Legio I Germanica

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Hektor, Thór

Odpovědět
Uživatelský avatar
Thór
7. Major
7. Major
Příspěvky: 889
Registrován: 7/8/2008, 02:35
Bydliště: Chrudim

Legio I Germanica

Příspěvek od Thór »

Legio I Germanica: jedna z římských legií. Vděčí za své jméno tomu, že sloužila v germánských válkách.

Obrázek
Gaiu Iulius Caesar

Tato legie byl pravděpodobně založena v roce 48 př. nl Gaiem Juliem Caesarem, který potřeboval armádu ve své válce proti jeho kolegů-triumvirům a konkurenci Pompeia Magna. Legie učinila své první kroky na Dyrrhachium (jaro r.48).
Po r.41,byla v armádě Octaviana (pozdějšího císaře Augusta) a byla aktivní v boji proti Sextovi Pompeiovi. Mezi r. 30 a r.16 př.n.l., sloužila v Hispanii Tarraconensis, kde se zúčastnila Augustovi kampaně proti Cantabrianovi, která trvala od r.25-13 př. nl. To byla velmi dlouhá válka, do které se zapojily také Legio Augusta II, III Legio Macedonica, V Legio Alaudae, VI Legio Victrix, VIIII Legio Hispana, X Legio Gemina, XX Legio Valeria Victrix, a další legie, snad i VIII Legio Augusta. V těchto letech se první legie a II Legio Augustus podílely na budování Colonia Acci ve Španělsku. Veteráni byly dislokováni v Barceloně a Cartenně (v Mauretanii).

Obrázek
Na minci jsou zobrazeny standarty I. Legio Germanica a II. Legio Augusta

Později byla přesunuta na Rýnskou hranici, je možné,že hrála roli v Tiberiově válce proti Vindeliciům, keltskému království na horním Dunaji. Je pravděpodobné, že legie získala své příjmení po bitvě u jezera Konstanz. Později byla Germanica zaměstnána v průběhu kampaně Augusta proti nevlastnímu synovi Drusovi v Germania. Přítomnost vojáků v Nijmegenu lze vyvodit z archeologických nálezů.
V létě r.6 n.l.,měl Tiberius vést minimálně osm legií (VIII Augusta z Pannonia, XIII Gemina, XIV Gemina, XV Apollinaris a XX Valeria Victrix z Illyrica, XXI Rapax z Raetie a XVI Gallica z Germanie Superior + neznámé další jednotky) proti králi Markomanů Marobodovi (území dnešních Čech) zároveň I. Legio Germanica, V Alaudae, XVII, XVIII a XIX byly shromážděny k tažení proti Markomanům k útoku podél Mainz a Labe. Měla to být největší a nejgrandióznější operace, která byla kdy vedena s římskou armádou, ale povstání v Panonii ztížilo její výkon.

Obrázek
Náhrobek M. Mallia, pohřben v Carviu (Valkhof, Nijmegen)

Po bitvě v Teutoburském lese (9. září), její velitel Lucius Nonius Asprenas použil první legii Germanicu a pátou legii Alaudae na obsazení pevností v Germanii Inferior k zabránění germánského útoku na Belgii. Po této akci byla Germanica umístěna v Kolíně nad Rýnem, hlavním městě Germania Inferior. Je možné, že legie byla zvána Augusta, ale přišla o tento titul v r.19. Před r.28, byla přesunuta do Bonnu.
V r. 21, smíšená jednotka tvořená XX Legio Valeria Victrix a XXI Legio Rapax, s částí z I Legio Germanica, byla vyslána k potlačení povstání Turonů v Galii, kteří se vzbouřili proti těžkým Římským daním.
V r.67, se postavení císaře Nera stalo neudržitelné.Mnoho senátorů bylo nespokojeno a s několika guvernéry projednávalo jeho odstranění. Mezi těmito byli Lucius Clodius Macer z Afriky (založil I Legio Macriana Liberatrix) a Gaius Julius Vindex z jedné z provincií v Galii, kteří podpořili guvernéra Hispanie Tarraconensis, Servia Sulpicia Galbu, když prohlásili, že chtějí zbavit trůnu Nera.
To byla velezrada a vojsko z Germania Inferior (I Germanica, V Alaudae, Primigenia XV a XVI Gallica) vědělo, co to musí udělat. Pochodovalo na jih a porazilo Gaia Julia Vindexe. Vojáci předpokládali, že budou odměněni, ale byli zklamáni. Galba a nově postavená sedmé legie pochodovala na Řím. Nero spáchal pod tlakem okolností sebevraždu (červen r.68).

Obrázek
Hrobka Publia Clodia z první legie. (Rheinisches Landesmuseum, Bonn)

Z výše uvedených důvodů vojsko Germanie Inferior prohlásili jejich vlastního velitele Vitellia jako císař a pochodovaly na Řím (leden r.69). Velitel I Legio Germanica, Fabius Valens, hrál důležitou roli. Legie byly úspěšné, a Vitellius začal panovat jako Caesar. Nicméně, na východě,se Vespasian také rozhodl bojovat o římský stolec. Obě armády se střetly v blízkosti Cremony v severní Itálii, Porýnské legie, nebyly pro Vespasianovy vojáky žádným soupeřem.
Mezitím, v Germanii Inferior,byla katastrofa na spadnutí.Batavian se cítil „na koni“ protože Galba byl jako možný oponent odstraněn Batavianovými pretoriány, a vzbouřil se. Římský expediční sbor, která se skládal ze zbytků V Legio Alaudae a XV Legio Primigenia, byl poražen poblíž Nijmegenu, a ne o mnoho později, se tyto dvě legie ocitli obležené v Xanten. I když Herennius Gallus přikázal I Legio Germanica, XVI Legio Gallica a legiím z Germanie Superior, XXII Legio Primigenia, pokusit se zachránit obě legie v Xanten byly tyto donuceny ke kapitulaci v březnu r. 70. Ne o mnoho později, I Legio Germanica a XVI Legio Gallica dopadly stejně.
Trvalo několik měsíců, než nový císař Vespasian mohl vyslat silnou římskou armády zpět do Porýní. Potlačit Batavianovo povstání přikázal Quintovi Petilliovi Cerialisovi. Legie V Alaudae a XV Primigenia nikdy nebyly rekonstituovány. XVI Legio Gallica a IIII Legio Macedonica, který střežily Mainz, byly přejmenovány (XVI Flavia Firma a IIII Flavia Felix); zbytky I Legio Germanica byly přidány ke Galbově sedmé a stala známou jako VII Legio Gemina ( 'dvojí legie').

Znak první legie není znám, ale protože to byly císařské jednotky, odznak mohl být býk.

Údaje čerpány a přeloženy z:
article by Jona Lendering ©
Oxford Library
Ancient Warfare Magazine
Wikipedia
Naposledy upravil(a) Thór dne 4/3/2009, 21:22, celkem upraveno 10 x.
ObrázekObrázek
" Thór "

Kaphar hunnu bhanda marnu ramro
Hektor
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1022
Registrován: 28/5/2008, 15:49

Příspěvek od Hektor »

Thor chcel som to vyvesiť na nástenku ale asi na to potrebujem ešte jedného moderátora.
Zasraná demokracia, myslel som že ked som to tu dostal na povel tak zavediem despotizmus :-D
Inak skvelé články text je tak akurát aby si to prečítali aj lenivci a je to dosť poučné a informatívne, hod tam ešte nejaké obrázky pls keď to bude farebné bude sa to detom páčiť :-D
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Hektor: Na první stránku to hodit můžeš, jak na to víš, práva máš (kontroloval jsem). Jen by bylo opravdu velice vhodné dát někam nahoru nějaký obrázek, ideálně znak dané légie. Pak si tuhle poznámku klidně smaž.
Odpovědět

Zpět na „Řím“