Kabinet Kuriozit

Galerie, Album, výroky o válce.

Moderátor: jarl

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Prodavač mumií (1875)
Autorem snímku je slavný fotograf Paul Félix Bonfils (1831-1885), který dlouho působil na Blízkém východě. Narodil se 8. března 1831 v Saint-Hippolyte-du-Fort. Se svou ženou Marie-Lydie Cabanis Bonfils (1837-1918) a jejich synem Adrienem (1861–1928), se roku 1867 přestěhovali do Bejrútu. Zde si otevřel fotoateliér "Maison Bonfils", který se v roce 1878 přejmenoval na "F. Bonfils et Cie". Bonfils fotografoval v Libanonu, Egyptě, Palestině, Sýrii, Řecku a Konstantinopoli. V roce 1872 vydal album Antická architektura (Architecture Antique, vydal Ducher press), ve které vyšly některé z jeho obrazů pořízené pro společnost Société française de photographie. Jeho práce dobře znali turisté, kteří do těchto zemí cestovali, jeho fotografie si kupovali jako suvenýry. Bonfils později otevřel další studio v Alès ve Francii.

Flix_Bonfils_-_Momies_Egyptiennes_(Egyptian_Mummies)_-_(MeisterDrucke-1239362).jpg

Černo-černý kohout pro metalisty i gotiky, aneb příběh černé slepice z Indonésie.
Cemanská slepice (indonésky: Ayam cemani) se vyznačuje sytě černou barvou, kterou způsobuje genetická mutace zvaná fibromelanóza. Černé je nejen peří, ale také zobák, hřeben, laloky, nohy a maso. Snášená vejce jsou poměrně velká, jejich hmotnost se pohybuje okolo 45 g a barvou jsou standardní krémová. Povahově jsou tyto slepice spíše plaché a k člověku nedůvěřivé. S jinými plemeny slepic se snášejí většinou dobře. Plemeno je chované především jako bojové a nosné. Cemanská slepice se jmenuje podle vesnice Cemani, v blízkosti města Surakarta na ostrově Jáva v Indonésii. Z popisu holandských emigrantů je známá z 20. let 20. století. Do Evropy byla dovezena v roce 1998. V ČR se chová od roku 2010.

630px-BlackChicken.jpg

Kolik Lucembursek se vejde do jednotlivých států Evropy (a Turecka)
Lucemburské velkovévodství je malý západoevropský vnitrozemský stát, sousedící s Belgií, Německem a Francií. Jeho rozloha činí 2 586 km² a jde tak o jednou z nejhustěji osídlených zemí na světě, na kilometr čtvereční připadá v průměru 206 obyvatel. Celková populace je 640 064 obyvatel. Lucembursko je jediné zbývající velkovévodství na světě a sídlí zde nejstarší parlament na světě (funguje dodnes od roku 963). Jde rovněž o jednu z nejbohatších zemí světa, s druhým nejvyšším HDP na obyvatele na světě.

428047604_895565789239018_4943415984363499870_n.jpg

Potulní Jenišové ve švýcarském Muothathalu kolem roku 1890
Jenišové jsou původně kočovnickou skupinou v západní Evropě, převážně v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Lucembursku, Belgii a částech Francie. Pocházejí z členů marginalizovaných a tuláckých chudých vrstev raného novověku a na počátku 19. století se začali definovat jako samostatná sociální skupina odlišná od obecného pojmu tulák. V tomto ohledu a také ve svém životním stylu připomínají skotské a irské travellers. Pojem jeniš původně označoval jazyk lidí na okraji společnosti a časem se začal používat i k jejich označení. Za synonymum pojmu Jeniš je někdy považován pojem jauner užívaný v 18. století nebo světští. Často byli Jenišové dáváni do souvislosti s Romy a Sinty, ale na rozdíl od nich nebyli definováni etnicky. Během druhé světové války se jich dotkly represe jen okrajově. Úřady je sice začaly oficiálně registrovat a měli být následně internováni v táborech Buchenwald, Dachau, Sachsenhausen a Neuengamme, ale válka skončila dřív, než mohla být tato snaha dokončena. Záznamy hovoří o tom, že pět Jenišů bylo deportovaných z Kolína nad Rýnem a celkem 279 "tuláků" z Nizozemí v roce 1944. Tito lidé jsou od roku 2012 zapsáni v památníku nacistických obětí z řad Romů a Sintů. Zajímavostí je, že mnohem krutější osud je nakonec čekal v poněkud nečekané zemi. Ve švýcarsku byly od 20. let odebírány děti kočovných Jenišů a dávány k adopci usedlým občanům. Mnoho dětí ale trpělo rovněž v dětských domovech a sirotčincích. Původně byl program zamýšlen jako charitativní snaha vyjmout děti z života v kriminálním prostředí bezdomovectví a tuláctví. Celkem bylo rodičům odebráno 590 dětí, které ale byly často umístěny v sirotčincích, ústavech pro duševně choré a dokonce i ve věznicích. Odebírání dětí dosáhlo vrcholu ve 30. až 40. letech 20. století, v letech před a během druhé světové války. Po veřejné kritice v roce 1972 byl program "Kinder der Landstrasse" (Děti silnice) roku 1973 zrušen. Vláda je oficiálně uznala jako národní menšinu a ratifikací Evropské jazykové charty v roce 1997 udělilo Švýcarsko jeništině status "teritoriálního nevázaného jazyka". Většina evropských Jenišů se v 19. a 20. století usadila a již nekočuje. V současnosti jich žije po světě zhruba 700 000, z toho 200 000 v Německu a 30 000 ve Švýcarsku. V Lucembursku žije přibližně 2 500 Jenišů, nejznámějším místem jejich soustředění je čtvrť Weimerskirch v Lucemburku.

Jenische_um1890_Muotathal_CHe.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Bobří strom kdesi kolem Chełmu, Lublinské vojvodství, Polsko
Bobři okousali strom hned z několika důvodů. První je, že se živí měkkou vrstvu dřeva, která se nachází těsně pod kůrou stromů (lýkem), ale i jejich větvemi. Vyhledává především vrby, olše, břízy a osiky. Na jaře a v létě konzumují i některé byliny. Na zimu si mohou shromáždit až 80 m³ dřeva. Uschovávají si jej pod vodou blízko svého hnízda. Dalším důvodem je stavba jejich přehrad a doupat. Tzv. bobří hrady mohou mít v průměru až 10 metrů a mohou vystupovat až 2 metry nad hladinu. Podlaha samotného doupěte je vždy nad vodní hladinou a je vystlané jemnou vegetací. Bobři své stavby průběžně opravují a vylepšují, obvykle tak vydrží několik generací. Částečným prokousáváním stromů si též dokáží obrušovat zuby, které jim rostou po celý život. Bobři kácí stromy dolními řezáky, přičemž ty horní slouží jako páka. Jsou schopni porazit strom o průměru 1 m, i když běžně kácí stromy mnohem menší. Jeden bobr je schopen porazit stromek s kmenem tlustým 12 cm do půl hodiny. Bylo pozorováno, jak dva bobři společně pokáceli osiku o průměru čtvrt metru za 4 hodiny. Autorem titulní fotografie Dariusz Kostecki.

2024-02-15+12.jpg

Neúspěšný návrh na budovu Reichstagu z roku 1871
Německý architekt Friedrich Gösling (1837-1899) představil roku 1871 svůj návrh na stavbu říšského sněmu. Šlo v podstatě o novogotický soubor věží a výstupků, které zdánlivě směřují k nebi. Používal vertikalitu k promítání pocitu optimismu ohledně Německa a jeho budoucnosti. Ve svém soutěžním příspěvku se tak výrazně odklonil od neoklasicistního designu, který byl nakonec postaven. Můžeme zde vidět i jisté srovnání s tvorbou slavného katalánského architekta Antoni Gaudího (1852-1926), které ale Gösling předchází o několik desetiletí. Není však jasné, že by zde došlo k ovlivnění. Oba muži totiž byli silně ovlivněni gotickým stylem středověku, který byl velmi zaměřen právě na vertikalitu. Göslingův Reichstag ale nabízí ještě něco navíc. Téměř každý prvek jeho návrhu směřuje nahoru a zdá se, že spodní prvky se shlukují kolem centrální věže, jako by se k sobě choulily, aby byly co nejblíže k nejvyššímu prvku. Konečným výsledkem je budova, která doslova vybízí ku vzhlédnutí. Obecně jde o prvek využívaný u náboženských staveb, ale v tomto případě v podstatě říká, že jediným limitem německého lidu je samotné nebe a sláva Německa se bude "dotýkat hvězd".

Gösling-Abt._12_Best._32_GF_333.JPG

Pokud budete někdy cestovat po Francii a uvidíte v dálce staveníčko podobné malému zámku či hrádečku, vězte, že se rozhodně nejedná o stavbu, ve které se v dávných dobách ukrývali princové. Jsou to totiž holubníky. Kamenné stavby tyčící se do výšky několika desítek pater, které ve svých četných malých hnízdních výklencích dokázaly pojmout několik tisíc opeřenců. Ony "holubí díry" se nazývaly "boulins" a do každé se vešel přesně jeden pár holubů. Cílem těchto mohutných struktur byl nejenom nepřetržitý přísun masa a vajec, ale holubník také zajišťoval hnojivo, které bylo vyhledávané majiteli vinic i sadů. Využívalo se rovněž peří těchto ptáků, o kterém se věřilo, že spaní na matraci naplněné holubím peřím povede k dlouhému životu. Šlo tak o velmi cennou komoditu. Nejde se tak divit, že právě holubům stavěli jejich majitelé takto pozoruhodné "hrady".

pigeonniers1.jpg
1276e080f84c8c090b239b762a8d694f.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Pan lachtan si pochutnává na nebohém měsíčníkovi
Sérii pozoruhodných fotografií zachytil fotograf Ralph Pace u pobřeží San Diega. Obvykle tyto obrovské ryby napadají jen velcí predátoři jako žraloci a kosatky, ale lachtani se o to pokoušejí jen zřídka – a rozhodně ne u takto velkých exemplářů. Lachtani obvykle jen trhají ploutve měsičníků ale nekonzumují je. Tento jej však napadal a požíral jeho vnitřnosti více než hodinu. Měsíčník svítivý (Mola mola) žije na volném moři mírného a tropického Atlantského, Tichého a Indického oceánu. Tito pomalí, rozvážní plavci se živí hlavně živočišným planktonem, medúzami i menšími druhy korýšů a ryb. Navzdory svému vzhledu jsou tato zvířata extrémně atletická a je známo, že se potápějí za potravou až do hloubky 792 metrů. Každý den se vracejí na povrch, aby se zahřáli, což jim umožňuje zůstat v hloubce delší dobu. Často tedy plavou těsně u hladiny s hřbetní ploutví vystrčenou ven nebo leží na boku. Podle některých odborníků se ale takto nezahřívají, ale jde o poraněné nebo nemocné jedince. Měsíčník svítivý je schopen se naučit krmení z lidských rukou. Je ale lepší se s nimi moc nekamarádit. Je o nich totiž známo, že hostí více než 40 různých parazitů - ve skutečnosti mají někteří jejich parazité dokonce své vlastní parazity. Měsíčník má pro svou ochranu pevnou kůži zpevněnou kostmi, ale tato ochrana je nejtenčí právě těsně pod ústy. Hladový lachtan se tam mohl poměrně snadno dostat do jeho tělesné dutiny.

424867519_799386068897024_8601647645336638582_n.jpg

Antarktida bez ledové krusty
Všude taje sníh a tak si ukážeme, jak by vlastně vypadala Antarktida bez bílého závoje. Její povrch pokrývá ledový příkrov o průměrné tloušťce 1,9 kilometru. Je zde zamrzlých asi 70 % světových zásob sladké vody, která by v případě tání zvedla hladinu světového oceánu o téměř 60 metrů.
Před desítkami miliónů let v Antarktidě nebyla ledová pokrývka, ale lesy. V období křídy (před 145 až 66 miliony let) zde bylo výrazně tepleji než dnes a podmínky v okolí Jižního pólu byly prakticky tropické. Led se objevil přibližně před 46 milióny let a o 12 milionů let (počátkem oligocénu) došlo k masivnějšímu zalednění. Ledová pokrývka zde je nepřetržitě 14 miliónů let, tedy výrazně déle než se původně předpokládalo. Aktuálně je objem ledu na Antarktidě 25,4 mil. km³. Maximální mocnost antarktického ledovce je 4776 m, přičemž průměrná mocnost činí 1829 m. Jediná území bez ledu, která lze v Antarktidě spatřit, tvoří horské vrcholy, nunataky a oázy, jako např. Suchá údolí McMurdo. Nachází se zde ale též několik vodních ploch. Zajímavostí jsou dvě jezera, která patří k nejslanějším na světě - Don Juan Pond (slanost vody 44,2 %) a Vanda (35 %). Mezi původní druhy živočichů patří roztoči, hlístice, tučňáci, tuleni a želvušky. V letních měsících pobývá na místních výzkumných stanicích asi 5 000 lidí, avšak v zimě jejich počet klesá na přibližně 1 000. Navzdory odlehlosti má lidská činnost na kontinent značný vliv v podobě znečištění, úbytku ozonové vrstvy a změny klimatu. V roce 1989 byla Antarktida vyhlášena chráněným národním parkem. V roce 1994 pracovaly členské státy Antarktické smlouvy protokol o ochraně životního prostředí, který předpokládá úplný zákaz využívání ložisek nerostných surovin.

422088460_797328505769447_1185599033022616082_n.jpg

Americká herečka Zendaya byla na premiéře sci-fi filmu Duna 2 k vidění v neobvyklé futuristické zbroji. Konkrétně jde o oblek robota který navrhl roku 1995 francouzský módní návrhář Thierry Mugler. Vytvořen byl ve spolupráci s umělcem Jean-Jacquesem Urcunem, který vyvinul nové techniky k dosažení designérovy vize. Práce trvaly celkem šest měsíců. V podstatě jde o zbroj z chromové oceli, která má výřezy z plexiskla. Robotický oblek byl představen na módním molu v roce 1995, během Muglerovy 25. výroční show v Paříži. V minulosti jej kupříkladu oblékla i Madonna a v roce 2022 byl součástí výstavy Brooklynského muzea v New Yorku. Vlastní verzi zbroje (vytvořenou Casey Cadwalladerem) nosila Beyoncé během svého "Renaissance World Tour" v červnu 2023. Thierry Mugler se nechal inspirovat postavou Maschinenmensch (člověk-stroj) z kultovního antiutopického filmu Metropolis z roku 1927. Scénáře k tomuto nejslavnějšímu německému filmu napsala Thea von Harbou (1888-1954), která se původně snažila snímek i režírovat. Nakonec se tohoto úkolu chopil její tehdejší manžel, rakouský expresionista Fritz Lang (1890-1976). Jedná se o jeden z nejdražších filmů (v té době) vůbec – stál 5,3 miliónu tehdejších marek (dnes 535 mil Kč). Film financovalo velké německé studio UFA a jeho komerční neúspěch studio téměř zničil. Na svou dobu se jednalo o film s vynikajícími vizuálními efekty, které byly překonány až ve druhé polovině 20. století. Z dnešního pohledu působí poněkud nabubřele a melodramaticky. Například poslednímu záběru snímku je vyčítána i naivita a kýčovitost. Přesto jde o jeden z prvních snímků z žánru science fiction.

Výstřižekrerdfdf.JPG

Detail vysušené lidské hlavy, scvrklé na velikost pěsti
Jedná se o trofej ze zabitého nepřítele, kterou vyrábí jihoamerický kmen Chívarů. Chívarové tradičně obývají okrajovou oblast Velké Amazonie v podhůří ekvádorských a peruánských And, především horské pralesy a savany. Pěstují zejména maniok, kukuřici, tabák, papriky a jinou zeleninu. Od Kečuů místy převzali i pěstování brambor, chov lam a morčat. Velmi významný je i lov drobné zvěře (opice, ptáci), prováděný dodnes často foukačkou a otrávenými šípy. Foukačky a také oštěpy používali i v boji – Chívarové jsou jedni z mála indiánů, kteří neznají luk a šípy. V minulosti nejvíce prosluli jako lovci lebek. Trofejí ze zabitých nepřátel však není lebka samotná, ale vypreparovaná kůže – tsantsa. Tsantsa vznikne stažením celé kůže z hlavy, jejím pomalým vysoušením a smršťováním za pomoci ohřátého písku, popela a bylin. Správně vyrobená tsantsa má zhruba velikost pěsti, přičemž si zachovává všechny rysy obličeje. Její ústa a oční víčka jsou zašita rostlinným vláknem. Celý proces zdokumentoval roku 1961 polský cestovatel Edmundo Bielawski. Muž, který zabil nepřítele, měl právo nosit z něj vyrobenou tsantsu jako amulet na hrudi. Právě kvůli tsantsám měli Chívarové mezi bělochy dlouho pověst kanibalů, avšak neprávem. Chívarové věřili, že v tsantse sídlí duše zabitého nepřítele, která válečníkovi umožní ovládat práci jejich manželek a dcer. Vzhledem k tomu, že ženy pěstovaly maniok a připravovaly čiču (maniokové pivo), které společně poskytovaly převážnou část kalorií a sacharidů ve stravě Chívarů, byla ženská práce zásadní pro biologický a společenský život celého kmene. Koncem 19. století a začátkem 20. století začali Evropané a Američané obchodovat s těmito domorodci a výměnou za průmyslové zboží (i zbraně) žádali právě tyto scvrklé hlavy. Výsledkem byl nárůst kmenových válek, včetně lovu hlav. To přispělo k tomu, že Chívarové byli vnímáni jako násilníci.

3322_10607400_0.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
parmezano
7. Major
7. Major
Příspěvky: 554
Registrován: 17/3/2012, 16:17

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od parmezano »

jednu takovou vysušenopu dovezli do Československa cestovatelé J.Hanzelka a M. Zikmund
Obrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Někde ve Velké Británii zdobí plot u domku jezdecký meč vzor 1885 nebo 1890. Pro zajímavost uvedu, že některá zábradlí v Londýně jsou dokonce vyrobena z jakobitských mečů ukořistěných po bitvě u Cullodenu (1746) - poslední polní bitvy vybojované na britské půdě. Zdroj fotografie Easton Antique Arms.

417465989_1279859109598470_737571388117503781_n.jpg

Členové fotbalového týmu Bethune-Cookman College, na Daytona Beach v lednu 1943
Historie amerického fotbalu začala někdy v 19. století v Anglii, kdy William Webb Ellis (1806-1872), hráč obyčejného fotbalu znuděný tím, že s míčem mohl manipulovat pouze nohama, se rozhodl jednoduše míč zdvihnout a běžet s ním. Přestože to bylo v rozporu s pravidly fotbalu, ostatním hráčům se to líbilo a tak se zrodilo ragby. Nový sport se rychle stal světově oblíbeným a v polovině 19. století si našel cestu do Ameriky. Rozšířil se hlavně mezi univerzity na severovýchodě a netrvalo dlouho a představitelé tohoto sportu z Harvardovy a Yaleovy univerzity se roku 1876 setkali v Massachusetts, aby se dohodli na pravidlech ragby, která byla podobná jako v Anglii. Namísto kulatého míče se ale univerzity rozhodly používat míč vejcovitého tvaru a název sportu byl změněn z ragby na americký fotbal. Následně ještě hráč Walter Chauncey Camp (1859-1925) prosadil několik změn pravidel, čímž se oba sporty osamostatnily. Díky tomu je Camp historiky považován za otce moderního amerického fotbalu. Autorem fotografie je Gordon Parks a koloroval Jackson.

428602807_927056205969909_5680090736069977094_n.jpg

Nils Olav při přehlídce na počest jeho povýšení do rytířského stavu v roce 2008
V roce 1978 poručík Nils Egelien při návštěvě Edinburské Zoo navštívil i pavilón tučňáků a jednoho si zamiloval tak moc, že ho pro svůj pluk adoptoval. Tučňák poté dostal jméno Nils Olav, na počest svého adoptivního "otce" a norského krále Olafa V. (1903-1991). V armádě dostal hodnost svobodníka a byl povyšován pokaždé, když pluk Královy Gardy navštívil Edinburskou Zoo. V roce 1982 byl povýšen na desátníka a v roce 1987 na seržanta, Nils Olav však krátce po svém povýšení uhynul, nahradil jej tedy Nils Olav II., dvouletý Tučňák Královský. Ten byl roku 1993 povýšen na štábního rotmistra a roku 2001 mu byl udělen titul čestného člena pluku. Dne 18. srpna 2005 byl povýšen a také mu byla odhalena bronzová socha. Další významnou událostí bylo jeho pasování do šlechtického stavu, 15. srpna 2008 mu norský král Harald V. udělil titul Sir, jakožto prvnímu tučňákovi v norské armádě! Nilsovu povýšení přihlížely stovky lidí a 130 gardistů udělalo slavnostní přehlídku. Norský král Harald V. ve své řeči řekl, že je Nils "ve všech ohledech kvalifikovaný k tomu, aby obdržel tu čest stát se šlechticem". Nils Olav II. uhynul v roce 2016 a nahradil jej Nils Olav III., který byl 22. srpna 2016 povýšen na brigádního generála a srpnu 2023 na generálmajora.

123834502_679882935998272_9029171786232357853_n.jpg

Obraz německého renesančního malíře Hanse Holbeina mladšího z roku 1533, proslul pozoruhodnou optickou iluzí. Podlouhlý předmět ležící v popředí na podlaze mezi oběma vyslanci je lebka - motiv vanitas (nicotnost). Lze ji však jako takovou rozpoznat pouze při pohledu na obraz zboku a to pod velmi ostrým úhlem, protože je značně deformovaná (anamorfická, perspektivně zkreslená). Je tedy možné, že obraz měl viset na schodišti, kde by byl pozorován zešikma, a lebka tak mohla skvěle vyniknout. Vanitas (latinsky prázdnota, nicotnost) je klíčový pojem biblické knihy Kazatel, poukazující na pomíjivost a marnost života a lidského úsilí. Ve výtvarném umění se tak nazývají díla, která nicotnost a pomíjivost tematizují; do jisté míry se překrývají s tématem memento mori (pamatuj na smrt, tedy nezapomeň že jsi smrtelný). Téma vanitas bylo zvlášť populární v Nizozemí 16. a 17. století. Tehdy v umění vznikala zátiší zobrazují předměty symbolizující smrt (lebka), čas (hodiny), pomíjivost (vadnoucí květy a hnijící ovoce) nebo marnost zábavy (hudební nástroje či karty).

ce097dd26a9e053d0f122c879fe7cbe6.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 10/4/2024, 06:24, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3651
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od seabee »

Zákon neočekávaných důsledků
Tentokrát zaúčinkoval veskrze kladně: V důsledku padesátiletého programu na záchranu obřích galapážských želv vzrostla ostrovní populace albatrosů!
Obří želvy totiž při svém pohybu za potravou a pářením vytvářejí ve vegetaci jako buldozery dlouhé rovné koridory, které slouží albatrosům jako přistávací a startovní dráhy.
p0hcypq0.jpg
Albatros galapážský s rozpětím křídel až 2 m totiž potřebuje, ve srovnání se svými příbuznými - albatrosem stěhovavým a albatrosem královským, kteří na svých teritoriích využívají oceánské větry, delší rozběh i doběh.
p0hcyq4w.jpg
Zdroj: Iniciativa Galápagos, Alamy via BBC News Future Planet
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Raiden
praporčík
praporčík
Příspěvky: 397
Registrován: 10/5/2023, 20:47
Bydliště: Praha

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Raiden »

Zajímavé, člověk se tu dozví věci :up:
雷電
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Belgický voják Optatius Buyssens byl v září 1914 na nočním průzkumu poblíž města Lebbeke. V kapse na hrudi měl kovové mince, jejichž cinkání jej prozradilo a přilákalo palbu německého pěšáka. Ten mířil natolik přesně, že zasáhl právě onu šestici mincí, které však projektil bezpečně zastavily. Optatius padl na zem a dělal mrtvého. Nepřítel jej sice ještě kopl do hlavy, ale lest vyšla a později se spolu s dalším zraněným spolubojovníkem vrátil zpět k vlastním liniím. Optatius Buyssens válku přežil a zemřel až v roce 1958.

Optatius Buyssens.jpg

4700 let staré klubko příze nalezené poblíž jezera Bienne ve švýcarské obci Lüscherz
Nejstarší doklady o předení pocházejí z období před 20 000 lety. Podle nálezů z roku 2009 u gruzínské obce Dzudzuana však měly být vyrobeny první lněné příze už asi 32 000 let před naším letopočtem. Ze starší doby kamenné pochází nejstarší nástroje k předení – vřeteno s přeslenem. Ve druhé polovině 1. tisíciletí byl pravděpodobně v Indii vynalezen kolovrat.

4,700-year-old ball of yarn found near Lake Bienne. Lüscherz, Switzerland, around 2700 BC.jpg

Švédská skokanka do výšky Gunhild Larking odpočívající během Olympiády v Melbourne (1956)
Gunhild Maria Larking je bývalá švédská výškařka. Soutěžila na Letních olympijských hrách 1952, Mistrovství Evropy v atletice 1954 a Letních olympijských hrách 1956 a umístila se na devátém místě v roce 1952 a na čtvrtém místě v letech 1954 a 1956. V letech 1952 až 1956 získala pět po sobě jdoucích národních titulů. Narodila se 13. ledna 1936 v Jönköpingu a pořád žije - aktuálně jí je 88 let. Autorem titulního snímku je George Silk.

Swedish high jumper Gunhild Larking from the 1956 Summer Olympics in Melbourne, Australia.JPG

Veselý hřbitov je místem plným zářivých barev, vtipných hlášek a rozverných obrázků
Dokonce je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Najdeme jej pod vrcholky Karpat na severu Rumunska nedaleko hranic s Ukrajinou. Konkrétně ve vesnici Săpânţa v Maramureši. V současné době je na hřbitově zhruba 800 dřevěných křížů s dominantní modrou barvou a pestrými portréty zesnulých v lidovém stylu. Každý z nich je na svém pomníčku zobrazen s tím, co jej nejvíc charakterizovalo – většinou je to povolání, nějaká záliba nebo způsob smrti. Takže na křížích vidíme pastýře, přadleny, hospodyně, truhláře i horníky, řidiče aut, traktorů či kamionů, opraváře televizí, vojáky i kněze, stejně tak jako pijana, tchyni nebo funkcionáře komunistické strany. Pod každým obrázkem je navíc vyřezán veršovaný epitaf, který vypráví nejdůležitější události ze života člověka, jenž je pod křížem pochován. Epitafy jsou jakousi kronikou života místních obyvatel, protože popisují jejich práci, myšlenky i pocity. Leckdy i humorně laděné verše. Jeden z náhrobků kupříkladu nese nápis: "Zde pod tímto křížem leží má tchýně. Kdyby žila o tři dny déle, tak bych tu ležel já a tento nápis by četla ona." .D Tvůrce unikátního hřbitova se jmenoval Ioan Stan Pătraş (1908-1977) a byl známým sochařem, malířem i lidovým básníkem. První kříž zasadil v roce 1935 a původně vznikaly přesně podle starého modelu. Teprve po několika letech začal tvořit o něco humornější kříže. V roce 1977 převzal jeho dílo Dumitru Pop Tincu, který tvoří kříže ještě veselejší. Malba na dřevě však vydrží pouze 10 let, načež začne postupně chřadnout a chátrat.

424976739_803908085111489_7302872481536473616_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Jak drobné je naše Slunce oproti svým větším příbuzným
Slunce je hvězda ve středu Sluneční soustavy, obíhající okolo středu Mléčné dráhy ve vzdálenosti od 25–28 tisíc světelných let. Hmotnost Slunce je asi 330 000krát větší než hmotnost Země. Jde o kouli žhavého plazmatu, přičemž každou sekundu se v jádře Slunce přemění asi 600 milionů tun vodíku na helium a při tomto procesu se přemění 4 miliony tun hmoty na energii. Jeho výkon činí zhruba 4×1026 W, z čehož na Zemi dopadá asi 0,45 miliardtiny. Teplota na povrchu činí asi 5 800 K, proto je lidé vnímají jako žluté (byť maximum jeho vyzařování je v zelené části viditelného spektra). Slunce je staré přibližně 4,6 miliard let, což je řadí mezi hvězdy středního věku. Bude svítit ještě asi 5 až 7 miliard let. Průměr Slunce je zhruba 1 400 000 km, což činí asi 109 průměrů Země. Jeho objem je tedy přibližně 1,3 milionkrát větší než objem Země.

431041418_378299021662936_6674254339818988199_n.jpg



Parožnatky (Platyceryum) se řadí mezi kapradiny osladičovité a díky svým listům jsou stále více oblíbené mezi milovníky pokojovek. Jedná se o epyfit - tedy organismus, který roste na povrchu jiné rostliny a získává vlhkost a živiny ze vzduchu, deště, vody (v mořském prostředí) nebo z rostliny samotné, kolem které se kolem ní hromadí zdroje živin. Rostou od jižní Ameriky, přes Afriku, jižní Asii a částečně také na nové Guinei. Rozeznáváme okolo dvaceti druhů této kapradiny, u nás se převážně pěstují Platycerium bifurcatum a Platycerium superbum. Dospělé rostliny mají trsovité kořeny vyrůstající z krátkého oddenku a nesou dva typy vějířků - bazální a plodné vějířky. Bazální listy jsou sterilní, štítovitého nebo ledvinovitého tvaru a laminované proti stromu, aby chránily kořeny kapradiny před poškozením a vysycháním. U některých druhů vyroste horní okraj těchto listů do otevřené koruny laloků. Tyto rostliny, které zachycují dešťovou vodu, padající lesní odpadky, ptačí/zvířecí trus, a dokonce i příležitostně padlé uhynulé zvíře, si po mnoho let budují svůj vlastní "kompostový" systém výživy. Množí se převážně výtrusy, ale některé druhy tvoří oddenky. Edemitní druhy, převážně z Asie jsou považovány že ohrožené, kvůli tzv.rostlinnému pytláctví. Pěstují se na slunném místě, ovšem bez přímého slunce, nesnesou sucho a milují zálivku do středu listů, což mnoho začátečníků neví. Na foto vzácnější Platycerium ridley.

421842150_122116784192214513_3337012349636108969_n.jpg

Čechoameričan, výsadkář co seskočil v Normandii a plukovní šampion v boxu
Harry Hudec (1922-2007) byl potomkem českých emigrantů do Spojených Států. Jeho otec František Xaverský Hudec (1885-1950) z Nevězic u Písku, po roce 1900 emigroval do USA a žil v Ohiu. Zde se oženil s Jessie Ewards (1885-1946) z Virginie, narodily se jim děti Margaret (1916), Frank Hudec Junior (1919) a 16. března roku 1922 zmíněný Harry. Harry Hudec sloužil během války u 508th Parachute Infantry Regiment 82nd Airborne Division, slavné výsadkové divizi "All American". Ráno 6. června roku 1944, přesně v 1:30, se účastnil výsadku nad Normandií a zapojil se bojů o Kótu 30 (Hill 30) mezi Chef du Pont a Picauville. Dne 15. června byl raněn do nohy a po čtyři dny se schovával na usedlosti místních farmářů, kteří mu ošetřením zachránili život. Když se začali blížit Němci, nepozorovaně uprchl a narazil na americkou hlídku, která jej nechala evakuovat. S farmářem a jeho rodinou zůstali celoživotními přáteli a naposledy farmu navštívil 6. června 2004 při 60. výročí vylodění v Normandii. Do boje znovu seskočil 17. září 1944 v rámci největší výsadkové operace v dějinách - Market Garden. Prošel také boji v Ardenách u Bastogne. Kromě bojových zásluh byl také plukovním šampionem v boxu. Se svými 207 centimetry byl na výsadkáře neobvykle vysoký. Harry Hudec zemřel v roce 2007 v rodném Celvelandu v Ohiu ve věku 85 let a je pohřben na hřbitově Memorial Park Cemetery ve městě Sedalia, Pettis County, ve státě Missouri. Tento snímek byl s největší pravděpodobností pořízen v dubnu 1945 ve Frankfurtu nad Mohanem během cvičných skoků. Na fotografii je oděn do výsadkového kompletu, ale zajímavostí je, že místo sumek na zásobníky pro samopal Thompson má na sobě kořistní sumky k německému samopalu MP40. Na levém rameni má pohotovostní obvaz. Padák je modernizovaný T-7. Je oblečený do standartní uniformy M43 s upravenými kapsami na kalhotách, na levé noze má pro výsadkáře typicky přidělaný bojový nůž M3. V pravé ruce drží výsadkovou helmu M1C. Kromě Harryho v 82. Výsadkové divizi sloužili i jiní čechoameričané, například Raymond Holub, Dominic Bursa, Joseph Cerny, John Majka, Albert Chmura, Leonard Jakub, Joseph Kroupa, Richard Kubik, Russell Majer, George Reka, Louis Slama, nebo Alexander Sopka.

157496054_3825280894218944_1255420960939947925_n.jpg

Šroubový kompresor od společnosti MAN
Jedná se o typ plynového kompresoru, který používá šroubový mechanismus s kladným rotačním posunem. Běžně se používají jako náhrada pístových kompresorů, kde jsou zapotřebí velké objemy vysokotlakého vzduchu, a to buď pro velké průmyslové aplikace, nebo pro provozování výkonných vzduchových nástrojů, jako jsou kladiva a rázové utahováky. Proces stlačování plynu rotačních šroubů je plynulý posuvný pohyb, takže dochází k velmi malému pulzování nebo rázovému proudění, jako je tomu u pístových kompresorů. Kompresní blok je složen ze dvou asymetrických, šroubových rotorů, které se točí proti sobě. Plyn, který blok nasaje do prostoru mezi rotory, prostupuje šroubovicemi a otáčením se prostor mezi nimi zmenšuje. Takto stlačený vzduch vychází z kompresního bloku k dalšímu zpracování. Šroubový kompresor je určen pro trvalou zátěž, má dlouhou životnost, nízkou hlučnost a stláčení probíhá bez pulzací. Nevýhodou je cena, nevhodnost pro přerušovaný chod výroby a nutná přesná dimenzace, případně frekvenční měnič (poslední dobou velmi oblíbené). Šroubový kompresor byl poprvé patentován v roce 1878 Heinrichem Krigarem v Německu, ale jeho patent vypršel, aniž by byl postaven funkční stroj. Moderní šroubový kompresor vyvinul švédský inženýr Alf Lysholm (1893-1973), když hledal způsob, jak překonat přepětí kompresoru v plynových turbínách. Návrh si nechala roku 1935 patentovat společnost Ljungstroms Angturbin AB (pro niž Lysholm pracoval) a poté byl široce licencován dalším výrobcům. V roce 1951 byla společnost přejmenována na Svenska Rotor Maskiner (SRM). V roce 1952 byl poprvé použit skotskou strojírenskou společností Howden řezací stroj Holroyd k výrobě spirálových rotorů kompresoru, což výrazně snížilo náklady i dobu výroby. V roce 1954 Howden a SRM společně vyvinuly první šroubový kompresor zaplavovaný olejem. Což zajišťovalo jak chlazení, které umožňovalo vyšší tlakové poměry, tak eliminaci rozvodových kol. Asymetrické rotory byly poprvé patentovány společností SRM a následně komerčně představeny společností Sullair v roce 1969. Zavedení asymetrických rotorů zlepšilo těsnění a dále zvýšilo účinnost.

431168421_812038597631771_6099303635113048901_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Pštrosí žokej v ulicích Bruselu (1933)
Pštrosi jako tažná zvířata před otevřenými povozy se vyskytují již v řecké mytologii. Ve třetím století našeho letopočtu se údajně nechal vozit povozem se zapřáhnutými pštrosy Gaius Valerius Firmus, guvernér římského Egypta v letech 245 až 248. Příležitostně se v historii objevuje i snaha využít pštrosů k závodům. Pštrosi byli trénováni v některých oblastech severní Afriky a Arábie podobně jako závodní koně. Pštrosí závody byly v USA kritizovány organizací Animal rights, nicméně je jen malá pravděpodobnost, že se budou dále rozšiřovat vzhledem k nesnadnému sedlání těchto zvířat. Pštrosi jsou navíc nechvalně známí svou popudlivou povahou. První pokusy s chovem pštrosů proběhly v Evropě na dvoře císaře Barbarosy. Fridrich I. Barbarossa (1122-1190) se ovšem chybně řídil biblí, protože se pokusil nechat vysedět pštrosí vejce jen horkým sicilským sluncem. Uprostřed 19. století vypsal ženevský doktor Grosse a pařížský obchodník Chagott cenu za první úspěšné vylíhnutí pštrosích vajec. První úspěchy v odchovu dosáhli v roce 1857 v Alžírsku a krátce na to princ Demidoff ve Florencii. Poslednímu se potěšil odchov 8 kuřat ze dvou snášek. První odchov v ZOO byl dosažen koncem posledního století v Marseille. Do Německa byli pštrosi dovezeni poprvé 1906 Karlem Hagenbeckem. O výborné schopnosti adaptace pštrosů hovoří fakt, že u Sterlingennu (poblíž Hamburku) zdárně přečkali několik mrazivých zim. V tomto období byl chov pštrosů v jižní Africe již široce rozvinut a byl blízko svému prvnímu vrcholu. Zájem farmářů zde vzbudili kolem roku 1860 a jejich úspěchu napomohlo pěstování vojtěšky (ideální krmivo pro pštrosy) a zavedení oplocení drátem. Rozmnožování pštrosů v průmyslovém měřítku pak napomohl vynález parafinové líhně v roce 1869. Kolem roku 1910 vyvážela Jihoafrická republika ročně 370 000 kg pštrosího peří a postupně začaly vznikat farmy i v Severní Africe, v USA a v Evropě. Obliba chovu pštrosů dosáhla v roce 1913, ale pak náhle skončila s počátkem první světové války. Teprve mnohem později si získal oblibu chov pštrosů na kůži a následně i maso. V současné době žije více než 80 % světové populace pštrosů na farmách nebo v zoologických zahradách. Bez domestikace by byli pštrosi dnes určitě ohroženi vymřením.

409005352_930914512250745_5467165681757514975_n.jpg

Slavný vynálezce Nikola Tesla vyhlíží ze své laboratoře v Colorado Springs v roce 1899. Nápis před dveřmi hlásá "Velké nebezpečí, drž se venku".

Nikola Tesla vyhlíží ze své laboratoře v Colorado Springs v roce 1899. Nápis před dveřmi hlásá Velké nebezpečí, drž se venku..jpg

První podvodní fotografie (1899)
První podvodní fotografii vytvořil roku 1899 francouzský oceánolog a fotograf Louis Marie-Auguste Boutan (1859-1934), jehož cílem bylo lidem zprostředkovat taje podmořského světa. Boutan spolu s bratrem vynalezli roku 1893 vodotěsný fotoaparát a zajímavostí je, že bylo možno nastavit membránu a nastavit spoušť. Největším problémem ale bylo, jak samotný snímek nasvítit, jelikož pod vodou bylo jen minimum přirozeného světla. Navíc po dlouhou dobu, jelikož vytvoření snímku trvalo přibližně 30 minut (!) Pro nasvícení scény tak využili pálení petroleje v uzavřeném sudě, kde se rovněž nacházel vzduch nezbytný k hoření. Pomocí malého balónku vháněli do spalovací komory (lampy) magnéziový prach, čímž vznikal záblesk světla. Potápěč se jmenuje Émile Georges Racovitza (1868-1947), vlastním jménem Emil Gheorghe Racoviță a pocházel z Moldávie. Proslavil se jako biolog, zoolog, speleolog a v letech 1897-1901 se účastnil výpravy na Antarktidu, v rámci mezinárodní osádky paroplachetnice Belgica.

Výstřižekrerttz.JPG

Britský nočník s malým francouzským císařem Napoleonem uvnitř (1803)
Nočník je přenosná nádoba určená k zachycení lidské moči a výkalů. Tradičně býval schován pod postelí a používán při nočním vykonávání potřeby. Nočníky se zhotovovaly z keramiky, porcelánu, movitější rodiny používaly kovové a výjimkou nebyly ani ty ze stříbra a zlata. Krom luxusních kousků vznikaly též propagandistické nočníky s podobiznami nenáviděných vládců (jako v tomto případě) i žertovné dárky s legračními obrázky a nápisy, dokonce s hracím strojkem. Chudina ovšem používala obyčejné kýble, v lepším případě dřevěné latríny. "Často schválně se zřizovaly co možná propustivé, aby se mohlo do nich připouštěti velké množství hmot výkalových a odpadkových tekutin z domácností, aniž se musily často vyvážeti," popsal jejich zdravotní závadnost legendární Otto ve svém naučném slovníku. Úpadek užívání nočníků souvisí s rozvojem kanalizace, která umožnila mít splachovací záchod nedaleko ložnice přímo v obydlí.

Výstřižekewertt.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

S příchodem jara můžete potkat v přírodě neobvyklého brouka. Majka fialová (Meloe violaceus) je velice zajímavá především pro svůj velice komplikovaný způsob vývoje. Když se larva vylíhne z vajíčka, je vybavena nápadnými drápky a štěty na konci těla. Musí vyšplhat na květ, kde čeká na včelu (a další opylovače), aby se na ni uchytila. Nechá se odnést do úlu, kde "vyžírá" včelám jejich potravu. Patrně není nutné připomínat, že při celém tomto putování mnoho larev majek zahyne. Larvy si často vybírají samotářské včely. Zmíněné stádium majky bylo v minulosti nesprávně určeno jako samostatný druh – včelí veš. V prvním stádiu sežere včelí vajíčko a potom se přemění do druhého stadia, živícího se včelími zásobami. Brzy se přemění na larvu třetího stadia a v takto také přezimuje. Na jaře se přemění do čtvrtého stadia, pak se zakuklí a přemění v dospělého brouka. Pokud nenajde hostitele včas, či se omylem zachytí druhu hmyzu, který mu neposkytne potřebné prostředí, zahyne. Proto klade majka až 10 000 vajíček. Zejména na sociálních sítích se šíří poplašné zprávy o jejich nebezpečném jedu. Brouci v ohrožení sice vylučují silný jed přímo na povrch těla, ale aby člověku hrozila smrtelná otrava, musel by brouka olizovat nebo sníst. Rozhodně tedy nemá smysl tyto brouky likvidovat nebo jim jinak ubližovat.

large.jpg

Včelí veš byla v minulosti nesprávně určena jako samostatný druh
Později se ale zjistilo, že jde o larvální stádium malého brouka. Majka fialová (Meloe violaceus) je velice zajímavá především pro svůj velice komplikovaný způsob vývoje. Když se larva vylíhne z vajíčka, je vybavena nápadnými drápky a štěty na konci těla. Musí vyšplhat na květ, kde čeká na včelu (a další opylovače), aby se na ni uchytila. Nechá se odnést do úlu, kde "vyžírá" včelám jejich potravu. Patrně není nutné připomínat, že při celém tomto putování mnoho larev majek zahyne. Proto klade majka až 10 000 vajíček.

8697470264_bc27a7b236_c.jpg

Nejšpinavějším mužem Evropy byl bezdomovec Ludvík Doležal
Spálil, na co přišel a černým popelem si následně pomazával celé tělo. Ludvík dlouho žil na opuštěném statku ve Skřivanech u Nového Bydžova. Trpěl psychickou poruchou, při které pálil, co mu přišlo pod ruku a v ještě teplém popelu se válel a mazal si ho na obličej. I kvůli jeho zálibě v pálení pneumatik, plastových matrací a dalších věcí u něj několikrát zasahovali hasiči. Nikdy se ale nikomu nic nestalo a Ludvík ani nikoho neohrozil. S černou kůží od popela připomínal čerta. Možná proto mu lidé začali říkat muž z popela, zahraniční média jej ale překřtila na nejšpinavějšího muže Evropy. Ludvík byl přírodní úkaz, který dlouhá léta fascinoval fotografy i filmaře. K ohni měl zvláštní vztah a vypadalo to, že už ho plameny ani nepálí. Filmaře třeba ohromilo, že léta dýchal kouř z pálících se pneumatik, nebo že holou rukou sáhl do plamenů pro hrnek, který mu tam spadl a nebylo znát, že by ho to nějak pálilo. Bezdomovec Ludvík Doležal měl vystudovanou základní školu, ale v učení nevydržel. Od sedmnácti let pracoval u technických služeb v Jičíně, bydlel u otce, ale ten mu brzy zemřel. Po vojně šel do Hradce Králové. Pak pracoval u Pozemních staveb. Nemoc a rodinné zklamání byly podle něj bod zlomu. Jednoho dne si prostě řekl, že přestane pracovat. Začal trucovat a nechodil do práce. V Hradci bydlel v podnikovém bytě, který ale musel opustit a odešel tak do Skřivan. Zde asi devět let obýval místní konírnu. Od státu pobíral životní minimum, ale s penězi neuměl vyžít a tak je starostka obce předávala rovnou v místním obchodě, kde mu každý den připravovali balíček potravin. V igelitce nesměly chybět jeho oblíbené cigarety a káva. Když však jeden pátek, koncem prosince 2016, do obchodu nepřišel, začalo to být místní prodavačce divné. Kontaktovala místní pečovatelský dům a jeho zaměstnanci v pondělí našli Ludvíka v opuštěném objektu mrtvého. Při ohledání místa nebylo zjištěno cizí zavinění.

9e18089944483315b37489308069be68_resize=739,301_.jpg

Oděsa byla na konci první světové války po krátký čas francouzskou provincií
Francouzský prezident před pár dny oznámil, že pošle své vojáky do Oděsy. Zajímavostí ale je, že před více než sto lety bylo město po 100 dní francouzskou provincií. Dne 18. prosince 1918 francouzské jednotky obsadily Oděsu a oznámily, že město berou pod svou ochranu. Bylo to součástí zásahu sil států Dohody a jejích spojenců v bývalém ruském impériu v boji proti bolševikům (později známým jako komunisté), kteří převzali moc v Rusku na začátku listopadu 1917 a rozpoutali občanskou válku v bývalém ruském impériu. Francouzi zůstali v Oděse až do začátku dubna 1919. Během této doby se pokusili dosáhnout dohody s Bělogvardějci a s hlavou Direktoriátu Ukrajinské lidové republiky, Symonem Petljurou (1879-1926). V obou případech však Francouzi neuspěli. Navíc v této oblasti operovali váleční vůdci - atamani, kteří uzavírali různá spojenectví a v vzápětí bojovali proti svým bývalým spojencům. V srpnu 1919 bělogvardějci vyhnali bolševiky z Oděsy, ale nakonec zde byl v únoru 1920 nastolen sovětský režim.

renault-tanks-in-Odesa-1918-scaled-e1640361141671.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Vodouch stříbřitý (Argyroneta aquatica) je jediný známý pavouk, který naprostou většinu života tráví pod vodou. Ovšem aby pod hladinou přežil, staví si unikátní síťové útvary, do nichž na svém zadečku dopravuje zásobu vzduchu. Pavouk nejprve utká mezi vodními rostlinami horizontální pavučinovou plachetku a upřede jedno vodící vlákno směrem k hladině. Potom vysune konec zadečku a překřížené zadní nohy nad hladinu do vzduchu, zachytí pomocí chloupků velkou vzduchovou bublinu a po vodícím vlákně se s ní ponoří pod hladinu. Bublinu si na zadečku přidržuje pomocí zadních nohou. Když se dostane k plachetce, vleze si pod ní a uvolní bublinu, která hnízdo kopulovitě vyklene. Tento transport vzduchu se několikrát opakuje, až získá vodouchův úkryt požadovanou velikost a tvar. Pak pavouk ještě dodatečně vyztuží dalšími pavučinami pevnost svého zvonu. Vzniklý útvar vydrží obyčejně několik týdnů až měsíců, pavouk ale čas od času musí doplnit jeho vzduchový obsah. Ve vzduchovém zvonu probíhají veškeré životní pochody pavouka - příjem potravy, svlékání, páření a kladení vajíček.

431571240_817630513739246_4464821747082421241_n.jpg

Neobvyklý polní spacák pro americké vojáky v první linii. Vznikl celkem ve čtyřech verzích (zde na fotografii Front Line Sleeping Suit Type II.) na konci 40. let 20. století. Vnější strana je vodoodpudivá a uvnitř jsou vyplněny prachovým i klasickým peřím. Byly určeny pro použití při teplotách až -18°C (0°F). Jednotlivé verze se liší samotným potahem a zajímavostí je, že je bylo možno nosit i při pohybu.

431528651_817897043712593_1552137803795507294_n.jpg

Světlo na konci tunelu, aneb záchod na hradě Šternberku zvaný prevét, nebo také výsernice. Zde se ale na chvíli zdržíme a povíme si o něm něco víc.
Nutno však poznamenat, že pro často tradovaný český název “výsernice” chybí doklad v dobovém materiálu. Podle archiváře Štěpána Kohouta ze Zemského archivu v Opavě se pojem nevyskytuje v žádném z českých slovníků od poloviny 14. do poloviny 20. století, nezachytila jej ani žádná z moderních lexikografických pomůcek, věnovaných staré češtině, ať již tištěných, anebo elektronických. Zřejmě tak jde o neologismus z konce 20. století. Údajně s tím začal nějaký průvodce ještě za minulého režimu a poněkud se to ujalo. Pro označení sociálního zařízení se uvádějí ve staré češtině následující pojmy: Bartoloměj Klaret z Chlumce, Glossarius (cca 1360) – záchod /priveta/, sráč /cloaca/, potřebnie /latrina/ (první dva výrazy jednotlivě doloženy i dříve); Daniel Adam z Veleslavína, Nomenclator quadrilinguis (1598) – záchod, prevít, sroň; Václav Jan Rosa, Thesaurus linguae Bohemicae (1680) – záchod, trativod, sráč, srovod /prevít/; Jan Václav Pohl, Slovník řeči české (1783) – záchod, serna /Abtritt/.

431502449_818262520342712_7832681779909171398_n.jpg

Persu Streamliner je první automobil navržený s ohledem na principy aerodynamiky. Navrhl jej roku 1922 rumunský inženýr Aurel Persu. Ten si nechal patentovat návrh karoserie auta s koly ukrytými v podbězích a koeficientem odporu 0,22. Pro představu – to je o dvě setiny méně než dnešní Mercedes třídy A, který je považovaný za nejvíc aerodynamické sériově vyráběné auto současnosti. Aurel Persu (1890-1977) byl rumunský konstruktér. Vystudoval s vyznamenáním Technickou univerzitu v Berlíně. Již před první světovou válkou se věnoval výzkumu letadel a kosmických lodí. V roce 1922 sestrojil první aerodynamický automobil na světě, který měl tvar kapky a kola skrytá pod karosérií. Měl čtyřválcový řadový motor, který vyrobila firma A-G Automobilbau Berlin, brzdy pouze na zadních kolech a postrádal diferenciál. Zatáčkou projížděl rychlostí 60 km/h – ve své době šíleně rychle. Dosahoval rychlosti až 80 km/h a ujel 120 000 km. V září 1924 konstruktér získal patent v Německu a o tři roky později v USA. O vynález měly zájem firmy General Motors a Ford Motor Company, avšak Persu jim odmítl patent prodat, dokud mu neslíbí zahájení sériové výroby, k němuž nikdy nedošlo. Prototyp aerodynamického vozu je vystaven v bukurešťském technickém muzeu. Po návratu do vlasti Persu pracoval v brašovské továrně Industria Aeronautică Română a přednášel na Polytechnické univerzitě v Bukurešti. Po druhé světové válce byl z univerzity propuštěn a živil se jako hráč na violoncello ve filmovém orchestru. Aurel Persu zemřel 5. května 1977 v Bukurešti.

431513660_818858853616412_7371901820312881467_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Fuller Building se nachází na rohu 23. ulice, Fifth Avenue a Broadway v městské čtvrti Manhattan v New York City. Navrhl ji roku 1901 Daniel Burnham a Frederick Dinkelberg ve stylu Beaux-Arts. Pod fasádou z vápence a glazované terakoty se ukrývá ocelová konstrukce (jedna z prvních), díky čemuž mohla budova vyrůst do výšky 87 metrů (22 podlaží), což by pomocí jiných metod byl v té době jen těžko dosažitelný výsledek. V zakulacené špičce je trojúhelníková budova široká jen 2 metry. Dokončena byla roku 1902. Fuller Building je často považována za nejstarší dosud stojící mrakodrap na Manhattanu, třebaže Park Row Building z roku 1899 je starší i vyšší. Není ale ani první stavbou "žehličkového" tvaru. Předcházela jí Gooderham Building v Torontu z roku 1892 a budova v Atlantě z roku 1897. Obě jsou však menší než jejich newyorský protějšek.

75dpxokpcq861.jpg

Nejrychlejším člověkem vytvořeným objektem je téměř tunový poklop
V rámci jaderných zkoušek během Operace Plumbbob, proběhl dne 26. července 1957 odpal (Pascal-A) jaderné nálože 150 metrů pod zemí. Někoho napadlo, že bude dobrý nápad, zakrýt ústí šachty betonovým poklopem. Po detonaci o síle 55 tun TNT se chodba proměnila v jakousi obří římskou svíci a poklop jednoduše zmizel. Záhada zmizelého deklu vrtala hlavou astrofyziku, který test připravil. Dr. Robert R. Brownlee (1924-2018) se tedy rozhodl pokus zopakovat (Pascal-B) s náloží o síle 300 t a tentokrát s využitím vysokorychlostních kamer. Dne 27. srpna se záhada objasnila – kamery zachytily jak pancéřový poklop o hmotnosti 900 kg opouští kryt šachty a odlétá pryč. Brownlee vypočítal jeho rychlost na více než 125 000 mil za hodinu, tedy 200 000 km/h (66 km/s). Šlo tak o více než pětinásobek rychlosti potřebné k opuštění zemské atmosféry a z poklopu se stal nejrychlejší objekt vypuštěný člověkem. Fyzici od té doby diskutují o tom, co se s poklopem stalo. V nedávné době bylo možno využít k simulaci pokročilou výpočetní techniku, která prokázala, že před opuštěním atmosféry poklopy neměly čas kompletně shořet. To znamená, že zbytky by proletěly oběžnou dráhu Pluta někdy kolem roku 1961 a nyní jsou daleko za hranicí Sluneční soustavy. Nutno podotknout, že poklop by tak překonal o téměř dva měsíce start první umělé vesmírné družice Sputnik 1, která 4. října 1957 odstartovala kosmickou éru lidstva. Způsobila šok v západních politických kruzích a nadšení u vědců po celém světě. V roce 2015 Dr. Brownlee řekl: "Nemám tušení, co se s poklopem stalo, ale vždy jsem předpokládal, že se pravděpodobně vypařil, než že by vylétl do vesmíru."

433929982_820066043495693_5085378803851839558_n.jpg

Do výšky 56 metrů se nad krajinou tyčí pozoruhodný dům připomínají dort
Někteří tvrdí, že na vrcholku věže je vířivka, jiní že jde o způsob, jak ušetřit za daň z nemovitosti. Jisté ale je, že na vršku můžete najít kešku ... a patrně i nějaký ten ptačí kakec .) Aljaška není zrovna místem, kam by turisté jezdili obdivovat architekturu, leč najde se zde jeden velice neobvyklý dům. Dům Dr. Seusse je dokonce označován za jeden z architektonických divů Ameriky. Pozoruhodnou dvanáctipatrovou budovu najdeme nedaleko města Willow a poskytuje výhled na Národní park Denali i horu Mount McKinley. Vypadá jako několik chat naskládaných na sebe, přičemž poslední částí je vyhlídka ve tvaru lucerny. Tuto podivnou stavbu postavil místní lékař. Začal stavět na místě, kde byl les zničen požárem. Jak postupně stromy rostly, lékař pravděpodobně nechtěl přijít o nádherný výhled, a proto postupně přistavoval další a další patra. Je to však jen domněnka. Zmíněný lékař však po deseti letech budování náhle zemřel. Dům dlouhou dobu chátral. V roce 2012 dům koupil nový majitel a kompletně jej zrenovoval. Dnes je Dům Dr. Seusse označován za jeden z architektonických divů Ameriky. Místní tuto podivuhodnou stavbu nazývají Dům Dr. Seusse, podle tvorby amerického spisovatele a karikaturisty. Theodor Seuss Geisel (1904-1991) se věnoval především psaním knížek pro děti. Za svůj život jich napsal přes 60. Jeho práce byly podkladem pro 11 televizních děl, 4 celovečerní filmy a muzikál. Jeho tvorba je charakteristická především hraní si se slovy. Pokud jde o samotný dům, tak ten byl prý postaven kolem hlídkové požární věže - čemuž odpovídá i výška. Dlouho se o něm ani nevědělo, tedy než se o něj začali zajímat reportéři místní stanice KTVA. Podle jejich bádání zněl původní název Goose Creek Tower. Části domu byly postaveny na zemi a usazeny na místo pomocí jeřábu. Ve sklepě se nachází únikový tunel vedoucí do bezpečné místnosti (snad dokonce bunkru). Reportéři též zjistili, že jej postavil Phil Weidner, právník z Anchorage. Jeho vizí je umístit dalekohled do horní části domu. Chce zde také vybudovat radioamatérskou stanici Radio Free Goose Creek.

433930843_820913040077660_5308918779511149435_n.jpg

Aleksander Doba třikrát sólově přeplul na kajaku Atlantický oceán (téměř 5 400 km), naposledy v roce 2017, ve věku 70 let. Zemřel v roce 2021 při výstupu na Kilimandžáro. Po dosažení vrcholu požádal o dvouminutovou přestávku, než zapózoval pro fotografii. Poté si sedl na skálu a "prostě usnul". Aleksander Doba (1946-2021) se narodil 9. září 1946 ve městě Swarzędz. Pracoval jako inženýr a plavbě na kajaku se věnoval až od svých 34 let. Na své výpravy se navíc ani nějak speciálně nepřipravoval. "Považuji sám sebe za turistu. A turista na své cesty příliš netrénuje. Rád sportuji, jezdím na kole, pracuji na své zahradě a rád se procházím." Roku 1999 plul na kajaku přes Baltské moře. V roce 2010 přeplul na sedmimetrovém kajaku Atlantský oceán, a to ze Senegalu do Brazílie. Plavba byla dlouhá 5 394 kilometrů a trvala bezmála 99 dnů. Podle jeho slov na kajaku nejvíc nebojoval s dotěrným ptactvem nebo žraloky, nýbrž s všudypřítomným odpadem. Nebezpečí mu navíc hrozilo spíš od lidí. "Když jsem byl sám na širém oceánu, o život jsem se nebál. V Brazílii při plavbě po Amazonce mě ale během dvou týdnů dvakrát oloupili bandité – měli flinty i mačety a vážně jsem nevěděl, jestli mě nechají naživu." Během své první transatlantické expedice shodil za 14 týdnů 14 kg a do Acaraú dorazil s váhou 64 kg. V roce 2013 absolvoval další plavbu přes oceán, a sice z Portugalska na Floridu ve Spojených státech amerických. Cesta byla tentokrát delší a zabrala mu 196 dnů. Jakmile se od evropských břehů dostal tak daleko, že zmizeli ptáci, nastoupila mořská fauna. "Zajímaly se o mě tucty žraloků, ale jen jeden se mě opravdu snažil napadnout a musel jsem ho praštit pádlem do hlavy, aby mě nechal na pokoji." Svou třetí plavbu přes Atlantik absolvoval v roce 2017, tentokrát v opačném směru – vyplul z New Jersey s cílem ve Francii. Kromě kajakingu skákal s padákem, na větroních měl nalétáno přes 250 hodin, jezdil na kole a měl jachtařskou licenci. Zemřel 22. února 2021 při výstupu na horu Kilimandžáro, jejíž vrchol se tyčí ve výšce 5 895 metrů nad mořem. Během cesty měl dobrou náladu. Na vrcholu se znaveně posadil, ztratil vědomí a zemřel. Bylo mu 74 let.

https://www.kabinetkuriozit.eu/

AeksanderDoba.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Zdravím vespolek. Občas se mě ptáte, kdo vlastně jsem, jak vznikl Kabinet Kuriozit nebo zda nemám pětikorunu na "bagetu" (a vzápětí si stejně koupíte Okenu). Aktuálně jsem měl na tohle téma rozhovor pro projekt PROTI ŠEDI, tak si můžete počíst.

https://protisedi.cz/zpovidali-jsme-zak ... -kuriozit/

rertrtrt.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Raiden
praporčík
praporčík
Příspěvky: 397
Registrován: 10/5/2023, 20:47
Bydliště: Praha

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Raiden »

Rase píše: 23/3/2024, 16:39 Nejrychlejším člověkem vytvořeným objektem je téměř tunový poklop
V rámci jaderných zkoušek během Operace Plumbbob, proběhl dne 26. července 1957 odpal (Pascal-A) jaderné nálože 150 metrů pod zemí. Někoho napadlo, že bude dobrý nápad, zakrýt ústí šachty betonovým poklopem. Po detonaci o síle 55 tun TNT se chodba proměnila v jakousi obří římskou svíci a poklop jednoduše zmizel. Záhada zmizelého deklu vrtala hlavou astrofyziku, který test připravil. Dr. Robert R. Brownlee (1924-2018) se tedy rozhodl pokus zopakovat (Pascal-B) s náloží o síle 300 t a tentokrát s využitím vysokorychlostních kamer. Dne 27. srpna se záhada objasnila – kamery zachytily jak pancéřový poklop o hmotnosti 900 kg opouští kryt šachty a odlétá pryč. Brownlee vypočítal jeho rychlost na více než 125 000 mil za hodinu, tedy 200 000 km/h (66 km/s). Šlo tak o více než pětinásobek rychlosti potřebné k opuštění zemské atmosféry a z poklopu se stal nejrychlejší objekt vypuštěný člověkem. Fyzici od té doby diskutují o tom, co se s poklopem stalo. V nedávné době bylo možno využít k simulaci pokročilou výpočetní techniku, která prokázala, že před opuštěním atmosféry poklopy neměly čas kompletně shořet. To znamená, že zbytky by proletěly oběžnou dráhu Pluta někdy kolem roku 1961 a nyní jsou daleko za hranicí Sluneční soustavy. Nutno podotknout, že poklop by tak překonal o téměř dva měsíce start první umělé vesmírné družice Sputnik 1, která 4. října 1957 odstartovala kosmickou éru lidstva. Způsobila šok v západních politických kruzích a nadšení u vědců po celém světě. V roce 2015 Dr. Brownlee řekl: "Nemám tušení, co se s poklopem stalo, ale vždy jsem předpokládal, že se pravděpodobně vypařil, než že by vylétl do vesmíru."
Tak tohle mě vážně pobavilo :lol: :lol: :up:
雷電
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Dnes si dáme takovou malou teoretickou úvahu, která vám může zničit dětství. Malí lidé a citlivější jedinci by měli jít raději zase spát.
Sauropodní dinosaury si většinou představujeme jako jakési obrovské ještěry s neskutečně dlouhým krkem (až 13,5 metru). Zkrátka jakési žirafy pravěku. Problém ale je, že dinosauři mají mnohem blíž k moderním ptákům, mezi které patří i takový tučňák. No a právě tučňák má rovněž překvapivě dlouhý krk, jen je ukrytý pod pořádnou vrstvou tuku. Nyní si tedy můžete představit dávné dinosaury jako roztomilé, špíčkem oplácané huňaté kuličky (často byli i opeření). Tak a teď máte o čem přemýšlet .)))

433942498_823548023147495_5441411150714228687_n.jpg

Koncem první světové války vznikla v Bulharsku velice zajímavá přestavba rakousko-uherské pušky Mannlicher M1888/90 na samonabíjecí zbraň. Kryt nábojové schránky byl upraven, aby se do něj vešel zásobník. Měla by být komorována na náboj 8x50R Mannlicher (není ale jisté, zda nebyla převrtána na silnější náboj 8x56R). Zajímavé je též poměrně hrubé osazení pistolovou rukojetí a zajímavá je i lehká sklopná dvojnožka. Osazena byla i zvedací ochrana tváře před klikou závěru - respektive zpětným rázem. Podle bulharské zprávy z roku 1918 bylo 1200-1300 pušek M1888/90 přestavěno na poloautomaty. Po válce však měly být všechny stávající samonabíjecí pušky zničeny a to na základě smlouvy z Neuilly-sur-Seine, podepsaná 27. listopadu 1919.

433876447_824179586417672_4501203222214576271_n.jpg

Schrödingerova kočka je podle všeho živá a pěkně nasraná .D
Představme si kočku neprodyšně uzavřenou v neprůhledné krabici. V krabici je také umístěn přístroj obsahující radioaktivní nuklid a nádoba s jedovatým plynem. Pokud přístroj detekuje rozpad nuklidu, uvolní plyn, který otráví kočku. Pokus je navržen tak, že po jedné hodině je 50% pravděpodobnost, že se nuklid rozložil a uvolnil se smrtelný plyn. Podle principů kvantové mechaniky se nuklid, který není pozorován, nachází v superpozici stavu "rozloženého nuklidu" a stavu "nerozloženého nuklidu" (existuje v obou stavech zároveň). Z toho vyplývá, že i celá soustava by se měla nacházet v superpozici stavů rozpadlý nuklid, mrtvá kočka a nerozpadlý nuklid, živá kočka. Avšak pokud krabici otevřeme a podíváme se do ní, uvidíme pouze jeden z těchto stavů – buď živou kočku, nebo mrtvou kočku. Schrödingerova kočka je fyzikální myšlenkový experiment, který ilustruje paradox kvantové superpozice dvou stavů na příkladu kočky, která by měla být současně živá i mrtvá. Rakouský fyzik Erwin Schrödinger (1887-1961) jej formuloval roku 1935, aby poukázal na problémy tzv. kodaňské interpretace kvantové mechaniky a na vlastnosti mikroskopických fyzikálních částic, které jsou nesmyslné při přenesení na objekty známé z běžného života. Experiment přibližuje "selským rozumem" obtížně pochopitelné kvantové jevy, včetně toho, že superpozice zaniká realizací jednoho z obou stavů v důsledku měření, které v případě kočky proběhne otevřením krabice, ve které je kočka umístěna.

434017550_442291588143679_3714281549126319228_n.jpg

Ukázkový vzorek olejem plněného kabelu na 33 000 V
Tyto kabely byly využívány od počátku 50. let 20. století k elektrifikaci železnice na jihu USA. Jejich průměrná délka činila asi 5 kilometrů, od rozvodny k rozvodně. Kabely byly natlakovány olejem, který působí jako chladící kapalina, ale také jako izolant - impregnoval papírovou izolaci. Tento konkrétní kabel byl dimenzován na přibližně 400 A. Velká část těchto napájecích kabelů byla již nahrazena XLPE. Olejem naplněný kabel je definován jako kabel, ve kterém je nízkoviskózní olej udržován pod tlakem buď v samotném plášti kabelu, nebo v uzavřené trubce. Tyto kabely mají velkou výhodu v eliminaci dutin, tedy je lze použít pro vyšší napětí v rozsahu od 66 kV do 230 kV. Olej je neustále pod tlakem přiváděn do kanálu pomocí externích zásobníků umístěných ve vhodných vzdálenostech (zhruba 500 m) podél celé trasy kabelu. Olej pod tlakem stlačuje vrstvy papírové izolace a je vytlačován do všech dutin, které se mohly vytvořit mezi jednotlivými vrstvami. Velkou výhodou je i fakt, že závadu lze snadno zjistit únikem oleje (což však může vést k ekologickým problémům) nebo poklesem jeho tlaku. V minulosti se používaly minerální oleje, ale v poslední době jsou oblíbené alkyláty (lineární decylbenzen a rozvětvený nonylbenzen) pro jejich nízkou viskozitu a schopnost absorbovat vodní páry uvolňované při stárnutí celulózy. Kabely plněné olejem se používají pro přenos velkého výkonu nebo v místech, kde je nadzemní vedení neproveditelné, jako je moře, podzemní vodní elektrárny nebo v rozvodnách elektřiny s vodními překážkami.

Výstřižek.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Zlatý beránek a kamenný lvíček nalezení v hrobce na archeologickém nalezišti Gonur Depe (z let 2400 až 1600 př.n.l.), které se nachází asi 60 km severně od Mary v Turkmenistánu sestávající z velkého sídliště z rané doby bronzové. Prst na pozadí ukazuje, jak malé jsou tyto postavičky, což dokazuje mimořádnou zručnost tehdejších řemeslníků.

328491060_720623346381084_4377417706919300352_n.jpg

Paleontologové našli pozůstatky obřího pravěkého tučňáka co vážil přes 150 kg
Na Novém Zélandu paleontologové našli fosilie pravěkého tučňáka, který je zřejmě tím vůbec největším co kdy existoval. Měřil zhruba 1,5 metru a vážil neuvěřitelných 154 kg, což je více než trojnásobek velikosti nejmohutnějších současných tučňáků. Nález pochází z doby před 57 miliony lety což naznačuje, že tito ptáci žili zhruba 5 až 10 milionů let po masovém vymírání na konci křídy, při němž vyhynuli i dinosauři. Mezinárodní tým pojmenoval nový druh Kumimanu fordycei na počest R. Ewana Fordyce, emeritního profesora Otagské univerzity. Našlo se také několik exemplářů dalšího druhu tučňáka. Petradyptes stonehousei vážil 50 kg, což je sice méně než Kumimanu fordycei, ale stále je to více než váha tučňáka císařského (obvykle váží 22 až 45 kg). Dva nově popsané druhy ukazují, že tučňáci se extrémně zvětšili už na počátku své evoluční historie, tedy již miliony let předtím, než si vyladili ploutvový aparát. Oba druhy si zachovaly primitivní rysy, jako jsou štíhlejší kosti ploutví a místa pro uchycení svalů, která se podobají svalstvu létajících ptáků. Nárůst velikosti se vysvětluje možností lovit větší kořist a potápět se do větších hloubek v chladných vodách. Díky ní také byli pravěcí tučňáci schopni většího rozšíření i do dalších částí světa.

x3v3wlmuf5891.jpg

Barvení očních linek (kopírujících linii horních řas), je velmi starý zvyk - tmavé rámování očí se objevilo již v starověkém Egyptě. Jako barvivo se tehdy míchal drcený malachit nebo měděná ruda s oleji. Smísením těchto látek vznikla barva, jejíž pomocí si lidé mohli černě či zeleně orámovat oči. Orámování očí sloužilo jako doplněk, ale také jako ochrana před bakteriální infekcí. Na Středním Východě si černě rámovali oči muži, ženy i děti. Zde nesloužily jako doplněk, ale měly praktický význam - drcený antimonit chránil jejich oči v písečném pouštním prostředí.

Výstřižekrett.JPG

Nejstarší zdobené kraslice pochází již z doby 2 500 let před naším letopočtem, přičemž zdobené vaječné skořápky byly objeveny v nejstarších sumerských hrobech. V životopise římského císaře Marca Aurelia (121-180) se uvádí legenda o slepici, která v den jeho narození snesla červené vajíčko. Červená barva na vajíčkách (jako symbol krve a života) se rychle stává zvykem a posílá se i jako přání k svátku jara. V tuzemsku se tento posel jara našel v hrobě ženy z let 1020-1030 na jižní Moravě. První historicky doložené barvení je z roku 1290, kdy anglický král Eduard I. (1239-1307) zvaný "Dlouhán" (Longshanks) či "Kladivo na Skoty" (jo, ten záporák z filmu Statečné srdce), nechal jako dar zlatě obarvit 450 vajec. Pokud jde o další barvy, tak v našich končinách se k nim postupně přiřazoval i symbolický význam. Červená znamenala lásku a náklonnost - dívky je dávaly jen svému milému. Světle zelená naznačovala sympatie, tmavá oblíbenost, obecně zelená i štěstí, bohatství a plodnost. Modrá s fialovou naději a žlutá pak symbolizovala odmítnutí. Žlutá barva ale také tradičně vyjadřuje slunce vítězící nad zimou a zrající obilí.

431907592_7628099887213516_4071718847006242761_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Tibetští mniši s československým motocyklem Jawa 250
V roce 1956 darovalo Československo dva motocykly Jawa 250 do Tibetu, jeden motocykl obdržel Dalajlama a druhý Pančaláma. Na oplátku obdržela československá delegace jako dar dvě leopardí mláďata. Levhart nepálský nebo levhart tibetský (Panthera pardus pernigra) obývá jižní podhůří a přilehlou část Himálaje (Nepál, Indie, Tibet). Srst je delší a hustší, zbarvení matně okrově žluté, rozety velké a nepříliš husté. Řazen k poddruhu levhart indický. Britský lovec a spisovatel je zajímavě popsal ve své knize: "Každý levhart se odlišuje od všech ostatních. Někteří jsou velmi smělí, jiní naopak plaší. Někteří dokáží být mazaní, často tak, až to nahání strach, zatímco jiní se zdají být úplně hloupí. Potkal jsem levharty, kteří vypadali, jako kdyby měli šestý smysl a chovali se, jako by dokázali číst a předvídat cizí myšlenky."

431534612_25778000598453841_8357004568327706310_n.jpg

Nejpomalejší policejní honička v historii
V sobotu 23. března 2024 dopoledne, byl Eddie Sanchez (38 let) poněkud neklidný. V honbě za pomstou ukradl obrovský nakladač a vydal se na cestu městem Norcross v aglomeraci Atlanty. No, nebyl to zrovna zběsilý úprk, jelikož tento stroj mohl jet maximální rychlostí jen 50 km/h, přesto jej nebylo možné zastavit. Proti kolosu o váze 34 tun totiž byly běžné policejní prostředky zcela bezmocné. Policisté z okresu Gwinnett sice dokázali ukradený nakladač rychle lokalizovat, ale tím byly jejich možnosti prakticky vyčerpány. Uvedli, že se jej marně pokusili zastavit, ale nakladač se vydal na Jimmy Carter Boulevard směrem k Buford Highway. Pod mostem nedaleko South Peachtree Street se náhle otočil a pokračoval na západ, zatímco se jej policisté snažili přimět, aby zastavil. Jeho pohyby v hustém provozu byly nepředvídatelné, načež udělal další obrat. Situace byla kritickou, leč strážci zákona využili důvtipu. Povolali na pomoc popelářský vůz a do pronásledování se zapojil též stejný typ nakladače jako jim ujížděl. V ulicích města tak bylo možné spatřit vcelku komickou situaci, která aspiruje na titul nejpomalejší policejní honičky v dějinách. Po nějaké době se podařilo ukradenému nakladači zablokovat cestu popelářským vozem, čehož využil řidič druhého kolosu a unikající stroj převrátil lžící. Eddie Sanchez byl následně zatčen policisty a po lékařské prohlídce obviněn z celé řady trestných činů. Konkrétně z porušování domovní svobody, krádeže, útěku před policisty, bezohledné jízdy a poškozování cizí věci. Během jeho řádění naštěstí nebyl nikdo zraněn a nevznikla ani žádná škoda na autech nebo hlídkových vozech. Během vyšetřování incidentu se ukázalo, že Eddie Sanchez v oné firmě dříve pracoval a propuštěn byl v září 2023. V březnu následujícího roku podnik navštívil a provedl něco podobného (patrně ukradl jiné vozidlo), ale nikdy neopustil areál. Tentokrát byl zatčen policií 8 kilometrů od místa činu. Policejní záběry můžete vidět ve videu níže:

https://www.youtube.com/watch?v=GG9RPHanixQ

434468235_826423876193243_8518378909816481031_n.jpg

Vermontská republika vznikla během americké revoluce, kdy armáda Ethana Allena, zvaná Green Mountain Boys vyhnala Brity z této oblasti Nové Anglie. Prapor této armády byl rovněž použit jako vlajka nově vzniklého státu. Ten byl založen 15. ledna 1777, kdy se delegáti z 28 měst setkali a vyhlásili nezávislost na jurisdikcích a pozemkových nárocích britských kolonií Quebec, New Hampshire a New York. Nejprve nesl název Republika Nového Connecticutu, ale později 8. června se změnil na Vermontskou republiku (République du Vermont). V roce 1777 byla též uzákoněna ústava, která dávala volební právo všem dospělým mužům a odsoudila otroctví jako nezákonné. Republika Vermont existovala celkem čtrnáct let, i když bez diplomatického uznání jakékoli cizí mocnosti. Stát zanikl 4. března 1791, kdy se připojil k Unii (USA) jako čtrnáctý stát, s vlastní ústavou i zákony.

433883707_826930842809213_9151312556894091207_n.jpg

Bobří ocas pod rentgenem - jednou archeologům pořádně zamotá hlavy
Bobři mají mohutný plochý ocas, obsahující tuky a oleje, potřebné pro přežití v chladném období roku. Ve svém ocase o délce 45 a šířce až 15 cm mají tukové zásoby, které jim umožňují přečkat zimu s menším množstvím potravy a mrazivými dny. Patrně tak nepřekvapí, že bobří ocasy tak byly v minulosti vyhledávanou pochoutkou. Samotní bobři navíc byli tehdy považováni za rybu a tedy je bylo mono konzumovat i při půstu. Známý alchymista Bavor Rodovský z Hustířan nám ve své kuchmisterské knize zachoval zajímavý recept: "Vezmi ocas a zadní nohy bobra, opař je a dej do popela, abys je mohl dobře očistiti, zejména sloupati kůži. Pak vše uvař ve slané vodě a udělej omáčku. Krajíček chleba a rozinky roztluč v hmoždíři, rozpusť dobrým vínem, proceď, propasíruj, vlej do kotlíku, přidej bobří ocas, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčkem a šafránem, přislaď medem a ozdob krájenými mandlemi." Zde je potřeba doplnit, že v minulosti byli bobři loveni nejen pro maso, ale též pro kožešinu a také výměšek ze žláz, kterému se přisuzovaly až mýtické schopnosti. Bobr tak byl již v polovině 18. století vyhuben téměř po celé Evropě. Na panství Schwarzenberků v jižních Čechách se objevily pokusy chovat bobry v takzvaných "bobrovnách" a později byli znovu vysazeni do přírody. Jako škůdci byli ale brzy opět pronásledováni a na konci 19. století opět vymizeli. Ve druhé polovině 20. století byli chráněni a opět vysazováni do přírody. Dnes bobři opět obývají většinu střední Evropy a odhaduje se, že na území České republiky žije více než 6 000 jedinců.

Bobří ocas pod rentgenem.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13223
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od Rase »

Mechanická navigace Iter Avto (1930)
První automobilová navigace je starší, než byste možná čekali. Iter Avto naváděla řidiče podle svitku mapy, která se převíjela ve směru jízdy. Navigace byla spojená s tachometrem, a rychlost převíjení mapy tak přesně odpovídala rychlosti vozidla. Řidič tak mohl na přístroji sledovat různé odbočky, ale také měl alespoň minimální přehled o podobě trati před sebou. Výrazným problémem bylo, že pokud řidič zabloudil, musel hledat výchozí bod, který by odpovídal původní trase a mapu přetočit na správné místo. Na svou dobu šlo o originální nápad, leč se nikdy nedostal do výroby.

tumblr_nuhnyf0zHO1t3cxt2o1_500.jpg

Raritní snímek vršku Sochy Svobody, z její louče (30. léta)
Socha Svobody (Statue of Liberty) je vysoká 46 metrů, spolu s 47 m podstavcem je tedy vrchol pochodně ve výšce 93 m nad zemí. Socha váží 205 t, v obvodu má 10,6 m, ústa mají šířku 91 cm. Pravá paže, držící pochodeň, je dlouhá 12,8 m; jen ukazováček je dlouhý 2,4 m. Výhled se návštěvníkům naskýtá z jejího podstavce, nebo lze vystoupat schodištěm až na čelenku sochy. V letech 2001 až 2009 byl výhled uzavřen jako reakce na teroristické útoky. Nyní je nutná zdlouhavá registrace několik měsíců předem. Druhá větev schodů vede až k pochodni, která je ale pro veřejnost nepřístupná od roku 1916. Konkrétně po té, co 30. července 1916 došlo k explozi na malém ostrově Black Tom, sousedícím s Liberty Island, k obrovské explozi. Při explozi 2 000 tun munice, zemřeli 4 lidé. Otřes cítili i obyvatelé Filadelfie a úlomky kovu poškodily Sochu svobody. Jednalo se o akci německých agentů a incident na ostrově Black Tom byl mimo jiné jedním z důvodů, proč Američané schválili v roce 1917 zákon o špionáži.

Výstřižektrtzzz.JPG

Český název "šváb" nejspíš pochází z německého Schaben, což ale nijak nesouvisí se Švábskem (Schwaben). Ke stejnému rodu ale patří rus domácí (Deutsche Schabe – tedy doslova šváb německý), který je v Polsku nazýván Karaczan prusak (šváb pruský), pro jeho rozšíření z Pruska do Ruska. Právě švábi byli odedávna vnímáni jako něco cizorodého a nežádoucího, což se v tomto případě spojilo s nedůvěrou a negativními pocity vůči cizím národnostním skupinám. Německý zoolog a spisovatel Alfred Edmund Brehm (1829-1884) ve své encyklopedii Život zvířat, vydané na konci 19. století, uvádí: "Prušáky nazývá lid ruský obtížný hmyz domácí, jemuž u nás všeobecně říkáme 'rusi', a kteří zde i onde jsou v příbytcích lidských hostmi velice nemilými. Rusové domnívají se totiž, že hmyz ten přinesen byl do krajů jejich vojskem vracejícím se po ukončení války sedmileté z Němec domů. Do té doby prý jich ani v Petrohradě nikdo neznal. U nás (myšleno Německo) a v Horních Rakousích vypravuje lid opět, že 'rusy' přinesli do krajin našich dělníci ruští, kteří najímáni byli k vyklizení pasek kolem skelných hutí jihočeských. Vše toto jest jen dokladem, jak snadno a rychle se rus obecný (tehdy ještě zván Phyllodromia germanica) rozšiřuje a trvale zahnizďuje … někde již odedávna, jinde zase od některé teprve doby, a to v rozmanitém množství."

preview16.jpg

Švábi jsou na zemi už přes 300 milionů let a jejich existence sahá do doby, kdy se po zemském povrchu procházeli dinosauři. Jsou tedy jedním z nejstarších druhů hmyzu na světě. Jsou neuvěřitelně odolní. Dokážou přežít bez potravy až tři měsíce a bez vody měsíc. Jak ukázaly pokusy, dokážou přežít i bez hlavy až několik týdnů, dokud nezemřou na dehydrataci. Švábi mají úžasnou schopnost regenerace - ztracené končetiny jim dorostou celé, což je u hmyzu poměrně neobvyklé. Některé druhy mohou zůstat pod vodou až 40 minut bez dýchání. Švábi mohou přežít v extrémních podmínkách, včetně arktického mrazu. Jsou též obzvláště odolní vůči radiaci, což přiživuje mýtus, že dokáží přežít i atomový výbuch. Švábi sice mohou přežít vyšší úrovně radiace než lidé, ale stále by byli zranitelní vůči extrémně vysokým úrovním radiace, které by takto vznikly. Na světě existuje více než 4 500 druhů švábů. Největší druh (Megaloblatta longipennis) může mít rozpětí křídel až 28 cm. Některé druhy švábů (jako je Australský šváb), mohou žít až 10 let. Švábi mají na svém těle symbiotické bakterie, které jim pomáhají trávit těžko stravitelné materiály. Mohou tak konzumovat různé materiály, včetně papíru, lepidla a kůže. Zřetelně ale preferují sladkosti, tuky nebo škroby. Některé kultury považují šváby za delikatesu. Například v Číně jsou švábi chováni v masovém měřítku jako levný zdroj proteinu pro zvířata a někdy jsou konzumováni i lidmi. Na titulní fotografii můžete vidět parádní dort ve tvaru švábíka.

IMG_1284.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
jean
praporčík
praporčík
Příspěvky: 324
Registrován: 3/9/2008, 19:30

Re: Kabinet Kuriozit

Příspěvek od jean »

Len poznamka, pred 300 milionmi rokov este neboli ani dinosaury. Takze svab je starsi ako dino.
Odpovědět

Zpět na „Fotografie, vtipy, citáty“