Co jsem se díval a hledal, tak úplně jasný závěr nemám...
Např.
https://warfarehistorynetwork.com/article/kaiten/
https://www.dailymotion.com/video/x8iof6f cca 1:25
Horní poklop se otevíral směrem ven a minimálně v první verzi Type 1 ho mohl otevřít i pilot uvnitř. Teoreticky uniknout mohl tak, že Kaiten vystoupal k hladině, uzamkl řízení a skočil do vody. Ta konstrukce by to i naznačovala. Pak se zjistilo, že to stejně takto nepoužívají a provedou útok až do konce. Jedním z důvodů mohlo být, že Type 1 bylo dost obtížné ovládat a bylo se potřeba pořád věnovat řízení. Navíc spolehlivost mizerná, a tak byla údajně i možnost sebedestrukce na povel pilota. Některé zdroje uvádí, že byl horní poklop odstraněn (ve druhé modifikaci?).
Dolní poklop se otevíral směrem ven také. Ataman píše, že se nedal otevřít zevnitř. Na filmu i na údajné fotografii na internetu je vidět kolo uzávěru a bylo uvnitř Kaitenu, ale potenciální únik spodem mi přijde i tak téměř nereálný (a jenom v případě nějakého uváznutí). Je možné, že po uzavření se zamkl, tak či tak.
Pak byly Kaiteny Type 10 na bázi elektrického torpéda a určené pro útoky z pobřeží a ty měly jenom horní poklop.
A pak existovaly další druhy, ale ty nasazené nebyly. Konstrukce měla také 2 poklopy - podle plánů tedy.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaiten
Takže bych asi provedl resultát, že po startu z ponorky již nebylo pro pilota cesta ven, což je obecně přijímáno. Přesto si myslím, že kdyby opravdu moc chtěl, tak to mohl zkusit tím horním poklopem (pokud tam byl). O nikom takovém se, ale neví.
"KAMIKAZE"
Re: "KAMIKAZE"
Nějak mám utkvěto, že se zvenku zašrouboval, ale lovím to z hlavy, takže to ber s tuze moc velkou reservou.bat píše: ↑8/7/2025, 10:53 Dolní poklop se otevíral směrem ven také. Ataman píše, že se nedal otevřít zevnitř. Na filmu i na údajné fotografii na internetu je vidět kolo uzávěru a bylo uvnitř Kaitenu, ale potenciální únik spodem mi přijde i tak téměř nereálný (a jenom v případě nějakého uváznutí). Je možné, že po uzavření se zamkl, tak či tak.
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Postupně prohlížím videa z YT, co jsem chtěl vidět a narazil jsem na pěkně zpracované video https://youtu.be/Sf3PwVnuHao (poklopy na 654 sekundě)
Je tam dost zajímavých informací. Pokud Kaiten tedy neznáte podrobně, tak doporučuji.
Je tam dost zajímavých informací. Pokud Kaiten tedy neznáte podrobně, tak doporučuji.

- El Diablo
- Kapitán

- Kontaktovat uživatele:
WWII Japanese “Baka” Rocket powered Kamikaze Bomb, Navy's Responce and Why They failed
Japonská raketa „Baka“ z druhé světové války poháněná bombou Kamikaze, reakce námořnictva a důvod jejich neúspěchu
Japonská raketa „Baka“ z druhé světové války poháněná bombou Kamikaze, reakce námořnictva a důvod jejich neúspěchu
Během druhé světové války, v dubnu 1945, Japonci začali útočit na lodě spojenců pomocí raketové bomby zvané Baka. Musela být vypuštěna z mateřské lodi bombardéru Betty ve vzdálenosti 20 až 25 mil od lodní flotily. Bylo vyrobeno více než 755 těchto bomb, asi 50 bylo vypuštěno, 13 bylo spatřeno loděmi, 9 z 13 minulo cíl, 4 zasáhly lodě a potopily 1 loď. Všechny 4 zásahy byly torpédoborce, které vykonávaly hlídkovou službu u Okinawy. Program byl považován za neúspěšný. Hlavním důvodem byla zranitelnost mateřských lodí bombardérů Betty. Musely se dostat do vzdálenosti 20 až 25 mil od úderné skupiny. Byly pomalé a extrémně zranitelné vůči CAP. Pouze zlomek vypuštěných Bakas se dostal do dosahu. Navíc, jakmile byly Bakas vypuštěny a dostaly se do dosahu, bylo obtížné je přesně ovládat a manévrovat s nimi. Důvodem byla jejich vysoká rychlost, vysoké zatížení křídel a malé ovládací plochy. Často se jim nepodařilo zasáhnout loď, i když nebyly napadeny protiletadlovou palbou lodí.

"Co cítíte, když střílíte teroristy?"
"Zpětný ráz."
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.
Jj, ta ovladatelnost byla opravdu ve vysokých rychlostech mizerná. Oni taky piloti snad měli Ohku na cíl přibližně nasměrovat ještě během toho klouzaveho letu a až pak meli zažehnout ty motory.
雷電