L159 ALCA a její předchůdci
Re: L159 ALCA a její předchůdci
Vzhledem k tomu že prezident má nulovou pravomoc nabízet něco ze současné výzbroje armády, tak nepochybně přivezl nabídky zbrojařů.
L39ZA či NG? Kdo to zaplatí?

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
-
NagyAttila
- nadpraporčík

Asi jsi na to kápnul Skelete. Jenže to bude chtít nějakej tuning.

- kacermiroslav
- 5. Plukovník

- Kontaktovat uživatele:
Podle posledních informací se jeví již více než vážně, že se L-159 skutečně dostanou na Ukrajinu, kde mají pomoci v boji proti dronům. O počtech můžeme asi jen spekulovat, ale já osobně odhaduji, že půjde nejméně o 4 stroje, aby to vůbec dávalo nějaký smysl. Otázkou pak je, jak rychle mohou být stroje na Ukrajině. Ani bych se nedivil, že vybraný počet již proběhnul nějakou rychlou úpravou, aby se na Ukrajinu dostali co nejdříve. V každém případě jsem zvědav na tuto jejich roli a jaké bude hodnocení. Je tu velká šance, by se pak pak i zahraniční partneři mohli poohlédnout po nástupci v podobě L-39NG, který by podobně jako L-159 mohl být používán proti dronům.

-
NagyAttila
- nadpraporčík

Armáda počítá s vyřazením L-159A až v roce 2029. Aspoň takhle to bylo naplánované.
Kdyz jsem ve vlaknu pred nedavnem cca 1/2 roku az mesíc napsal o nekterý novinari maji pravdu tak mnozi z vas psaly ze nejsem normalni a ze to nejde.V Aeru se tohle pripravovalo pomalu 18 mesícu a co rekl prezident Pavel je uz jen tresnicka.A pro vsechny tady inteligenty jsem psal že se to vyvyji modularně to byl velky smich.A jen prípominam že je ve svete k dispozici vic jak 100 ks ktere lze rychle prestavet .Priste bych vam doporucil si moje prispevky precist aspon parkrat a pak to komentovat.Ano jazykove je to spatne ale obsah je spravny
Napsal jsi toho dost, nicméně nyní by jsi měl být konkrétní, ať človek ví na co reagovat. DíkyKdyz jsem ve vlaknu pred nedavnem cca 1/2 roku az mesíc napsal o nekterý novinari maji pravdu tak mnozi z vas psaly ze nejsem normalni

neni to tak.Budou to prestavby L-39 na L-39 NG podobne jako pro Angolukacermiroslav píše: ↑17/1/2026, 18:03 Podle posledních informací se jeví již více než vážně, že se L-159 skutečně dostanou na Ukrajinu, kde mají pomoci v boji proti dronům. O počtech můžeme asi jen spekulovat, ale já osobně odhaduji, že půjde nejméně o 4 stroje, aby to vůbec dávalo nějaký smysl. Otázkou pak je, jak rychle mohou být stroje na Ukrajině. Ani bych se nedivil, že vybraný počet již proběhnul nějakou rychlou úpravou, aby se na Ukrajinu dostali co nejdříve. V každém případě jsem zvědav na tuto jejich roli a jaké bude hodnocení. Je tu velká šance, by se pak pak i zahraniční partneři mohli poohlédnout po nástupci v podobě L-39NG, který by podobně jako L-159 mohl být používán proti dronům.
https://www.aerospaceinczech.com/blog/a ... tounu-l-39
Tím se vyresí i problem ktery byl u L39ZA
https://www.muzeum-kunovice.cz/aero-l-39-za-albatros/
///Střelba kanónu je automaticky blokována při vysunutém příďovém podvozku a v letových režimech nepřípustných pro střelbu. Například při velkých úhlech náběhu a nebo rychlosti do 350 km/hod, aby nedošlo k nasávání spalin do motoru. Dvířka příďového podvozku dostala krycí plech z nerezavějící oceli, stejně jako plátování za podvozkem nad ústím kanónu.///
nemohu byt konkretni.Moje prispevky byly o Plamenu a integrace do L-39 NG a to jak podves tak i uvnitr letadla.A taky o uziti kanonu na setreleni dronu .
Pokud by si někdo z Ukrajiny objednal rekonstrukce ZA, tak to znamená že jsou opravdu zoufalí. Navíc odstranění ukrajinského motoru ve prospěch amerického by byl a jen třešnička na dortu.