Mongolský chán a papež, výměna korespondence (13.st.)

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav

Odpovědět
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Mongolský chán a papež, výměna korespondence (13.st.)

Příspěvek od kacermiroslav »

Historické dokumenty

Mongolský chán a papež, výměna korespondence

Ve 30. a 40.tých letech 13.století se uskutečnila dobyvačná tažení Mongolů do východní a střední Evropy. Samozřejmě tažení takové velikosti a důsledků nemohla uniknout ani pozornosti hlavě katolické církve, papeži Inocenci IV. (1243-1254) sedícím v Římě. Ten se poněkud s naivní představou rozhodl přesvědčit tehdejšího chána všech Mongolů Kukuje, též Güyük-chán vládce 1246-1248 (vnuk Čingischána), aby obrátil svůj dobyvačný zájem na východ proti muslimům a tím tak nepřímo odlehčit ohroženým křižáckým státům ve Svaté zemi. Nutno říct, že do jisté míry se mu tu podařilo, protože se Mongolové skutečně s křižáky pokusily spojit proti muslimům a nebýt jejich porážky v bitvě u Ajn Džálút (Ain Jalut) 3.září 1260, mohlo se vše na blízkém východě vyvíjet úplně jinak.

Níže jako perličky jsou ukázky osobní korespondence mezi vládcem křesťanského světa a toho mongolského. Tato korespondence proběhla mezi lety 1246-1248 a pro nás v ní je zajímavé, že se jejich korespondence týká i národů, které nejvíce utrpěli vpádem Mongolů. Mezi těmito nárdy jsou pak uvádění jako jedni z nejvíce postižených Moravané. Takže průchod Mongolských vojsk od Lehnice přes Moravu do Uher, nebyla žádná "mírová" procházka.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inocenc IV. – papež
Jak jsme se dověděli, vtrhli jste do mnoha zemí, které náležejí buď křesťanům, nebo jiným , a zanechali jste je zničené ve strašném zpustošení a ještě navíc s nemalou zuřivostí se nepozastavujete před ničím a vztahujete svoji ničící ruku na země daleko vzdálené, rušíte závazky přirozených pout, nešetříce ani pohlaví či věk…My tedy, následujíce příkladu krále míru a toužíce po tom, aby všichni lidé žili jednomyslně v souladu, ve strachu před bohem, my vás varujeme, prosíme a naléhavě žádáme, abyste v budoucnosti odstoupili od jakýchkoliv útoků a zejména pronásledování křesťanů a po tolika žalostných proviněních abyste usmířili vhodným pokáním hněv božského Majestátu…

Kukuj-chán (Güyük-chán)
Ty a všechny křesťanské národy Západu jste se rozhodli uzavřít s námi mír. Obdrželi jsme prostřednictvím tvého vyslance prosbu o podrobení, kterou jsi nám poslal. Chcete-li tedy jednat podle svých slov, musíte všichni ty, papež, císař a všichni vládcové měst a národů, přijít bez meškání osobně poklonit se nám, sjednat bližší podmínky míru a vyslechnout naši odpověď a vůli. Tvůj dopis obsahuje též větu, že se musíme dát pokřtít a stát se křesťany. Odpovídáme ti na to krátce, že nechápeme, proč bychom to měli dělat. Dále říkáš, že pobití lidí, především křesťanů a zvláště pak Poláků, Uhrů a Moravanů, tě zarmoutilo a udivilo. Na to ti rovněž krátce říkáme, že toho nechápeme. Aby se však nezdálo, že to hodláme přejít mlčením, chceme ti odpovědět takto: učinili jsme to, protože neposlechli příkazů Boha a Čingischána a licoměrně a úmyslně zabili naše vyslance. Proto poručil Bůh, aby byli zničeni…Vy obyvatelé Západu, se však modlíte k Bohu a máte jen sebe za křesťany a všemi ostatními opovrhujete. Jak však víte, kdo je před tváří boží hoden milosti? My vzýváme Boha a z jeho moci si podrobíme celou zemi od Východu k Západu. Kdyby v člověku nebyla boží moc, co by mohli lidé dokázat? Dnes musíte říct z celého srdce: chceme být vašimi poddanými…Musíte přijít osobně v čele všech králů bez jediné výjimky a zavázat se tu k službě…Pak teprve přijmeme vaše podrobení. A nebudete-li dbát božího příkazu a neposlechnete-li naších rozkazů, budeme vás považovat za své nepřátelé. To je vše, co vám oznamujeme. Neposlechnete-li nás, jak se to dovíme? Bůh se to doví.


Zdroje:
Evropa do roku 1914 – Historie v dokumentech – Jan Kvirenc – Dialog 2007
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Tkuh
praporčík
praporčík
Příspěvky: 378
Registrován: 26/7/2009, 15:57

Příspěvek od Tkuh »

Chcete-li tedy jednat podle svých slov, musíte všichni ty, papež, císař a všichni vládcové měst a národů, přijít bez meškání osobně poklonit se nám, sjednat bližší podmínky míru a vyslechnout naši odpověď a vůli.
Pěknej dopis :D , myslím, že s tím měli císař, papež a všichni velkej problém. :lol:
Jinak tohle není asi moc známá část historie mongolských výbojů směrem do evropy, proto dík že jsi mě velmi poučil, protože mongolové byli jistě velmi dobří válečníci, co v té době ovládali rozsáhlé území.
Uživatelský avatar
hydrostar
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1717
Registrován: 26/9/2006, 21:19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hydrostar »

Jo no, když v Evropě nebyla žádná větší snaha se proti tym Mongolom sjednotit, tak si velký mongolský vůdce mohl diktovat vlastní podmínky. To samé bylo pozdějš s Turkama, že...
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Jak to dopadlo, když se křesťané nedokázali spojit s Mongoly proti Muslimům je krásně vidět na průběhu této bitvy. Více viz. ZDE: http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2873
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „ostatní“