Husité

Heiss
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Kontaktovat uživatele:

Re: Husité

Příspěvek od Heiss »

Poslední dobou jsou mé cesty krajinou západní historiografie nějaké produktivní. Von Essen (2024, 170) hledá původ slova tabor, které se v raném novověku používalo ve východní Evropě k označení opevnění stavěného z vozů, v husitských válkách, protože husité se při stavbě vozové hradby údajně odkazovali na biblickou horu Tabor.

---
VON ESSEN, Michael Fredholm, 2024. Sweden’s War in Muscovy 1609–1617. Warwick: Helion. ISBN 978-1-80451-008-7.
Heiss
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heiss »

V tomto případě jsem to trochu podcenil: tábor opravdu pochází od biblické hory Tabor a skutečně se objevuje až za husitských válek (a to překvapivě brzy). Jako označení pro opevnění, tábor nebo vozovou hradbu se ale neobjevuje u samotných Táboritů, ale u jejich nepřátel nebo ostatních vojenských organizací té doby.
Tomáš Hájek
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Tomáš Hájek »

dokonce snad i pro pětiboké parkánové bašty
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Mám za to, že převedení slova "tábor" do označení pro ležení, vojenské i jiné, je od toho, že na biblické hoře Tabor mělo být ležení během bitev Izraelitů proti Filištínům.
Resp. je to v Bibli, ale pokud vím, arch. to potvrzeno nebylo. Ovšem to je dost stará informace, z dob kdy mě toto období zajímalo :) dnes už tam třeba něco vykopali.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Odpovědět

Zpět na „významné vojenské události“