Aero L-39NG Skyfox

Odpovědět
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Re: Aero L-39NG Skyfox

Příspěvek od pjaro77 »

Šachová hra - Slovenské tendre na MO, Kaliňákova varianta zahájenia.
1. Kontaktuj Strnada, či nemá niečo na predaj.
2. Vyber niečo zo zoznamu čo má nejaký súvis s tým čo sa deje.
2. Vyber niečo a prehlás nákup za strategickú investíciu.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

článek je zamčený, ale co má Strnad společného s L-39?
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Obľúbení maďarskí oligarchovia
Ďalší nákup sa bude týkať podzvukových lietadiel L-39 Skyfox od leteckej fabriky Aero Vodochody. Tú pôvodne vlastnila skupina Penta, dnes patrí maďarským oligarchom blízkym Viktorovi Orbánovi vrátane šéfa Slovnaftu Oszkára Világiho.
K Orbánovej vláde má blízko súčasná slovenská vláda, premiér Robert Fico si s Orbánom notoval aj pri víkendovom stretnutí v Ostrihome.
Pri podzvukových lietadlách už Kaliňák o žiadnom tendri nehovorí, hoci tento typ techniky ponúkajú aj iné firmy – v Európe napríklad taliansky výrobca Leonardo.

Zostrelenie v. cena dronu
O českých lietadlách uvažoval už bývalý minister Jaroslav Naď (Demokrati). Vzdušné sily totiž potrebujú nahradiť staršie cvičné lietadlá L-39 Albatros. Kaliňák na jar oznámil, že chce objednať dvanásť strojov, ktoré by mohli stáť 120 miliónov eur.
Požaduje, aby boli vybavené aj kanónom na zostreľovanie dronov, a teda fungovali ako viacúčelové.
„Nasadzovať cvičné albatrosy proti dronom je oveľa efektívnejšie, než nasadzovať lietadlá F-16. Sú lacnejšie na nákup aj prevádzku,“ povedal minister na Joj 24.

Minister však ani v tomto prípade nedodal ďalšie súvislosti: nasadzovanie cvičných lietadiel je síce lacnejšie než nasadzovanie stíhačiek F-16, ale je stále drahšie, než je cena dronu.
„Ak si spočítate náklady na servis, pohonné hmoty, pilotov a mechanikov, ako aj na použitie 20-milimetrového kanónu, tak ste na vyššej sume, než sú náklady na výrobu väčšiny ruských útočných dronov,“ dodáva Bednár.
To popiera hlavnú filozofiu budovania európskej protidronovej ochrany. Jej podstatou je, aby štáty na východnej hranici dokázali ruské drony zostreliť efektívne a hlavne lacno.
Drony, ktoré Rusi pred troma týždňami vyslali na Poľsko, mali jednotkovú cenu okolo 10-tisíc eur. Prenasledovali ich však spojenecké stíhačky, pri ktorých bola cena letovej hodiny 10- až 20-tisíc eur. A cena jednej modernej rakety, ktorú proti dronom vypálil pilot holandskej stíhačky, sa počítala až v státisícoch.
„Ak nenájdeme na ruské provokácie lacnými dronmi primerane lacné riešenie, môže Rusko posielať drony do nášho vzdušného priestoru čoraz častejšie, pretože to preň bude ekonomicky výhodné,“ vysvetľuje bývalý minister obrany počas úradníckej vlády Martin Sklenár.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

skelet píše: 30/9/2025, 12:09 článek je zamčený, ale co má Strnad společného s L-39?
Celý článok je tu viewtopic.php?p=478154
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Nakup L-39 NG este nemusi byt isty. Kalinak dneska v diskusnej relacii na TA3 spomenul aj dalsiu alternativu, ktora prichadza do uvahy. Nechcel ju vsak specifikovat.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Ohledně vás není jisté vůbec nic Niko, naopak, když jsem sem dával výše ty posty tak jsem byl v podstatě i překvapen, že ta myšlenka ještě vůbec žije.
ObrázekObrázek

niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Dnes nakup Skyfoxov Kalinak obhajoval ako najlacnejsie riesenie. Takze ta myslienka este urcite zije. Aj ked ocividne ich napadlo aj nieco ine, co zatial nechcu komentovat. Len som pochopil, ze sa jedna o lietadla.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Za mne je to nesmysl, nicméně jako nekritický fanoušek Aera tomu musím držet palce.
ObrázekObrázek

niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Pre Slovensko to fakt mema zmysel. No ved uvidime, co vymyslia.
Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

niko píše: 8/10/2025, 21:25 Pre Slovensko to fakt mema zmysel. No ved uvidime, co vymyslia.
Pokud chcete jen výcvik, pak ano. Pokud to chcete mít jako bojovou výzbroj druhé letky, tak tam už tolik ne.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

S ohledem na fakt, že chybí základní infrastruktura pro F-16 mi přijde prioritní řešit tento problém. A pak samozřejmě klást důraz na dostatečné nálety a bezproblémové nabití plné operační způsobilosti. 12 ks na výcvik je moc. A zas kdyby se pořídila jen polovina, nebo pouze čtyři, tak ekonomičtější mi to přijde lepší řešit externě vč. kondičních letů. I třeba v LOM.
ObrázekObrázek

Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

Zemakt píše: 9/10/2025, 10:07 S ohledem na takt, že chybí základní infrastruktura pro F-16 mi přijde prioritní řešit tento problém. A pak samozřejmě dostatečné nálety. 12 ks na výcvik je moc, a zas kdyby se pořídila zase jen polovina, nebo jen čtyři, tak ekonomičtější mi to přijde řešit externě. Třeba v LOM.
Tak dobudovat schopnosti F-16 a případně pořídit další 2 kusy či více, s tím že trénink bude jak říkáš v NFTE certifikovaném CLV Pardubice, by dával pro OSSR smysl, otázka jestli budou chtít toto popustit do ČR.
NagyAttila
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od NagyAttila »

niko píše: 8/10/2025, 21:25 Pre Slovensko to fakt mema zmysel. No ved uvidime, co vymyslia.
Spanieli prvi kupili Hurjet a nieco mi vravi, ze toto by sa ossr mohlo pacit. Ale cena bude tiez niekde inde..
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ak by mali aj bojové schopnosti, tie lietadlá by naháňali aj dopraváky ?
Suger
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od Suger »

Pokiaľ je záujem OSSR a MO SR o AI Hürjet, tak toto mi príde ako zmysluplné a ideálne pre výcvik a Druhú taktickú letku. TAI Hürjet má už na to výkonnostné parametre a modernizačný potenciál. Kúpa Španielska a ich záujem o TAI Hürjet (predbežne 45ks) , značne zamávalo konkurenčným potencionálnom tohto lietadla. Ja som ale skeptický, keďže na Slovensku sa konsoliduje a zastavujú väčšie nákupy a obstarávania (najviac majú šetriť Ministerstvo dopravy a Ministerstvo obrany (pod 2% z HDP) ) . Som zvedaví čo sa bude obstarávať v rokoch 2025-27... Aero L-39NG Skyfox rieši len výcvik, už sme to tu v dikusii xxx prežuli... mne nedáva zmysel pre 2.taktickú letku.
Matesaax
svobodník
svobodník

Příspěvek od Matesaax »

Hürjet už nedává vůbec žádný smysl.Mít dvě letky naprosto odlišných nadzvukových letadel je pro Slovenské letectvo hodně drahá sranda.Nehledě na to, že výcvik to stejně neřeší, protože Hürjet je spíše pokračovací cvičný stroj a před ním musí být něco ve stylu Pc-9/L-39.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Tak. Nehledě na to že je to pořád prototyp. Nemohu si pomoct, ale doplnění počtu F 16 mi přijde jako nejrozumnější.
ObrázekObrázek

niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Presne tak. Druha letka, hoci starsich F-16 ma najväcsi zmysel. Ak nie tak aspon lietadlo na vycvik a boj. Kupit cisto cvicne lietadlo, ako L-39 a M-345 je somarina a prezitok z cias velkeho cs. letectva.
mikojan29
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od mikojan29 »

A tie staršie F-16ky by mali byť podľa určitých ľudí z Izraela...
"Alea iacta est"
Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

niko píše: 9/10/2025, 15:23 Presne tak. Druha letka, hoci starsich F-16 ma najväcsi zmysel. Ak nie tak aspon lietadlo na vycvik a boj. Kupit cisto cvicne lietadlo, ako L-39 a M-345 je somarina a prezitok z cias velkeho cs. letectva.
NFTE středisko pro výcvik i na F-16 (včetně simulátorů pro F-16), a poskytující jak základní, tak pokračující výcvik máte "přes kopec". Peníze ušetřené mohou být použity na infrastrukturu, munici, zabezpečení základen, HW pro letištní manévr a nebo nákup dalších kusů.

Proč ne.
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“