VIII. díl. Francie 1940. Č 19.

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

VIII. díl. Francie 1940. Č 19.

Příspěvek od michan »

VIII.díl. Francie 1940. Č 19.

Mapa Maginotovy linie.

Obrázek


Široké veřejnosti jsou méně známé plány reakce Francie, respektive francouzské armády, vykonavatele Versailleské smlouvy, na případnou agresi Německa, nebo některého jiného státu z bývalého Trojspolku po roce 1919.
Tady si musíme říci, že Francie byla zároveň koloniální velmocí a tak mnohé z plánů (útočných i obranných) neměly nic společného s Evropou, ale týkaly se zásahů ve francouzských koloniích. Těmito koloniálními plány se zabývat nebudeme.
Zůstanou tedy plány, které se týkají Evropy, ale z nich se také ještě nebudeme zabývat „Plán A“ – od roku 1926, „Plán P“ – platící do března 1923, „Plán P-bis“ – do roku 1924, „Plán A-bis“ – platící do roku 1929. Od května 1931 do roku 1933 platil také „Plán C“ respektující ukončení okupace Německa, který předpokládal vytvoření 6 armád polních a jedné armády záložní. Bral v úvahu i některé hypotézy německého útoku (G. Tournoux: Les Origines de la Ligne Maginot. Revue d’Historie de la Deuxieme Guerre Mondiale, 1959, Nr. 1; 33).
Pro nás zajímavé bude:

2/ Plán D a všechny plány spojenců (plán „B“, „D“, „D – bis“, „E“ a „R“) a Vznik a vývoj Plánu - Fall Gelb - Plán Žlutý -útok Nacistického Německa na Belgii, Holandsko, Lucembursko a Francii – vývoj útočných plánů do 10. května 1940.

Prakticky až do přelomu roku 1937/1938 nezaznívaly na francouzské politické scéně pochybnosti o tom, že pokud bude napadeno Československo Německem, že by Francie nepřišla na okamžitou pomoc. Jenomže my jsme si již říkali, že k takové pomoci nebyly připravovány žádné konkrétní nástupní plány, které by po dohodě s čs. genštábem řešily co nejúčinnější vojenskou akci francouzské armády, která by směřovala k podpoře ČSR. ČSR, které by v tu chvíli bojovalo ve velmi nepříznivém strategickém postavení proti mnohonásobné přesile.
Plány, kterými se zabývat nebudeme hovoří většinou o 20. a začátku 30. let a Francie v nich reaguje na případné porušení Versailleské smlouvy a pak existují plány dál až po Mnichov.
Je jasné, že v té době 20. a na začátku 30. let berou plány v úvahu velmi nízké stavy tehdejšího Reichswehru (víme, že Německo smělo mít jen 100 000 vojáků, nesmělo mít bojové letectvo, těžké zbraně a těžké dělostřelectvo a válečné námořnictvo…).
Když se začala rozpadat koalice a Francii se nedařilo zajistit plně systém kolektivní bezpečnosti, bylo jasné, že Francie musí v budoucnosti počítat s válkou proti regulérní německé armádě, jejíž síla bude postupně vzrůstat. Stále více bylo také jasné, že mnohé státy Evropy, ale i světa nebudou proti vojenskému růstu Německa výrazně protestovat. Již totiž v začátku 30. let vlastně bezvýhradné plnění Versailleské smlouvy požadovala jen Francie a její východní Spojenci (Malá dohoda a do roku 1934 i Polsko).
Pro nás takovým prvním zajímavým plánem, kde se odpíchneme je:

1) Plán „B“.

Pro případ války s Německem platil právě do května 1931 „Plán B“, který navazoval na předchozí dílčí plány, které vycházely z požadavků pohotové reakce francouzské armády na porušení Versailleské smlouvy.
„Plán B“ vlastně představoval základní směrnice hlavního štábu Francie k provedení nástupu a k zahájení ofenzívy proti Německu. „Plán B“ ve svých směrnicích počítal s využitím francouzských pohraničních opevnění, která byla postupně od roku 1928 zesilována tak, aby mohla velice spolehlivě přikrýt soustřeďování 70 francouzských divizí, z nichž 60 divizí mělo do 3 týdnů zahájit ofenzívu proti Německu.
Zároveň „Plán B“, jako nástupní plán, řešil i některé podrobnosti vojenské pomoci Belgii, nebo Lucembursku.
Hlavní štáb Francie se snažil do tohoto Plánu „B“ promítnout i konkrétní pomoc východních Spojenců – Polska a Československa – to přesto, že vlády těchto států neprojevovaly valný zájem o prohloubení vojenské spolupráce v tomto smyslu.

Francouzští vojenští experti podrobili „Plán B“ velmi tvrdé kritice.
Kritizovali hlavně čas, který „Plán B“ předpokládal na provedení mobilizace a přesun vojenských oddílů k hranicím – byl dle nich příliš dlouhý. Pokud by byl Německem napaden některý z východních Spojenců, nemohl by mu zdlouhavý francouzský nástup skoro vůbec pomoci. Další kritika říkala, že dle tohoto plánu jsou vyhlídky na úspěch rozsáhlejší ofenzívy značně diskutabilní. Moderněji ladění (zastánci motorizace) představitelé velitelského sboru proto doporučovali přestavbu části francouzské armády na divize mechanizované, které by byly schopné rychlejšího manévru a postupu do větší hloubky.
Zásadnější změny pak nastávají až po nástupu nacistů v Německu k moci a po vyhlášení výstavby nové německé armády, která stále více provokativně porušovala hlavní podmínky Versailleské smlouvy. Bylo to však stálé střídání francouzských vlád a jejich ministrů co znemožňovalo jakýkoli zákrok francouzské armády – garanta Versailleské smlouvy.
O poslední možnosti Francie zasáhnout dle Versailleské smlouvy viz zde Č 24:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2687


Francie a její armáda měla takovou vůbec poslední možnost důrazně reagovat na jednoznačné porušení Versailleské smlouvy v březnu 1936, kdy Němci s ohromnou dávkou arogance (i když se jim klepala kolena viz Č 24) znovu obsadili demilitarizovanou zónu v Porýní!

Francie nereagovala a nevyzvala ani svou armádu k zákroku, což neobyčejně ztížilo podmínky jediné možnosti, jak vniknout oficiálně na německé území, přes společnou hranici od Sárska po Basilej, neboť možnosti nástupu přes Lucembursko, či Belgii později odpadala!!!

Jedna z tehdejších francouzských vojenských studií, zaměřená na aktivní pomoc některému z napadených východních Spojenců, uvažovala o soustředěném náporu francouzských jednotek na asi 50 km široký úsek mezi městy Pirmansens a Landau, ve směru na Frankfurt a řeku a údolí Mohanu a o rázném postupu údolím Mohanu na východ směrem k československým hranicím. Právě rychlý přechod Rýna, který usnadňovala demilitarizace Porýní – Němci nesměli na pravém břehu v šířce asi 50 km rozmisťovat vojenské posádky a jakákoliv jiná vojenská zařízení – byla v roce 1936 fuč!

Mapa Evropy – anexe Německa 1933 – 1938.
Obrázek



Ale ono stejně, při tehdejší struktuře francouzské armády, při jejím zastaralém pojetí ofenzivních akcí se počítalo s dosažením Mainu ( řeka pramenící nějakou tu desítku kilometrů od hranic s ČSR – vlévá se do Rýna) nejdříve v třetím měsíci války (za 3 měsíce)!!!
Z francouzských úvah vyplývalo, že by AČSR v té době – za 3 měsíce – již byla udolána německou přesilou – proto se navrhovalo stočit směr francouzského útoku na sever do citlivějších průmyslových a správních oblastí Německa.
Oponenti „Plánu B“ vytýkali tomuto uvedenému záměru zdlouhavý postup ofenzívy, její nedostatečné propracování a problematickou strategii. To proto, že ještě před dosažením východní části údolí Mohan mohla AČSR kapitulovat ( jsou to prosím úvahy francouzských důstojníků, kteří detaily AČSR neznali).
Jako mnohem účinnější operační směr se jevil útok na horní Rýn, který by směřoval do Porúří, nebo přímo do nitra Německa.
Všichni oponenti se však shodovali na tom, že široce založené ofenzivní akce s tehdejšími francouzskými pěšími divizemi jsou skoro nemožné, a to zvláště proto, že se drží zastaralých zásad, které jsou odvozené ze zkušeností z 1. světové války.
Takto zamýšlené útočné ofenzívy nemohou provádět pěší jednotky. Již jsme hovořili o tom, že nejen generál de Gaulle navrhoval, aby vznikly jednotky ne nepodobné německým td.
Výsledkem neplodných diskuzí bylo zatím rozhodnutí, že se mají změnit dosavadní jezdecké divize na zprvu smíšené divize a později na mechanizované (lehké) divize s menšími jednotkami obrněných vozidel.
Velení francouzské armády se velice dlouho nebylo schopno rozhodnout, aby byly postaveny plně motorizované divize zaměřené na útočné akce, či dokonce obrněné divize (Viz Gamelin: cit. dílo, s 101, dále Les évéments, t. I. s. 47-48, H. A. Jacobsen: Der Kampf um deutsche Operationsplan zur Westoffensive 1940. Wiesbaden 1957, mapy 4 – s.37, 9, s. 93 a 12, s. 145 – a Tornoux: str. 340).
Velká část námitek byla oponenty vyslovena k zamýšlenému přechodu francouzské armády přes řeku Rýn, v jejím středním toku, a k následnému stočení ofenzívy na sever. Pokud by se francouzské vládě nepodařilo sjednat souhlas k průchodu Belgií, které by poskytovalo ofenzívě do Porúří a do nitra Německa mnohem příznivější podmínky, pak by bylo lépe od takto neperspektivní ofenzívy na Mohan raději upustit. To však zároveň posilovalo názor, že jsou jen velmi malé vyhlídky na odlehčovací ofenzívu ve prospěch Československa. Zároveň to posilovalo nutnost zaměřit se na strategickou obranu francouzských hranic.
Tohle vše v „Plán B“ vlastně vytvářelo nutnost, aby pomoc Československu byla zajištěna jinak – bylo nutno získat spojenectví se Sovětským svazem.
Naposledy upravil(a) michan dne 17/8/2009, 07:51, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

VIII.díl. Francie 1940. Č 20.

2) „Plán D“.

Předělem ve francouzském vojenském plánování byl nový nástupní plán pro případ války s Německem tzv. „Plán D“.
„Plán D“ platil do května 1935 a pak se stále upravoval. Do tohoto plánu se promítl rozmach budování Maginotovy linie ( o fenoménu Maginotova linie viz zde v Č 3.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3503
a zde: http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=422
a také zde: http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=240
) a změna francouzské vojenské koncepce směrem k obraně, kdy tato změna nepředstavovala pouhé zajištění nástupové zóny k ofenzívě soustřeďovaných francouzských jednotek, ale zároveň se koncepce směřovala k tomu, jak souvisle se budovala obrana Maginotovy linie, kdy to vlastně již byl souvislý pás opevnění přibližně rovnocenné odolnosti. Tehdy již náklady na výstavbu Maginotovy linie dosahovaly astronomických částek a tak Francie musela slevit ve výdajích na ostatní druhy zbraní.
„Plán D“ v podstatě řešil vytvoření krytu pro jednotky na hranicích, který byl spojen i s obsazováním a aktivováním už hotových úseků stálého opevnění. Řešil také přehrazování nehotových úseků Maginotovy linie pěšími jednotkami a plné zásobování všech vojenských skladišť za Maginotovou linií. Samozřejmě plán počítal i s možnostmi zahájení ofenzívy, ale bylo to výlučně v součinnosti s belgickou armádou, tedy při povolení průchodu belgickým územím. Zdrojem pro toto tvrzení je P. E. Tornoux: Défense de frontieres. Paris 1960, str. 337 a Les évéments, t. I. str. 47-51.
Z „Plán D“ vyplynulo, že francouzské jednotky, kryté na pravém křídle již aktivovanou Maginotovou linií, vniknou do Německa mezi Rýnem a Moselou, aby znovu obsadily Sársko, které v té době bylo na základě plebiscitu vráceno Německu. Dle vývoje situace se pak měly uplatnit některé z připravovaných ofenzivních variant.
V „Plánu D“ byly dle výše uvedeného zdroje i některé blíže nespecifikované návrhy o spolupráci francouzské armády s AČSR a s polskými jednotkami na východě, ale pro nesvornost těchto obou východních spojenců (ČSR a Polska), ale hlavně kvůli stále se měnícímu postoji Polska se směrnice o kooperaci mezi AČSR a polskou armádou nikdy nerozpracovala. My již víme, že polská vláda v roce 1934 uzavřela s Německem pakt o neútočení, takže vlastně všecky naděje na součinnost s polskou armádou zhasly. Francie od osamocené AČSR mnoho neočekávala, neboť - jak experti AČSR tvrdí – Francie, francouzský generální štáb, neměl o AČSR dostatek informací - zvláště v 2. polovině 30. let a tak se stále domníval, že AČSR a jeho obrana jsou velmi slabé.

Také „Plán D“ byl podroben genštábem Francie kritice, kde se k nedostatečné vojenské připravenosti přidaly i závažné námitky k politickému řešení. Plánu D a genštábu Francie se vytýkalo, že počítá s využitím belgického nebo i lucemburského území, přestože francouzští politici nic diplomaticky nezajistili. „Plán D“ byl proto označován jako značně improvizované řešení, které se snažilo přizpůsobit se politickým změnám v Evropě.
Vojenští experti poukazovali na pochybnou naději plánu na rychlý úspěch, přestože i při navázání součinnosti s belgickou armádou by byl těžkopádný, neboť přemisťování zastaralým způsobem bojujících francouzským divizím chybí jakákoliv schopnost rychlého a rozhodujícího manévru.
Opět, jako již už předchozích plánů, se ozývaly požadavky na výstavbu francouzských mechanizovaných divizí, z nichž část by měly tvořit i ucelené obrněné jednotky. Na „Plán D“, na verzích nástupních plánů, které by respektovaly závažné připomínky řečené výše se přestalo pracovat a kvůli měnící se politické situaci v Evropě se změny odložily. Také ofenzivní varianta dosavadního „Plán D“ se přestala připravovat. To proto, že se očekávaly důsledky francouzsko-sovětské a Československo-sovětské smlouvy podepsané v květnu 1935. Zásadní změnou v novém pojetí „Plán D“ mělo být to, že bude zakomponován včasný zásah ve prospěch československé obrany ze strany Rudé armády.
Bohužel, bylo to právě uzavření smluv se SSSR, které zdánlivě posilovalo francouzský systém kolektivní bezpečnosti, ale ve skutečnosti vedlo k definitivnímu odklonu Polska, ale také zároveň k nečekanému rozhodnutí Belgie.
Politické důsledky obsazení Porýní Německem vyjádřila i ČSR viz zde:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3587

Ano!
Belgie totiž po 14. říjnu 1936 vyhlásila striktní neutralitu a oznámila, že nedovolí průchod belgickým územím jakýmkoli cizím vojenským jednotkám a to i v případě, že by průchod těchto jednotek požadovala SN (Společnost Národů). Belgická vláda pak rozhodla, že vystaví opevnění nejen na hranicích s Německem, ale i s Francií.
A právě plány Francie na ofenzívu do Porúří mohly být uskutečněny jen tehdy, pokud by došlo k německému útoku na Belgii a Belgie by požádala Francii o pomoc. To by znamenalo,nejprve krvavě odrazit německou ofenzívu a teprve potom mohla Francie uvažovat o protiofenzívě do Porúří. Při těchto variantách, jak víme, zůstávalo nedořešeno stanovisko SSSR, neboť spojenecká smlouva výslovně hovořila jen o válce s Německem (o Belgii a případném takovém konfliktu tam nebyla ani zmínka). Všichni experti zpochybňovali schopnosti francouzských jednotek rychle v Belgii zasáhnout a znovu vyvstala otázka výstavby mechanizovaných jednotek Francie.


Nově připravovaný nástupní plán pro „Plán D“ musel všechny tyto změny v Evropě respektovat. Respektovat musel spojenecké smlouvy se SSSR, které měly pomoci československé obraně a vlastně RA (Rudé Armádě) předávaly starost o obranu ČSR, jenom se ještě nedařilo zajistit vše v SN a diplomaticky zajistit průchod RA do ČSR přes některou z mezilehlých zemí (my víme, že přes Polsko, nebo Rumunsko).
Všechny tyto nejasnosti měly vyřešit francouzské vlády!!!
Národní Rada Obrany Státu – NROS Francie se nadále zaměřovala na podstatné zkrácení nástupu do Maginotovy linie a na zrychlení nástupu jednotek pro krytí Maginotovy linie. Význam zamýšlených výpadů francouzských oddílů, které by útočily z krytu Maginotovy linie do Německa, proti horečně budované německé obraně, se považoval za velmi malý.
Podle nových plánů měl nástup francouzských jednotek do v podstatě strategické obrany trvat méně než 1 měsíc. Pak teprve mělo francouzské velení na základě nově vzniklé situace rozhodnout o možnostech případné ofenzívy do Německa a o jejím strategickém záměru.
Tento nový nástupní plán, jehož příprava se protáhla až na začátek roku 1936, bylo nutno těsně před vydáním stáhnout, neboť jak víme, začátkem března 1936 ( 7. března 1936) nacistické Německo znovu obsadilo demilitarizovanou zónu v Porýní. Zároveň bylo třeba zakalkulovat do plánu překvapivě rychlé budování nové německé branné moci (Wehrmachtu). V plánu bylo třeba brát v úvahu změněnou situaci i na poli mezinárodní politiky a od října 1936 se muselo počítat se striktní belgickou a lucemburskou neutralitou.
Všechny tyto vlivy pak měnily zásadně základní předpoklady války s Německem. A to v neprospěch francouzské ofenzívy, neboť teď se nadále omezoval úsek pro ofenzívu jen na společné hranice Francie s Německem – tedy od Longvy na lucemburských hranicích po Basilej na hranicích se Švýcarskem ( viz zde na mapě:

Obrázek


) - plán vyhlášení krytu (couverture) platil od 16. března 1936 a představoval základní opatření na vyhlášení všeobecné mobilizace, viz: P. E. Tornoux: Défense de frontieres. Paris 1960, str. 39.
Strategická obrana za Maginotovou linií, v 1. fázi války, představovala v doktríně francouzské armády základní a neměnný článek a v 1. polovině 30. let kvůli ní dala Francie přednost dobudování Maginotovy linie před vyzbrojováním. Je proto jasné, že konkrétní úvahy o ofenzívách odsouvala Francie do pozadí s poukazem, že jejich detailnější příprava bude provedena až po úplném vyjasnění vojenské situace v Evropě. Toto vše Francie schovávala za stále doplňovanými a průběžnými zátarasy Maginotovy linie. Souvislé pásy pěších a protitankových překážek pak omezovaly průchod Maginotovy linie i v mírových dobách.

Obrázek



Pokud by ve francouzském genštábu bylo rozhodnuto po roce 1936 útočit, mohly být účinnější ofenzivní akce zahájeny jen v prostoru mezi Moselou a Rýnem a to s vědomím, že bude nutné velmi brzy vybojovat přechody přes veletok Rýna, kde se bude muset na jihovýchodním břehu zajistit mnoho předmostí, potom převést přes Rýn jednotky nutné k zahájení ofenzívy do německého zázemí. Pokud by se francouzským jednotkám ofenzivní akce nedařila, jednotky by ztratily potřebné tempo a pokud by bylo nutno ustupovat, mohl překotnější ústup zpět za řeku Rýn znamenat pro francouzské jednotky úplnou katastrofu. Další postup Němců by však do francouzského vnitrozemí spolehlivě zastavila Maginotova linie. Francii však nikdy nepřekvapovalo, že Němci nějak nejeví o pronikání do Francouzského území velký zájem, a že by byli spíše přístupni jednání o separátním míru.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6828
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

VIII. díl. Francie 1940. Č 21.

Ve francouzském generálním štábu, mezi štábními důstojníky, se u „Plán D“ rozebírala nově vzniklá situace po všech událostech v Evropě 1936 tak, že Rudá armáda se musí do Československa dostat včas, aby podchytila čs. obranu, což bude zásadní podmínkou, aby byla udržena východní fronta. Všeobecně se očekávalo, že porážka Německa nebude ihned. I takováto válka podle francouzských vojenských expertů bude trvat několik let a Francouzi i Sověti do ní budou muset nasadit všechny svoje vojenské síly. To, že by válka mohla být kratší předpokládalo, že oba, jak Francie, tak SSSR, budou nastupovat souběžně, ofenzívy na Východě i na Západě budou sehrané a útoky začnou v přibližně stejný čas. Předpokládalo se, že úspěchy sovětských útočných akcí na Východě usnadní nástup francouzské armády na Západě a naopak.
Kamenem úrazu bylo, že se oba spojenci při svém nástupu museli vyrovnat s některými skutečnostmi, které jak víme, současné zahájení ofenzív omezovalo.
Předpokládalo to přeci, že bude diplomaticky zajištěn průchod Polskem, nebo alespoň Rumunskem, aby měla Rudá armáda na východě mnohem lepší podmínky. Pokud by rychlý příchod RA do ČSR včas podchytil čs. obranu, mohlo by se poměrně brzy na čs. území soustředit dostatek sovětských jednotek. První ofenzívy RA a AČSR by se soustředily na osvobození ztraceného čs. území, ale velmi brzy by se mohla ofenzíva rozšířit v mohutnou sílu, která by směřovala do důležitých oblastí německého vnitrozemí. Kladně by zde působila ta skutečnost, že do hlavního města nacistického Německa Berlína byla kratší cesta z Východu a z ČSR, než ze Západu, tedy z Francie. Stejně tak pro Němce důležitá slezská průmyslová pánev nebyla od čs. hranic dál než 100 km. Široce pojatý a velkými silami vedený útok, který by byl z Východu úspěšně zahájen, by muselo velení Wehrmachtu považovat za frontu „Hlavní“ a muselo by sem na Východní frontu přesunout co největší síly, o které by bylo nuceno oslabit obranu na Západní frontě, což by značně ulehčilo francouzské útočné akce. Stejně však přechod veletoku Rýn předpokládal pro francouzskou armádu tvrdé boje, které by musela podnikat svými vlastními silami. Když tyto akce Francie plánovala, koncem roku 1936, určitě trpce litovala, že nic nepodnikla, když Němci obsazovali Porýní.
Všechny takto uvažované ofenzivní akce závisely na čestnosti a souběžném úspěšném provedení francouzských i sovětských útočných akcí a s touto čestností museli tito Spojenci do války vstupovat. Právě proto byl ve smlouvách Francie a SSSR zařazen onen důležitý bod, který podmiňoval sovětský vstup do války současně s válečným vystoupením Francie. Proto a právě proto stále opakujeme, že tento bod chránil obě strany – SSSR i Francii před nebezpečím, že budou bojovat proti Německu osamoceně – jen jedna země!!!

Vůbec nejoptimálnější vyhlídky na vítězné a rychlé zakončení této války, uvažované dle novelizace „Plán D“, by poskytovalo nejen dosažení polské neutrality v čs. – německém válečném konfliktu, ale hlavně to předpokládalo odklon Polska od závislosti na polsko-německém paktu o neútočení a změna dosavadní polské zahraniční politiky.
My však víme, že veškerá francouzská diplomatická jednání o včasném zajištění koridorů pro průchod RA nejkratším směrem do Československa narazila na naprosto kategorické, protisovětské, ale i protičeskoslovenské stanovisko Polska viz. zde:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2411
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2631
a další Č až do Č 40.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2740
Stejně tak na těchto odkazech najdeme i hledání druhé, z geografického hlediska sice horší, ale přeci jenom možnosti – průchod Rumunskem.
Kdo si vše dobře přečetl ví, že rumunská vláda s oficiálním povolením, či vymezením určitých koridorů také nesouhlasila a Francie jako velmoc při hledání diplomatických nástrojů jak by dosáhla změny vyčerpala všechny své prostředky. Malou, v podstatě mizivou možnost předpokládalo jednání s rumunským králem a představiteli rumunské armády, že by průchod RA mohl být poskytnut. Možnost k zvratu rumunských rozhodnutí závisela na pevném postoji Francie a především pak na úspěšnosti francouzských bojových akcí proti Německu. Kdo se dobře nad tím vším zamyslel, tak vidí, jak jedno vyvrací druhé. Nebo člověka napadá, že by velmoci rozhodly bez toho, že by se menších států ptaly.
K nejasné situaci ještě přistupují jen občasná a nepříliš konkrétní jednání AČSR s představiteli Rudé armády, která jsme si již popsali na uvedených odkazech. Tam jasně říká historie, že SSSR a jeho vláda vůbec nestály o průchod Rumunskem, ale z nepochopitelných, i když vše nasvědčuje zištných důvod, chtěly souhlas Polska, chtěly nastupovat přes Polsko a to Francie splnit nemohla.
Když takto nebylo dosaženo souhlasu RA přes některou z mezilehlých zemí (Polsko, nebo Rumunsko), nemohlo být taky ani dojednáno, v jakém rozsahu a v jakém časovém sledu jednotky RA do ČSR dorazí.
Pokud chyběly informace o postupu nasazení sovětských sil na čs.-německé frontě, musel, jak víme, čs. hlavní štáb řešit strategické úkoly své obrany proti německému útoku bez nejmenších znalostí o konkrétní síle a nástupních možnostech RA a musel spoléhat jen na své vlastní síly. O možnostech nasazení sovětských jednotek jsme na výše uvedených odkazech také hovořili, když jsme říkali, že čs. genštáb prováděl jen odhady.
Na základě těchto dohadů a detailnějšího průzkumu dopravní situace v severním Rumunsku se předpokládalo, že první sovětské taktické jednotky by dorazily (samozřejmě kdyby se Rumunsko donutilo k souhlasu, a jak víme tak i s pomocí rumunské armády, zvláště leteckých návodčích a s pomocí rumunských letišť) na československo-německou frontu nejdříve ve 3. týdnu po vyhlášení války.
Další plynulá a rozsahem podstatně větší doprava jednotek Rudé armády závisela i na tom, zda rumunská armáda přispěje k neutralitě Maďarska a zajistí tak nerušený a trvalý provoz na dlouhém úseku železniční tratě, vedoucí těsně podél maďarských hranic.
Viz také plány „ Malá dohoda „ I. až XIX.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2659
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2669
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2680

Francouzský generální štáb pak uvažoval, že udržet koncem 1. měsíce války proti Německu souvislou linii obrany byl pro AČSR, i při zajištění polské neutrality úkol velmi těžký, ale nikoli neřešitelný.

V příštích dílech budeme pokračovat na obranných a útočných plánech Francie, když začínat budeme zajímavým nástupovým plánem - 3) „ Plán D-BIS“.


Použité materiály:


Duce – Anatomie jedné kariéry – Luboš Taraba.
Adolf Hitler a jeho cesta k moci – Rainer Zitelmann.
Nacismus – Alessandra Minerbiová – editor: Flavio Florani.
Pakty Stalina s Hitlerem – výběr z dokumentů 1939 a 40 – Naše vojsko.
Přísně tajné 3/99, 4/99, 3/05 a 3/08.
HPM ročník XIV. – Ivo Pejčoch – Těžký křižník Canarias.
Září 1938 – Role a postoje spojenců ČSR – Miloslav John.
Dějiny světa, svazek IX – L. I. Zubka, A. M. Zubinský a G. N. Sevosťjanov.
Dějiny světa, svazek X. – V. V. Kurasov, A. M. Někrič.
Krev, slzy a pošetilost v nejtemnější hodině 2. světové války – Len Deighton.
Druhá světová válka – Úplná historie – Martin Gilbert.
Blitzkrieg od Hitlerova nástupu po pád Dunkergue - Len Deighton.
Druhá světová válka – John Keegan.
Polské tažení Hitler a Stalin rozbíjejí Polskou republiku – Janusz Piekalkiewicz.
Tanková válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Historie německé armády 1939 – 1945 – Philippe Masson.
Slovenská armáda 1939 – 1945 – Charles K. Kliment, Břetislav Nakládal.
Hitlerovi válečníci – Guido Knopp.
Německé obrněné jednotky – Horst Scheibert.
Hitlerovy elitní jednotky – Lucas Cooper.
Němečtí parašutisté ve II. světové válce – Volkmar Kühn.
Operace Jubilee, Dieppe 1942 – Norman Franks.
Narvik – Donald Macintyre.
Ocelová lavina – Darius Jedrzejewski, Zbigniew Lalak.
Bitva o Británii – Leonard Mosley a redakční kolektiv Time-Life Books.
Černí andělé, Historie zbraní SS – Rupert Butler.
Historie válek – David Brownstone a Irene Franck.
Neznámé špionážní operace KGB – Mitrochinův archiv – Christopher Andrew, Vasilij Mitrochin.
Den D, 1944, Hlasy z Normandie – Robin Neillands, Roderick de Normann.
Druhá světová válka den za dnem – Donald Sommerville.
Svět ve válce 1939 – 1945 – Dr. Duncan Anderson, Dr. Stephen Badsey, David Chandler, Dr. Paddy Griffith, Sean McKnight, Gary Sheffield.
Další související historická literatura.
Mé dlouholeté poznámky a mapy.


Případné doplnění a Debata je na tomto odkazu:
PP
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3504
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Západní fronta 1939-1945“