Problém je, že i kdyby dokázaly prorazit věž a explodovat uvnitř, tak to samo o sobě nepovede ke zničení lodi, pokud by měla dostatečně efektivní bezpečnostní opatření. To prokázal Lion v bitvě, i když jen díky pohotovosti posádky a Dogge Banku Seydlitz, opět díky pohotovosti posádky a potom ještě jednou u Jutska, kdy ale už zafungovala nová ochrana.
Problém tak opět není v pancéřování, ale v bezpečnostních postupech a jedná se tak o zmíněný zpětný zášleh. Že by německý granát prostřelil pancíř kryjící muniční skaldy, proti tomu zase svědčí fakt, že u Jutska není zaznamenán případ, kdy by německý granát probil pancíř silnější než 152 mm. Pravděpodobnější je probitá čela věže na Inviciblu, ale opět, to by samo o sobě nemělo loď zničit.
Právě že to dává poměrně dobrý smysl, Lion díky štěstí přežije, ale zbylé ne, protože spoléhat se na štěstí nelze. Hlavně, jak jsem psal výše, problém zde je, že exploze věže by neměla loď zničit, pokud má odbře nastavené bezpečnostní opatření. Je to právě zpětný zášleh do muničního skladu pod ní, který loď zničí, ne samotný zásah.A to je právě to, co se mi nechce věřit, že by stropní pancíř silný 108 mm byl fatálně zasažen u Lionu, který to souhrou náhod přečkal, ale stejně tak u tří dalších bitevních křižníků? Například HMS Invincible byla zasažená z mnohem menší vzdálenosti, kde se dá zásah střechy věže téměř vyloučit (viz. plochá trajektorie letu). Pošlu v dalším příspěvku, který jsem právě věnoval zničení HMS INVINCIBLE.
Zpětných zášlehů kromě už zmíněných bylo víc, Hrbek je v knize uvádí, z hlavy si je nevybavím. Navíc to nebylo vyloženě jen tím, že musela být zasažena věž. Problém na britských lodí byl obecný a byla zde velká laxnost prakticky ve všem a k tomu když se přičetla nestabilita korditu a jeho nesprávné skladování, byl to návod na katastrofu.
Nejde ani tak o to, že dojde k výbuchu a dál, ale spíše o to, že se postupně oheň prohoří tam kam nemá. Problém zde je to, že Britové neměli správný postup na lokalizaci požáru a i uložení prachových složí, které šíření napomáhaly. Nebylo tak ani otázkou, jestli se to stane, ale kdy.kacermiroslav píše: ↑22/7/2025, 17:53 To je právě to, čemu se mi moc nechce věřit. Mohlo by to platit v případě dělené munice, ale velmi nepravděpodobné v případě 4" (102 mm), kde prachová náplň je v nábojnici. Vlastní projektil měl dle typu 2,7 až 4,3 kg výbušné složky. V případě HMS Queen Mary se nakládalo 150 střel na hlaveň. Prostě si nedokážu představit okamžitou koncentraci výbuchu takovou, aby nějakým způsobem pronikla hluboko do nitra lodi do skladů munice pro hlavní děla.
Jelicone a Beatty sice v první reakci přisoudili zkázu křižníku slabému pancéřování, ale provedené vyšetřování stanovilo jako příčinu právě chybná bezpečnostní opatření a to nikdo ani tehdy ani následně nevyvrátil. Někde jsme dokonce i průběh vyšetřování četl, asi ho má právě Campbell ve své knize.