglicany) v ráži .71 s 3-4 dalšími kulemi raže .30-36 palce, co to mohlo dělat za paseku si jistě dokažeme predstavit.

Ted k samotnému boji, Francouzi u svých pěších kolonialních jednotek velmi brzy zrušili kordy a zavedly do vyzbroje tomahawky mimo jine, ale hlavně z důvodu snazšího ovladaní v zalesněném terenu. Angličané je vzápětí nasledovali. Nicmeně obecně platilo že vojaci pokud to jen trochu šlo preferovali boj palbou, v oteřené formaci. Francouzi dokonce pro své Compagnie franche de la marine (defakto koloniální namořní pěchota) zavedli povel „faites comme les sauvages“ - bojujte jak divoši. Noční boj naopak probíhla s minimem střelby, za použití buď mušket s bajonety či prave tomahawky....
Uživatelský avatar
asija
poručík
poručík
Příspěvky: 782
Registrován: 16/9/2009, 12:00

Příspěvek od asija »

Bleu - v cem spociva ta snazsi obsluha v zalesnenem terenu?

Vallun - v cem spociva ta snadnost vycviku tomahawku oproti savli? Stejne mi ale pripada ze kdyz je nekdo schopen se naucit tomahawkem hazet tak aby dopadl spravnym koncem a zaseknul se (coz mi prijde enorme sofistikovane), tak se dokaze naucit i sermovat savli, bid by to bylo narocnejsi poroti obsluze tomahawku. Jasne ze nejaky spickovy serm je umeni, ale nevim jestli kladne stranky savle potrebuji az takovou uroven vycviku aby prevazili nad tomahawkem.
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bleu »

Obsluha - bylo myšleno snažší ovládání, na šavli potrebujes pomerne dost místa - coz vlese rozhodně není pravidlem, na tomahawk nikoli. Za další pokud se budeme bavit o dobe sedmilete valky tak obě hlavni valčicí strany tedy Fr a VB v te době u pěšaku používali kordy(vyjma granatniku ale to je pomerně kratká šavle - použitím podobná spíš tesáku), šavle měli jen dustojnící na koni, nebo jezdectvo. Důstojník který se pohyboval pěšmo by měl mít opět kord...

Anglický pěšák, 50. pěší pluk
Obrázek

Francouzský pěšák....
Obrázek
Uživatelský avatar
Vallun
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 546
Registrován: 12/2/2009, 08:23

Příspěvek od Vallun »

Asija - obrátils to:) Myslím si, že vítězství mečů nad sekerama je dáno i jinými věcmi, než tím, že by meče byly jasně o třídu lepší...

Rozdíl je třeba v možnostech velkovýroby - sekera je na výrobu náročnější,ˇ.. A podle mého je náročnější i na ovládnutí...

Proto se začaly více prosazovat meče...
Ve válce: Rozhodnost; Po porážce: Vzdor
Po vítězství: Velkomyslnost; V míru: Dobrá vůle

sir Winston
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Už to tu někdo psal, na tomahawk potřebuješ víc místa protože se musíš rozmáchnout, šavlí jde i bodat...
Osobně mi přijde, že tam rozhodla spíš cena...

Ale ideální je stejně tesák ( nebo mačeta, což je +- to samo ).
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bleu »

Tak znova :)

To že se tomahawk se rozsiril v severoamerických koloníích bylo proto, že do zalesněného terenu vyrazně vhodněší (i jako nástroj) než šavle či kordy.

Tomahawk je primárně zaležitost lesnich indiánů (kteří jich valnou vetsinu koupili od evropanů), pláňáci používají kopí či dlouhou palici ale primárně STŘELNÉ (jak luky, tak palný) zbraně...

Tomahawk jako zbraň vychazí z námořní hakovací sekery, ale podobne zbraně naleznete i u ruznych jednotek na balkáně, u fr. horských jednotek. v 90.tých letech 17. stol i u francouzských granatníků....
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“