AČR bezpilotní prostředky/drony a věci související

Odpovědět
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Re: AČR bezpilotní prostředky/drony a věci související

Příspěvek od skelet »

booože můj..
https://acr.mo.gov.cz/informacni-servis ... 024-254048
Na přelomu září a října se ve vojenském výcvikovém prostoru Březina u Vyškova uskutečnilo rozsáhlé experimentální cvičení Drone Shield 2024. Vojáci 53. pluku průzkumu a elektronického boje ve spolupráci se sekcí rozvoje sil MO a třicítkou společností českého obranného průmyslu testovali několik desítek technologických řešení dronů, bezosádkových autonomních vozidel a antidronových systémů.
Když jsem poprvé viděl dánské CV90, nad nimiž kroužily dva malé drony, bylo jasné, že tudy vede cesta. I naše jednotky, včetně 7. mechanizované brigády, s drony počítají,“
počítají s nimi od roku 2017, kdy AČR požadovala speciální místo pro operátora dronů v nových BVP, kdy to podle mudrců zbytečně prodražovalo výběr BVP a schválně to bylo napsáno tak, aby to vyřadilo německé Pumy, které na tom byly s přestavbou nejhůře.

Černochová prosadila a nakoupila to co již bylo zprocesováno a vybráno nebo některými vládami záměrně neustále odkládáno.
ObrázekObrázekObrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Geran vcera trefil jedouci vlak s ropnymi produkty na Ukrajine.
Pouzil termokameru v koncovem navedeni a autonomni priblizeni a sledovani jeho trasy na vzdalenost stovek km.
Tedy toto zvladly do vcerejska jen stihaci letouny s odpovidajici vyzbroji.
Tzn. Nastala jina dimenze pouziti sebevrazednych dronu.
Nechce to nic jineho ,nez druzicove sledovani cilu be stylu ,,predpoklad a urceni,, prostredek s odpovidajicim doletem a nerusitelnym navedenim do prostoru. Pak jiz jen citlivou termokameru a nejakou databazi identifikace cilu. Banalita ze ?
Za me se vcerejskem zmenil svet.
Do vcerejska Geran padal na jednu souradnici.
Naposledy upravil(a) HONZIK11 dne 23/10/2025, 18:51, celkem upraveno 1 x.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Zdroj?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Ve vztahu k Nvidiou a cipy techto dronu se o tom pise vsude.
Ruské „chytré“ drony Geran zničily pohybující se ukrajinský vojenský vlak

Ruské drony Geran, nyní vybavené nočním viděním a palubní umělou inteligencí, zasáhly pohybující se ukrajinský vlak převážející palivo a vojenské vybavení poblíž Bobrovitsy v Černihivské oblasti, asi 150–200 km od hranic.

První dron zasáhl lokomotivu, čímž vlak zastavil. Následné útoky zničily cisterny s palivem, platformy s vybavením a nákladní vozy.

Ukrajinské vrtulníky se pokusily drony zachytit, ale neuspěly a téměř s nimi kolidovaly.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

HONZIK11, prosím ťa, nepíš štýlom ako bulvárny novinár. Takých dronov majú rusi niekoľko typov. Doplniť infra kameru s navádzaním do geranu nie je žiaden problém. Software ktorý rieši koncové autonomne navádzanie je podobný alebo totožný v rôznych dronoch čo rusi majú.
Rovnaké schopnosti budú mať alebo majú aj ukrajinské diaľkové drony.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Režije Michael Bay.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

HONZIK11 píše: 23/10/2025, 18:57 Ve vztahu k Nvidiou a cipy techto dronu se o tom pise vsude.
Ruské „chytré“ drony Geran zničily pohybující se ukrajinský vojenský vlak

Ruské drony Geran, nyní vybavené nočním viděním a palubní umělou inteligencí, zasáhly pohybující se ukrajinský vlak převážející palivo a vojenské vybavení poblíž Bobrovitsy v Černihivské oblasti, asi 150–200 km od hranic.

První dron zasáhl lokomotivu, čímž vlak zastavil. Následné útoky zničily cisterny s palivem, platformy s vybavením a nákladní vozy.

Ukrajinské vrtulníky se pokusily drony zachytit, ale neuspěly a téměř s nimi kolidovaly.
Zdroj, dík.
ObrázekObrázek

HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Zdroju mas vsude plno.
Jen staci cist ,,Rusobe zasahli vlak smerujici ... Tzn jedouci.
Ne stojici. U nas je to hlavne o civilnich vlacich .
Ze to jsou vlaky vsechny je ocividne.
Ta kampan o prisunech po zeleznici k fronte uz probiha od leta.
Vcera jsem poprve v ,,nasem,,Prazskem ,, ceskem radiu zaslechl komentar:
Ukrajinska Kyjevska oblast byla vystavena utokum stovek ruskych dronu a rizeny strel v odvete za svuj vcerejsi utok s pouzitim strek Storm Shadow na Ruskou infrastukturu predesleho dne.

Neco tak odvazneho jsem cesky neslysel od zacatku valky.
Polsky kazdy den.
Ty jazyky se mi smyvaji ,musel jsem chvili rizlisovat ,ze fakt je to cesky.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Takže mi ten zdroj nedáš Ok, beru na vědomí.
ObrázekObrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Můj Google mi na to dál nějakou cenzuru.. jen spoustu vlaku zničených na obou stranách
ObrázekObrázekObrázek
bheid
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od bheid »

Směrující neznamená nutně jedoucí.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Nenašel jsem lepší téma, tak to zkusím sem.

V posledním ATM jsem při čtení CAESAR soudobého bojiště narazil na podle mě zajímavé tvrzení. Autor, tedy nejspíše někdo ze společností podílejících se na dodávkách CEASARA pro AČR tvrdí, že v bojích v Ukrajině je potřeba průměrně 6 FPV dronů pro zničení samohybné houfnice a až 60 pro tanky. Hlavně to druhé je strašně obrovské číslo a pokud je to skutečně tak, dost to podkopává různá tvrzení o laciné zbrani proti tankům. Nejde jen o cenu 60 FPV dronů, ale celkově o nároky na personál, čas a logistiku.

Opravdu by mě zajímala tato statistika nějak potvrzena a přímo více rozvinutá.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Dzin píše: 14/11/2025, 19:20 Nenašel jsem lepší téma, tak to zkusím sem.

V posledním ATM jsem při čtení CAESAR soudobého bojiště narazil na podle mě zajímavé tvrzení. Autor, tedy nejspíše někdo ze společností podílejících se na dodávkách CEASARA pro AČR tvrdí, že v bojích v Ukrajině je potřeba průměrně 6 FPV dronů pro zničení samohybné houfnice a až 60 pro tanky. Hlavně to druhé je strašně obrovské číslo a pokud je to skutečně tak, dost to podkopává různá tvrzení o laciné zbrani proti tankům. Nejde jen o cenu 60 FPV dronů, ale celkově o nároky na personál, čas a logistiku.

Opravdu by mě zajímala tato statistika nějak potvrzena a přímo více rozvinutá.
Pravděpodobně jde o rozdíl v pojmech - "zničení" kontra "znebojeschopnění". Podle Ukrajinců stačí na tank průměrně 2-3 drony a na sa-hou 1 ks dronu.
Ovšem oni to berou právě "k dosažení opuštění posádkou". Pak můžou ničit, nebo nemusí, a to jak drony tak i jinak.
Na posl. cvičeních "na východní flance" se ukazuje až příliš jasně, že v NATO máme zkostnatělé lidi, jak jenerály tak výrobce, co si ne a ne vzít praktické poznatky z Ukrajiny k srdci.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Kdyz je tank jiz lokovan napriklad pruzkumnym dronem. Tak co se deje.
Myslite ,ze ten pruzkumny je jen jeden ,ktery odesle souradnice ?
Neni. Jsou v oblasti ruseni. A do teto oblasti jsou posilany dalsi.
Takze prvni nejmene desitka dronu je odepsana.
Kdyz se jedenacty chytne zacne priletat lotering munice .
Opet pres oblast ruseni. ,tak dlouho dokud se jeden nechytne a neznici rusicky na tanku ci na podpurnem vozidle.
Pak se zacne trefovani. Prvnich deset je zniceno pasivnim pancerovanim.
Pak prileti dalsi a to je uz posadka na hranici debility a utika..
To zaznamenaji pruzkume drony a je prezentovano.
A pak se strili /leta do stojiciho cile.Trefuje pres poklop..
A prezentuje jak to jde na poprve.
Ano jiste existuji stastne trefy.
Ale pri spotrebe 30tisic dronu mesicne?Kolik jich bude?.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

A co se houfnic tyka. Jejich lokace ,,,je uz pod drony,Dostrelem se na dolet a akcni radius dronu nechytaji. . Na zacatku to tak nebylo.
Jsou stacionarni a nestrili za pohybu. Pokud jsou objeveny a nevi o tom je to jednoduchy cil. A jsou mekke.
Dokonaly cil.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

HONZIK11 píše: 15/11/2025, 09:53 Kdyz je tank jiz lokovan napriklad pruzkumnym dronem. Tak co se deje.
Neni. Jsou v oblasti ruseni. A do teto oblasti jsou posilany dalsi.
Takze prvni nejmene desitka dronu je odepsana.
Kdyz se jedenacty chytne zacne priletat lotering munice .
Opet pres oblast ruseni. ,tak dlouho dokud se jeden nechytne a neznici rusicky na tanku ci na podpurnem vozidle.
Pak se zacne trefovani. Prvnich deset je zniceno pasivnim pancerovanim.
Pak prileti dalsi a to je uz posadka na hranici debility a utika..
To zaznamenaji pruzkume drony a je prezentovano.
A pak se strili /leta do stojiciho cile.Trefuje pres poklop..
A prezentuje jak to jde na poprve.
Ano jiste existuji stastne trefy.
Ale pri spotrebe 30tisic dronu mesicne?Kolik jich bude?.
My tu berieme pomaly ako zákon, že FPV dron útočí s RPG hlavicou ale to je hovadina. Dá sa tam miesto RGPčka niečo silnejšie, napríklad tandemová hlavica a výsledky budú iné. S optickym vlaknom stačí aj 5 dronov aby zničili tank. Ak budú útočiť zhora. Prvý alebo druhý dron mu spáli elektrooptiku.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

Alfik píše: 15/11/2025, 09:33 Pravděpodobně jde o rozdíl v pojmech...
Právě proto by mě zajímali detaily této statistiky.
Na posl. cvičeních "na východní flance" se ukazuje až příliš jasně, že v NATO máme zkostnatělé lidi, jak jenerály tak výrobce, co si ne a ne vzít praktické poznatky z Ukrajiny k srdci.
To bych neřekl. Například už v roce 2010 bylo predikováno, že tanky a obrněná vozidla obecně budou muset mít ochranu ze všech směrů (koule kolem vozidla). Což přesně odpovídá praxi o 12 let později na ukrajinském bojišti. Podobně v rámci nasazení UAV opět nejméně 10 let před válkou došlo k dramatickému nárůstu jejich nasazení a používání v rámci sil NATO a především USA. Spadá to do období především Obamovi administrativy, kdy se nasazení UAV v OS USA prakticky zdesetinásobilo. Už někdy před 3-4 lety jsem tu upozorňoval v jedné diskuzi, že NATO má k nasazení desítky tisíc UAV od největší typů po ti miniaturní. A tehdy mi příznačně bylo vysvětleno, že ty malé nemohu počítat. :wink:

Ono to není tak jednoznačné, jak píšeš. Nepochybně je v NATO hodně konzervativních lidí, ale stejně tak i dost progresivně uvažujících a obecně má NATO životaschopnou doktrínu. Problém je spíše ve financích, než že by se nevědělo jak. Ale to se třeba už bude měnit.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

HONZIK11 píše: 15/11/2025, 09:53 Kdyz je tank jiz lokovan napriklad pruzkumnym dronem. Tak co se deje.
Ten Ukr údaj se týká jen útočných dronů, tzn. průzkumné nejsou zahrnuty.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Dzin píše: 15/11/2025, 19:00
Alfik píše: 15/11/2025, 09:33 Pravděpodobně jde o rozdíl v pojmech...
Právě proto by mě zajímali detaily této statistiky.
To bych neřekl. Například už v roce 2010 bylo predikováno, že tanky a obrněná vozidla obecně budou muset mít ochranu ze všech směrů (koule kolem vozidla). Což přesně odpovídá praxi o 12 let později na ukrajinském bojišti. Podobně v rámci nasazení UAV opět nejméně 10 let před válkou došlo k dramatickému nárůstu jejich nasazení a používání v rámci sil NATO a především USA. Spadá to do období především Obamovi administrativy, kdy se nasazení UAV v OS USA prakticky zdesetinásobilo. Už někdy před 3-4 lety jsem tu upozorňoval v jedné diskuzi, že NATO má k nasazení desítky tisíc UAV od největší typů po ti miniaturní. A tehdy mi příznačně bylo vysvětleno, že ty malé nemohu počítat. :wink:

Ono to není tak jednoznačné, jak píšeš. Nepochybně je v NATO hodně konzervativních lidí, ale stejně tak i dost progresivně uvažujících a obecně má NATO životaschopnou doktrínu. Problém je spíše ve financích, než že by se nevědělo jak. Ale to se třeba už bude měnit.
Ad1: Jsem omezen na veřejně dost. zdroje, nejsem ani voják ani agent mocnosti či podmocnosti, takže jde o to, co se píše v novinách, nebo co řeknou na Joutůbu. A to číslo je hrubý průměr tohoto. Co noviny, a co Ukr. voják, to jiný údaj :)

Ad2: Viděl jsem výsledky a rozbor např. Dacian Spring/Fall (Fall byl odvolán... po tom co Spring dopadl jak dopadl), nelze mluvit o ničem jiném než o debaklu. Ovšem pravda je, že to co tam Frantíci zk...pokazili je logistika a ne drony :)

Btw o tom, že se ve skut. drony používají, cvičí a vůbec pracuje a počítá se s nimi, jsem já sám psal již dříve. Na frontě to halt jde rychleji než v mírové byrokratůře :) tzn. nešlo o výtku ale pouhé konstatování :D
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Vypíchnu z toho odkazu co jinde postoval Nesher
Teprve teď, pod ohlušující clonou dělostřelectva, palby z pozemních robotů a pod dohledem FPV dronů (kde je to možné), přichází šestá fáze: „přiblížení a zničení“. Do boje vyráží útočná pěchota. Zpráva zdůrazňuje, že ideálně s přímou podporou tanků a obrněných transportérů.

Obrněná vozidla bývají pro úspěch operace zásadní. Nejen kvůli palebné síle, ale i proto, že dokážou ochránit pěchotu před drony. Správně „vylepšený“ obrněnec vybavený dodatečnou ochranou (klecemi, reaktivním pancířem) dokáže přežít 10 až 15 zásahů FPV drony a přitom zůstat – po patřičné opravě a výměně poškozených částí – provozuschopný.
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“