Legio IIII. ( IV.) Flavia Felix

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Thór, Hektor

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Legio IIII. ( IV.) Flavia Felix

Příspěvek od Thór »

Legio IIII. Flavia Felix: jedna z římských legií. Její jméno zřejmě znamenalo „ šťastná Flaviova legie“ .
Obrázek
Vespasian
7E1.jpgV létě r.70 n.l., bývalá IIII. Legio Macedonica z Mainzu která ztratila čest v průběhu batávské vzpoury (r.69-70), byl reorganizována císařem Vespasianem, přejmenovaná na IIII. Legio Flavia Felix a umístěná v Burnumu (dnešní Kistanja) v Dalmácii (Cassius Dio, Historie Říma, 55.24.3). Stejný osud potkal XVI. Legio Gallica, ze které se stala XVI. Legio Flavia Firma.
Ačkoli mnoho vojáků nové jednotky byli veteráni staré legie, byla „špatná krev“ naředěna novými rekruty ze severní Itálie a pravděpodobně i jižní Galie. Gnaeus Julius Agricola ( budoucí tchán římského historika Tacita) ,se podílel na jejím uvedení do bojového stavu. Protože symbol legie byl lev, není vyloučeno, že to byla legie formálně představena a obdarována orlem v koncem července či počátkem srpna r.70 n.l.
Jedno z jejích čtyř základních působišť bylo Burnum v Dalmácii. Čtvrtá Flaviova legie nahradila XI. Legio Claudia, která byla převelená na Rýn. Přítomnost IIII. Legio Flavia Felix je doložena párem nápisů a několika tašek a cihel. Mezi jejími vojáky byl Javolenus Priscus, který se stal jedním z nejslavnějších římských právníků během vlády císaře Trajana.
V těchto prvních letech existence legie, IIII. Legio Flavia dostal titul Felix. Není vyloučeno, že tento titul nesla od začátku, ale jeví se jako pravděpodobnější, že je to připomínka na vítězství nad Daciany, kteří se stali nebezpečnou hrozbou po dalších zhruba čtyřicet let pro oblast severně od Dunaje.
Daciané napadli římské impérium v r.86 a porazili legie které měly bránit Moesii. Císař Domitian reorganizoval jednotky na Dunajské hranici a připravoval region pro válku proti Dacianům. Provincie Moesia byla rozdělena na dva menší územní celky a IIII. Legio Flavia měla bránit Moesii Superior - západní polovinu spodní Dunajské hranice. Je pravděpodobné, že legie byla nyní umístěna v Singidunu či Bělehradu, ačkoli krátce setrvala ve Viminaciu (Kostolac v Srbsku). Viminiacium byla základna VII. Legio Claudia, ale několik nápisů dokládá, že odřad čtvrté legie užíval tuto základnu také.
V r.88 velká římská armáda napadla Dácii a generála Tettia porazil jeho král Decebalus v Tapae; čtvrtá byla jednou z devíti legií, které se zapojily do tažení. Bohužel, vzpoura guvernéra Germanie Superior, Lucia Antonia Saturnina v r.89, zhatila konečné vítězství.
V r.98 císař Trajan pověřil legii budováním cest na územní severně od Dunaje, kde byl v Tibiscu (dnešní Jupa) založen důl na těžbu mědi. „Železná brána“ byla nyní chráněna na obou stranách římskými vojenskými jednotkami. O čtyři roky později, se IIII. Legio Flavia Felix účastnila Trajanovi kampaně proti Daciům a krátce byla umístěna v hlavním městě nově připojených teritorií, Sarmizegetuse. Další legie z okupačních jednotek byly I. Legioá Adiutrix a XIII. Legio Gemina. Odřad čtvrté postavil castrum blízko Aradu v západním Rumunsku, kde toto území ovládaly Sarmatské kmeny z východního Maďarska, které měly na svědomí zničení XXI. Legio Rapax v r. 92, a hlídal cestu podél řeky Mures, která spojovala Dácii a Panonii (západní Maďarsko).
Trajanův následník Hadrian převelel legii zpět do Bělehradu. Odřad legie obsadil Apulum (Alba Julia), která byla známá svými zlatými doly.
Legie také dohlížela na bezpečnost cest v Moesii Superior. Během vlády Antonina Pia ( r.138-161), byla Dunajská hranice bezpečná a odřad čtvrté legie mohla být vyslán do Mauretanie do boje proti Maurům.
Nálezy dokazující přítomnost IIII. Legio Flavia Felix byly nalezené v Aquincu (Budapešť). Toto dokazuje, že odřad čtvrté legie zde nahradil II. Legio Adiutrix, během její účasti ve válkce Lucia Vera proti Parthskému impériu (162-166). Čtvrtá Flaviova legie hrála důležitou roli v kampani Marka Aurelia proti Dunajským kmenům, která započala v r.165. Falešná zpráva že Markus Aurelius zemřel, vyprovokovala povstání na východě, kde se Avidius Cassius nechal prohlásit císařem (r.175). Přesto že byl rychle odklizen z cesty (zavražděn), Markus se rozhodl navštívit rozbouřené vody východní provincie. Kampaň byla přerušena a plány na vytvoření nových provincií byly pohřbeny. V r.193 po smrti císaře Publia Helvia Pertinaxe, impériem otřásala občanská válka, ve které Dunajské legie podporovaly Lucia Septimia Severa, guvernéra Panonie Superior, proti Pescenniu Nigerovi a Clodiu Albinovi. Severus dosáhl úspěchu a vládl do r. 211. Severus také ukončil Parthskou válku, která byla započatá Luciem Verem. II. Legio Adiutrix byla převelená do Mezopotámie a opět odřad IIII. Legio Flavia Felix nastoupil na její místo v Budapešti.
Obrázek
Coin IIII. Legio
Ve třetím století vypuklo několik konfliktů s následníky Parthů Sasanianskými Peršany. Je jisté, že IIII. Legio Flavia Felix se zúčastnila aspoň jedné kampaně, protože byl nalezen náhrobní kámen legionáře v Cyrru v Sýrii. Nápis ze Speyeru na středním Rýnu se zřejmě váže k některé z válek proti Alamanům, tažení buď Caracalovu r. 213; Severa Alexandera r.235; nebo Maximina Thraxe r.235-236, ve kterém je zmíněn odřad IIII. Legio Flavia Felix.V Bělehradu byl nalezen nápis z r.300 n.l. věnovaný géniu ("dobrému duchu, či ochránci") legie. Ťvrtá Flaviova legie byla ještě aktivní v Moesii Superior v první polovině čtvrtého století, ale mizí z historických záznamů před r. 400 n.l.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Odpovědět

Zpět na „Řím“