Výběr lehkého vozidla 4x4 pro AČR

Odpovědět
stirling
štábní praporčík
štábní praporčík

Re: Výběr lehkého vozidla 4x4 pro AČR

Příspěvek od stirling »

Někdy mě opravdu přijde, že zde jsou jedinci co nechápou text - při dluhu 600 mld v každé jednotce asi najdete spoustu vybavení co je třeba obnovit a vůbec to nikdo nerozporuje - já rozporuji jen pořadí priorit. Jako příklad - opravuji dům - opravím nejdříve střechu, základy a pak pokračuji - prostě si určuji priority na stavbě stejně i u armády - já bych je určoval dle nejpravděpodobnější hrozby (drony), vojáci to vidí jinak a to mě vadí.

Ostatně sám budu zvědav jak se teď pohnou poláci - já tipuji, že tohle je už vážně nakopne a v prioritách se na první místo právě zařadí systémy C-UAS - konceptu kanón + levná raketa/y (přesně jako bych si přál pro AČR již řádnou dobu - Vozidlo Patriot 2 s věží riwp), ale třeba jsem mimo a dále pojedou nerušeně dle současného plánu.
Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

pjaro77 píše: 11/9/2025, 10:18 Neviem aké staré džady ešte máte, tak som napísal poky. Ale možno máte ešte staré zily, uraly, uazy a PV3Sky s desiatkami nadstavieb. Za mňa - všetkého toho sa zbaviť čo najrýchlejšie.

Neporovnávaj prosím ťa strategický airlift so schopnosťou zasiahnuť ciele na pár stoviek až tisíc kilometrov.
2 roky sa krásne ukazuje, že to ide a netreba na to mašiny za milion dolárov. Je to dnes niečo, čo by každá vševojsková armáda mala mať už len kvôli odstrašeniu. Nemusíte sa vybavovať strategickými balitistickými raketami stredného doletu.

Malý AWACS proti dronom, vrtuľníkom a síhačkám vôbec nie je mimo vaše možnosti, mini AWACS existuje na dronoch alebo lietadle GlobalEye, to dokážete zaplatiť s prstom v nose. A budete vidieť včas, čo za svinstvo na vás poslali kacapi.

Dokážete bez problémov zaplatiť drony so SAR radarmi na pozemné ciele, jeden taký sa vyrába aj v Prešove.

Satelitnú konšteláciu ako má americký NRO s dvojmetrovými zrkadlami nepotrebujete mať ale menšiu konšteláciu s mini satelitmi predsa chystáte.
Uazy, Zily a Uraly už ne, respektive, poslední Zil jde pryč s Kuby. V3Sky jsou ještě kuchyně, některé dílny a zbrojírny. Dílny a kuchyně už jsou objednány, zbrojírny též.

Jde o princip, skládání schopností dohromady aby vznikl funkcní celek. Neví se přesně veřejně co AČR co se týče dronů kuchtí, jen že se něco kuchtí. Mimochodem, podívej se jak daleko zasahovaly izraelské F-35, F-35 zároveň je takový "miniAwacs". Neříkám, Saab 340 AEW&C (2 kusy minimálně), by se mi líbil, ale to by teď bylo stavění střechy když není podlaha, kdo ví, třeba se jednou využije ta spolupráce ERY a Aircraft Industries, tedy technologie Věry instalovaná do L-410NG.

Když už jsme u Věry...

"Systém DPET dokáže současně zachytit a sledovat až 200 cílů v podobě letounů, dronů, lodí či vozidel, a to na vzdálenost až 400 kilometrů (v závislosti na geografických podmínkách a počasí). Významná je jejich schopnost určit kromě kategorie cílů i konkrétní typ stroje. V rámci elektromagnetického boje je pak systém schopen analyzovat zdroje elektromagnetického záření vzdušných, pozemních či hladinových cílů a pomoci tak včas odhalovat případné hrozby pro vlastní jednotky.

Od začátku zavádění systému DPET do výzbroje Armády České republiky byl kladen důraz na zvýšení propojitelnosti, integrace a kompatibility těchto nových systémů se stávajícími českými i aliančními systémy velení a řízení s cílem poskytnout získaná data do všech zásadních národních i koaličních systémů NATO rychleji, efektivněji a komplexněji než kdy dříve. Velkou předností systému DPET je schopnost jeho komunikace s alianční sítí pro elektronický boj CESMO (Collaborative ESM Operations). DPET umí také poskytovat data prostřednictvím datalinku Link 16 a může tak sdílet informace s jednotlivými letouny operujícími ve vzduchu a je schopen i komunikovat se systémy velení a řízení v rámci pozemní PVO."

"DPET je určen především pro taktické nasazení v rámci pozemních operací, například pro ochranu letišť, přesun jednotek nebo jako doprovod prostředků protivzdušné obrany krátkého dosahu (SHORAD). Systém byl testován i během aliančních cvičení Silent Hunter I a II, kde prokázal schopnost rychlé detekce nízkoletících cílů v prostředí silného rušení. V kombinaci s aktivními radary a elektrooptickými senzory se stal významným zdrojem dat pro situační povědomí."

A dále...

"V rámci elektromagnetického boje pak prapor konkrétně zajišťuje vyhledávání, zachycení, identifikaci a lokalizaci nepřátelských emitorů, na které pak v případě potřeby aplikuje elektromagnetická protiopatření ve formě rušení a klamání. Při elektromagnetické obraně 532. prEB využívá aktivních či pasivních elektromagnetických ochranných opatření, kdy aktivní opatření je nepřítel schopen detekovat a pasivní nikoliv. Prapor je v případě potřeby schopen kooperovat s ostatními útvary, jako např. s 533. praporem bezpilotních systémů, který také spadá, stejně jako 532. prEB, pod 53. pluk průzkumu a elektronického boje a reálně jsou všechny tyto schopnosti implementovány pod modulární jednotku ISR.

U praporu v současné době slouží technika zajišťující elektromagnetická podpůrná opatření, jako je v oblasti komunikační např. již starší pasivní průzkumný systém RUP-FM-M či mobilní komplety elektronického boje a radiové zaměřovače RZ-12. V rámci nekomunikační oblasti pak prapor disponuje např. pasivním sledovacím systémem Věra S/M (které jsou v současné době nahrazovány moderními pasivními sledovacími systémy DPET), stanicemi dalekého dosahu (SDD), směroměrným radiotechnickým pátračem (SRTP) apod. Elektromagnetická protiopatření pak zajišťují starší mobilní KV rušič (MKVR), rušiče řady STAR V nebo nově mobilní rušiče STARKOM."

Spolu s FADRy, MADRy, F-35, aliančním NATINAMDS (tedy i Polsko, snad Slovensko, či právě alianční AWACSy) a detekční výbavou na CV90, či Leopardech 2A8 už je to docela schopný set detekce.

A jede se dál...

"s názvem „ES-RA obměna RUP-FM“

"Předmětem VZ je pořízení mobilního modulárního systému elektromagnetického boje (EW)
na podvozku TATRA 815-7 8×8 pro podporu brigádních úkolových uskupení (bÚU). Celkem
se jedná o 8 vozidel (4 pro každé bÚU) se schopností elektromagnetického sledování (ES)
komunikačních prostředků a velení, řízení a koordinace elektromagnetického boje (EWC3).
Elektronický Systém – Radiový (dále jen „ES-RA“) bude plnit nejen diktovaný capability code
(CC) EW-LAND(BDE), ale bude se podíllet i na plnění taktických C2 CC týkajících se
koordinace EW."

Ale to už jsme velmi daleko od 4x4 pro AČR :wink:
Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

stirling píše: 11/9/2025, 11:20 Někdy mě opravdu přijde, že zde jsou jedinci co nechápou text - při dluhu 600 mld v každé jednotce asi najdete spoustu vybavení co je třeba obnovit a vůbec to nikdo nerozporuje - já rozporuji jen pořadí priorit. Jako příklad - opravuji dům - opravím nejdříve střechu, základy a pak pokračuji - prostě si určuji priority na stavbě stejně i u armády - já bych je určoval dle nejpravděpodobnější hrozby (drony), vojáci to vidí jinak a to mě vadí.

Ostatně sám budu zvědav jak se teď pohnou poláci - já tipuji, že tohle je už vážně nakopne a v prioritách se na první místo právě zařadí systémy C-UAS - konceptu kanón + levná raketa/y (přesně jako bych si přál pro AČR již řádnou dobu - Vozidlo Patriot 2 s věží riwp), ale třeba jsem mimo a dále pojedou nerušeně dle současného plánu.
To co píšeš asi všichni chápeme, ale ty musíš pochopit jednu věc. Když je technika už tak na odpis že má problém přejet na cvičení, protože je 50 či více let stará, tak se prostě musí vyměnit... Vadit ti to samozřejmě může.

Hrozba jsou i informační a kybernetické operace, sabotáže, provokace spojenců, útoky na KI v šedé zóně, až samozřejmě po plnohodnotné či tlumené bojové akce (a u všeho výše uvedeného se pořád musí jíst). Hrozba dronů se řeší, koneckonců, i (nejen) z toho důvodu se provádějí úpravy na 3 typech v současné době zaváděné techniky (CV90, Caesar a KOVVŠ/M2), doprovodná vozidla dělostřeleckých baterií dostanou RCWS s A.I proti dronům. Dle SRS se v současné době pracuje na novém plánu rozvoje PVO, kde zaznívají i kanónové pozemní systémy (nehledě na to, že CV90 jsou v tomhle ohledu více než schopné).

Zároveň si ale pojďme říct jednu věc. Ten rozvoj je teď tak rychlý, že část dronů a řešení proti nim, které se opěvovaly na začátku války jsou dnes už v pozadí. Tak aby se "urychleně" nešláplo vedle.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Uvažuj trochu prakticky Danik .

DPET neidentifikuje typ hrozby a už vôbec nie presne polohu, ak dron nič nevysiela.
DPET nemôže nahradiť AWACS (veľký alebo mini) s radarom. Toľko k tvojmu ospevovaniu DPET.

F-35 predsa nebude hliadkovať 24 hodín každý deň a opotrebovávať sa . ACŘ potrebuje niečo čo v prípade ohrozenia môže sledovať priestor v režime 24/7 po celé týždne. Priestor v nízkych aj vysokých výškach. Česko nie sú roviny ukrajiny, je tu dosť miest, kde pozemné radary budú slepé.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Celú tému by som presunul do AČR kam kráčíš, oslovím admina.
juhelak
praporčík
praporčík

Příspěvek od juhelak »

Sem rad ze u vás už je tohle všechno hotovo a vyřešeno a přišel si tedy poradit nám.
Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

pjaro77 píše: 11/9/2025, 12:33 Uvažuj trochu prakticky Danik .

DPET neidentifikuje typ hrozby a už vôbec nie presne polohu, ak dron nič nevysiela.
DPET nemôže nahradiť AWACS (veľký alebo mini) s radarom. Toľko k tvojmu ospevovaniu DPET.

F-35 predsa nebude hliadkovať 24 hodín každý deň a opotrebovávať sa . ACŘ potrebuje niečo čo v prípade ohrozenia môže sledovať priestor v režime 24/7 po celé týždne. Priestor v nízkych aj vysokých výškach. Česko nie sú roviny ukrajiny, je tu dosť miest, kde pozemné radary budú slepé.
-Passive ESM Tracker "překvapivě" detekuje systémy, které vysílají, dron letící jen podle optiky je zas na detekci skrz aktivní nebo EO - které jsou zase omezené. PVO je o komplexním souboru schopností, ne jedné střibrné kulce.

- Ne nahradit (to jsem neříkal), ale doplnit alianční systém. DPET nepotřebuje "ospevovat", svoje jméno si Věra-NG i ten DPET už vydobyly :wink: . Máme 12 MADRů, 2 FADRy, 6 ReVisorů, několik modernizovaných čs. RL, (co se týče vojenské infrastruktury pak ještě radary od Eldis, to samé v případě civilní infrastruktury), na letišti v Přerově se teď instaluje systém detekce dronů, vícero systémů EB a pasivní detekce, a samozřejmě objednaných 190 setů radaru aCHR. Ano, další menší radary a EO prostředky, jako je například ReGuard by nebylo špatné pořídit pro baterie kanónové PVO například, jenže ty zatím nejsou...

-A AWACS bude hlídkovat 24/7 a opotřebovávat se? :wink: To úplně ne. 24 F-35 může držet vyšší hotovost než 2 Awacsy. Řešením by byl Aerostat s radarem, jenže rusové EB mají a na dnešním bojišti platí, že hřebík co kouká dostane kladivem. Takže upoutat do výšky velký statický svítící cíl s aktivním radarem si říká o ránu. My pořizujeme STRATOM, tedy HAPS, ovšem pro optické snímání povrchu a vytvoření rozbustnější záložní komunikace

Takže závěrem, GlobalEye/Saab AEW&C by samozřejmě byl hezký, ale... Polsko i se svým gigantickým rozpočtem si pro teď pronajalo 2. Slovy dva.

A k černým pasažérům. ČR je od roku 2011 členem programu NAEW&C a organizace NAPMO a tedy příspívá do provozu alianční flotily 17 - dnes 14-ti Boeingů E3-A Sentry (plus součástí NAEW&C bylo i 7 E3-D ve vlastnictví UK, které nahrazují typem E7-A). Tudíž ČR platí provoz téhle schopnosti cca 155 miliony ročně a příspívá tam i leteckým a pozemním personálem (včetně pilotů a navigátorů)... Plus u nás bylo zbudováno řídící centrum, které je schopné získávat data přímo z airborne AWACSů. Samozřejmě přehled příhraničního pásma křídla aliance by měl být prioritou i hraničních zemí. Bohužel, např. Slovensko na rozdíl od Maďarska či Polska součástí NAEW&C a NAPMO není.

Takže prakticky :wink:

A ano, Gripen na fotce je náš

Obrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

190 setů radaru aCHR.
A jsou ony nejak zesitovane? Dobre by bylo kdyby ano.
Protoze ony mohou stvorit sit alespon od 3km do 15km. Od cile. To ale uz dron pada. Na cil a je ho treba nicit.
Jenze cim neb potrebujes jeste navadeci radar ci optotroniku a s nim spojeny zbranovy system alespon vez se zbrani typu kanon ci tezky kulomet. Bez toho je to pouha informace stejne jako z AWACS.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

juhelak píše: 11/9/2025, 13:55 Sem rad ze u vás už je tohle všechno hotovo a vyřešeno a přišel si tedy poradit nám.
Chodím sa radiť tam, kde sú prozápadní a pokrokoví ľudia. U nás ako dobre vieš panujú teraz sabotéri a kšeftikári. Niet veľmi o čom kecať.
Až prídu radary a JLTV, potom sa budeme znova prsiť v diskusii o OSSR. :D
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Danik,

ad PVO je o komplexním souboru schopností, ne jedné střibrné kulce.
Som rád, že sme sa pochopili. Presne o to mi ide.

videl si čo sa deje v Poľsku, že ? Videl. Kedy budete mať dostatok F-35 aby mohli hliadkovať deň aj noc ? Saaby by ste mohli mať aj o rok.

Ad program NAEW&C - to je krásne a múdre ale to nemusí stačiť počtom. E3-A Sentry sa vyraďuej a E-7 môžu byť vyťažené inde. Poliakom asi nestačili, keď si sami zaobstarali saaby.

190 setů radaru aCHR- o tom som nepočul, čo to je ?
Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

HONZIK11 píše: 11/9/2025, 14:27 190 setů radaru aCHR.
A jsou ony nejak zesitovane? Dobre by bylo kdyby ano.
Protoze ony mohou stvorit sit alespon od 3km do 15km. Od cile. To ale uz dron pada. Na cil a je ho treba nicit.
Jenze cim neb potrebujes jeste navadeci radar ci optotroniku a s nim spojeny zbranovy system alespon vez se zbrani typu kanon ci tezky kulomet. Bez toho je to pouha informace stejne jako z AWACS.
Nechám si jízlivou poznámku, protože já taky nevím všechno :wink:

Příteli. Radary aCHR od RADA DRS jsou součástí českých CV9030CZ a dalších podpůrných verzí - čímž opravuji svůj předchozí projev, těch radarových setů je 246 -. Takže ano. Jsou zasíťované, protože CV90 jsou zasíťované. A ty radary slouží zároveň jako naváděcí radar pro UTAAS (spolu s elektrooptickou pasivní detekcí díky sensor suite od Iron Fistu). Ty jsou píchlé do vozidel vybavených 30mm automatickým kanónem s vysokým úhlem náměru a schopností pálit ABM, nebo se zbraňovou stanicí s 12,7mm (výjimkou budiž neozbrojené ambulance POV-Zdr).
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Aha, ja som myslel že tam budete mať reguardy.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

pjaro77 píše: 11/9/2025, 12:33 DPET neidentifikuje typ hrozby a už vôbec nie presne polohu, ak dron nič nevysiela.
To bych tak jistě netvrdil. Schopnost zachtít narušení signálů okolního vysílání není až taková novinka a dá se očekávat že top poslední verze Vera NG už zvládají. Je samozřejmě otázka jen musí být cíl velký aby byla taková detekce množná.
Danik
poručík
poručík

Příspěvek od Danik »

pjaro77 píše: 11/9/2025, 15:00 Danik,

ad PVO je o komplexním souboru schopností, ne jedné střibrné kulce.
Som rád, že sme sa pochopili. Presne o to mi ide.

videl si čo sa deje v Poľsku, že ? Videl. Kedy budete mať dostatok F-35 aby mohli hliadkovať deň aj noc ? Saaby by ste mohli mať aj o rok.

Ad program NAEW&C - to je krásne a múdre ale to nemusí stačiť počtom. E3-A Sentry sa vyraďuej a E-7 môžu byť vyťažené inde. Poliakom asi nestačili, keď si sami zaobstarali saaby.

190 setů radaru aCHR- o tom som nepočul, čo to je ?
No právě. Tak potom dobře, že AČR pořizuje jak aktivní tak pasivní prostředky kompatibilní s NATO :wink:

Viděl. Taky jsem dnes četl prohlášení gen. Kukuly, který řekl, že o těch dronech věděli a taky věděli co jsou zač, ty vybavené hlavicí sestřelili, ty bez nálože jen monitorovali. První letka bude na IOC v roce 2031. Saaby by jsme mohly mít asi dříve (nevím jaká je výrobní kapacita), jestli rok to fakt nevím, ale znamenalo by to budovat docela unikátní schopnost od nuly a v době kdy máš stále jednotky co jsou na technice jež mele z posledního.

Bavíme se o 14-ti letounech v Evropě jen v rámci této iniciativy NATO. E3-A budou sloužit do 2035 a už se za ně hledá náhrada teď. Samozřejmě s vyřešenou modernizací a posílením PVO efektorů a vyšším rozpočtem si pak můžeme začít hrát i s myšlenkou pořídit dva vlastní Global Eye (340 přeci jen už je spíše končící model) a spolu s tankovacími sety na C390 mít takové hezké malé letectvo. Jenže to je skutečně situace až když bude vyřešeno x dalších projektů a ten rozpočet bude 3%. Neříkám, že by se mi nelíbilo mít 2x GlobalEye a 2x L-410 s pasivními senzory, ale... to by se mi líbilo mít i mechanizovanou divizi, a pak ty MLRS, a pak hodinky s vodotryskem :wink:

aCHR od Rada DRS (součást Leonarda). Detekce Nano UAV - 3km, detekce středních dronů a vrtulníků, 15km. Funkce: SHORAD & C-UAS, C-RAM, Hemispheric Surveillance, APS, VPS & HFD. A shodou náhod součástí Iron Fist instalovaných na všech (takže pardon, 190 jsem myslel jen věžové, dohromady 246) CV90.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“