Budoucnost dělostřelectva AČR

Odpovědět
Nesher
Kapitán
Kapitán

Re: Budoucnost dělostřelectva AČR

Příspěvek od Nesher »

Zemakt píše: 5/6/2026, 18:40 A současně ti mrtví a zranění dodám.
Ti většinou, u toho Caesaru /Bohdana stačí zdrhnout.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Na pocity už nehraju. Sorry
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Zemakt píše: 5/6/2026, 19:27 Na pocity už nehraju. Sorry
To nejsou pocity, to je fakt. Když to vidíš máš aspoň šanci utéct. Když ne, tak doufáš, že to střecha vydrží a jediné kde si můžeš být jistý, že ano, je PzH 2000.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

takže zase trošku faktů do té dojmologie :
Caesar MkI 6x6 - hmotnost 17,7 t
Caesar NG 6x6 - hmotnost 26,7 t
Caesar 8x8 - hmotnost 32 t
Bohdana 1.0 (6x6)- hmotnost 25 t
Bohdana 3.0 (8x8) - hmotnost 28 t
Archer 6x6 - hmotnost 33 t
Archer 8x8 - hmotnost 38 t
Malva 8x8 - hmotnost 32 t
Atmos 6x6 - hmotnost 23 t
Atmos 8x8 - hmotnost 29 t
RCH155 - hmotnost 39 t
K9MH - hmotnost 39 t
Zuzana 2 - hmotnost 34t
Eva M2 - hmotnost 29 t
Type 19 - hmotnost 25 t (nemá pancéřovou ochranu)
Sigma - hmotnost 36 t
Dita - hmotnost 29 t

Ten lehký Caesar 2 NG (6x6), který vznikl na základě bojových zkušeností je prakticky stejně těžký jako těžká houfnice Dita. Ten lehký Caesar 8x8 je stejně těžký jako Zuzana 2.
Caesar tak vládne trhu, že se prodává méně, než K9..

Scotty.. jen dojmy.. třeba na základě videií co jsem já viděl k Caesarovi, tak to na většině z nich schytá do kabiny za jízdy.. jaké z toho mohu dělat závěry? žádné.
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Eh Nesher, do toho konstruktu ti vstupuje již opakovaně zmíněná, žel bohu stále neakceptováná proměnná ve vztahu k obsluze děla. Pět vs dva pod pancířem. Pět vs dva v pěchotním okopu. Sorry ale celé tohle mi silné připomíná jednu nejmenovanou diskuzi o racionální modernizaci.
ObrázekObrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

CAesar 8x8 se nakoupil jen kvůli ceně (na nic jiného jsme neměli) a rychlosti dodání. Jedno z toho nedopadlo určitě..
ObrázekObrázekObrázek
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Zemakt píše: 5/6/2026, 19:59 Eh Nesher, do toho konstruktu ti vstupuje již opakovaně zmíněná, žel bohu stále neakceptováná proměnná ve vztahu k obsluze děla. Pět vs dva pod pancířem. Pět vs dva v pěchotním okopu. Sorry ale celé tohle mi silné připomíná jednu nejmenovanou diskuzi o racionální modernizaci.
Na což si právě UA stěžuje, když to musíš někde zamaskovat, nedej bože zakopat atp. , tak ty dva na to prostě nestačí respektive jim to trvá dlouho. Takže to musí kompenzovat větším počtem podpůrného personálu, který většinou přepravuje obyčejnými auty.
Ano, máš potencionálně menší ztráty, u samotné osádky ale zase to drhne jinde. Nic není dokonalé.
Pro mě, jako člověka, který se tím živí je důležitý trh a ten mluví jasně.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Trh kupuje Dácii Duster jak o život. Obrazně řečeno. A to navzdory testům NCPA.
ObrázekObrázek

Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

skelet píše: 5/6/2026, 19:56 takže zase trošku faktů do té dojmologie :
Caesar MkI 6x6 - hmotnost 17,7 t
Caesar NG 6x6 - hmotnost 26,7 t
Caesar 8x8 - hmotnost 32 t
Bohdana 1.0 (6x6)- hmotnost 25 t
Bohdana 3.0 (8x8) - hmotnost 28 t
Archer 6x6 - hmotnost 33 t
Archer 8x8 - hmotnost 38 t
Malva 8x8 - hmotnost 32 t
Atmos 6x6 - hmotnost 23 t
Atmos 8x8 - hmotnost 29 t
RCH155 - hmotnost 39 t
K9MH - hmotnost 39 t
Zuzana 2 - hmotnost 34t
Eva M2 - hmotnost 29 t
Type 19 - hmotnost 25 t (nemá pancéřovou ochranu)
Sigma - hmotnost 36 t
Dita - hmotnost 29 t

Ten lehký Caesar 2 NG (6x6), který vznikl na základě bojových zkušeností je prakticky stejně těžký jako těžká houfnice Dita. Ten lehký Caesar 8x8 je stejně těžký jako Zuzana 2.
Caesar tak vládne trhu, že se prodává méně, než K9..

Scotty.. jen dojmy.. třeba na základě videií co jsem já viděl k Caesarovi, tak to na většině z nich schytá do kabiny za jízdy.. jaké z toho mohu dělat závěry? žádné.
Která má kratší lauf, menší osádku. A teď, abychom byli konzistentní, ty hmotností jsou prázdné, max. nebo jaké? Každý výrobce to udává trochu jinak.
Jinak třeba Dita je relativně málo chráněná, kabina má jen level 1. A pak díky DANA koncepci, věž uprostřed, má horší manévrovací vlastnosti.
A znovu podivej se na trh, kromě RCH155, která je opravdu někde jinde (i cenou), stejně jako její starší sestra PzH 2000. Tak v kovových systémech vede právě Caesar a jeho souputníci typu Atmos ARCHER skoro nikdo nechce. Dita je exportní systém do třetího světa, to samé srbská Nora, Z2 propadla na celé čáře, uvidíme co BIA.
Ale nechme toho, každý si jedeme to svoje a nikam se to neposouvá. Já jsem ZVS nestrávil u DANA a nikdy jsem nepodlehl tomu mýthu o její výjimečnosti. 😉
Co je zajímavější je, že Evropa pomalu opouští pásové systémy, kromě kusové výroby PzH 2000, tu je jen polský Krab, prakticky bez exportního potenciálu..A pak zbývá už jen dovoz K9. Ale to je spíše do nějakého jiného vlákna.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Zemakt píše: 5/6/2026, 19:59Pět vs dva pod pancířem..
Čtyři.
Karl a Egon jsou největší nepřátelé lidstva.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

skelet píše: 5/6/2026, 19:56 Scotty.. jen dojmy.. třeba na základě videií co jsem já viděl k Caesarovi, tak to na většině z nich schytá do kabiny za jízdy.. jaké z toho mohu dělat závěry? žádné.
Potom je ovšem úplně jedno jaká koncepce to je. Pancéřovaná kabina chrání +- stejně jako u ostatních houfnic. Řeč bylo o práci houfnice kdy obsluha opouští kabinu.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Nesher: hmotnosti by měly být bojové .. prostě tvoje teorie o lehčích a těžších je víš kde .. budoucí trend směřuje do automatizace.
Jinak díky, že jsi se nezapomněl zmínit o horších manévrovacích schopnostech Dany. Už jsem byl v napětí, že někdo nevytáhne téčkové křížovatky.
Caesar a Atmos jsou prostě jen a jen levné s krátkými termíny dodání. To je celé jejich kouzlo. Už se s tím smiř. Jak správně podotkl Zemakt.. Duster.
Scotty: hlavně je jedno na co odkazuješ, dokud nedáš na stůl data. Ty a Nesher o nich stále básníte, ale skutek utek..

Shrnovačka .. Caesar se koupil, protože byl levný, teoreticky nenáročný na obsluhu s krátkým termínem dodání, plus byl od partnera, který nabízel spolupráci s našim průmyslem. Levný byl, spolupráci navázal (CSG a export do SA a SAE), termín nedokázal splnit ani v náznaku, a se spolehlivostí je dle Dánů a Ukrajinců taky na štíru. Ale nejhorší je, že problém není ani u AČR, a ani u Nexteru, ale u nepředvídatelnosti rozpočtu ministerstva obrany, kdy se pak všichni snaží uplést z hovna bič.
ObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Zemakt píše: 4/6/2026, 19:48Za mne je Cézar pro armádu našeho typu zoufalost. Něco jako racionální modernizace T72, kdy se na obsluhu tanku/děla doslova sere. A to jak s ohledem na demage, tak nutnou potřebu vyššího počtu obsluhy. A ať chceš nebo ne, schopnost vedení palby mimo vozidlo je navzdory koncepci dost ultimátní záležitost. S ohledem na dnešní boj na UA. Paradox ve finále je ten, že když vedle sebe postavíš Ditu a Cézara, tak každý racionálně uvažující dělostřelec ti vleze do Dity. Jo do té koncepce ze sedmdesátých let 20. století.
Caesar byl zvolen ve své době kvůli financím. Ty přitom nejsou zase tak liché ani v současnosti, pokud se ale investují do potřebných věcí, jako třeba munice. Potom to není zase tak jednoduché pro dělostřelce rozhodnout, jestli vleze do DITY nebo Caesara, když mu k tomu řekneš, že Caesar bude mít v palebném průměru i nějaký Excalibur navíc.

Určitě je potřeba hodnotit parametry děla, ale neméně důležité a podle mě zdaleka nejdůležitější je pro něj mít dostatečné množství munice a ideálně i co nejkvalitnější. Ale když se podíváš do mediálního prostoru, kde všude a jak moc se otázka munice řeší?
Nesher píše: 4/6/2026, 20:53 A všiml si si, že celou dobu tvrdím, že se měl koupit normální Caesar na CZ podvozku 6x6?
Osobně bych také preferoval tuto verzi, ale ta nikdy nebyla pro potřeby AČR "na stole".

Za mě nejlépe situaci vystihuje
skelet píše: 6/6/2026, 11:08 Shrnovačka .. Caesar se koupil, protože byl levný, teoreticky nenáročný na obsluhu s krátkým termínem dodání, plus byl od partnera, který nabízel spolupráci s našim průmyslem. Levný byl, spolupráci navázal (CSG a export do SA a SAE), termín nedokázal splnit ani v náznaku, a se spolehlivostí je dle Dánů a Ukrajinců taky na štíru. Ale nejhorší je, že problém není ani u AČR, a ani u Nexteru, ale u nepředvídatelnosti rozpočtu ministerstva obrany, kdy se pak všichni snaží uplést z hovna bič.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Scotty87 píše: 6/6/2026, 10:29
skelet píše: 5/6/2026, 19:56 Scotty.. jen dojmy.. třeba na základě videií co jsem já viděl k Caesarovi, tak to na většině z nich schytá do kabiny za jízdy.. jaké z toho mohu dělat závěry? žádné.
Potom je ovšem úplně jedno jaká koncepce to je. Pancéřovaná kabina chrání +- stejně jako u ostatních houfnic. Řeč bylo o práci houfnice kdy obsluha opouští kabinu.
Asi takto sa rozuteká obluha. Jeden malý granátik vysypaný z dronu a dvaja chlapi sa zvalia ako kláty. Zvyšok sa rozbehne po štvornožky zanechávajúc krvavú stopu.
https://mastodon.social/@MAKS23/116699262178824682

Potom zájde veliteľ práporu do obchodu v strategickej hre a dokúpi si ďalších delostrelcov. Za 5 minút sa objavia v repozitári.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Danik
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Danik »

Scotty87 píše: 4/6/2026, 15:14 Ono je taky dost možné že průtahy mají jistou spojitost se zatím nepostaveným parkem techniky v Jincích. Je vždycky lepší když vám techniku garážuje výrobce (a neběží záruka) než když stojí na dešti v Jincích.
Jenže první kusy Caesaru stejně měly zamířit do Vyškova kvůli výcviku a mám pocit 4 kusy tam měly i zůstat. Tam garáže jsou.

Navíc náhrada vz.77 už je kriticky potřeba.
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Pressburger »

Pressburger píše: 29/11/2024, 20:09 Nedá mi to, ale vždy keď vidím Áveho tak si spomeniem, že modernizácia ShKH DANA M2 pre AČR mala prebiehať v 3 etapách, a poslednú modernizovanú húfnicu 33ks mala AČR získať do konca LISTOPADU 2020 (aké paradoxné začiatkom 11/2024...).

Len pripomeňme, že najprv ste rozhodli o modernizácii a potom po výmene ministra za ministerku ste to zmenili.

Ako výborný a spoľahlivý spojenec Ukrajiny v boji s Orkami mohlo týchto 33ks ShKH DANA M2 už plne pôsobiť v ZSU a mohli ste podporiť opäť produkt ČeskoSlovenského obranného priemyslu v podobe ShKH Dita alebo dokonca aj ShKH Morana.

Hold dali ste prednosť Ávemu pred vlastnými výrobkami obranného priemyslu a dovolím si povedať, že to by Žabožrúti naopak nikdy nespravili, že by dali prednosť pred zahraničným namiesto vlastným. Táto vlastnosť je Nám spoločná nakoľko aj my sme si niečím podobným a tiež nepochopiteľným prešli pri 160ks spoločných ľahkých taktických vozidiel, o ktoré sme ukrátili tuzemský bezpečnostný a obranný priemyslel. Snáď ste sa, sme sa poučili...
Takže update 6/2026 pre záznam: Ale mnohí nielen tu ich nato upozorňovali avšak ako sa povie chceli to najlepšie a dopadlo to ako vždy... Presne podobne dojedú s L2A8 a F-35...
Ak sú lidé nevzdělaní a hloupí, nemůžete toho moc udělat. Lidé sú rádi hlúpi. Ale nedělejte im to jednoduché. Hádejte se a hádejte se s nimi
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Bože môj, zasa katastrofické vízie ala Kotlár ?
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Potom to není zase tak jednoduché pro dělostřelce rozhodnout, jestli vleze do DITY nebo Caesara, když mu k tomu řekneš, že Caesar bude mít v palebném průměru i nějaký Excalibur navíc.
Sorry Dzine, ale já ti zcela jasně řeknu co ti řekne dělostřelec. Pošle tě s nějakým Excaliburem do zádele. Však ty jsi taky u nich sloužil ne? Tak jak tohle můžeš vůbec napsat? V zimě 95/96 jsem se jako výkonnej velitelský baterie účastnil ostrých v Brdech. Mj. jsem rozvážel menáž, bylo tam kolem minus dvaceti stabilně. Fakt bych chtěl vidět toho vocasa, co tam celej den trdluje u kanónu a říká, kosa jak v tulení prdeli, ale hlavně že máme ten Exkalibr, tvl. Ne vocasa, ale pět vocasů co mezi sebou losujou, kdo bude v kabině.

A jo, jedna věc je dělo a jeho výkony a druhá věc je munice. Ideálně by to mělo být tak, že koupíš normální výkonné dělo, vz. 21 století a do něj munici vz. 21. století. César má do 21 století dost daleko, neumí nic navíc jen je levný. A to že tu munici nekoupíš nebo nemáš na ní love je bohužel problém toho nákupčího. Ne děla se standardem hodným 21. století.

Prostě ten nákup byl špatně. Ale co už, stalo se. Jenže ono je to špatně i nyní.

A to ani nezmiňuji, že máš de facto domácího výrobce, kterej je svým výrobkem kvalitativně zcela jinde.

Jo, apropo, kolik je vlastně cena toho Exkalibru. Aby jsme to mohli převést do ekonomické roviny. A drobet to porovnat s realitou dnešního bojiště? Promiň, ale dnes bych se zrovna s nějakou supr čupr naváděnou municí neoháněl.
ObrázekObrázek

Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Danik píše: 6/6/2026, 22:03 Jenže první kusy Caesaru stejně měly zamířit do Vyškova kvůli výcviku a mám pocit 4 kusy tam měly i zůstat. Tam garáže jsou.
Navíc náhrada vz.77 už je kriticky potřeba.
O to až tak nejde. Dalších x kusů už je vysokovském stupni kompletace v tady v ČR. Takže až na to přijde budou jich moct dodat větší množství.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Zemakt píše: 6/6/2026, 23:01 Mj. jsem rozvážel menáž, bylo tam kolem minus dvaceti stabilně. Fakt bych chtěl vidět toho vocasa, co tam celej den trdluje u kanónu a říká, kosa jak v tulení prdeli, ale hlavně že máme ten Exkalibr, tvl. Ne vocasa, ale pět vocasů co mezi sebou losujou, kdo bude v kabině.
Myslím že většina není z toho že mrznou pod plechem Dany taky nijak extra nadšená. Navíc reálně musí být venku jen když se střílí. Nemusí kolem toho děla postávat celý den.
A to ani nezmiňuji, že máš de facto domácího výrobce, kterej je svým výrobkem kvalitativně zcela jinde.
S výrobkem jsou tak daleko že jeden nesplňuje požadavky NATO a druhý ještě nemá dokončený vývoj.
Jo, apropo, kolik je vlastně cena toho Exkalibru. Aby jsme to mohli převést do ekonomické roviny. A drobet to porovnat s realitou dnešního bojiště? Promiň, ale dnes bych se zrovna s nějakou supr čupr naváděnou municí neoháněl.
Pokud je moderní bojiště Ukrajina, tak tam dokud deště probíhal manévrový boj, byla naváděná munice velký přínos. A naopak na ruské straně jejich absence velká nevýhoda.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“