Faktografické zdroje; nakládání, věrohodnost, jazyková specifika apod.

Co nejde zařadit do témat, odborné dotazy a příspěvky.
Alfik
7. Major
7. Major

Re: Četnické letecké hlídky, 1.část

Příspěvek od Alfik »

Je sice pravda, že slovo "strážit" se do češtiny dostalo ze slovenštiny, ale už před sto léty... takže je dnes už v jazyce zaužívané a běžné. Ke slovu "střežit" je tudíž synonymem.
Konec konců, slovo "dikobraz" by mohlo vyprávět - ba i závidět :lej:
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Re: Četnické letecké hlídky, 1.část

Příspěvek od jarl »

Martas2411 píše: 24/10/2024, 12:08 Myslím si, že většina pochopí co jsem tím myslel. Jinak nejsem profesorem češtiny a nemám ani korektora, jsem jen obyčejný báňský záchranář se strojírenským učilištěm a občas tu něco hodím. Jsem si vědom že nějaká ta chyba se tam najde, ale taky spoléhám na to že mi to čtenáři odpustí. Ono to není žádná sranda sesmolit takový dlouhý článek a dát mu nějakou podobu. Tož asi tak, toto je moje vyjádření a víc se v tom nehodlám patlat.
Pod to se klidně podepíšu. Někdy nestačím žasnout, jaké „odměny" se autoři píšící pro Palbu zadarmo a ve svém volném čase za svoji práci dočkají. Nemám nic proti upozornění na faktické chyby, ale vyčítat někomu takovou prkotinu je vážně na pováženou.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Koba
štábní praporčík
štábní praporčík

Re: Faktografické zdroje; nakládání, věrohodnost, jazyková specifika apod.

Příspěvek od Koba »

Objevil jsem toto staré vlákno, protože jsem nevěděl, kam dát následující informaci, týkající se kriminálního zneužití Facebooku:
Jak uvádí autorka Sarah Wynn-Wiliams v knize Bezohlední lidé, Nabídl tvůrce Facebooku, šéf a CEO a majitel společnosti Meta, pod kterou Facebook patří, Mark Zuckerberg své služby Donaldu Trumpovi v zájmu Trumpova zvolení prezidentem USA. Trumpova předvolební organizace měla z předchozích voleb databázi přispěvatelů, ze které se ale dalo vyčíst pouze jméno, banka a číslo účtu. Tuto databázi pustili Zuckerbergovi experti proti databázi uživatelů Facebooku a podařilo se jim většinu přispěvatelů identifikovat. Vzhledem k tomu, co o sobě průměrný uživatel FB všechno na síť nažvaní. Podařilo se jim z toho Trumpova vygenerovat profil typického Trumpova podporovatele a sociálně a kulturně ho definovat. Pak vygenerovali databázi typově shodných a dosud nezapojených uživatelů, kterou předali Trumpové předvolebnímu štábu. Ti je pak oslovili s žádostí o finanční příspěvek - většinou úspěšně, takže se z Donalda Trumpa stal kandidát s největším finančním kapitálem.

Protože tuto službu Zuckerberg nenabídl nikomu jinému, jedná se o zjevné zneužití dominantní tržní síly a navíc možnou diskriminaci - ostatních kandidátů.

Autorka naznačuje, že experti FB také lehce upravili algoritmy, které preferují (spíš filtrují) jaké zprávy dostanete, těm, kteří se na stránkách FB v minulosti vyjádřili o DT negativně, takže jim nyní chodila převaha negativních zmínek o ostatních kandidátech.

Soudní procesy autorky s FB zatím probíhají.

Sarah Wynn-Wiliams: Bezohlední lidé - jak jsem pracovala ve Facebooku - Moc. Chamtivost. Ztracené ideály.
Koba
štábní praporčík
štábní praporčík

Re: Faktografické zdroje; nakládání, věrohodnost, jazyková specifika apod.

Příspěvek od Koba »

Padl rozsudek, který může zásadně změnit sociální sítě: Meta a Google vědomě škodí

Přelomový verdikt amerického soudu může přepsat fungování sociálních sítí i celého internetu. Porota shledala technologické giganty Meta a Google vinnými z toho, že navrhly sociální sítě Instagram a YouTube tak, aby byly návykové. Obě společnosti se hodlají proti verdiktu odvolat. Žalovaly je rodiče dívky, která, jak uznal soud, měla psychické problémy právě kvůli závislosti na sítích.
Hodiny strávené na sociálních sítích, nekonečné scrollování a sledování krátkých, často bezvýznamných videí. Tak dnes tráví volný čas miliony dětí po celém světě. Soud v Los Angeles nyní potvrdil, že Instagram a YouTube u mladistvých vědomě podporují závislosti.

„Verdikt spočíval ve shledání Mety i YouTube vinnými ve všech bodech obžaloby. Zjistili, že Meta se chovala nedbale při způsobu, jakým navrhla a provozovala svou platformu. Zjistili, že Meta neposkytla varování, která by rozumná společnost měla poskytovat,“ prohlásil právní zástupce poškozených Mark Lanier.

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek ... _clipboard
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“