Diskuse na téma nejlepší bitevní křižník První světové války

Odpovědět
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Re: Diskuse na téma nejlepší bitevní křižník První světové války

Příspěvek od Zemakt »

No, mne asi stačí pouze to, že AI evidentně nezná příběh zášlehu. Nikdo přece nemůže být zcela dokonalý, že. No nic, v úterý čau :wink:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

bat píše: 6/12/2025, 19:11 V oblastech, které znám bych to nepoužil a pokud ano, tak trochu jinak. Pro mě jako laika na danou oblast vidím přidanou hodnotu a) ve zdrojích, kde je uvedeno asi 60 s různou kvalitou a pak se dá pracovat s nimi dále. b) ve strukturování analýzy, často mě pak napadají souvislosti, které napoprvé nevidím.
Může být, ale ono i s těmi zdroji je to bída - v okrajových tématech AI pracuje s naprostým minimem relevantních zdrojů, takže ani nemá člověka moc jak inspirovat. Ti co krmí AI k tomu nemají jednoduchý přístup (tohle už jsou specializovanější publikace/zdroje, které nejsou přítomny v obvyklých poolech, které je možno zdarma nebo za pakatel vytěžit/vyplundrovat/upirátit) a většinou stejně ani neví, čím by měli krmit a co je a není relevantní (=prostě na to nemají odbornost a navíc jsou tahle témata většině lidí naprosto buřt).

Víceméně je to stejný princip jako s knihovnou. Když půjdu do obecní/městské, tak získám něco málo toho většinou nejobyčejnějšího (a nebo také i vůbec nic), takže pokud chci jít hlouběji, tak musím do specializované knihovny a nebo ve větší části případů si to koupit. AI vychází z té první úrovně a ty další dvě jsou jí zapovězeny. Výsledky jsou tomu poplatné, byť laika může i tohle uchvátit, pokud o tom nic moc neví a AI to podá tak hezky naooko strukturovaně a fundovaně, že to prostě vypadá lákavě.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Proto jsem jen pro informaci uvedl, co na toto téma napsala AI. Jinak v rámci vlastního tématu jsme si to s kolegy podrobně vyříkali a myslím i našli shodu v závěru, že se jednalo o kombinaci několika faktorů tj. u britských konstrukcí slabší pancíř, nedodržení bezpečnosti při manipulaci výbušnou složkou a vyšší zmetkovitost britských projektilů. Svým způsobem to jen potvrzuje i analýzy, které vznikli krátce po bitvě u Jutska.
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zítra to zkus stihnout Polare, jako motivačku vyfasuješ brožůrku, jako Raiden. Rád bych tě poznal osobně. :wink: A jestli i přijde Džin zášleh, nu, uvidíme ..... :D
ObrázekObrázek

Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Zemakt píše: 8/12/2025, 18:43 Zítra to zkus stihnout Polare, jako motivačku vyfasuješ brožůrku, jako Raiden. Rád bych tě poznal osobně. :wink: A jestli i přijde Džin zášleh, nu, uvidíme ..... :D
Že by jsme jako kolektivně deflagrovali v uzavřeném prostoru jo? :D Hele zatím to mám pevně v plánu, takže když se něco zásadně nepotento, tak se tam kolem čtvrté zjevím.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

:up:
ObrázekObrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 8/12/2025, 18:43 Zítra to zkus stihnout Polare, jako motivačku vyfasuješ brožůrku, jako Raiden.
Já bysem chtěl taky brožůrku, sím?
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Už nejsou, kdyby jsi přišel. Měl bys. Kamanichsmachen :(
ObrázekObrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 16/12/2025, 19:42 Už nejsou, kdyby jsi přišel. Měl bys. Kamanichsmachen :sad:
No jo, sem tu nebyl a stejně nevím, kam bych měl přijít, co s tim už nadělám, no. Tak mi aspoň řeknou, co to bylo za brožůru?
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zeditoval jsem ten blevajs, jsem se netrefil prstem. No, dá se to za čtyři čenta pořád objednat u Michana, snad.
ObrázekObrázek

Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Tak zpét, pěťo
viewtopic.php?t=11095
ObrázekObrázek

Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Zemakt píše: 16/12/2025, 20:50 Zeditoval jsem ten blevajs, jsem se netrefil prstem. No, dá se to za čtyři čenta pořád objednat u Michana, snad.
Jdu na něj, doufám, že bude mít ještě i první díl, ten sem taky provařil, asi bych měl omezit...ne, to je blbost.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Vidím, že se s AI roztrhl pytel. Ono hlavně záleží, jak je formulován dotaz a co tedy má vzít v potaz. Pro příklad:

Dotaz: Zhodnoť mi nejlepší bitevní křižník WW1. Přitom započítej i nízkou kvalitu britských granátů a počítej jak by to vypadalo, kdyby britské lodě měly granáty až z roku 1918, kdy už bylo vše napraveno. Stejně tak jako při zavedení bezpečnostních opatření po bitvě u Jutska.

Odpověď: (má to rozepsané na několik stránek, ale tohle shrnutí pro představu stačí)
křižníky.png
Ale aspoň je o čem diskutovat. :wink:
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Dzin píše: 17/12/2025, 14:23 Vidím, že se s AI roztrhl pytel. Ono hlavně záleží, jak je formulován dotaz a co tedy má vzít v potaz.
To máš celkem jedno. Kromě toho, že to je jako opticky lepší, tak je to naprosto stejně dutý. Základní problém (AI nemá přístup ke zdrojům, ze kterých by mohla vytvořit něco smysluplného) přetrvává a bez toho se nehneš.
ObrázekObrázekObrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Jasně, jen že je to s ním zábava. :wink:
Obrázek

kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Kontaktovat uživatele:

Dzine, souhlasím s tebou. Je to s AI zábava ale zároveň je potřeba říct, že AI dokáže prohledat zdroje, ke kterým nemáme přístup i my, nebo by jsme je hledali velice těžko. Je mi jasné, že AI může použít pouze data dosažitelná na netu. Proto i já jsem si nechal znovu projet zadání s tím, že jsem dal de facto jen pár základních limitů jako dokončená loď do 11.11.1918, rychlost, palebná síla, pancíř. Výsledek zpracuji a pošlu.
ObrázekObrázekObrázek
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Kontaktovat uživatele:

Nejlepší bitevní křižník dokončený do 11. 11. 1918 byl podle většiny odborných srovnání německá třída Derfflinger (zejména SMS Derfflinger / Lützow / Hindenburg). Ta třída představovala nejlepší vyvážení palebné síly, ochrany a výkonu mezi bitevními křižníky nasazenými v první světové válce.
Námořní historická nadace

Proč právě Derfflinger-class? (bod po bodu)
Pancéřování a odolnost: silný centrální pancíř (až ~300 mm v citadele), silné pancéřování věží a důraz na vnitřní rozčlenění (torpédové přepážky, vícestupňové palubní pláty) – to dalo těmto lodím výraznou odolnost proti zásahům těžkými granáty. To bylo jeden z hlavních důvodů, proč německé křižníky obecně lépe odolávaly palbě než jejich britští protějšci.

Palebná síla: uspořádání 8 × 30,5 cm (12") děl s dobrými parametry (těžké granáty ~405 kg, dostřel do desítek km po úpravách elevace) — tedy srovnatelná či lepší účinnost vůči britským 12–13,5" systémům v praxi díky přesnosti a řízení palby.

Přesnost palby a řízení: německé křižníky měly velmi dobré systémové postupy pro řízení palby a přísnou municiální disciplínu (omezení nebezpečí „flash-propagation“ do skladů), což zmenšilo riziko katastrofálních výbuchů, které postihly několik britských bitevních křižníků u Jutlandu. To zlepšovalo jejich praktickou útočnou účinnost.
Ohio State University Knowledge Base

Rychlost: projektová rychlost kolem 26–27 uzlů — dostatek pro únik i k používání v typických rolích bitevního křižníku (střet s lehčími křižníky, hlídání konvojů, průzkumné operace).

Bojová praxe (ověření v akci): třída Derfflinger prokázala své kvality v bitvě u Jutlandu (1916): Derfflinger a Lützow zasáhly a potopily britské bitevní křižníky a přitom Derfflinger dokázal přežít těžké zásahy a vrátit se do přístavu. To je silný praktický důkaz jejich rovnováhy ochrany a palebné síly.

Krátké srovnání s dalšími silnými kandidáty
SMS Seydlitz (Moltke-odvozený typ) — excelentní loď (výborné řízení palby, odolnost), byla považována za jednu z „nejmodernějších“ bitevních křižníků před 1914 a prokázala se u Jutlandu; nicméně Derfflinger-class představuje vylepšení v celkové kombinaci pancéřování + palebné síly.
Naval Encyclopedia

Britské třídy (Lion, Queen Mary, Lion-class atd.) měly často větší/rychlejší děla a vyšší rychlost, ale měly tenčí pancéřování a – kriticky – méně přísné postupy pro manipulaci se střelivem, což vedlo u několika lodí k výbuchům magazínů a ztrátám (HMS Queen Mary, Indefatigable, Invincible u Jutlandu). To snižuje jejich praktickou „nejlepší“ rating při zohlednění bezpečnosti posádky a dlouhodobé odolnosti.
Ohio State University Knowledge Base

Závěr (shrnutí)
Pokud je na mysli nejkomplexněji „nejlepší“ bitevní křižník—tj. nejlepší kompromis mezi přesností palby, pancéřovou ochranou, rychlostí a reálnou odolností v boji — pak Derfflinger-class (Německo) vychází jako nejlepší volba mezi loděmi, které byly dokončeny a převzaty do služby nejpozději do 11. 11. 1918. Odborné přehledy i studia porovnávají Derfflinger-class jako vrchol před-1918.
ObrázekObrázekObrázek
Raiden
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Raiden »

Derffliner u mě jednoznačně vede, považuji ho jednoznačně za nejlepší třídu BK z let WWI.
雷電
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Nerouhej se, nebo přijde "zášleh" :idea: :D
ObrázekObrázek

Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Raiden píše: 18/12/2025, 23:13 Derffliner u mě jednoznačně vede, považuji ho jednoznačně za nejlepší třídu BK z let WWI.
Za mě je to Kongo. To je můj oblíbenec už od mala, když jsme si o něm četl ve Válečné lodě 3. A taky se mi moc líbí. Derfflieger není špatný, ale prostě má strašně slabou výzbroj, což je ale problém vesměs všech německých těžkých lodí za WW1 kromě Badenu a Bayernu.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo“