A s čímkoľvek proruským ma naozaj nespájajte - to ste naozaj tak zúfalý, že ak sa argumenty minú tak si myslíte, že stačí napísať, že proruskí sedláci, už 4 roky veštia z kávovej sedliny ako ukrajina čoskoro padne.
Pomýlená sedemdesiatsedmička

Jsi rád, že to někdo modernizuje, zatímco na Slovensku ne co?Pressburger píše: ↑9/5/2026, 02:51 Keď teda tak sovietsky dizajn. Ja nesnívammodernizácia tanku T-72M1 je fait accompli
![]()

A jaké jsou dle tebe důvody proč do modernizace T-72 neinvestovat?

Ty si bol posledných 10 rrokov zmrazený ? Roky o tom diskutujeme a porovnávame. T-72M1 je na tom úboho oproti tým dvom modernejším tankom, hlavne má slabé miesto s muníciou v korbe. Po zásahu rád exploduje.

Vše má své pro a proti. Díky automatu mají T-72/80/90 velmi malou a optimálně tvarovanou věž = velmi dobrá odolnost (zejména proti apfsds munici) při malé hmotnosti. Daní za to je munice v prostoru pro osádku.

Presne o tom predsa celý čas píšem a nielen ja napr. obchodný riaditeľ EA Richard Kuběna sa k tomu vyjadril na v marci 2022 pričom domnieval sa, že modernizačné projekty v ruskej armáde boli spojené s korupciou. Hromada peňazí bola vynaložená neúčelne. Rad obranných systémov, ktorými mali tanky disponovať, v reáli buď nefunguje, alebo nimi technika vôbec nebola vybavená.
Nicholas Moran „The Chieftain“ hovoril aj o tom ako ukrajinské T-čkové posádky využívajú len muníciu v autoloadri tj. max 22ks a nie plných 44ks kde ostatné sú po bokoch veže atď. tak ako tomu bolo v prvých mesiacoch práve pri Orkoch a potom vybuchovali pri sebamenšej penetrácii ako ohňostroj so všetkým čo k tomu patrí...
Vzhľadom na vyššie uvedené Ukrajinci z pochopiteľných dôvodov nevyužívajú pri Leopardoch 2A4 muníciu v prednej časti vedľa vodiča.
Načo by som to vôbec mal detailne hľadať ? PTRS alebo drony rozpárajú aj západné tanky. Dôležité je ako sa správa tank po zásahu, či exploduje alebo spáli posádku zaživa alebo ju dokáže ochrániť.
Neklam. Ten tank rovnako horí a exploduje aj upravený vo verziách B3 a B3M s reliktom aj rôznymi stodolami.Pressburger píše: ↑10/5/2026, 00:07 .. modernizačné prvky od soft-kill po hard-kill sa to snažia čo najviac eliminovať resp. znížovať riziko. Zároveň modernizačné prvky sa mnohých modenizáciach sústredili aj na posilnenie pancierovej / balistickej ochrany autoloudra ako napr. dodatočným vystuženými oceľovými panelmi a balistickou výstelkou, ktoré vytvárajú oddelenú priehradku.
Presne o tom predsa celý čas píšem a nielen ja napr. obchodný riaditeľ EA Richard Kuběna sa k tomu vyjadril na v marci 2022 pričom domnieval sa, že modernizačné projekty v ruskej armáde boli spojené s korupciou. Hromada peňazí bola vynaložená neúčelne. Rad obranných systémov, ktorými mali tanky disponovať, v reáli buď nefunguje, alebo nimi technika vôbec nebola vybavená.
zdroj: https://www.e15.cz/valka-na-ukrajine/js ... my-1388728

Pressburger píše: ↑10/5/2026, 00:07Presne o tom predsa celý čas píšem a nielen ja napr. obchodný riaditeľ EA Richard Kuběna sa k tomu vyjadril na v marci 2022 pričom domnieval sa, že modernizačné projekty v ruskej armáde boli spojené s korupciou. Hromada peňazí bola vynaložená neúčelne. Rad obranných systémov, ktorými mali tanky disponovať, v reáli buď nefunguje, alebo nimi technika vôbec nebola vybavená.