Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

Ten Konašenko byl měl přestat hulit. Popřípadě by měl vypnout Call of Duty, těch 14 Čechů by mohlo někomu chybět ne? A 101 britů? A jaktože nebylo slyšet o samostatné Polské jednotce, když jich je tolik. Samé otázky, samé otázky.
"Ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax informovalo o „zničení“ 1956 z celkem 6956 bojovníků ze 64 zemí, dalších 1779 žoldnéřů prý mezi tím z Ukrajiny odjelo. Rusko podle mluvčího ministerstva vede v patrnosti i všechny zahraniční instruktory a poradce. Na Ukrajině mezitím přišlo o život 214 Američanů, 162 Kanaďanů a 101 Britů. Také prý „bylo zničeno“ 378 z 1831 Poláků, kteří dorazili na Ukrajinu od začátku ruské invaze, 102 z 504 Rumunů či 120 z 355 Gruzínů, tvrdil mluvčí ministerstva Igor Konašenkov."
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

zdroj:https://www.facebook.com/WarNeverChange/
Analýza stopatnáctého dne invaze na Ukrajinu 18.06.2022
Oblast Charkova: Ruské a ukrajinské síly pokračují ve střetech severovýchodně/severně od Charkova, ale neexistují žádné náznaky hrozící ruské ofenzívy. Rusové zde převážně brání své zásobovací trasy/hranice a přesouvají techniku a dělostřelectvo k posílení obrany. Pokusili se sice vytlačit průzkumnou jednotku, která obsadila vesnici Kočubejivku, ale setkali se s těžkým odporem a nakonec se museli stáhout zpět na původní pozice. U vsi Rubižne se stále bojuje, ale objevují se domněnky, že je město již celé a nebo jeho naprostá většina pod kontrolou Ukrajiny.

Oblast Izjum: Ruské jednotky se dostaly ke Krasnopillje a boje probíhají na okraji obce; necelý kilometr od ní se okupantům podařilo prorazit obranou města Dolyny a boje již probíhají o samotnou osadu. Rusko se snaží znovu získat kontrolu nad Bohorodyčne, o které se poslední dny vedou těžké boje, ale zdá se, že ukrajinský protiútok v kombinaci s přesným dělostřelectvem tento pokus zastavil. Spekuluje se, že zde ruské síly opět překročily řeku, ale vzhledem k tomu, že má Rusko plnou kontrolu nad lesy na severozápadě města, jsme toho názoru, že se do města dostaly přes pozemní cestu spíše než přes pontonový most.

Oblast Severodoněcka: Ve městě a jeho okolí pokračovaly těžké boje. Některé zprávy naznačují, že ukrajinskému protiútoku podařilo znovu zabezpečil některé oblasti a budovy poblíž středu města. Rusko do tohoto regionu přesouvá další posily ve snaze dokončit obklíčení. Objevují se zprávy, že se síly okupantů tlačí za průmyslovou zónu, aby získaly kontrolu nad oblastmi mezi Severodoneckem a Lysyčanskem, což by naprosto odřízlo obránce od zásob. Jižně od města se Rusko zatím bez úspěchu pokouší zaútočit na Borivske. U Syrotyna byli okupanti odraženi, ale jisté úspěchy zaznamenali v Metelkine a podle ukrajinského generálního štábu zde probíhá bitva.

Oblast Popasná: Nadále probíhají významné boje jihozápadně od města a východ směrem k Bachmutu. Dálnice Bachmut-Lysyčansk je dosud pod kontrolou ukrajinských sil. Ruové se dnes pokusili prorazit obranu Zolote, byli však odraženi. Nejintenzivnější boje v okolí Zolote jsou na východ a západ od města. V posledních několika dnech se objevuje stále více zpráv, že Ukrajinci zatlačili okupanty až do Nyrkova. Je otázka jak vypadá situace přímo na místě, pro-ruské zdroje však potvrzují, že ukrajinské síly útočily v oblasti Nyrkova z Mykolajivky. Okupanti se pokusili znovu zaútočit na Berestove, které se nachází na kopci a byly znovu neúspěšní. Několik kilometrů na západ se zdá, že Ukrajina dobyla Vasylivku. Pokud je pravda, že jsou ukrajinské síly u Nyrkove a nyní ovládají Vasylivku, pak jsou ruské síly poblíž Berestova ve velkých potížích. Hrozí, že budou obklíčeni ukrajinskými silami a to ještě v údolí, které se na obranu rozhodně nehodí. Dále na jih ruští žoldnéři ze skupiny Wagner už pár dní útočí na Pokrovske. Toto město je klíčovou obrannou linií pro Bachmut, který je jen pár kilometrů na západ. O kus jižněji útočí “Muzikanti” na vesnici Veršyna. Jižněji ruské síly tlačí na sever od Dolomitne a Novoluhanske, dále zaútočily na Semyhirju, byly však odraženy.

Chersonská oblast: Severozápadně od Chersonu bylo ukrajinské předmostí přes Inhulec výrazně posíleno a Ukrajinci pokračují v tlaku na východ a jihovýchod regionu. Ruské síly využívají připravených obranných pozic, což ztěžuje postup Ukrajinců.U Snihurivky probíhají boje. Poblíž Peršotravneve a Zamjanky nejspíše probíhá poměrně velká bitva, podrobnosti však známé nejsou. Pokud je to však pravda, znamenalo by to, že je frontová linie mnohem blíže Chersonu, než bylo původně známo. Kolem Kyselivky a Stanislava se stále bojuje.

V Chersonu také došlo k pokusu o atentát na jednoho z tamních hlavních pro-ruských představitelů - Jevgenije Soboleva, náčelníka “Severní nápravné kolonie č. 90”. Pod jeho vozidlem explodovala bomba, kolaborant ovšem podle všeho vyvázl jen se zraněním obou
nohou. Rusové to označili za terorismus.

Před pár týdny se separatisté na sítích chlubili dorazivší velkou dodávkou dělostřeleckých gránatů a další munice. Místo pořízení fotografie bylo záhy identifikováno jako doněcké výstaviště ExpoDonbass a dnes v něm údajně došlo k explozi. Na síti Telegram se začaly objevovat snímky požáru v budově, které tuto zprávu zdá se potvrzují.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
kromec
svobodník
svobodník
Příspěvky: 38
Registrován: 7/6/2014, 22:37

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od kromec »

Zajímavý článek o kapacitě výroby munice na západě a Rusku.... Pokud Rusku vydrží tempo tak "uzbrojí" i USA...

https://rusi.org/explore-our-research/p ... al-warfare
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4121
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Tak nakoniec ten municny sklad v Krasnom Luhu mohli znicit aj ukrajinske Su-25. Tiez vizitka ruskej PVO a letectva.
https://mobile.twitter.com/UAWeapons/st ... KB6tgqAAAA
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

madrabbit
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 192
Registrován: 9/3/2010, 14:13

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od madrabbit »

Ono není umění vypálit tisíce raket. Umění je něco trefit a použít minimum munice.
kromec píše: 18/6/2022, 22:00 Zajímavý článek o kapacitě výroby munice na západě a Rusku.... Pokud Rusku vydrží tempo tak "uzbrojí" i USA...

https://rusi.org/explore-our-research/p ... al-warfare
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

Phillips P. OBrien
Professor of Strategic Studies
Od velkého ruského průlomu u Popasné, který údajně předznamenal zhroucení SDoněcké a Lysyčanské kapsy, uplynuly již více než čtyři týdny. A jak daleko vlastně Rusové za ten měsíc postoupili?

Největší pokrok byl asi 15 kilometrů. Přesto nedobyli Bachmut a ani neobsadili silnice do Sdoněcka.

Na severu byl ruský postup ještě menší. Obsadili Lyman, ale od té doby se téměř nepohnuli. Ostatně aktualizace @GeneralStaffUA už nějakou dobu říká, že v této oblasti (vlastně v celé kapse) došlo ze strany Rusů jen k velmi malému pohybu.

Přesto nám několik týdnů tvrdili, že Ukrajinci jsou na pokraji zhroucení a že Rusové vykazují skutečné úspěchy. Místo toho vidíme ukrajinský odpor proti silné ruské palebné síle a ruskou neschopnost smysluplně postupovat.

Myslím, že média byla trochu zmatena ukrajinskými informacemi o situaci, které byly přizpůsobeny tak, aby se snažily vytvořit větší podnět pro vlády NATO k vyslání dalších zbraní. Znělo to, jako by na tom byli Rusové:…

Lépe než ve skutečnosti byli. Tento hazard se možná vyplatil, protože zajistil větší vojenskou podporu, ale živil ne zcela vhodný narativ o silném Rusku a slabší Ukrajině. Bitva o Donbas zůstává tím, čím byla, tedy pomalou opotřebovávací bitvou, kterou Rusové prohrávají.

Chystám se říct něco, co by se mohlo zdát kontroverzní, ale jak naznačuje vlákno, nejsem přesvědčen o ukrajinských tvrzeních, že utrpěli extrémní ztráty v uvedeném počtu. Stovky zabitých denně atd.

Když se podívám na to, co vidíme na místě, odpor Ukrajinců je zuřivý, ruský postup křečovitý. To neodpovídá veřejným prohlášením. Jak jsem řekl, myslím, že to bylo uděláno pro efekt a možná přehnaně.

Měl jsem dodat, že zamýšlený účinek těchto prohlášení byl na vlády NATO, aby dostaly větší pomoc, a na Putina. Dovedl bych si představit, že Ukrajinci chtějí, aby jeho armáda v Donbasu vykrvácela. Nezapomeňte, že Ukrajinci už nějakou dobu otevřeně mluví o tom, že vyčerpají ruské zdroje do srpna.

Zajímavé; Oleksiy Danilov, velmi vysoký představitel ukrajinské národní bezpečnosti, otevřeně kárá úřady za nepřesná tvrzení o ztrátách ukrajinských sil. Domnívám se, že si uvědomují, že byli poněkud poplašní a že ztráty nebyly tak vysoké, jak se lidem namlouvalo.

Poslední komentář k tomuto bodu. Představa, že by Ukrajinci utrpěli na Donbasu masivní ztráty, jak lidé tvrdí, je těžko slučitelná se skutečností, že to byli oni, kdo zatlačili Rusy zpět kolem Chersonu.

Řekněme například, že vezmeme menší z velkých odhadů ukrajinských obětí, 200 mrtvých a 500 zraněných denně (celkem 700). To by znamenalo, že od průlomu u Popasna měli Ukrajinci ztratit 21 000 mrtvých a raněných.

Máme tedy věřit tomu, že utrpěli tak extrémní ztráty, zatímco po celou dobu odráželi téměř každý další ruský útok v Donbasu a zároveň budovali síly potřebné k útoku na Cherson?

To je pro mě těžko představitelné, že by ukrajinská armáda v Donbasu byla drcena jak to líčí média, a přesto odrazila téměř všechny ruské útoky a vytvořila sílu k útoku na Cherson.

Uvidíme.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

Cooper opravdu nemá žádné brzdy :D
....před několika dny jsem se ocitl na přijímajícím konci nějaké ....kritiky... od několika hrdých "levičáků", kteří mi vysvětlovali, jak "ukrajinští nacisté záměrně ostřelují civilisty v Doněcku".

Když jsem se jim pokusil vysvětlit něco o ruských nacistech a požádal je, aby se podívali na adresy ostřelovaných míst v Doněcku - protože všechny jsou v blízkosti tamní železniční trati - diskuse byla 'náhle přerušena'.

No dobře: zdá se, že jsem se dotkl citlivého tématu.
Teď jsem jednak líný, jednak nemám čas geolokačně zjišťovat každý jednotlivý zásah ukrajinskými 155mm granáty v Doněcku, ale aspoň jsou tu další lidé, kteří sledují aktivity ruských nacistů. Tedy zde několik článků o nich:
https://www.rferl.org/a/russian-neo-naz ... rxIuL8SXOc
https://www.thedailybeast.com/wagners-r ... -5MD1h7UoM
https://sofrep.com/news/russian-neo-naz ... 9Aq1JFkzFg
https://www.respublica.lt/post/neonaciz ... kmzsFJFqRI


Přikládám několik fotografií "nedůležitých" lidí, jako je šéf PMC Wagner Dimitrij Utkin a jeho tetování, nebo ruský voják zajatý na Ukrajině atd....
...ach jo, a: samozřejmě přiznávám, že jsem naletěl propagandě a že jsem placen NATO a CIA a Mosadem a Muchbaratem a imperialisty za 'šíření fake news' tohoto druhu....(kéž by mi někdo konečně dal vědět: na jaký účet/účty...)
Obrázek
....ah ano, když mluvíme o "úmyslném ostřelování civilistů v Doněcku ukronacisty": před několika dny ruský voják zveřejnil svou fotografii s minometným granátem - v hale Donbas Arény v Doněcku...
Na druhé fotografii je zachycena stejná oblast po přepracování ukrajinským dělostřelectvem..... Proslýchá se, že ohně hoří už 24+ hodin, a hádám: někdo tam možná bude mít na chvíli nedostatek munice...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

Ruský blogger Murz zveřejňuje zprávu navazující na zprávu(viz níže) o útoku na muniční sklad v Krasném Luhu, kterou sdílel 16. června.

Jak tvrdí, většina munice byla soustředěna na jednom místě ve skladu, což vedlo k obrovské detonaci. Domnívá se také, že útok byl proveden spíše střelami Tochka-U než Su-25:

originál:https://kenigtiger.livejournal.com/2155276.html
Objevilo se několik nových informací o Krasném Luhu:

- Býval to muniční sklad 2. armádního sboru. Se zahájením SMO tam, zdá se, zařídili sklad veškeré munice dodávané do železniční stanice Krasnyj Luč z Ruské federace. Některé kousky, které se rozptýlily po okolí, lze identifikovat jako neřízené letecké rakety, a soudě podle barvy kouřového oblaku při požáru se někteří zvlášť osvícení jedinci domnívají, že tam byly i protiletadlové rakety.
- Historku o tom, že detonace začala po útoku Su-25, lze vysvětlit tím, že v této oblasti leží trasa pro přiblížení ruských Su-25. Je to prostě náhoda.
- Protivzdušná obrana v době útoku na sklad fungovala, svědci viděli dvojí odpálení protiletadlových raket. Je však známo, že Ukrajinci rádi používají "Točky" v salvě po 3 a 4.
- Síla první detonace byla taková, že se lidé přiklánějí k názoru, že naprostá většina dovezené munice byla prostě nahromaděna na jednom místě, přestože území závodu je obrovské. Mohla být rozmístěna tak, aby se v případě příletu vyhnula Hirošimě. Část lidí se samozřejmě domnívá, že šlo o zradu/sabotáž. Věřím, že prostě neviděli velký smysl v přesunu věcí vzhledem k nedostatku pracovních sil, vozidel a logistiky.
- Druhým cílem pro "Točku" bylo samozřejmě samotné nádraží plné vlaků s municí. Po úderu na skladiště byly vlaky, jimiž bylo nádraží zaplněno, rozebírány dieselovými lokomotivami neuvěřitelnou rychlostí.
Předešlá zpráva
Jak už bylo na tomto blogu mnohokrát řečeno od začátku války, která podle mnohých z nějakého důvodu začala v únoru 2022, a ne v roce 2014, náš nepřítel je tvrdohlavý, mazaný, myslí mu to dobře i bez pomoci poradců, a s pomocí - ještě lépe.


Předchozí "nápovědu", která zasáhla Krasnyj Luč v podobě ukrajinského "Tochka-U", pravděpodobně nikdo nedocenil a řádně nereflektoval. Oficiální verze říká, že to byla "Točka-U", ačkoli někteří svědci události uvádějí, že šlo o dvojici ukrajinských Su-25, které porazily naši protivzdušnou obranu ve hře na schovávanou stejným způsobem jako jejich vrtulníky v Mariupolu. Ale to budou muset zjistit příslušné orgány, stejně tak, zda šlo o sabotáž synchronizovanou s příletem Tochka-U nebo o něco jiného.


Jak přesně to naši úžasní vojenští velitelé zpackali, je vlastně druhotné. Otázkou je, co přesně zpackali. Protože naše média opatrně říkají "hoří a vybuchují tovární zásoby", ale co přesně vybuchuje, to neříkají.


Pro vaše pochopení, hořící a detonující je naše ofenzíva směrem k hrdlu lysyčanského "kotle". Hořící a detonující jsou zásoby dělostřelecké brigády 2. armádního sboru Lidové milice LLR, která v době minských dohod sídlila v Luči a z některých zásobáren pocházelo zásobování našich jednotek. O čemž byl nepřítel dobře informován. Zásoby stejných 152mm granátů a raket MLRS, na nichž závisí přežití naší více či méně zkušené pěchoty, a zda budou schopni kotel uzavřít, nebo se nad touto šíjí rozmělní a Ukrajinci pak vytažením záloh začnou naše záložníky vyřazovat a vracet této šíji dřívější tvar.


Ukrajinci nemohli nic dělat s tím, že jsme stáhli veškeré bojeschopné dělostřelectvo LLR v oblasti hrdla kotle. Naši se rozhodli dělostřelectvo nestáhnout. Naopak, oblast fronty s rozhodujícími boji byla poměrně kompaktní, začali jsme Ukrajince častěji zachytávat naším protibaterijním dělostřelectvem. A soustředěnou palbou začali dláždit cestu naší pěchotě.

Ukrajinci začali přemýšlet, co s naším dělostřelectvem udělat, a vymysleli toto. Napoprvé to nefungovalo, napodruhé už ano. Alespoň to zpomalí ofenzívu. Vypadá to, že naše dělostřelectvo čeká nějaký čas s nedostatečným přídělem nábojů.

Zdravím naše úžasné stratégy.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

PRIPRAVIŤ SA NA VOJNUBritská armáda sa musí pripraviť na boj s Rusmi a víťazstvo v potenciálnej 3. svetovej vojne, hovorí najvyšší britský generál...
Gen Sanders začal vo svojej novej úlohe minulý pondelok – a vo svojom štvrtom dni v práci napísal: „Teraz je tu pálčivá potreba vytvoriť armádu schopnú bojovať po boku našich spojencov a poraziť Rusko v boji.“
https://www.thesun.co.uk/news/18931719/ ... ians-ww3/
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

zdroj:https://t.me/strelkovii/2761

Igor Girkin na svém Telegramu sdílí nejnovější informace o operační situaci v Donbasu a tvrdí, že obě strany dosáhly remízy s mírnou převahou ukrajinských sil, kterým se podařilo získat čas. Očekává, že na doněcké frontové linii bude klidněji ve prospěch bojů na charkovském a chersonském směru:

Operační situace na frontě.

Je charakterizována konečným ukončením druhé („betonové“) etapy tzv. SMO. Postup RF AF a LPR AF (které jsou plně podřízeny velení ozbrojených sil Ruské federace, pokud si to ještě někdo neuvědomil) v Donbasu se zcela vyčerpal. Zdá se, že naše síly dosáhly horní hranice svých ofenzivních schopností a nejvíce, co od nich lze očekávat, je, že budou schopny „dorazit“ Severodoněckou průmyslovou zónu a zbývající opěrný bod UAF u Severskyj Doněcu v této oblasti.

Na ostatních úsecích aktivních bojů vznikla operační pauza.

Během bitvy, která trvala téměř dva měsíce, utrpěly obě strany obrovské (ve srovnání s celkovým počtem nasazených lidí a techniky) ztráty. V počtu lidí ztratili Ukrajinci znatelně více, ale jsou schopni rychle doplnit své ztráty, a i když byli „kousíček“ od porážky, nenasadili strategické rezervy a pevně se drželi obranné taktiky zvolené pro tuto operaci.

Při hodnocení operace z vojensko-teoretického hlediska je obecně nesprávné hovořit o "vítězství" obou stran:

- Ruským silám se nepodařilo ani dosáhnout stanovených strategických cílů, ani se k nim výrazněji přiblížit (do osvobození Donbasu je stejně daleko jako v květnu). Přitom se jim přece jen podařilo osvobodit řadu důležitých a velkých lokalit (Popasna, Krasij Lyman, Severodoněck), vrhnout UAF zpět za Siverský Donec a porazit téměř "na hlavu" řadu jednotek a formací UAF.

- Ukrajinskému velení se vcelku podařilo vyřešit svůj úkol udržet oblast kolem Doněcka a Horlivky, zabránit porážce hlavních sil své doněcké skupiny a získat čas na vytvoření nových záloh. Zároveň to mělo za následek značné ztráty a pokles morálky části vojsk.

Obecně lze výsledek květnové až červnové bitvy o Donbas nazvat „remízou“. Přesto se obecně váhy (dle mého subjektivního názoru) mírně přiklonily ke Kyjevu. Proč? Odpověď je jednoduchá: jejich zisk času.

RF AF se nepodařilo porazit UAF se svými posledními silnými silami. Nyní vyžadují reformu a rozsáhlé doplňování, aby se obnovily bojové schopnosti.


To samozřejmě neznamená, že ruský generální štáb nemá k dispozici žádné další rezervy. Rezervy jsou - jsou "naléhavě" připravovány od dubna - začátku května. Sestavují se nové jednotky a formace, ve skutečnosti se jejich doplňování (podobně jako idiotsko-ostentativní touha "a la Hitler-1944" mít co nejvíce jednotek a formací "na papíře") provádí díky nedostatku posil pro stávající zkušené jednotky, které právě teď nesou velké ztráty. V důsledku toho se na frontu dostanou "zcela syrové" jednotky smíšené s těmi, které byly staženy a doplněny po "útěku k hranicím"

Situace Ukrajinců je však zhruba stejná - mnoho nových jednotek složených z rekrutů plus několik profesionálů, kteří se vyhnuli "doněckému mlýnku na maso".


Jak dlouho bude tato operační pauza trvat a kdy začne letní bitva o iniciativu (Kadyrovem ohlášená jako "rychlá a efektivní" fáze) - nevím. Může to trvat od týdne do měsíce a půl. Déle už těžko. Je nepravděpodobné, že by naše armáda dokázala odložit do podzimu zahájení nové útočné operace a zároveň snášet neustále se zvyšující ostřelování Doněcka a samotného území Ruské federace. Přesněji řečeno, je nepravděpodobné, že by politické vedení takové zdržování sneslo. Podobně je tomu u UAF - po velkých ztrátách na frontě jejich politicko-vojenské orgány akutně vyžadují velký (nebo alespoň takový, který vypadá jako velký) vojenský úspěch.


I nadále předpokládám, že bitva by mohla nabýt "protisměrného charakteru". Ruské síly by mohly postupovat v jedné oblasti, zatímco Ukrajinci v druhé. Mezitím se obě strany budou snažit "nachytat" se navzájem úspěšnou obranou kombinovanou s protiútoky. Doněcká fronta se pravděpodobně na nějakou dobu uklidní (což absolutně neznamená konec teroristického ostřelování ze strany Ozbrojených sil Ukrajiny a bojů lokálního významu). Opatrně předpokládám, že hlavní bitva se odehraje v okolí Chersonu a Charkova. Přinejmenším právě na chersonském směru je soustředěna poměrně velká úderná síla UAF.


Do jaké míry se mé předpovědi naplní - ukáže čas. Nemohu si činit nárok na vysokou přesnost "časových a místních" předpovědí, aniž bych měl k dispozici informace z vojenských štábních zdrojů a závěry činil na základě poměrně řídké "mozaiky" a vlastních úvah..
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
821
praporčík
praporčík
Příspěvky: 394
Registrován: 4/8/2010, 12:25

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od 821 »

Mnoho správ o ničivom ukrajinskom raketovom útoku na Rusov na okupovanom hadom ostrove v Čiernom mori.
https://twitter.com/olex_scherba/status ... 8101514240
CETERUM AUTEM CENSEO MOSCOVIAM ESSE DELENDAM
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4121
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Bielorusi z Kalinouskeho pluku a ich zajatci.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4987
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Medik s dierou v nohe zajal osem Rusov

https://twitter.com/Kochevenko/status/1 ... KtPmv_YxPA
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4121
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Inak zaujimave kolko Rusov ma obuv Lowa Zephyr od nemeckeho vyrobcu. V kazdom druhom videu ich vidno.
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

https://news.ru/cis/kazahstan-priostano ... ogo-uglya/
Kazachstan pozastavil tranzit ruského uhlia


https://mobile.twitter.com/TheDeadDistr ... 6458607616
Ruský pilot Su-25 major Andrij Fedorčukov, ktorý bol zajatý 18. júna pri Svitlodarsku, priznal, že bol žoldnierom pre Wagner za 205 tisíc rubľov mesačne.
Uživatelský avatar
Vlastimil Čech
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 575
Registrován: 3/12/2012, 16:49
Bydliště: vesnice nedaleko F.-M.

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Vlastimil Čech »

Zaujalo mne tohle:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/202 ... rvnu-2022/
zdroj: KOSA NOSTRA
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

jdneska jsem četl. Pak jsem si přečetl, kdo je pan Baud...a.....ne.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

Aj cz
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

NYT analyzoval viac ako 1 000 fotografií, ktoré urobili jeho vlastní zamestnanci pracujúci v teréne - bolo tam viac ako 2 000 identifikovateľných munícií...
https://www.nytimes.com/interactive/202 ... rimes.html
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“