Terajší čínsky spôsob riadenia krajiny a hospodárstva.

Vše, co patří do této zajímavé země
Odpovědět
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Re: Terajší čínsky spôsob riadenia krajiny a hospodárstva.

Příspěvek od Rase »

Proč čínský ekonomický motor ztrácí dech.

Dlouho se zdálo, že Čína hraje podle vlastních pravidel, ale nová data ukazují, že i ona musí poslouchat zákony ekonomické gravitace:

- Čína není unikát, ale pilný žák. Kopíruje cestu Japonska a Koreje s fascinující přesností a právě se blíží do jejího přirozeného finále.

- Bod zlomu je blíž, než si myslíme. Už v roce 2034 pravděpodobně americká ekonomika poroste rychleji než ta čínská.

- Demografie je osud. Do konce století se populace Číny může smrsknout na polovinu, což je historicky nevídaný náraz.

- Beton už nefunguje. Masivní investice do staveb a infrastruktury už nepřinášejí růst, ale jen dluhy a prázdné čtvrti.

Zaujala mě hlavně ta čistá logika celého modelu. Žádná ideologie nebo věštění z křišťálové koule, jen neúprosný střet s realitou klesající efektivity. Ukazuje, jak rychle se ten „nekonečný“ náskok může rozplynout, když se potká stárnoucí populace s vyčerpaným modelem růstu. Čína zkrátka nestihne skutečně zbohatnout dříve, než zestárne.

Celá analýza u mě na "Peníze, procenta a prosperita" – link v komentáři.

Myslíte si, že se Číně podaří tento demografický útes přeskočit díky výrazně lepšímu nasazení umělé inteligence a robotů než ve zbytku světa?

https://davidnavratil.substack.com/p/pr ... tor-ztraci

IMG_5525.jpeg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ide hlavne o budúci rozvoj krajiny. Spoločnosť kde prevažujú starí ľudia neprináša nové nápady, objavy ani zmeny. V podstate ide zotrvačnosťou k pozvoľnému úpadku. Kto v takej spoločnosti bude vytvárať technologie ?
Umelá inteligencia a roboty toto nenahradia.
Do Číny riadenej direktívne nemigrujú miliony ľudí, nemajú záujem. Výhody migrácie z afriky sú bledé, keďže väčšina potenciálnych migrantov študovala hlavne zevlovanie, manuálne práce, úradníčenie, dealovanie drog a islamizmus.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

pjaro77 píše: 30/1/2026, 13:39 Výhody migrácie z afriky sú bledé, keďže väčšina potenciálnych migrantov študovala hlavne zevlovanie, manuálne práce, úradníčenie, dealovanie drog a islamizmus.
Já bych tu Afriku nepodceňoval, ono se to tam dost mění. Migrace z toho ale nekouká.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Odpovědět

Zpět na „Čína (ČLR)“