Útoky na kritickou infrastrukturu

Komentáře aktuálního dění ...
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Ataman
Kapitán
Kapitán

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 2/1/2026, 10:39 A já znám ještě třeba plovoucí kotvu
https://www.boat007.cz/plovouci-kotva-k-lodim-a-clunum/
Když nemáš tohle, můžeš použít třebas kýbl.

Zemakt píše: 2/1/2026, 10:39A není ještě třeba kotva v elektromotoru? Nebo v nějakém takovém elektrickém anláge?
Taky ještě kotva do zdi, chemická, kino či obchodní dům. Ty se ale taky moc tahat nedaj, za lodí.
Alfik píše: 2/1/2026, 10:14 Ono se "kotva" říká lecčemu. Je to o přibližném tvaru a ne o kotvení lodě aby se nehýbala.
Jenže ono se v týhle souvislosti z nějakýho záhadnýho důvodu neustále špekuluje právě s kotvama lodníma. A ještě se třeba jeden chytrolín vyjadřoval, že kdyby kapitán Solongu nechtěl nabořit Neposkvrněnou Stěnu, mohl vyhodit kotvu(zase lodní), aby ubrzdil.
Alfik píše: 2/1/2026, 10:14 PS: Napadá mě např. kotva na trhání lan, např. uvízlých sítí... taky kotva. A ta má ostré hrany, aby ty sítě řezala. Tipl bych si že máme vítěze.
Jo, takhle nějak bysem to taky viděl.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zemakt píše: ↑2/1/2026, 10:39
A já znám ještě třeba plovoucí kotvu
https://www.boat007.cz/plovouci-kotva-k-lodim-a-clunum/
Když nemáš tohle, můžeš použít třebas kýbl.
Jasně, jen se vyhni platovýmu. Urve se ti držadlo. Ideální je klasickej plecháč, jenže tenhle na běžný čártovce sehnat je utopie :wink:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Ataman píše: 2/1/2026, 12:11 ...mohl vyhodit kotvu(zase lodní), aby ubrzdil.
Todle bylo v nějaké knížce, myslím že od Conrada, což byl kápoš na lodích, takže si to snad nevycucal.
I když... po pár rumech třeba mohl i popisovat krakeny a mořské panny, co já vím :)

PS: Na to konto se to pak objevilo i v nějakých filmech. A cokoli je ve filmu... i černá žena jako A. Lincoln... však víme :lej:
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 2/1/2026, 21:06 Todle bylo v nějaké knížce, myslím že od Conrada, což byl kápoš na lodích, takže si to snad nevycucal.
Od toho, co napsal Apokalypsu? Tak ten si to vycucávat opravdu nemusel, ten jezdil v úplně jiný době na úplně jiných lodích s úplně jinýma kotvama.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Ataman píše: 2/1/2026, 21:51
Alfik píše: 2/1/2026, 21:06 Todle bylo v nějaké knížce, myslím že od Conrada, což byl kápoš na lodích, takže si to snad nevycucal.
Od toho, co napsal Apokalypsu? Tak ten si to vycucávat opravdu nemusel, ten jezdil v úplně jiný době na úplně jiných lodích s úplně jinýma kotvama.
Ne, já myslím toho poláka co někdy mezi válkama jezdil u britské obchodní. Byl to jeho pseudonym. Zkusím si vzpomenout kde to bylo. Bohužel, já měl knížku jeho povídek když jsem byl kluk, a nevím jestli ji ještě mám někde v hlavním úložišti-knižišti u ségry :)
Nebo je to ten samej? Hmmm...

PS: Já myslím tohodle: https://cs.wikipedia.org/wiki/Joseph_Conrad
Je to on?
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 3/1/2026, 09:20 Je to on?
Jo, to je on, jeho knížka "Srdce temnoty" je předloha pro Apokalypsu.
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 2/1/2026, 10:39 Později to přesunu do správného
Moh bys to přesunout ještě jednou a to sem?
viewtopic.php?t=10641&hilit=%C3%BAtoky+na+kritickou
Tam se tohle řešit začalo, tak ať to má nějakou kontinuitu.
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 2/1/2026, 10:14 PS: Napadá mě např. kotva na trhání lan, např. uvízlých sítí... taky kotva. A ta má ostré hrany, aby ty sítě řezala. Tipl bych si že máme vítěze.
A když už to máme skoro správně přesunutý a i se shodnem na vítězovi, tak k tomu ještě dodám toto:
Pořád neveřím, že to dělají těma frachťákama a to ani těma ze Stínový flotily.
Protože ty lodě jsou secsakra nápadný a teď navíc i ostře sledovaný.
Carevna je potřebuje, je to prostředek ke generování nějakýho zisku, jeden z mála, kterej mu zbyl a nemůže si dovolit nechat si je pozabavovat, jiný nebudou, postavit je neumí a moc dalších mu nikdo neprodá.
Chlapi na těch lodích sou námořníci, né vězni, když je loď někde na postoji, couraj se po břehu, pijou a pouštěj si hubu na špacír. Na lodi se nic neutají, na lodi se neschováš ani sám před sebou a pokud by chtěl někdo za lodí něco tahat, určitě by se o tom prokecli, sou to civilové, né mlčenlivostí svázaný tajný urgenti.
Tedy podle mě, dělají to nějak jinak, třeba pomocí malých trauláků, který nemusí být vybavený AISama, nikomu moc nestojí za pozornost s posádkou z opravdických tajných urgentů.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Ataman píše: 3/1/2026, 12:02 Tedy podle mě, dělají to nějak jinak, třeba pomocí malých trauláků, který nemusí být vybavený AISama, nikomu moc nestojí za pozornost s posádkou z opravdických tajných urgentů.
Taky je možné oboustranné, tedy jakési "dvojšméčko" (plány v plánech cizích plánů jak říkal Muad-dib :) ). Něco jako folsflek z obou stran:
Dělá to malá, jiná loď, a v oblasti se fláká ta větší jako návnada. Něco jako Turek na PP.
A ještě pak můžou vřískat že je na ně Západ fujkozní (ne že by to někoho... no nic :) ).
Současně Západu se hodí chytit toho většího frachta, protože... jednak taky, jako Rusi, mají čárku před svými novináři a politiky, a druhak prachy pro Putina tím pádem meškají.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Re: Útoky na kritickou infrastrukturu

Příspěvek od pjaro77 »

Plány v plánech cizích plánů. Tomu sa dnes hovorí hra o trony a sféry vplyvu.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 4/1/2026, 09:26 Dělá to malá, jiná loď, a v oblasti se fláká ta větší jako návnada.
To by i tak nějak odpovídalo tomu, že se časy přervání plusmínus shodujou s časama, kdy nad nima přejely ty frachťáky. Posádky frachťáků o tom neví, protože viz výše.
Alfik píše: 4/1/2026, 09:26A ještě pak můžou vřískat že je na ně Západ fujkozní (ne že by to někoho... no nic :) ).
Náhodou, víš co s tim doma udělaj parády?
Alfik píše: 4/1/2026, 09:26Současně Západu se hodí chytit toho většího frachta, protože... jednak taky, jako Rusi, mají čárku před svými novináři a politiky, a druhak prachy pro Putina tím pádem meškají.
No jasně, jen já pořád nechápu, proč se pořád točej na těch kotvách, jakože kotvách ke kotvení, ty sou všude zmiňovaný a omílaný.
Alfik píše: 4/1/2026, 09:26Něco jako Turek na PP.
Co to je?
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 2/1/2026, 10:39
Ataman píše: 3/1/2026, 11:31
Zemakt píše: 2/1/2026, 10:39 Později to přesunu do správného
Moh bys to přesunout ještě jednou a to sem?
viewtopic.php?t=10641&hilit=%C3%BAtoky+na+kritickou
Tam se tohle řešit začalo, tak ať to má nějakou kontinuitu.
Děkuji :up:
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

No, prosímpěkně :razz:
píše: 4/1/2026, 16:01
- Podle norské rozvědky využívá Rusko rybářské čluny a lodě s údajnými „turisty“, aby provádělo špionáž podél norsko-ruské hranice na severovýchodě Skandinávie.

Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Ataman píše: 4/1/2026, 12:49
Alfik píše: 4/1/2026, 09:26Něco jako Turek na PP.
Co to je?
Turek je politik co prý hajloval, a ten druhý je politik co byl nadějným komunistou a vítačem spřátelených armád a teď je kvůli tomuto prekabátění nejopovrhovanějším šmejdem na fci prasidenta, u té o maličko větší části národa.
Je taková doměnka, že Babiš trvá na Turkovi protože Pavel je debil a chytil se na návnadu.
PP se tudíž prsí "že Turka nejmenuje" a Bába se směje a dělá si co chce. Otázkou je akorát, jestli v tom případě Turek ví, nebo dokonce hraje svou roli :)
Ale je to jen domněnka. Ber to jako politický vtip.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Spíš slušnej matroš. Co bereš? Já chcu taky.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 4/1/2026, 21:14 Turek je politik a ten druhý je taky debil a ten co se směje jakbysmet.
Takhles to myslel?
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 4/1/2026, 21:23 Spíš slušnej matroš. Co bereš? Já chcu taky.
Možná, že kdyby se ti tři debili semleli do masokostní moučky a hodili prasatům, řekli by si prasata, že to je taky slušnej matroš, i když nejspíš by to byl takovej sajrajt, že by z toho i svině blily.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Ataman píše: 4/1/2026, 21:24
Alfik píše: 4/1/2026, 21:14 Turek je politik a ten druhý je taky debil a ten co se směje jakbysmet.
Takhles to myslel?
Jojo, to je můj dlouhodobý pohled na politickou scénu :)
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Alfik píše: 5/1/2026, 09:47

Jojo, to je můj dlouhodobý pohled na politickou scénu :)
Platnej kdykoliv, kdekoliv :up:
Koba
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Koba »

Ruské kyberútoky proti Ukrajině a Evropě míří především na kritickou infrastrukturu
ANALÝZA / V prosinci 2025 dosáhly ruské ofenzivní operace nového stupně agresivity, přičemž se zaměřily na kritickou infrastrukturu a politickou stabilitu v Evropě i na Ukrajině. Hlavním aktérem zůstává ruská vojenská rozvědka GRU, jejíž elitní jednotky Sandworm a Fancy Bear (APT28) modifikovaly svou taktiku. Podle analýzy společnosti Amazon se skupina Sandworm v roce 2025 odklonila od nákladných zero-day exploitů a začala masivně zneužívat špatně konfigurovaná síťová zařízení na okraji firemních infrastruktur k zachycování provozu a krádežím údajů.

https://www.forum24.cz/ruske-kyberutoky ... astrukturu
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“