Knihy

Filmy, dokumenty, knihy, publikace s válečnou tématikou, TV tipy.
Odpovědět
Raiden
Kapitán
Kapitán

Re: Knihy

Příspěvek od Raiden »

jarl píše: 30/3/2025, 18:26 Mám. Sice jsem to četl skoro dva měsíce, ale minulý týden jsem to konečně dočetl a je to vážně dobré. Kdo se zajímá o tuto epochu japonských dějin ať neváhá sáhnout do peněženky.
Ano, toto je opravdu velmi dobré :up:
雷電
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zemakt píše: 23/1/2025, 14:57 Hodlám si od 20. století drobet odrfknout. Nečetl někdo tento titul?
Královna bitev - České země a zrod moderního dělostřelectva
https://www.megaknihy.cz/ceske-a-sloven ... ectva.html
Jsem za půlkou. Jednoznačně pecka! Ten kdo se jen drobet otřel o kanóny, nebo je Jihočech a nemá ji v knihovně, jakoby snad ani nebyl.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

Mám ji, tahle je opravdu dobrá.
雷電
danny1691
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od danny1691 »

OBRNENÁ A DELOSTRELECKÁ TECHNIKA V ČS. ARMÁDE 1952 – 1992
TANKY T-34/85, T-54, T-55, T-72 A ICH MODIFIKÁCIE
Prvý diel trojzväzkového encyklopedického diela Petra Turzu prinesie prehľad bojových a špeciálnych tankov radu T-34/85, T-54, T-55, T-72 a ich modifikácií zavedených do výzbroje československej armády v rokoch 1952 až 1992. Autor jednotlivé tanky popísal v chronologickom poradí, tak ako boli zavádzané do výroby a výzbroje, a podľa možností fotograficky zdokumentoval všetky typy sériovo vyrábaných, dovezených alebo skúšaných tankov vrátane ich modifikačných verzií. Každý typ tanku je zdokumentovaný z hľadiska charakteristiky, účelu, vývoja a takticko-technických údajov. Pri každom tanku sú zároveň prehľadné tabuľky s technickými, taktickými a ďalšími údajmi. V knihe vyše 100 čiernobielych fotografií a osem strán farebnej prílohy. Prvý diel očakávajte v máji 2025. Druhý diel (v máji 2026) – delostrelecká technika. Tretí diel (v máji 2027) – obrnené transportéry a BVP.
Překvapením byla zmínka o testech T-62 v Československu
https://www.magnetpress.cz/pozemne-vojs ... 1952-1992/
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Námorné bitky, Kosiarz Edmund, 1984

Příspěvek od pjaro77 »

Čítali ste niekto túto knihu ?
Obrázek
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Re: Videa na Youtube

Příspěvek od jarl »

Tu jsem kdysi koupil v antikvariátu a s chutí si přečetl. Je to pořádná bichle.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Dzin
7. Major
7. Major

Re: Námorné bitky, Kosiarz Edmund, 1984

Příspěvek od Dzin »

pjaro77 píše: 30/9/2025, 17:19 Čítali ste niekto túto knihu ?
Ano mám ji doma. Není špatná, pouze se člověk musí odprosit od ideologických nánosů té doby, které se propisují i do některých technických hodnocení. Tedy třeba že velké lodě jsou zbytečné, protože je raketo-jaderný úder stejně zničí apod. Jinak je to ale dobrý souhrn prakticky veškerých námořních bitev od starověku do novověku.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

To vypadá zajímavě :up:
雷電
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

Tak vychází toto:
https://www.amazon.com/Devils-Fire-Sout ... 1472864484
čtvrtá a poslední kniha ze série o námořních bojích u Šalamounových ostrovů během WWII. První tři mám, zajímavé čtení.

81S2Wk6qCfL._SL1500_.jpg
雷電
Heiss
rotmistr
rotmistr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heiss »

Obrázek

GIBSON, Martin, 2017. Britain’s Quest for Oil. Warwick: Helion. ISBN 978-1-911512-07-3.

Dobře zpracovaná monografie o britské ropné politice přibližně mezi roky 1900–1925. Autor v ní popisuje, jak potřeba dovážet ropu určovala kroky v britské zahraniční politice zejména ve vztahu k USA, Japonsku a zemím na Blízkém východě. Na počátku tohoto území Britové v Iráku a Palestině neměli žádné plány kromě ochrany íránských rafinérií; se vstupem Turecka do války a pochopením jak důležitá je ropa pro moderní válku se situace ale velmi rychle změnila. Původní britský plán pro případ evropského konfliktu počítal s tím, že ropu bude vždy možné koupit na trhu a transportovat ji na domovské ostrovy, protože Royal Navy dokáže vždy vybojovat nadvládu nad oceány. V praxi se ale ukázalo, že poptávka po ropě je mnohem větší a problém představuje zejména omezená kapacita tankerů.

Již v průběhu války se proto britská pozornost přesunula ke Spojeným státům a Blízkému východu. USA za války plnily roli největšího dodavatele britské ropy, což v době vypršení smlouvy s Japonskem přimělo britské politiky ji neprodloužit a raději budovat dobré vztahy s Američany. Na Blízkém východě se pro změnu snažili získat ropná ložiska v Iráku a bezpečné pozemní spojení ke Středozemnímu moři přes Palestinu. Zajímavou kapitolou je turecká hrozba pro britský Irák na počátku dvacátých let, kdy se Britové obávali, že Turci budou ochotní začít válku kvůli Mosulskému vilajetu a že irácká vláda a britská armáda nemá v oblasti dostatečné síly na to, aby je zastavila.

Celkově je to docela dobře ozdrojovaná kniha, která dost staví na využití statistiky a archivních pramenech diplomatické povahy.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Pozerám, že Vladimir Georgijevič Sorokin napísal už dávnejšie knihu Den opričníka.
Čítali ste ju niekto, stojí za to ?
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Sháním si podklady pro jednu práci, přičemž mi byla tím, jehož jméno je zde zapovězeno, doporučena níže uvedené kniha. Myslel jsem, že z ní jen vysosám potřebné a založím ad acta. Omyl, včera jsem dal sto stránek a přes víkend ji doklepnu. Tohle se mi už dlouho nestalo. Byť je to již poněkud vousaté čtení, nemá chybu.
i5323-big.jpg
i5323-big.jpg (26.21 KiB) Zobrazeno 577 x
ObrázekObrázek

Marcel Kareš
svobodník
svobodník

Příspěvek od Marcel Kareš »

AERO č.129
Aero Ab-101 československý bombardovací letoun 1.část
Josef Václavík
52 stran A4, množství foto, barevné bokorysy...

Ve třicátých letech se velení čs. Letectva snažilo o zavedení nového typu lehkého bombardovacího letounu. Tím se nakonec stal typ Aero A-100. Publikace se stručně věnuje historii „stovkové“ řady letounů továrny Aero, na jejímž konci stojí náš typ Ab-101, který představoval nejpočetnější bombardovací letoun v našem letectvu v době mnichovské krize a je podrobně popisován v naši řadě Aero. V Aeru č.129 je popisován vývoj lehkých čs. bombardovacích letounů do příchodu Aero A-100, vývoj a vznik Aero Ab-101. Zkoušky letounu Aero Ab-101 ve Vojenském technickém a leteckém ústavu včetně zkušebních záznamů a výsledků zkoušek. Následuje rozsáhla kapitola o zavádění Aera Ab-101 do výzbroje našeho letectva. 1.část této monografie uzavírá popis Zvláštního cvičení bojového letectva Letecké brigády v roce 1938 se zřetelem k použití letounů Aero Ab-101. Velké množství fotografií a dokumentů a několik bar. bokorysů.
Přílohy
Ab-101.jpg
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Nečetl jste někdo Rakety a řízené střely nad Ukrajinou, Mihajlovič Mihajlo S.. Chtěl bych vědět, jestli se to vyplatí koupit. Já ji jen trochu četl v knihkupectví a to pasáž o raketometech. A přišlo mi, že autor je takoví neurčitý. Pěkné bylo, že jednotlivé systémy rozepsal a napsal co a jak který umí. Ale jeho hodnocení mi nepřišlo dopovídající. Na jednu stranu sice správně píše, že systémy jako MLRS nebo HIMARS nemohou v množství, jaké dostala Ukrajina válku zvrátit. Ale na druhou dost popírá jejich kvalitativní nadřazenost nad ruskými systémy. Přitom ta je očividná a boji prokázaná (díky ní dokáže Ukrajina s Ruskem držet krok) a jeho hodnocení mi přišlo, dobře řekněme ne vyloženě "proruské" tak takové alibistické.
Obrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

prochorovka.jpg
Dostal jsem pod stromeček a musím říci opravdu skvělá kniha. Jsou v ní informace, které jsme do teď nikde asi ani nečetl a to včetně věcí, jako popis samotné bitvy. Osobně jsme třeba vůbec nevěděl, že 29. tankový sbor útočil přímo proti tankovému příkopu, který sice původně vybudovali Sověti, ale následně ho obsadili a využili Němci.
Obrázek

Heiss
rotmistr
rotmistr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heiss »

Měl jsem ji v ruce jenom jednou a v bibliografii si všiml poměrně velkého množství knih Valerije Zamulina, který se bitvou u Kurska zabýval docela intenzivně a dlouho. Pokud by si chtěl někdo přečíst i práce, ze kterých Wheatley čerpal, je najde v angličtině i jako e-knihy na Helionu.

Česky jinak nevyšla žádná a Tanky u Prochorovky jsou jediná práce v češtině o které vím, že by na nich stavěla.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Sú nejaké knihy na trhu ktoré popisujú sumárne využívanie dronov vo vojnách ? Taktiky, konkrétne udalosti, technické možnosti dronov.
Heiss
rotmistr
rotmistr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heiss »

Možná Drone Warfare od Pen and Sword?

Před nedávnem jsem dostal dobré reference na autora 7 Seconds to Die, který rozebírá válku v Karabachu a nasazení dronů, a od Helionu čekám na Rise of the Machines, která se bude zabývat rusko-ukrajinskou válkou.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Drone Warfare je 11 rokov starý, počkám si na niečo novšie. Asi je dronová doba moc mladá.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Nemáte někdo doma tento titul?
Morskie Skrzydła Polski
morskie-skrzydla-polski.jpg
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Filmy, dokumenty, knihy“