BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii VB

Odpovědět
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii VB

Příspěvek od Zemakt »

Pro lepší uchopitelnost částečně zkopírováno z tématu Britské vozidlo Warrior http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=324&t=7580&start=40
Příspěvek od Zemakt » 22/3/2021, 20:55
Pásy kolama v boji nenahradíš. Myslím tím v boji, pořádném boji. Jestli se budou držet doma na ostrovech, pak je to fakt jedno. De facto, ať to zruší celé a soustředí se na Navy a letectvo.
Celkově je zajímavé sledovat, jak dobrovolně ustupují z pozic, které dlouhodobě budovali. Do budoucna totálně bez vlivu, smutné.
Příspěvek od skelet » 22/3/2021, 21:16
Spíš se budou vidět soustředit na sebe a Commonwealth. A tam potřebuješ hlavně námořnictvo.
Příspěvek od Zemakt » 22/3/2021, 21:22
No, snad. Projekce moci na moři. Jinde zero. Nevím, přijde mi to jako snaha o oprášení starých časů. Ale jak starých, 100 let? Dnešní svět je jinde.
Navíc, kdo z Comm. je vážně potřebuje? Jsou příliš daleko. Utopie.
Příspěvek od skelet » 22/3/2021, 22:08
Tak hlavně pro nasazení v tamních oblastech se jim hodí víc kola, než pásy. To samé jsou Frantíci.
A co si budeme nalhávat Francie a Británie nasazuje armádu víc ve svých bývalých koloniích, než Evropě.
Příspěvek od Zemakt » 22/3/2021, 22:19
Však ano, jinak :down: Ale ono to není jen kola vs pásy, viz tanky apod. Ale de facto je to stažení VB z "velké hry". Jednoduše ztráta vlivu.
Příspěvek od skelet » 22/3/2021, 22:25
Velká hra se odehrává už nějaký ten pátek v Pacifiku..

Příspěvek od Zemakt » 23/3/2021, 09:59
Však ano Skelete, de facto mluvíme o stejné věci. Ale Ajax ve verzi BVP neexistuje Rase. Řekl bych, že tímto zcela rezignují na schopnost manévru v těžkém terénu.
Příspěvek od skelet » 23/3/2021, 10:05
Zemakt: tak posilují hlavně námořnictvo, chtějí víc F-35B a hodlají pořídit víc výsadkových lodí. Tedy prostě je přestal zajímat evropský kontinent a začal je zajímat Pacifik a Commonwealth. To mi nepřijde jako rezignace na velkou hru.
Příspěvek od Juraj Tichý » 23/3/2021, 10:12
A keď vidia, ako sa pomaly ale iste, celá stredná Európa s pobaltskými a severskými krajinami posilňuje, tak si to aj môžu dovoliť.
Příspěvek od Zemakt » 23/3/2021, 10:41
Mno zas až tak horké bych to teda neviděl. Vnímám to jen jako snahu o nápravu podfinancování minulých let (u ostrovního státu životně důležité), navíc, na úkor jiných zbraní. K užším vazbám na Comm. mne zas nenapadá nic tak světoborného. Státy Comm. Jsou příliš daleko, mají vlastní politiku a své blízké partnery. Ale to se již opakuji.
Příspěvek od Juraj Tichý » 23/3/2021, 13:55
Možno sa na to pozri z druhej strany. Že štáty commonwealthu z Pacificu budú potrebovať ich lietadlovky a vysadkové lode, a chcú sa Briti dostať bližšie k nim. V 20. storočí bola hrozba prítomná v Európe. Teraz sa hrozba očakáva z Číny.
Příspěvek od Nesher » 23/3/2021, 14:07
Pacifičtí členové Commnwealthu se rozhodně spíše orientují na vztahy s USA a Austrálií (ta si členem Comm. je, ale to je tak vše) než s velmi vzdálenou GB
Příspěvek od skelet » 23/3/2021, 14:21
Nic z toho se tak nějak nevylučuje. Přece jen se nedávno letadlová loď QE vrátila z Pacifiku, kde cvičili z japonskou flotilou.
Ostatně sama Británie říká, že se bude soustředit na Pacifik.
Příspěvek od Polarfox » 23/3/2021, 14:52
Nesmíte to brát tak vážně. Tohle je do značné míry harašení (ve věži) BoJo a spol. a jejich Brexit Británie. Patří to do notorické skupinky "Global Britain", stejně jako pokus o vstup do CPTPP (Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership) atp. Jede se na efekt, velké vize a novinové titulky, ale už ne moc podstatu a realitu. Těžko tohle vysvětlovat krátce pár větami, pokud to člověk několik let blíže nesleduje, ale do značné míry je to prázdná PR bublina.
Příspěvek od Zemakt » 23/3/2021, 15:14
Polare, klidně se rozpovídej. Klidně v tom pravém vlákně. Já na tyhle s prominutím kecy také nevěřím. V rámci EU měla Británie vliv, nemalý. Nyní.... Kdo ji bude brát vážně? Proč?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od Polarfox »

Když už to tu vzniklo, tak jsem se k tomu tedy trošku rozepsal. Kdyby sem bylo třeba ještě něco přesouvat nebo se sem cpu předčasně, tak to kdykoli lze smazat a poslat znovu (mám to uloženo).

Neboli alespoň "stručně". Vzhledem k tomu, že vojenská/bezpečnostní otázka je hodně propojená s politickou a ekonomickou, tak si budu vypomáhat tak různě navzájem. Tyhle věci bohužel nejde dost dobře oddělit a navíc to pochopit bez kontextu.

1) Již tu padlo, že VB měla větší vliv v rámci EU (a mohla do toho mluvit, navíc zásadním způsobem, vzhledem ke své síle, historii v rámci unie a řadě výjimek/privilegií). VB byla v mnoha případech hub/vstupní místo do EU (ekonomicky/politicky) a spojovací můstek, což výstupem z EU automaticky padá, respektive pro řadu entit, včetně samozřejmě EU, ztrácí význam mít prostředníka, ev. používat VB, když už se přes VB nedostanou do EU, což byl jejich hlavní zájem.

Neboli VB výrazně přecenila své schopnosti, cenu, "výjimečnost" a ochranu, kterou EU poskytovala VB na mezinárodním ekonomickém a politickém poli. Dobře je to vidět třeba na londýnském City, které okamžitě po Brexitu začalo krvácet. Řada oblastí obchodu od 1.1.2021 doslova lusknutím prstů přes noc přešla jinam, další to čeká v blízké či vzdálenější budoucnosti a doposud neotřesitelná pozice začíná rychle erodovat (a čím menší bude mít váhu, tím se celý ten proces bude urychlovat). Amsterdam, Frankfurt nebo New York jsou u vytržení. A důvod?...Londýn jako evropské finanční centrum má pro EU a svět význam jen pokud je "v Evropě" a evropských strukturách. To samé se týká mnohých dalších oblastí jako britské daňové ráje (dokud byla VB v EU, tak daňové ráje členských států měly pardon/výjimku, ev. šlo použít právo veta...hned po Brexitu tahle ochrana padla a momentálně jsou britské daňové ráje plně napospas novým směrnicím a iniciativám EU a USA vůči daňovým rájům) atd. atd.

To se týká i vztahů vůči hlavním světovým entitám/blokům, tj. USA, EU a Číně:

- Do EU ryje VB od začátku kvůli domácímu publiku, vykresluje unii jako velkého bubáka, který může za vše, jednání nejsou úplně vždy v dobré víře a VB několikrát ukázala, že se neštítí ani porušení předchozích dohod a mezinárodního práva (aneb okřídlené "in very specific and limited way"). Nic, co by nahrávalo úžasným vztahům. Trpělivost EU byla neuvěřitelná, ale s drzým spratkem, který do ní neustále šije a který má váhu 1 vs 27 se moc mazat nebude.
- V případě USA britská vláda a aparát za tím vsadili na vítězství Trumpa (ne nadarmo se Johnsonovi říká Malý Trump a celý ten konzervativní toryovský a brexitový aparát má řadu vazeb na republikány), že USA je nějakým způsobem zaštítí, že bude dříve obchodní dohoda atp. a oni budou dělat něco na způsob prostředníka...a to jim bouchlo do ksichtu. Nejen že nevyhrál Trump, ale vyhrál někdo, vůči němuž se vymezovali a také na něm nenechali nit suchou. Vítězství Bidena byl okamžik, kdy britská vláda prošla šokem. Bidenova administrativa, která Johnsonem a spol. vyloženě pohrdá, jasně deklarovala jiný přístup než Trump, svoji inklinaci k EU a vylepšení vztahů s EU pošramocených Trumpem, která jasně řekla, že co se týká různých dohod, tak VB jde automaticky na konec fronty, protože jsou tu důležitější hráči, která bude bojovat proti daňovým rájům (pro miliardářské hybatele Brexitu ne moc dobrá zpráva) a nebude tolerovat bukanýrismus, který si VB tak trošku vysnila a která bude bedlivě sledovat dění ohledně Severního Irska a ev. porušení dohod a čehokoli, co by ohrozilo mír v Severním Irsku. Krátce řečeno...hodně blbá situace. Bylo málo platné, že Johnson dostál své přezdívce "shapeshifting creep", kterou dostal vloni v listopadu a začal okamžitě lézt USA a Bidenově administrativě do řitního otvoru. Bylo málo platné, když na Mnichovské bezpečnostní konferenci v únoru 2021 (kde mluvil někdy v bloku na konci mezi jinými běžnými řečníky) posunul hlavu v řitním otvoru ještě dále (ódy na návrat Ameriky a ofrňování nad Trumpem, kterého hidl alepoň navenek přes palubu :) )...Biden se orientuje na Německo a Francii. Je dost dobře možné, že současné náhlé brutální navýšení počtu jaderných hlavic (kromě dalšího harašení) možná až o 40% je dalším pokusem, jak ukázat cenu VB pro USA a předvést odhodlání VB pro zapojení se (a odběr) u amerického jaderného programu. A zkusit si tak připsat body.
- No a u Číny to také VB nebude mít nejlepší, viz. celkem chvályhodné, ale při pozici VB dost odvážné vymezování se vůči Číně (Hong Kong a další záležitosti).

Řekněme tedy, že Britové se rozhodli rozvrtat si vztahy se všemi aktuálními hlavními světovými hráči a samozřejmě to bude mít zprostředkovaný dopad i na další státy. Viz. otázka důvěry v plnění závazků, ve stabilitu, otázka vztahů s důležitějšími partnery (EU, USA).

2) Co se tedy týká samotné "Global Britain", politicko-ekonomického faktoru a bezpečnostního sektoru:
- Vyslat letadlovou loď na okružní plavbu kolem světa a nechat ji cvičit s tím či oním není zase tak složité...složitější je s těmi státy opravdu něco navázat a navíc něco, co nahradí nebo dokonce posílí bezpečnostní vazby a vliv. Co vznikne z cvičení dejme tomu s Japonskem, pokud Japonci vidí, že VB jde ekonomicky a vlivově do háje, ten stát se výrazně propadl v mezinárodním kreditu a důvěryhodnosti, jasně deklaroval, že se nebude nijak omezovat, co se týká obchodů s méně demokratickými a pochybnými režimy, že je v ne úplně ideálním vztahu s hlavními světovými hráči, kteří jsou pro Japonsko zásadní atd.? Nic extrovního. Po ekonomické stránce projevují Japonci svou důvěru v britský pobrexitový úspěch již dávno tím, že několik let po sobě setrvale snižují objem investit ve VB. Jaký tohle vše může mít vliv i na bezpečnostní otázky, dejme tomu ala projekt Tempest, kdy VB opět může být viděna jako horší a problémovější/nejistý partner?
- Věci jako Commonwealth jsou pohádka. Každý z těch států má vlastní politiku, včetně bezpečnostní, a zájmy. Commonwealth není nějaký britský pašalík, ke kterému by bylo možno se vrátit a ujmout se nějaké vůdčí pozice, ale organizace dobré vůle nebo jak to nazvat, ve kterých je vždy lepší být než nebýt, ale toť vše. I jedno z posledních ceremoniálních pojítek, britská koruna, může jít po smrti Alžběty klidně u řady států do kšá. Nemluvě o tom, že jestli se VB rozpadne (což je dost reálné a patrně nevyhnutelné...opět, unie držela rozpad VB na uzdě, protože dokud byli všichni v EU, tak je tolik nepálily lokální problémy) a Skotsko se Severním Irskem půjdou vlastní cestou/cestou reunifikace (a Wales půjde cestou větší autonomie, protože ty tendence tam už také sílí, byť ohledně odtrhnutí tam zatím taková síla není, i když rychle roste), tak jak si bude jeden osekaný evropský stát hrát na světového hráče a vyžadovat velkou politiku a aliance? Už teď je VB v pozici, kdy je sice tak silná, že jí není možné nechat nehlídanou, ale tak slabá, že se samostatně na poli velkých hráčů neprosadí. A udrží si vůbec současné pozice jako místo v G7 atp.?
- Přetrhání ekonomických vazeb a dodavatelských řetězců/svižnosti obchodu a pohybu zboží zbrojnímu sektoru moc nehelfne. Menší váha VB na mezinárodním poli mu nehelfne zase při prosazování na trzích.
- Pak jsou tu věci jako vycouvání z různých policejních a jiných databází, kterou jsou bezpečnostní ranou. Vycouvání z rozvojových a vývojových programů, sdíleného vědeckého výzkumu atd. atd. Opět nic dobrého pro rozvoj vědy, technologickou bázi atd.
- Je fajn, že ozbrojené síly dostanou "přidáno", když hlavně potřebují stabilitu. Jestli bude finanční situace ozbrojených sil spojena s volatilitou britské politické scény a jako výkladní skříň opticky nabušených svalíků pobrexitové "Global Britain", tak v tom budou lítat jak hadr na holi a kdykoli se může cokoli změnit. Navíc řada prostředků může být zbytečně nasměrována do fanfarónských projektů. Současná britská vláda již několikrát předvedla, že dokáže být černou dírou na prachy v rámci přidělování megakontraktů různým sponzorům, rozjíždění projektů ala náš kanál Odra-Dunaj-Labe, různých nacionalistických a velkohubých fantazií atp. Nemluvě o tom, že britské ozbrojené síly budou muset být s vládou zadobře a držet klapačku, i když by si vláda za desítky miliard vymyslela velký létající talíř s několika jadernými střelami a projektorem, který bude na evropskou oblohu promítat velkou britskou vlajku (ostatně vlajky a "vlaječkářství" jsou tam teď hodně in).

Obrázek

Není pak divu, že Dominic Raab stojí v Aspenu (Aspen Security forum) za stolíkem s nápisem "Global Britain in competitive age" a vypráví tam o tom, že Britové mají Great British Bake Off (to je prosím TV soutěž v pečení), který se vysílá ve 196 zemích světa... To je ještě absurdnější, než kdyby se na bezpečnostní konferenci Petříček postavil za stolík "Silné Česko, Kántry for d fjůčr" a začal tam rozjíždět něco o Krtečkovi. Nejhorší na tom je, že tohle je naprosto normoš (lidi, co opravdu blízce sledují britskou politiku, tohle nerozhodí, protože to viděli X krát a horší/absurdnější, ale ta většina lidí mimo má a musí mít dojem, že to jsou občasné excesy a stále se jedná o celkem rozumný stát...nejsou a nejedná...tohle je prostě Global Britain, Get Brexit done, Sunlit uplands a Brexit is Brexit liga).

3) Patrně nejlépe lze "genialitu" principu (a princip samotný) "Global Britain" demonstrovat na obchodu:

Takže řekněme, že toto (viz. níže) je nějaká obchodní bilance importu/exportu VB-EU a struktura objemu exportu dle regionů/zemí. Baj voko, jen pro příklad a rámcově. Přesná čísla kolísají dle let, dle sektorů (viz. např. do EU jde přes 70% zemědělské produkce) atp., ale ta závislost na EU a vazbách, co má EU s dalšími státy, je tam jasná.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Následně si VB (nebo respektive pár miliardářů a konzervativních bloků, řízlých liberatariány a oportunisty co vytušili příležitost) v roce 2016 řekne "fuck you EU, desítky let jsi nás držela v žaláři národů, Evropském SSSR (nebo podobné kydy), brzdila náš rozvoj (i když od 70tých let, kdy jsme byli tak trošku ve svrabu, neštovicích a úpadku ze slávy, náš rozvoj a blahobyt stál na EU), my už se nenecháme omezovat a jdeme za tou zelenější trávou a svobodně si hledat a rozvíjet nové trhy a dělat byznys". A protože každý z těch 16ti miliónů voličů Leave si představoval vlastní verzi Brexitu a vlastní verzi "všechno bude jako dřív + další výhody, žádné nevýhody", kteréžto představy nejen že nikdo nebrzdil, ale zhusta podporoval a protože kormidlo dostala do pazour ta nejzákeřnější, nejoraženější a nejradikálnější skupina co mohla, tak VB nejen že vystoupila z EU, ale víceméně vystoupila z Evropy. Tj. pápá Jednotný trh (Single Market), pápá Celní unie (Customs Union)....pápá vše...volný pohyb zboží, služeb, osob, dat atd. atd. atd. Jak si cca VB stojí - viz. níže:

Obrázek

Takže ve všech ohledech tvrdý/hard Brexit, dohoda s EU, nedohoda s EU (o tom dále). Existuje jen jeden ještě tvrdší možný Brexit (který paradoxně pořád není ze hry, protože VB prudí ohledně Severního Irska atp. a Evropský parlament doposud dohodu neratifikoval), a to Brexit bez dohody s EU na základě WTO (World Trade Organisation). Dohoda s EU (díky akcentaci zboží více výhodná pro EU než pro VB, která se na řadu svých zdaleka nejdůležitějších sektorů z neschopnosti vyflajzla) na poslední chvíli klapla, BoJo ji nadělil Britům k Vánocům a jupíí, všichni si mysleli, že problém je zažehnán, máme dohodu (a naprosto nepochopili podstatu FTA, tedy dohody o volném obchodu/free trade agreement....magické slovíčko "free" neznamená, že je vše free a bezbariérové) a vše tedy bude jako dříve. Což bohužel není pravda, protože i přes sebelepší dohodu to neřeší 80-85% problémů (viz. níže), které nastávají tím prostým faktem, že VB je pryč z EU, pryč ze všeho co jen šlo (i když to nebylo nutné), stala se prostou třetí zemí (což paradoxně vždy chtěla a splnilo se jí to) a ještě odmítla několikerou nabídku na prodloužení přechodného období, protože každý soudný člověk v Evropě i ve VB samotné viděl, že VB zatím není na samostatné fungování ready (co se týká kontrol, implementace, systémů, doladění a všeho, protože za 4 roky s přípravami ani nehnula prstem a s tím zbytkem nešlo hýbat, protože do poslední chvíle nikdo něvěděl co bude). Takže plnou parou přímo do apokalypsy.

Obrázek Obrázek

No a apokalypsa samozřejmě nastala. A nejen že nastala, ale samotné tempo a rozměr, jak šlo vše do pr**le, překvapily i ty největší skeptiky. Takže přetočením stránky kalendáře se pro mnohé obchod s nejdůležitějším obchodním partnerem VB zcela zastavil a pro zbytek tak zkomplikoval, že je to na hození si mašle. Takže papírování, papírování, papírování (viz. níže), obecně potopení se do bažiny NTB (Non Tariff Barriers), což všechno stojí tuny času, nákladů, pracovních sil atp., pokud vůbec ještě exportovat můžete. S nedostakem infrastruktury, podpory, vycvičených sil (jednotky % z potřebného odborného personálu, staré a nedoladěné IT systémy, nevybudovaná fyzická infrastruktura), chaotickými a lživými vyjádřeními vlády, která raději mlžila a tvrdila, že vše se řeší, je to jen "teething problem" a světlo na konci tunelu se blíží, než aby přiznala, že všechno šlo do kšá a že se o to buď nestarala a nebo dokonce již dávno před 1.1.2021 věděla, že se to stane a že některé sektory se stanou ze dne na den prakticky neprovozovatelné. A hlavně že vše je permanentní a nový normál. No prostě peklíčko, kdy se britský export do EU propadl z rázu na ráz v globálu o desítky % (kde jsou ty časy, kdy se jednotky procent a místa za desetinnou čárkou řešily jako obrovský problém), v některých sektorech se prakticky zastavil (mluvíme u o propadech mínus 60-70%+). Mimochodem, i když je to významem minoritní položka (ale byl to velký hit Brexitu, narozdíl od odvětví s významem větším v řádech stovek a tisíců %), tak třeba slavný rybářský průmysl, vlajková loď Brexitu, kdy si Nigel Farage (který se za celou svou působnost v Evropském parlamentu ukázal na jednom jediném ze 42 zasedání komise pro rybaření :) ) a spol. podávali ruce při focení s rybáři, loděmi a rybami, či je dokonce společně sypali do Temže. Nejdříve šok, že dohoda s EU není pro britské rybáře lepší, ale je horší (a že se tedy tihle podavačí dveří na rybáře vyflajzli poprvé)...no a pak prostý fakt, že nastávají radovánky třetí země za hranicemi EU a v lednu šel rybářský průmysl o 83% dolů. Řada firem, které mají tradici desítky až stovky let, mohla pověsit kabát na zeď, připoutat loď k molu a rovnou prodat byznys nebo si jít zatím hledat jinou práci. Ze dne na den, z týdne na týden. Největší sranda je, že se to týká i mnoha členů UKIP atp., co jedou nějakým způsobem v rybářském byznysu :) Aneb "happy british fish"...

Obrázek


Nemluvě o tom, že VB nebyla díky nedostatku příprav schopna od 1.1.2021 nasadit kontroly (tudíž exportéři z EU do VB to mají aktuálně snažší), takže směrem do VB aktuálně funguje pašerácký vlhký sen. Pokud jste organizovaný zločin, těšili jste se na Brexit jak dítě na Vánoce. To se má sice změnit od 1.4. a 1.7., ale VB to opět chce unilaterálně prodlužovat (s odpovídajícími právními a mezinárodními dopady), protože to stále ani zdaleka nedává a není ready. A nechce riskovat, že se rozsype ještě import z EU (což znamená např. i jídlo do supermarketů atp.). Jestli někdo exportuje do VB, tak by se měl připravit, že teď to není úplně med, ale bude bohužel hůř, až vše naběhne. VB se aktuálně vyhýbá kdo může (spediční společnosti atp., což je vzhledem k tomu, že 85% řidičů operujících v obchodu VB-EU/EU-VB je z EU, celkem..blbé) a třeba pevninský most přes kanál a VB do Irska se rozsypal a přímé spojení mezi EU a Irskem poskočilo o stovky 100%.

Obrázek Obrázek

Každopádně stala se jedna jednoduchá věc - VB si poslal do kopru/velice znepříjemnila obchodní styk se svým zdaleka nejvýznamnějším partnerem. Tudíž VB vystoupila z Evropy, postavila na hlavu tezi o tom, že každý stát obchoduje v první řadě nejvíce se svými geografickými sousedy (viz. gravitační teorie), vybodla se na obrovský vnitřní trh Jednotného trhu, největší jednotný trh služeb na světě a další propriety, dala napospas své exportéry do EU konkurenci v rámci EU, která jejich místo rychle a ráda vyplní a v rámci teze "Global Britain" a VB EU nepotřebuje, protože na ni čeká celý širý svět, se do toho světa vydala.

Proč se do světa již nevydala dříve (čemuž pozice v EU nebránila) a proč se exportéři o tyto trhy nezajímali a nevyužili je již dříve, zůstává takovou tou ošklivou a nepatřičnou otázkou :), která zůstane takticky nezodpovězena. Samozřejmě je to na šišku...když budu český exportér mléka nebo čeho, kde budu 70% vozit do Německa, Polska, Rakouska a Itálie, kde k tomu potřebuju navíc jen účet, peníze, dva papíry a cisterna je za pár hodin na čas kde má a nezasekne se na půl týdne na hranicích a najednou si řeknu "Germáni, Makaróni, Pšonci a spol., vlezte mi na hrb (ev. vláda si řekne, vlezte nám na hrb a mezi mnou a jimi vztyčí hranici), sice jsem si na vás za poslední dvě desetiletí vybudoval byznys, ale teď budu myslet světově a raději obsadím světové trhy (nebo vláda mi řekne, že nemám být bačkora a jít do světa), tak je něco kapku špatně.... 1) proč jsem to blbý mlíko vozil do Německa a ne USA nebo Indonésie, když je to tak jednoduchý?, 2) proč už jsem to neudělal dávno?, 3) proč by na mě měli čekat s otevřenou náručí? a 4) jak si to jako představuji prakticky a ekonomicky? jsou opět jen takové nepatřičné otázky. Samozřejmě, že když vyfakuju Němce a Taliány, respektive znesnadním si k nim přístup, tak než se rozkoukám a zjistím, že v Bahrajnu nebo kde na moje mlíko nejsou zvědavý, tak 1) mi mezitím desetiletí budované kontakty a odběratele vyfoukne s radostí někdo jiný z Irska, Slovenska, Rumunska nebo odkudkoli a 2) už se zpět na ty trhy budu propracovávat jen stěží, protože budu mít konkurenční nevýhodu (různé obchodní bariéry/náročnost/cena).

Takže jsme aktuálně ve stavu, kdy Liz Truss, ala "Mrs. pork markets, cheese, that is a disgrace and we sell tea to China", ženská, která ještě nedávno (než se oportunisticky překabátila na Brexit) tvrdila, že "Leave nemá žádnou alternativu k Jednotnému trhu a je to obrovský risk pro obchod a pracovní místa" a "Leave nemůže uvést jedinou zemi, se kterou bychom mohli dostat lepší obchodní dohodu, když opustíme EU", vesele uzavírá nutné obchodní dohody, které opravdu nejsou v ničem lepší, než dohody, která měla VB s EU (99,9% zatím uzavřených dohod je tzv. rollover dohod, které měla s dotyčnými zeměmi EU), někdy dokonce o malinko horší. A vzhledem k pozici VB není ani moc pravděpodobné, že by v budoucnu došlo k přejednání dohod, navíc ve prospěch VB. Takže opět - v čem je tedy ten potenciál? Proč by měl nastat boom exportu na stejném základu, který tu byl vždycky a kdy už za zadkem nestojí EU se svou vahou? To že Truss a ministerstvo obchodu každou "novou" obchodní dohodu s pompou odprezentují jako obrovský úspěch a příležitost (ve stylu "Trade=opportunity=jobs"), na té prázdné bublině nic nemění. Samozřejmě dochází k mnohým absurdním situacím, kdy se mají například britští producenti mléčných výrobků těšit na obrovské nové příležitosti s Novým Zélandem :) (stejně jako by se případný český producent haggisu nebo hovězího měl těšit na obrovské příležitosti na export svých výrobků do Skotska nebo Argentiny).

Obrázek

V podobném duchu jsou akce jako Commonwealth, členství v CPTPP (Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership), což je uskupení zemí na druhém konci světa (viz. níže), přičemž VB má stejně s většinou států seskupení už uzavřenu obchodní dohodu a další jsou na cestě plus to uskupení bude mít zase pro změnu své nároky, jako měla EU (která mimochodem a paradoxně dostala nabídku k zapojení cca ve stejný čas, co VB zažádala o členství). To je ostatně kámen úrazu s kterýmkoli velkým hráčem (kde navíc tato jednání trvají dlouhá léta až celá desetiletí a VB nemá ani pořádný personální aparát, protože zakrněla a vyjednávání vedly dlouhá desetiletí obrovské profesionální týmy EU) - Bude chtít VB obchodní dohodu s USA? Bude muset sklopit uši a akceptovat požadavky. Bude chtít VB obchodní dohodu s Indií? Indie bude mít logicky požadavky a jedním z nich bude pohyb osob...jak bude nacionalistická úderka Brexitu, která nesnášela Poláky, Rumuny atp. (a teď jim nemá kdo pečovat o seniory, udělat koupelnu, sbírat jablka a trhat narcisy), reagovat, když jim do země začnou volně proudit tuny Indů? :)

Obrázek

A tohle je tak nějak ve zkratce "Global Britain"...fanfarónská bublina. Ne že by bylo něco špatně na posilování vazeb i na jiné regiony, ale to mohla VB dělat i tak a nemusela si přitom podtrhnout svou hlavní větev. Ostatní vazby a trhy tuto ztrátu nikdy nevynahradí, i kdyby všechno šlo naprosto snově a ideálně. Čirá fantazie. Obrovský problém Brexitu je, že očividně velké procento populace (většina), nemá šajna o tom, jak funguje okolní svět a o historii a mezinárodních vztazích a obhodu. Před takovým obecenstvem je snadné říci "we must think big" a prodat jim jakoukoli fantazii o tom, jak je tohle a tohle blbé a tohle a tohle je čeká s otevřenou náručí. Většina lidí ani neměla (a dosud nemá) ponětí o tom, jak funguje EU, co to je Jednotnný trh atd., než o to vše přišla (protože nikdy nic jiného nezažila, tak ani nuvažovala o tom, že by to mohlo fungovat i jinak a prostě to nebýt). To se netýká jen Britů, to se ostatně týká i Čechů, dalších velkých euroskeptiků (pročež u mnoha z nás Britové vždy měli určité větší sympatie), kteří nemají šajna jak ta struktura kolem nich vůbec funguje a co to EU a zdejší hospodářský prostor je a jak jsme do něj zapojeni, i když snad naštěstí alespoň zdrhat z EU nemíníme a větší část z nás vidí Brexit jako blbost (což ale říkám stále neznamená, že něco pořádně chápeme a že nejsme náchylní ke stejných chybám a pomýleným předpokladům).

Každopádně není divu, že z "prosper mightily from day one" se hned po 1.1.2021 stalo "výhody Brexitu budou pozorovatelné nejdříve za 10, 30 nebo 50 let a nikdy jsme neslibovali okamžté výsledky" :D

Kdo se chce občas přivzdělat a chytnout sem tam nějakou novinku/zajímavost z "plague island" (převážně samozřejmě v angličtině), tak třeba zde: https://twitter.com/Brexitus2
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od Zemakt »

- Je fajn, že ozbrojené síly dostanou "přidáno", když hlavně potřebují stabilitu.
Řekl bych, že i toto je, a i s ohledem na tvůj rozbor, s otazníkem. Spíše, či v budoucnu naopak. Zkrátka, když není z čeho, tak co přidávat?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tret ... 8168?amp=1

Jinak o zachování volného trhu mohl snít hned od počátku jen velký fantasta. Tedy jo, pokud by byl zachován volný pohyb osob. Což bylo samo o sobě nemožné. EU by v životě nepustila svoji největší páku/výhodu za "nic"

PS zítra se pokusím to nějak vyladit
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2531
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od palo satko »

Zaujimavo napisane. Je to ekonomicky pohlad. Teoreticky by Briti sa z problemov mohli vylizat, tak ako to dokazali uz viac krat. Lenze dnes ten kotrmelec nebude robit hrdy biely Albion, ale roznoetnicky Babylon-Sodoma-Gomora. Podla mna tam dojde ku hospodarskemu a hlavne spolocenskemu kolapsu v zrychlenom konani. Takze my "opice na Vychode" uvidime aj to kam kraca aj cast krajin EU.
Obrázek
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od Zemakt »

V návaznosti na výše uvedené bude rovněž zajímavé sledovat plnění jejich závazků k NATO. I když zde předpokládám, že to tak vyhrocené nebude, snad jen ty finance by mohly něco ovlivnit.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od Julesak »

Od Polarfoxa veľmi zaujímavý text :up:

Pridávam ešte linky na tri zaujímavé blogy venujúce sa britským OS:
UK Land Power
Think Defence
Save Royal Navy
Niektoré texty sú tam podľa mňa dosť ustrelené, ale sú dobré pre prehľad o tom, ako to vidia oni.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od Zemakt »

Úvodní příspěvek upraven
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od Alfik »

Polarfox píše:V podobném duchu jsou akce jako Commonwealth, členství v CPTPP (Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership), což je uskupení zemí na druhém konci světa (viz. níže), přičemž VB má stejně s většinou států seskupení už uzavřenu obchodní dohodu a další jsou na cestě plus to uskupení bude mít zase pro změnu své nároky, jako měla EU (která mimochodem a paradoxně dostala nabídku k zapojení cca ve stejný čas, co VB zažádala o členství).
Mohu tě požádat o nějaké nasměrování na odkazy? Rád bych si to prošel - prostudoval blíže. Sám jsem totiž nezaznamenal že by EU byla pozvána do CPTPP. Ovšem taky jsem se tomu nijak nevěnoval :)

Jinak, jako bych to psal sám :)
S tím ovšem, že chápu i to, že "samodomo", a "svoboda a nezávislost i s holou řití", a podobná hesla, můžou být daným národem vnímány mnohem lákavěji než členství v EU. Přinejmenším dočasu :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11468
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od Zemakt »

Přinejmenším do vystřízlivění, ...... rychlého
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: BREXIT a jeho dopady na vojenskobezpečnostní strategii V

Příspěvek od Polarfox »

Zemakt píše:Řekl bych, že i toto je, a i s ohledem na tvůj rozbor, s otazníkem. Spíše, či v budoucnu naopak. Zkrátka, když není z čeho, tak co přidávat?
Jo - slabší ekonomika=horší manévrovací prostor a zdůvodňování. A plutí na vlnách nevyzpytatelné vlády a politiky.

A lidi to také nemusí úplně nadchnout, i když za to třeba ozbrojené síly úplně nemohou. Pokud utratíš desítky miliard liber za ne moc funkční systém track and trace pro Covid, máš dlouhodobě podfinancované a osekávané zdravotnictví, policii, ale nejsi schopen přidat sestrám (což by byl zlomek toho, co nonstop rozhazuješ za kraviny, projekty bez budoucnosti a sponzorům Toryů), jsi sice Global Britain, ale kálíš si na soft power ve světě sekáním humanitárních a jiných programů, které ti dělají kredit a pak najednou vyrukuješ s tím, že chceš až o 40% víc hlavic pro Tridenty, tak z toho některým lidem může kapku explodovat hlava (a nervy).
Zemakt píše:V návaznosti na výše uvedené bude rovněž zajímavé sledovat plnění jejich závazků k NATO. I když zde předpokládám, že to tak vyhrocené nebude, snad jen ty finance by mohly něco ovlivnit.
V bezpečnostních otázkách si budou dávat většího bacha (snad) a počítám, že tam budou elementy, které to budou brzdit. A ostatně k machrování před vlastním publikem tohle není třeba, na to jsou jiná osvědčená témata, takže to bude bráno více na pozadí a v klidu. Ale samozřejmě může tam být X zprostředkovaných dopadů.
Zemakt píše:Jinak o zachování volného trhu mohl snít hned od počátku jen velký fantasta. Tedy jo, pokud by byl zachován volný pohyb osob. Což bylo samo o sobě nemožné. EU by v životě nepustila svoji největší páku/výhodu za "nic"
Ty to chápeš, já to chápu, mnozí v Evropě to chápou, ale tam je opravdu jiná situace. VB je taková dost specifická země. Když do tebe média, která jsou tam opravdu hodně txická, perou několik desítek let výjimečnost, latentní anti-EU/kontinentální Evropa, uprchlictví a jiná podobná témata a spojíš to s masáží/kampaní kolem Brexitu a v přechodném období (viz. dále), kdy se určovala budoucí podoba vztahů s unií, tak to nutně zanechá následky. Je nutno si uvědomit, že lidi, kterým je 30, 40 nebo 50 let, v podstatě nic jiného než ten propojený stav nezažili a je to pro ně základ a samozřejmost. A to nejsou jen nějací dělňasové, ale i CEO úspěšných firem atp. Těmhle všem bylo před rokem 2016 a po roce 2016 horem dolem slibováno "vše bude jako dřív, jen se zbavíme toho, co se nám nějak nelíbí...a oni nás potřebují víc než my je, takže si budeme diktovat podmínky"...viz. Johnsonovo "you can have your cake and eat it too"...víceméně VB si vybere třešínky, nechá si přístup a klíče od klubu, bude užívat sprchy, golfové hole a hřiště, jen nebude platit členství...bude deregulovat dle libosti s volným přístupem na jednotný trh a EU se nechá podsekávat a ani nemrkne. Samozřejmě že tohle je naprostá pohádka v X ohledech a bylo to jasné všem a X odborníků řvalo hrůzou, ale prstě když to posloucháš každý den a tvoji oficiální představitelé ti bez uzardění takto lžou a ty sám nemáš přehled nebo jsi neuvěřitelně naivní a zhýčkaný to dlouhodobou normalitou, dobrým bydlem a pocitem výjimečnosti, tak holt dopadne jak to dopadlo. Ještě v prosinci Johnson tvrdil, že žádné NTB (non tariff barriers) nebudou, přičemž samozřejmě za 1.1.2021 čekala vlna týhle srandy vysoká jak Hooverova přehrada a všichni, co věděli vo co go, čekali jen až se protrhne. Nevyhnutelné, stejně jako se zabiješ, když skočíš z mrakodrapu bez padáku, ale holt brexitová Británie...tam bylo všechno možný..jaký Brexit jsi si představil, takový jsi měl dostat a v TV, v novinách na tiskovkách vlády, tam všude ti to s úsměvem a superlativy potvrdili. Co pak chceš, že jo? :)

EU samozřejmě udělala to jediné co mohla a co je správné a co od ní členové klubu očekávají (a co se nejedná sebevraždě bloku a jde úplně proti všem zásadám a vizi bloku, takže opět žádné překvápko) - ochránila členy klubu a ne zájmy nečlena, který se dobrovolně rozhodl vyvázat. Ve VB jede taková ta blame game, kdy za všechny problémy Brexitu může zlá EU, která se mstí, bojí se úspěchu VB, je uražená za to, že VB šla za lepším a vystoupila a proto jí teď hází klacky pod nohy. Takže ta pravidla jsou "nová", jako by si je teď natruc EU vymyslela, aby VB podrazila a ne že tu byla vždycky, jen teď se začala VB týkat. Což je samozřejmě blbost, protože právě jediné, co se stalo je to, že pro VB od 1.1.2021 začala platit pravidla pro třetí země, protože VB je, překvapivě :), třetí zemí, vyskákala ze všeho co mohla, vše udělala na poslední chvíli a 4 roky dlabala na přípravy (tam kde to mohou přípravy ovlivnit...ten zbytek je prostě nový normál a default a nehneš s tím). Největší sranda na tom je, že řadu těch pravidel určovala nebo pomáhala tvořit sama VB, když byla ještě v EU a kdyby se to týkalo někoho jiného a vystopil někdo jiný, tak by samozřejmě jejich plnění vyžadovala.

Což je další věc. Teď má VB svoji "sovereignty", ať už to v reálu znamená cokoli :D, ale stejně se bude muset přizpůsobovat a sladit s EU (ne že by to byl dříve takový problém, když řada věcí byla iniciativou VB a VB držela často ještě přísnější podmínky, než žádala EU...ale sovereignty, že jo?), protože dřepí na zápraží EU a bude tak jako tak muset fungovat s EU jako svým nejvýznamnějším ekonomickým partnerem. Jen do toho teď nebude moct kecat a vše bude jen pasivně přijímat, takže si fakt pomohli :)

Vůči těm normálnějším lidem tam, kterých je většina, je mi to líto, ale já razím heslo, že Brexit je to nejlepší, co mohlo EU v době různých "expertů" jako Pitomio, Farage, Le Pen, Salvini, Wilders atp. a hnutí za tím potkat. Někdo se dobrovolně a bez nucení rozhodl ostatním ukázat, co to znamená, spáchat seppuku a je to tak velký a vyspělý stát, že to na něm bude dobře vidět. Pro obě strany zbytečná ztráta, ale kohezi zbytku a trošku připomenutí, co to je EU a obecně tenhle hospodářsko-politický prostor, který zajistil, že se tu X stoletích konečně pravidelně všichni neřežou po hlavě a jak jsou zájmově propojeni, celkem dobrá věc. VB se obětovala za EU a budu jí za to vždy vděčný :twisted: :(
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Odpovědět

Zpět na „Doktrína, strategie, taktika a organizace NATO“