Phineas Taylor Barnum (1810-1891)

Britské, americké, ruské, japonské osobnosti a vojáci.

Moderátoři: Pátrač, Tkuh

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13268
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Phineas Taylor Barnum (1810-1891)

Příspěvek od Rase »

the-wonderful-albino-family-la-maravilosa-familia-albi-trimmed-67eb5f-1024.jpg

Phineas Taylor Barnum

Úžasná albínská rodinka z Madagaskaru - Rudolph Lucasie s manželkou a dětmi (ještě měli chlapce). Mají čistě bílou pleť, hedvábně bílé vlasy a růžové oči! Začátkem 60. let 19. století měli po tři roky vystupovat u Barnuma v New Yorku. Prý se narodili černým rodičům, ale tohle je potřeba brát s velkou rezervou, jelikož senzacechtivý pan Barnum si rád ony popisky přikrášloval. Dělal to ale dobře, jelikož tento americký podnikatel se stal zakladatelem legendárního cirkusu "Ringling Bros. and Barnum & Bailey".
Phineas Taylor Barnum (1810-1891) byl označován jako "Princ humbuků", neviděl nic špatného na bavičích nebo prodejcích využívajících švindl (neboli humbuk, jak to nazýval) v propagačních materiálech, pokud kupující za své peníze získal odpovídající hodnotu. Nicméně opovrhoval těmi, kteří peníze vydělávali prostřednictvím podvodu a klamali zákazníka (zejména ve své době populární spiritualisté). Roku 1835 si najal jakousi starou černošku, kterou vydával za 160 letou Joice Heth bývalou kojnou Washingtonovu. Tehdy se mu ještě moc nedařilo, ale roku 1842 koupil Scudderovu velkou sbírku kuriozit, kterou pak představoval pod názvem "Barnum's American Museum". Měl velký úspěch a během tří let vydělal 100 000 dolarů. Není se čemu divit, jelikož zde byla k vidění japonská mořská panna, vlnatý kůň, bílá černoška a podobně. Dokonce byl i představen panovnickým rodům Evropy (!) Velice zbohatl a roku 1854 napsal svou a autobiografii (neobyčejně upřímnou). Postupem času jej ale štěstí opustilo. V roce 1856 zbankrotoval (prý kvůli nešťastným spekulacím) a roku 1865 vyhořelo jeho New Yorské muzeum. Přesto dál podnikal, přednášel a psal o tom, jak zbohatnout. Roku 1868 kandidoval do kongresu za republikánskou stranu, leč propal. Za cenu milionu dolarů vybudoval roku 1870 obrovský cirkus s nímž objížděl svět.
Phineas Taylor Barnum se tak stal skvělým představitelem odvážné podnikavosti, jež chvástavou reklamou, drzostí, ale i vtipem, chytráctvím a nevyčerpatelnou vynalézavostí dovedl téměř geniálně kořistit ze zvědavosti a naivnosti lidské. Barnum měl obecně svérázná etická kritéria. Na druhou stranu se během občanské války vehementně angažoval proti rasismu a otrokářství a podporoval Unii, což mu vyneslo mimo jiné i žhářský útok od stoupence Konfederace. V roce 1875 byl zvolen starostou Bridgeportu v Connecticutu, kde pracoval na zlepšení zásobování vodou, přivedl plynové osvětlení ulic a prosazování zákonů o alkoholu a prostituci. Barnum byl ženatý s Charity Hallett od roku 1829 až do její smrti v roce 1873 a měli spolu čtyři děti. Několik měsíců po smrti své ženy se oženil s Nancy Fish, o 40 let mladší dcerou svého přítele. Žili spolu až do roku 1891, kdy Barnum zemřel na mrtvici ve svém domě. Byl pohřben na hřbitově Mountain Grove v Bridgeportu.

Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/P._T._Barnum
https://en.wikipedia.org/wiki/Ringling_ ... ley_Circus
https://picryl.com/media/the-wonderful- ... -trimmed-1
https://hdl.huntington.org/digital/coll ... 4/id/1806/
https://www.loc.gov/resource/pga.10166/
https://www.kabinetkuriozit.eu/

1024px-Panorama_of_Humbug_with_Jenny_Lind.jpg
PT_Barnum_1851-crop.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Osobnosti, vojáci, příběhy“