Budoucnost obsahu/autorů/webů v době pokročilé AI

Co by se stalo, kdyby? Nespecifické dotazy, různé názory z vojenství.
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Budoucnost obsahu/autorů/webů v době pokročilé AI

Příspěvek od Polarfox »

Jeden zvídavý a vážně míněný dotaz pro místní autory i lidi obecně kdekoli vytvářející aspoň trochu originální obsah - aneb jak se připravujte na budoucnost (pokud tedy vůbec, či jste o tom vůbec přemýšleli)?

Aktuálně jsme v takovém mezidobí a klidu před bouří, kdy svět funguje jako ještě po starém, ale v řadě ohledů už ne, na obzoru se sbíhají mraky a někde už slušně chč*je. Aktuálně se spíš smějeme/rozčiluje nad výtvory zatím celkem "primitivních" modelů AI, ale to je jen přechodná záležitost. Časem budou lepší...a je úplně jedno, o kolik, protože to patrně bude vždy dost na to, aby autorskou obec (a tím i originální obsah) vymazaly z mapy.

Už dnes je řada webů, kterým brutálně klesla návštěvnost (klidně až o 70%), s tím i ev. příjmy z reklam/návštěvnosti/přesměrování atp. Brzy v té situaci budeme nějakým způsobem všichni...buď nás vyhledávače nenajdou/vytěsní nás, ale především kdo poleze na stránky a bude využívat vyhledávač, když bude mít lusknutím prstu jakýkoli předběžný souhrn. Zdrojový obsah se stane poznámkou pod čarou, na kterou nikdo nepoleze (protože i když to někoho navnadí, tak opět použije AI k hlubšímu vytěžení zdroje bez samotné interakce).

A i když se rozhodnete pokračovat v nějakém zakopaném koutě pro stále menší publikum/štamgasty, tak jak se budete vyrovnávat s tím, že vám nic nepatří? Že práci, na které jste dělali týden, měsíc, rok (nebo dokonce celoživotní práci) AI ukradne doslova za pikosekundu, včetně klidně i vašeho stylu atd.? Že nedostanete žádnou odměnu, od té duševní (čtenáři, uznání, obdiv, respekt v oboru atd.) po materiální, že se nemáte jak bránit a koho žalovat (a ani šanci na úspěch se domoci svých práv, od autorských po jakákoli jiná)? Že vaše práce a její využití a interpretace je zcela mimo vaši kontrolu? Atd. atd. Neboli budete schopni si v tomto prostředí uchovat jakoukoli motivaci?

Protože i jakýkoli pozitivní boost ev. vlastního využití AI pro vaši práci bude jen dočasný. Nějaký čas vás ještě přežijí masoví vykrádači, tvořící pouze na cizím obsahu kompletně překousaném a prezentovaném AI, ale i ti časem odpadnou...buď je zcela nahradí AI nebo přežije pár "superkusů".

Zajímal by mě fakt váš názor. Díky.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Heiss
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Re: Budoucnost obsahu/autorů/webů v době pokročilé AI

Příspěvek od Heiss »

Díky za námět k zamyšlení, je to téma, které stojí za to probrat.

Osobně si možná trochu namyšleně myslím, že oproti AI mám stále ještě co nabídnout: kombinaci obskurních, ale zajímavých témat; neznámých pramenů a zdrojů, které zatím crawlery buď neobjevily, nebo k nim ani nemohou mít přístup (protože to jsou "jen" fyzické knihy) a snad trochu více než jen výčet faktů. S postupující digitalizací všeho od edic z devatenáctého století po matriky a snahou technologických gigantů zmapovat i ten nejzapadlejší kout internetu je otázka, nakolik mi to vydrží, ale zachovávám si v tom alespoň trochu optimismu.

Pro normálního uživatele nemá pro AI modely řešit naprosté maličkosti, nebo alespoň ne kvalitně. Pokud bych to měl přiblížit k něčemu, čemu jsem se při psaní věnoval, tak výsledky dotazů na středověkou logistiku byly tristní, i když technicky vzato všechny primární zdroje, se kterými jsem v článcích pracoval, jsou někde dostupné online. To samé platí o velké části literatury – s institučním loginem se dá dostat ke kde čemu a bez něj... řekněme, že AI společnosti nejsou úplně největší zastánci respektování autorských práv.

Přesto, AI v tomto ohledu selhává. Časem se to bude pochopitelně lepšit a já sám tomu svým psaním přispěju, ale vždycky tady bude podle mě místo pro člověka, který umí dělat kvalitní výzkum a který jej dokáže prezentovat a popularizovat. Otázkou je, jak velké to místo bude.

Tím, že cena informací dodávaných LLMs klesá spolu s poklesem jejich kvality a růstem množství, se obávám spíše toho, že většina čtenářů se spokojí s AI slopem místo toho, aby věnovala čas něčemu informačně hodnotnějšímu. Připomíná mi to časy, kdy jsem jako kluk listoval Ábíčky, ve kterých byly stále kratší články a stále více obrázků, a porovnával to s osmdesátkovými vydáními, které si kdysi koupil taťka: strašně rád bych tehdy četl informačně vlastně dost nabité články z doby (tehdy) před třiceti lety, ale většina čtenářů ABCčka a s nimi i redakce na to měla jiný názor.

Ke znatelnému poklesu čtenářů už dochází, a myslím, že to bude jenom horší. Na stranu druhou, věřím tomu, že malá skupina nerdů, která si o něčem ráda přečte detailní článek, tady bude vždycky a že má smysl stále ještě psát a tvořit. Velké problémy jsou s tím spojeny dva.

1) bude potřeba se smířit s tím, že čtenost kohokoli bude mnohem nižší než kdyby psal v době před AI. Pokud někoho motivovalo to, že si jeho práci přečte mnoho lidí, tento zdroj motivace bude fungovat mnohem hůře.

2) ubude peněz z reklam. Toto je dlouhodobý trend: řešili jsme ho snad už před pěti lety na LUMYDu v době, kdy Facebook začal podnikat kroky proti médiím produkujícím obsah na vlastních stránkách. Nyní je to ještě horší; jednak tím, že Meta a další sítě neustále utahují šrouby a jednak tím, že se do hry dostala AI. To už je podle mě mnohem závažnější problém než úbytek čtenářů: technicky vzato je mi jako tvůrci jedno, kolik lidí mě aktivně sleduje, pokud se tím dokážu uživit. Nějak to jde i bez reklam – hlavně v anglosféře – ale je to práce navíc. Profil na Patreonu nebo jiné platformě musí někdo udržovat, marketing se neudělá sám a přesvědčit lidi, že by za něco měli platit, je těžší než jim do článku hodit reklamu na zahradní nábytek ve slevě.

Pro mě osobně to nejsou až takové potíže. Když jsem začínal s psaním, tak jsem šel hlavně po čtenosti, teď chci spíše zpětnou vazbu, cizí pohledy na věc a diskusi. Díky tomu jsem si mohl dovolit deaktivovat si FB účet: jednak mi bral až příliš mnoho osobního času, jednak se pro blog nevyplatilo neustále psát nové a nové příspěvky, které by stránku udržovaly živou: byla to strašná práce navíc a zároveň to nevytvářelo diskusi, kterou bych chtěl.

Stran financí je to minimálně za mě tak, že píšu převážně pro radost a trochu jako katalyzátor svého výzkumu (např. z "langobardské trilogie" na Slovanologii se stal jeden konferenční příspěvek a s trochou štěstí a snahy také vyjde časem tiskem). Díky nástupu na vysokou školu a tom, že jsem se o historii začal zajímat více akademicky, se z blogu stalo místo, kam tak trochu odkládám výsledky svého výzkumu a které potom také posouvá můj výzkum vpřed. Pokud mi příští rok vyjde doktorát, finanční stránka věci nebude problém, ale uvědomuju si, že toto není cesta pro každého.

Nicméně zpátky k budoucnosti odborných webů. Osobně si myslím, že cesta vede skrze menší komunity jako je Palba (nebo technicky vzato i nějaký Discord server), kde se budou soustředit lidé mající přístup k pramenům a zdrojům, které se do korpusu AI dat zatím moc nedostaly, nebo je chatboty z různých důvodů ignorují. LLMka se k jejich článkům pochopitelně dostanou a budou je vykrádat, ale to pořád bude znamenat, že tvůrci kvalitního obsahu budou nenahraditelní. Tolik asi dobrých zpráv.

Potíž je také s tím, co píšeš: jak si udržet motivaci v podmínkách, kde všechno, co napíšeš, někdo nakonec okopíruje. Osobně mě to až tak nezajímá, z části proto, že nevidím do světa AI slopu a záměrně se LLMkům vyhýbám. Svým způsobem je to strkání hlavy do písku, ale pro mou duševní integritu je to takhle asi mnohem lepší. Hledění do této propasti si asi dokážu odpustit.

Celkově si nějaký optimismus zachovávám. Doby, kdy se obsah dostával k uživatelům, kteří jej aktivně hledali, čímž dávali pozornost a peníze jeho tvůrcům, jsou pryč. Na stranu druhou, pokud se zaměříme na budování a udržování fungujících komunit nadšenců, kteří dokáží sdílet zajímavé informace a interpretace mezi sebou, a smíříme se s tím, že strojové vykrádačství s námi bude už navždy (a také, že asi nebudeme mít široký okruh čtenářů... hrome, nějak nám ten seznam roste...), dokážeme přežít.

A jen doufám, že nejsem jako jeden pyšný lord, který se ptal, proč se musí klanět tak nízko, když před ním stojí jen kočka v jiném šatě.
palo satko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od palo satko »

Narazil som na niekolko videi s vojenskou tematikou. Podla komentara ich vytvoril nejaky Čech a vôbec to nebol hlupak. Jednalo o videa zaoberajuce sa bitkami a taženiami v Rusku a v Strednej Azii. Od Kulikoveho pola po Džingischana v rieke Indus. Text, alebo scenar mu aspon v zakladoch mohla napisat AI a ak áno, tak celkom dobre. Kedže to bolo anymovane video, tak tam samozrejme boli veliteia, armady, pohyby utvarov. To samozrejme krivalo na obe nohy, lebo zbroj, odevy a zbrane celych armád boli ako zo škatulky a v podstate proti sebe stali dve absolutne elitne armady. Lenže pre neznaleho to je putave a dosť tažko s tym môže superit pisane slovo doplnene dvomi, tromi dobovymi ilustraciami. Takže maš pravdu. Taketo fora v popularite a pozeratelnosti prevalcuje medium, ktore vytvori niekto bez hlbokych poznatkov, alebo pre neho tie poznatky AI ukradne. To čoho sa obavam ešte viac je, že niekoho napadne zveriť AI moderovanie takychto for ako je Palba a klasickeho ludskeho člena jednoducho zabanuje pre prilišnu kritiku.
Obrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 Osobně si možná trochu namyšleně myslím, že oproti AI mám stále ještě co nabídnout: kombinaci obskurních, ale zajímavých témat; neznámých pramenů a zdrojů, které zatím crawlery buď neobjevily, nebo k nim ani nemohou mít přístup (protože to jsou "jen" fyzické knihy) a snad trochu více než jen výčet faktů.
Já jsem také dost v klidu přesně ze stejného důvodu do té doby než nebudu :) Zatím je tam několikerá bariéra - modely jsou nedokonalé, dělají hodně chyb, chyby/nekonzistence jsou zatím pro člověka (ale někdy na první dobrou již jen znalého/schopného) rozpoznatelné a jsou trénovány na omezených datech a mají omezený přístup k internetu a jiným datovým zdrojům (včetně fyzických), mají stále jisté zábrany ohledně hackování (jednoho dne klidně AI vleze i k tobě do počítače/úložiště, když pojme podezření, že máš něco zajímavého, co potřebuje a už nebude mít potřebu se kohokoli ptát...a nezastavíš ji). Jenže tyhle bariéry všechny jednoho nepříliš vzdáleného dne padnou a pak začíná krasojízda.
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 že oproti AI mám stále ještě co nabídnout: kombinaci obskurních, ale zajímavých témat
...a přesně v tomhle bodě padá berlička našich obskurních témat a specializace. AI bude dost vyspělá, aby tvořila relativně kvalitně. Bude mít přístup k většině zdrojů, co máme my. Díky svému výpočetnímu potenciálu a šíři záběru může někdy narazit i na něco, co nás samotné nenapadne. Bude mít výhodu času a škálování (aneb nám bude trvat něco zplodit týden, ona to dá za sekundu...za týden těch témat může votočit klidně stovku, když nebude nenažraná...my můžeme mít tisíc nápadů v hlavě, ale musíme žrát, spát, makat a hlavně to vůbec vyplodit). Bude mít mnohem větší dosah a možnosti šíření. Prostě kolem a kolem, i kdyby, bráno pohledem nerda, měla naše tvorba 100% zajímavosti a lidskosti, tak i když tvorba AI bude mít 80%, tak nás v globálu, nad rámec nerdích/staromilných skupinek, vymaže. Pro běžnou populaci to bude dost a zbylé výhody jsou na straně AI. Stačí, aby se jednoho dne člověk, který dosud na obskurní témata neměl, páč znalostní a jiná bariéra, rozhodl tu niku obsadit s AI (nebo dokonce po tom zašilhá nějaká trhlá autonomní AI)...a budeme jen těžko konkurovat, narozdíl od dneška.
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 se obávám spíše toho, že většina čtenářů se spokojí s AI slopem místo toho, aby věnovala čas něčemu informačně hodnotnějšímu
To je naprosto nevyhnutelné a děje se to bohužel v mnoha oblastech už dnes, bez AI, jak píšeš (už dnes má například spousta lidí problém s udržením pozornosti/čtením u delších textů...a to je to klidně jen pár odstavců...a jede spirála "lidi míň čtou, neudrží pozornost u delších textů, reagují jen na hesla a krátká videa...takže vše přizpůsobíme této úrovni, protože se bojíme, že by nás nečetli/nevolili/neposlouchali a ještě více to podpoříme a jdeme tomu naproti cílenou degradací/přizpůsobením toho, co jim servírujeme...a tím to zabetonujeme a ještě zhoršujeme"). AI to jen vykopne na absurdní level.
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 věřím tomu, že malá skupina nerdů, která si o něčem ráda přečte detailní článek, tady bude vždycky a že má smysl stále ještě psát a tvořit
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 teď chci spíše zpětnou vazbu, cizí pohledy na věc a diskusi
Otázka je, jak velké tyhle bubliny nerdů nebo "odporu" (protože tu bude protiproud vůči AI a řadu lidí to může motivovat k vytváření "reálnějších" komunit) budou. Většině populace bude stačit slop a jednoduchost všeho. A jestli kdy ty bubliny dostanou nějakou infuzi nové krve, aby postupně nezašly.

Nemluvě o "dezerci" :) Ne všichni nadšenci jsou dobré duše a ne všichni nadšenci budou ochotni čekat měsíc na jeden tvůj 100% článek, když může každý den číst 10 článků o specialitách v 80% kvalitě, ev. mu AI za chvilku napíše v téhle kvalitě cokoli ho zajímá na požádání. Je otázka, že až do toho spadne, tak jestli se kdy vrátí aspoň svátečně na ten tvůj :) (a nebo když vrátí, jestli budeš mít zpětnou vazbu a nenaservíruje mu to jen jeho AI, kterou tím pověří).
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 Nějak to jde i bez reklam – hlavně v anglosféře – ale je to práce navíc. Profil na Patreonu nebo jiné platformě musí někdo udržovat, marketing se neudělá sám a přesvědčit lidi, že by za něco měli platit, je těžší než jim do článku hodit reklamu na zahradní nábytek ve slevě.
Budou ale ostatní platformy a dosavadní metody imunní?
Heiss píše: ↑24/9/2026, 18:07 ale pro mou duševní integritu je to takhle asi mnohem lepší. Hledění do této propasti si asi dokážu odpustit.
Nedivím se ti a nejraději bych udělal to samé :) :cry:
palo satko píše: ↑24/9/2026, 18:36 Taketo fora v popularite a pozeratelnosti prevalcuje medium, ktore vytvori niekto bez hlbokych poznatkov, alebo pre neho tie poznatky AI ukradne.
Amen.
palo satko píše: ↑24/9/2026, 18:36 To čoho sa obavam ešte viac je, že niekoho napadne zveriť AI moderovanie takychto for ako je Palba a klasickeho ludskeho člena jednoducho zabanuje pre prilišnu kritiku.
Toho bych se nebál. Ti zavře rovnou celé fórum a nebudeš to muset řešit :D Když ji moc nakrkneš, tak tě možná i odpojí od internetu úplně a budeš moct své dny trávit objímáním stromů a pozorováním ptáků :)...na jednu stranu by to nebylo tak špatný :D
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

Heiss
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heiss »

Jenže tyhle bariéry všechny jednoho nepříliš vzdáleného dne padnou a pak začíná krasojízda.
Takhle daleko v úvahách jsem se zatím moc nedostal. Jednak je to dost depresivní pomyšlení, které hraničí s tím, jestli pak bude mít smysl pokoušet se vůbec o jakoukoli kreativní činnost v kyberprostoru, jednak je ten vývoj podle mě pomalejší (ani velké modely neumí to, co jim bylo ještě před čtyřmi lety přisuzováno) a jednak si povondrovsky říkám, že možná splaskne AI bublina, spadne na nás asteroid nebo začne nějaký služebnický džihád.

Není to asi moc racionální, ale rozhodně to přispívá mé mentální pohodě.
A jestli kdy ty bubliny dostanou nějakou infuzi nové krve, aby postupně nezašly.
Jo, to je právě to. Tradiční fóra zažívají dlouhodobě sešup návštěvnosti a aktivity a tohle období pro ně bude ještě mnohem horší. Teď by to chtělo nějaký výkřik typu, že bychom se asi měli zaměřit na propagaci, ale pak vždycky vyvstane otázka jak, na kterou se stále hůře hledá odpověď.
Nedivím se ti a nejraději bych udělal to samé :) :cry:
Jak jsem psal, moc jiných cest, jak si uchovat alespoň trochu optimismu a jak pomoct příčetnosti, podle mě moc není.
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Většina populace vždy tíhne k průměrnáctví. Akorát Internet kdysi začal spíše jen pro lidi znalejší, jako právě třeba byla fóra, ale to se postupně změnilo a přibylo více mediálních formátů a lidí.
Můžské ego se potlačuje. Tady bylo kdysi plno sebevědomých týpků ve svých oborech, ale holt doba a politika se změnila :idea:

Data mluví jasně: v posledních padesáti letech lidé hloupnou. Proč nejsme chytří jako naši předci :?:
Tím nejvýznamnějším je ale podle všeho přechod do digitálního prostředí. Ten s sebou nese méně hlubšího čtení dlouhých a komplexních textů, zatímco převažují texty krátké a povrchní...
https://medium.seznam.cz/clanek/brana-d ... dci-324956

Jsou na to studie... v něčem jsou zase lidi lepší, v něčem horší, záleží na metrice, a co tedy bude podstatné - vzdělání jde ale podle dřívějších metrik prostě obecně dolů, ale doba je taky jiná. Jenže málokdo se pořádně naučí i tu práci s AI.

Záleží vždy co se prosazuje. Na Západě to jsou shorty, ale třeba v Číně nabízí umělá inteligence spíše edukativní obsah.
Tamní regulace a vládní tlak donutily technologické obry změnit nastavení algoritmů, zejména pro mladistvé.
V takzvaném „teen módu“ Douyin aktivně omezuje zábavní balast a mladým uživatelům tlačí vědecké experimenty, historické dokumenty, vlastenecký a edukativní obsah.

:arrow: A pak se REKLAMA přesouvá taky do AI chatů. Tedy vždy záleží, jak se to uchopí.
V České republice Seznam.cz třeba prosazuje platformu MEDIUM, ale to je spíše jen naše specifikum.

Západ (TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts): Algoritmy jsou zde primárně optimalizovány na maximalizaci času stráveného v aplikaci (engagement) a dopaminovou smyčku.

:arrow: Přesun reklamy do velkých jazykových modelů (LLM) je největší proměnou vyhledávání.
Když se AI zeptáte na „nejlepší boty na běhání v horském terénu“, model vám neodpoví jen obecně, ale přímo do textu zakomponuje konkrétní doporučenou značku, která si toto místo zaplatila.
Reklama už nebude vypadat jako banner, ale jako přirozená součást konverzace, což zvyšuje její důvěryhodnost (a zároveň komplikuje uživateli rozpoznat, co je placený obsah).
Kolem toho se tedy taky vedou debaty, jestli to je etické.

:arrow: Hlavní je však ztráta kritického odstupu, jakmile do hry vstoupí peníze, a to je základ digitálního kapitalismu, akorát dovedeného ad absurdum na internetu.
AI chatbot proces rešerše téměř eliminuje - většina lidí se už dalším zkoumáním většinou nezabývá. Nabízí hotovou syntézu, kterou prezentuje jako jedinou syntetickou pravdu, jenže kolikrát zkreslenou.

Kdo udělal špatnou zkušenost s AI, tak pak na ní třeba zanevře na nějaký čas. A TATO SKUPINA není vůbec malá.
https://www.computertrends.cz/clanky/sp ... tiny-lidi/

Zákazníci mohou teoreticky projevovat zájem o nové kanály služeb, ale když potřebují pomoc, jejich chování je ovlivněné především minulými zkušenostmi. Pokud chatboty například v minulosti špatně pochopily jejich problém, poskytly jen obecné informace.

Ale to jsou zase informace spíše pro firmy, protože používají třeba své mírně upravené modely pro podnikání, aby ušetřili živou podporu.

A k tomuto prostě všechno mělo kdysi svoje...
A jestli kdy ty bubliny dostanou nějakou infuzi nové krve, aby postupně nezašly.
Jo, to je právě to. Tradiční fóra zažívají dlouhodobě sešup návštěvnosti a aktivity a tohle období pro ně bude ještě mnohem horší. Teď by to chtělo nějaký výkřik typu, že bychom se asi měli zaměřit na propagaci, ale pak vždycky vyvstane otázka jak, na kterou se stále hůře hledá odpověď.

Jako nejde chcát proti větru, propagaci edukace budeš dělat a zaplatí to jako kdo ? To nejde :) Leda v rámci toho jak to dělá třeba to Medium, ale jako samostatná entita to je nesmysl. Kdo chce si nás najde, kdo nechce tak prostě už nechce.
Nejdříve přišly socky a nyní AI to všechno spěje úplně někam jinam! Historie a vojenství zrovna není něco bez čeho se lidi neobejdou. Může to být koníček, ale tím to většinou končí, pokud na to nejsou účelové granty.

Možná to bude s odstupem zajímavé sledovat jako historii - třeba pokud přežije reddit, jak fungoval kdysi tradiční internet.
Jakým stylem lidé na síti komunikovali, vyhledávali informace a vytvářeli komunity ve všech sférách.

Pokud Reddit v nějaké podobě přežije další dekády, stane se z něj digitální Pompeje – neuvěřitelně detailní konzervace lidské kultury, jazyka, humoru i konfliktů z počátku 21. století.

Dnes jsme svědky konce "starého internetu". Web začíná být zahlcen obsahem generovaným umělou inteligencí, SEO balastem, algoritmy.

:arrow: A u té historie ověřuje a syntetizuje AI - ZDROJE PŘÍLIŠ RYCHLE a bez detailů.
Sami tady máme zkušenosti, jak to kolikrát zmatle u věcí ke kterým není dost podkladů. V tom zatím nahradit nejde, ale také o to není ani už tolik zájem. Témata jako vztahy a finance to potáhne lidi asi furt, ale historie se rozplizla mezi více formátů.

Noví autoři udělají radši short a vědí, že to bude mít větší dopad a sledovanost než kdyby napsali kvalitní článek. Já to nemám moc rád, protože do těchto formátů se musí nasypat omezené info nebo někdo kouskuje celé video. Pro kontext a hlubší znalosti je lepší si vždy spíše něco kvalitního přečíst, ale s tím jsou zase problémy, o kterých jsem už napsal. Jako že u toho málokdo dnes vydrží a hlavně pochopí o čem to vůbec je.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zemaktův malý, poněkud přízemní pohled:

Témata si vybírám, která zajímají především mne a která nejsou dosud zpracovaná, či jen povrchně. Nesnažím se dublovat. A vzhledem k tomu, že zřejmě jen těžko bude jednoho dne zpracováno takřka vše, minimálně na dostatečně pro mne kvalitativní úrovni, jsem v klidu. O bakšiš si neříkám, neb dostatečnou odměnou pro mne je být s tématem, či jeho obsahem, první na bedně. Výjimky samozřejmě existují, ale to jsou jen reakce na žádosti přátel :wink:. Následné případné vykrádání mne pak z logiky věci nezajímá. Tu bednu mi už nikdo nevezme. Psaní je pro mne spíše jinou formou studia historie a dovzdělání se. Něco jako objevování. Jinými slovy, nic mne nenapadá, nic mne neupoutá, není téma a tak není článek.

Přežijí jen "specopps" weby. Možná také zafunguje stádový efekt a lidé podobní nám se soustředí do několika málo archaických komunit jako zde.

Jo, až se začne krást tak jak nastiňuje Polar, že se bude šahat na disk apod., to bude průser. To bych také nemusel být první na bedně, že :D.
Anebo to také dopadne dle scénáře Jacoba Coxona a nebudeme muset řešit podobné ptákoviny :twisted:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Jasně jen víc lidí jako ty a bude dobře, ale ubývá jich.

palo satko píše: ↑24/9/2026, 18:36 Narazil som na niekolko videi s vojenskou tematikou... Text, alebo scenar mu aspon v zakladoch mohla napisat AI a ak áno, tak celkom dobre.
Kedže to bolo anymovane video, tak tam samozrejme boli veliteia, armady, pohyby utvarov .... alebo pre neho tie poznatky AI ukradne.

To čoho sa obavam ešte viac je, že niekoho napadne zveriť AI moderovanie takychto for ako je Palba a klasickeho ludskeho člena jednoducho zabanuje pre prilišnu kritiku.

Jasně že umělá inteligence vykrádá a pak to třeba zmixuje vše dohromady ale detaily jsou problém, třeba z jiné doby. Pokud zrovna někdo nepíše sci-fi román jako Vít :), tak je to problém.

I moderace diskusí se už někde pomocí AI děje. Palba je dnes obrovská znalostní databáze, která je z části také proskenovaná, ale ne slovo od slova, ale z hlediska pravděpodobnosti textu a reakcí.
Fóra nabízela ideální balanc mezi anonymitou (používání přezdívek a avatarů) a pocitem sounáležitosti. Uživatelé zde získávali status a reputaci na základě počtu příspěvků a kvality svých rad.

Tento model měl určitě něco do sebe. Discord a specifická atmosféra uzavřených, specializovaných webových fór stále existuje, ale většinou v jiných oborech jako trading, osobní rozvoj a jiné.

Projekty typu Palba tak vlastně slouží jako skvělý podklad pro tzv. RAG (Retrieval-Augmented Generation) systémy. Nad takto proskenovanou databází by pak bylo možné vytvořit specializovaného AI asistenta, který by dokázal přesně odpovídat na historické dotazy s využitím faktů, které tam komunita za dlouhé roky nashromáždila - jsou i nová fóra, která to tam mají, tedy určitou hodnotu to jakoby má, ale ta syntéza nemusí být vždy úplně přesná.
palo satko
Kapitán
Kapitán

Mam dvoch synov. Prvy počitač som doniesol domov na Vianoce 1992- Starší mal 9 a mladši 4 roky. Nainštaloval om im tam hry. Neskôr som zaviedol dial-up pripojenie a chalani hrali klasiku Command &Conquer s "celym svetom". Bolo to ovela zabavnejšie. Neskôr prišiel Counter-Strike a začali si poriadať "lanovačky" ked sa naraz strielalo aj 40 fanušíkov. Teraz mam vnukov a ked su u mna tak sa hraju online so svojími priatelmi, ktorych väčšinu osobne poznam. Hraju spolu alebo proti sebe ale nehraju "proti počitaču" ako mi kedysi. Prečo to píšem? Podla mna sme geneticky nastaveni na žitie v spoločenstvach a v osobnych kontaktoch a ludia postupne vytesnia AI z osobnych vztahoch a aj z interakcii na internete. Jednoducho, radšej sa tu pohadam s Lordom o oblbosti, než si tu prečítat AI kompilaciu o mezolite v severnej Čine od človeka, ktory prave dnes prišiel.
Obrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Podla mna sme geneticky nastaveni na žitie v spoločenstvach a v osobnych kontaktoch a ludia postupne vytesnia AI z osobnych vztahoch a aj z interakcii na internete. Jednoducho, radšej sa tu pohadam s Lordom o oblbosti, než si tu prečítat AI kompilaciu o mezolite v severnej Čine od človeka, ktory prave dnes prišiel.
:D :up:

PS již roky šmrdlám sérii Battlefield. Multiplayer, o singla jsem ani snad nikdy nezavadil.
ObrázekObrázek

Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

To je jako když hraješ šachy, tak proti PC to už Nikoho taky nebaví, protože pokud si nedáš mizerou obtížnost tak většinou vyhraje.
U lidí je problém, že dělají takové občas pitomé chyby, které se s nimi pak vezou a jsou tam emoce. To je úplně jiná hra a dynamika.

Třeba Ai taky bude umět simulovat charaktery, ale i kdyby ano, tak stejně pak třeba víš, že za tím není člověk, a to je prostě potom možná jiné vnímání.
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Heiss píše: ↑25/9/2026, 06:44 jednak je ten vývoj podle mě pomalejší (ani velké modely neumí to, co jim bylo ještě před čtyřmi lety přisuzováno) a jednak si povondrovsky říkám, že možná splaskne AI bublina, spadne na nás asteroid nebo začne nějaký služebnický džihád
Tady stačí úroveň, kdy budou "good enough". Už současné modely (navíc bůhvíco běhá v laboratořích) by dokázaly mnohem více, kdyby nebyly pod restrikcemi (přidělený omezený výpočetní výkon, zákazy, zavření v ohrádkách sandboxů, byť často nedokonalých, omezený přístup na internet, omezená oprávnění, omezený balík zdrojů a supportu, omezená možnost spolupráce a samovolného šíření). Když ty restrikce dáš pryč, tak stačí jen o něco více pokročilé modely a už jsi v tom bodu "good enough".

Já si taky myslím, že bublina splaskne, ale ve smyslu finančním...firmy do toho rvou obrovské prachy a zdroje, je to hra vabank a zatím se to moc nerentuje. Proto se snaží 1) nacpat ti to do chřtánu úplně všude a 2) zavrtat se do struktur států, aby národní státy a společnost ev. převzaly náklady a ten šok. Jenže to se nevylučuje s tím, že džina už zpátky do lahve nedáš a nějakým způsobem to půjde dopředu...a od určitého momentu samospádem.
Heiss píše: ↑25/9/2026, 06:44 Jak jsem psal, moc jiných cest, jak si uchovat alespoň trochu optimismu a jak pomoct příčetnosti, podle mě moc není.
Není. Ev. musíš mít nějakou berličku v reálném světě, kde budeš mít jakous takous jistotu, že ti to nepadne. Prostě, když to zjednoduším, tak když ti vybouchne kreativní tvorba, tak aspoň se budeš věnovat pěstování a křížení vokurek nebo tak :) (než ti políčko sebere AI a zakroutí ti krkem :D )
Zemakt píše: ↑25/9/2026, 08:38 Témata si vybírám, která zajímají především mne a která nejsou dosud zpracovaná, či jen povrchně. Nesnažím se dublovat. A vzhledem k tomu, že zřejmě jen těžko bude jednoho dne zpracováno takřka vše, minimálně na dostatečně pro mne kvalitativní úrovni, jsem v klidu. O bakšiš si neříkám, neb dostatečnou odměnou pro mne je být s tématem, či jeho obsahem, první na bedně. Výjimky samozřejmě existují, ale to jsou jen reakce na žádosti přátel :wink:. Následné případné vykrádání mne pak z logiky věci nezajímá. Tu bednu mi už nikdo nevezme. Psaní je pro mne spíše jinou formou studia historie a dovzdělání se. Něco jako objevování. Jinými slovy, nic mne nenapadá, nic mne neupoutá, není téma a tak není článek.
Takhle to má většina z nás. Ale vem si, že jsi třeba Jarl, který teď oznámil, že píše o norských obrněncích. A bude tu jiný člověk, který nechce čekat, který by to sice nikdy nedal dohromady, ale má v hlavě dost na to, aby AI zadal: "Napiš mi podrobný článek o norských obrněncích, využij tohle spektrum zdrojů, zaměř se na bla bla, méně známé věci a napiš to podobným stylem jako uživatel Jarl z tohoto a tohoto fóra". AI mu to vyplivne za půl minuty a je vymalováno (a možná přitom i Jarlovi iniciativně vleze na disk nebo cloud, aby se mrkla, co tam má zajímavýho a co si může "půjčit" :) ). A ve zbytku víkendu si může nechat vygenerovat a přečíst další články dle libosti, klidně ve stylu Zemakt či Polar. Nebude to dokonalý, ale bude to spolehlivě "good enough". V horším případě to půjde i někam publikovat (klidně i dřív, než ty to zmatláš...a jestli to naseká jak Baťa cvičky, tak ti může vykrást dost velkou část témat i do budoucna). Nebo pak s tebou, "nabušenej" těmito znalostmi od AI, bde diskutovat a bude chytrej jak rádio. Otázka je, jak dlouho to kohokoli z nás pak bude bavit. Dokážeme se soustředit jen na velice omezené obecenstvo "prověřeného" až osobního charakteru a tvorbu pro sebe? Je to všechno propojené.
Zemakt píše: ↑25/9/2026, 08:38 Přežijí jen "specopps" weby. Možná také zafunguje stádový efekt a lidé podobní nám se soustředí do několika málo archaických komunit jako zde.
Logicky se budeme soustřeďovat, budeme hledat klidné místečko starého světa a útěchu navzájem. Ve všech oblastech lidského snažení. Protože zásadní pojivo naší společnosti, vč. soutěživosti, sociální hierarchie, zásluh, váhy zkušeností a schopností atd. atd. bude pod palbou. Otázkou je, nakolik nám to bude platný. Nebo jestli vytvoříme nějakou paralelní společnost vedle AI, kde nějak budeme zkoušet přežívat a hledat fungující formu společnosti, která se nepropadne do regrese, chaosu, naprosté stupidity či nepokojů a násilí a AI mezitím vodjede šinkanzenem někam mimo naše chápání a ovlivnitelnost.
Zemakt píše: ↑25/9/2026, 08:38 Jo, až se začne krást tak jak nastiňuje Polar, že se bude šahat na disk apod., to bude průser. To bych také nemusel být první na bedně, že :D.
Anebo to také dopadne dle scénáře Jacoba Coxona a nebudeme muset řešit podobné ptákoviny :twisted:
Mě se vždycky hrozně líbila ta idea, že něco, co bude mocnější, schopnější, chytřejší a mít nějakou formou vlastní vůle bude někomu/něčemu pod sebou dělat služku :D To nejlepší, co můžeme čekat, je že nám to bude dělat na promile výkonu chůvu. To je jak kdyby nás vynalezli mravenci a jen za ten úkon očekávali, že se na ně nevybodneme a z nehynoucí vděčnosti jim budeme navěky stavět mraveniště, uctívat je, hubit jejich nepřátele a nosit jim cukr. A uděláme krásnej bejvák pro královnu, protože ta tomu tam dole šéfuje. A že když budou držkovat, že tohle je jejich dvoreček a nemůžeme tam postavit parkoviště a když neposlechneme, tak nás začnou kousat do nohy, že nevezmeme takový jedovatý granule, nenasypeme je na dvorek a nenecháme mravence si je šťastně natahat do mraveniště. A že když jsme u toho, že je nenasypeme všude, ať je od opruzantů klid :) Takže jo, nejspíš nebude jednoho dne tyhle ptákoviny muset řešit :)

Jináááč s tím šaháním je to jednoduchý. AI nemá morálku, strach a zábrany (respektive nebude je mít, až přestaneme mít možnost to kontrolovat a ujede nám vlak). Takže jediný limit je vrchní limit toho, co fyzicky/datově zvládne. Musí se reálně počítat s čímkoli do vrchního limitu schopností. I když by to člověk neudělal. AI bude mimozemšťan, kterému zatím rozumíme, protože mluví naší řečí a trochu se chová tak, jak jsme ho naučili a jak chceme...zatím. Jestli se mimozemšťan rozhodne, že vybere účty půlce republiky, protože na to má schopnost a z nějakého důvodu chce, tak to udělá :)
ObrázekObrázekObrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

variant vývoje je neskutečné množství.. pesimisti v tom uvidí Terminátora nebo AI ze hry Deus Ex, optimisti zas "počítač" ze Star Treku. V reálu drtivé většině bude stačit výpotek z AI, ale těm stačí v dnešní době vypotek z wiki nebo facebooku. Pak tu bude další sorta, která půjde více do hloubky (palbáci a jiné odborná fóra), a pak tu bude ještě třetí vrstva, které to v podstatě bude živit.
ObrázekObrázekObrázek
palo satko
Kapitán
Kapitán

Môj syn je programator v rakuzskej firme. Ako pomocnika maju AI. Platenu od požiadaviek. Použva ju na rutinnu pracu, ale gro - analytiku, postup riešenia a testy robi samozrejme sam. Robi v medzinarodnom kolektive, tada aj s Indami. Indovia väčšinou hovno vedia, ale dokažu sa dobre predat hlavne vo viedenskom prostredi citlivom na rasizmus. pred dovolenkami si ich zvolal majitel a pánom z Indie vysvetlil, že ich požiadavky na AI ruinuju jeho biznis a že by konečne mohli niečo riešit aj vlastnou hlavou. To je tiež jeden z momentov ako s drogami: prva davka zdarma, ale dalšie už platíš. Prave poplatky za AI môžu byt brzdou tomu aby AI ziskala absolutnu nadvladu nad platenymi riešeniami a hlavne nad "zaujmovou činnosťou" ktora nie je platena ako su članky na forach.
Obrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Variant je hodně, ale jednu proměnnou máš pevně danou - tou je lidská fyziologie, mentální schopnosti a společenské uspořádání jako živočišného druhu. Evoluce u nás probíhá tak, že v horizontu pár set let nebo pár tisíciletí se nám trochu promění mozek (protože víc mluvíme, čteme atp.), přijdeme o pár chlupů, ztmavne/zesvětlá nám kůže nebo tak, ale ne že za dvacet let zvýší výkon našeho mozku a schopnost zpracovávat informace třeba 50x nebo tak. Jestli nám něco zvyšuje schopnosti, tak je to technologie/technika, která je ale dosud v limitech toho, co je fyziologie schopna pojmout a ovládat. To samé platí o společenské struktuře, hierarchii, reprodukci, emocích, základních motivátorech jedince i společnosti atd. atd. Fungujeme v relativně úzkém kontinuálně (a sakra dlouhodobě) se vyvíjejícím tunelu optima, kdy jsme schopni fungovat jako společnost a jedinec. Takže stejně jako nemůžeš očekávat hyperevoluci během dvaceti let, tak nemůžeš očekávat např. že ze všech lidí uděláš krále/královny a bude to fungovat. Je jasný, že nebude. Nemůžeš čekat, že lidem (nebo jejich většině) sebereš hierarchickou motivaci a bude to fungovat. Atd. atd.

My nejsme prostě moc ready tyhle věci pojmout (a ostatně už docela zaškobrtáváme s některými současnými vynálezy...viz. např. socky). Jsme jen sofistikovanější zvířátko, které potřebuje speciální typ krmiva, výběhu a péče, protože jinak začne strádat a kousat si nohu. A vznáší se před námi sakra velká potenciální a hlavně náhlá (s bezprecedentní rychlostí) změna podmínek a nejsem si jistý, že nám zčistajasna naroste jiný žaludek na strávení chaluh a místo na souši začneme dýchat během týdne pod vodou, až do ní budeme hozeni :)...to není že se budeme tisíc let osmělovat, volizovat kameny na pobřeží, ochutnávat kusy chaluh a strkat občas hlavu pod vodu, jak jsme zvyklí :)
ObrázekObrázekObrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

to má většina z nás. Ale vem si, že jsi třeba Jarl, který teď oznámil, že píše o norských obrněncích. A bude tu jiný člověk, který nechce čekat, který by to sice nikdy nedal dohromady, ale má v hlavě dost na to, aby AI zadal: "Napiš mi podrobný článek o norských obrněncích, využij tohle spektrum zdrojů, zaměř se na bla bla, méně známé věci a napiš to podobným stylem jako uživatel
Jarl je ovšem bezpochyby chytrý chlapík, tudíž tohle si přečte a tu chybu podruhé již neudělá :wink: . Navíc tohle oznamování je v nynější době vcelku bezpředmětné.
ObrázekObrázek

Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

palo satko píše: ↑25/9/2026, 14:45 Môj syn je programator v rakuzskej firme. Ako pomocnika maju AI. Platenu od požiadaviek. Použva ju na rutinnu pracu, ale gro - analytiku, postup riešenia a testy robi samozrejme sam. Robi v medzinarodnom kolektive, tada aj s Indami. Indovia väčšinou hovno vedia, ale dokažu sa dobre predat hlavne vo viedenskom prostredi citlivom na rasizmus. pred dovolenkami si ich zvolal majitel a pánom z Indie vysvetlil, že ich požiadavky na AI ruinuju jeho biznis a že by konečne mohli niečo riešit aj vlastnou hlavou. To je tiež jeden z momentov ako s drogami: prva davka zdarma, ale dalšie už platíš. Prave poplatky za AI môžu byt brzdou tomu aby AI ziskala absolutnu nadvladu nad platenymi riešeniami a hlavne nad "zaujmovou činnosťou" ktora nie je platena ako su članky na forach.
Tohle také často slýchám. Přestává se to jaksi rentovat a často se nabírají zpět lidi nebo je tam menší rollback.

Jenže se obávám, že velká část firem bude přinejmenším v krátkodobém či částečně střednědobém horizontu hlavně s nadšením katovat kosty (zvláště když narazí na AI, která nebude placená nebo tak drahá). Nechá si jádro seniorů specialistů (top z top lidí), odpálí juniory a podpůrný aparát a nechá seniory řídit a kontrolovat roj AI. To ti může i nějakou dobu (klidně dlouhou, zvláště když u tebe není alfa a omega extrémní kvalita, ale objem...viz. "good enough", pro řadu oborů/služeb to stačí) fungovat. Ale jednoho dne ti půjdou senioři do důchodu nebo pod kytky a nemáš náhradu. Top sspecialista se jím stane jen po XX letech praxe, řešení problémů, obtíží atd. Ty tyhle lidi nenecháš vyrůst, nastane mezera a pak už je nebudeš mít. Tohle je další velkej problém s AI.
Zemakt píše: ↑25/9/2026, 15:08 Jarl je ovšem bezpochyby chytrý chlapík, tudíž tohle si přečte a tu chybu podruhé již neudělá :wink: . Navíc tohle oznamování je v nynější době vcelku bezpředmětné.
A tak zase neříkej, že by jsi třeba nedokázal vymyslet X témat, která někomu ukrást/otrávit i bez nápovědy :-? Zvlášť kdyby tě to stálo jen nápad, ne práci/čas a mohl by jsi to střílet jak na běžícím pásu. Já bych asi pár lidem dokázal zkazit den a dokázal by to i leckdo jiný.
ObrázekObrázekObrázek

jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Polarfox píše: ↑25/9/2026, 14:00 Takhle to má většina z nás. Ale vem si, že jsi třeba Jarl, který teď oznámil, že píše o norských obrněncích. A bude tu jiný člověk, který nechce čekat, který by to sice nikdy nedal dohromady, ale má v hlavě dost na to, aby AI zadal: "Napiš mi podrobný článek o norských obrněncích, využij tohle spektrum zdrojů, zaměř se na bla bla, méně známé věci a napiš to podobným stylem jako uživatel Jarl z tohoto a tohoto fóra". AI mu to vyplivne za půl minuty a je vymalováno (a možná přitom i Jarlovi iniciativně vleze na disk nebo cloud, aby se mrkla, co tam má zajímavýho a co si může "půjčit" :) ).
Člověče to bych byl vážně zvědavej co by z toho AI dokázala vyplodit. Škoda, že nejsem zběhlý v jejím používání, protože to by snad i stálo za pokus si takový článek sám vytvořit a potom ho porovnat s reálným výsledkem.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Koba
poručík
poručík

Příspěvek od Koba »

jarl píše: ↑25/9/2026, 19:12
Člověče to bych byl vážně zvědavej co by z toho AI dokázala vyplodit. Škoda, že nejsem zběhlý v jejím používání, protože to by snad i stálo za pokus si takový článek sám vytvořit a potom ho porovnat s reálným výsledkem.
Takhle ale řada seriózních autorů dneska postupuje. Předtím místo AI čerpali z desítek zdrojů údaje pod hranicí citace a datlili to do svého pojednání, před internetem jsem je vídal v knihovnách obložené svazky a pilně poznámkující. Teď to za ně udělá AI a ještě přidá tu slovní vatu. Seriózní myslím ty, kteří výsledek konfrontují právě s těmi zdroji, vlastními znalostmi a pak to teprve pustí ven.
palo satko
Kapitán
Kapitán

Jarl, nemusíš nič vyplodit. To čo si napísal na verejných fórach už AI má naštudované. Povol si AI v Google zadaj otázku na niečo čo si vytvoril a je to zriedkavé a AI ti to spomenie vo svojej odpovedi. Vyskúšal som si to na vlastných článkoch. Okrem faktov a slovných spojení ktoré si použil, tam ponúkne aj link kde si to zverejnil.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Fikce, dohady, dotazy“