Legio VI. Ferrata

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Legio VI. Ferrata

Příspěvek od Thór »

Legio VI. Ferrata:
jedna z římských legií. Její jméno znamená „ obrněná/ pancéřová“, je pravděpodobně zřejmým odkazem na zbroj legionářů. Jedním z možných výkladů je i "železná"

Obrázek
Gaius Iulius Caesar

Tato legie byla založena v r.52 př.n.l. Juliem Caesarem v Galii Cisalpina, a svůj bojový křest prodělala během kampaně proti galskému vůdci Vercingetorixovi, obleženému v Alesii.

Zimu přečkala legie v Châlons - sur – Saône, nebo v Mâconu. Vr. 51 př.n.l., Ferrata bojovala proti Carnutům na Loiře,a poté byla vyslána do Orléansu.
Během občanské války mezi Caesarem a jeho spolu-triumvirem Pompeyem Magnem, fungovala Šestá jako mobilní záloha říše. Bojovalo v Hispanii v bitvě u Ilerdy (rok 49 př.n.l.), pak se vrátila na východ a sloužila v Dyrrhachiu v prvních měsících z r.48 př.n.l. Zúčastnila se i bitvy u Farsálu 9. srpna r.48 př.n.l. a doprovázela Caesara do Alexandrie (r.48/47př.n.l.). Rozhodla také bitvu u Zely 2. srpna r.47 př.n.l. Po těchto kampaních, ve kterých Šestá hodně utrpěla, byla diktátorem stažena zpět do Itálie, kde byli veteráni propuštěni v Arelatu/Arles. Arelatum bylo díky tomu nazýváno „Colonia Iulia Paterna Arelatensium Sextanorum, " dědičná Juliova kolonie Arles z vojáků Šesté". Poté co byl Caesar zavražděn, byla legie reorganizována Markem Aemiliem Lepidem, který ji následně předal Marku Antoniovi (r.43 př.n.l.). VI. Legio Ferrata si zabojovala proti Caesarovým vrahům Brutovi a Cassiovi v bitvě u Philippi r.42 př.n.l., nová kolonie pro veterány kteří chtěli odejít na odpočinek, byla vytvořena v Beneventu v Itálii. Náhrada za veterány byla rekrutována na východě Markem Antoniem a legie byla umístěna v Judei poté, co pomohla Herodovi Velkému získat jeho trůn (r.37př.n.l.).
Během příštího roku, se šestá legie zúčastnila Antoniovi kampaně proti Parthskému impériu, která nebyla úspěšná. Římané se štěstím ustoupili do spojenecké Armenie. Když se Markus Antonius angažoval v občanské válce proti Caesarovu dědici Octavianovi, VI. Legio Ferrata byla nasměrovaná do Řecka. Válka byla nakonec rozhodnuta na moři v námořní bitvě u Actia a Octavian se stal jediným vládcem Říma. Přijal jméno Augustus a vstoupil do dějin jako moudrý a silný vládce .Na období jeho vlády je vzpomínáno jako na „pax Romana“. Šestá, byla poslána zpět na východě do Sýrii, kde zůstala až do konce. Další legie v jejím operačním prostoru byly III. Legio Gallica, X. Legio Fretensis a XII. Legio Fulminata. V r.20 př.n.l, Augustův nevlastní syn (a pozdější následník) vyslal tento svaz „poškádlit“ Parthiy. Výsledek byl nad očekávání.Parthové s úctou vrátili sedm orlů, které získali u Carrhae v r.53 př.n.l, kde porazili triumvira Marka Licinia Crassa.
Guvernér Sýrie, Publius Quinctilius Varus použil tři z těchto legií k tomu, aby potlačily povstání židovského mesiáše Šimona po smrti krále Heroda v r. 4 př.n.l. Není jasné, kde byla legie byla umístěna, ale je pravděpodobné, že to bylo v Raphanaei blízko Emesy. Další možnost je Cyrrhus. Veteráni byli pozdější propuštěni v Ptolemaidě (Acco).
V r.58 n.l., římský velitel Gnaeus Domitius Corbulo vedl velmi úspěšnou kampaň v Armenii, vedenou III. Legio Gallica, VI.Legio Ferrata a X. Legio Fretensis. Hlavní města Artaxata (moderní Jerevan) a Tigranocerta byly dobyty v r.58 a 59 a na arménský trůn dosadil prořímského krále Tigrana ( pravnuk krále Heroda Velikého).

Obrázek
Corbulo

Parthům se tento stav nezamlouval a na arménský trůn dosadili Tiridata, bratra jejich krále Vologasa I. Odvetná kampaň byla organizována Luciem Caesenniem Paetem, guvernérem Kapadokie v r.62 nl. Kampaň byla vedena XII. Legio Fulminata a IIII. Legio Scythica. Bohužel nedopadla pro Římany dobře. Parthové je porazili u Rhandeii v zimě r.62/63 nl. Později Corbulo a jeho tři legie vrátili Římu čest a dosadili zpět na trůn Tiridata, který přijmul svou korunu podruhé,tentokrát z rukou Římského císaře Nero. Ačkoli VI. Legio Ferrata po nějakou dobu zůstala v Armenii, nakonec se vrátila do Sýrie.
Během občanské války roku 69 nl., šestá legie sympatizovala s Vespasianem, ale do boje se příliš nehrnula. Jen tři roky před tím, byli vojáci VI. Legio Ferrata a IIII. Legio Scythica poraženi společně s XII. Legio Fulminata, při pokusu potlačit židovskou vzpouru. Vespasian možná pohrdal bojovými kvalitami Šesté. Nicméně byla částí armády Vespasian ova spojence Muciana, která pochodovala do Itálie. Šestá bojovala proti Dacianům na Dunajském limesu, který byl teď když veškeré římské legie pochodovaly na Římě vystaven nepřátelským útokům. Je známo, že jedna dílčí jednotka Šesté dosáhla Itálie.
Po jejím návratu, byla VI. Legio Ferrata umístěna v Commagene, království na řece Eufrat. Její základnou se stala Samosata (Samsat). Šestá se zúčastnila arménské kampaně císaře Trajana r.114 nl., která vyvrcholila dobytím tohoto království. Během dalších dvou let, Trajan zkusil dobít Mezopotámii a Babylon, které ovšem nebyl schopen udržet. Jeho následník Hadrian, všechny teritoria na východ od Eufratu opustil r.117/118 nl.

Obrázek
Vespasian

Před r.119, byla VI. Legio Ferrata přesunuta do Arábie do míst, kde povstala Judaea během vzpoury Šimona bar Kochby r.132-136 nl. Po této válce, zůstala Šestá v Caparcotně v Galilei, díky tomu později nazývané Legio. VI. Legio Ferrata krátce sloužila v Africe pod císařem Antoninem Piem r.138-161 nl. Později, když vypukla nová válka mezi Římem a Parthy, císař Lucius Verus přemístil Šestou do Mezopotámie ( r.162-165 nl.) kde se pravděpodobně zúčastnila bitvy u Ktésifónu, hlavního města Parthského impéria.Během občanské války r.193 po vraždě císaře Publia Helvia Pertinaxe, šestá legie stranila Luciovi Septimiovi Severovi, který se chopil zbraně proti Pescenniu Nigerovi. Za tento odvážný akt byla odměněna s titulem „ Fidelis Constans, „ loajální a stálá“ . Legie byla v Palestině ještě v r.215 nl. Není vyloučeno, že Severus Alexander ( r.222-235) převelel legii z Galiley do Fénicie. Jisté je, že VI. Legio Ferrata ještě existovala během vlády Philippuse Arabuse ( r.244-249). Z této doby je nalezeno mnoho ražených mincí se jménem této jednotky. Její pozdější historie není známa, ale zdá se pravděpodobné že Šestá zmizela během Valerianovi porážky utrpěné od Sasanianských Peršanů roku 260 nl. Zajatí římští vojáci vybudovali most v dnešním Šúštaru.

Obrázek
Trosky mostu v Šúštaru

Symbolem této legie mohla být římská vlčice s Romulem a Remem.

Obrázek
Alesia 1

Obrázek
Alesia 2

Obrázek
Vercigentorix se vzdává Caesarovi.
Naposledy upravil(a) Thór dne 14/11/2009, 19:31, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

No že se taky objevíš, velmi příjemné počtení po dlouhé době. Je to návrat do dalších dob na které by člověk skoro zapoměl. JInak šlo by y obrázky maličko pomenšit? Nevlezou mi na monitor.

Jinak bych se chtěl zeptat. O té Valerianově porážce od Peršanů v roce 260 nebylo by více informací? Jestli v té bitvě byla zničena jedna legie, nejspíše jich bylo potlučeno a poraženo více. To by mohlo být zajímavé. Prohrábni své zdroje a přines světlo poznání do temnoty neznalosti Pátračovy duše :rotuj:
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Pátrač-obrázky někdo zmenšil za mě, takže pokorně se omlouvám a děkuji. Dával jsem tenhle post včera poměrně pozdě s tím, že to dnes opravím. Byl jsem pomalej :oops:
Na Valeriana se podívám, ale nic moc si neslibuju. Tu bitvu co prohrál, byla bitva u Eddesy. Už dva roky před tím uzavřel Šapúr I. v pevnosti Satala XV. Legio Apolinaris, kterou vyprostila až Valerianova kampaň. Je známo, že po bitvě u Eddesy padla do zajetí většina římské armády (bylo jich 70 000) včetně Valeriana. Valerianus v roce 262 nl. v zajetí zemřel a na římský trůn usedl jeho syn Gallienus. O jaké konkrétní legie šlo zkusím zjistit, ale obecně se o bitvě u Eddesy moc neví, informace jsou pouze rámcové. Mám pocit, že jsi kdysi psal, že až jednou budu mít všechny legie v kupě, tak by jsi to chtěl poslat. Nuže, budeš to mít k vánocům. Text je nepatrně pozměněn, je tam naprosto jiná obrazová dokumentace (dle mého lepší) a vypálím ti to na CD. Je toho odhadem 150 stran textu,kolem 40 000 slov.
Naposledy upravil(a) Thór dne 14/11/2009, 15:38, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Mantra
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1018
Registrován: 19/2/2008, 08:57
Bydliště: Platan

Příspěvek od Mantra »

Thóre, ten poslední obrázek mě zklamal. Já jsem velký fanda neporazitelných Gallů a vidět Vercingetorixe se vzdávat, je opravdu smutné. Asi mu chyběl Asterix a Obelix. :wink:
Obrázek
"Will screw them hard, fast, and in an elegant manner."
Major General Haim Bar-Lev 1967
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Mantra-no jo, pokaždé to nedopadne dobře. Asterix a Obelix ti by to vyhráli :mrgreen:
Bitvě o Alesii se časem pověnuju v širším záběru.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
sa58
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 3477
Registrován: 4/2/2005, 12:43
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sa58 »

Upravoval jsem to já, na Portálu to dělalo solidní bordel. Už jsem o tom psal moderátorům.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Sapíku díky. Jak už jsem uvedl výše, post jsem dával na Palbu v noci s tím, že to ráno dodělám. Byl jsi rychlejší a já děkuju. :oops:
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Za příjemné překvapení dopředu děkuji. Já obdobným způsobem plánuji završit své fortifikace ale to mým tempem bude tak za rok. :oops:

A pokud se o bitvě u Eddesy nedá moc dohledat, tak se nervi. I tak jsi toho sdělil relativně dost. Dík.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Peters
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 243
Registrován: 21/2/2009, 14:00
Bydliště: Praha

Příspěvek od Peters »

Výtečná práce, Thóre, obzvláště, pokud se týká Galů.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Řím“