Projev senátora Redfielda Proctora ohledně Kuby (1898)

Odpovědět
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Kontaktovat uživatele:

Projev senátora Redfielda Proctora ohledně Kuby (1898)

Příspěvek od kacermiroslav »

Projev senátora Redfielda Proctora ohledně Kuby
17. března 1898

Projev byl přednesen v Senátu USA po Proctorově návratu z inspekční cesty na Kubu

Vermont Senator Redfield Proctor 1904.jpg
Vermont Senator Redfield Proctor 1904.jpg (43.06 KiB) Zobrazeno 130 x
Senator Redfield Proctor 1904

Existuje šest provincií na Kubě, z nichž každá, s výjimkou Matanzas, se rozkládá přes celou šířku ostrova a má přibližně stejné pobřeží na severu i jihu. Matanzas se dotýká Karibského moře pouze v jihozápadním rohu, jinde je od něj oddělena úzkým poloostrovem provincie Santa Clara. Provincie se jmenují, počínaje od západu: Pinar del Río, Havana, Matanzas, Santa Clara, Puerto Príncipe a Santiago de Cuba. Moje pozorování byla omezena na čtyři západní provincie, které tvoří asi polovinu ostrova. Dvě východní jsou prakticky v rukou povstalců, s výjimkou několika opevněných měst. Tyto dvě rozsáhlé provincie jsou dnes označovány jako „Cuba Libre“.

Havana, velké město a hlavní město ostrova, je v očích Španělů a mnoha Kubánců celou Kubou, podobně jako Paříž ve Francii. Navštívil jsem ji již v klidnějších dobách a viděl její památky, pevnosti Cabañas a Morro a podobně. Neměl jsem proto zájem tyto věci opakovat a dal jsem přednost cestám do vnitrozemí. V Havaně se zdá, že vše pokračuje téměř obvyklým způsobem. Panuje klid a kromě častých oddílů vojáků pochodujících na strážní a policejní službu a jejich hojné přítomnosti na veřejných místech je vidět jen málo známek války. Mimo Havanu je však vše změněno. Není to mír, ani válka. Je to zpustošení a bída, utrpení a hlad. Každé město a vesnice je obklopeno jakýmsi střeleckým příkopem, postaveným podle mně neznámého plánu, kdy je zemina vyhozena dovnitř a na vnější straně příkopu je ostnatý drát. Na každém rohu a v pravidelných intervalech jsou stavby, které se nazývají pevnosti, ale ve skutečnosti jsou to malé pevnůstky, mnohé připomínající spíše velkou strážní budku, s průzory pro střelbu a s posádkou dvou až deseti vojáků.

Účelem těchto zábran je držet jedny uvnitř stejně jako držet povstalce venku. Ze širokého okolí byli lidé zahnáni do těchto opevněných měst a drženi tam, aby se živili, jak dokážou. Jsou to fakticky vězeňské dvory a vzhledem připomínají vězení, i když zdi nejsou tak vysoké a pevné, ale postačují, když je každý bod v dostřelu vojákovy pušky, aby udržely uvnitř chudé ženy a děti mezi „ploty“. Každá železniční stanice je uvnitř jedné z těchto sídel a má ozbrojenou stráž. Každý vlak má obrněný nákladní vagón s průzory pro střelbu, naplněný vojáky, a jak jsem pozoroval a bylo mi sděleno, vždy je před vlakem asi míli vpředu průzkumná lokomotiva. Podél železnice jsou časté pevnůstky obehnané příkopy s malou posádkou. S touto výjimkou není v celých čtyřech západních provinciích mezi opevněnými městy žádný lidský život ani obydlí, s velmi omezenou výjimkou v horách, kam Španělé nedosáhli, aby vyhnali obyvatele a vypálili jejich domovy.

Neviděl jsem žádný dům ani chýši během čtyř set mil jízdy železnicí od provincie Pinar del Río na západě přes celou šířku provincií Havana a Matanzas až do Sagua la Grande na severním pobřeží a do Cienfuegos na jižním pobřeží Santa Clary, s výjimkou míst uvnitř španělských opevnění. Na bohatých polích a pastvinách nejsou žádná domácí zvířata ani plodiny, kromě těch pod stráží v bezprostředním okolí měst. Jinými slovy, Španělé drží v těchto čtyřech západních provinciích pouze to, na čem sedí jejich armáda. Každý muž, žena i dítě a každé domácí zvíře, kamkoliv dosáhly jejich kolony, je pod stráží a uvnitř těchto takzvaných opevnění. Popsat jedno místo znamená popsat všechna. Opakuji, není to ani mír, ani válka. Je to koncentrace a zpustošení. To je „pacifikovaný“ stav čtyř západních provincií. Všichni venkovští obyvatelé těchto provincií, asi 400 000 osob, kteří zůstali mimo opevněná města, když byl vydán Weylerův rozkaz, byli zahnáni do těchto měst. To jsou utečenci. Byli to venkované, mnozí farmáři, někteří vlastníci půdy, jiní nájemci s dobytkem, další pracující na statcích a obdělávající malé pozemky. I malý pozemek v této úrodné zemi mohl uživit rodinu. Je spravedlivé říci, že jejich normální podmínky života byly velmi odlišné od toho, co považujeme za standard zde. Jejich úroveň pohodlí nebyla vysoká podle našich měřítek, ale podle jejich vlastních potřeb byla uspokojivá. Žili většinou v chatách z palmových listů nebo v dřevěných domech. Někteří měli kamenné domy, jejichž očazené zdi jsou dnes jediným důkazem, že kraj byl dříve obydlen. První článek Weylerova rozkazu zní takto: „Nařizuji a přikazuji: všichni obyvatelé venkova, kteří se nyní nacházejí mimo linii opevnění měst, se musí během osmi dnů soustředit v městech obsazených vojskem. Každý, kdo bude po uplynutí této lhůty nalezen v neobydlených oblastech, bude považován za rebela a jako takový souzen.“

Druhý článek zakazoval dopravovat potraviny z měst bez vojenského povolení. To znamenalo, že žádné jídlo nesmělo být odnášeno z města ven, a tím byla odříznuta jakákoli možnost zásobování těch, kteří zůstali mimo. Třetí článek zakazoval porážet dobytek bez zvláštního povolení, což ještě více ztížilo zásobování. Tyto předpisy byly přísně vynucovány. Výsledkem bylo, že lidé, kteří byli zahnáni do měst, neměli prostředky k obživě a byli zcela závislí na tom, co si dokázali opatřit nebo co jim bylo poskytnuto. Utečenci neměli práci. Pole byla zničena, hospodářská zvířata zabita nebo rozptýlena, domy vypáleny. Neměli nástroje ani osivo. Neměli žádné zásoby. V městech nebyl průmysl ani obchod, který by jim mohl poskytnout zaměstnání. Byli zcela bez prostředků. Jedinou nadějí byla charita, a ta byla nedostatečná. Viděl jsem mnoho těchto lidí. Jejich stav byl žalostný. Byli bledí, vyhublí, nemocní. Ženy s dětmi v náručí, děti bez oblečení, starci bez síly. Mnozí seděli bez hnutí na zemi nebo u zdí, bez výrazu, bez naděje. Neměli energii ani prosit o pomoc. Byli v posledním stadiu hladu. Smrt byla běžná. V některých městech mi bylo řečeno, že denně umírá dvacet, třicet nebo více lidí. Pohřby byly jednoduché a rychlé. Mrtví byli odnášeni v rakvích nebo někdy jen zabalení do rohoží. Hřbitovy se rychle plnily. Nemoci, zejména horečky a střevní choroby, se šířily mezi oslabeným obyvatelstvem.

Charitativní pomoc byla poskytována, ale nestačila. Španělské úřady poskytovaly omezené příděly. Soukromé dary pomáhaly, ale potřeby byly mnohem větší. V některých městech byly zřízeny polévkové kuchyně. Viděl jsem dlouhé řady lidí čekajících na malou porci jídla. Ta však nestačila ani na přežití. Děti byly nejvíce postiženy. Mnohé byly bez rodičů, jiné byly tak oslabené, že nemohly chodit. Viděl jsem skupiny dětí sedících na zemi, bez síly, bez výrazu. Byly to živé kostry. Matky neměly mléko pro kojence. Mnoho dětí umíralo. Podmínky v některých městech byly ještě horší než v jiných, ale obecný obraz byl stejný. Nedostatek jídla, špatné hygienické podmínky, přeplnění a nemoc. Utečenci neměli dostatek přístřeší. Mnozí žili pod širým nebem nebo v provizorních chýších. Deště zhoršovaly jejich situaci.

Je třeba zdůraznit, že tito lidé nebyli bojovníci. Byli to civilisté. Ženy, děti, starci. Byli vyhnáni ze svých domovů a zbaveni prostředků k životu. Jejich utrpení bylo přímým důsledkem politiky. Neviděl jsem žádný důkaz, že by utečenci dostávali dostatečnou podporu. Naopak, vše nasvědčovalo tomu, že byli ponecháni svému osudu. V některých místech se jim dostalo určité pomoci, ale ta byla nedostatečná. Celkově byla situace zoufalá. To je obraz, který jsem viděl. Nejde o ojedinělé případy. Je to obecný stav v západních provinciích. Utečenci trpí hladem a nemocemi. Umírají ve velkém počtu. Jejich situace vyžaduje okamžitou pozornost.

Zdroje:
převzato z knihy Clary Barton (1899), The Red Cross, s. 534–539
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „významné nebo zajímavé vojenské události“