Strela s jadrovým pohonom Burevestnik
Strela s jadrovým pohonom Burevestnik
https://fontech.startitup.sk/rusky-test ... sil-zapad/
Rusko uskutočnilo nový test svojej jadrom poháňanej strely Burevestnik, známej aj pod aliančným označením SSC-X-9 Skyfall. O teste informoval náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, pričom skúška sa podľa jeho slov uskutočnila 21. októbra 2025. Strela počas testu preletela 14 000 kilometrov a vo vzduchu strávila 15 hodín.
Na rozdiel od bežných riadených striel je Burevestnik poháňaný malým jadrovým reaktorom, čo jej teoreticky umožňuje takmer neobmedzený dolet a dlhodobý let vo vzduchu. To znamená, že môže lietať v nízkych výškach, vyhýbať sa radarom a nepredvídateľne manévrovať až do okamihu útoku.
Strela bude zamorovať okolie jadrovým spadom.
Rusko uskutočnilo nový test svojej jadrom poháňanej strely Burevestnik, známej aj pod aliančným označením SSC-X-9 Skyfall. O teste informoval náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, pričom skúška sa podľa jeho slov uskutočnila 21. októbra 2025. Strela počas testu preletela 14 000 kilometrov a vo vzduchu strávila 15 hodín.
Na rozdiel od bežných riadených striel je Burevestnik poháňaný malým jadrovým reaktorom, čo jej teoreticky umožňuje takmer neobmedzený dolet a dlhodobý let vo vzduchu. To znamená, že môže lietať v nízkych výškach, vyhýbať sa radarom a nepredvídateľne manévrovať až do okamihu útoku.
Strela bude zamorovať okolie jadrovým spadom.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Re: Strela s jadrovým pohonom Burevestnik
Jojo. Uz se o tom pise po celem svete. Amici Arabi. Takze ten let byl monitorovany.
https://www.reuters.com/world/china/rus ... 025-10-26/
Uz mi i dochazi proc byla zrusena Budapest.
Musim si nastudovat jak funguje,, jaderny pohon,,.
Doposud je znamy akurat princip :,,rizena jaderna reakce prevod tepla do hnaciho media a pohon turbiny.
Jake medium pohani motor s odpovidajicim tahem? Aby pohanena strela obletavala zem?
Zbytek je jen o rizeni,navadeni a aerodynamice.
Principialne je gro novinky pohon. Jaderny pohon,co se tepla tyka a prevodu na,, elektrinu ,,je zvladnuty jiz z oceanskych boji ,ci z energetickych kapsli pohanejicich druzice .
Ale jak a cim se prevadi vznikla energie na tah hnaciho motoru strely?
Co se zamoreni tyka. V oceanskych bojich se tim nikdo nezabyval desetileti. Co se s nima stane az palivo vyhori.
https://www.reuters.com/world/china/rus ... 025-10-26/
Uz mi i dochazi proc byla zrusena Budapest.
Musim si nastudovat jak funguje,, jaderny pohon,,.
Doposud je znamy akurat princip :,,rizena jaderna reakce prevod tepla do hnaciho media a pohon turbiny.
Jake medium pohani motor s odpovidajicim tahem? Aby pohanena strela obletavala zem?
Zbytek je jen o rizeni,navadeni a aerodynamice.
Principialne je gro novinky pohon. Jaderny pohon,co se tepla tyka a prevodu na,, elektrinu ,,je zvladnuty jiz z oceanskych boji ,ci z energetickych kapsli pohanejicich druzice .
Ale jak a cim se prevadi vznikla energie na tah hnaciho motoru strely?
Co se zamoreni tyka. V oceanskych bojich se tim nikdo nezabyval desetileti. Co se s nima stane az palivo vyhori.
Naposledy upravil(a) HONZIK11 dne 26/10/2025, 12:51, celkem upraveno 1 x.
Takže to funguje trochu ako náporový motor, na rozdiel od neho pri nízkej rýchlosti.
Diky .Ano myslel jsem si to diky. Strela nemuze nest medium k ohrati a naslednemu spaleni.
Tzn. rozkladu pri vysoke teplote. Vyuzije prostredi v kterem leti.
Takto se posunu dal rychleji. Diky.
Az.to budu vedet presneji. Napisu.
Naporovy motor muze byt az na konci. Ale i ten musi spalovat neseny produkt. Jestli Rusi jadernou reakci/ energii rozlozi vzduch ci jen jeho vlhkost na kyslik a vodik maji palivo pro.turbinu aniz by ho museli nosit. Takze dosah a dolet je jen o tom nez si ,,termomechanicky znici turbinu,, Proste si ji spali.
S
Proc je ta strela leti nizko je tedy taky vysvetleno. Velky obsah plynu.
Nemusí spaľovať nesený produkt.
Oprava ,klasicky naporovy motor doposud spaloval nesene palivo..
Neni realne nest ho a letet 15tis km v atmosfere s jejim indukovanym odporem vuci letu.
Neni realne nest ho a letet 15tis km v atmosfere s jejim indukovanym odporem vuci letu.
Na projektu střely s proudovým jaderným pohonem a šestnácti bojovými hlavicemi pracovali ve Spojených státech v 50. a 60. letech. Nestíněný jaderný pohon s přímým cyklem by za sebou zanechával smrtící stopu už při nízkém letu nad územím protivníka mezi jednotlivými cílovými oblastmi.
https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/ ... enstvi_erp
https://en.wikipedia.org/wiki/Supersoni ... de_Missile
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nadzvukov ... t%C5%99ela
https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/ ... enstvi_erp
https://en.wikipedia.org/wiki/Supersoni ... de_Missile
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nadzvukov ... t%C5%99ela

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
- palo satko
- Kapitán

Je to podobné klasickému prudovemu motoru. Len vzduch vhanany kompresorom nie je ohrievany spálinami, ale teplom reaktora. Aby bol bazary dostatočné množstvo vzduchu je pri štarte použitý booster a kompresor, ktorý je jednej hriadeli s turbinou roztočí elektromotor.

Matně si vzpomínám na událost např. https://www.respekt.cz/politika/v-rusku ... ny-reaktor i tam je zmínka na projekty z dob SSSR. Koncept starý z 50.let...
Pro odstrašení již existují balistické MIRV, křižující střely a nově hypersonické zbraně na klasické paliva osazené jadernou hlavicí. Docela by mě zajímalo jaká strategie je s tím zamýšlena v Rusku, přijde mi to podobný nesmysl jak Status-6 apod. Zkrátka mi to přijde nepraktické a testování musí být docela riskantní.
Pro odstrašení již existují balistické MIRV, křižující střely a nově hypersonické zbraně na klasické paliva osazené jadernou hlavicí. Docela by mě zajímalo jaká strategie je s tím zamýšlena v Rusku, přijde mi to podobný nesmysl jak Status-6 apod. Zkrátka mi to přijde nepraktické a testování musí být docela riskantní.

Myslis tedy ,ze zahraty a rozepnuty vzduch je jedine hnaci medium ,ktere zezadu vychazi z trysky?palo satko píše: ↑26/10/2025, 20:08 Je to podobné klasickému prudovemu motoru. Len vzduch vhanany kompresorom nie je ohrievany spálinami, ale teplom reaktora. Aby bol bazary dostatočné množstvo vzduchu je pri štarte použitý booster a kompresor, ktorý je jednej hriadeli s turbinou roztočí elektromotor.
To by vyzeralo takto. Otázka je, ako dlho by vydržala turbína.palo satko píše: ↑26/10/2025, 20:08 Je to podobné klasickému prudovemu motoru. Len vzduch vhanany kompresorom nie je ohrievany spálinami, ale teplom reaktora. Aby bol bazary dostatočné množstvo vzduchu je pri štarte použitý booster a kompresor, ktorý je jednej hriadeli s turbinou roztočí elektromotor.

- palo satko
- Kapitán

V podstate prudovy motor je založeny na tom, že hybnosť sa dosahuje zvyšeným rychlosti vychadzajuceho vzduch a ta sa dosiahne jeho expanziou v dôsledku tepla. Pri použiti klasickeho paliva je limitacia množstvom paliva. Pri atomovom zdroji je limitacia určena len konštrukciou realtora a vymenika. Ako je ale urobeny tento "reaktor-vymeník" netuším. Technicky ak by bol tento predimenzovaný môže fungovat velmi dlho.Myslis tedy ,ze zahraty a rozepnuty vzduch je jedine hnaci medium ,ktere zezadu vychazi z trysky?

Riskantní to je, vždyť také onehdy při prvním testu zařvalo pár rusáků. A celej svět zachytil zvýšenou míru radiace. Logiku to má snad v tom smyslu, že je to levnější a proveditelnější než strategická balistická raketa. Načež o schopnosti rusáků vyvíjet a nahrazovat staré rakety novými se dá dost úspěšně polemizovat. Viz ořešák, že. A tak máme Burčákovník, no. Zase k hovnu. Prachy jim budou chybět na konvenční zbraně.bat píše: ↑26/10/2025, 20:46 Matně si vzpomínám na událost např. https://www.respekt.cz/politika/v-rusku ... ny-reaktor i tam je zmínka na projekty z dob SSSR. Koncept starý z 50.let...
A nebo je to zase rusacký tlučhubismus. Vy Tomahawky a mi Burčàka, énem jádrového. Pár lidí ale zase určitě pohoní

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
No já nevím. Účinnost podobných bazmeků je závislá na dvou věcech, na teplotě zdroje a na schopnosti ohřát médium (tedy v tomto příp. vzduch).
U toho zm. průseru, stejně jako u US pokusů, šlo o to, že velmi vysoká teplota reaktoru (první podmínka) spojená s neexistencí matrice-mřížky, která by stála mezi palivem a vzduchem (druhá podmínka), vedla k uvolňování paliva a (především) produktů rozpadové řady do toho vzduchu.
A ty jsou namnoze samy radioakivní, občas s velmi krátkou dobou polorozpadu, tzn. s vysokou radioaktivitou.
On totiž vzduch je celkem vzato až moc dobrý izolátor. Nemá moc "snahu" přejímat teplo a ani je rozvádět ve svém objemu. Ostatně to využíváme - od oděvů až po stavební materiály.
Takže cesta vede právě a pouze přes výše zmiň. velmi vysokou teplotu reaktoru a co možná nejmenší převáděcí zónu, ideálně neexistující. Jinak řečeno, jad. palivo je přímo ve styku se vzduchem.
K čemu to vede víme.
Takže, buď budou sr...kašlat na lidi - především své vlastní (protože odpalovací zařízení podobných vyfikundací nebude na hranicích/frontě), anebo prostě blbě kecají.
U toho zm. průseru, stejně jako u US pokusů, šlo o to, že velmi vysoká teplota reaktoru (první podmínka) spojená s neexistencí matrice-mřížky, která by stála mezi palivem a vzduchem (druhá podmínka), vedla k uvolňování paliva a (především) produktů rozpadové řady do toho vzduchu.
A ty jsou namnoze samy radioakivní, občas s velmi krátkou dobou polorozpadu, tzn. s vysokou radioaktivitou.
On totiž vzduch je celkem vzato až moc dobrý izolátor. Nemá moc "snahu" přejímat teplo a ani je rozvádět ve svém objemu. Ostatně to využíváme - od oděvů až po stavební materiály.
Takže cesta vede právě a pouze přes výše zmiň. velmi vysokou teplotu reaktoru a co možná nejmenší převáděcí zónu, ideálně neexistující. Jinak řečeno, jad. palivo je přímo ve styku se vzduchem.
K čemu to vede víme.
Takže, buď budou sr...kašlat na lidi - především své vlastní (protože odpalovací zařízení podobných vyfikundací nebude na hranicích/frontě), anebo prostě blbě kecají.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
- palo satko
- Kapitán

Odpalovacim zariadením môže byt kontajner na obchodnej lodi plaviacej sa v južnom Pacifiku.

Však i jejich ponorky nesou jaderné střely, tak moc nechápu, v čem by jim měla taková "loď" pomoct - navíc si nejsem jistý, zda je rozpadající se loď ze "Stínové flotily" tím ideálním nosičem pro něco takového.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
- palo satko
- Kapitán

"Stínova flotila" tu nebude večne. Vojna skonči. Doteraz všetky skončili.

Samozřejmě. A taky z družice na orbitě a z povrchu Měsíce by to šlo.palo satko píše: ↑27/10/2025, 10:19 Odpalovacim zariadením môže byt kontajner na obchodnej lodi plaviacej sa v južnom Pacifiku.
Chodemimo, už nahradili Anduly nějakým modernějším letadlem?
Aneb, víš co znamená "in vino veritas"? znamená to: Když se dostatečně napiju vína, věřím aj TASSu
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček