XVI. Legio Gallica

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

XVI. Legio Gallica

Příspěvek od Thór »

Legio XVI Gallica:
jedna z římských legií. Její jméno znamená „Galská legie“.

Obrázek

Octavianus
Tato legie byla založená v roce 41 či 40 př.n.l. Octavianem, dědicem a nástupcem Julia Caesara, který potřeboval ukončit řádění Sexta Pompeia na Sicílii, díky kterému vyschl tok obilí ze Sicilie do Říma. Po porážce Pompeia v roce 36 př.n.l., byla legie zřejmě vyslána do Afriky, kde bylo nalezeno několik mincí s nápisem LEG XVI a portrétem velmi mladého Octaviana.
Vztahy mezi Octavianem a jeho spolutriumvirem Markem Antoniem poklesly k bodu mrazu a následné válce mezi bývalými kolegy, která vyvrcholila bitvou u Actia v roce 31 př.n.l. a ze které vyšel Octavian jako vítěz a jediný vládce. Nadále byl znám pod nově přijatým jménem Augustus.
XVI. Legio Gallica byla vyslána na Rýn, společně s třemi dalšími legiemi XVII, XVIII a XIX pokud vám ta čísla něco připomínají, jedná se o legie, které byly vyhlazeny ve známé bitvě v Teutoburském lese.Šestnáctá legie má základnu v provincii dále známé jako Germania Superior. Její základna byla pravděpodobně v Mainzu, ačkoli přímý důkaz pro toto tvrzení nalezen nebyl. Dalším možným působištěm mohla být i Raetie.
V roce 6 n.l. Augustův zeť Tiberius vedl přinejmenším osm legií (VIII. Legio Augusta z Panonie, XV. Legio Apollinaris a XX. Legio Valeria Victrix z Illyrica, XXI. Legio Rapax z Raetie, XIII. Legio Gemina, XIV. Legio Gemina a XVI. Legio Gallica z Germanie Superior a další, doposud neznámou jednotku) proti Markomanskému králi Marobodovi do Čech. Zároveň, I. Legio Germanica, V. Legio Alaudae, XVII., XVIII. a XIX.,vedly útok do Čech podél Labe. Tanto nejgrandioznější Římská operace nebyla nikdy dokončena. Již v zárodku ji přerušilo povstání, které propuklo v Panonii a říše měla najednou zcela jiné starosti než expanzi.
Již výše jsem zmínil, že na podzim roku 9 n.l., byly XVII, XVIII a XIX legie zničeny v Teutoburgském lese, šestnáctá legie obsadila město Cologne a předešel tak germánskému útoku na Galii Belgicu. Základnou legie zůstal nadále Mainz, kde byla i v roce Augustově smrti společně se Čtrnáctou.
Obrázek
Náhrobek Pompeia z XVI. Legie
V zimě r. 40/41 n.l., Servius Sulpicius Galba ze kterého se později stal císař, porazil Chatti, kteří žili v blízkosti Mainzu, a ačkoli Cassius Dio XVI. Legio Gallica ve svém krátkém popisu války nezmiňuje, zřejmě se kampaně zúčastnila.V r.43, když odvelel císař Claudius XX. Legio Valeria Victrix z Neussta na tažení do Británie, byla XVI. Převelena na její místo do Neuss v Germanii Inferior. Legionáři čtrnácté legie zřejmě přestavěli část castra a používali na to kámen z lomu v údolí Brohl.V r.67, se stala pozice císaře Nera neudržitelnou. Většina senátorů byla natolik nespokojena s jeho panováním plným nepochopitelných výstřelků a smrtí, že začali jednat o Neronově odstranění. Mezi nejaktivnějšími nimi byli Lucius Clodius Macer (založil I.Legio Macriana Liberatrix), Gaius Julius Vindex . Oni podpořili guvernéra Hispanie Tarraconensis, Servia Sulpicia Galbu, když prohlásil že chce sesadit Nera.
To byla velezrada a vojsko z Germanie Inferior (I. Legio Germanica, V. Legio Alaudae, XV. Legio Primigenia a XVI. Legio Gallica) vyrazilo na pochod na Řím. Legie z Germánie na jihu porazili Gaia Julia Vindexe, který se jim neprozřetelně postavil. Vojáci předpokládali, že budou odměněni, ale byli zklamáni. Galba v kruhu nově postavené sedmé legie se v Římě nechal prohlásit císařem a Nero téměř všemi opuštěn, spáchal vynucenou sebevraždu v červnu r.68 n.l. To co by za normálních okolností senát i lid očekával od svých vojáků, a co legie z Germánie splnili (věrnost a loajalitu), teď bylo vysvětlováno jako pokus o znemožnění jmenování nového císaře. Nikdo z Galbova okolí, ani on sám neskrýval opovržení pro Rýnskou armádu, což byla při její síle-čtyři legie velká neprozřetelnost, která se Galbovi velmi brzo vymstila.
Rýnská armáda díky Galbovu postoji, totiž provolala svého vlastního velitele Vitellius císařem a pochodovala na Řím (leden r.69n.l.). Tažení dopadlo dobře a Vitellius začal vládnout jako císař. Problém byl v tom, že v Judei válčil generál Vespasian, který měl pod svým velením také armádu, a navíc mu přišlo jako dobrý nápad se také přihlásit o kousek štěstí v kole dějin. Dvě armády se střetly blízko Cremony v severní Itálii a Rýnská armáda nebyla pro Vespasianovi vojáky žádnou překážkou.
Obrázek
Vitellius
V mezičase v Germanii Inferior propuklo povstání, jehož původ tkěl zřejmě v hrdosti Batávců. Batávové se cítili velmi uraženi, protože Galba odmítl jako tělesného ochránce muže z jejich kmene a vzbouřili se. Římský expediční sbor který sestával ze zbytků V. Legio Alaudae a XV. Legio Primigenia, byl poražený (nikoli zničen) blízko Nijmegenu, a v zimě roku 69/70 n.l, byly tyto dvě jednotky obleženy v Xanten. Ačkoli I. Legio Germanica, XVI. Legio Gallica a legie z Germanie Superior XXII. Legio Primigenia - první velel Hordeonius Flaccus, po něm Dillius Vocula,je zkusily zachránit, dvě legie v Xanten byly přinuceny vzdát se v březnu r.70 n.l., a byly zmasakrovány. Nedlouho po tom, se v Bonnu vzdaly I. Legio Germanica a XVI. Legio Gallica, což je při tom, že znaly osud zmasakrovaných legií v Xanten poněkud s podivem.
Několik měsíců poté, nový císař Vespasian, vyslal silnou římskou armádu, aby obnovila Římskou vládu v Porýní, pod velením generála Quinta Petillia Cerialise. Pro zmasakrovanou V.Legio Alaudae a XV. Legio Primigenia už bylo pozdě a nikdy nebyly reorganizovány. XVI. Legio Gallica a IIII. Legio Macedonica, který měly sloužit k ochraně Mainzu, byl přejmenovány na XVI. Legio Flavia Firma a IIII. Legio Flavia Felix. Zbytky I. Legio Germanica byl smíchány s Galbovou sedmou legií a stala se známou jako VII. Legio Gemina.
Symbolem XVI. Legie byl pravděpodobně lev.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Thóre, kamaráde kolik těch legií ještě bude? Řečeno s Asterixem, netušil jsem že římská armáda je tak mocná. Je spodivem kolik legiií bylo zničeno.

Proto mě napadlo, jestli nemáš nějaký přehled, tabulku , pavouka - pavouky já mám rád - kde bys měl zpracováné přehledově kolik egií vlastně řím kdy postavil, kolik jich bylo zničeno a obnoveno, kolik zničeno a neobnoveno a tak všelijak. To je sonda do daleké minulosti co zde tvoříš a tak by to možná nebylo od věci.

Ale nenech se do ničeho nutit, to já jak odpočívám po potrubní dopravě rýpu do všech.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Pátrač- bráško, samozřejmě, že závěr bude dle tvých představ. Z toho hlavního balíku zbývají tyto:
XI Claudia
XXX Ulpia Victrix
XX Valeria Victrix
XII Fulminata
IIII Scythica
XV Apollinaris
V Alaudae
VI Ferrata
VI Victrix
X Fretensis
XXII Deiotariana
IIII Flavia Felix
XVI Flavia Firma

Pak jsou na řadě legie, které vznikly v období cca od r. 268 n.l. - 350 n.l. Jednalo se o legie které již nebyli páteří Římské armády, ale zmínit je musím. Jejich dráha nebyla nijak oslnivá ani dlouhá a historie je často zmiňuje pouze pár řádky. Nicméně toto je jejich soupis :

I Iulia Alpina
II Iulia Alpina
III Iulia Alpina
I Isaura Sagitaria
II Isaura
III Isaura
I Armeniaca
II Armeniaca
I Martia
IIII Martia
IIII Parthica
V Parthica
VI Parthica
I Flavia Constantia
I Flavia Gallicana
I Flavia Martis
II Flavia Constantia
I Flavia Pacis
II Flavia Virtutis
III Flavia Salutis
II Herculia
III Herculia
VI Herculia
II Brittannica
I Iovia
V Iovia
I Pontica
I Maximiana
I Illyricorum
I Noricorum
III Diocletiana
IIII Italica
VI Gallicana
VI Hispana
XII Victrix



No a pak to budu mít z krku a je možné že někdo z Palby na mě spáchá atentát..........


:shock:
Naposledy upravil(a) Thór dne 5/3/2009, 12:45, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Tak toto než budeš mít z krku tak se z toho osypeš. Inu, velké cíle žádají nemenší oběti. Je to rozsahem mimořádný objem. Takže se drž a pokračuj.

A namlácení se neboj - po síti T maximálně může někdo nadat.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Pátrač-no třicet jich je zveřejněných, plus další související články. Až dodělám těch třináct stěžejních, budu mít 6/8 za sebou. Legie od roku 268, budu dávat do jednoho postu tak čtyři, aby to vydalo na nějaký text, takže to půjde rychleji. No a závěrem dodám pavouka ve kterém bude asi kdo a kdy legii založil a kdy a kde "skončila" svoji pouť. Klíčí ve mě pocit, že to je jak disertační práce :( :wink:
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Hektor
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1022
Registrován: 28/5/2008, 15:49

Příspěvek od Hektor »

Nebolo to tu už niekedy? Myslím že v Exceli urobená tabuľka celkom dobre spracovaná a farebne dobre rozlíšená.
Skús Kačera ten zvykne dávať sem tabuľky z excelu, ale on toho má tiež veľa tak neviem či si spomenie kam to dal.
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Hektor-tu tabulku už jsem někde viděl.Mám pocit, že ji sem Míra dal. Možná že je i vložená někde do odpovědí na některý z prvních článků o legiích.
Špičkový odkaz je tato stránka:

http://www.unrv.com/military/early-roman-battles.php

Jsou tam všechny bitvy Římského impéria. Klepnutím na lištu early battles a další vpravo od ní se postupně zobrazuje všechno, co kde Římské legie vybojovaly, nebo pos++++. Samozřejmě by se to dalo zkopírovat na Palbu, ovšem nemyslím, že by to bylo košer. Jo, jednu chybku to má.....není tam to co chce Pátrač, konkrétní jména zúčastněných legií.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Hektor
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1022
Registrován: 28/5/2008, 15:49

Příspěvek od Hektor »

No veď vravím že to tu niekde je :-D len som asi stavil na zlého koňa :-)
Tak sa spýtaj na príslušných miestach a daj to sem.
A Pls tie moje dva príspevky zmaž takáto neplodná debata...
Mohol som to spraviť sám ale je lepšie keď budem rýpať do teba aby si tu nemal bordel :-D
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Příspěvek od Thór »

Hektor-nic nemažu, navíc tvé poznámky jsou k věci :rotuj:
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Odpovědět

Zpět na „Řím“