IL-2 gamesa

Hry s válečnou tématikou, strategie, akční.

Moderátor: jarl

Zamčeno
Uživatelský avatar
Ringhofer
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 128
Registrován: 8/3/2005, 17:23

IL-2 gamesa

Příspěvek od Ringhofer »

Téma je uzamčeno a přesunuto do diskuze i pro neregistrované SEM :
http://www.debata.palba.cz/viewtopic.php?id=43


IL-2 Fergotten battles:
Jelikož jsem i zde na chatu zaznamenal pár dotazů na tuto hru , pokusím se o takovou menší recenzi. Předem ale zdůrazňuji, že se jedná hlavně o můj subjektivní pohled a mé zkušenosti, může se stát, že se mnou bude někdo polemizovat, už jen proto, že to vidí jinak.

Předem bych chtěl uvédst, že IL- 2 FB není jen datadiskem, ale plnohodnotným samostatným pokračováním této hry. Dá se k němu přiřadit ještě datadisk Ace expansion pack a další samostatná hra Pacific fighters, zaměřená logicky na pacifické válčiště, kterou je možné nainstalovat buď samostatně, nebo jako součást IL-2FB a spojit tak obě hry v jednu.
Téma simulátoru jako takové se zdálo do nedávné doby docela vyčerpáno, ovšem tahle hra posunula hranice zase o nějaký ten kus dál. Vše působí zatraceně realisticky. Vzdušné souboje jsou radost pro adrenalinové feťáky, vypracovaný model různých poškození, klidně se vám může stát, že vám vyprskne olej na sko a vy najednou nic nevidíte, nebo vás někdo odpráskne přímo v kabině letadla. Když letíte déle hlavou dolů , překrví se vám palice, a vy začnete vidět"rudě" když to zase přeženete s přetížením, ztrácíte vyrtuální vědomí a obrazovka začne černat. Samotného mne třeba překvapilo, že před střelbou si pilot musí v kokpitu poposednout, u některejch německejch mašin je to přímo nutnost, zaměřovač je posazenej trochu mimo a při normálním posezu v něm nic nevidíte. Samotný start s letadlem je malé dobrodružství. Když něco opomenete , může se snadno stát, že navštívíte třeba hangár, nebo letadlo vašeho kolegy a je vymalováno. Opravdu velký pozor si musíte dát na kroutící moment vrtule, který začne letadlem točit dokola a pokud to nekorigujete směrovkou, většinou to zkončí průšvihem.
Pro ty, kteří, až takový reál zrovna nemusejí je dobrá zpráva i to, že obtížnost hry se dá do hodně velké míry nastavit a na své si tak přijdou i ti, kteří zrovna nemají v kapse pilotní průkaz a chtějí se jen dobře pobavit, zalítat a zastřílet. Ono pravdou je, že třeba letět do boje se zásobou střeliva jen na pár sekund dávky, jak tomu ve skutečnosti bylo, pro každého zrovna není.
Pokud jde o typy letadel, najdete tam snad všechna známá letadla, která se za ww2 na nebi proháněla, plus některé raritky, jako třeba ruský čtyřmotorový bombardovací monstrum, nebo něktré německé proudové projekty. Ovšem s některými méně známími stroji se můžete pouze utkat, ale sami do nich nenasednete. Nové mašiny se připravují v patchi, mělo by se objevit Mosqito, Tempest a je určitá naděje, že se předvede i Avia B-534.
Hra nabízí několik kampaní, na východní frontě si můžete krom Němců a Rusů zalítat třeba i za Slováky a ve sluchátkách si pak můžete poslechnout hlas autentického slovenského návodčího, či vašich slovenských spolubojovníků.
Můžete létat i za Finy v Rusko-Finské válce, nebo za Poláky či Francouze v ruském letectvu.
Pokud vaše srdce tíhne spíše k bombardování, můžete zkusit třeba Ju87, nebo logicky IL-2, pozemních cílů je dost, od nepřátelských letišť přes tankové kolony, po strategicky důležité mosty, či továrny a vlaky.
Na Pacifickém válčišti si zase můžete zkusit starty a přistání na letadlové lodi, zalítat si za obě strany třeba u Midwaye, na Guadalcanalu, nebo Iwojimě. Jednotlivé kampaně jsou dosti rozsáhlé, některé čítají i přes sto jednotlivých misí. Rozhodně nehrozí, že byste hru dohráli za pár odpolední, jak se mnohdy stává. Tohle je hodně nadlouho.

Můžete si ale sestavit i vlastní misi, kde si vyberete vlastní stroj , doprovod a navolíte protivníky + mapu a hurá do boje.

Abych jen nechválil, hra má i své mouchy. Snad největší deprese zažijete při samotném nahrávání hry.Trvá to nezkutečně dlouho. Mezi tím máte čas udělat si kafe, či přečíst středně dlouhý článek v novinách. Pokud se ihned po tom vymáznete při startu a můžete načítat znovu, je to na ulomení joysticku, či rozkousání klávesnice.
Druho věcí je dolet do operačního prostoru v kampani.Není výjimkou, že cíl je třeba 60-70-km daleko a ještě kolem něj musíte nějaký ten čas kroužit, než se objeví něco k sestřelení. Samozřejmě, je to zase snaha o přiblížení k reálu, ale asi ne každého baví půlhodiny letět podle určeného kursu a kochat se krásami virtuální krajiny. Částečně se to dá eliminovat zvýšením rychlosti hry(až 8krát) a zapnutím autopilota. I tak ale máte většinou čas si v klidu dopít tu kávu, kterou jste si při načítáni mise uvařili. Dění totiž musíte neustále sledovat, aby pak autopilot neodbojoval celou bitvu za vás(což se mi také párkrát přihodilo).
Další věcí, která mi na hře chyběla byla absence misí na západní frontě.Tak že pokud si chcete zalítat za RAF nad kanálem, popřípadě se mrknout, jak vypadá Londýn z výšky, tak smůla. Nicméně o britské stroje ve hře nepřijdete.
Ač se to u simulátoru zrovna nečeká, objevil jsem ve hře i některé docela vtipné momenty. Patří sem třeba hlášky rozčílenejch návodčích, pokud si usmyslíte letět si svým vlastním kursem a nedbat jejich pokynů.Obvzlášť ve slovenštině to je velmi pikantní.
Další věc, která mne pobavila byla situace, kdy jsem se po nouzovém přistání rozhodl opustit vrak letadla. Po zmáčknutí příslušného tlačítka pilot vyskočil z letadla, utíkal nějakých dvacet, třicet metrů jak o život a pak s sebou plácnul na zem jak podťatej. Podobné je to, jak jsem zjistil později i s přistáním na vodu, kde se prozměnu pilot pohodlně rozvalí v nafukovacím člunu. Některé libůstky si můžete přivodit i sami, třeba když si za letu u palubního letadla začnete omylem skládat jeho křídla. Možná to zní i trochu neuvěřitelně, ale i to se může stát.

Samozřejmě, že součástí hry je i multiplayer. Nabízejí se klasické souboje dvou a více hráčů na různých mapách, popřípadě i kooperativní mise, jejichž cílem je společně s kolegy splnit daný úkol, přičemž soupeřem je v tomto případě počítač. ti z vás, kterým to rychlost a kvalita spojení dovoluje si mohou zalítat i na internetu. Jedním, ze serverů, kde se lítá "profesionálně" a každopádně tam narazíte na příjemnou partu závisláků na této hře, jsou Asfaltoví holubi , odkaz: http://www.aholubi.org/news.php . Ale takovejch partiček je samozřejmě víc.

Ještě něco k technickému nastavení hry. Je třeba si s tím opravdu pohrát. Po instalaci se hra kdo ví proč sama nastaví většinou na ty nejvyšší hodnoty. Po instalaci hry proto otevřte její adresář a v něm položku "setup". Tam si ve výběru v sekci video zadejte nastavení na vaši grafickou kartu, výběr je celkem rozsáhlý, tak si snad najdete tu vaší. Pokud si nejste jisti, zadejte safesetting, tím nic nezkazíte. V setupu mrkněte i na nastavení zvuku (sound), pokud vám hra občas spadne, může to být způsobeno právě tím(můj případ, vím o čem mluvím), zde si vyberte jako ovladač Directx, popřípadě opět safesettings. Obvzláště u pomalejších mašin je třeba si s tím ještě podrobněji pohrát a najít to, co vám vyhovuje nejvíc. Nezapomeňte se taky mrknout na případné vyladění joysticku.
Další nastavení můžete udělat v options přímo po zpuštění hry.Ohledně grafiky můžete jednak nastavit rozlišení(menší rozlišení může pomoci k lepšímu běhání hry), jednak kvalitu zobrazení detailů. Tu buď jednoduše, máte možnosti od velmi vysoké kvality po velmi nízkou(stačí zadat), nebo si s tím můžete pohrát ručně (custom) a nastavit si třeba lepší či horší zobrazení objektů, krajiny, vzdálenosti, na kterou vidíte atd.
V neposlední řadě si nezapomeňte nakonfigurovat i ovládání hry, v controls je opravdu hromada položek, ale ve hře jich většinou využijete jenom část. Mějte ale na paměti třeba to, že směrovka se ovládá zvlášť nikoliv kvedláním joysticku zprava do leva(tím otáčíte letadlo kolem osy), že si musíte poposednout k zaměřovači(standartně: Ctrl+F1), občas z letadla vyskočit (Ctrl+E), zatahovat a vysouvat podvozek(G) , vysouvat a zasouvat klapky (V,F) a pod. Rozhlížet po světě se můžete buď pomocí "poštěváku" na joyi(přepíná se postupně z pohledu do pohledu,existuje ale prográmek New wiew, který umožňuje plynulý rozhled, jeho instalace je ale poměrně složitá) pokud ho máte, nebo myší(plynulý rozhled). Na své letadlo se můžete podívat i z venku(F2),do kokpitu se vrátíte přes (F1).
Na slabších mašinách se vám může stát, že i přes to, že hra jinak funguje normálně, se vám může v některých okamžicích začít "sekat." Je to způsobeno tím, že ve vzduchu může být velký počet letadel, do toho nějaké ty flaky, hlášení ve sluchátkách a pozemní objekty najednou. Je to dost nepříjemné, i když jen přechodné a až pár kamarádů popadá , nebo vylítnete z protiletadlové palby, vše se zas uklidní. Částečně eliminovat se to dá krátkodobým snížením rychlosti hry na polovinu(tlačítko ú).
Minimální konfigurace hry je udávána:
Cpu800Mhz, 256 MB RAM , z osobní zkušenosti ale vím, že hru utáhne i slabší procesor, ovšem, větší RAMka rozhodně není na škodu. Podmínkou je samozřejmě grafická karta, která si rozumí s Directx 9.

Na závěr pár obrázků, abyste věděli, jak to vypadá, když si za knipl sednou profíci :lol: :shock: :
Naposledy upravil(a) Ringhofer dne 22/3/2005, 11:30, celkem upraveno 4 x.
Stejně všichni umřeme....
Ford
Příspěvky: 4
Registrován: 20/7/2007, 21:35
Bydliště: Lužické hory - Plotendorf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ford »

Zdravím všechny příznivce virtuálního létání.
Mám tu čest vám oznámit, že 57th Operational Training Unit RAF
Zahájila stabilní provoz svého IL-2 DF serveru jež je od nynější doby otevřen veřejnosti.
k disposici je rovněž hlasová komunikace a to prostřednictvím vlastního TeamSpeak serveru
Dále poskitujeme TeamSpeak hosting serveru Wings over Europe provozovaným 312 perutí RAF

jak se připojit :
přez hyperloby - naleznete nás pod názvem 57_OTU_CZ_Dedik
zadáním adresy serveru do hry : gz1.lbfree.net:21000

TeamSpeak
adresa : gz1.lbfree.net:8767
heslo : 57otu

TeamSpeak Wings ower Europe
adresa : gz1.lbfree.net:8770
heslo : woe

Těšíme se na vaší účast
57_OTU_Ford
57th Operational Training Unit RAF
JZ-W
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

BoB s velkou pravděpodobností vyjde až někdy příští rok. Bude tam létatelných jen pár letadel. Minimálně prvních pár měsíců to (minimálně online) nebude pro sérii IL-2 představovat moc tvrdou konkurenci.
Obrázek
Uživatelský avatar
Tazator
četař
četař
Příspěvky: 64
Registrován: 15/8/2007, 21:37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tazator »

Mam Il 2 1946 a najizdi to velmi svizne. Chce to mit hdd na Sata a radny ramky ja mam 2Gb a stejne me to pripada malo. Pristi comp bude mit 4Gb Ram hura jiz pristi rok a mam to i schvalene od manzelky (to je nejdulezitejsi) :D


Téma je uzamčeno a přesunuto do diskuze i pro neregistrované SEM :
http://www.debata.palba.cz/viewtopic.php?id=43
Zamčeno

Zpět na „Počítačové a deskové hry“