Já jsem před nedávnem řešil výdrž středověkých vozů a
zkusil se zeptat AI. Výsledky byly fantastické, akorát mě poněkud překvapily informace o výměně podvozku a železných částech jinak prakticky zcela dřevěných vozů. Rychlá kontrola zdrojů ukázala, že model bral informace ze všeho, kde bylo
wagon, ať už se jednalo o klasický vůz nebo klasický železniční vagón.
Solidní mor jsou ještě historická videa na YT. Na jaře jsem potřeboval pár střípků ohledně obléhání Ostřihomi roku 1595, ale na internetu prakticky nic v ucelené formě (nebo alespoň ne v maďarštině) není. Našel jsem ale
video, u kterého jsem sice měl pochyby, ale bylo to lepší než většina ostatních výsledků, takže jsem mu dal šanci. Svatá krávo, nedozvěděl jsem se nic než že Karel z Mansfeldu nejprve ráčil oblehnout pevnost a posléze jí také dobýt, přičemž to byla opravdu náročná bitva. Z nějakého důvodu je to ale docela oblíbené téma; vyhledávání na YT s klíčovými slovy
siege of estergom vyhazuje dost slopu.
Samostatnou kapitolou jsou překlady AI slopu pomocí AI: např. zde
česká verze tohoto
anglického videa porovnávajícího T-72 a Abrams. Ukazuje to, že AI má stále ještě limity když dojde na překlady.
Resumé: nevěř, prověřuj, prověřuj a jakmile nemáš originální zdroj a citaci, raději otoč list, abys nebyl za vola. Óbr vola.
Upřímně, začínám pochybovat o časové efektivitě, pokud AI používáš jako asistenta ve výzkumu. Ten čas, který věnuju ověřování, můžu raději investovat do klasických metod. Třeba prostě více číst, což je podle mě jednak efektivnější a jednak mi přináší více radosti než se hádat s chatbotem.
To samé je i při vyhledávání zdrojů. Zapřáhl jsem takhle Destroye, aby mi zkusil něco zjistit z Podřipského muzea, dal jsem mu i název publikace Podřipský vlastivědný sborník č. 11 z roku 2009 (nebo tak nějak to bylo) v muzeu na to koukali jak tele na vrata, protože tyhle sborníky končili někdy kolem roku 2002.
Na Facebooku VHÚ nebo VÚA jsem k tomu viděl varování pro badatele: evidentně se na ně začali obracet lidé s žádostmi o vydání dokumentů z neexistujících fondů, na které je odkázala AI, a bylo jich dost na to, aby museli všem připomenout, že ten katalog, který mají na webu, tam k něčemu je.