Nová puška pre OS SR, a iné veci od GP

Odpovědět
simader
praporčík
praporčík

Re: Nová puška pre OS SR, a iné veci od GP

Příspěvek od simader »

niko píše: 13/11/2025, 13:50 Simader OS SR sa podla medialnych informacii vyjadrilo, ze chce pusku AR-15. Bodka. Mozno sa to zmeni, ale zatial plati toto. Preto tu rozpravat o kupe Bren 2 pri sucasnych informaciach nema velmi zmysel. Pokial by sa kupoval produkt od CZUB, bola by to AR-15 od Coltu.
Bren mame vyrieseny, podme sa venbovat AR-15.
1. AR-15 vyrobena podla mil spec. ma zamenitelne diely.
2.AR-15 moze strielat vsetky druhy municie 5,56x45 NATO a .223 REM. pokial ma hlaven dimenzovanu na 5,56x45 NATO, alebo .223 Wylde. Puska, ktoru ponuka GP ma presne takuto hlaven.
3. V clanku, ktory som postol, si sa docital, ze GP dodavala zbrane aj US SOCOM. Vojensky vyrobok je teda neodskriepitelny. Jedine, co sa diskutuje, je ci zvladnu dodat mnozstvo. No a pri rozlozeni vyroby na 5 rokov to podla majitela daju bez vaznejsich problemov.
dobrej pokus ale vubec nerozumis vyrobe.MIl je vojenska norma na vyzbroj ale ne vyrobni norma.US Norma je ASME a jede se v palcich coz je 25,4 mm
Nemecko jede v DIN mm,Spanelsko UNE mm,Velka Britanie BS palec ,Slovensko STN mm a my CSN mm.Metricke a palcove rozmery nejsou zamenitelne a a zatim se to nikomu nepodarilo a to jak Rusku v letectvi a autoprumyslu tak Japonsku kde jedou ve 3!!!! normach.A Ani evropske normy nejsou zamenitelne napr.CSN a DIN maji rozdilne tolerance a meze opotrebeni coz je zasadni vec!!!!
TAKZE DILY NEJSOU ZAMENITELNE
GP dodava pro specialni jednotku ale ne jako bojovou zbran a ne pro standartni jednotku a urcite jim to vyrabí v palcich a ne v mm!!!
Ke strelivu.Na Ukrajine se dostanou vojaci ke strelivu ktere je jinde vyrobene napr.indie ,Pakistan a Afrika kde se pouziva korozivní prach ktery rychle koroduje zbrane. A protoze nektere AR 15 VCETNE GP nemaji chromovany vnitrek tak rychle reznou a vojaci nemaji cas to cistit kdyz tam litaji drony.
GP pouziva QPQ
https://grandpower.eu/sk/products/produ ... ya/gp-r15/
couz ale neni funkcni protoze je to nitridace a to proti korozi chrani jen olej nebo vosk!!!Vyhoda tehle technologie je rozměrova stalost
https://kovoprodukt.cz/povrchove-upravy/qpq-proces/
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

plno amerických firem používá metrický systém, například Boeing. A to právě kvůli mezinárodní kooperaci.
ona norma MIL předurčuje vzájemnou kompabilitu součástek u zbraní, které jsou dle MIL vyrobeny. S výrobními normami to nemá zhola nic společného.
https://www.armed.cz/slovnik/mil-spec
ObrázekObrázekObrázek
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Simnader mas pravdu nerozumiem vyrobnym normam, ale rozumiem ARkam. A medzi ARkami to mas jednoduche. Bud kupujes mil spec diely, alebo diely, ktore nie su definovane na mil spec. A ked mas mil spec, je ARka v podstate lego, ktore si vyskladas ako len chces. Ak by si bol trochu zbehly v strelbe, bolo by ti uplne jasne o com pisem, kedze toto je uplne bezna prax asi vo vsetkych krajinach.
Add. chromovane hlavne. Ano, niektore druhy zapalok sposobuju koroziu hlavni. Tato municia sa ale u nas uz ale nepredava. Zemakt oprav ma, ale ja viem len o ruskych Barnauloch zeby to robili pri dlhodobom necisteni. Tie sa ale na europskom a vlastne ani na ukrajinskom trhu uz nepredavaju z logickych dovodov. Okrem toho tie naboje maju aj dalsie nevyhody. Vsetky renomovane fakbriky tieto zapalky uz nepouzivaju.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Barnaul, jistě. Nicméně bylo to zmíněno s konfliktem na UA, který bere všechno a hned, pokud je to funkční. Docela mne zarazilo, že GP nemá chrom. To je fakt? Myslel jsem že to je taková obecná norma.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
simader
praporčík
praporčík

Příspěvek od simader »

skelet píše: 13/11/2025, 15:04 plno amerických firem používá metrický systém, například Boeing. A to právě kvůli mezinárodní kooperaci.
ona norma MIL předurčuje vzájemnou kompabilitu součástek u zbraní, které jsou dle MIL vyrobeny. S výrobními normami to nemá zhola nic společného.
https://www.armed.cz/slovnik/-Se
Ano Honeywell jede v mm ale pozor na vykresech pise u vsech rozmeru tolerance.Tím obchazí jaloby normu.Ale treba Aero Vodochody vse vyrabí v US norme protože napr. GOST norma byla stejna jako US norma a rozdíl byl jen ze to bylo v rustině.A do dnes vlastně vsechny letecke firmy jedou v palcich.
Mill- spec je standartizacni norma ale ne vyrobni norma .
Vyrobni norma pro US je ASME-y14.5
https://www.alekvs.com/wp-content/uploa ... ancing.pdf
VIZ UZIVATELE
Custodians:
Army — AR
Navy — SA
Air Force — 16
Review Activities:
Army — CR, MI, PT, TM
Navy — AS, CG, CH, EC, MC, NP, TD
Air Force — 13, 99
DLA — DH
OSD — SE
NSA — NS
Other — CM, MP, DC2
a EVROPA MA SVOJE a k tomu pouziva ISO 2768 kde jsou zakladni tolerance nektere detaily jsou podrízene narodnim normam a napr.DIN kalibr H7 vam vleze do CSN 253110 H7 ale obracene to nepujde protože CSN ma prísnějsí tolerancni normu
ISO 2768
https://dau-components.co.uk/wp-content ... _-2768.pdf
TOHLE JE HODNE ZRUBA VYSVETLENO.
Jinak v BS/britský commonwealth/ je 16 tolerancnich pasem takže cep vyrobeny v Australii nedostanete do diry v dilcu v Pakistanu.Tam treba pakistansky POF pise kde je to schodne a kde ne.
simader
praporčík
praporčík

Příspěvek od simader »

niko píše: 13/11/2025, 15:12 Simnader mas pravdu nerozumiem vyrobnym normam, ale rozumiem ARkam. A medzi ARkami to mas jednoduche. Bud kupujes mil spec diely, alebo diely, ktore nie su definovane na mil spec. A ked mas mil spec, je ARka v podstate lego, ktore si vyskladas ako len chces. Ak by si bol trochu zbehly v strelbe, bolo by ti uplne jasne o com pisem, kedze toto je uplne bezna prax asi vo vsetkych krajinach.
Add. chromovane hlavne. Ano, niektore druhy zapalok sposobuju koroziu hlavni. Tato municia sa ale u nas uz ale nepredava. Zemakt oprav ma, ale ja viem len o ruskych Barnauloch zeby to robili pri dlhodobom necisteni. Tie sa ale na europskom a vlastne ani na ukrajinskom trhu uz nepredavaju z logickych dovodov. Okrem toho tie naboje maju aj dalsie nevyhody. Vsetky renomovane fakbriky tieto zapalky uz nepouzivaju.
sorry promin ale MIL neni vyrobni norma .ted.jsem napsal zhora ten rozdil a odkazy
A naboje promin ale ve valce se stríli co je po ruce a nekouka se jestli se to prodava nebo ne a jestli je to renovovana fabrika nebo ne.Tohle se v zakopu na ukrajine neresí,oni stríli vsim co maji po ruce a je jim jedno jestli je to Indie ,rusko,pakistan,cina.atd .A vojenska puska musí byt na to odolna .To jsou vojenske testy
NagyAttila
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od NagyAttila »

Predpokladam, ak bude poziadavka na chromovanie hlavni, nie je problem tento proces dodat. To v dnesnej dobe ozaj nie je problem, najma pri takychto malych rozmeroch.
Pre civilny trh rozumiem , problem ekologia.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Asi ako pises Lynx. Ked by to bola poziadavka zo strany OS, tak by to GP asi spravilo. Problem je samozrejme ekologia a naklady atd. atd. Otazka je, ci to OS chcu.

Kazdopadne vieme, ze GP na zaklade spoluprace s OS SR upravila pusku M4A na variant M4A1, kde sa zohladnili poziadavky nasich ozbrojenych sil. Ci ma A1notka chromovanu hlaven, neviem. Viem ale, ze ma to, co ozbrojene sily chceli.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Siamder: prostě jsi tak trošku vedle. Jako chápu, že kopeš za CZ Volt, ale všeho s mírou. Slováci prostě o Bren zájem nemají. Chtějí AR a správně chtějí domácího výrobce.
ObrázekObrázekObrázek
jean
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od jean »

On ten chrom ma aj svoje nevyhody. A na vojenskej zbrani s tymto rel. slabym nabojom az tak dolezity nie je.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zeptej se Nika co má doma ve skříni :wink: A s ohledem na dobu služby vz 58 ve vaší armádě, bych si dovolil tvrdit, že to význam má. Ale třeba se pletu, a je to fakt jedno. Já bych si třeba domu pořídil ARko jedině s tvrdoochromem v laufu. Ale já jsem já, když někdo točí zbraně jak housky, tak je to asi jedno. Ve válce je kver spotřeba, tak asi taky. V míru je to však jiná.
ObrázekObrázek

NagyAttila
nadpraporčík
nadpraporčík

Su aj ine, progresivnejsie metody povrchovej upravy. Ak by zakazka bola spustacom nakupu takej technologie, bolo by to len dobre. Aj o tom je podpora domaceho priemyslu.
Napriklad nakup F18 Finskom bol zarodok vytvorenia globalenho vyrobcu - Nokie.
Pressburger
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Pressburger »

Zemakt píše: 13/11/2025, 17:27 Zeptej se Nika co má doma ve skříni :wink: A s ohledem na dobu služby vz 58 ve vaší armádě, bych si dovolil tvrdit, že to význam má. Ale třeba se pletu, a je to fakt jedno. Já bych si třeba domu pořídil ARko jedině s tvrdoochromem v laufu. Ale já jsem já, když někdo točí zbraně jak housky, tak je to asi jedno. Ve válce je kver spotřeba, tak asi taky. V míru je to však jiná.
Ako správny srdciar a patriot dozaista CSA Sa vz. 58 .223 Rem :roll:

Obrázek
Ak sú lidé nevzdělaní a hloupí, nemůžete toho moc udělat. Lidé sú rádi hlúpi. Ale nedělejte im to jednoduché. Hádejte se a hádejte se s nimi
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Mimoň OMG :roll:
ObrázekObrázek

niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Zemakt píše: 13/11/2025, 17:27 Zeptej se Nika co má doma ve skříni :wink: A s ohledem na dobu služby vz 58 ve vaší armádě, bych si dovolil tvrdit, že to význam má. Ale třeba se pletu, a je to fakt jedno. Já bych si třeba domu pořídil ARko jedině s tvrdoochromem v laufu. Ale já jsem já, když někdo točí zbraně jak housky, tak je to asi jedno. Ve válce je kver spotřeba, tak asi taky. V míru je to však jiná.
Ja to zase a tym tvrdochromom vs. nitridom nevidim tak ciernobielo. Chrom robi hlaven odolnejsou, nitrid zase predlzuje zivotnost co do presnosti strelby. Co je pre vojaka lepsie ? Mat odolnejsiu hlaven a nemusiet tolko cistit, alebo mat hlaven, ktoru treba mierne viac cistit, ale vydrzi povedzme namiesto 10 tis., 15 tis. ran pri zachovani presnosti ? Tazko povedat. Za mna aj jedno, aj druhe ma svoje pre aj proti.
Inak pre mna osobne je viac ako povrchova uprava u hlavni dolezity vyvrt. Teda stupanie. Idealne 1:8 a tym moznost strielat lacne 55 gn strely s dobrou presnostou.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Já jsem od přírody línej jak veš, takže volím A :wink:
ObrázekObrázek

jean
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od jean »

Co je zas argument mimo, kedze sa bavime o zapadnom naboji s nekorozivnym prachom a zapalkou. Korozivnw zapalky uz maju asi len rusaci
NagyAttila
nadpraporčík
nadpraporčík

Ja som v tejto teme "nulovy", ale spytam sa tak - ako je to na originaly? Ako to maju v usa? Ak to bude tak - tak za mne dobry
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ako pise jean. Korozivne zapalky maju dnes asi len Rusi. Ake robi napriklad India, Pakistan, alebo co ja viem Kongo atd. samozrejme neviem. Ruske Barnauly su okrem toho plechovu nabojnicu, co opotrebuvava vytahovac a plynovo su slabe v porovnani s v Europe a USA bezne dostupnou municiou. Proste municia NATO, alebo civilna municia v Europe a USA je na vysej urovni uz standardne a ak cheme kupit naboj s korozivnou zapalkou, dnes sa na nasom trhu uz asi ani nenachadzaju.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Nevím jak nyní, už moc nestřílím, zatím si vystačím ze zásob. Ale na civilním trhu se snad ještě nějaké ocipované staré střelivo dá sehnat 7,92 Mauser a 7,62 Mosin a kosu krmím také zcivilněnými Číňaňy. Přesnost nic moc ale fungují za pár kaček relativně. No a samozřejmě poté rychle prostříknout a večer čistit no. Ale jak říkám, už dlouho jsem nic nekupoval.
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Pěchotní výzbroj“