Právě že nejsou. Špatně jsem to podal.Kde přesně tam ty Hořice jsou (pokud to není vyloženě hořická matrika)? Rodiště tam nikde nevidím a jediná zmínka o Hořicích je v souvislosti s nějakou Barborou Sulcovou ve sloupci za jménem matky.
Další mrknu.
Právě že nejsou. Špatně jsem to podal.Kde přesně tam ty Hořice jsou (pokud to není vyloženě hořická matrika)? Rodiště tam nikde nevidím a jediná zmínka o Hořicích je v souvislosti s nějakou Barborou Sulcovou ve sloupci za jménem matky.

Dyť sem ti to říkal.
V tom sloupci "Matrika" se často objevují dvě stejná písmena za sebou, takže to podle mě nebude jméno vesnice. Déčku v tom indexu narozených odpovídá Chvalina, ale ta v ARONu nemá vlastní matriku. Zkusil jsem se podívat do Hořovic, ale tam také není.Zkusím pohledat. Tohle jsem našel zde:
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 60c64ab2d0

No jistě, ono se od té doby asi zase moc nezměnilo, ALE důvody mohly být i trošku jiné o tom dále.Dnes na č.p.1 jsou většinou přihlášeni, víte kdo?
Jak jsi nepřímo uvedl jeho otec tam mohl pracovat nebo tam mohl mít nájemní byt pro zaměstnance.Ještě dodám, že VV st. byl soudním úředníkem, tudíž to domovní číslo sedí jako poklice na hrnec.

Tak tato diskuze zcela určitě. Líná huba holé neštěstí se říká. A je tomu tak. Něco jsem si vsugeroval do hlavy a pro samé stromy neviděl les. Takže jo. Než psát bludy, je lepší se zeptat. Jinak co se týče zdrojů, mám pohromadě v podstatě vše co potřebuji. U VV byl problém v jejich roztříštěnosti. K ucelenému zpracování dochází v podstatě až nyní.ale má to pro tebe a článek smysl ?

Jo, já jsem to také tak pochopil. Na článku dělám už od nového roku a nyní budu asi za polovinou, teoreticky. To si piš, že to dodělám. Navíc, sliby se nemají plnit jen o Vánocích, žeZemakte, myslel jsem ne matriky, ale jestli má pro tebe smysl pátrat po jeho otci např. v - batatelna Národní archiv.
DD - označuje konkrétní knihu.
Tvoje úvaha, že to většinou označuje spádovou obec není od věci, ale...
C - odkazuje na knihu C. Někdy se to používalo pro hlavní město/ sídlo.
Pak v tom sloupci je třeba L.
Teoreticky to může označovat, že se Vosečka narodil v jiné části farnosti.
Ale převaha u všech je DD, pak to s největší pravděpodobností není označení vesnice Dolní Dobrá Voda u Hořic.
Stejně spadá pod správu farnosti Hořice v Podkrkonoší.
Nehledal bych v tom asi tyhle souvislosti.
Je to spíše označení matriky DD pro Hořice v tom daném období.

Tak to seš ve srovnání se mnou rychlík. Jak víš, píši pro tu knihu vlastní článek, a i když jsem začal loni v létě, stále to ještě nemám hotové. Pořád jsem měl jiné priority a zase mi to nějak nečekaně narostlo, ale už mám hotové tak 4/5 textu, takže to snad během jara dodělám.Zemakt píše: ↑20/3/2026, 11:31Jo, já jsem to také tak pochopil. Na článku dělám už od nového roku a nyní budu asi za polovinou, teoreticky. To si piš, že to dodělám. Navíc, sliby se nemají plnit jen o Vánocích, žeZemakte, myslel jsem ne matriky, ale jestli má pro tebe smysl pátrat po jeho otci např. v - batatelna Národní archiv.![]()